रक्षा मन्त्रालय
विभिन्न भूतपूर्व सैनिक कल्याण योजनाबारे वस्तुगत जानकारी लिन भूतपूर्व सैनिक कल्याण सचिवद्वारा सीमा क्षेत्रको दौडाहा
क्षेत्रभरी भूतपूर्व सैनिकहरूद्वारा सञ्चालित साझा सेवा केन्द्र र प्रधानमन्त्री जनऔषधि केन्द्रहरू स्थापित गरिने
13 MAY 2024 6:16PM by PIB Gangtok
भूतपूर्व सैनिक कल्याण विभागको समाधान अभियान अन्तर्गत लोकसम्पर्क कार्यक्रमको अंशका रूपमा सचिव डा. नीतेन चन्द्रले 13 मईको दिन पूर्वोत्तर राज्य सिक्किमको सीमावर्ती इलाकाको दौडाहा गरी भूतपूर्व सैनिकहरूका लागि निहित विभिन्न कल्याण योजनाको वस्तुगत जानकारी लिए। भूतपूर्व सैनिकहरूको वित्तीय सुरक्षालाई थप टेवा प्रदान गर्न सचिव डा. चन्द्रले राज्य सैनिक बोर्ड अनि जिल्ला सैनिक बोर्डहरूलाई क्षेत्रभरी पूर्णरूपले भूतपूर्व सैनिकद्वारा सञ्चालित साझा सेवा केन्द्र र पीएम जनऔषधि केन्द्रहरू स्थापित गर्न निर्देश दिए।
यसै क्रममा डा. चन्द्रले सिक्किमका मुख्य सचिव भीबी पाठकसँग पनि गान्तोकमा भेटवार्ता गरी भूतपूर्व सैनिकहरूको कल्याण उपायहरू सुदृढ बनाउने मार्गचित्रबारे चर्चा गरे। राज्यको बागवानी विभागको सहयोगमा भूतपूर्व सैनिकहरूको सहकारी संस्थानलाई क्षेत्रमा एवाकाडो, सुन्तला, किवी अनि गरेण्डलको खेती गर्न सहायता प्रदान गरिने चर्चा गरियो।
सचिव डा. चन्द्रले भारतीय सेनाको 17 माउन्टेन डिभिजनको पनि भ्रमण गरे जहाँ उनलाई जीओसी मेजर जेनरल अमित कबथियालले स्वागत जनाए। यसका साथै उनले तीनवटा ईसीएचएस पोलीक्लिनिक, स्पर्श सुविधा केन्द्र तथा भूतपूर्व सैनिक सुविधा केन्द्र लदायत विभिन्न रक्षा प्रतिष्ठानको भ्रमण गरी लाभार्थीहरूलाई उपलब्ध सुविधाबारे जानकारी लिए। यसका साथै भूतपूर्व सैनिकहरूसँग भेट गरी उनले स्पर्श पेन्सन, स्वास्थ्य स्याहार तथा उनीहरूको पुनर्वास लगायत अन्य विषयमा जानकारी लिए।
सुविधा अभियानको क्रममा डीजी पुनर्वास मेजर जेनरल एसबीके सिंहले भूतपूर्व सैनिकहरूको कैशल र दक्षता बढाउन प्रदान गरिने विभिन्न कार्यक्रमका साथै पुनर्वासका लागि उद्यमिता नमूनाबारे विस्तारका साथ जानकारी दिए।
समाधान अभियानमा धेरै सङ्ख्यामा भूतपूर्व सैनिकहरूले सहभागिता जनाए जहाँ उनीहरूसित सम्बन्धित कैयौं विषयलाई सम्बोधित गरियो।

Ministry of Defence
Secretary Ex-servicemen Welfare visits border areas of the state of Sikkim to take stock of the various veterans’ welfare schemes
Ex-servicemen-run Common Service Centres & PM Jan Aushadhi Kendras to be set up across the region
13 MAY 2024 6:16PM by PIB Delhi
As part of the outreach programme 'Samadhan Campaign' of Department of Ex-servicemen Welfare, Secretary (Ex-servicemen Welfare) Dr Niten Chandra visited the border areas in the northeast state of Sikkim and took stock of the various welfare schemes for the veterans on Monday,13 May 2024. In a major move to further bolster the financial security of the veterans, the Secretary ESW directed the Rajya Sainik Board & Zila Sainik Boards to set up Common Service Centres and PM Jan Aushadhi Kendras across the region that will be run by Ex-servicemen.
Dr Niten Chandra called on Chief Secretary of Sikkim, Shri V.B Pathak in Gangtok and discussed on the roadmap to strengthen the welfare measures for the ex-servicemen. It was discussed during the meeting that with the assistance of state horticulture department, cooperative groups of ex-servicemen will be promoted to cultivate, in the region, avocados, oranges, kiwis, & passion fruits.
The Secretary ESW visited 17 Mtn Div of the Indian Army where he was received by GoC Maj Gen Amit Kabthiyal. He visited various defence establishments there including ECHS Polyclinic, Sparsh Suvidha Kendra and Veterans Suvidha Kendra, and took stock of the facilities available for the beneficiaries. He interacted with veterans and enquired about issues related to SPARSH pension, health-care, and their resettlement, among others.
During the Suvidha Campaign, DG Resettlement Maj Gen SBK Singh elaborated on the various programmes available to enhance skills and competencies of Defence Veterans and entrepreneurship model for their resettlement.
A large number of veterans across the region attended the Samadhan Campaign where assistance with respect to a mumber of issues related to Ex-servicemen were addressed.