পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
নেস্নেল পঞ্চায়তি রাজ দে পালন তৌনবা এপ্রিল 24, 2024দা পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না গ্রাসরুৎ গভর্নান্সকী মতাংদা নেস্নেল কোল্লোক্যুয়ম পাঙথোক্কদৌরি
22 APR 2024 5:56PM by PIB Imphal
নেস্নেল পঞ্চায়তি রাজ দে পালন তৌনবা এপ্রিল 24, 2024দা নই দিল্লীগী বিজ্ঞান ভাৱনদা পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না “73শুবা কন্সতিত্যুস্নেল অমেন্দমেন্তগী দিকেদ অহুম শুবরা মতুংদা গ্রাসরুৎস গভর্নান্স”কী মতাংদা নেস্নেল কোল্লোক্যুয়ম পাঙথোক্কদৌরি। পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গী এদিস্নেল সেক্রেতরী, দা. চন্দ্র শেখর কুমার অমসুং অতৈ মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং য়াওদুনা পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী বিবেক ভারদৱাজ অমসুং খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাংগী বিভাগকী সেক্রেতরী, শ্রী শাইলেশ কুমার সিংহনা নেস্নেল কোল্লোক্যুয়ম অসি হৌদোক্কনি।
গ্রাসরুৎ গভর্নান্সকী নেস্নেল কোল্লোক্যুয়মগী পান্দমদি সেন্ত্রেল অমসুং স্তেত গভর্নমেন্ত, NIRD&PR গী ওফিসিএলশিং, SIRD&PRগী ফেকল্তী মেম্বরশিং, একাদমিসিয়নশিং, হীরম অসিগী এক্সপর্তশিং, UN এজেন্সীশিংগী মীহুৎশিং, অমসুং সিভিল সোসাইতী ওর্গনাইজেসনশিং (CSOশিং) য়াওনা স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা ৱারী শানবগী অমসুং তেংবাং পীনবগী থৌওং অসি ওইথোকহনবনি। মরুওইবা হীরমশিং অদুদি পব্লিক সর্ভিস দেলিভরীদা অহোংবা পুরকপদা দিজিতেল তেক্নোলোজীগী থৌদাং, পঞ্চায়ৎ গভর্নান্সদা অহোংবা পুরক্নবা পান্দম থম্লিবা MoPRগী থৌরাংশিং অমসুং তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্তশিংগী দিজিতেল গভর্নান্সকী থৌরাংশিং অদুনি।
নুমিৎ নিনিগী কোলোক্যুয়ম অসিনা পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসন (PRI)শিংগী খুত্থাংদা গ্রাসরুৎ গভর্নান্স অমসুং পব্লিক সর্ভিস দেলিভরী হেনগৎহন্নবা মাই পাকখিবশিং য়েংশিন্নবা, শীংনবশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং খুদোংচাবশিং খঙদোক্নবগী তোপ তোপ্পা প্লেৎফোর্ম অমা পীরি। খুঙ্গংগী লমশিংদা গুদ গভর্নান্সকী কাংলোনশিং অমসুং PRIশিংবু মপুং ফানা মীয়ামগী সেবা ফংহন্নবা পাম্বৈশিং ওইনা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী লম্বীশিংদা খন্ন-নৈনগনি।
দিজিতেল এম্পাৱরমেন্তকী মায়কৈদা পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না হৌজিক হোৎনরিবা অসিনা স্মার্ত পঞ্চায়ৎশিং ওইহন্নবগী ৱাখল্লোন অমসুং ভিজন অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক মসিগী মিসন অসিগী য়ুম্ফম ওইরি। মপাঙ্গল কনবা ই-গভর্নান্সকী খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা, মন্ত্রালয়না ত্রান্সপরেন্সী, ইফিসিএন্সী অমসুং গ্রাসরুৎ গভর্নান্সতা মীয়ামগী শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা ফিরেপ লৌরি। দিজিতেল স্ত্রেতেজিশিংবু মগুন লৈনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ত্রেনিং প্রোগ্রামশিংসু পায়খৎলি। মন্ত্রালয়না রাজ্যশিং/UTশিগা লোইয়ননা পার্তনরশিপকী খুত্থাংদা প্রজাশিংবু গ্রাসরুৎ গভর্নান্সতা সেন্সিতাইজ তৌরি অমসুং শরুক য়াহল্লি।
সরকারকী অহুমশুবা তায়র অমা ওইরিবা অমসুং কেন্দ্র সরকার অমসুং খুঙ্গংগী কাংলুপশিংগী মরক্তা মরুওইবা ইন্তরফেস অমা ওইরিবা, পঞ্চায়ৎশিংনা রুরেল ইন্দিয়াদা ইজ ওফ লিভিং অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস প্রমোৎ তৌবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মন্ত্রালয়গী দিজিতেল ইনিসিএতিবশিংনা মশা-মরোমদোম লেপচবা, তুং কোইনা হিংনবগী লম্বী শেম্বা, ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত সপোর্ত তৌবা অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংদা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোল (LSDGশিং) প্রমোৎ তৌবদা মতেং পাংলি।
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না চহি খুদিংগী এপ্রিল 24বু নেস্নেল পঞ্চায়তি রাজ দিৱস (NPRD) ওইনা হরাও-তয়াম্বগা লোয়ননা পালন তৌদুনা এপ্রিল 24, 1993দা চৎনবা হৌখিবা সংবিধান (73শুবা এমেন্দমেন্ত) এক্ত, 1992 অসিবু নীংশিংলিবা থৌরমনি। গ্রাসরুৎ গভর্নান্সকী নেস্নেল কোল্লোক্যুয়ম অসি সংবিধান (73শুবা এমেন্দমেন্ত) এক্তকী দিকেদ অহুম ফারকপা অমসুং পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয় শেমখিবগী দিকেদ অনি ফারকপগী থৌরম পুন্না তামিন্নদুনা মরুওইবা অমা ওইরি। পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না গ্রাসরুৎ গভর্নান্সপু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং অনৌবা থৌরাংশিং অমসুং দিজিতেল ইন্তরভেন্সনশিংগী খুত্থাংদা ভারতকী খুঙ্গংশিংদা গ্রাসরুৎ গভর্নান্স এম্পাৱর তৌনবা অমসুং LSDGশিংদা খুমাং চাউশিনহন্নবা লেপ্পী।

Ministry of Panchayati Raj
Ministry of Panchayati Raj organizes National Colloquium on Grassroots Governance on 24th April, 2024 to mark National Panchayati Raj Day
22 APR 2024 5:56PM by PIB Delhi
The Ministry of Panchayati Raj is organizing a National Colloquium on “Governance at the Grassroots after Three Decades of the 73rd Constitutional Amendment” on 24th April, 2024, at Vigyan Bhawan, New Delhi in observance of National Panchayati Raj Day. Secretary, Ministry of Panchayati Raj Shri Vivek Bharadwaj and Secretary, Department of Rural Development Shri Shailesh Kumar Singh will inaugurate the National Colloquium in the presence of Additional Secretary, Ministry of Panchayati Raj Dr. Chandra Shekhar Kumar and other senior officials.
The National Colloquium on Grassroots Governance aims to facilitate dialogue and collaboration among stakeholders, including officials from Central and State Governments, NIRD&PR, faculty members from SIRD&PRs, academicians, subject matter experts, representatives of UN Agencies, and Civil Society Organizations (CSOs). Key topics of discussion will include the role of digital technology in transforming public service delivery, initiatives of MoPR aimed at transforming Panchayat Governance, and the convergence of digital governance initiatives of various Ministries/ Departments.
This one-day Colloquium offers a unique platform to assess achievements, identify challenges, and explore opportunities for enhancing grassroots governance and public service delivery through Panchayati Raj Institutions (PRIs). Discussions will focus on the evolution of principles of Good Governance in rural areas and pathways for strengthening PRIs as vehicles for effective public service delivery.
The Ministry of Panchayati Raj’s ongoing efforts towards digital empowerment form the foundation of its mission to realize the concept and vision of Smart Panchayats. Through robust e-governance initiatives, the Ministry is committed to enhancing transparency, efficiency, and people’s participation in grassroots governance. Training programs are also underway to ensure the meaningful implementation of digital strategies. The Ministry sensitizes and engages citizens in grassroots governance through partnerships with States/ UTs.
As a third tier of government and the primary interface between the union government and rural communities, Panchayats play a crucial role in promoting Ease of Living and Ease of Doing Business in rural India. The Ministry’s digital initiatives are instrumental in promoting self-reliance, creating sustainable livelihoods, supporting inclusive development and advancing Localization of Sustainable Development Goals (LSDGs) across Gram Panchayats nationwide.
The Ministry of Panchayati Raj commemorates the 24th of April every year as National Panchayati Raj Day (NPRD) with profound zeal and fervour, marking the enactment of the Constitution (73rd Amendment) Act, 1992, which came into force on 24th April, 1993. The National Colloquium on Grassroots Governance holds particular significance as it coincides with three decades of the Constitution (73rd Amendment) Act and two decades since the creation of the Ministry of Panchayati Raj. The Ministry of Panchayati Raj is dedicated to empowering grassroots governance and accelerating progress on LSDGs across rural India through innovative initiatives and digital interventions.