ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡାଲିର ଉପଲବ୍ଧତା ସମୀକ୍ଷା କଲେ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ସଚିବ, ଡାଲି ଶିଳ୍ପର ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ବୈଠକ
ମିଆଁମାରରୁ ଡାଲି ଆମଦାନୀ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ସଚିବ ୟାଙ୍ଗୁନରେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ସହ ବୈଠକ କରିଛନ୍ତି
13 APR 2024 11:11AM by PIB Bhubaneswar
ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ନିଧି ଖାରେ ୨୦୨୪ ଏପ୍ରିଲ ୧୫ ତାରିଖରୁ ଅନଲାଇନ୍ ଷ୍ଟକ୍ ମନିଟରିଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଡାଲି ଶିଳ୍ପର ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସହ ଏକାଧିକ ଆଲୋଚନାରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି କେହି ଡାଲିର ଆଗୁଆ କାରବାରରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନର ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ମୁକାବିଲା କରାଯିବ।
ଅଧିକ ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଶିଳ୍ପର ମତାମତ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ମାର୍କେଟ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଷ୍ଟକ ସ୍ଥିତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମାର୍କେଟ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍‌ସ ସୂତ୍ରରୁ ମିଳିଥିବା ସୂଚନା ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଛି।
ସଂଶୋଧିତ ବିନିମୟ ହାର ଏବଂ ମିଆଁମାରରେ ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ଥିବା ଷ୍ଟକ୍ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମିଆଁମାରରୁ ଡାଲି ଆମଦାନୀ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସେ ୟାଙ୍ଗୁନ୍ ସ୍ଥିତ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାରକୁ ସରଳ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୪ ଜାନୁଆରି ୨୫ ତାରିଖରୁ ଟଙ୍କା କ୍ୟାଟ ସେଟଲମେଣ୍ଟ ମେକାନିଜମ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ସୂଚନା ଦେଇଛି। ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଫ୍ ମିଆଁମାର ୨୬ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ରେ ସ୍ପେଶିଆଲ୍ ରୁପି ଭୋଷ୍ଟ୍ରୋ ଆକାଉଣ୍ଟ (ଏସଆରଭିଏ) ଅଧୀନରେ ଦେୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରିଛି । ଏହି ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉଭୟ ସମୁଦ୍ର ଓ ସୀମା ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବା ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଗୁ ହେବ। ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ମୁଦ୍ରା ରୂପାନ୍ତରଣ ସହିତ ଜଡିତ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ଏକାଧିକ ମୁଦ୍ରା ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆବଶ୍ୟକତା ଦୂର କରି ବିନିମୟ ହାର ସହିତ ଜଡିତ ଜଟିଳତା ଦୂର ହେବ ।
ଡାଲି ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ବିଷୟରେ ପୃଥକ ଭାବରେ ପ୍ରସାର କରାଯାଉଛି ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନଙ୍କୁ ପଞ୍ଜାବ ନ୍ୟାସନାଲ ବ୍ୟାଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଏସଆରଭିଏ ବ୍ୟବହାର କରି ଟଙ୍କା/ କ୍ୟାଟ ଡାଇରେକ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଉଛି ।
୨୦୨୪ ଏପ୍ରିଲ ୧୫ ତାରିଖରୁ https://fcainfoweb.nic.in/psp/ ପୋର୍ଟାଲରେ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ୟେଲୋ ମଟର ସମେତ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ଡାଲିର ଷ୍ଟକକୁ ସାପ୍ତାହିକ ଭିତ୍ତିରେ ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ଆମଦାନୀକାରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥା ଯଥା ମିଲର, ଷ୍ଟକିଷ୍ଟ, ରିଟେଲର ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଛି। ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସମସ୍ତ ଷ୍ଟକହୋଲ୍ଡିଂ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ସାପ୍ତାହିକ ଷ୍ଟକ୍ ପ୍ରକାଶନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଘୋଷିତ ଷ୍ଟକ୍ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି। ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଡାଲି ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଥିବା ଗୋଦାମଗୁଡ଼ିକରେ ଷ୍ଟକ୍ ସମୟ ସମୟରେ ଯାଞ୍ଚ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଷ୍ଟକ୍ ଡିସକ୍ଲୋଜର ପୋର୍ଟାଲରେ ମିଥ୍ୟା ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଷ୍ଟକ୍ ହୋଲ୍ଡିଂ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Consumer Affairs Secretary reviews availability of pulses, holds meetings with pulse industry stakeholders
Secretary, Department of Consumer Affairs held meeting with Indian Mission in Yangon on issues relating to pulses imports from Myanmar
13 APR 2024 11:11AM by PIB Delhi
The Secretary, Department of Consumer Affairs, Smt. Nidhi Khare during a series of interactions with representatives of pulses industry in the run up to operationalisation of online stock monitoring from 15th April, 2024 emphasised that anyone found to be indulging in forward trade of pulses would be dealt with firmly as per various provisions of Essential Commodities Act.
The feedback from the industry and inputs from market intelligence relating to the stock position with various market players have been collated for further verification.
She also discussed with Indian Mission in Yangon on issues relating to pulses imports from Myanmar such as import prices in the wake of revised exchange rates and stocks held by importers in Myanmar. The Indian Mission apprised that Rupee Kyat Settlement Mechanism has been operationalised from 25th January, 2024 to simplify trade transactions and to make them more efficient. The Central Bank of Myanmar has released guidelines for payment procedures under Special Rupee Vostro Account (SRVA) on 26th January 2024. The new mechanism will apply for both sea and border trade and for trade in goods as well as services. Adoption of the mechanism by traders will reduce costs associated with currency conversions and eliminate complexities related to exchange rates by eliminating the need for multiple currency conversations.
Dissemination about the operationalization of this mechanism among trading communities esp pulses importers is being separately done wherein they are being requested to utilize Rupee/ Kyat direct payment system using SRVA through the Punjab National Bank.
The importers and other industry players like millers, stockists, retailers etc have been asked to honestly declare their stock of pulses, including imported Yellow Peas, on a weekly basis on the portal https://fcainfoweb.nic.in/psp/ from 15th April, 2024. The States and UTs have also been asked to enforce weekly stock disclosure by all stockholding entities and verify the stocks declared by them. Stocks in warehouses located in major ports and in pulses industry hubs should be verified from time to time and strict action should be taken on stockholding entities found to be reporting false information on stock disclosure portal.