Vice President's Secretariat
Text of Vice-President’s address to 2023 Batch IAS Officer Trainees at the conclusion of Phase I of their Professional Course at Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration, Mussoorie
05 APR 2024 4:17PM by PIB Delhi
Good morning all of you,
My young friends, it gives me immense pleasure to be with you all on the occasion of the Valedictory Programme of Phase-I for the 2023 Batch of the Indian Administrative Service.
Your parents have the greatest satisfaction when you get into the IAS by seeing the reaction of the neighbors, and suddenly you will find an upsurge in their morale. Never forget what you are because of them. It is because of their sacrifice.
It is indeed gratifying to address young minds, and after this rigorous training, you are impregnably mature. You have made it to this place, you know it. It was the most difficult tunnel to cross. You never so lightly attend to the road till you see your name in the list.
As I focus here on bright minds and promising leaders, I don't mean only political leaders. Though we are having increasingly trained bureaucrats in service and out of service getting into politics, and they make it to mighty positions also.
I am reminded of the rich legacy of this esteemed institution, where countless civil servants have been nurtured and groomed to serve our great nation and all of them contributed to its emergence of Bharat at this stage.
Each one of you, my friends, embodies excellence, integrity, and commitment to public service, qualities that are indispensable for shaping the destiny of our nation. I see in you the potential to define Bharat in your vision and conception, and trust me, you are competent on our March to 2047, viksit Bharat.
At that point of time, all of you will be in commanding positions, and I and many like me will be watching from heaven, the glorious moment.
Bharat is on the rise as never before, and there is well-placed confidence that you all will sustain and contribute to further galloping of this exponential developmental journey.
Me and my generation have seen Bharat where there was no light in the village and no road connectivity. You can't think of tap water; you can't think of a toilet in the house. You can never imagine a gas connection in the house; you can't have a school in your village or at the most to be satisfied to have a primary school, and look at where we are.
Let me advert to the various facets of contemporaneous national scenarios- pertaining to economic, political, social and geopolitical facets.
On economic fundamentals, the last decade has been marked with a sea change that makes present times one of hope and possibility. Overcoming a difficult phase there is transition from an environment of despondency and to one of upbeat mood. You have to capitalise on it, monetize for National welfare.
Our economy over this period withstanding head winds and negotiating difficult terrain has traversed from being fragile five global economies to being the fifth largest global economy ahead of our colonial masters, the United Kingdom, Canada and France.
In about two years or so Bharat, home to one-sixth of humanity, would be the third largest global economy ahead of Japan and Germany.
When I got into parliament in 1989, I had occasion to be Union Minister. I suffered the pain Bharat that was known as ‘Sone Ki Chidiya’, the gold, in physical terms, had to be lifted to be placed into two Swiss banks to sustain our fiscal credibility. What I see today, I never imagined. That's a big change.
My young friends, we are already the third largest global purchasing power.
Our Marathon March from Amrit Kaal to Vikasit Bharat@ 2047 is well scripted by visionary thought of our Prime Minister, who is committed to cause in mission mode with deep passion, and this is coupled with dedicated execution of your fraternity, the two are complementary. You have to translate into success visionary policies, and that Indian bureaucracy is doing day in and day out at the moment.
Our economy has been spinally strengthened by transformative policies and innovative reforms resulting in ease of living for those in the last row as mentioned by Mahatma Gandhi ji in his concept of antyodaya. This very thoughtful concept of Mahatma Gandhi ji, the antyodaya taking care of the man last in the row, is being realised. Work is in progress by and large, it is ground reality.
The world's largest tax reform - goods and services tax-the GST was unfolded at the Central Hall of Parliament in 2017 by the then Hon’ble President Pranab Mukherjee and Prime Minister Narendra Modi.
My young friends, in the same Central Hall, on the midnight of 14th - 15th August 1947, India on attainment of independence had “Tryst with Destiny” and on midnight of 30th June - 1st July 2017, the nation with initiation of the GST regime had “Tryst with Modernity”. GST has been a game changer reform and has added to the growth of the economy making it more transparent and enabling for its contributors.
Contrary to the global scenario, our economy has been steadily looking up despite challenges of the Covid Pandemic and global conflagrations threatening supply chains. It must be soothing to all of you that hardly a week passes when our Navy has performed to save the supply chains, to rescue victims of piracy. Every Indian would be proud of their accomplishment.
Nation witnessed not pyramidical but plateau kind of societal development. For the needy and suffering upliftment has been transformative beyond contemplation.
In a country of our size and diversity, it was indeed a staggering thought that every household will have electricity, difficult to think, look at the staggering thought that occurred in the mind of our visionary leadership of the Prime minister. He thought every household will have electricity, toilets, tap water, and gas connection and every person would have access to health and education facilities.
A good wish list, a great dream but what has happened. These are now largely ground reality and the work is in progress. You will have to sustain it.
Friends, unimaginable milestones, high digital and technological connectivity across the country have been no less than stunning accomplishments. There was a time when we were decades behind the Global technological moment. Look at where we are, turning out to be leaders.
This has resulted in India accounting 50% of global digital transactions in the year 2023. We are ⅙ of humanity but our share of global distal transactions is 50%, something that we make our head high. We will ever take pride in this accomplishment.
Digital connectivity with robust infrastructure has enormously benefited the country because now it is available in every nook and corner of the country. It dots our geographical area. Every village has it. You no longer suffer the pain if you are from the village, you will get the same facility.
Internet accessibility and adaptability in every part of the country is evidenced by the fact that our per capita internet consumption happens to be more than that of the USA and China taken together.
This game-changer technological penetration has also massively contributed to governance accountability and transparency.
My young friend- recall a prime minister of this country in the 1980s lamented that not even 15% of the amount meant for the development reaches the beneficiary. It was his concern that 85% goes elsewhere.
And now, what a 360 degree change now as the intended beneficiary receives digitally 100% assistance without leakage, intermediary or middleman. They receive it in their bank. What a visionary step was taken to include 500 million people in the banking system. They opened their Account for the first time. Look at the gain we are getting thereof.
Let me come to my grassroot. I am the son of a farmer. I am from a village. I am the first generation to step out. What I say today and what I could not imagine when I was a Minister and member of parliament 30 years ago is that now about 100 million farmers receive three times a year direct transfer in their bank, PM kisan Nidhi Samman.
The government may be prepared, the robust infrastructure may be prepared but the glorious accomplishment is that the farmer is prepared to receive it and is receiving it and this amount at the moment my young friend is about 3 lac crore, not a small amount.
Service delivery for the ordinary person has been technologically driven given the facility in nearly all the villages with computer centres.
Look at young people in the villages, tier 2 cities when they apply for a job, when they fill examination form, when they seek a passport, they no longer have to use the old method that was having a drain on finance and hours. They do it by technological means.
New Education Policy after a gap of over three decades is poised to bring about much needed revolutionary change in the education system. It is now tailored to suit our needs, our thinking, our dreams. We don't dream in a foreign language, we dream in our own language and the shift is from a mere degree of orientation to skill evolution and the shift is timely.
Our rail, road and air connectivity which you see day in a day out ask your grandparents, your parents what was the situation then and what is the situation now, not only quantitative but qualitative also. We are having a world class railway station airport and look at our road and look at multiple choices for connectivity to a particular place. Let me go to my home State Jaipur. Delhi-Jaipur there is only one road through Alwar, over a period of time it came direct to Kotputli and now it is part of the Delhi Bombay Grand Highway world class Highway. There was a time earlier it used to be 98 hour now it takes 5-6 hour that is a big change
Our infrastructure has shown quantum jump quantitatively and qualitatively and matches global best.
On the international front G-20 was a resounding success. Every state and union territory organised G20 functions. The world witnessed Bharat civilizational ethos of more than 5000 years old. They were exposed to our culture, they were exposed to the sharpened intellect of our human resource, they were exposed to the level of reception we people have in this country and the final was held at Bharat Mandapam, one of the top 10 convention centers of the world.
The prime minister has the privilege to receive world leader and look at the background, you must have seen it on and when the only the walk through the alley, they exposed to our Civilization wealth of 5000 years and then we had P-20 held at YashoBhoomi, another convention centre with parking place of more than 3000 cards.
I was at both the places. I could not believe my eyes but what was surprising and soothing that Global leaders were applauding. That is what it is. Our growth is not just in infrastructure. G20 will be historically known that Bharat is emerging as a world leader sharpening its soft diplomatic power. The African Union has been included in G20. We became the voice of the global.
Governance that would largely be your concern has taken a turn for the better. Equality before law that had eluded us for long and corruption that was running into the veins of administration like blood are now matters of the past.
My young friends, you and your colleagues in civil services have contributed to this revolution silently. You will have the occasion to contribute passively. It will be mostly in silence but trust me when accomplishment is effected in silence it resonates in the ears of the common man and one and all.
Privileged pedigree, for long beyond the rule of law, was reaping the harvest while meritocracy suffered, is now sulking in the bye lanes.
Democratic values and essence is deepening as equality before law is being enforced in an exemplary manner and corruption is no longer a trading commodity. Earlier it was the only mechanism to contract, recruitment, opportunity. Nothing would happen unless you take this route. Those who took this route facilitated the root by being corrupt, having made to take route of law.
Our power corridors have been sanitised of corruption. Those who extra legally leveraged decision making in seats of power are now on the run and in tight grip of law. Transparency and accountability, ease of governance define governance.
I was exposed when I headed a group of 10 governors on Ease of doing business. I was therefore came to be educated, I would say. What was the situation earlier and what is the situation now? The change could not have been far more effective that it is today.
The cumulative impact of all these changes has been that the country has been pulled out of despondency. India has become land of hope and possibility, hotspot of global opportunity, favourite destination for investment. This is where you are at the moment. You have to catalyse on this situation.
We were living at times at your age when we used to satisfy ourself that India has potential, India is the sleeping having but why young friends you are fortunate. I would say in a country of 1.4 billion people you are fortunate that your number here is within three digits and you can take pride now India is no longer a nation with potential.
We are no longer a sleeping giant. We are on the move. You have to accelerate this moment.
The global establishments are in punishing mode for our neighbours but what do they say about us now. The World Bank, the IMF, and forums like the World Economic Forum, have acclaimed from the public domain our phenomenal rise as a model for the rest of the world in the field of digitization and several other areas.
The nation suffers some problems and you have to live with it. We were in a state of hopelessness. Article 370, the only temporary article of the constitution, was presumed to be the only final article of the constitution. People advocated after taking oath of the Constitution that article 370 is beyond change. You know historically Dr. Ambedkar, Chairman of the Drafting Committee drafted all the articles of the Constitution except the article 370. Peep into history you will find out what he declined to do. His communication on this point is very emotive and that emotion was taken care of.
During this decade article 370 is no longer in the constitution. A big change we never imagined.
What I am indicating to us is that you will have to contribute more because some of the greatest obstacles that pained us have been overcome and look that what has happened after article 370 ceased to be in the constitution, Jammu and Kashmir is blossoming.
Can you imagine unfurling the flag was a difficult situation and now G20 functions are held there. World leaders were there. The economy is looking up. Members of your tribe who had the occasion to have that as your cadre state had the occasion to serve it for decades but denied even a piece of land for your residence. To put it from your perspective, a big change has taken place. Hope has been rekindled in Jammu and Kashmir resulting in a huge positive upsurge in the economy and development of the area. It is back as a favourite tourist destination with lacs going there now year by year.
Women reservation that eluded us for about three decades. I would not decry anyone, earnest efforts were made to see that they become part of policy making. They become part of the legislature, they become part of law making, earnest efforts were made that did not succeed. Fortunately they succeeded. Last year women representation in Lok Sabha will be more than one third because one third is reserved. It will be more than one third in the State Legislature and this reservation comes with societal angles also. Scheduled Caste, Scheduled Tribe will get reservation within the reservation. So the reservation has a societal angle by being both horizontal and vertical.
I have no doubt and not because I have only a daughter. Women will contribute more effectively, impactfully, soothingly the human face of policy by the training the live they lead the challenges they face they are well equipped to give that input but they can give it only when they are in the room where decisions are being taken and they will have this occasion now
My young friends I have in a macro manner adverted to these aspects only to indicate that at your launchpad time you have an enabling echo system that will help you expand your talent and dedication optimally for the nation. You can effect the change you believe in. This is a rare opportunity. People believe in a change but handicapped in bringing the change. You are in the position to bring change.
However there are some worrisomely alarming challenges we face from within and without. There is strategize orchestration of factually untenable anti national narratives aimed at tainting and tarnishing our glorified and robust constitutional bodies.
Decrying our growth journey. I don't think we need lessons from everyone anyone about rule of law about a robust judicial system about methods elevate poverty. How can anyone lecture in the world to our nation that from April 1 2020 is making available free food to 850 million people. This does not indicate poverty. This is a helping hand to them that yes they must keep on coming up and rising to higher level.
We can't allow others to calibrate us because they neither have the resources nor knowledge or understanding of how this country works with 5000 year old ethos where we treat and that treatment is reflected in our G20 Motto “one earth, one family, one future”.
When I was talking about anti national narratives. You are well informed minds. Just imagine the Citizen Amendment Act. Now anyone who can spell a moment with modest intellect to go through that Amendment Act would know it does not deprive anyone of his or her citizenship, it does not handicap anyone on the globe to apply for Indian citizenship.
The system is there. What does it do? It facilitates acquisition of Indian citizenship for Hindus, Sikhs, Buddhists, Jains, Parsis and Christians from the neighbouring countries of Afghanistan, Bangladesh and Pakistan who arrived in India on or before 31 December 2014.
It is not an invitation for influx and why it is being conferred on them. They have been prosecuted on the account of their religious belief. Our nation has been home to such people for thousands of years. Jews Parsi zoroastrians they found centuries growth whole some situation here and this some call discriminatory. We have to neutralize these narratives. These emanate not out of ignorance; these emanate out of a strategy to run down our nation. This Nation on the planet does not need any script or Sermon from anyone on the point of equality. We believe in it.
Let them look back, some countries have a woman president. We had a woman Prime Minister because the UK had. We have a Supreme Court. In other countries the Supreme Court has completed two centuries or more without a woman judge. We welcome all lectures and all sources of knowledge if they emanate from bonafide intentions.
Friends, the freedom and democracy that we take for granted today is an outcome of unimaginable sacrifices by many valian unsung Heroes of our freedom movement. Fortunately we are giving due to our heroes, though belatedly. For too long a period, our freedom movement warriors left to be recognized. But now we have Parakram Divas for Netaji Subhash Bose and his statue is there at India gate, we have Jan Jaatiya Gaurav Divas dedicated to Birsa Munda
Recent conferment of Bharat Ratna, the highest civilian award posthumously to Karpoori Thakur, Chaudhary Charan a symbol of transparency accountability integrity and firm believer in growth of village, PV Narsimha Rao, a political statesman, and Dr M S Swaminathan has been widely acclaimed. This honour should have come to these noble souls long ago.
My young friends- You are discerning minds. You will impact this society more than anyone else. People will look up to you as role models. It is a gratifying moment for them when they meet you. The way you behave in society is taken to be worth emulation. You are inspiration and motivation for the area in which you are great and therefore corresponding obligation that you have to exemplify your conduct accordingly.
You will have to seek admiration of the elders and you will have to be motivational for the younger mind. Work with Seva Bhav and Sahanubhuti a sense of service and empathy deeply embedded in our Civilizational ethos to be your guiding principle. Adhere to it. it will change society and you have the capacity to catalyse this change.
My young friends, your potential is undoubted, your ability is established, your opportunity is well recognised and in such a situation you have to take care of certain things which are deficiency in a society like public discipline to name just one. You can transform it.
The greatest challenge to our democratic polity is emanating from those who have long been part of dispensation, have held positions of authority, had the occasion to contribute to the development of the nation and once out of authority they become a complete recipe for chaos. They would say India is sinking, its economy cannot go beyond this level. You know who I am referring to. We have to challenge these as was indicated by one of the speakers here. We can't take it as firm and final. The repetition they built was on the opportunity they got in governance. They are fritting and fritting away because they tend to do things from a political prism. We have to address nationalism and look at the prism that promotes nationalism.
These people have poor appetite for India's growth trajectory and must need some reebuf from India’s young minds in positions of authority and constitutional obligation to serve this nation.
It is painful and concerning to find that their commitment to nationalism is not what it should be. They take nationalism next to their political or self welfare. We have to nurture a spirit that nationalism has to be a prime concern. We have to always keep our nation first and above everything else.
Nothing can be more challenging to democracy than an informed mind knowing full well the subject makes a wrong statement to monetize ignorance of the people. These people need to be exposed. You are well positioned to neutralise such nefarious tendencies. I am sure you will do it.
There can be no politics over national affairs, security concerns and our foreign policy. The global rise of the nation has to be in your mind ever to ensure the momentum never loses force.
My dear young friends, you can bring about transformation which has been dreamt because the system has generated enough equity for you to perform.
Sardar Patel once said, "Faith is of no avail in absence of strength. Faith and strength, both are essential to accomplish any great work."
He further added in the constituent assembly “You will not have United India if not have good All India Service which has the independence to speak out its might.”
I read it there when I paid the floral tribute to Iron Man of this country. Never forget, he achieved what was very daunting, virtually impossible: integration of princely states. You need to be fully updated. Why Integration of Jammu and Kashmir was kept away from him. These two situations, Article 370 was kept away from Dr. Ambedkar. State of Jammu and Kashmir was taken away from the portfolio of Sardar Patel. And look at how we suffered for decades.
You will be facing another situation which others have not faced. Though you will be at the junior-most level, the challenge will be more forceful to you. I am referring to disruptive technologies: artificial intelligence, internet of things, machine learning, blockchain, and the like. It is your obligation because we are at the cusp of something like another industrial revolution. These technologies will be the. These offer both challenges and opportunities. You will have to convert challenges into opportunities for public good. And I am sure you will do it.
Congratulate each of you on this great positioning on this very rigorous training!
If you had any serious thoughts about the Director and the faculty being unreasonable to you or harsh to you, you will be grateful to them all your life and remember them for good. They have to you.
May you continue to inspire others, and mind each of you are role models for your families, for your friends, for your community, for your area, and you will be ever role model where you will be positioned at a particular place for a particular work and therefore, inspire others with your commitment and always strive to make a positive difference in the lives of those around you.
Thank you. Jai Hind!

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ଏକାଡେମୀ, ମସୁରୀରେ ୨୦୨୩ ବ୍ୟାଚର ଭାରତୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ଅଧିକାରୀ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ପେସାଦାର ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସମାପନ ଅବସରରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
05 APR 2024 4:17PM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭ ସକାଳ,
ମୋର ଯୁବ ସାଥିମାନେ, ଭାରତୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବାର ୨୦୨୩ ବ୍ୟାଚ୍ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ସମାପନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ରହି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ ।
ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବାରେ ଆସିଛନ୍ତି ଆପଣଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସନ୍ତୋଷ ମିଳିଥାଏ ଏବଂ ହଠାତ୍ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ମନୋବଳ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିବାକୁ ପାଇବେ । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆପଣ କ'ଣ ଅଛନ୍ତି ତାହା କେବେ ବି ଭୁଲନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଏହା ସେମାନଙ୍କ ବଳିଦାନ ଯୋଗୁଁ ହୋଇପାରିଛି ।
ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ମନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ପ୍ରକୃତରେ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଏବଂ ଏହି କଠୋର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପରେ, ଆପଣ ଅସମ୍ଭବ ଭାବରେ ପରିପକ୍ୱ ଅଟନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଆପଣ ଏହା ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ଅତିକ୍ରମ କରିବା ସବୁଠାରୁ କଷ୍ଟକର କାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା । ତାଲିକାରେ ଆପଣଙ୍କ ନାମ ନ ଦେଖିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣ କେବେ ବି ଏହି ମାର୍ଗକୁ ଏତେ ହାଲୁକା ଭାବରେ ଯାଆନ୍ତି ନାହିଁ ।
ଯେହେତୁ ମୁଁ ଏଠାରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ମନ ଏବଂ ପ୍ରତିଭାବାନ ନେତାଙ୍କ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି, ମୋର ଅର୍ଥ କେବଳ ରାଜନୈତିକ ନେତା ନୁହେଁ । ଯଦିଓ ଆମେ ଚାକିରିରେ ଏବଂ ଚାକିରିରୁ ବାହାରେ ଥିବା ଅମଲାମାନଙ୍କୁ ରାଜନୀତିରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାରେ ଅଧିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରୁଛୁ ଏବଂ ସେମାନେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପଦବୀରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି ।
ମୋତେ ଏହି ସମ୍ମାନଜନକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ବିଷୟରେ ମନେ ପଡ଼ୁଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଅଗଣିତ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଆମ ମହାନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ପୋଷିତ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ସ୍ତରରେ ଭାରତର ଉଦ୍ଭାବନରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମୋର ସାଥିମାନେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଉତ୍କୃଷ୍ଟତା, ସଚ୍ଚୋଟତା ଏବଂ ଜନସେବା ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତୀକ ଅଟନ୍ତି, ଏଭଳି ଗୁଣ ଯାହା ଆମ ଦେଶର ଭାଗ୍ୟ ଗଠନ ପାଇଁ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ଅଟେ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭିତରେ ଆପଣଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଧାରଣାରେ ଭାରତକୁ ସଂଜ୍ଞା ଦେବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଖୁଛି, ଏବଂ ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତୁ, ଆପଣ ୨୦୪୭, ବିକଶିତ ଭାରତରେ ଆମର ପ୍ରସ୍ଥାନ ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ଅଛୁ ।
ସେହି ସମୟରେ, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦବୀରେ ରହିଥିବେ, ଏବଂ ମୁଁ ଏବଂ ମୋ ପରି ଅନେକ ଲୋକ ସ୍ୱର୍ଗରୁ ସେହି ଗୌରବମୟ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଦେଖୁଥିବୁ ।
ଭାରତ ପୂର୍ବ ଠାରୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ବଜାୟ ରଖିବେ ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ବିକାଶମୂଳକ ଯାତ୍ରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବେ ବୋଲି ଦୃଢ଼ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ।
ମୁଁ ଏବଂ ମୋ ପିଢ଼ି ଭାରତକୁ ଦେଖିଛୁ ଯେଉଁଠି ଗାଁରେ ଆଲୋକ ନ ଥିଲା ଏବଂ ରାସ୍ତା ସଂଯୋଗ ନଥିଲା । ଆପଣ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବେ ନାହିଁ; ଘରେ ଶୌଚାଳୟ କଥା ଭାବି ପାରିବେ ନାହିଁ । ଘରେ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ବିଷୟରେ ଆପଣ କେବେ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ; ଆପଣଙ୍କ ଗାଁରେ କୌଣସି ସ୍କୁଲ ନ ଥିଲା, ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ହିଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ଏବଂ ଦେଖନ୍ତୁ ଆମେ କେଉଁଠି ପହଞ୍ôଚପାରିଛୁ ।
ଅର୍ଥନୈତିକ, ରାଜନୈତିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ଦିଗ ସହିତ ଜଡିତ ମୁଁ ସମସାୟିକ ଜାତୀୟ ଦୃଶ୍ୟପଟରେ ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବି ।
ଅର୍ଥନୈତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ, ଗତ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଏକ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ଚିହ୍ନିତ ହୋଇଛି ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନର ସମୟକୁ ଆଶା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିଣତ କରିଛି । ଏକ କଠିନ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ନିରାଶାର ବାତାବରଣରୁ ଉତ୍ସାହଜନକ ମନୋଭାବକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥାଏ । ଜାତୀୟ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଭ ଦାୟକ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏବଂ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସାମ୍‌‌ନା କରିବାକୁ ଯାଇ ବିଶ୍ୱର ବାହାରକୁ ଯାଇ ଆଗକୁ ବଢି ଆମର ଉପନିବେଶକ ଅଗ୍ରଣୀମାନେ, ୟୁନାଇଟେଡ କିଙ୍ଗଡମ୍‌, କାନାଡା ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସକୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ପାଖାପାଖି ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମାନବଜାତିର ଏକ ଷଷ୍ଠାଂଶ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ଭାରତ ଜାପାନ ଓ ଜର୍ମାନୀକୁ ପଛରେ ପକାଇ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବ ।
୧୯୮୯ରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସଂସଦକୁ ଆସିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୋର କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ହେବାର ସୁଯୋଗ ଥିଲା । 'ସୋନ କି ଚିଡିଆ' ନାମରେ ପରିଚିତ ଆମର ରାଜକୋଷୀୟ ବିଶ୍ୱାସନୀୟତାକୁ ସ୍ଥିର ରଖିବା ପାଇଁ ସୁନାକୁ ଉଠାଇ ସ୍ୱିସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ରଖିବାକୁ ପଡିଥିଲା, ଯାହା ଆମର ଆର୍ଥିକ ବିଶ୍ୱାସନୀୟତା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପଡିଲା । ଆଜି ମୁଁ ଯାହା ଦେଖୁଛି, ମୁଁ କେବେ କଳ୍ପନା କରିନଥିଲି । ଏହା ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ।
ମୋର ଯୁବ ସାଥିମାନେ, ଆମେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ବିଶ୍ୱ କ୍ରୟ ଶକ୍ତିରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛୁ ।
ଅମୃତ କାଳରୁ ବିକାଶିତ Bharat@2047 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ମାରାଥନ ଯାତ୍ରା ଆମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦ୍ୱାରା ଭଲ ଭାବରେ ଲେଖାହୋଇଯାଇଛି, ଯିଏ ଗଭୀର ଉତ୍ସାହ ସହିତ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ, ଏବଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଭାଇଚାରାର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି, ଉଭୟ ପରିପୂରକ ଅଟନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କୁ ସଫଳ ଦୂରଦର୍ଶୀ ନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଅମଲାତନ୍ତ୍ର ଏହି ସମୟରେ ଦିନ ରାତି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ନୀତି ଏବଂ ଅଭିନବ ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଆମ ଅର୍ଥନୀତି ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି, ଯାହାକି ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଜୀ ତାଙ୍କ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଅବଧାରଣାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଶେଷ ଧାଡ଼ିରେ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ କିପରି ସହାୟକ ହୋଇଛି । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଏହି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚିନ୍ତାଶୀଳ ଧାରଣା, ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଶେଷ ମଣିଷର ଯତ୍ନ ନେଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଆଜି ସାକାର ହେଉଛି । ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଚାଲିଛି, ଏହା ହିଁ ବାସ୍ତବତା ।
ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଟିକସ ସଂସ୍କାର ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବା ଟିକସ- ଜିଏସଟିକୁ ୨୦୧୭ରେ ସଂସଦର ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ହଲରେ ତତ୍କାଳୀନ ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରଣବ ମୁଖାର୍ଜୀ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ ।
ମୋର ଯୁବ ସାଥିମାନେ, ସେହି ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ହଲରେ, ୧୯୪୭ ମସିହା ଅଗଷ୍ଟ ୧୪ - ୧୫ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରାତ୍ରିରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରାପ୍ତି ରେ ଭାରତ "ଭାଗ୍ୟ ସହିତ ଟ୍ରାଇଷ୍ଟ’ ଥିଲା ଏବଂ ୩୦ ଜୁନ - ୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୧୭ ମଧ୍ୟରାତ୍ରିରେ ଜିଏସଟି ଶାସନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ଦେଶ "ଆଧୁନିକତାର ସହିତ ଚେଷ୍ଟା’ କରିଥିଲା । ଜିଏସଟି ହେଉଛି ଏକ ଗେମ୍ ଚେଞ୍ଜର ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଏହା ଅର୍ଥନୀତିର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଏହାର ଯୋଗଦାନକାରୀଙ୍କୁ ପାଇଁ ସକ୍ଷମ କରିଛି ।
କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀର ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରତି ବିପଦ ସତ୍ତ୍ୱେ ଆମ ଅର୍ଥନୀତି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଉନ୍ନତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହା ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଦେବା ଉଚିତ ଯେ ଆମ ନୌସେନା ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ବଞ୍ଚାଇବା, ଡକାୟତିରେ ପୀଡ଼ିତଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବେଳେ ମାତ୍ର ଏକ ସପ୍ତାହ ବିତିଯାଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତା ପାଇଁ ଗର୍ବିତ ହେବେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ର ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ସାମାଜିକ ବିକାଶ ଦେଖିଛି । କାରଣ ଅସହାୟ ଓ ଦୁଃଖୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତି ଚିନ୍ତା ବ୍ୟତୀତ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ହୋଇଛି ।
ଆମର ଆକାର ଓ ବିବିଧତା ଥିବା ଦେଶରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତୃତ୍ୱ ମନରେ ଯେଉଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଚିନ୍ତାଧାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା, ତାହାକୁ ଦେଖିଲେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ବିଜୁଳି ରହିବ ବୋଲି ଭାବିବା କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ବିଜୁଳି, ଶୌଚାଳୟ, ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ଓ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ରହିବ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଶିକ୍ଷା ସୁବିଧା ପାଇବେ ବୋଲି ସେ ଭାବିଥିଲେ ।
ଏକ ଭଲ ପସନ୍ଦ ମୁତାବକ ତାଲିକା, ଏକ ଭଲ ସ୍ୱପ୍ନ କିନ୍ତୁ ଏହା ସମସ୍ତ ପୂରଣ ହୋଇଛି । ଏଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଖ୍ୟତଃ ଭୂତଳ ବାସ୍ତବତା ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଆପଣଙ୍କୁ ଏହାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପଡିବ ।
ସାଥିମାନେ, ସାରା ଦେଶରେ ଅକଳ୍ପନୀୟ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ, ଉଚ୍ଚ ଡିଜିଟାଲଏବଂ ବୈଷୟିକ ସଂଯୋଗ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସଫଳତାଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ । ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବିଶ୍ୱ ବୈଷୟିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତଠାରୁ ଦଶନ୍ଧି ପଛରେ ଥିଲୁ । ଦେଖନ୍ତୁ କେଉଁଠି ଅଛୁ, ଅଗ୍ରଣୀ ପାଲଟିଯାଇଛୁ ।
ଏହା ଫଳରେ ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ବିଶ୍ୱର ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ୫୦% ଭାରତରେ ହୋଇଛି । ଆମେ ମାନବଜାତିର ୧/୬ କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଡିଷ୍ଟଲ କାରବାରରେ ଆମର ଅଂଶ ୫୦% ଅଟେ, ଯାହା ଆମେ ଆମର ମୁଣ୍ଡକୁ ଉଚ୍ଚ କରିଥାଉ । ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ଆମେ ସର୍ବଦା ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବୁ ।
ସୁଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ ଦେଶକୁ ବହୁତ ଉପକୃତ କରିଛି କାରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଉପଲବ୍ଧ । ଏହା ଆମ ର ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୂଚାଉଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଏହା ରହିଛି । ଗାଁକୁ ଆସିଲେ ଆଉ ଅସୁବିଧା ଭୋଗିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, ସମାନ ସୁବିଧା ମିଳିବ ।
ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରାନ୍ତରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଅନୁକୂଳତା ଏହି ସତ୍ୟରୁ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି ଯେ ଆମର ମୁଣ୍ଡପିଛା ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାର ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ଏବଂ ଚୀନ୍ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ।
ଏହି ଗେମ୍‌-ଚେଞ୍ଜର ବୈଷୟିକ ପ୍ରବେଶ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶାସନିକ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରେ ବ୍ୟାପକ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି ।
ମୋର ଯୁବ ସାଥିମାନେ- ଆପଣମାନେ ପକାନ୍ତୁ ୧୯୮୦ ଦଶକରେ ଦେଶର ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ରାଶିର ୧୫% ମଧ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚି ପାରୁନାହିଁ । ୮୫% ଅନ୍ୟତ୍ର ଚାଲିଯିବା ତାଙ୍କର ଚିନ୍ତା ଥିଲା ।
ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଅମୂଳ-ଚୂଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଯାଇଛି, କାରଣ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ କୌଣସି ରିସାବ୍‌, ମଧ୍ୟସ୍ଥି କିମ୍ବା ମଧ୍ୟସ୍ଥି ବିନା ଡିଜିଟାଲ ଭାବେ ୧୦୦% ସହାୟତା ମିଳୁଛି ଏବେ ସେମାନେ ନିଜ ବ୍ୟାଙ୍କ ପାଉଛନ୍ତି । ୫୦କୋଟି ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କ'ଣ ଦୂରଦର୍ଶୀ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଥିଲା । ସେମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିଥିଲେ । ଦେଖନ୍ତୁ ଆମେ ସେଥିରୁ କେତେ ଲାଭ ପାଉଛୁ ।
ମୋତେ ସାଧାରଣଭାବରେ ଆସିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ । ମୁଁ ଜଣେ କୃଷକଙ୍କ ପୁଅ । ମୁଁ ଗୋଟିଏ ଗାଁରୁ ଆସିଛି । ମୁଁ ପ୍ରଥମ ପିଢ଼ି ଯିଏ ବାହାରକୁ ବାହାରିଛି । ମୁଁ ଆଜି ଯାହା କହୁଛି ଏବଂ ୩୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମୁଁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସଂସଦରେ ସଦସ୍ୟ ଥିବା ବେଳେ ଯାହା କଳ୍ପନା କରିପାରିନଥିଲି ତାହା ହେଉଛି ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ନିୟୁତ କୃଷକ ଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ବର୍ଷକୁ ତିନି ଥର ସିଧାସଳଖ ଟ୍ରାନ୍ସଫର, ପିଏମ କିଷାନ ନିଧି ସମ୍ମାନ ମିଳୁଛି ।
ମୋର ଯୁବ ସାଥିମାନେ
ସରକାର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରନ୍ତି, ସୁଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରେ କିନ୍ତୁ ଗୌରବମୟ ସଫଳତା ହେଉଛି କୃଷକ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ପାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ପରିମାଣ ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି, ଏହା କୌଣସି ଅଳ୍ପ ପରିମାଣ ନୁହେଁ ।
କମ୍ପ୍ୟୁଟର ସେଣ୍ଟର ଥିବା ପ୍ରାୟ ସବୁ ଗାଁରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସେବା ଯୋଗାଣ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ପରିଚାଳିତ ହୋଇଛି ।
ଗାଁ, ରେ ଟାୟାର-୨ ସହରର ଯୁବକମାଙ୍କୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଚାକିରି ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିଥାନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ପରୀକ୍ଷା ଫର୍ମ ପୂରଣ କରିଥାନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ପାସପୋର୍ଟ ଚାହିଁଥାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ ପୁରୁଣା ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, ଯେଉଁଥିରେ ଫାଇନାନ୍ସ ଓ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ହେଉଥିଲା । ସେମାନେ ବୈଷୟିକ ଉପାୟରେ ଏହା କରନ୍ତି ।
ତିନି ଦଶନ୍ଧିର ବ୍ୟବଧାନ ପରେ ନୂତନ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା, ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା, ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଆମେ ବିଦେଶୀ ଭାଷାରେ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁନାହୁଁ, ଆମେ ନିଜ ଭାଷାରେ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ର ଏକ ମାତ୍ରାରୁ ଜଣାପଡିଥାଏ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମୟୋପଯୋଗୀ ହୋଇଥାଏ ।
ଆମର ରେଳ, ସଡ଼କ ଏବଂ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ଯାହାଆପଣ ଦିନକୁ ଦିନ ଦେଖୁଛନ୍ତି ତାହା ଆପଣଙ୍କ ଜେଜେବାପା, ଆପଣଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ପଚାରନ୍ତୁ ସେତେବେଳେ ପରିସ୍ଥିତି କ'ଣ ଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିସ୍ଥିତି କ'ଣ, କେବଳ ମାତ୍ରାତ୍ମକ ନୁହେଁ ଗୁଣାତ୍ମକ ମଧ୍ୟ । ଆମେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ ଏବଂ ଆମର ରାସ୍ତାକୁ ଦେଖୁଛୁ ଏବଂ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଧିକ ବିକଳ୍ପ ଉପରେ ନଜର ରଖିଛୁ । ମୋତେ ମୋ ନିଜ ରାଜ୍ୟ ଜୟପୁର ଯିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ । ଦିଲ୍ଲୀ-ଜୟପୁର ଅଲୱାର ମଧ୍ୟ ଦେଇ କେବଳ ଗୋଟିଏ ରାସ୍ତା ଥିଲା, ସମୟକ୍ରମେ ଏହା ସିଧାସଳଖ କୋଟପୁଟଲିକୁ ଆସିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଦିଲ୍ଲୀ ବମ୍ବେ ଗ୍ରାଣ୍ଡ ହାଇୱେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ରାଜପଥର ଅଂଶ ବିଶେଷ ହୋଇଯାଇଛି । ଏକ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଏହା ୯୮ ଘଣ୍ଟା ଥିଲା ଏବେ ୫-୬ ଘଣ୍ଟା ଲାଗୁଛି ଯାହା ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ
ଆମର ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାତ୍ରାଧିକ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ଭାବରେ ଉଚ୍ଚ ଲମ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସହ ମେଳ ଖାଉଛି ।
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜି-୨୦ ଏକ ଚମତ୍କାର ସଫଳତା ଥିଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜି-୨୦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ୫୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ଭାରତ ସଭ୍ୟତାର ଆଦର୍ଶକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଥିଲା । ସେମାନେ ଆମ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ପରିଚିତ ହୋଇଥିଲେ, ସେମାନେ ଆମ ମାନବ ସମ୍ବଳର ତୀକ୍ଷ୍ଣ ବୁଦ୍ଧିର ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିଲେ, ସେମାନେ ଏହି ଦେଶରେ ଆମର ସ୍ୱାଗତର ସ୍ତରକୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ । ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୦ ଟି ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଫାଇନାଲ୍ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
ବିଶ୍ୱନେତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ଏବଂ ପୃଷ୍ଠଭୂମିକୁ ଦେଖିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ମିଳିଥିବ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ କେବଳ ଗଳି ଦେଇ ଚାଲିବା ସମୟରେ ସେମାନେ ଆମର ୫୦ ବର୍ଷର ସଭ୍ୟତା ସମ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତା\'ପରେ ଆମର ପି-୨୦ ଆୟୋଜନ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା କି ୩୦୦୦ରୁ ଅଧିକ କାର୍ଡ ପାର୍କିଂ ସ୍ଥାନ ଥିବା ଅନ୍ୟ ଏକ ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର ଯଶୋଭୂମିରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
ମୁଁ ଉଭୟ ସ୍ଥାନରେ ଥିଲି । ମୁଁ ମୋ ଆଖିକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରିପାରିଲି ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଏବଂ ଆନନ୍ଦଦାୟକ କଥା ଯାହା ବିଶ୍ୱନେତାମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଥିଲେ । ତାହା ହିଁ ଆମର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କେବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ନୁହେଁ । ଜି-୨୦ ଐତିହାସିକ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ଯେ ଭାରତ ନିଜର ନରମ କୂଟନୈତିକ ଶକ୍ତିକୁ ତୀବ୍ର କରି ଏକ ବିଶ୍ୱ ନେତା ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି । ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘକୁ ଜି-୨୦ରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସ୍ୱର ପାଲଟିଯାଇଛୁ ।
ଯେଉଁ ଶାସନ ମୁଖ୍ୟତଃ ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ହେବ, ତାହା ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ମୋଡ଼ ନେଇଛି । ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଆମଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିଥିବା ଆଇନ ଆଗରେ ସମାନତା ଏବଂ ରକ୍ତ ପରି ପ୍ରଶାସନର ଶିରାରେ ଚାଲିଥିବା ଦୁର୍ନୀତି ଏବେ ଅତୀତର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି ।
ମୋର ଯୁବ ସାଥିମାନେ ଆପଣ ଏବଂ ସିଭିଲ ସର୍ଭିସରେ ଆପଣଙ୍କ ସହକର୍ମୀମାନେ ଏହି ବିପ୍ଳବରେ ନିରବରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ନିଷ୍କ୍ରିୟ ଭାବରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ଏଠାରେ ଅଧିକାଂଶ ନୀରବତାରେ ରହିବ କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସଫଳତା ନୀରବତାରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତୁ ଯେଉଁ ଉପଲବ୍‌ଧି ନିରବତାରେ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ସାଧାରଣ ମଣିଷ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ କାନରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥାଏ ।
ବିଶେଷାଧିକାର ପ୍ରାପ୍ତ ପରିବାର ବାଦ, ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଇନାର ଶାସନ ଉପରେ, ତାର ଅଧିକାର ଜାହିର କରୁଥିଲା । ଯେତେେବେଳ ଯୋଗ୍ୟତା ନଷ୍ଟ ହେବାରେ ଲାଗିଥିଲା , ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ସଢୁଛି ।
ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ସାର ଆହୁରି ଗଭୀର ହେବାରେ ଲାଗିଛି କାରଣ ଆଇନ ସମ୍ମୁଖରେ ସମାନତା ଏକ ଉଦାହରଣମୂଳକ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ଆଉ ଏକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଦ୍ରବ୍ୟ ହୋଇ ରହିନାହିଁ, ପୂର୍ବରୁ ଏଠରେ ଚୁକ୍ତି, ନିଯୁକ୍ତି, ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ଏହା ଏକମାତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା
ôଲା । ଯଦି ଆପଣ ଏହି ରାସ୍ତା ଆପଣେଇବେ ତେବେ କିଛି ହେବ ନାହିଁ । ଯେଉଁମାନେ ଏହି ରାସ୍ତା ଆପଣାଇଥିଲେ ସେମାନେ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇ ଆଇନର ମାର୍ଗ ଆପଣାଇ ମୂଳକୁ ସୁଗମ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଆଇନକୁ ରୂପ ଦେଇଥିଲେ ।
ଆମର ଶସ୍ତା କରିଡରକୁ ଦୁର୍ନୀତିରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଯେଉଁମାନେ କ୍ଷମତାର ଆସନରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ଆଇନଗତ ଭାବେ ଅଧିକ ଫାଇଦା ଉଠାଇଥିଲେ ସେମାନେ ଏବେ ଫେରାର ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଇନର କଠୋର କବଳରେ ଅଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ, ଶାସନକୁ ସହଜ କରିବା ଶାସନକୁ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥାଏ।
ଯେତେବେଳେ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଙ୍ଗ୍ ବିଜନେସ୍ ଉପରେ ୧୦ ଜଣିଆ ଗଭର୍ଣ୍ଣରଙ୍କ ଏକ ଗ୍ରୁପ୍ ର ନେତୃତ୍ୱ ନେଲେ ସେତେବେଳେ ମୋ ସମ୍ମୁଖରେ ମୋର ପର୍ଦ୍ଦାଫାଶ ହୋଇଥିଲା । ।ସେଥିପାଇଁ କହିବି ଶିଖିବା ପାଇଁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲେ, ତେଣୁ ମୁଁ ଶିକ୍ଷିତ ହୋଇଥିଲି ବୋଲି ମୁଁ କହିବି । ପୂର୍ବରୁ ସ୍ଥିତି କ'ଣ ଥିଲା ଏବଂ ଏବେ ସ୍ଥିତି କ'ଣ? ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଜି ଯେଉଁଭଳି ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଛି, ସେତେ ଅଧିକ ହୋଇ ପାରି ନ ଥାନ୍ତା ।
ଏହି ସବୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସମୁଦାୟ ପ୍ରଭାବ ହେଉଛି ଦେଶ ନିରାଶାରୁ ମୁକୁଳିଯାଇଛି । ଭାରତ ଆଶା ଓ ସମ୍ଭାବନାର ଦେଶ ପାଲଟିଛି, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁଯୋଗର ହଟସ୍ପଟ, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ପସନ୍ଦର ସ୍ଥାନ ପାଲଟିଛି । ଏହି ସ୍ଥାନରେ ଆପଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନେଇ ଉପରେ ଉତ୍ସାହିତ ହେବାକୁ ପଡିବ ।
ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ବୟସର ସେଇ ସମୟକୁ ଯାଉଥିଲୁ , ସେତେବେଳେ ଆମେ ନିଜକୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରୁଥିଲୁ ଯେ ଭାରତରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି, ଭାରତ ହେଉଛି ଶୋଇଥିବା ଦେଶ କିନ୍ତୁ ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ ଆପଣ ଭାଗ୍ୟବାନ ଅଟନ୍ତି । ମୁଁ କହିବି ଯେ ୧.୪ ବିଲିୟନ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଦେଶରେ ଆପଣ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ଏଠାରେ ଆପଣଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ତିନି ଅଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି ଏବଂ ଆପଣ ଗର୍ବ କରିପାରିବେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ଆଉ ଏକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ର ନୁହେଁ ।
ଆମେ ଆଉ ଶୋଇଥିବା ବିଶାଳ ନୁହଁ । ଆମେ ଚାଲି ଚାଲି ଯାଉଛୁ । ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଆମ ପଡ଼ୋଶୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦଣ୍ଡଦେବା ମୁଡରେ ଅଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ବିଷୟରେ କ'ଣ କହୁଛନ୍ତି । ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଆଇଏମଏଫ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଫୋରମ ଭଳି ମଞ୍ଚ ଆମର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉନ୍ନତିକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।
ଦେଶ କିଛି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା ସହିତ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ । ଆମେ ନିରାଶାଜନକ ଅବସ୍ଥାରେ ଥିଲୁ । ସମ୍ବିଧାନର ଏକମାତ୍ର ଅସ୍ଥାୟୀ ଧାରା, ଧାରା ୩୭୦, ସମ୍ବିଧାନର ଏକମାତ୍ର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଧାରା ବୋଲି ଅନୁମାନ କରାଯାଉଥିଲା । ସମ୍ବିଧାନର ଶପଥ ନେବା ପରେ ଲୋକମାନେ ଯୁକ୍ତି ବାଢ଼ିଥିଲେ ଯେ ଧାରା ୩୭୦ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବାହାରେ ଅଛି । ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଐତିହାସିକ ଭାବେ ଡ୍ରାଫ୍ଟିଂ କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକର ଧାରା ୩୭୦ ବ୍ୟତୀତ ସମ୍ବିଧାନର ସମସ୍ତ ଧାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ । ଇତିହାସକୁ ଦେଖିଲେ ଆପଣ ଜାଣିପାରିବେ ସେ କ\'ଣ କରିବାକୁ ମନା କରିଦେଇଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ତାଙ୍କର କଥା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଭାବପ୍ରବଣ ଏବଂ ସେହି ଭାବନାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଧାରା ୩୭୦ ଆଉ ସମ୍ବିଧାନରେ ନାହିଁ । ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯାହା ଆମେ କେବେ କଳ୍ପନା କରିନଥିଲୁ ।
ମୁଁ ଯେଉଁ ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି, ଆମକୁ ଯାହା ସୂଚାଉଛି ତାହା ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କୁ ଅଧିକ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ, କାରଣ ଆମକୁ କିଛି ଯନ୍ତ୍ରଣା ଦେଉଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଦୂର ହୋଇଛି ଏବଂ ଦେଖନ୍ତୁ ଯେ ଧାରା ୩୭୦ ସମ୍ବିଧାନରେ ଉଚ୍ଛେଦ ହେବା ପରେ ଯାହା ଘଟିଛି, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ବର୍ତ୍ତମାନ ହସିବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ କି ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା ଏକ କଷ୍ଟକର ପରିସ୍ଥିତି ଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେଠାରେ ଜି-୨୦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ସେଠାରେ ବିଶ୍ୱନେତାମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଅର୍ଥନୀତି ଉନ୍ନତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଆପଣଙ୍କ ଜନଜାତିର ସଦସ୍ୟମାନେ ଯେଉଁମାନେ ଆପଣଙ୍କ କ୍ୟାଡର ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ଏହା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲେ, ସେମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏହାକୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ବାସଭବନ ପାଇଁ ଖଣ୍ଡେ ଜମି ମଧ୍ୟ ମନା କରିଦେଇଥିଲେ । ଆପଣଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ କହିବାକୁ ଗଲେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଛି । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ପୁଣି ଥରେ ଆଶା ଜାଗ୍ରତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ବିକାଶରେ ବ୍ୟାପକ ସକାରାତ୍ମକ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି । ବର୍ଷକୁ ବର୍ଷ ଏଠାକୁ ଲକ୍ଷାଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଯାଉଥିବାରୁ ଏହା ଏକ ପ୍ରିୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ ଭାବେ ଫେରିଆସିଛି ।
ମହିଳା ସଂରକ୍ଷଣ ଯାହା ପ୍ରାୟ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିଥିଲା । ମୁଁ କାହାକୁ ନିନ୍ଦା କରିବି ନାହିଁ, ସେମାନେ ଯେପରି ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣର ଅଂଶ ହୋଇଥାଏ ସେଥିପାଇଁ ଆନ୍ତରିକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା । ସେମାନେ ବିଧାନସଭାର ଅଂଶ ପାଲଟିଗଲେ, ସେମାନେ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନର ଅଂଶ ପାଲଟିଗଲେ, ଆନ୍ତରିକ ପ୍ରୟାସ କରାଗଲା ଯାହା ସଫଳ ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ । ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ସେମାନେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲେ । ଗତବର୍ଷ ଲୋକସଭାରେ ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶରୁ ଅଧିକ ରହିବ କାରଣ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ସଂରକ୍ଷିତ ରହିଛି । ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାରେ ଏହା ଏକ ତୃତୀୟାଂଶରୁ ଅଧିକ ହେବ ଏବଂ ଏହି ସଂରକ୍ଷଣ ସାମାଜିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ମଧ୍ୟ ଆସିଛି । ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଜନଜାତି ସଂରକ୍ଷଣ ଭିତରେ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇବେ । ତେଣୁ ସଂରକ୍ଷଣ ହରିଜେଣ୍ଟାଲ ଏବଂ ଭର୍ଟିକାଲ ଉଭୟ ପ୍ରକାରରେଏକ ସାମାଜିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଥାଏ ।
ମୋର କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ନୁହେଁ କେବଳ ମୋର ଗୋଟିଏ ଝିଅ ଅଛି ବୋଲି । ମହିଳାମାନେ ଯେଉଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଉଛନ୍ତି ସେହି ତାଲିମ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ନୀତିର ମାନବିକ ଚେହେରାରେ ଯୋଗଦାନ କରିବେ ଯେଉଁମାନେ ସେହି ଇନପୁଟ୍ ଦେବା ପାଇଁ ସେମାନେ ଭଲ ଭାବରେ ସଜ୍ଜିତ ଅଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ସେହି କୋଠରୀରେ ରହିଲେ ହିଁ ଏହା ଦେଇପାରିବ ଯେଉଁଠାରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଉଛି ଏବଂ ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଅବସର ପାଇବେ ।
ମୋର ଯୁବ ସାଥିମାନେ ମୁଁ ଏହି ଦିଗଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ମାଇକ୍ରୋ ଢଙ୍ଗରେ ବିଜ୍ଞାପନ ଦେଇଛି କେବଳ ଏହା ସୂଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଲଞ୍ଚପ୍ୟାଡ୍ ସମୟରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଏକ ସକ୍ଷମ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ଅଛି ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ସମର୍ପଣକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଭାବରେ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଆପଣ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ତାହାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରିବେ । ଏହା ଏକ ବିରଳ ସୁଯୋଗ । ଲୋକମାନେ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି କିନ୍ତୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ଅକ୍ଷମ । ଆପଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ସ୍ଥିତିରେ ଅଛନ୍ତି ।
ତଥାପି ଆମେ ଭିତରୁ ଏବଂ ବାହାରୁ କିଛି ଚିନ୍ତାଜନକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛୁ । ଆମର ଗୌରବମୟ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଦାଗ ିତ କରିବା ଏବଂ ଖରାପ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବାସ୍ତବରେ ଅସମର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ରବିରୋଧୀ ବର୍ଣ୍ଣନାର ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି ।
ଆମର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଯାତ୍ରାକୁ ସମାଲୋଚନା କରୁଛି । ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ର ପଦ୍ଧତି ବିଷୟରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଆଇନର ଶାସନ ବିଷୟରେ ଆମକୁ ସମସ୍ତଙ୍କଠାରୁ ଶିକ୍ଷା ଦରକାର ବୋଲି ମୁଁ ଭାବୁଛି । ୨୦୨୦ ଏପ୍ରିଲ ପହିଲାରୁ ୮୫୦ ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରେ ଖାଦ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି ବୋଲି ବିଶ୍ୱର କେହି ଆମ ଦେଶକୁ କେମିତି କହିପାରିବେ । ଏହା ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ତାକୁ ସୂଚାଉନାହିଁ । ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସାହାଯ୍ୟର ହାତ ଯେ ହଁ ସେମାନେ ଉପରକୁ ଆସିବା ଏବଂ ଉଚ୍ଚସ୍ତରକୁ ଉଠିବା ଉଚିତ୍ ।
ଆମେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଆମକୁ କ୍ୟାଲିବ୍ରେଟ୍ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇପାରିବୁ ନାହିଁ କାରଣ ଏହି ଦେଶ କିପରି ୫୦୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ନୀତି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ସେ ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସମ୍ବଳ କିମ୍ବା ଜ୍ଞାନ କିମ୍ବା ବୁଝାମଣା ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ଚିକିତ୍ସା କରିଥାଉ ଏବଂ ସେହି ଚିକିତ୍ସା ଆମର ଜି୨୦ ମୋଟୋ "ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ"ରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ ।
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଶ ବିରୋଧୀ କାହାଣୀ ବିଷୟରେ କହୁଥିଲି । ଆପଣମାନେ ଭଲ ଭାବରେ ଅବଗତ । ଆପଣ କେବଳ ନାଗରିକ ସଂଶୋଧନ ଆଇନର କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଯିଏ ସାମାନ୍ୟ ବୁଦ୍ଧିର ସହ ସେହି ସଂଶୋଧନ ଆଇନକୁ କରିପାରିବ ସେ ଜାଣିବ ଯେ ଏହା କାହାକୁ ତାଙ୍କ ନାଗରିକତାରୁ ବଞ୍ଚିତ କରୁ ନାହିଁ, ଏହା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକତା ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ବିଶ୍ୱର କାହାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ ।
ସେଠାରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଏହା କ'ଣ କରେ? ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶ ଆଫଗାନିସ୍ତାନ, ବାଂଲାଦେଶ ଓ ପାକିସ୍ତାନରୁ ୩୧ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତଆସିଥିବା ହିନ୍ଦୁ, ଶିଖ, ବୌଦ୍ଧ, ଜୈନ, ପାର୍ସୀ ଏବଂ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନମାନଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକତା ହାସଲ କରିବାରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବ ।
ଏହା ପ୍ରବାହ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ନୁହେଁ ଏବଂ କାହିଁକି ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ସେମାନଙ୍କ ଧାର୍ମିକ ବିଶ୍ୱାସ କାରଣରୁ ସେମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ଆମ ଦେଶ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କ ଆବାସସ୍ଥଳୀ । ଇହୁଦୀ ପାର୍ସି ଜୋରୋଷ୍ଟ୍ରିଆନମାନେ ଏଠାରେ ଶତାବ୍ଦୀ ର ବିକାଶ ଦେଖିବାକୁ ପାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ କେହି ଭେଦଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି କୁହନ୍ତି । ଆମକୁ ଏହି ବର୍ଣ୍ଣନାଗୁଡ଼ିକୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏଗୁଡ଼ିକ ଅଜ୍ଞତାରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ ନାହିଁ; ଏଗୁଡ଼ିକ ଆମ ଦେଶକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ଏକ ରଣନୀତିରୁ ବାହାରିଥାଏ । ପୃଥିବୀର ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମାନତା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କାହାର କୌଣସି ଲିପି କିମ୍ବା ଉପଦେଶ ଦରକାର ନାହିଁ । ଆମେ ଏଥିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ।
ସେମାନେ ପଛକୁ ଫେରି ଦେଖନ୍ତୁ, କେତେକ ଦେଶରେ ଜଣେ ମହିଳା ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଅଛନ୍ତି । ବ୍ରିଟେନ ଥିବାରୁ ଆମର ଜଣେ ମହିଳା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ । ଆମର ଏକ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ଅଛି । ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ମହିଳା ବିଚାରପତିଙ୍କ ବିନା ଦୁଇ ଶତାବ୍ଦୀ ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି । ଆମେ ସମସ୍ତ ବକ୍ତୃତା ଏବଂ ଜ୍ଞାନର ସମସ୍ତ ଉତ୍ସକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ଯଦି ସେମାନେ ସଚ୍ଚୋଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଅନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ, ଆଜି ଆମେ ଯେଉଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଓ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛୁ, ତାହା ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ଅନେକ ବୀର ଅଜଣା ହିରୋଙ୍କ ଅକଳ୍ପନୀୟ ବଳିଦାନର ପରିଣାମ । ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଆମେ ଆମର ହିରୋମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଉଛୁ, ଯଦିଓ ବିଳମ୍ବରେ । ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଯୋଦ୍ଧାମାନେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇବାକୁ ବାକି ରହିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଏବେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ବୋଷଙ୍କ ପାଇଁ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ରହିଛି ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍ ରେ ରହିଛି, ଆମର ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ଜନ ଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ରହିଛି
ନିକଟରେ କର୍ପୁରି ଠାକୁରଙ୍କୁ ମରଣୋତ୍ତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବେସାମରିକ ସମ୍ମାନ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ସଚ୍ଚୋଟତାର ପ୍ରତୀକ ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ, ଜଣେ ରାଜନୈତିକ ରାଜନେତା ପିଭି ନରସିଂହ ରାଓ ଏବଂ ଡକ୍ଟର ଏମଏସ ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କୁ ବହୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଛି । ଏହି ମହାନ ଆତ୍ମାମାନଙ୍କୁ ଏହି ସମ୍ମାନ ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ମିଳିବା ଉଚିତ୍ ଥିଲା ।
ମୋର ଯୁବ ସାଥିମାନେ- ଆପଣଙ୍କର ବୁଦ୍ଧିମାନ ଚିିନ୍ତାଧାରା ଆପଣମାନେ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ସମାଜକୁ ଅନ୍ୟ ମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ । ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ରୋଲ ମଡେଲ ଭାବରେ ଦେଖିବେ । ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟିବେ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଅଟେ । ସମାଜରେ ଆପଣ ଯେଉଁଭଳି ଆଚରଣ କରନ୍ତି ତାହା ଅନୁକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ବୋଲି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଏ । ଆପଣ ସେହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଅଟନ୍ତି ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆପଣ ମହାନ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ତେଣୁ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ଆଚରଣର ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ପଡିବ ।
ଆପଣଙ୍କୁ ଗୁରୁଜନଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା ନେବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଯୁବ ମନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ହେବାକୁ ପଡିବ । ସେବା ଭାବ ଏବଂ ସହନୁଭୂତିଙ୍କ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ନୀତି ହେବା ପାଇଁ ଆମ ସଭ୍ୟତା ରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ ରହିଛି । ସେବା ଭାବନା ଏବଂ ସହାନୁଭୂତିର ଭାବନା । ଏହାକୁ ପାଳନ କରନ୍ତୁ । ଏହା ସମାଜକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବ ଏବଂ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର କ୍ଷମତା ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଅଛି ।
ମୋର ଯୁବ ସାଥିମାନେ , ଆପଣଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିଃସନ୍ଦେହ, ଆପଣଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି । ଆପଣଙ୍କର ସୁଯୋଗ ଭଲ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଏବଂ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି ଜିନିଷର ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଜନଶୃଙ୍ଖଳା ପରି ସମାଜରେ ଅଭାବ ଅଟେ । ଆପଣ ଏହାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବେ ।
ଆମ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ହୋଇଛି, ଆପଣଙ୍କର ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଶାସନର ଅଂଶ ହୋଇ ଆସୁଛନ୍ତି, କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ପଦବୀରେ ଅଛନ୍ତି, ଦେଶର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ କ୍ଷମତାରୁ ବାହାରିବା ପରେ ସେମାନେ ବିଶୃଙ୍ଖଳାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛନ୍ତି । ସେମାନେ କହିବେ ଯେ ଭାରତ ବୁଡ଼ିଯାଉଛି, ଏହାର ଅର୍ଥନୀତି ଏହି ସ୍ତରରୁ ଆଗକୁ ଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ମୁଁ କାହା ବିଷୟରେ କହୁଛି । ଆମକୁ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ଏଠାରେ ଜଣେ ବକ୍ତା ଦର୍ଶାଇଥିଲେ । ଆମେ ଏହାକୁ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ । ଶାସନରେ ମିଳିଥିବା ସୁଯୋଗରେ ସେମାନେ ଯେଉଁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ ତାହା ହୋଇଥିଲା । ସେମାନେ ରାଜନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ କାମ କରୁଥିବାରୁ ସେମାନେ ଖୋଜାଖୋଜି କରୁଛନ୍ତି । ଆମକୁ ଜାତୀୟତାବାଦର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଜାତୀୟତାବାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ପ୍ରିଜମ୍ କୁ ଦେଖିବାକୁ ପଡିବ ।
ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କର ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଧାରା ପ୍ରତି କମ୍ ଆକାଂକ୍ଷା ରହିଛି ଏବଂ ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ରର ସେବା କରିବା ପାଇଁ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିବା ଭାରତର ଯୁବ ମନରୁ କିଛି ପୁନର୍ବିଚାର ଆବଶ୍ୟକ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଯେତିକି ହେବା କଥା ତାହା ନୁହେଁ ବୋଲି ଜାଣିବା ଦୁଃଖଦାୟକ ଓ ଚିନ୍ତାଜନକ । ସେମାନେ ଜାତୀୟତାବାଦକୁ ନିଜର ରାଜନୈତିକ କିମ୍ବା ଆତ୍ମକଲ୍ୟାଣ ର ନିକଟତର ନେଇଥାନ୍ତି । ଆମକୁ ଏକ ଭାବନା ପୋଷଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଜାତୀୟତାବାଦ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଚିନ୍ତା ହେବା ଉଚିତ୍ । ଆମକୁ ସର୍ବଦା ଆମ ଦେଶକୁ ସବୁଠାରୁ ଆଗରେ ରଖିବାକୁ ହେବ ।
ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଆଉ କିଛି ହୋଇନପାରେ ଯେତିକି ସଚେତନ ମୂଳକ ଚିନ୍ତା ଏହି ବିଷୟକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣି ଲୋକଙ୍କ ଅଜ୍ଞତାକୁ ମୁଦ୍ରାକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭୁଲ ବୟାନ ଦେଇଥାଏ । ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏଭଳି ଘୃଣ୍ୟ ପ୍ରବୃତ୍ତିକୁ ନିପାତ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣ ଭଲ ସ୍ଥିତିରେ ଅଛନ୍ତି । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ତୁମେ ଏହା କରିବ ।
ଜାତୀୟ ବ୍ୟାପାର, ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଓ ବୈଦେଶିକ ନୀତିକୁ ନେଇ ରାଜନୀତି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଦେଶର ବୈଶ୍ୱିକ ଉନ୍ନତି କୁ ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ସର୍ବଦା ରହିବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗତି କେବେ ଶକ୍ତି ହରାଇବ ନାହିଁ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଯୁବ ସାଥିମାନେ , ଆପଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବେ ଯାହା ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଛି କାରଣ ଏହି ସିଷ୍ଟମ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ଇକ୍ୱିଟି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ଥରେ କହିଥିଲେ, ଶକ୍ତି ଅଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସର କୌଣସି ଲାଭ ନାହିଁ । ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଶକ୍ତି, କୌଣସି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଜରୁରୀ ।
ସମ୍ବିଧାନ ସଭାରେ ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଭଲ ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ସର୍ଭିସ ନ ଥାଏ ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଅଖଣ୍ଡ ଭାରତ ରହିବ ନାହିଁ ଯାହାର ଶକ୍ତି ରହିବାର ସ୍ୱାଧୀନତା ରହିଛି ।
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ଦେଶର ଲୌହପୁରୁଷଙ୍କୁ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କଲି ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହାକୁ ସେଠାରେ ପଢ଼ିଥିଲି । କେବେ ବି ଭୁଲନ୍ତୁ ନାହିଁ, ସେ ଯାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର, ପ୍ରାୟ ଅସମ୍ଭବ ଥିଲା ତାହା ହାସଲ କରିଥିଲେ: ଦେଶୀୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଏକୀକରଣ । ଆପଣଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅପଡେଟ୍ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । କାହିଁକି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ତାଙ୍କଠାରୁ ଦୂରେଇ ରଖାଗଲା । ଏହି ଦୁଇଟି ପରିସ୍ଥିତି, ଧାରା ୩୭୦କୁ ଡ. ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କଠାରୁ ଦୂରେଇ ରଖାଯାଇଥିଲା । ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ବିଭାଗରୁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ରାଜ୍ୟ ଛଡ଼ାଇ ନିଆଯାଇଥିଲା । ଏବଂ ଦେଖନ୍ତୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମେ କେମିତି ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭୋଗିଥିଲୁ ।
ଆପଣ ଅନ୍ୟ ଏକ ପରିସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ ଯାହା ଅନ୍ୟମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇନାହାଁନ୍ତି । ଯଦିଓ ଆପଣ କନିଷ୍ଠ ସ୍ତରରେ ରହିବେ, କିନ୍ତୁ ଆହ୍ୱାନ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ । ମୁଁ ବିଶୃଙ୍ଖଳିତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବିଷୟରେ କହୁଛି: ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଅଫ୍ ଥିଙ୍ଗ୍ସ, ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ, ବ୍ଲକଚେନ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ । ଏହା ଆପଣଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କାରଣ ଆମେ ଅନ୍ୟ ଏକ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ପରି କିଛିର ଶୀର୍ଷରେ ଅଛୁ । ଏହି ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ହିଁ ହେବ । ଏହା ଉଭୟ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଆହ୍ୱାନକୁ ଜନମଙ୍ଗଳର ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ତୁମେ ଏହା କରିବ ।
ଏହି ଅତ୍ୟନ୍ତ କଠିନ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ମହାନ ସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ!
ଯଦି ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଅଧ୍ୟାପକ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତି ଅଯଥା ବା କଠୋର ବୋଲି ଆପଣଙ୍କର କୌଣସି ଗମ୍ଭୀର ଚିନ୍ତାଧାରା ଥିଲା, ତେବେ ଆପଣ ସାରା ଜୀବନ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ ରହିବେ ଏବଂ ଭଲ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମନେ ରଖିବେ । ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ଆପଣ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ଜାରି ରଖନ୍ତୁ, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜଣ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଆଦର୍ଶ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏବଂ ଆପଣ ସର୍ବଦା ଆଦର୍ଶ ହେବେ ଯେଉଁଠାରେ ଆପଣ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ହେବେ ଏବଂ ତେଣୁ, ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ସର୍ବଦା ଆପଣଙ୍କ ଆଖପାଖ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟାକରନ୍ତୁ ।
ଧନ୍ୟବାଦ । ଜୟ ହିନ୍ଦ !