উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ-রাস্ত্রপতিনা ইন্তরনেস্নেল স্ত্রেতেজিক এঙ্গেজমেন্ত প্রোগ্রাম (IN-STEP)গী শরুক য়ারিবশিংদা থমখিবা ৱারোল
21 MAR 2024 2:07PM by PIB Imphal
মসিগী য়াম্না মরু ওইবা ৱারী-ৱাতাই শাবগী থৌরম অসিগীদমক পুম্নমকপু ঐহাক্না উপ-রাস্ত্রপতি নিবস্তা তরাম্না ওকচরি। ঐহাক্না NDCবু মসি শিনবগীদমক থাগৎচরি।
য়াম্না মরু ওইবা স্ত্রেতেজিক ওইবা হীরমশিংদা গ্লোবেল কোওপরেসন অমসুং শিয়র্দ অন্দরস্তেন্দিং য়োকখৎলিবা মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা থৌশিল অমা ওইরিবা ইন্তরনেস্নেল স্ত্রেতেজিক এঙ্গেজমেন্ত প্রোগ্রাম (IN-STEP) হৌদোকপগী থৌরমদা মশক নাইবা পার্তিসিপেন্তশিংগা লোয়ননা শরুক য়াবা ফংজবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি।
ভারত অসি মীওইবা জাতিগী শরুক তরুক থোকপগী অমগী ময়ুম ওইরি, মাগী শান্তি অমসুং ইং চিকপগী সভ্যতাগী কাংলোনগা থাক পুম্নমক্তা লৈরিবা কনস্তিত্যুস্নেল স্ত্রকচর অমসুং ফঙ্কস্নেল দেমোক্রেসীগা পুনশিন্নদুনা মসিনা গ্লোবেল পীচকী পীচমেকর অমা ওইরি।
মপাল থৌরম মন্ত্রালয়গী নেস্নেল সেক্যুরিতী সেক্রেতরিএৎ অমসুং ঙাকশেল মন্ত্রালয়গী লমজিং মখাদা NDC নই দিল্লীদা IN-STEPকী চয়োল অনিগী স্ত্রেতেজিক এঙ্গেজমেন্ত অসিনা লৈবাক 21দগী ইন্তরনেস্নেল দেলিগেৎশিং অমসুং ভারতকী ওফিসর 8না শরুক য়াবগা লোয়ননা মতম চানা পাইখৎপা চুংশিন্নবা খোঙথাং অমা ওইরি।
ঐহাক্না খঙবা ঙম্মি মদুদি নেস্নেল দিফেন্স কোলেজ অমসুং বিবেকানন্দ ইন্তরনেস্নেল ফাউন্দেসন্না স্ত্রেতেজিক দোমেন অসিদা য়াম্না মথৌ তারবা কান্নরবা থৌরম অসি হৈশিংনা পাঙথোকখি।
চয়োল অনি হেন্না পাঙথোক্কদৌরিবা সেমিনার অমসুং ইন্তরেক্তিব সেসনশিং অসি শোইদনা কান্নবা ওইগনি।
জিওপোলিতিকেল দাইনামিক্স অমসুং সেক্যুরিতীগী শীংনবশিংদগী দিপ্লোমেতিক নেগোসিএসনশিং অমসুং লান লোইশিন্নবা লালোংশিং ফাওবা – তোঙান-তোঙানবা হীরমশিং খঙদোক্নবা মরু ওইবা থৌরম অমনি।
গ্রোথ লৈনবগীদমক গ্লোবেল পীচ অমসুং সেক্যুরিতী মরু ওই। শান্তি অসি মপাঙ্গল কনবা মফমদগী খ্বাইদগী মপুং ফানা ফংবা ঙম্মি। মতম চুপ্পা লানগীদমক শেম শাদুনা লৈবনা শান্তি ওইবা এনভাইর্নমেন্তগী খ্বাইদগী শাফবা লম্বেলনি।
হায়রিবা অসি কোকহন্নবগীদমক সেক্যুরিতীগী হীরমশিং অমসুং মেথোদোলোজীদা চহি খরা অসিদা চাউনা অহোংবা লাকখ্রে। অরিবা মতমগী লানগী মওং অমসুং সেক্যুরিতী থ্রেতশিংগী মতম অদু হৌখ্রে।
সেক্যুরিতীগা মরী লৈনবা ইস্যু পুম্নমক্তা হৌজিক তেক্নোলোজীদা খুমাং চাউশিনবা অমসুং দিসরপ্তিব তেক্নোলোজীশিংনা লান্দারকপা অসিনা হকথেংননা চৈথেং পীরি।
মালেমগী মফম অমা হেক্তদা চাউনা অমাং অতা থোকপা অসিনা মালেমগী শীংনবা ওইরকই। পুন্না খোঙথাংশিং লৌখৎপনা ৱারোইশিনশিং পুরকপা ঙমগনি। আইসোলেসন এপ্রোচ অসি মমাংঙৈগী পাম্বৈ ওইরি।
থুনা হোংলক্লিবা জিও পোলিতিকেল অমসুং স্ত্রেতেজিক্কী ফীভম অসিদা মসিগী লৌশিং একচেঞ্জ তৌবা অসিনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। মসিনা মতম অসিগী অরুবা জিওপোলিতিকেল লেন্দস্কেপ অমসুং শীংনবশিং অসি খঙবা অমদি কোকহনবদা মতেং ওইগনি।
ঙসিগী মালেম অসিনা মমাংদা ওইখিদ্রিবা মওংদা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, লাইচৎ, তেরোরিজম, সাইবর থ্রেত অমদি স্পেস, সমুদ্র অমসুং কংফালদা গ্লোবেল ওর্দরদা অকাইবা পীরকপা – অসিগুম্বা অরুবা সমস্যা কয়ামরুমগী মওংদা শীংনবশিং মায়োক্নরি।
শীংনবশিং অসিবু ই-পাউ পীথোক-পীশিন তৌনবা লম খোঙজেল য়াংনা হেনগৎলকপা, সোসিএল মেদিয়ানা নেরেতিবশিং শেম্বা অমসুং ৱারী-ৱারাই শাবা অসি অওনবা পুরক্লিবা ইনফোর্মেসনগী ফ্রী ফোল অসিনা হেন্না হেনগৎহল্লি।
অমাং-অতা থোক্নীংঙাই ওইবা ৱাখল্লোনশিংগা লোয়ননা অকিবা দিজাইনশিংনা মরাং কাইনা লৈরকপা অসিদা মেছিন লর্নিং অসি হেন্না মরু ওইরক্লি। মসি নখোয়না থেংনগদৌরিবা সমস্যাশিং অদুনি। ঐহাক্না মসিদা হেন্না কুপথনা হায়ররোই।
কনস্ত্রক্তিব অমসুং রেজিলিএন্ত গ্লোবেল কোওপরেসনগীদমক অহোংবশিং অসি হৈশিংনা নেভিগেৎ তৌদুনা পোজিতিব ওইবা অহোংবা অমা পুরকপা অসি মরু ওই। মসি চাউনা অমাং অতা থোক্লিবা অমসুং মালেমগী সমস্যাশিং অসি লাকশিন্নবা কেলিব্রেৎ রেস্পোনশিং ফংনবা অদুগুম্বা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরি।
IN-STEPনা কান্নরবা পোলিসীমেকিং অমসুং লান লোইশিন্নবগী য়ুম্ফম ওইনা ম্যুচুএল দাইলোগ অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ঐখোয়গী অপুনবা ফিরেপ অদু তাক্লি।
অরুবা তানফম অসিদগী হেন্না মমাংদা অমুক্তা অসিগুম্বা কান্নরবা দিস্কোর্সতা লৈবাকশিং নৈনবগী মথৌ তাবা লৈখিদ্রি। মালেমগী মফম অমা হেক্তদা চাউনা অমাং-অতা থোকপা অসিনা গ্লোবেল ইকনোমী অমসুং সপ্লাই চেনশিংদা লৈবাক কয়াদা চৈথেং পীরি। অসিগুম্বা অচৌবা অমাং অতাগী সোল্যুসন অসি ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খিবা অদুগুম্না দিপ্লোমেসী অমসুং দাইলোগনা ওইগনি।
থৌরম অসি অখন্নৈ মরমদি ইন্দিয়ন আর্মদ ফোর্সেস, পেরামিলিতরী, ফোরেন সর্ভিসেস অমসুং মীরৈবাক 21গী মীহুৎশিংদগী ইনাক খুল্লবা ৱাখল্লোনশিংগী অপুনবা অমা য়াওরি। অসিগুম্বা পাক চাউনা শরুক য়াবা অসিনা খেন্নবশিংগী মরক্তা ইন্তরনেস্নেল কোওপরেসন অমসুং অপুনবগী শক্তম য়োকখৎনবা ঐখোয়গী অপুনবা ফিরেপ অদু উৎলি।
চয়োল 2 হেন্না নখোয়গী খন্ন-নৈনবগী সেসনশিং অসিদা শোইদনা পুম্নমক্কী কান্নবা ওইবা সমস্যাশিংগী ৱারোইশিনশিং ফংহন্নবা ফাও ফাওনহনগনি, হেন্না ৱাখল তামিন্নগনি অমসুং থাগৎনগনি হায়না থাজৈ।
লৈবাক খুদিংমক্না শান্তি, ঙাকশেল অমসুং চাউখৎ-থৌরাং পাম্মি। অপাম্বশিং অসি থুংহন্নবা হোৎনবদা কমপ্রিহেন্সিব অমসুং কোওর্দিনেতেদ রেস্পোন্স মথৌ তাবা মলতিফেস্তেদ, ইন্তরকন্নেক্তেদ ওইবা শীংনবশিং মায়োক্নবা তারি।
য়াম্না নুংনাংনীংঙাই ওইরিবা অসি মসিগী সমস্যাশিং অসি এরিথমেতিক ওইবগী মহুৎ জিপমেত্রিক ওইনা হেন্না লুশিল্লক্তুনা হেন্না ফগদবা মওংদা শীংনবশিং অসি ন্যুত্রেলাইজ তৌনবা নখোয়গুম্বা কাংলুপশিংদগী থবক পাইখৎপা মথৌ তাহল্লি।
কমপ্লেক্সিতীশিং এনালাইজ তৌবা অমসুং এদাপ্তিব স্ত্রেতেজীশিং দিবেলপ তৌবা অসি য়াম্না মরু ওই।
মসিনা ত্রেদিস্নেল থোৎ প্রোসেসশিংদগী হেন্দোক্না খনবা মথৌ তাহল্লি। ত্রেদিস্নেল মেকানিজম অসি হৌজিক কান্নদ্রে মরমদি অরিবা লানগী মওং অসি চাউনা অহোংবা লাকখ্রে। কনভেনস্নেল মেকানিজমনা তেক্নোলোজী অমসুং মেথোদোলোজী মখল কয়া থোকহনখ্রে।
ঐখোয়গী এক্সপর্তিস অমসুং এক্সপরিয়েন্স পুনশিন্দুনা ঐখোয়গী অপুনবা শক্তি অসি মান্নবা অপনবশিং লান্থোকপা অমসুং মান্নবা খুদোংচাবশিং লৌহৌবদা শীজিন্নবা য়াগনি। অসিগুম্বা ইভেন্তশিং অসি চুনরবা মাংদা চংশিন্নবা খোঙথাংনি।
ভারতনা মাগী ইনাক খুল্লবা হেরিতেজকা লোয়ননা “বসুধৈব কুতুম্বকম” – মালেম অসি ইমুং অমনি হায়বগী ৱাখল্লোন অসি মতম শাংনা ঙাক্তুনা লাকখি।
মসিনা চহি লিশিং কয়া ঐখোয়বু লমজিংবীরকখিবা প্রিন্সিপল ওইরি। মসি ঐখোয়গী ইশাগী মীয়ামবু মতেং পাংদুনা কোবিদ লাইচৎ মতমদা ময়েক শেংনা উৎখি, ভারতনা অতৈ লৈবাক 100দসু মতেং পাংখি।
মসিগী লমজিং-লমতাক্লিবা প্রিন্সিপল অসি চহি অমা চুপ্না চত্থখিবা G20 প্রসিদেন্সী মনুংদা ময়েক শেংনা উবা ফংখি, মসিনা গ্লোবেল সাউথকী ভোইস থোকহনবগা লোয়ননা অফ্রিকন য়ুনিয়নবু হাপচিনবদা কেতলিস্ত ওইদুনা কোওপরেসন, ইনক্লুসিবিতী অমসুং ম্যুচুএল রেস্পেক্ততা মীৎয়েং চংখি।
মীওই খরনা ফোঙদোকখিবা অদুগুম্না ভারত অসি পোতেন্সিএল লৈবা নত্ত্রগা তুমদুনা লৈরিবা জায়ন্ত অমা ওইদ্রে। মসি খুমাং চাউশিল্লি অমসুং খুমাং চাউশিল্লিবা অসি থীংবা য়াদ্রে। ভারতকী থোইদোক হেন্দোকপা গ্রোথ স্তোরী অসিনা স্কেপতিক্সশিংদগী হেন্দোকখি, মসিনা মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা লুচিংবা, ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত অমসুং লেংদ্রবা অখাং কনবা অদু উৎলি।
অমসুং মতম চুপ্পদা নীংশিংঙু মদুদি মসিগী অচৌবা শীংথানীংঙাই ওইবা গ্রোথ অমসুং অচৌবা মাইপাকপশিং অসি মীওই বিলিয়ন 1.4 লৈবা লৈবাক অমদা থোক্লি।
ঙসিগী দাইনামিক জিওপোলিতিক্স অসিগী মরক্তা ভারতনা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা মশক থোক্না লেপ্পী। চাউখৎলক্লিবা ইকনোমী, হেনগৎলক্লিবা দিপ্লোমেসী অমসুং সোফ পাৱর হেনগৎলক্লিবা অসিগী মরক্তা মসিনা ভারতপু শান্তিগী শোইফদ্রবা ইকোসিস্তেম অমা পুরক্নবা ভারতপু মালেমগি মরু ওইবা গ্লোবেল প্লেয়র অমা ওইহল্লি। মসি মাইকৈ অসিদা পাইখৎপা অচৌবা থোঙথাং অমনি।
ভারতনা AI, ব্লোকচেন, রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং বাইওতেক্নোলোজীগুম্বা দিসরপ্তিব তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নদুনা মাগী হ্যুমেন কেপিতেলগী শীংনবশিং কোকহনবদা অমসুং মতেং পীবদা লমজিংলি। মরুপশিং, নেস্নেল ক্বাতম মিসন লোয়ননা নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসন অসিসু অনৌবা তেক্নোলোজী পুথোক্নবগী মাংজিল থাবা অমা ওইরি।
দিকেদ অমগী মমাংদা লৈবাক অসিনা তেক্নোলোজীদা অওনবা লাকপা ঙাইদুনা লৈরমখি হৌজিক্তি লৈবাক অসিনা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা ইনর্জীশিং থাদোক্নবা থৌশিল পাইখৎপগী অচৌবা লীগতা মমাং থাংবা রেঙ্ক লৌরিবা ওইরি।
অসিগুম্বা ইন্নোভেসনশিংদা লমজিংদুনা ভারতনা সস্তেনেবল গ্লোবেল গ্রোথ অমসুং প্রোস্পেরিতীগীদমক ফ্যুচর-রেদী ইকোসিস্তেম অমা য়োকখৎলি।
ভারতনা ৱাখল মান্নবা লৈবাকশিংবু গ্লোবেল পীচ, স্তেবিলিতী অমসুং হর্মোনী লৈহন্নবা অমসুং লেংদনা থম্নবা ফিরেপ লৌখি।
ভারতনা অখন্নবা মফম অমদা লৈ। ভারতনা পাকথোক চাউথোকপগী থবক অমুক্তা তৌখিদ্রি, ভারতনা শান্তি অমসুং দাইলোগকী লম্বী অমুক্তা থাদোকখিদ্রি অমসুং মতম চুপ্পদা লৈবাক্কী কোমিতী নীংশিংলি। মীওই মিলিয়ন 1.4গা লোয়ননা ভারতনা ক্রেদিবিলিতী ৱাংবগা লোয়ননা ফঙ্কস্নেল স্ত্রকচর দেমোক্রেসী অমনি। ভারতনা পুম্নমক্কা এঙ্গেজ তৌনবা লেংদবা ফিরেপ লৌখি।
ঐখোয়গী অপাম্বশিং চুংশিন্নবা অসিনা ঐখোয়গী মান্নবা এস্পিরেসনশিং মমি তারিবা ৱর্ল্দ ওর্দর অমা শেমগৎনবা ঐখোয়গী অপুনবা ভোইস অদু এমপ্লিফাই তৌবা ঙমহনগনি।
য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন অসি G20গী হান্নদগী মেম্বর অমা ওইখি। G20 প্রসিদেন্সী ভারতনা পাইবা মতমদা পুৱারী ওইরবা দিবেলপমেন্ত অমা লাকখি, অফ্রিকন য়ুনিয়ন য়াওহনখি। মসি য়াম্না মরু ওইবা খোঙথাং অমনি।
ইকনোমী অমসুং গ্লোবেল রিপ্যুতেসন্দা ভারতনা খুমাং চাউশিনবা অসি মালেমগী শান্তি অমসুং তুংদু .৩লৈতাবা পুরক্নবা থাজবা অমনি। লৈবাকশিংনা শক্তি পাইরকপা য়াই, লৈবাকশিংনা অচৌনা তেক্নোলোজীগী মাইপাকপশং পুরকপা য়াই অদুবু মদু মালেমগী শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবগা চুন্নহনগদবনি।
ঐহাক্না থাজবগা লোয়ননা হায়জরি মদুদি মালেমগী শান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং গ্লোবেল ওর্দরগী অচৌবা থাজবগা লোয়ননা ইকনোমী অমসুং তেক্নোলোজীদা খুমাং চাউশিনগনি।
তোঙান-তোঙানবা বেকগ্রাউন্দশিংদগী ৱাখল্লোনশিং ক্রোস-পোলিনেসন তৌবা অসি IN-STEPকী খ্বাইদগী মমল নাইদবা লম ওইরি। মসিনা হোরিজনশিং পাকথোক-চাউথোক্নবা, এজুম্পসনশিং থেংননবা অমসুং হোলিস্তিক সোল্যুসনশিং পুরক্নবা ওপন অমসুং কনস্ত্রক্তিব দাইলোগ তৌগদবনি।
ঐখোয়না এজুম্পসনশিং অসি মায়োক্নবগী মতম ওইরে। ঐখোয়গী এজুম্পসনশিং অসি ফেকচুজেল গ্রাউন্দ রিএলিতীদা য়ুম্ফম ওইদে; ঐখোয়না এজুম্পসনশিং অসিনা তুং হলহল্লোইদবনি; ৱাখল লৈবা মীওইশিংগী কান্নরবা সেসনশিং অসিনা তেক্নোলোজী অমসুং স্ত্রেতেজীশিংগী কান্নরবা লম্বেল অমা শোইদনা পীগনি।
নখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অসি কান্নবা, লৌশিং পীবা অমসুং শক্তি পীবা ওইরসনু। অমসুং প্রোগ্রাম অসিদগী হেন্দোক্না মরী থম্বা ঙমদুনা মরুপ ওইবগী অমসুং মালেমগী পার্তনরশিপকী তুং কোইবা লেগেসী অমা থমলম্বা ঙম্বা ওইরসনু।
অসিগুম্বা ৱাখল লৈবা মীওইশিংদা ঐগী ৱাখল্লোন খরা ফোঙদোক্নবগী খুদোংচাবা ঐঙোন্দা পীবীবগীদমক ঐহাক্না NDCবু থাগৎচরি।
খোঙথাং অসি চাউনা মাইপাক্তুনা গ্রহ অসিবু ঐখোয় পুম্নমক্না পাম্বা মওং অমদা তুংগী মীরোলশিংগীদমক ঙাকশেনবা ঙম্বা ওইরসনু।
থাগৎচরি!

Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President's address to participants of the International Strategic Engagement Programme (IN-STEP)
21 MAR 2024 2:07PM by PIB Delhi
I welcome you all to uprashtrapati Nivas for this very significant interaction. I am grateful to NDC for organising it.
It is an absolute delight to be amongst distinguished participants of inaugural International Strategic Engagement Programme (IN-STEP).- a farsighted initiative fostering global cooperation and shared understanding on strategic matters of profound importance.
Bharat is home to one sixth of humanity, with its civilisational ethos of peace and harmony coupled with constitutionally structured and functional democracy at all levels, is an obvious pacemaker for global peace.
IN-STEP two week strategic engagement at NDC New Delhi under the aegis of the National Security Council Secretariat, Ministry of External Affairs, and Ministry of Defence is a timely collaborative endeavour with participation of International delegates from 21 countries and 8 Indian officers.
I gather that the National Defence College and the Vivekananda International Foundation have thoughtfully curated this much needed insightful program in strategic domain.
Over two weeks of seminars and interactive sessions would for sure be rewarding.
It is a significant occasion to explore a diverse array of topics - from geopolitical dynamics and security challenges to diplomatic negotiations and conflict resolution strategies.
Global peace and security are fundamental to growth. Peace is best secured from position of strength. Ever preparedness for war is safest passage to peaceful environment.
There has been over the years sea change in security concerns and methodology to address the same. Gone are the days of conventional warfare and security threats.
Now technological advancement and onslaught of disruptive technologies have direct bearing on all issues concerning security.
Conflagrations in any part of the world turn out to be global challenge. Resolutions can emanate from collaborative endeavours. Isolation approach is now a matter of the past.
In such a fast changing geo political and strategic scenario, this knowledge exchange will play pivotal role. It will help understand and address contemporaneously intricate geopolitical landscape and challenges.
World today is grappling as never before with existential challenges in the shape of multitude of complex issues - climate change, pandemics, terrorism, cyber threats, and organized disruption of global order on space, seas and land and more.
Compounding these challenges is the rapidly evolving realm of information dissemination, free fall of information where social media is revolutionizing how narratives are shaped and interactions occur.
Sinister designs with pernicious motivations are set afloat in a manner that machine learning becomes very relevant. These are the issues you all will be grappling. I don't wish to get deep into them.
Navigating these shifts adeptly to drive positive change has become imperative for constructive and resilient global cooperation. This is one such platform to go beyond surface scratching and resolutely delve deep to calibrate responses in tackling conflagrations and global issues.
IN-STEP underscores our shared commitment to mutual dialogue and working in togetherness as the bedrock of effective policymaking and conflict resolution.
The need for nations to engage in meaningful discourse has never been greater than in these turbulent times. Conflagrations in any part of the globe impacts global economy and supply chains beyond confronting nations. Solution to such conflagrations lies in diplomacy and dialogue as emphasised by the Hon’ble Prime Minister Modi.
This program is unique as there is convergence of a rich tapestry of perspectives from the Indian Armed Forces, Paramilitary, Foreign Services, and representatives from 21 foreign nations. Such diverse representation reflects our collective resolve to foster international cooperation and unity amidst our differences.
I have no doubt when you will, for over 2 weeks, engage into deliberative sessions. Surely there will be connectedness, greater understanding, appreciation that will lead to resolutions of issues to the benefit of one and all.
Every nation yearns for peace, security and development. Yet achieving these aspirations demands tackling multifaceted, interconnected challenges necessitating comprehensive and coordinated responses.
What is alarmingly worrisome is that these problems are getting complicated not arithmetically but geometrically, requiring corresponding response from groups like you so that we neutralize these challenges in most impactful manner.
Analyzing complexities and developing adaptive strategies rooted in our core values is critical.
This calls for transcending traditional thought processes. The traditional mechanism is no longer invoke because conventional Warfare has totally changed. conventional mechanism have yielded to different type of technology and methodology.
By pooling our expertise and experiences, we can leverage our collective strengths to surmount common obstacles and seize shared opportunities. Such events are appropriate way forward stance.
India, with its rich heritage, has long embraced the ethos of "Vasudhaiva Kutumbakam" - the world is one family.
This has been our guiding principle for thousands of years. This was amply demonstrated during pandemic covid by helping our own people, India came forward to help 100 other countries.
This guiding principle was amply evident during its year-long G20 Presidency, emphasizing cooperation, inclusivity and mutual respect as it catalysed the inclusion of African Union while rising as the voice of Global South.
India is no longer a nation with potential or a sleeping giant as some indicated. It is on the rise and the rise is unstoppable. India's extraordinary growth story transcends skeptics, exemplifying visionary leadership, inclusive development and unwavering perseverance.
And always remember this big changes phenomenal growth and exponential achievements are taking place in a country that is habitat to 1.4 billion people.
Amidst today's dynamic geopolitics, India's unprecedented rise stands out. With an expanding economy, effective diplomacy and growing soft power, obvious emergence as a pivotal global player the world looks to India for catalyzing affirmative ecosystem for peace. This is a significant initiative in this direction.
India also leads in harnessing disruptive technologies like AI, blockchain, renewable energy and biotechnology to address challenges and complement its human capital. Friends, National Quantum Mission as also National Green Hydrogen Mission are harbinger of unleashing latest technology.
There was time decades ago this Nation used to wait for evolution of technology else where, now this nation is in front rank in the big league of taking initiative in unleashing these energies for the welfare of larger humanity.
By pioneering such innovations, India fosters a future-ready ecosystem for sustainable global growth and prosperity.
India remains committed to engaging like-minded nations to nurture and sustain global peace, stability and harmony.
India has unique position. Indian never engaged in expansion, India never give up the path of peace and dialogue and always remember in the comity of nation. India with 1.4 billion people is a functional structured democracy with high credibility. India remains committed to engaging therefore with one and all.
Aligning our interests allows amplifying our collective voice to shape a world order reflecting our shared aspirations.
European union was already member of G20. Look at a historic development when G20 presidency was with India. African union was included. That's a very very significant step.
Rise of Bharat in economy and global reputation is an assurance for global peace and harmony. Nations can rise in power, Nations can achieve big technological achievements but does it sync with global peace and harmony.
I say with commitment and confidence India's rise in economy and technology with the greatest assurance to world peace, harmony and global order.
The cross-pollination of ideas from varied backgrounds is IN-STEP's most invaluable aspect. It will embrace open and constructive dialogue to broaden horizons, challenge assumptions and arrive at holistic solutions.
It is the time when we must challenge assumptions. Our assumptions are not firmed up on factual ground reality; we can no longer allow these assumptions to put us on the back foot; such kind of interactive session of brilliant minds would certainly give a passage for effective emergence of technology and strategies.
May your experience be enriching, enlightening and empowering. And may the bonds forged transcend this program, enduring as a lasting legacy of friendship and global partnership.
I am grateful to the NDC for making available to me this opportunity to reveal my some of thoughts to such brilliant minds.
I wish you great success in this endeavours so as to preserve this planet for future generations in a manner as all of us would like
Thank you!