প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ‘ইন্দিয়াস তেকেদ: চিপ্স ফোর ভিকসিৎ ভারত’ প্রোগ্রামদা শরুক য়াখ্রে
লুপা করোর লাখ 1.25রোমগী সেমিকন্দক্তর ফেসিলিতী 3 উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“ভারতনা মশক থোকপা সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিং হব অমা ওইনবা পান্দম থম্মি”
“মশাদা থাজবা লৈবা নহারোলনা লৈবাক্কী লাইবক হোংহনগনি”
“ভারতকী খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবা খোঙচৎনা ঐখোয়গী য়ুবা শক্তিদা থাজবগী ইনোৎ হাপ্পী”
“ভারতনা ফিরেপ লৌরি, ভারতনা দেলিবর তৌরি অমসুং দেমোক্রেসী দেলিবর তৌরি”
“চিপ মেন্যুফেকচর তৌবনা ভারতপু আত্মনির্ভর ওইনবা মাইকৈদা পুরি, মোদর্নিতীগী মাইকৈদা পুরি”
“চিপ মেন্যুফেকচর তৌবনা লোইনাইদ্রবা ওইথোকপা য়াবশিংগী লম্বী হাংলি”
“ভারতকী নহারোলদা মতিক ময়াই চেল্লি অমসুং মখোয়দা খুদোংচাবা অমা মথৌ তাই। সেমিকন্দক্তর ইনিসিএতিবনা ঙসি ভারত্তা মদুগী খুদোংচাবা অদু পুদুনা লাক্লি”
13 MAR 2024 12:41PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিো কনফরেন্সকী থোংদা ‘ইন্দিয়াস তেকেদ: চিপ্স ফোর ভিকসিৎ ভারত’ থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে অমসুং লুপা করোর লাখ 1.25 রোম ওইবা সেমিকন্দক্তর প্রোজেক্ত অহুমগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। ঙসি শঙ্গাখিবা ফেসিলিতীশিং অদুদি – গুজরাতকী ধোলেরা স্পেসিএল ইনভেস্তমেন্ত রিজন (DSIR), অসামগী মোরিগাওদা আউৎসোর্স সেমিকন্দক্তর এসেমব্লী অমসুং তেস্ত (OSAT) ফেসিলিতী অমসুং গুজরাতকী সানন্দতা আউৎসোর্দ সেমিকন্দক্তর এসেমব্লী অমসুং তেস্ত (OSAT) ফেসিলিতীনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী পুৱারী ওইরবা থৌরম অসি গুজরাতকী ধোলেরা অমসুং সানন্দ অমসুং অসামগী মোরিগাওদা লুপা করোর লখ 1.25 রোমগী অচৌবা সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিং প্রোজেক্ত অহুমগী উরেপ-উয়ুং তমখিবা অসিনা ভারতকী অফবা তুংলমচৎ অমগী মাইকৈদা থাংজিনবা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরি। মরু ওইবা থৌশিলশিং অসিগীদমক প্রজাশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা “ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা ভারতপু সেমিকন্দক্তর হব অমা ওইহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি” হায়না পি.এম. মোদীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না তাইৱানদগী সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রী প্লেয়রশিংনা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি অদু পনখি অমসুং ঙসিগী থৌরম অসিগীদমক নুংঙাইবা পোকই হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোলেজ, য়ুনিভর্সিতী অমসুং এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুত 60,000 হেনবগা অখন্নবা থৌরম অসিদা কন্নেক্ত তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী থৌরম অসি লৈবাক্কী নহারোলগী মঙলানশিংগী থৌরমনি হায়খি মরমদি মখোয়না ভারতকী তুংলমচৎকী তশেংবা স্তেকহোল্দরশিং ওইরি। নহারোলনা ভারতনা করম্না আত্মনির্ভরগীদমক মলতি-প্রোং ফেশন্দা থবক তৌবগে অমসুং গ্লোবেল সপ্লাই চেনদা অচৌবা প্রজেন্স অমা থম্বগে উবা ফংলি। “মশাদা থাজবা লৈবা নহারোলনা লৈবাক্কী লাইবক্তা অহোংবা পুরকপা ঙম্মি”, হায়না পি.এম. মোদীনা ফোঙদোকখি।
তেক্নোলোঝজীনা চল্লাইবা 21শুবা চহিচাদা ইলেক্ত্রোনি চিপকী মরু ওইবা অদু থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মেদ ইন ইন্দিয়া অমসুং দিজাইন ইন ইন্দিয়া চিপ্স অসিনা ভারতপু আত্মনির্ভর ওইহনবা অমসুং মোদর্নাইজেসন তৌনবা মাইকৈদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তোঙান-তোঙানবা মরমশিংনা অহানবগী ইন্দস্ত্রিএল রিভোল্যুসনশিং য়াওবা ঙমহৌদ্রসু হৌজিক ভারতনা ইন্দস্ত্রী 4.0 লমজিংনবা অপাম্বগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। সেকেন্দ খুদিংমক শীজিন্নবা মথৌ তাই হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী থৌরম অসি সরকারনা থবক তৌরিবা অসিগী খোঙজেলগী খুদম অমা ওইনা পীখি। সেমিকন্দক্তরগী লমদা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অদু মথং-মথং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা চহি অনিগী মমাংদা লাউথোকখিবা সেমিকন্দক্তর মিসন অমসুং থা খরগী মনুংদা অহানবা MoUশিং খুৎয়েক পীনখিবগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং হৌজিক্না প্রোজেক্ত অহুমগী উরেপ-উয়ুং তম্মি হায়খি। ভারতনা ফিরেপ লৌখি, ভারতনা দেলিবর তৌরি অমসুং দেমোক্রেসী দেলিবর তৌরি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমদা লৈবাক খরা খক্তনা ঙসি সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচর তৌরি অমসুং কোরোনা ভাইরস লাইচৎনা থোকহনবা অপনবশিংগী মতুংদা থাজবা য়াবা সপ্লাই চেন অমগী মথৌ তারকপা অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি ভারত অসি মসিদা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি অমসুং লৈবাক্কী তেক স্পেস, ন্যুক্লিয়র অমসুং দিজিতেল পাৱরগী মতাংদা ফোঙদোককি। সেমিকন্দক্তর সেক্তরগীদমক কম্মর্সিএল প্রদক্সনদা তৌনবা পান্দম থম্মিবা ভারতকী তুংগী প্লানশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ভারতনা সেমিকন্দক্তর সেক্তরগীদমক প্রদক্তশিং মেন্যুফেকচর তৌবদা গ্লোবেল পাৱর অমা ওইক্কদবা মতম অদু কুইদ্রে”। মহাক্না হায়খি ইজ ওফ দুইং বিজিনেস অমসুং লোশিং লাইথোকহনববধ পুক্নিং থৌগৎলদুনা ভারতনা ঙসি লৌখিবা পোলিসীগী ৱারেপশিং অসিগীদমক তুংলমচৎতা ভারতনা স্ত্রেতেজিক ওইবা কান্নবা অমা ফংলগনি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কমপ্লায়েন্স 40,000 হেন্না মুথৎখ্রে অমসুং FDIগী রুলশিং লাইথোকহনখি। দিফেন্স, ইনসুরেন্স সেক্তরশিংদা FDI পোলিসীশিং লিবরেলাইজ তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা লার্জ-স্কেল ইলেক্ত্রোনিক অমসুং IT হর্দৱেয়র মেন্যুফেকচরিংগীদমক PLI স্কিমশিং ফংহল্লিবা অমসুং ইলেক্ত্রোনিক ক্লস্তরশিং শেমখিবা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং হর্দৱেয়র মেন্যুফেকচরিংদা কল্লিবা মফম হেনগৎলক্লিবা অসিনা ইলেক্ত্রোনিক ইকোসিস্তেমগী গ্রোথকীদমক প্লেৎফোর্ম অমা পীরি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত অসি ঙসি মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল মেন্যুফেকচর্র ওইরি। ভারতকী ক্বান্তম মিসন হৌখিবা, ইন্নোবেসন থৌগৎনবা নেস্নেল রিসর্চ ফাউন্দেসন লিংখৎখিবা অমসুং ভারতকী AI মিসন পাকথোক চাউথোকহনবা অসি পল্লদুনা মহাক্না হায় ভারতনা তেক্নোলোজী এদোপ্সনগী মথক্তা তেক্নোলোজী এদভান্সমেন্তগী মাইকৈদা চংশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সেমিকন্দক্তর রিসর্চনা নহারোলদা খ্বাইদগী চাউনা কান্নবা ফংহল্লগনি। ইন্দস্ত্রী মখল কয়াদা পাকচাউনা সেমিকন্দক্তর পাকথোক চাউথোরকপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “সেমিকন্দক্তর অসি শুপ্নগী ইন্দস্ত্রী খক্তা নত্তে মসিনা লোইনাইদ্রবা ওইথোকপা য়াবশিংনা থনবা থোং অমা হাংলি”। পি.এম. মোদীনা গ্লোবেল চিপ দিজাইন অমসুং মেন্যুফেকচরিংদা ভারতকী তেলেন্ত চাউনা লৈ হায়না ফোঙদোকখি। মরম অসিনা ভারতকী তেলেন্ত ইকোসিস্তেম অসি মপুং ফারে মরমদি লৈবাক অসিনা ঙসি সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা ঙসি মাংদা চংশিল্লি।
মহাক্না হায়খি স্পেস নত্ত্রগা মেপ্পিং সেক্তর ওইরবসু ঙসিগী নহারোলনা মখোয়গীদমক লৈরিবা খুদোংচাবশিং অসি নীংথিনা খঙই অমসুং নহারোলগীদমক সেক্তরশিং হাংদোরক্লি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না মালেমদা ভারতনা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম ওইনবগীদমক অমুক্তা পীখিদ্রিবা ইনসেন্তিবশিং পীবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎলিবা অসি থাগৎখি। অমসুং হায় ঙসিগী থৌরম অসিনা সেমিকন্দক্তর স্পেস্তা স্তার্তঅপশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগি। মহাক্না ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা নহারোলগীদমক মশিং লাকঙমদ্রবা এদভান্স তেক্নোলোজীগী থবকশিং পীরগনি হায়খি।
লাল কিলাদগী মহাক্না ফোঙদোকখিবা – য়হি সমে হৈ সহি সমে হৈ অদু নীংশিংদুনা মহাক্না হায় মদুদি থাজবা অসিগা লোয়ননা শেমখিবা পোলিসীশিং অমসুং লৌখিবা ৱারেপশিং অসিনা অফবা ফলশিং ফংহল্লি। “ভারতনা হৌজিক অরিবা ৱাখল্লোন অমসুং অরিবা এপ্রোচ তুংওইনরমলগা মাংদা চংশিনখ্রে। ভারতনা হৌজিক হেন্না খোঙজেল য়াংনা ৱারেপশিং লৌরি অমসুং পোলিসীশিং শেম্মি” হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী সেমিকন্দক্তরগী মঙলানশিং অসি অহানবদা 1960গী মতমদা পুথোকখি অদুবু সরকারনা হোৎন্নীংদবা অমসুং ফিরেপ অসি মাইপাকপদা ওন্থোক্নীংদবনা মরম ওইরগা মসিদা থবক পাইখৎপা ঙমখিদে। মহাক্না মমাংগী সরকারশিংনা লৈবাক্কী মতিক-ময়াই, মরু ওইবা অমসুং তুংলমচৎকী মথৌ তাবশিং খঙলমদবা অসিদা পেন্দবা ফোঙদোকখি। হৌজিক্কী সরকার অসিগী মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা ৱাখল্লোন অমসুং ফ্যুচরিস্তিক এপ্রোচকী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা চাউখৎলবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা চংদম্ননবা পান্দমশিং থম্মিবা সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না লায়রবশিংগীদমক পক্কাগী য়ুমশিং শাবা লোয়ননা রিসর্চ তৌবদা ইভেস্তমেন্তশিং তৌবা, মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা সেনিতেসন মুফমেন্ত হৌদোকপদগী সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিংদা মাংদা চংশিন্নবা, অমসুং লায়রবা হন্থহনবদগী আত্মনির্ভর ভারত ওইনবা পান্দমগা লোয়ননা চাউনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদ ইনভেস্তমেন্তশিং তৌবগী খুদমশিং পীরদুনা সরকার অসিনা লৈবাক্কী মরু ওইবশিংদা মীৎয়েং চংখি হায়না ফোঙদোকখি। “2024 খক্তদা লুপা করোর লাখ 12 হেনবগী উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং স্কিমশিং হৌদোকখি” হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঙরাং পোখরনদা ভারত শক্তি এক্সর্সাইজ তৌখিবা অদুনা 21শুবা চহিচাগী ভারতকী দিফেন্স সেক্তরদা আত্মনির্ভর ওইবগী মমিং অমা উৎখি, মসিনা ভারতনা অগনি-5কী শক্তমদা মালেমগী এক্সক্লুসিব ক্লবতা য়াওখি, লৌউ-শিংউদা দ্রোন রিভোল্যুসন হৌদোকখি, নুমিৎ নিনিগী মমাংদা নমো দ্রোন দিদি স্কিমগী মখাদা দ্রোন লিশিং কয়া খুৎশিন্নখি, গগনয়ানগীদমক ভারতনা শেম শাবা খোঙজেল য়াআংশিল্লি, অমসুং হন্দক্তা ভারতকী অহানবা মেদ ইন ইন্দিয়া ফাস্ত ব্রীদর ন্যুক্লিয়র রিএক্তর শঙ্গাখি”।
“খোঙথাং পুম্নমক অসিনা, প্রোজেক্ত পুম্নমক অসিনা চাউখৎপগী পান্দম অদু হেন্না নকশিলহল্লি। অমসুং শুক শোই শোইদনা ঙসিগী প্রোজেক্ত অহুম অসিনা মসিদা অচৌবা থৌদাং অমসু লৌরগনি”, হায়না পি.এম. মোদীনা মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী মালেমদা AI থোরক্লিবা অসিগী মতাংদা পনখি অমসুং মহাক্না পীখিবা ৱারোল অদুবু অতেনবা মতমগী মনুংদা লোল কয়াদা হন্দোকখিবগী খুদম পীখি। মহাক্না ভারতকী নহারোলনা প্রধান মন্ত্রীগী পাউজেল লৈবাক শিনবা থুংবদা লোল কয়াদা য়ৌহনবগী থৌশিল পাইখৎপগীদমক থাগৎখি। “ভারতকী নহারোলদা মতিক ময়াই চেল্লি অমসুং মখোয়না খুদোংচাবা অমা মথৌ তাই। সেমিকন্দক্তর ইনিসিএতিবনা ঙসি ভারত্তা খুদোংচাবা পুরকখি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না ঙসি অসামদা সেমিকন্দক্তর ফেসিলিতী অহুমগী মনুংদা অমগী উরেপ-উয়ুং তমখিবদা অৱাং নোংপোক্তা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পাইখৎলকপপু থাগৎখি। ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমক্তা ভারতকী চাউখৎ খোঙচৎ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ফোঙদোকখি অমসুং হায়, “মোদীগী গরেন্তী অসি নখোয়গী অমসুং নখোয়গী তুংলমচৎকীদমক্তনি”।
থৌরম অসিদা ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনি বৈশ্নো, ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রাজীব চন্দ্রসেখর, অসামগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী হিমন্তা বিস্বা শর্মা, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, CG পাৱর অমসুং ইন্দস্ত্রিএল সোল্যুসন্স লিমিতেদকী চিয়রমেন, শ্রী শ্রী বেল্লায়ন সুব্বিয়া অমসুং তাতা সন্সকী চিয়রমেন, শ্রী নাতারজন চন্দ্রসেখরনা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
ভারত অসি সেমিকন্দক্তর দিজাইন, মেনুফেকচরিং অমসুং তেক্নোলোজি দিবলপমেন্তগী মালেমগী মফম অমা ওইনা শেমগৎপা, লৈবাক অসিগী নহারোলশিং থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবা হায়বসি প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমনি। মসিগী পান্দম অসিগা ইরোইননা, গুজরাতকী ধোলেরা স্পিসিএল ইনভেস্তমেন্ত রিজিন(DSIR) দা সেমিকন্দক্তর ফেব্রিকেসন ফেসিলিতি; অসামগী মোরিগাউন্দা আউতসোর্স সেমিকন্দক্তর এশেমব্লি এন্দ তেস্ত ফেসিলিতি(OSAT) অমসুং গুজরাতকী সানন্দদা আউতসোর্স সেমিকন্দক্তর এশেমব্লি এন্দ তেস্ত ফেসিলিতি(OSAT) শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
ধোলেরা স্পিসিএল ইনভেস্তমেন্ত রিজিন(DSIR) গী সেমিকন্দক্তর ফেব্রিকেসন ফেসিলিতি অসি ভারত্তা সেমিকন্দক্তর ফেবশিং লিংখৎনবা মোদিফাইদ স্কিমগী মখাদা তাতা ইলেক্ত্রোনিক্স প্রাইভেদ লিমিতেদ(TEPL)না লিংখৎকদবনি। মসিদা লুপা করোর 91,000 হেন্না থাদগনি অমসুং মসি লৈবাক অসিদা অহানবা কম্মর্সিএল সেমিকন্দক্তর ফেব ওইরগনি।
অসামগী মোরিগাউন্দা আউতসোর্স সেমিকন্দক্তর এশেমব্লি এন্দ তেস্ত ফেসিলিতি(OSAT) অসি লুপা করোর 27,000 রোম চঙনা সেমিকন্দক্তর এশেমব্লি, তেস্তিং, মার্কেত্তিং অমসুং পেকেজিং(ATMP)গী মোদিফাইদ স্কিমগী মখাদা তাতা ইলেক্ত্রোনিক্স প্রাইভেদ লিমিতেদ(TEPL)না লিংখৎকদবনি।
সানন্দদা আউতসোর্স সেমিকন্দক্তর এশেমব্লি এন্দ তেস্ত ফেসিলিতি(OSAT) অসি লুপা করোর 7,500 রোম চঙনা সেমিকন্দক্তর এশেমব্লি, তেস্তিং, মার্কেত্তিং অমসুং পেকেজিং(ATMP)গী মোদিফাইদ স্কিমগী মখাদা সি.জি পৱার এন্দ ইন্দস্ত্রিএল সোলুসন্স লিমিতদনা লিংখৎকদবনি।
হায়রিবা ফেসিলিতিশিং অসিগী খুৎথাংদা, সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমসুং ভারত্তা মরা তাগনি। হায়রিবা য়ুনিতশিং অসিনা সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রিদা নহারোল লিশিং কয়া থবক ফংহনগনি অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স, তেলিকোম অসিনচিংবা মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা থবক ফংবা হেনগৎহনগনি।
থৌরম অসিদা কোলেজ মহৈরোয় লিশিং কয়াগা লোয়ননা সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রিগী লুচিংবশিং শরুক য়াগনি।

Prime Minister's Office
PM participates in ‘India’s Techade: Chips for Viksit Bharat’ program
Lays foundation stone for 3 semiconductor facilities worth about Rs 1.25 lakh crores
“India is set to become a prominent semiconductor manufacturing hub”
“A self-confident youth changes the destiny of the nation”
“India's rapid progress is driving confidence in our Yuva Shakti”
“India commits, India delivers and democracy delivers”
“Chip manufacturing will take India towards self-reliance, towards modernity”
“Chip manufacturing opens the door to limitless possibilities”
“Youth of India are capable and they need an opportunity. The Semiconductor initiative has brought that opportunity to India today”
13 MAR 2024 12:41PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed ‘India’s Techade: Chips for Viksit Bharat’ program and laid the foundation stone for three semiconductor projects worth about Rs 1.25 lakh crores via video conferencing today. The facilities inaugurated today are - Semiconductor fabrication facility at the Dholera Special Investment Region (DSIR), Gujarat, Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT) facility at Morigaon, Assam and the Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT) facility at Sanand, Gujarat.
Addressing the occasion, the Prime Minister said that today’s historic occasion is a significant step towards a bright future for India as foundation stones are laid for three major Semiconductor manufacturing projects worth about Rs 1.25 lakh crores in Dholera and Sanand in Gujarat and Moregaon in Assam. “Today’s projects will play a key role in making India a semiconductor hub”, PM Modi said, as he congratulated the citizens for the key initiatives. He noted the virtual presence of semiconductor industry players from Taiwan and expressed excitement for today’s occasion.
The Prime Minister noted that more than 60,000 colleges, universities and educational institutes were connected with this unique event. The Prime Minister termed today’s program as the event of the dreams of the youth of the nation as they are the real stakeholders of the future of India. The youth is witnessing how India is working in a multi-pronged fashion for self-reliance and a strong presence in the global supply chain. “A self-confident youth changes the destiny of the nation”, PM Modi added.
Noting the centrality of electronic chips in the technology-driven 21st century, the Prime Minister said that Made in India and Designed in India chips will play a major role in taking India towards self-reliance and modernization. The Prime Minister said that after missing out on the first three industrial revolutions due to various reasons, India now is moving with an intention to lead Industry 4.0, the fourth industrial revolution. Stressing the need to utilize every second, the Prime Minister presented today’s event as an example of the speed with which the government is working. Explaining the sequence of the strides made in the semiconductor field, the Prime Minister talked about the announcement of the semiconductor mission two years ago and within a few months first MoUs were signed and now the foundation stones for three projects are being laid. “India commits, India delivers and democracy delivers”, said the Prime Minister.
The Prime Minister underlined that only a handful of nations in the world are manufacturing semiconductors today and emphasized the need for a reliable supply chain after the disruptions caused by the coronavirus pandemic. He stated that India is keen to play a crucial role in this and highlighted the country’s tech space, nuclear and digital power. Elaborating on the future plans where India is primed to take on commercial production for the semiconductor sector, the Prime Minister said, “The day is not far when India will become a global power in the manufacture of products for the semiconductor sector.” He emphasized that India will gain a strategic advantage in the future for policy decisions taken today as he mentioned encouraging Ease of Doing Business and simplification of laws. In the last few years, the Prime Minister informed that more than 40,000 compliances have been abolished and rules for FDI have also been simplified. FDI policies in defence, insurance and telecom sectors have been liberalized. The Prime Minister also touched upon India’s growing position in electronics and hardware manufacturing where PLI schemes have been provided for large-scale electronic and IT hardware manufacturing and electronic clusters created, thereby giving a platform for the growth of the electronic ecosystem. The Prime Minister informed that India is the second largest mobile manufacturer in the world today. Highlighting the initiation of India’s Quantum Mission, the establishment of the National Research Foundation to encourage innovation and the expansion of India’s AI Mission, the Prime Minister said that India is moving in the direction of technology advancement apart from technology adoption.
The Prime Minister said that semiconductor research will benefit the youth the most. Touching upon the expanse of semiconductors over a vast range of industries, the Prime Minister said, “Semiconductor is not just an industry but it opens a door filled with boundless potential.” PM Modi also pointed out the huge presence of Indian talent in global chip design and manufacturing. Therefore, the Prime Minister said, the talent ecosystem of India is completed as the nation moves forward today in the semiconductor manufacturing sector. He stated that the youth of today are well aware of the opportunities being created for them, be it space or mapping sector and mentioned opening up these sectors for the youth. He credited the unprecedented incentives and encouragement for India becoming the third largest startup ecosystem in the world and said that today’s occasion would create new opportunities for startups in the semiconductor space. He expressed confidence that the projects of today would provide numerous advanced technology jobs for the youth.
Recalling his acclamation from the Red Fort - Yahi Samay hai Sahi Samay hai, the Prime Minister said that policies and decisions taken with this belief produce significant results. “India has now moved far ahead of the old thinking and old approach. India is now taking decisions and making policies at a faster pace”, Prime Minister Modi said. He pointed out that India’s semiconductor dreams were first envisioned during the 1960s but the then governments failed to act upon them due to a lack of will and the effort to convert the resolutions into accomplishments. He also lamented the inability of the previous governments to understand the country’s potential, priorities and futuristic needs. Throwing light on the forward-thinking and futuristic approach of the present government, the Prime Minister mentioned semiconductor manufacturing with ambitions to compete with developed countries. He stated that the government has taken care of all the priorities of the country as he gave examples of investments in pucca houses for the poor as well as encouraging research, running the world's largest sanitation movement to moving forward in semiconductor manufacturing, and rapid reduction in poverty to massive infrastructural investments with the aim of Aatmanirbhar Bharat. “In 2024 alone, foundation stones have been laid and schemes have been inaugurated worth more than Rs 12 lakh crores”, the Prime Minister said, as he mentioned the Bharat Shakti exercise in Pokhran yesterday that provided a glimpse of 21st century India's self-reliant defence sector, India joining the exclusive club of the world in the form of Agni-5, initiation of drone revolution in agriculture 2 days ago where thousands of drones were handed over to women under the Namo Drone Didi scheme, India's preparations for Gaganyaan gaining momentum, and the recently inaugurated India’s first Made in India fast breeder nuclear reactor. “All these efforts, all these projects, are taking India closer to the goal of development. And certainly, these three projects of today will also have a big role in this”, PM Modi added.
The Prime Minister also highlighted the emergence of AI in the world of today and gave the example of his addresses being translated into multiple languages in a short time. He lauded the youth of India for taking the initiative of spreading the Prime Minister’s message across the country in various Indian languages. “Youth of India are capable and they need an opportunity. The Semiconductor initiative has brought that opportunity to India today”, the Prime Minister said. He lauded the developments taking place in the Northeast as the foundation stone for one of the three semiconductor facilities is being laid in Assam today. Concluding the address, the Prime Minister exhorted everyone to strengthen India’s progress and said, “Modi’s guarantee is for you and your future.”
Union Minister for Electronics and Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister of State for Electronics and Information Technology, Shri Rajeev Chandrasekhar, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Chairman of CG Power & Industrial Solutions Ltd., Shri Shri Vellayan Subbiah and Chairman of Tata Sons, Shri Natarajan Chandrasekaran were present on the occasion among others.
Background
It has been the Prime Minister’s vision to position India as a global hub for semiconductor design, manufacturing and technology development, fostering the creation of employment opportunities for the nation's youth. In line with this vision, foundation stones were laid for the Semiconductor fabrication facility at the Dholera Special Investment Region (DSIR), Gujarat; Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT) facility at Morigaon, Assam; and the Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT) facility at Sanand, Gujarat.
The Semiconductor fabrication facility at the Dholera Special Investment Region (DSIR) will be set up by Tata Electronics Private Limited (TEPL) under the Modified Scheme for setting up of Semiconductor Fabs in India. With a total investment of over Rs. 91,000 crore, this will be the first commercial semiconductor fab in the country.
The Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT) facility in Morigaon, Assam will be set up by Tata Electronics Private Limited (TEPL) under the Modified Scheme for Semiconductor Assembly, Testing, Marking and Packaging (ATMP), and with a total investment of about Rs 27,000 crore.
The Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT) facility in Sanand, will be set up by CG Power and Industrial Solutions Limited under the Modified Scheme for Semiconductor Assembly, Testing, Marking and Packaging (ATMP), and with a total investment of about Rs 7,500 crore.
Through these facilities, the semiconductor ecosystem will be strengthened and will get a firm footing in India. These units will also provide employment to thousands of youth in the semiconductor industry as well as catalyze employment generation in related sectors like electronics, telecom etc.
The program witnessed massive participation of youngsters including thousands of college students and leaders from the Semiconductor Industry.