বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
প্ৰতিবন্ধকতা নেওচি: চিএছআইআৰ-এনআইএছচিপিআৰ-য়ে অসমত বিজ্ঞান যোগাযোগৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এক কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰে
11 MAR 2024 8:49PM by PIB Guwahati
চিএছআইআৰ-নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ চাইন্স কমিউনিকেশ্বন এণ্ড পলিচী ৰিচাৰ্ছে (এনআইএছচিপিআৰ) আজি জনপ্ৰিয় বিজ্ঞান লিখনি, ভিডিঅ’, পডকাষ্ট আৰু ছ'চিয়েল মিডিয়াক সামৰি “ইণ্টাৰেক্টিভ এণ্ড নিউ এপ্ৰোচেছ টু কমিউনিকেচন চাইন্স ইন অসমীজ” নামৰ এক ভাৰ্চুৱেল কৰ্মশালাৰ আয়োজন কৰে। কৰ্মশালাখনে ক্ষেত্ৰখনৰ ভিতৰত এটা নেটৱৰ্ক স্থাপন কৰিবলৈ অসমত উচ্চাকাংক্ষী আৰু অভিজ্ঞ বিজ্ঞান যোগাযোগকৰ্তাসকলক সংযোগ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে। অসমৰ বিভিন্ন বিশ্ববিদ্যালয়, প্ৰতিষ্ঠান আৰু মহাবিদ্যালয়ক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা আগশাৰীৰ আৰু উদীয়মান বিজ্ঞান যোগাযোগকৰ্তা, শিক্ষক আৰু গৱেষকসকলে কৰ্মশালাখনত অংশগ্ৰহণ কৰে।
কৰ্মশালাখন চিএছআইআৰ-এনআইএছচিপিআৰৰ বিজ্ঞানী আৰু কৰ্মশালাৰ সমন্বয়ক ড০ পৰমানন্দ বৰ্মনে আৰম্ভ কৰে। চিএছআইআৰ-এনআইএছচিপিআৰৰ সঞ্চালক অধ্যাপক ৰঞ্জনা আগৰৱালে আদৰণি ভাষণ প্ৰদান কৰে। অধ্যাপক আগৰৱালে বিজ্ঞান যোগাযোগৰ ক্ষেত্ৰত চিএছআইআৰ-এনআইএছচিপিআৰৰ প্ৰচেষ্টা আৰু ভাৰতীয় ভাষাত বিজ্ঞান যোগাযোগৰ বাবে ইয়াৰ প্ৰয়াসৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ ১৭ টা ভাৰতীয় ভাষাত বৈধ পৰম্পৰাগত জ্ঞান প্ৰচাৰ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যোগ স্বস্তিক (বৈজ্ঞানিকভাৱে বৈধ সামাজিক পৰম্পৰাগত জ্ঞান) আৰু চিএছআইআৰ-এনআইএছচিপিআৰৰ জনপ্ৰিয় বিজ্ঞান আলোচনীসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, অধ্যাপক আগৰৱালে অসমীয়া, বড়ো আৰু মণিপুৰীৰ দৰে ভাষাত বিজ্ঞান যোগাযোগৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
মুখ্য অতিথি ড০ দিনেশ চন্দ্ৰ গোস্বামী, বিজ্ঞানী জি (অৱসৰপ্ৰাপ্ত), চিএছআইআৰ-এনইআইএছটি, আৰু অসমৰ এজন আগশাৰীৰ বিজ্ঞান যোগাযোগকৰ্তাই এটা জনপ্ৰিয় বিজ্ঞান প্ৰবন্ধ লিখিবলৈ সৰল ভাষাৰ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ উদীয়মান বিজ্ঞান যোগাযোগকৰ্তাসকলক বিজ্ঞান ৰচনাত নিয়োজিত কৰিবলৈ বিত্তীয় সমৰ্থন প্ৰদানৰ গুৰুত্বৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে।
কৰ্মশালাৰ কাৰিকৰী অধিৱেশন ১ আছিল "জনপ্ৰিয় বিজ্ঞান লিখনি"ৰ ওপৰত। এই অধিৱেশনত আগশাৰীৰ অসমীয়া বিজ্ঞান যোগাযোগকৰ্তা ড০ ৰমেশ চন্দ্ৰ গোস্বামী, ড০ পিচি তামুলী আৰু ড০ পবন কুমাৰ চহৰীয়াৰ আলোচনা অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। ড০ ৰমেশ চন্দ্ৰ গোস্বামীয়ে জনপ্ৰিয় বিজ্ঞান লিখনিৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ জনপ্ৰিয় লিখনি উন্নত কৰাৰ বাবে তেওঁৰ অভিজ্ঞতাও ভাগ বতৰা কৰে। ড০ পিচি তামুলীয়ে এক বৃহৎ পাঠকক জড়িত আৰু আকৰ্ষিত কৰিবলৈ বিজ্ঞান কল্পকাহিনী লিখাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ লিখাৰ দক্ষতা উন্নত কৰিবলৈ বিভিন্ন ধৰণৰ কিতাপ পঢ়াৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে। ইয়াৰোপৰি ড০ চহৰীয়াই ভাৰতীয় ভাষাত বিজ্ঞান ৰচনাক উৎসাহিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ অনুবাদত এআইৰ ব্যৱহাৰ আৰু ইয়াৰ ক্ষতিৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে। ৰিচাৰ্চ মেটাৰ্ছৰ মেনেজিং এডিটৰ শ্ৰীমতী আৰাতি হালবে ইংৰাজী আৰু মাৰাঠী ভাষাত কাহিনী লিখা সম্পৰ্কে অন্তৰ্দৃষ্টি প্ৰদান কৰে। তেওঁ স্থানীয় উদাহৰণ আৰু সাংস্কৃতিক অনুশীলন ব্যৱহাৰ কৰাৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে যাৰ সৈতে মানুহে আটাইতকৈ বেছি নিজকে সম্পৰ্কিত কৰিব পাৰে।
কৰ্মশালাৰ কাৰিকৰী অধিৱেশন ২ আছিল "বিজ্ঞান চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ, সামাজিক মাধ্যম আৰু চাইকমৰ বাবে পডকাষ্ট"। আইআইএছইআৰ পুনেৰ বিজ্ঞান মাধ্যম কেন্দ্ৰৰ শ্ৰী বিবেক কান্নাড়ীয়ে এক মত-বিনিময়মূলক বক্তৃতাৰ জৰিয়তে বিজ্ঞানৰ যোগাযোগৰ ক্ষেত্ৰত চলচ্চিত্ৰৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে য'ত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ যেনে চিত্ৰনাট্য লিখা আৰু ষ্টৰীবোৰ্ড সৃষ্টি আদি সামৰি লোৱা হয়। ড০ পৰমানন্দ বৰ্মন আৰু তেওঁৰ দলে স্বস্তিক কাৰ্যসূচীৰ উদাহৰণ ব্যৱহাৰ কৰে আৰু বিনামূলীয়া অনলাইন সঁজুলি ব্যৱহাৰ কৰি ইনফোগ্ৰাফিক্স, চুটি ভিডিঅ’/ৰিল, আৰু পডকাষ্ট কেনেদৰে সৃষ্টি কৰিব লাগে প্ৰদৰ্শন কৰে। অসমত বিজ্ঞান যোগাযোগ আৰু প্ৰচাৰ কৌশল শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত এক চিন্তা-চৰ্চাৰ সৈতে এই দিনজোৰা অধিৱেশনৰ সমাপ্তি হৈছিল।

Ministry of Science & Technology
Breaking barriers: CSIR-NIScPR conducts a workshop to promote Science Communication in Assamese
11 MAR 2024 8:49PM by PIB Delhi
CSIR-National Institute of Science Communication and Policy Research (NIScPR) organised today a virtual workshop on “Interactive and New Approaches to Communicate Science in Assamese” covering popular science writing, video, podcast and social media. The workshop sought to connect aspiring and experienced science communicators in Assamese to establish a network within the field. Leading and budding science communicators, teachers and researchers representing various universities, institutions and colleges from Assam attended the workshop.
The workshop commenced with an introduction by Dr. Paramananda Barman, Scientist, CSIR-NIScPR and coordinator of the workshop. Prof. Ranjana Aggarwal, Director, CSIR-NIScPR delivered the welcome address. Prof. Aggarwal elaborated CSIR-NIScPR's endeavours in science communication and its advocacy for science communication in Indian languages. She discussed the national initiative SVASTIK (Scientifically Validated Societal Traditional Knowledge), which is disseminating validated traditional knowledge in 17 Indian languages, and the popular science magazines by CSIR-NIScPR. Additionally, Prof. Aggarwal emphasised the significance of science communication in languages such as Assamese, Bodo and Manipuri.
The Chief Guest, Dr. Dinesh Chandra Goswami, Scientist G (Retd.), CSIR-NEIST, and a leading science communicator in Assamese, emphasised on the use of simple language to write a popular science article. He also talked about the importance of financial support to budding science communicators to engage them in science writing.
The technical session I of the workshop was on “popular science writing”. This session included talks by leading Assamese science communicators Dr. Ramesh Chandra Goswami, Dr. PC Tamuly and Dr. Paban Kumar Sahariah. Dr Ramesh Chandra Goswami mentioned the importance of popular science writing. He also shared his experiences to improve popular writings. Dr PC Tamuly emphasised about the importance of writing science fiction to engage and attract a large readership. He stressed the need to read a large variety of books to improve the writing skills. Dr. Sahariah further elaborated the need to encourage science writing in Indian languages. He also discussed the use of AI for translations and its pitfalls. Ms Arati Halbe, Managing Editor, Research Matters, gave insights on writing stories in English and Marathi. She mentioned the importance of using local examples and cultural practices to which people relate the most.
The technical session II of the workshop was on “Science filmmaking, social media & podcasts for SciComm”. Shri Vivek Kannadi of Science Media Centre, IISER Pune, highlighted the importance of films in communicating science through an interactive talk that covered important aspects of filmmaking such as writing a script and creating a storyboard. Dr. Paramananda Barman and his team used examples from the SVASTIK program and demonstrated how to create infographics, short videos/reels, and podcasts using free online tools. The daylong session ended with a brainstorming discussion on strengthening science communication and outreach strategies in Assamese.