Ministry of Power
Prime Minister dedicates to nation and lays foundation stone for multiple power projects across the country
Inaugurates 7 projects and also lays foundation stone for 1 project of Power Grid Corporation of India
Dedicates to nation and lays foundation stone for multiple renewable energy projects
For us development means the development of the poorest of the poor, development of Dalits, tribals, backward and deprived: Prime Minister
The nation would not have been able to grow as fast without strengthening of the power sector: Power and New & Renewable Energy Minister R. K. Singh
04 MAR 2024 6:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple developmental projects related to power, rail and road sectors worth more than Rs. 56,000 crores in Adilabad, Telangana today.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the land of Adilabad is becoming a witness to development projects related not only to Telangana but to the entire country as more than 30 development projects worth more than Rs 56,000 crores are either being dedicated to the nation or their foundation stones are being laid today. These projects include many projects related to energy, environment sustainability and road connectivity in the state.
The Prime Minister informed that the 800 MW capacity NTPC Unit 2 which has been inaugurated today will further boost the electricity generation capacity of Telangana.
The Prime Minister reiterated the mantra of nation’s development through the development of the states. He said that with a better economy, trust in the country grows and states also benefit from that as they get investment. He mentioned the global buzz around the high growth rate of the Indian economy as India is the only major economy that has grown by 8.4 percent in the last quarter. “With this speed, India will become the world’s third-largest economy”, said the Prime Minister, which will also mean high growth for the economy of Telangana also, he added.
Governor of Telangana, Dr Tamilisai Soundararajan; Chief Minister of Telangana, Shri Revantha Reddy and Union Minister, Shri G Kishan Reddy were present on the occasion among others.
Read more: Prime Minister dedicates to nation and lays foundation stone for multiple power projects across the country
The list of projects which the Prime Minister inaugurated, dedicated to the nation and for which he laid the foundation stone today are as given below.
Sl. No
State
District
Type of Event
Project Name
Project Cost
Organization
1
Telangana
Pedapalli
Dedication to the Nation
Unit-02(800 MW) of Telangana STPP, Phase-I
8007
NTPC
2
Uttar Pradesh
Sonebhadra
Foundation Stone Laying
Singrauli Super Thermal Power Project, Stage-III (2x800 MW)
17000
NTPC
3
Jharkhand
Chatra
Dedication to the Nation
Unit-02 (660 MW) of North Karanpura STPP
4609
NTPC
4
Chhattisgarh
Raigarh
Foundation Stone Laying
Flue gas CO2 to 4G Ethanol Plant
294
NTPC
5
Chhattisgarh
Korba
Foundation Stone Laying
Fly Ash Based FALG (Fly Ash - Lime - Gypsum) Aggregate Plant
22
NTPC
6
Andhra Pradesh
Simhadri
Foundation Stone Laying
Sea Water to Green Hydrogen plant
30
NTPC
7
Chhattisgarh
Sipat
Dedication to the Nation
Fly Ash Based Light Weight Aggregate Plant
51
NTPC
8
Uttar Pradesh
Gautam Buddha Nagar
Dedication to the Nation
STP Water to Green Hydrogen Plant
10
NTPC
9
Uttar Pradesh
Sambhal
Inauguration
Establish 765/400/220 kV Gas insulated Substation (GIS), Rampur and 400/220/132 kV Substation, Sambhal Substation with associated transmission lines under PRSTL Project
1165
PGCIL
10
Uttar Pradesh
Meerut
Inauguration
Meerut-Simbhavali Transmission Limited
1050
PGCIL
11
Uttar Pradesh
Kanpur Dehat
Inauguration
Gujrai SPP
342
SJVN
12
Uttar Pradesh
Jalaun
Inauguration
Gurhah SPP
408
SJVN
13
Uttar Pradesh
Jalaun
Inauguration
Parasan SPP
342
SJVN
14
Uttar Pradesh
Lalitpur
Foundation Stone Laying
Lalitpur Solar Power Project
3000
TUSCO / THDC
15
Andhra Pradesh
Kurnool
Foundation Stone Laying
Transmission System for Kurnool Wind Energy Zone/ Solar Energy Zone (AP) – Part-A & Part-B
3547
PGCIL
16
Chandigarh
Chandigarh
Inauguration
Establishment of 220/22KV GIS at UT Chandigarh along with 220KV D/C line from Chandigarh GIS to 400/220KV Panchkula (PG) Sub station.
322
PGCIL
17
Haryana
Bhiwani
Inauguration
Northern Region System Strengthening Scheme - XXXV
122
PGCIL
18
Himachal Pradesh
Bilaspur
Foundation Stone Laying
Nangal Floating Solar Project (FSP)
90
SJVN
19
Himachal Pradesh
Mandi & Shimla
Foundation Stone Laying
Sunni Dam HEP
2615
SJVN
20
Jharkhand
Koderma
Inauguration
Retrofitting Pollution Control System-FGD Unit-I (500 MW) of Koderma Thermal Power Station (2x500 MW)
676
DVC
21
Karnataka
Bagalkot
Inauguration
Evacuation of power from RE sources in Koppal Wind Energy Zone (Karnataka) (2500MW) (SPV - Koppal-Narendra Transmission Limited)
750
ReNew
22
Maharashtra
Beed / Dharashiv
Inauguration
Transmission System for evacuation of power from RE Projects in Osmanabad area (1 GW) in Maharashtra
282
IndiGrid
23
Punjab
Ludhiana
Inauguration
Northern Region System Strengthening - XL
360
PGCIL
24
Rajasthan
Fatehgarh, Jaisalmer
Inauguration
380 MW Solar Power Project under REIA Tranche-1 in Fatehgarh, Rajasthan
2115.0
O2 Power/ NHPC
25
Uttarakhand
Pithoragarh
Inauguration
System Strengthening Scheme in Northern Region - XXXVII
380
PGCIL
26
Uttarakhand
Uttar Kashi
Inauguration
Naitwar Mori Hydro Electric Project
648
SJVN
27
Nagaland
Dimapur
Inauguration
North Eastern Region Strengthening Scheme – XII (NERSS-XII)
576.0
PGCIL
28
Assam
Dhubri
Foundation Stone Laying
70 MW SPP in Assam
360
SJVN
29
Telangana
Adilabad
Foundation Stone Laying
NH-353B-2L+PS of Adilabad – Bela-2L+PS of Km 0+00 to km 32+970
490
MoRTH
30
Telangana
Mulugu
Foundation Stone Laying
NH-163 km 279/150 to 290/500 (excluding from km 287/200 to 288/240) section of NH-163 of Hyderabad- Bhupalapatnam road
136
MoRTH
31
Telangana/Maharasthta
Multi Dist
Dedication to the Nation
Ambari- Adilabad Pimpalkutti Electrification
70
MoR
32
Uttar Pradesh
Jalaun
Foundation Stone Laying
1200 MW Jalaun Ultra Mega Renewable Energy Power Park
6196
BSUL (JV of NHPC & UPNEDA)
The total cost of the 32 projects comes out to be Rs. 56,065 crores.
The Union Minister for Power and New & Renewable Energy Shri R. K. Singh joined the programme from the Power Grid substation in Maharani Bagh, New Delhi. Addressing the gathering before the commencement of the event in Adilabad, the Power and New & Renewable Energy Minister recalled that many mega projects in generation, transmission and distribution have been successfully undertaken in the last decade, to fulfil the aspirations of a rapidly growing nation. “The government has addressed the critical issue of power deficiency by adding more than 196 GW of generation capacity since April 2014, transforming our country from power deficit to power sufficient. The government has increased the generation capacity from 248554 MW in March 2014 to 428299 MW in December 2023. As a result of these measures, the availability of power supply in rural areas has increased from 12.5 Hours in 2015 to 20.6 Hours in 2023. The power supply in urban areas has increased to 23.78 Hours in 2023.”
Complimenting Power Grid employees and the power sector PSUs and stakeholders, the Power Minister said that this growth has been possible because of their contribution. Highlighting the synergistic relationship between the growth of the power sector and of the economy, the Minister said that the nation would not have been able to grow as fast without strengthening of the power sector. “In order to accommodate the substantial capacity addition, the Government of India planned and added 1,89,052 circuit kilometers (ckm) of transmission lines, between 2013-14 to 2022-23, connecting the whole country into one grid running on one frequency with the capability of transferring 1,16,540 MW from one corner of the country to another, also further integrating the whole country into one national market.”
The Minister added that Government has made concerted efforts to make Power Sector viable. “The AT&C losses have come down from 25.72% in 2014-15 to 15.40% in 2022-23. All current payment of Gencos are up-to-date and the legacy dues of Gencos have come down from Rs. 1,39,947 crores in June 2022 to Rs. 49,451 crores on 31st January, 2024. The subsidy payment to DISCOMS on account of subsidies announced by State Government are up-to-date.”
The Minister said that India will keep growing fast and that the power sector will have to keep adding capacity and undertaking reforms in the coming years as well.
Also read:

শক্তি মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দেশতে কেইবাটাও বিদ্যুৎ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
ভাৰতীয় পাৱাৰ গ্ৰিড কৰ্পোৰেচনৰ ৭ টা প্ৰকল্প আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ১ টা প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন কৰে
বহুতো নৱীকৰণযোগ্য শক্তি প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়
আমাৰ বাবে উন্নয়নৰ অৰ্থ হৈছে আটাইতকৈ দৰিদ্ৰ লোকৰ বিকাশ, দলিত, জনজাতীয়, পিছফালৰ আৰু দুখীয়া লোকসকলৰ বিকাশ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিদ্যুৎ খণ্ডক শক্তিশালী নকৰাকৈ দেশখন ইমান দ্ৰুতগতিত বিকাশ কৰিব নোৱাৰিলেহেঁতেন: শক্তি আৰু নতুন নৱীকৰণযোগ্য শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী আৰকে সিং
04 MAR 2024 6:21PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি তেলেংগানাৰ আদিলাবাদত বিদ্যুৎ, ৰে'ল আৰু পথ খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ৫৬,০০০ কোটি টকাৰ কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আদিলাবাদৰ ভূমিত কেৱল তেলেংগানাৰ নহয়, সমগ্ৰ দেশৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহ দেখা গৈছে, কিয়নো ৫৬,০০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ ৩০ টাতকৈও অধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প হয় উদ্বোধন কৰা হৈছে, নতুবা আজি তেওঁলোকৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ৰাজ্যখনত শক্তি, পাৰিপাৰ্শ্বিক স্থিৰতা আৰু পথ সংযোগ সম্পৰ্কীয় কেইবাটাও প্ৰকল্প।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি উদ্বোধন কৰা ৮০০ মেগাৱাটৰ এনটিপিচি ইউনিট ২য়ে তেলেংগানাৰ বিদ্যুৎ উৎপাদন ক্ষমতা আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে দেশৰ উন্নয়নৰ মন্ত্ৰদোপণ কৰে। তেওঁ কৈছিল যে উন্নত অৰ্থনীতিয়ে দেশৰ ওপৰত আস্থা বৃদ্ধি কৰে আৰু ৰাজ্যসমূহেও বিনিয়োগৰ পৰা লাভান্বিত হয়। তেওঁ ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ উচ্চ বিকাশৰ হাৰসম্পৰ্কে বিশ্বব্যাপী বিতৰ্কৰ বিষয়েও কয় কিয়নো ভাৰত হৈছে একমাত্ৰ মুখ্য অৰ্থনীতি যি যোৱা তিনিমাহত ৮.৪ শতাংশ হাৰত বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "এই গতিৰে ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হৈ পৰিব, যাৰ অৰ্থ হ'ব তেলেংগানাৰ অৰ্থনীতিৰ বাবেও উচ্চ বিকাশ।"
তেলেংগানাৰ ৰাজ্যপাল ড০ তামিলিচাই সৌন্দৰৰাজন, তেলেংগানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ৰেৱন্ত ৰেড্ডী আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডীৰ লগতে কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত আছিল।
অধিক জানিবৰ বাবে: প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দেশৰ কেইবাটাও বিদ্যুৎ প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি যিবোৰ প্ৰকল্পৰ বাবে উদ্বোধন, উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে সেই প্ৰকল্পসমূহৰ তালিকা তলত দিয়া হৈছে।
ক্ৰ নং
ৰাজ্য
জিলা
অনুষ্ঠানৰ ধৰণ
প্ৰকল্পৰ নাম
প্ৰকল্প ব্যয়
সংস্থা
1
তেলেংগানা
পেদাপল্লী
ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি সমৰ্পণ
তেলেংগানা এছটিপিপিৰ ইউনিট-02(800 মেগাৱাট), প্ৰথম পৰ্যায়
৮০০৭
এনটিপিচি
2
উত্তৰ প্ৰদেশ
চোনেভদ্ৰা
আধাৰশিলা স্থাপন
চিংৰাউলি চুপাৰ থাৰ্মাল পাৱাৰ প্ৰজেক্ট, ষ্টেজ-3 (2x800 মেগাৱাট)
১৭০০০
এনটিপিচি
3
ঝাৰখণ্ড
চাত্ৰা
ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি সমৰ্পণ
উত্তৰ কৰণপুৰা এছটিপিপিৰ ইউনিট-02 (660 মেগাৱাট)
৪৬০৯
এনটিপিচি
4
ছত্তীশগড়
ৰায়গড়
আধাৰশিলা স্থাপন
ফ্লু গেছ চি.ও.2 ৰ পৰা 4জি ইথানল প্ৰকল্প
২৯৪
এনটিপিচি
5
ছত্তীশগড়
কোৰ্বা
আধাৰশিলা স্থাপন
ফ্লাই এছ আধাৰিত এফএএলজি (ফ্লাই এছ - লাইম - জিপচাম) এগ্ৰিগেট প্লাণ্ট
২২
এনটিপিচি
6
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
সিমহাদ্ৰী
আধাৰশিলা স্থাপন
সেউজীয়া হাইড্ৰজেন উদ্ভিদলৈ সাগৰৰ পানী
৩০
এনটিপিচি
7
ছত্তীশগড়
চিপাট
ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি সমৰ্পণ
ফ্লাই এছ আধাৰিত পাতল ওজনৰ মুঠ উদ্ভিদ
৫১
এনটিপিচি
8
উত্তৰ প্ৰদেশ
গৌতম বুদ্ধ নগৰ
ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি সমৰ্পণ
সেউজীয়া হাইড্ৰজেন উদ্ভিদলৈ এছটিপি পানী
১০
এনটিপিচি
9
উত্তৰ প্ৰদেশ
সম্ভাল
উদ্বোধন
পিআৰএছটিএল প্ৰকল্পৰ অধীনত সংশ্লিষ্ট ট্ৰেন্সমিচন লাইনৰ সৈতে 765/400/220 কেভি গেছ ইনচুলেটেড চাবষ্টেচন (জিআইএছ), ৰামপুৰ আৰু 400/220/132 কেভি চাবষ্টেচন, সম্ভাল উপকেন্দ্ৰ স্থাপন কৰক
১১৬৫
পিজিচিআইএল
10
উত্তৰ প্ৰদেশ
মিৰাট
উদ্বোধন
মীৰাট-চিম্ভৱলী ট্ৰেন্সমিচন লিমিটেড
১০৫০
পিজিচিআইএল
11
উত্তৰ প্ৰদেশ
কানপুৰ দেহাট
উদ্বোধন
গুজৰাই এছপিপি
৩৪২
এছজেভিএন
12
উত্তৰ প্ৰদেশ
জালাউন
উদ্বোধন
গুৰহা এছপিপি
৪০৮
এছজেভিএন
13
উত্তৰ প্ৰদেশ
জালাউন
উদ্বোধন
পৰসান এছপিপি
৩৪২
এছজেভিএন
14
উত্তৰ প্ৰদেশ
ললিতপুৰ
আধাৰশিলা স্থাপন
ললিতপুৰ সৌৰ শক্তি প্ৰকল্প
৩০০০
টুস্কো / টিএইচডিচি
15
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
কুৰ্ণুল
আধাৰশিলা স্থাপন
কুৰ্ণুল বায়ু শক্তি ক্ষেত্ৰ/ সৌৰ শক্তি ক্ষেত্ৰৰ বাবে ট্ৰেন্সমিচন প্ৰণালী (এপি) – অংশ-এ আৰু অংশ-বি
৩৫৪৭
পিজিচিআইএল
16
চণ্ডিগড়
চণ্ডিগড়
উদ্বোধন
ইউটি চণ্ডিগড়ত 220/22কেভি জিআইএছ স্থাপনৰ লগতে চণ্ডিগড় জিআইএছৰ পৰা 400/220কেভি পঞ্চকুলা (পিজি) উপ কেন্দ্ৰলৈ 220 কেভি ডি/চি লাইন স্থাপন কৰা।
৩২২
পিজিচিআইএল
17
হাৰিয়ানা
ভিৱানী
উদ্বোধন
উত্তৰ অঞ্চল প্ৰণালী শক্তিশালীকৰণ আঁচনি - এক্সভি
১২২
পিজিচিআইএল
18
হিমাচল প্ৰদেশ
বিলাসপুৰ
আধাৰশিলা স্থাপন
নাংগল ফ্লোটিং সৌৰ প্ৰকল্প (এফ.এছ.পি.)
৯০
এছজেভিএন
19
হিমাচল প্ৰদেশ
মাণ্ডি আৰু চিমলা
আধাৰশিলা স্থাপন
চুন্নী বান্ধ এইচইপি
২৬১৫
এছজেভিএন
20
ঝাৰখণ্ড
কোডাৰ্মা
উদ্বোধন
কোডাৰ্মা থাৰ্মাল পাৱাৰ ষ্টেচনৰ (2এক্স500 মেগাৱাট) প্ৰদূষণ নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰণালী-এফজিডি ইউনিট-1 (500 মেগাৱাট) ৰেট্ৰোফিটিং
৬৭৬
ডিভিচি
21
কৰ্ণাটক
বাগালকোট
উদ্বোধন
কপ্পাল বায়ু শক্তি ক্ষেত্ৰ (কৰ্ণাটক) (কৰ্ণাটক) (2500 মেগাৱাট) (এছপিভি - কপ্পাল-নৰেন্দ্ৰ ট্ৰেন্সমিচন লিমিটেড)ত আৰ.ই. উৎসৰ পৰা বিদ্যুৎ স্থানান্তৰ কৰা)
৭৫০
পুনৰনতুন
22
মহাৰাষ্ট্ৰ
বিড / ধাৰাশিৱ
উদ্বোধন
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ওচমানাবাদ অঞ্চলৰ আৰই প্ৰকল্পৰ পৰা বিদ্যুৎ স্থানান্তৰৰ বাবে ট্ৰেন্সমিচন প্ৰণালী (১ গিগাৱাট)
২৮২
ইণ্ডিগ্ৰিড
23
পাঞ্জাৱ
লুধিয়ানা
উদ্বোধন
উত্তৰ অঞ্চল প্ৰণালী শক্তিশালীকৰণ - এক্সএল
৩৬০
পিজিচিআইএল
24
ৰাজস্থান
ফতেহগড়, জয়সলমেৰ
উদ্বোধন
ৰাজস্থানৰ ফতেহগড়ত আৰ.ই.আই.এ. ট্ৰেঞ্চ-1-ৰ অধীনত ৩৮০ মেগাৱাট সৌৰ শক্তি প্ৰকল্প
২১১৫.০
ও2 পাৱাৰ/ এনএইচপিচি
25
উত্তৰাখণ্ড
পিথোৰাগড়
উদ্বোধন
উত্তৰ অঞ্চলত প্ৰণালী শক্তিশালীকৰণ আঁচনি - এক্সভিআইআই
৩৮০
পিজিচিআইএল
26
উত্তৰাখণ্ড
উত্তৰ কাশী
উদ্বোধন
নাইতৱাৰ মৰি হাইড্ৰ' বৈদ্যুতিক প্ৰকল্প
৬৪৮
এছজেভিএন
27
নাগালেণ্ড
ডিমাপুৰ
উদ্বোধন
উত্তৰ-পূব অঞ্চল শক্তিশালীকৰণ আঁচনি – দ্বাদশ (এনইআৰএছএছ-দ্বাদশ)
৫৭৬.০
পিজিচিআইএল
28
অসম
ধুবুৰী
আধাৰশিলা স্থাপন
অসমত ৭০ মেগাৱাট এছপিপি
৩৬০
এছজেভিএন
29
তেলেংগানা
আদিলাবাদ
আধাৰশিলা স্থাপন
আদিলাবাদৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৩৫৩বি-2এল+পিএছ – কিমি 0+00 ৰ পৰা কিমি 32+970 ৰ বেলা-২এল+পিএছ
৪৯০
এম.ও.আৰ.টি.এইচ.
30
তেলেংগানা
মুলুগু
আধাৰশিলা স্থাপন
হায়দৰাবাদ-ভূপালাপত্তনম পথৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-163 শাখাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-163 কিমি 279/150 ৰ পৰা 290/500 (কিমি 287/200 ৰ পৰা 288/240 লৈ বাদ দি) শাখা
১৩৬
এম.ও.আৰ.টি.এইচ.
31
তেলেংগানা/ মহাৰাষ্ট্ৰ
বহু জিলা
ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি সমৰ্পণ
আম্বাৰী- আদিলাবাদ পিম্পালকুট্টি বৈদ্যুতিকৰণ
৭০
এম.ও.আৰ.
32
উত্তৰ প্ৰদেশ
জালাউন
আধাৰশিলা স্থাপন
1200 মেগাৱাট জালাউন আল্ট্ৰা মেগা ৰিনিউৱেবল এনাৰ্জি পাৱাৰ পাৰ্ক
৬১৯৬
বিএছইউএল (এনএইচপিচি আৰু ইউপিএনইডিএৰ জেভি)
এই ৩২ টা প্ৰকল্পৰ মুঠ ব্যয় হৈছে ৫৬,০৬৫ কোটি টকা।
কেন্দ্ৰীয় শক্তি আৰু নতুন নৱীকৰণযোগ্য শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী আৰ.কে. সিঙে নতুন দিল্লীৰ মহাৰাণী বাগৰ পাৱাৰ গ্ৰিড উপকেন্দ্ৰৰ পৰা কাৰ্যসূচীত যোগদান কৰে। আদিলাবাদত কাৰ্যসূচীৰ শুভাৰম্ভৰ পূৰ্বে সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি শক্তি আৰু নতুন আৰু নৱীকৰণযোগ্য শক্তি মন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে দ্ৰুতগতিত বিকশিত হোৱা ৰাষ্ট্ৰখনৰ আশা-আকাংক্ষা পূৰণ কৰাৰ বাবে যোৱা দশকত উৎপাদন, পৰিবহন আৰু বিতৰণৰ ক্ষেত্ৰত কেইবাটাও বৃহৎ প্ৰকল্প সফলতাৰে আৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ কয়, "চৰকাৰে ২০১৪ চনৰ এপ্ৰিলৰ পৰা ১৯৬ গিগাৱাটতকৈও অধিক উৎপাদন ক্ষমতা যোগ কৰি বিদ্যুতৰ অভাৱৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সমস্যাটো সমাধান কৰিছে, যাৰ ফলত আমাৰ দেশবিদ্যুতৰ ঘাটিৰ পৰা পৰ্যাপ্ত বিদ্যুৎলৈ পৰিৱৰ্তন হৈছে। চৰকাৰে ২০১৪ চনৰ মাৰ্চত 248554 মেগাৱাটৰ পৰা ২০২৩ চনৰ ডিচেম্বৰত 428299 মেগাৱাটলৈ উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিছে। এই পদক্ষেপবোৰৰ ফলস্বৰূপে, গ্ৰাম্য অঞ্চলত বিদ্যুৎ যোগানৰ উপলব্ধতা 2015 চনত 12.5 ঘণ্টাৰ পৰা 2023 চনত 20.6 ঘণ্টালৈ বৃদ্ধি হৈছে। 2023 চনত, চহৰাঞ্চলত যোগান 23.78 ঘণ্টালৈ বৃদ্ধি হৈছে।"
পাৱাৰ গ্ৰিডৰ কৰ্মচাৰী আৰু শক্তি খণ্ডৰ পিএছইউ আৰু অংশীদাৰসকলক প্ৰশংসা কৰি শক্তি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ অৱদানৰ বাবে এই বিকাশ সম্ভৱ হৈছে। শক্তি খণ্ড আৰু অৰ্থনীতিৰ বিকাশৰ মাজত থকা সহযোগী সম্পৰ্কৰ কথা উল্লেখ কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে শক্তি খণ্ডশক্তিশালী নকৰাকৈ ৰাষ্ট্ৰখনে সিমান দ্ৰুতগতিত বিকাশ কৰিব নোৱাৰিলেহেঁতেন। "যথেষ্ট ক্ষমতা সংযোজন ৰখাৰ বাবে, ভাৰত চৰকাৰে ২০১৩-১৪ বৰ্ষৰ পৰা ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ ভিতৰত ১,৮৯,০৫২ বৰ্তনী কিলোমিটাৰ (কিমি) ট্ৰেন্সমিচন লাইনৰ পৰিকল্পনা আৰু যোগ দিছিল, যি সমগ্ৰ দেশক এটা কম্পনাঙ্কত চলি থকা এটা গ্ৰিডৰ সৈতে সংযোগ কৰিছিল আৰু দেশৰ এটা কোণৰ পৰা আন এখন দেশক একত্ৰিত কৰাৰ সামৰ্থ্য ৰক্ষা কৰিছিল।"
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে চৰকাৰে বিদ্যুৎ খণ্ডক কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে সমন্বিত প্ৰচেষ্টা চলাইছে। "এটি এণ্ড চিলোকচান ২০১৪-১৫ বৰ্ষত ২৫.৭২% ৰ পৰা ২০২২-২৩ বৰ্ষত ১৫.৪০% লৈ হ্ৰাস পাইছে। জেনকোৰ সকলো বৰ্তমানৰ পৰিশোধ আপ-টু-ডেট আৰু জেনকোছৰ উত্তৰাধিকাৰী ৰখা হৈছে, জুন 2022-ত 1,39,947 কোটি টকাৰ পৰা 31 জানুৱাৰী, 2024 তাৰিখে 49,451 কোটি টকালৈ হ্ৰাস পাইছে। ৰাজ্য চৰকাৰে ঘোষণা কৰা ৰাজসাহায্যৰ বাবে ডিচকমছলৈ ৰাজসাহায্য পৰিশোধ আপ-টু-ডেট।"
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰত দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি হৈ থাকিব আৰু বিদ্যুৎ খণ্ডই অনাগত বছৰসমূহতো ক্ষমতা বৃদ্ধি আৰু সংস্কাৰ অব্যাহত ৰাখিব লাগিব।
লগতে পঢ়ক:
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশবাসীক উৎসৰ্গা কৰিব আৰু ৩০,০০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ এনটিপিচিৰ শক্তি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
পাৱাৰগ্ৰিডৰ 7 টা প্ৰকল্পৰ বিৱৰণ যিবোৰ ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গিত কৰা হৈছিল আৰু 1 টা প্ৰকল্প যাৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে
এছ.জে.ভি.এন.-ৰ ৭ টা প্ৰকল্পৰ বিৱৰণ যিবোৰ ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গিত কৰা হৈছিল আৰু যাৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে
উদ্বোধন কৰা/আধাৰশিলা স্থাপন কৰা এনএইচপিচিৰ প্ৰকল্পসমূহৰ বিৱৰণ