প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা তামিল নাদুগী তুতীকোরিন্দা লুপা করোর ১৭,৩০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
ভি.ও চিদম্বরনার পোর্ততা আউতর হার্বর কেন্তেন্নর তর্মিনেলগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
রাজ্য/য়ু.তি ১০ শীনবা থুংনা লাইতহাওস ৭৫দা লমকোয়বা মীওইশিংগী খুদোংচাবশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
ভারতনা শাজবা অহানবা গ্রিন হায়দ্রোজেন ফুয়েল সেল ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ ভেসেল হৌদোকখ্রে
তোঙান-তোঙানবা রেল অমসুং লম্বীগী প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
“তুতীকোরিন্দা তামিল নাদুনা চাউখৎপগী অনৌবা পন্দুপ অমা ইরে”
“ঙসি লৈবাক অসি ‘সরকার পুম্নমক শরুক য়াবা’ থৌওংগা লোয়ননা থবক তৌরে”
“লম্বী-থোং ফগৎহন্নবা কেন্দ্র সরকারগী থবকশিংনা হিংবদা লাইবা হেনগৎহল্লে”
“মেরিতাইম সেক্তর চাউখৎহনবা হায়বসি তামিল নাদুগুম্বা রাজ্য অমা চাউখৎহনবনি”
“অমুক্তদা মফম ৭৫ চাউখৎহল্লে, মসি অনৌবা ভারতনি”
28 FEB 2024 11:20AM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা তামিল নাদুগী তুতীকোরিন্দা লুপা করোর ১৭,৩০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে, মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ভি.ও চিদম্বরনার পোর্ততা আউতর হার্বর কেন্তেন্নর তর্মিনেলগী উরেপ-উয়ুং তমখি। হরিত নৌকা ইনিসিয়েতিপকী মখাদা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা শাজবা অহানবা গ্রিন হায়দ্রোজেন ফুয়েল সেল ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ ভেসেল হৌদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য/য়ু.তি ১০ শীনবা থুংনা লাইতহাওস ৭৫দা লমকোয়বা মীওইশিংগী খুদোংচাবশিংশু মীয়ামদা কৎথোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা বাঞ্চি মনিয়াচচি-তুরুনেলবেলি সেক্সন অমসুং মেলাপ্পালায়াম-অরালবাইমোলি সেক্সন য়াওনা বাঞ্চি মনিয়াচচি-নাগরকোইল রেল দবল ওনখৎপগী রেল প্রোজেক মীয়ামদা কৎথোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা তামিল নাদুদা লুপা করোর ৪,৫৮৬ চঙনা পায়খৎপা লম্বীগী প্রোজেক মরি মীয়ামদা কৎথোকখি।
তিনখিবা মীয়ামদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিকসিত ভারত অমগী লম্বীরোমদা চঙশিন্দুনা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমদুনা অমসুং শঙ্গাদুনা তুতীকোরিন্দা তামিল নাদুনা চাউখৎপগী অনৌবা পন্দুপ অমা ইরে। ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিদা কনাগুম্বা অমনা এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী ৱাখল অমা উবা ফংগনি। প্রোজেকশিং অসি তুতীকোরিন্দা পায়খৎলবশু মসিনা লৈবাক শীনবা থুংবগী মফম কয়াদা চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিকসিত ভারত অমগী খোঙচত্তা তামিল নাদুনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মহাক্না চহি ২গী মমাঙদা চিদম্বরানার পোর্ত পাকথোক-চাউথোক্নবা প্রোজেক কয়া মহাক্না হৌদোকখি অমসুং মফম অসিগী সিপ্পিংগী মরুওইবা মফম অমা ওইহন্নবা মহাক্না থাজবা পীরমখি। মদুগী থাজবা অদু ঙসি থবক ওইনা পাংথোক্লে। ঙসি ভি.ও চিদম্বরনার পোর্ততা আউতর হার্বর কেন্তেন্নর তর্মিনেলগী উরেপ-উয়ুং তম্লে অমসুং প্রোজেক অসিদা লুপা করোর ৭,০০০ গী শেনফম অমা থাদগনি। ঙসি লুপা করোর ৯০০ হেনবগী প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং পোর্ত ১৩দা লুপা করোর ২৫০০ গী প্রোজেকশিং হৌদোক্লে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা তামিল নাদুদা কান্নবা পীগনি অমসুং রাজ্য অসিদা থবক ফংনবগী খুদোংচাবা কয়া পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসি মীয়াম্না তকশিনবদগী হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা পায়খৎপনি অমসুং মমাঙগী সরকারশিংনা কৈদৌঙৈদা মীয়াম্না হায়বা তাবীখিদে। লৈবাক অসিগী থবক্কীদমক অমসুং রাজ্য অসিগী মরাইবক অহোংবা পুরক্নবা ঐ তামিল নাদুদা লাকপনি।
হরিত নৌকা ইনিসিয়েতিপকী মখাদা ভারতনা শাজবা অহানবা গ্রিন হায়দ্রোজেন ফুয়েল সেল ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ ভেসেলগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি কাসিগীদমক তামিল নাদুগী মীয়াম্না পীবা খুদোল অমনি। কাসি তামিল শঙ্গামমদা মহাক্না তামিল নাদুগী মীয়ামগী হরাওবা অমসুং মীনুংশিং উবা ফংলে। ভি.ও চিদম্বরনার পোর্ত লৈবাক অসিগী অহানবা গ্রিন হায়দ্রোজেন হব পোর্ত ওইনবা পান্দমদা অতোপ্পা প্রোজেকশিং প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখি। হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা, দিসেলিনেসন প্লান্ত অমা, হায়দ্রোজেন পুথোকপা অমসুং বঙ্করগী খুদোংচাবা য়াওরি। ঙসি মালেম অসিনা থিরিবা অতোপ্পা মহুৎশীনবা য়াবশিংগী মতাংদা তামিল নাদুনা পায়খৎকদবা থবক য়াম্না লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি রেল অমসুং লম্বীগী প্রোজেক কয়া হৌদোক্লে। রেল লাইনশিং দবল ওইহনবা অমসুং ইলেক্ত্রিক ফংহনবা অসিনা সাউথ তামিল নাদু অমসুং কেরলাগী মরক্তা মখা তানা চৎথোক-চৎশিন ফগৎহনগনি অমসুং তিরুনেলভেলি অমসুং নাগরকোইল সেক্তরশিংদা মী চিনবা হন্থহনগনি। তামিল নাদুদা লম্বীশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা লুপা করোর ৪০০০ হেনবগী প্রোজেকশিং ঙসি হৌদোক্লে। মসিনা চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইবা হেনগৎহনগনি, চৎপগী মতম হন্থহনগনি অমসুং রাজ্য অসিদা ললোন-ইতিক অমসুং তুরিজম চাউখৎহনগনি।
অনৌবা ভারতকী সরকার পুম্নমক শরুক য়াবা থৌওং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রোদৱেজ, হায়ৱেজ অমসুং ৱাতরৱেজ দিপার্তমেন্তশিংনা তামিল নাদুদা লম্বী-থোং হেন্না নুংঙাইনবা অমসুং খুদোংচাবশিং হেন্না ফংনবা থবক তৌরি। মরম অদুনা, রেলৱেজশিং, লম্বীশিং অমসুং মেরিতাইম প্রোজেকশিং মথং-মথং পায়খৎলে। মাইকৈ কয়াগী পায়খৎলকপা থৌওং অসিনা রাজ্য অসিগী চাউখৎপা খোঙজেল য়াংখৎহনগনি।
মন কি বাতকী তাঙ্কক অমদা লৈবাক অসিগী মরুওইবা লাইতহাওসশিং লমকোয়ফমশিং ওইনা শেমগৎনবা মহাক্না হৌদোকখিবা ৱাফম অমা প্রধান মন্ত্রীনা নিংশংখি অমসুং রাজ্য/য়ু.তি ১০ শীনবা থুংনা লাইতহাওস ৭৫দা লমকোয়বা মীওইশিংগী খুদোংচাবশিংশু মীয়ামদা কৎথোকপদা হরাওবা ফোঙদোকখি। অমুক্তদা মফম ৭৫ চাউখৎহল্লে, মসি অনৌবা ভারতনি। হায়রিবা মফম ৭৫ অসি তুংদা অচৌবা লমকোয়ফমশিং ওইরক্লগনি।
কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং অমুক হন্না নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০দা তামিল নাদুদা কিমি ১৩০০ শাংবা রেল প্রোজেকশিং পায়খৎলে। কিমি ২০০০গী রেলৱে মৈ ফংহনখ্রে, ফ্লাইওভরশিং অমসুং অন্দরপাসশিং শারে অমসুং রেলৱে স্তেসন কয়া অমুক হন্না শেমগৎলে। রাজ্য অসিদা বন্দে ভারত ত্রেন ৫ চেন্দুনা মালেম থাক্কী খুদোংচাবা ফংহল্লে। ভারত সরকারনা তামিল নাদুদা রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লুপা করোর লাখ ১.৫ থাদরে। লম্বী-থোং ফগৎহন্নবা কেন্দ্র সরকারগী থবকশিংনা হিংবদা লাইবা হেনগৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী ঈশিং লম্বীশিং অমসুং মেরিতাইম সেক্তর অসি ঙসি বিকসিত ভারতকী য়ুম্ফমশিং ওইরক্লে। তামিল নাদু অমসুং খা ভারত শীনবা থুংনা মসিগী কান্নবশিং খ্বাইদগী য়াম্না ফংবা ওইরে। তামিল নাদুদা অচৌবা পোর্ত অহুম অমসুং অপীকপা পোর্ত ১২ হেন্না লৈরে অমসুং মখোয়না খা থংবা রাজ্যশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীরে। মেরিতাইম সেক্তর চাউখৎহনবা হায়বসি তামিল নাদুগুম্বা রাজ্য অমা চাউখৎহনবনি। হৌখিবা চহি ১০দা ভি.ও চিন্দমবরানার পোর্ততা ত্রাফিক চাদা ৩৫ হেনগৎলে। চহি অমগী গ্রোথ চাদা ১১ ওইদুনা হৌখিবা চহিদা পোর্ত অসিনা তন মিল্লিয়ন ৩৮ পুথোক-পুশিন তৌখি। অসিগুম্বা থবকশিং লৈবাক অসিগী অতোপ্পা অচৌবা হিথাংফমশিংদা উবা ফংগনি। সাগরমালাগুম্বা প্রোজেকশিংনা লৈবাক অসি চাউখৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঈশিং লম্বীশিং অমসুং মেরিতাইম সেক্তরদা ভারতনা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্লে। হৌখিবা চহি ১০দা লোজিস্তিক্স পর্ফোমেন্স ইন্দেক্সতা ভারত ৩৮শুবা মফমদা হাইগৎলে অমসুং হিথাংফমশিং থবক তৌবা ঙম্বা শরুক অনিদা হেনগৎলে। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা লৈবাক অসিগী ঈশিং লম্বীশিং শরুক নিপাল হেনগৎলে অমসুং ক্রুইজ পেসেঞ্জর মশিং শরুক মরি হেনগৎপগা লোয়ননা সমুদ্রদা চৎপা মীওই মশিং শরুক অনিদা হেনগৎখি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা তামিল নাদু অমসুং ঐখোয়গী নহারোলশিং কান্নবা পীগনি। তামিল নাদু চাউখৎপগী লম্বীদা চৎকনি হায়না ঐনা থাজবা পীরি অমসুং অহুমশুবা ওইনা লৈবাক অসিগী সেবা তৌনবা লৈবাক অসিনা ঐখোয়দা খুদোংচাবা পীবা মতমদা ঐনা অদোমগী সেবা তৌগনি হায়না ঐনা অদোমদা থাজবা পীরি।
মহাক্কী হন্দক্কী খোঙচৎ মনুংদা তামিল নাদুগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংগী মীয়াম্না নুংশিবা, হরাওবা অমসুং থৌজাল উৎখিবা অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়ামগী মীনুংশি খুদিংমক মহাক্না রাজ্য অসিগী চাউখৎপগা লাম্বা চানা থবক তৌগনি।
লোইশিল্লকপদা, মখোয়গী মোবাইল ফোনশিংগী লাইত থান্নবা প্রধান মন্ত্রীনা মীওই খুদিংমক্তা খঙহনখি অমসুং তামিল নাদু অমসুং ভারত সরকারনা চাউখৎপগী কুহ্মৈ পাংথোক্লসি হায়না ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা তামিল নাদুগী রাজ্যপাল শ্রী আর.এন রবি, পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সরবানন্দা সোনোৱাল অমসুং রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর এল মুরুগান শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা ভি.ও চিদম্বরনার পোর্ততা আউতর হার্বর কেন্তেন্নর তর্মিনেলগী উরেপ-উয়ুং তমখি। মসিগী কন্তেন্নর তর্মিনেল অসি নোংপোক থংবা সমুদ্র মপানগীদমক ভি.ও চিদম্বরনার পোর্ত ত্রান্সসিপমেন্ত হব অমা ওন্থোক্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি। প্রোজেক অসিনা ভারতকী শাংলবা সমুদ্র খোঙবাল অমসুং লম্মিৎ-তুমিৎকী খুদোংচাবা মফমশিং শীজিন্ননবা পান্দম থম্লি অমসুং মালেমগী ললোন-ইতিক্কী লমদা ভারতনা চাংদম্নবা ঙম্বগী থৌনা হেনগৎহনগনি। অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক অসিনা লমদম অসিদা থবক ফংবা অমসুং শেন-থুম চাউখৎপা হেনগৎহনগনি। ভি.ও চিদম্বরনার পোর্ত অসি লৈবাক অসিগী অহানবা গ্রিন হায়দ্রোজেন হব পোর্ত ওইহন্নবা পান্দম থমদুনা প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা অতোপ্পা প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি। হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা দিসেলিনেসন প্লান্ত, হায়দ্রোজেন পুথোকপা অমসুং বঙ্করগী খুদোংচাবা য়াওরি।
হরিত নৌকা ইনিসিয়েতিপকী মখাদা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা শাজবা অহানবা গ্রিন হায়দ্রোজেন ফুয়েল সেল ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ ভেসেল হৌদোকখি। ভেসেল অসি কোচিন সিপয়ার্দনা শাবনি অমসুং মৈখু থাংবদা ইনর্জি শীজিন্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী মৈখু অমতা থাদোক্তবা হায়বা পান্দম অদু ফংনবা মরুওইবা মাঙজিল থাবা থবক অমনি। থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য/য়ু.তি ১০ শীনবা থুংনা লাইতহাওস ৭৫দা লমকোয়বা মীওইশিংগী খুদোংচাবশিংশু মীয়ামদা কৎথোকখি।
থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা বাঞ্চি মনিয়াচচি-তুরুনেলবেলি সেক্সন অমসুং মেলাপ্পালায়াম-অরালবাইমোলি সেক্সন য়াওনা বাঞ্চি মনিয়াচচি-নাগরকোইল রেল দবল ওনখৎপগী রেল প্রোজেক মীয়ামদা কৎথোকখি। লুপা করোর ১,৪৭৭ চঙনা শেমগৎপা দবল ওনখৎপগী প্রোজেক অসিনা চেন্নাইদগী কন্যাকুমারি, নাগরকোইল অমসুং তিরুনেলবেলি য়ৌবা ত্রেনশিংগী চৎথোক-চৎশিনগী মতম হন্থহনবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা তামিল নাদুদা লুপা করোর ৪,৫৮৬ চঙনা পায়খৎপা লম্বীগী প্রোজেক মরি মীয়ামদা কৎথোকখি। হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা এন.ঐচ-৮৪৪গী জিত্তানদাহাল্লি-ধর্মাপুরি সেক্সন লেন মরি ওইহনবা, এন.ঐচ-৮১গী মীনসুরুত্তি-চিদম্বরম সেক্সনগী পেপ সোলজরগা লোয়ননা লেন অনি ওইহনবা, এন.ঐচ-৮৩গী ওদ্দানচাত্রম-মদাতুকুলাম সেক্সন লেন মরি ওইহনবা অমসুং এন.ঐচ-৮৩গী নাগাপত্তিনম-তাঞ্জাপুর সেক্সন পেপ সোলজরগা লোয়ননা লেন অনি ওইহনবা য়াওরি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা চৎথোক-চৎশিন ফগৎহন্নবা, চৎপগী মতম হন্থহন্নবা, খুন্নাইগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা অমসুং লমদম অসিদা লাই খুরুম্বা লাকপশিং খুদোংচাহন্নবা পান্দম থম্লি।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth more than Rs 17,300 crores in Thoothukudi, Tamil Nadu
Lays foundation stone for Outer Harbor Container Terminal at V.O.Chidambaranar Port
Dedicates tourist facilities in 75 lighthouses across 10 States/UTs
Launches India's first indigenous green hydrogen fuel cell inland waterway vessel
Dedicates various rail and road projects
“Tamil Nadu is writing a new chapter of progress in Thoothukudi”
“Today, the country is working with the 'whole of government' approach”
“Central government's efforts to improve connectivity are increasing the ease of living”
“Development of Maritime Sector means development of a state like Tamil Nadu”
“Developments in 75 places at once, this is new India”
28 FEB 2024 11:20AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth more than Rs 17,300 crores in Thoothukudi, Tamil Nadu today. The Prime Minister laid the foundation stone of Outer Harbor Container Terminal at V.O.Chidambaranar Port. The Prime Minister also launched India's first indigenous green hydrogen fuel cell inland waterway vessel under the Harit Nauka initiative. He dedicated tourist facilities in 75 lighthouses across 10 States/UTs. He also dedicated to the nation, rail projects for doubling of Vanchi Maniyachchi - Nagercoil rail line including the Vanchi Maniyachchi - Tirunelveli section and Melappalayam - Aralvaymoli section. The Prime Minister dedicated four road projects in Tamil Nadu, developed at a total cost of about Rs 4,586 Crore.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that Tamil Nadu is writing a new chapter of progress in Thoothukudi as inauguration and foundation stones are being laid for multiple development projects towards the road map of developed India. He said that one can witness the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat in the development projects of today. Even though the projects may be in Thoothukudi, the Prime Minister emphasized that it will give momentum to development in multiple places across India.
The Prime Minister reiterated the journey of Viksit Bharat and the role of Tamil Nadu in it. He recalled his visit 2 years ago when he flagged off many projects for the expansion of the Chidambaranar Port capacity and his promise of making it into a major hub of shipping. “That guarantee is being fulfilled today”, said the Prime Minister. Talking about the foundation stone of Outer Harbor Container Terminal at V.O.Chidambaranar Port, the Prime Minister informed that this project will have an investment of 7,000 crore rupees. Projects worth 900 crore rupees have been dedicated today and 2500 crore rupees worth projects were initiated on 13 ports. These projects will benefit Tamil Nadu and will create avenues of employment in the state, he said.
The Prime Minister reminded that the development projects of today being brought by the present government are the people’s demands and the previous governments never paid any attention to them. “I have come to Tamil Nadu for the service of the land and to change its fate”, the Prime Minister said.
Talking about India's first hydrogen fuel cell inland waterway vessel under the Harit Nauka initiative, PM Modi called it a gift of the people of Tamil Nadu for Kashi. He said that he witnessed the enthusiasm and affection of the people of Tamil Nadu in Kashi Tamil Sangamam. The Prime Minister inaugurated various other projects aimed at making the V.O.Chidambaranar Port the first Green Hydrogen Hub Port of the country. These projects include a desalination plant, hydrogen production, and bunkering facility. “Tamil Nadu will go a long way with regard to the alternatives that the world is exploring today”, he said.
The Prime Minister also highlighted the rail and road development projects of today and said that the electrification and doubling of rail lines will further improve connectivity between South Tamil Nadu and Kerala, while also easing the congestion in Tirunelveli and Nagercoil sectors. He also mentioned the four major projects for the modernization of roadways in Tamil Nadu worth more than Rs 4,000 crores today, the Prime Minister said that it will give a boost to connectivity, reduce travel time and encourage trade and tourism in the state.
Referring to the whole-of-government approach of New India, the Prime Minister said that roadways, highways and waterways departments are working to create better connectivity and better opportunities in Tamil Nadu. Therefore, railways, roads and maritime projects are being launched in tandem. Multi-modal approach will give new momentum to the development of the state, said the Prime Minister.
The Prime Minister recalled his suggestion to develop prime lighthouses of the country into tourist destinations during an episode of Mann Ki Baat and expressed pride in dedicating tourist facilities in 75 lighthouses across 10 States/UTs. “Developments in 75 places at once, this is new India”, PM Modi remarked, and expressed confidence that these 75 places will become huge tourist centers in the coming times.
Recounting the initiatives of the central government, the Prime Minister informed that in the last 10 years, 1300 KM long rail projects were undertaken in Tamil Nadu. 2000 km railway electrification was achieved, creation of flyover and underpass and the upgradation of many railway stations was done. He said 5 Vande Bharat trains are running in the state providing world-class travel experience. The Government of India is investing 1.5 lakh crore rupees in the road infrastructure of Tamil Nadu. “Central government's efforts to improve connectivity are increasing the ease of living”, he said.
The Prime Minister underscored the great expectations with the waterways and the maritime sector of India for decades and said that these sectors are becoming the foundations of Viksit Bharat today, and Tamil Nadu along with the entire South India are the biggest beneficiaries of this. The Prime Minister highlighted the three major ports and more than 12 small ports in Tamil Nadu and underlined the possibilities for all southern states. “Development of Maritime Sector means development of a state like Tamil Nadu”, the Prime Minister said, informing about the 35 percent growth of traffic on V.O.Chidambaranar Port in the last decade. He further added that the port handled 38 million tons last year recording an annual growth of 11 percent. “Similar results can be seen in other major ports of the country”, PM Modi added, crediting the role of projects like Sagarmala.
The Prime Minister asserted that India is creating new records in waterways and maritime sectors. He noted India's jump to 38 rank in the logistics performance index and port capacity has doubled in one decade. He further said that there has been an eight-times increase in national waterways during this time period and the number of cruise passengers has grown four times while seafarers doubled. These strides are bound to benefit Tamil Nadu and our youth, he said. “I am convinced that Tamil Nadu will move forward on the path of development and I give you the guarantee that I will serve you with new enthusiasm when the nation gives us the opportunity to serve for the third time.”
Speaking about the love, affection, enthusiasm and blessings of the people of various regions of Tamil Nadu during his current visit, the Prime Minister highlighted the government’s commitment and said that he will match every affection of the people with the development of the state.
In conclusion, the Prime Minister asked everyone to switch on their phone lights and indicate that Tamil Nadu and the government of India are celebrating the festival of development.
Governor of Tamil Nadu, Shri R N Ravi, Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal and Union Minister of State, Dr L Murugan were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of Outer Harbor Container Terminal at V.O.Chidambaranar Port. This Container Terminal is a step towards transforming V.O.Chidambaranar Port into a transhipment hub for the East coast. The project aims to leverage India's long coastline and favorable geographic location and strengthen India's competitiveness in the global trade arena. The major infrastructure project will also create employment generation and economic growth in the region. The Prime Minister inaugurated various other projects aimed at making the V.O.Chidambaranar Port the first Green Hydrogen Hub Port of the country. These projects include a desalination plant, hydrogen production, bunkering facility etc.
The Prime Minister also launched India's first indigenous green hydrogen fuel cell inland waterway vessel under the Harit Nauka initiative. The vessel is manufactured by Cochin Shipyard and underscores a pioneering step for embracing clean energy solutions and aligning with the nation's net-zero commitments. The Prime Minister also dedicated tourist facilities in 75 lighthouses across 10 States/UTs.
During the programme, the Prime Minister dedicated to the nation rail projects for doubling of Vanchi Maniyachchi - Nagercoil rail line including the Vanchi Maniyachchi - Tirunelveli section and Melappalayam - Aralvaymoli section. Developed at the cost of about Rs 1,477 crore, the doubling project will help in reducing travel time for the trains heading towards Chennai from Kanyakumari, Nagercoil & Tirunelveli.
The Prime Minister dedicated four road projects in Tamil Nadu, developed at a total cost of about Rs 4,586 Crore. These projects include the four-laning of the Jittandahalli-Dharmapuri section of NH-844, two-laning with paved shoulders of the Meensurutti-Chidambaram section of NH-81, four-laning of the Oddanchatram-Madathukulam section of NH-83, and two-laning with paved shoulders of the Nagapattinam-Thanjavur section of NH-83. These projects aim to improve connectivity, reduce travel time, enhance socio-economic growth and facilitate pilgrimage visits in the region.