প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী ফেব্রুৱারি ২৭-২৮ দা কেরলা, তামিল নাদু অমসুং মহারাস্ত্রাদা চৎকনি
প্রধান মন্ত্রী বিক্রম সরাভাই স্পেস সেন্তর(ভি এস এস সি), তিরুবনন্থাপুরমদা চৎকনি অমসুং লুপা করোর ১৮০০ রোমগী মরুওইবা স্পেস ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক অহুম শঙ্গাগনি
প্রোজেকশিংগী মনুংদা সাতিস ধৱান স্পেস সেন্তর, শ্রীহরিকোতাদা ‘পি.এস.এল.ভি ইন্তেগ্রেসন ফেসিলিতি; মহেন্দ্রগিরিদা ইসরো প্রোপুলসন কমপ্লেক্সতা ‘সেমি-ক্রাইয়োজেনিক্স ইন্তেগ্রেতেদ ইঞ্জিন এন্দ স্তেচ ফেসিলিতি’ অমসুং ভি.এস.এস.সিদা ‘ত্রাইসোনিক ৱিন্দ তন্নেল’ য়াওরি
প্রধান মন্ত্রীনা গগনয়ানগী থবকশিংগী ফিবম য়েংশিনগনি
প্রধান মন্ত্রীনা তামিল নাদুদা লুপা করোর ১৭,৩০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি, মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি
লৈবাক অসিগী নোংপোক থংবা সমুদ্র মপানগী ত্রান্সসিপমেন্ত হব অমা লিংখৎনবা খোঙথাং অমদা, ভি.ও চিদম্বরনার পোর্ততা আউতর হার্বর কেন্তেন্নর তর্মিনেলগী প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগনি
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা শাজবা অহানবা গ্রিন হায়দ্রোজেন ফুয়েল সেল ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ ভেসেল হৌদোক্কনি
প্রধান মন্ত্রীনা মদুরাইদা ওতোমেতিপ সেক্তরদা থবক তৌরিবা এম.এস.এম.ই ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র লিশিং কয়াদা ৱা ঙাংগনি
26 FEB 2024 2:18PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ফেব্রুৱারি ২৭-২৮,২০২৪ দা কেরলা, তামিল নাদু অমসুং মহারাস্ত্রাদা চৎকনি।
ফেব্রুৱারি ২৭ তা, চাউরাক্নবা অয়ুক্কী পুং ১০:৪৫ রোম তাবদা, প্রধান মন্ত্রী বিক্রম সরাভাই স্পেস সেন্তর(ভি এস এস সি), তিরুবনন্থাপুরম, কেরলাদা চৎকনি। নুংথিলগী পুং ৫:১৫ রোম তাবদা, প্রধান মন্ত্রীনা মদুরাই, তামিল নাদুদা ‘ক্রেয়েতিং ফিউচর-দিজিতেল মোবিলিতি ফোর ওতোমেতিপ এম.এস.এম.সি ওন্ত্রেপ্রেনিউরস’ থৌরমদা শরুক য়াগনি।
ফেব্রুৱারি ২৮গী অয়ুক পুং ৯:৪৫ রোম তাবদা, প্রধান মন্ত্রীনা তামিল নাদুগী তোতুকুদিদা লুপা করোর ১৭,৩০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি, মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি। নুংথিল পুং ৪:৩০ রোম তাবদা, প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রাগী য়াভাতমালদা মীয়ামগী থৌরম অমা শরুক য়াগনি অমসুং মফম অদুদা লুপা করোর ৪৯০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি, মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি। মহাক্না থৌরম অদুদা পি.এম কিষান অমসুং অতোপ্পা স্কিমশিংগী কান্নবশিং য়েন্থোক্কনি।
কেরলাদা প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক অসিগী স্পেস সেক্তরগী খুদোংচাবশিং মপুংফানা শীজিন্ননবা সেক্তর অসি অওনবা পুরক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা অশানবা মীৎয়েং অমসুং সেক্তর অসিদা তেক্নিকেল অমসুং আর অমসুং দিগী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহন্নবা মহাক্না থাজবা পীখিবা অদু থবক ওইনা পাংথোক্তুনা বিক্রম সরাভাই স্পেস সেন্তর(ভি এস এস সি), তিরুবনন্থাপুরমদা মহাক্কী খোঙচৎ মনুংদা লুপা করোর ১৮০০ রোমগী মরুওইবা স্পেস ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক অহুম শঙ্গাগনি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা সাতিস ধৱান স্পেস সেন্তর, শ্রীহরিকোতাদা ‘পি.এস.এল.ভি ইন্তেগ্রেসন ফেসিলিতি; মহেন্দ্রগিরিদা ইসরো প্রোপুলসন কমপ্লেক্সতা অনৌবা ‘সেমি-ক্রাইয়োজেনিক্স ইন্তেগ্রেতেদ ইঞ্জিন এন্দ স্তেচ ফেসিলিতি’ অমসুং ভি.এস.এস.সিদা ‘ত্রাইসোনিক ৱিন্দ তন্নেল’ য়াওরি। স্পেসকী লমদা মালেম থাক্কী তেক্নিকেলগী খুদোংচাবশিং পীরিবা প্রোজেক অহুম অসি লুপা করোর ১৮০০ রোমগী অপুনবা শেনফম অমনা শেমগৎপনি।
সাতিস ধৱান স্পেস সেন্তর, শ্রীহরিকোতাগী ‘পি.এস.এল.ভি ইন্তেগ্রেসন ফেসিলিতি(পি আই এফ)না পি.এস.এল.ভি থাগৎপা হেনগৎহন্দুনা চহি অমদা ৬তগী ১৫ ফাওবা থাগৎকনি। অৱাংবা থাক্কী ফেসিলিতি অসিদা এস.এস.এল.ভি অমসুং লনাই স্পেস কম্পেনিশিংনা দিজাইন তৌবা অপীকপা লঞ্চ ভেহিকলশিং মথৌ পাংথোকপা য়াগনি।
মহেন্দ্রগিরিদা ইসরো প্রোপুলসন কমপ্লেক্সতা লৈরিবা অনৌবা ‘সেমি-ক্রাইয়োজেনিক্স ইন্তেগ্রেতেদ ইঞ্জিন এন্দ স্তেচ ফেসিলিতি’ অসিনা সেমি ক্রাইয়োজেনিক ইঞ্জিনশিং অমসুং স্তেজশিং শেমগৎপা ঙমহনগনি অমসুং হৌজিক লৈরিবা লঞ্চ ভেহিকলশিংগী পেলোদ পুবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহনগনি। ফেসিলিতি অসিদা তন ২০০ ফাওবগী থ্রস্তকী ইঞ্জিনশিং চাংয়েং তৌনবা লিকুইত ওক্সিজেন অমসুং কেরোসিন সপ্লাই সিস্তেমশিং য়াওরি।
অতিয়াদা পাইরিঙৈ মনুংদা রোক্কেতশিং অমসুং এয়রক্রাফকী মগুনশিং খঙদোক্নবা এরোদাইনামিক্স চাংয়েং তৌনবা ৱিন্দ তন্নেলশিং য়াম্না তঙাইফদে। ভি.এস.এস.সিদা ‘ত্রাইসোনিক ৱিন্দ তন্নেল’ শঙ্গাগদৌরিবা অসি ঐখোয়গী তুংগী তেক্নোলোজিগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা অরুবা তেক্নোলোজিগী সিস্তেম অমনি।
মহাক্কী খোঙচৎ অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা গগনয়ান মিসনগী পায়খৎলিবা থবকশিংগী ফিবম য়েংশিনগনি অমসুং এস্ত্রোনেত ওইরগদবশিংদা ‘এস্ত্রোনোত ৱিংস’ নপকনি। গগনয়ান মিসন অসি ভারতকী অহানবা মীওইবা শরুক য়াবা স্পেস ফ্লাইত প্রোগ্রামনি অমসুং মসিগীদমক তোঙান-তোঙানবা ইসরো সেন্তরশিংদা অকনবা শেম-শাবগী থবকশিং চৎথরি।
তামিল নাদুদা প্রধান মন্ত্রী
মদুরাইদা, প্রধান মন্ত্রীনা ‘ক্রেয়েতিং ফিউচর-দিজিতেল মোবিলিতি ফোর ওতোমেতিপ এম.এস.এম.সি ওন্ত্রেপ্রেনিউরস’ থৌরমদা শরুক য়াগনি অমসুং ওতোমেতিপ সেক্তরদা থবক তৌরিবা এম.এস.এম.ই ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র লিশিং কয়াদা ৱা ঙাংগনি। ভারতকী ওতোমেতিপ সেক্তরদা এম.এস.এম.ইশিং ফগৎহন্নবা অচৌবা দিজাইনগী থবক অনি প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোক্কনি। থবকশিং অদুগী মনুংদা তি.ভি.এস ওপন মোবিলিতি প্লেতফোর্ম অমসুং তি.ভি.এস মোবিলিতি-সি.আই.আই সেন্তর ওফ এক্সলেন্সনি। হায়রিবা থবকশিং অসি লৈবাক অসিদা এম.এস.এম.ইশিং চাউখৎনবা মতেং পাংনবা অমসুং ওপরেসনশিং মওং-মরিল তানা পাংথোক্নবা মখোয়গী মতেং পাংনবা, মালেমগী ভেলু চেনশিংগা পুনশিন্নবা অমসুং অত্মনির্ভর ওইনবা প্রধান মন্ত্রীগী মঙলানা মঙফাওনবা ঙম্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি।
তোতুকোদিদা পাংথোকপা মীয়ামগী থৌরম অমদা, ভি.ও চিদম্বরনার পোর্ততা আউতর হার্বর কেন্তেন্নর তর্মিনেলগী প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগনি। মসিগী কন্তেন্নর তর্মিনেল অসি নোংপোক থংবা সমুদ্র মপানগীদমক ভি.ও চিদম্বরনার পোর্ত ত্রান্সসিপমেন্ত হব অমা ওন্থোক্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি। প্রোজেক অসিনা ভারতকী শাংলবা সমুদ্র খোঙবাল অমসুং লম্মিৎ-তুমিৎকী খুদোংচাবা মফমশিং শীজিন্ননবা পান্দম থম্লি অমসুং মালেমগী ললোন-ইতিক্কী লমদা ভারতনা চাংদম্নবা ঙম্বগী থৌনা হেনগৎহনগনি। অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক অসিনা লমদম অসিদা থবক ফংবা অমসুং শেন-থুম চাউখৎপা হেনগৎহনগনি।
ভি.ও চিদম্বরনার পোর্ত অসি লৈবাক অসিগী অহানবা গ্রিন হায়দ্রোজেন হব পোর্ত ওইহন্নবা পান্দম থমদুনা প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা অতোপ্পা প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি। হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা দিসেলিনেসন প্লান্ত, হায়দ্রোজেন পুথোকপা অমসুং বঙ্করগী খুদোংচাবা য়াওরি।
হরিত নৌকা ইনিসিয়েতিপকী মখাদা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা শাজবা অহানবা গ্রিন হায়দ্রোজেন ফুয়েল সেল ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ ভেসেল হৌদোক্কনি। ভেসেল অসি কোচিন সিপয়ার্দনা শাবনি অমসুং মৈখু থাংবদা ইনর্জি শীজিন্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী মৈখু অমতা থাদোক্তবা হায়বা পান্দম অদু ফংনবা মরুওইবা মাঙজিল থাবা থবক অমনি। থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য/য়ু.তি ১০ শীনবা থুংনা লাইতহাওস ৭৫দা লমকোয়বা মীওইশিংগী খুদোংচাবশিংশু মীয়ামদা কৎথোক্কনি।
থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা বাঞ্চি মনিয়াচচি-তুরুনেলবেলি সেক্সন অমসুং মেলাপ্পালায়াম-অরালবাইমোলি সেক্সন য়াওনা বাঞ্চি মনিয়াচচি-নাগরকোইল রেল দবল ওনখৎপগী রেল প্রোজেক মীয়ামদা কৎথোক্কনি। লুপা করোর ১,৪৭৭ চঙনা শেমগৎপা দবল ওনখৎপগী প্রোজেক অসিনা চেন্নাইদগী কন্যাকুমারি, নাগরকোইল অমসুং তিরুনেলবেলি য়ৌবা ত্রেনশিংগী চৎথোক-চৎশিনগী মতম হন্থহনবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা তামিল নাদুদা লুপা করোর ৪,৫৮৬ চঙনা পায়খৎপা লম্বীগী প্রোজেক মরি মীয়ামদা কৎথোক্কনি। হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা এন.ঐচ-৮৪৪গী জিত্তানদাহাল্লি-ধর্মাপুরি সেক্সন লেন মরি ওইহনবা, এন.ঐচ-৮১গী মীনসুরুত্তি-চিদম্বরম সেক্সনগী পেপ সোলজরগা লোয়ননা লেন অনি ওইহনবা, এন.ঐচ-৮৩গী ওদ্দানচাত্রম-মদাতুকুলাম সেক্সন লেন মরি ওইহনবা অমসুং এন.ঐচ-৮৩গী নাগাপত্তিনম-তাঞ্জাপুর সেক্সন পেপ সোলজরগা লোয়ননা লেন অনি ওইহনবা য়াওরি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা চৎথোক-চৎশিন ফগৎহন্নবা, চৎপগী মতম হন্থহন্নবা, খুন্নাইগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা অমসুং লমদম অসিদা লাই খুরুম্বা লাকপশিং খুদোংচাহন্নবা পান্দম থম্লি।
মহারাস্ত্রাদা প্রধান মন্ত্রী
লৌমীশিংগী য়াইফনবা প্রধান মন্ত্রীনা থবক ওইনা পায়খৎপগী অতোপ্পা খুদম অমা ওইনা, য়াবাতমালদা পাংথোকপা মীয়ামগী থৌরম অমদা, দাইরেক্ত বেনিফিতস ত্রান্সফরগী খুৎথাংদা বেনিফিসরিশিংদা, প্রধান মন্ত্রী কিষান সম্মান নিধি(পিএম-কিষান)গী মখাদা লুপা করোর ২১,০০০ রোমগী ১৬শুবা ইন্সতোলমেন্তগী শেনফম থাদোক্কনি। মসিগী শেনফম অসিগা লোয়ননা, লৌমীশিংগী ইমুং করোর ১১ হেনবদা লুপা করোর ৩ হেনবগী শেনফম থাদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ‘নমো সেতকারি মহাসন্মান নিধি’গী মখাদা লুপা করোর ৩৮০০ রোমগী ২শুবা অমসুং ৩শুবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোক্কনি অমসুং মহারাস্ত্রা শীনবা থুংবগী বেনিফিসরি লৌমী লাখ ৮৮ কান্নবা ফংগনি। স্কিম অসিনা মহারাস্ত্রাগী পি.এম কিষান সম্মান নিধি য়োজনাগী বেনিফিসরিশিংদা চহি অমদা লুপা ৬০০০গী অহেনবা শেনফম অমা পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রা শীনবা থুংবগী নুপীশিংগী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ লাখ ৫.৫ তা লুপা করোর ৮২৫ গী রিভোলভিং ফন্দ য়েন্থোক্কনি। শেনফম অসি নেসনেল রুরেল লাইফলিহুদ মিসন(এন আর এল এম)গী মখাদা ভারত সরকারনা পীখিবা রিভোলবিং ফন্দগী মথক্তা পীবনি। সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী মনুংদা ওন ওন্দুনা শেন শান্দোকপা পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং খুঙ্গংদা নুপীশিংনা মপু ওইবা মাইক্রো ইন্তরপ্রাইজশিং য়োকখৎতুনা লায়রবা ইমুংশিংগী চহিগী শেন্থোক হেনগৎনবা রিভোলবিং ফন্দ(আর এফ) পীবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রা শীনবা থুংনা অয়ুস্মান কার্দ করোর ১ য়েন্থোকপগী থৌরম হৌদোক্কনি। মসি সরকারগী স্কিমশিং চাদা ১০০ থবক ওইনা পাংথোক্নবা প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান মঙফাওন্নবা য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংগী বেনিফিসরিশিং য়ৌনবা অতোপ্পা খোঙথাং অমনি। মহারাস্ত্রাগী ও.বি.সি বেনিফিসরিশিংগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মোদী অৱাস ঘরকুল য়োজনা হৌদোক্কনি। স্কিম অসিগী মখাদা শেনবা চহি ২০২৩-২৪ দগী শেনবা চহি ২০২৫-২৬ ফাওবা য়ুম লাখ ১০ শাগনি। প্রধান মন্ত্রীনা য়োজনা অসিগী বেনিফিসরি লাখ ২.৫ তা অহানবা ইন্সতোলমেন্তগী লুপা করোর ৩৭৫ য়েন্থোক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রাগী মরাথাৱারা অমসুং বিদরভা লমদমদা কান্নবা পীগদবা তোঙান-তোঙানবা ইথৈ-লৌখোংগী প্রোজেকশিং লৈবাক্কী মীয়ামদা কৎথোক্কনি। প্রোজেকশিং অদু প্রধান মন্ত্রী কৃষি সিঞ্চাই য়োজনা(পি এম কে এস ৱাই) অমসুং বালিরাজা জল সঞ্জীবনি য়োজনা(বি জে এস ৱাই)গী মখাদা লুপা করোর ২৭৫০ হেন্না চঙনা পায়খৎপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রাদা লুপা করোর ১৩০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা রেল প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা ৱার্ধা-কলাম্বা ব্রোদ গেজ লাইন(ৱার্ধা-য়াবতমাল-নন্দেদ অনৌবা ব্রোদ গেল লাইন প্রোজেক্কী শরুক) অমসুং নিউ এস্তি-অমালনর ব্রোদ গেজ লাইন( অহমেদনাগর-বিদ-পার্লি অনৌবা ব্রোদ গেজ লাইন প্রোজেক্কী শরুক) য়াওরি। অনৌবা ব্রোদ গেজ লাইনশিংনা মরাথাৱারা অমসুং বিদরভা লমদমদা চৎথোক-চৎশিনগী ফিবম ফগৎহনগনি অমসুং খুন্নাই অমসুং শেন-থুম চাউখৎহনগনি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা ভর্চুএল ওইনা ত্রেন অনি লমথাগনি। মসিগী মনুংদা কলাম্বা অমসুং ৱার্ধা শম্নবা ত্রেন; অমসুং অমালনর অমসুং নিউ অস্তি শম্নবা ত্রেন য়াওরি। অনৌবা ত্রেন চেনবা অসিনা রেলদা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগনি অমসুং লমদম অসিগী মহৈরোয়শিং, ললোনবশিং অমসুং নুমিৎ খুদিংগী চৎথোক-চৎশিন তৌরিবা মীওইশিংদা কান্নবা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রদা লম্বীগী সেক্তর ফগৎহন্নবা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোক্কনি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা এন.ঐচ-৯৩০গী ৱারোরা-ৱানি সেক্সন লেন মরি ওইহনবা; সাকোলি-ভান্দারা অমসুং সালাইখুর্দ-তিরোরা শম্নবা মরুওইবা লম্বীশিং ফগৎহন্নবা প্রোজেকশিং য়াওরি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগনি, চৎপগী মতম হন্থহনগনি, খুন্নাইগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা য়াবতমাল সহরদা পন্দিৎ দীনদয়াল উপধ্যায়গী মীতম অমা মাইখুম হাংদোক্কনি।

Prime Minister's Office
PM to visit Kerala, Tamil Nadu and Maharashtra on 27-28 February
PM to visit Vikram Sarabhai Space centre (VSSC), Thiruvananthapuram, and inaugurate three important space infrastructure projects worth about Rs 1800 crore
Projects include ‘PSLV Integration Facility’ at Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota; ‘Semi-cryogenics Integrated Engine and stage Test facility’ at ISRO Propulsion Complex at Mahendragiri; and ‘Trisonic Wind Tunnel’ at VSSC
PM to also review progress of Ganganyaan
PM to inaugurate, dedicate to nation and lay the foundation stone of multiple infrastructure projects worth more than Rs 17,300 crore in Tamil Nadu
In a step to establish a transshipment hub for the east coast of the country, PM to lay the foundation stone of Outer Harbor Container Terminal at V.O.Chidambaranar Port
PM to launch India's first indigenous green hydrogen fuel cell inland waterway vessel
PM to address thousands of MSME entrepreneurs working in Automotive sector in Madurai
PM to inaugurate and dedicate to nation multiple infrastructure projects related to rail, road and irrigation worth more than Rs 4900 crore in Maharashtra
PM to release 16th instalment amount of about Rs 21,000 crore under PM-KISAN; and 2nd and 3rd instalments of about Rs 3800 crore under ‘Namo Shetkari MahaSanman Nidhi’
PM to disburse Rs 825 crore of Revolving Fund to 5.5 lakh women SHGs across Maharashtra
PM to initiate the distribution of one crore Ayushman cards across Maharashtra
PM to launch the Modi Awaas Gharkul Yojana
26 FEB 2024 2:18PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Kerala, Tamil Nadu and Maharashtra on 27-28 February, 2024.
On 27th February, at around 10:45 AM, Prime Minister will visit Vikram Sarabhai Space centre (VSSC) at Thiruvananthapuram, Kerala. At around 5:15 PM, Prime Minister will participate in the programme ‘Creating the Future – Digital Mobility for Automotive MSME Entrepreneurs’ in Madurai, Tamil Nadu.
On 28th February, at around 9:45 AM, Prime Minister will inaugurate, and lay the foundation stone of multiple development projects worth about Rs 17,300 crore at Thoothukudi, Tamil Nadu. At around 4:30 PM, Prime Minister will participate in a public programme in Yavatmal, Maharashtra, and inaugurate and dedicate to nation multiple development projects worth more than Rs 4900 crore at Yavatmal, Maharashtra. He will also release benefits under PM KISAN and other schemes during the programme.
PM in Kerala
Prime Minister’s vision to reform the country’s space sector to realise its full potential, and his commitment to enhance technical and R&D capability in the sector will get a boost as three important space infrastructure projects will be inaugurated during his visit to Vikram Sarabhai Space Centre, Thiruvananthapuram. The projects include the PSLV Integration Facility (PIF) at the Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota; new ‘Semi-cryogenics Integrated Engine and stage Test facility’ at ISRO Propulsion Complex at Mahendragiri; and ‘Trisonic Wind Tunnel’ at VSSC, Thiruvananthapuram. These three projects providing world-class technical facilities for the space sector have been developed at a cumulative cost of about Rs. 1800 crore.
The PSLV Integration Facility (PIF) at the Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota will help in boosting the frequency of PSLV launches from 6 to 15 per year. This state-of-the-art facility can also cater to the launches of SSLV and other small launch vehicles designed by private space companies.
The new ‘Semi-cryogenics Integrated Engine and stage Test facility’ at IPRC Mahendragiri will enable development of semi cryogenic engines and stages which will increase the payload capability of the present launch vehicles. The facility is equipped with liquid Oxygen and kerosene supply systems to test engines up to 200 tons of thrust.
Wind tunnels are essential for aerodynamic testing for characterisation of rockets and aircraft during flight in the atmospheric regime. The “Trisonic Wind Tunnel” at VSSC being inaugurated is a complex technological system which will serve our future technology development needs.
During his visit, Prime Minister will also review the progress of Gaganyaan Mission and bestow ‘astronaut wings’ to the astronaut-designates. The Gaganyaan Mission is India’s first human space flight program for which extensive preparations are underway at various ISRO centres.
PM in Tamil Nadu
In Madurai, Prime Minister will participate in the programme ‘Creating the Future – Digital Mobility for Automotive MSME Entrepreneurs’, and address thousands of Micro, Small and Medium enterprises (MSMEs) entrepreneurs working in the automotive sector. Prime Minister will also launch two major initiatives designed to support and uplift MSMEs in the Indian automotive industry. The initiatives include the TVS Open Mobility Platform and the TVS Mobility-CII Centre of Excellence. These initiatives will be a step towards realising the Prime Minister’s vision of supporting the growth of MSMEs in the country and helping them to formalise operations, integrate with global value chains and become self-reliant.
In the public programme at Thoothukudi, Prime Minister will lay the foundation stone of Outer Harbor Container Terminal at V.O.Chidambaranar Port. This Container Terminal is a step towards transforming V.O.Chidambaranar Port into a transshipment hub for the east coast. The project aims to leverage India's long coastline and favourable geographic location, and strengthen India's competitiveness in the global trade arena. The major infrastructure project will also lead to creation of employment generation and economic growth in the region.
Prime Minister will inaugurate various other projects aimed at making the V.O.Chidambaranar Port as the first Green Hydrogen Hub Port of the country. These projects include desalination plant, hydrogen production and bunkering facility etc.
Prime Minister will also launch India's first indigenous green hydrogen fuel cell inland waterway vessel under Harit Nauka initiative. The vessel is manufactured by Cochin Shipyard and underscores a pioneering step for embracing clean energy solutions and aligning with the nation's net-zero commitments. Also, Prime Minister will also dedicate tourist facilities in 75 lighthouses across ten States/UTs during the programme.
During the programme, Prime Minister will dedicate to nation rail projects for doubling of Vanchi Maniyachchi - Nagercoil rail line including the Vanchi Maniyachchi - Tirunelveli section and Melappalayam - Aralvaymoli section. Developed at the cost of about Rs 1,477 crore, the doubling project will help in reducing travel time for the trains heading towards Chennai from Kanyakumari, Nagercoil & Tirunelveli.
Prime Minister will also dedicate four road projects in Tamil Nadu, developed at a total cost of about Rs 4,586 Crore. These projects include the four-laning of the Jittandahalli-Dharmapuri section of NH-844, two-laning with paved shoulders of the Meensurutti-Chidambaram section of NH-81, four-laning of the Oddanchatram-Madathukulam section of NH-83, and two-laning with paved shoulders of the Nagapattinam-Thanjavur section of NH-83. These projects aim to improve connectivity, reduce travel time, enhance socio-economic growth and facilitate pilgrimage visits in the region.
PM in Maharashtra
In a step that will showcase yet another example of commitment of the Prime Minister towards welfare of farmers, the 16th instalment amount of more than Rs 21,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN), will be released at the public programme in Yavatmal, through direct benefits transfer to beneficiaries. With this release, an amount of more than 3 lakh crore, has been transferred to more than 11 crore farmers’ families.
Prime Minister will also disburse 2nd and 3rd instalments of ‘Namo Shetkari MahaSanman Nidhi’, worth about Rs 3800 crore and benefiting about 88 lakh beneficiary farmers across Maharashtra. The scheme provides an additional amount of Rs 6000 per year to the beneficiaries of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana in Maharashtra.
Prime Minister will disburse Rs 825 crore of Revolving Fund to 5.5 lakh women Self Help Groups (SHGs) across Maharashtra. This amount is additional to the Revolving fund provided by the Government of India under National rural livelihood Mission (NRLM). Revolving Fund (RF) is given to SHGs to promote lending of money within SHGs by rotational basis and increase annual income of poor households by promoting women led micro enterprises at village level.
Prime Minister will initiate distribution of one crore Ayushman cards across Maharashtra. This is yet another step to reach out to beneficiaries of welfare schemes so as to realise the Prime Minister’s vision of 100 percent saturation of all government schemes.
Prime Minister will launch the Modi Awaas Gharkul Yojana for OBC category beneficiaries in Maharashtra. The scheme envisages the construction of a total 10 lakh houses from FY 2023-24 to FY 2025-26. Prime Minister will transfer the first instalment of Rs 375 Crore to 2.5 lakh beneficiaries of the Yojana.
Prime Minister will dedicate to nation multiple irrigation projects benefiting Marathwada and Vidarbha region of Maharashtra. These projects are developed at a cumulative cost of more than Rs 2750 crore under Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojna (PMKSY) and Baliraja Jal Sanjeevani Yojana (BJSY).
Prime Minister will also inaugurate multiple rail projects worth more than Rs. 1300 crore in Maharashtra. The projects include Wardha-Kalamb broad gauge line (part of Wardha-Yavatmal-Nanded new broad gauge line project) and New Ashti - Amalner broad gauge line (part of Ahmednagar-Beed-Parli new broad gauge line project). The new broad gauge lines will improve connectivity of the Vidarbha and Marathwada regions and boost socio-economic development. Prime Minister will also virtually flag off two train service during the programme. This includes train services connecting Kalamb and Wardha; and train service connecting Amalner and New Ashti. This new train service will help improve rail connectivity and benefit students, traders and daily commuters of the region.
Prime Minister will dedicate to nation several projects for strengthening the road sector in Maharashtra. The projects include four laning of the Warora-Wani section of NH-930; road upgradation projects for important roads connecting Sakoli-Bhandara and Salaikhurd-Tirora. These projects will improve connectivity, reduce travel time and boost socio-economic development in the region. Prime Minister will also inaugurate the statue of Pandit Deendayal Upadhyay in Yavatmal city.