প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৪ ফেব্ৰুৱাৰীত ‘বিকশিত ভাৰত বিকশিত ছত্তীশগড়’ অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়াব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ছত্তীশগড়ত ৩৪,৪০০ কোটিতকৈ অধিক টকা মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰকল্পসমূহে পথ, ৰে’ল, কয়লা, শক্তি আৰু সৌৰশক্তিৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডসমূহক সামৰি ল’ব
এনটিপিচিৰ লাৰা ছুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ প্ৰজেক্টৰ প্ৰথম পৰ্যায় ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা আৰু এনটিপিচিৰ লাৰা ছুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ প্ৰজেক্ট দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
22 FEB 2024 5:05PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২৪ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৪ত দিনৰ ১২:৩০ বজাত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ‘বিকশিত ভাৰত বিকশিত ছত্তীশগড়’ কাৰ্যসূচীত ভাষণ আগবঢ়াব। কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩৪,৪০০ কোটিৰো অধিক টকা মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহে পথ, ৰে’লৱে, কয়লা, শক্তি, সৌৰশক্তি আদিকে ধৰি কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডক সামৰি ল’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এন টি পি চিৰ দ্বাৰা স্থাপন কৰা লাৰা ছুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ প্ৰজেক্টৰ প্ৰথম পৰ্যায় (২x৮০০ মেগাৱাট) ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা আৰু ছত্তীশগড়ৰ ৰায়গড় জিলাত এনটিপিচিৰ লাৰা ছুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ প্ৰজেক্ট দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ (২x৮০০ মেগাৱাট) আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ষ্টেচনটোৰ প্ৰথম পৰ্যায় প্ৰায় ১৫,৮০০ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে যদিও প্ৰকল্পটোৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়টো প্ৰথম পৰ্যায়ৰ চৌহদৰ উপলব্ধ মাটিত নিৰ্মাণ কৰা হ’ব, যাৰ ফলত সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে কোনো অতিৰিক্ত মাটিৰ প্ৰয়োজন নহ’ব আৰু ইয়াৰ বাবে ১৫,৫৩০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ হ’ব। অতি কাৰ্যক্ষম ছুপাৰ ক্ৰিটিকেল প্ৰযুক্তি (প্ৰথম পৰ্যায়ৰ বাবে) আৰু আল্ট্ৰা ছুপাৰ ক্ৰিটিকেল প্ৰযুক্তি (দ্বিতীয় পৰ্যাৰ বাবে)ৰে সজ্জিত এই প্ৰকল্পটোৱে কম নিৰ্দিষ্ট কয়লা ব্যৱহাৰ আৰু কাৰ্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন ৰোধ নিশ্চিত কৰিব। প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় পৰ্যায় দুয়োটাৰে পৰা ৫০% বিদ্যুৎ ছত্তীশগড় ৰাজ্যলৈ আবণ্টন দিয়াৰ বিপৰীতে এই প্ৰকল্পই আন কেইবাখনো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল, যেনে-গুজৰাট, মধ্যপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, গোৱা, দমন, দিউ, দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলীৰ লগতে অন্যান্য অঞ্চলৰ শক্তিৰ পৰ্যাপ্ততা উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
মুঠ ৬০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ব্যয়ৰে নিৰ্মিত ছাউথ ইষ্টাৰ্ণ ক’লফিল্ডছ লিমিটেডৰ তিনিটা মূল ফাৰ্ষ্ট মাইল কানেক্টিভিটি (এফএমচি) প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। ইয়াৰ ফলত কয়লা দ্ৰুত, পৰিৱেশ অনুকূল আৰু কাৰ্যক্ষম যান্ত্ৰিকভাৱে খালী কৰাত সহায় কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত এছইচিএলৰ ডিপকা এলেকাৰ ডিপকা অ’ চিপি কয়লা হেণ্ডলিং প্লাণ্ট, ছল আৰু এছইচিএলৰ ৰায়গড় এলেকাৰ বৰৌদ অ’চিপি কয়লা হেণ্ডলিং প্লাণ্ট উল্লেখযোগ্য। এফএমচি প্ৰকল্পসমূহে কয়লাক পিটহেডৰ পৰা কনভেয়ৰ বেল্টৰ জৰিয়তে চাইল’, বাংকাৰ, আৰু দ্ৰুত লোডিং ব্যৱস্থাৰে সজ্জিত কয়লা পৰিচালনা প্লাণ্টলৈ যান্ত্ৰিকভাৱে চলাচল কৰাটো নিশ্চিত কৰে। পথৰ জৰিয়তে কয়লা পৰিবহণ হ্ৰাস কৰি এই প্ৰকল্পসমূহে যান-জঁট, পথ দুৰ্ঘটনা, কয়লা খনিৰ আশে-পাশে থকা পৰিৱেশ আৰু স্বাস্থ্যৰ ওপৰত বিৰূপ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰি কয়লা খনিৰ আশে-পাশে বাস কৰা লোকসকলৰ জীৱন-যাপনৰ অৱস্থা সহজ কৰি তোলাত সহায় কৰিব। ইয়াৰ ফলত পিটহেডৰ পৰা ৰে’লৱেৰ ছাইডিঙলৈ কয়লা কঢ়িয়াই নিয়া ট্ৰাকসমূহে ডিজেলৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰি পৰিবহণ ব্যয়ো ৰাহি কৰিব।
অঞ্চলটোত নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ উৎপাদন বৃদ্ধিৰ এক পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজনন্দগাঁৱত প্ৰায় ৯০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা সৌৰ পিভি প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব। প্ৰকল্পটোৱে বছৰি আনুমানিক ২৪৩.৫৩ মিলিয়ন ইউনিট শক্তি উৎপাদন কৰিব আৰু ২৫ বছৰৰ ভিতৰত প্ৰায় ৪৮.৭ মিলিয়ন টন কাৰ্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰিব, যিটো একে সময়ছোৱাত প্ৰায় ৮.৮৬ মিলিয়ন গছ-গছনিয়ে নিষ্কাশন কৰা কাৰ্বনৰ সমতুল্য।
অঞ্চলটোৰ ৰে’ল আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ৩০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা বিলাসপুৰ– উছলাপুৰ উৰণীয়া সেতু ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিব। ইয়াৰ ফলত কাটনি অভিমুখে বিলাসপুৰত যান-জঁটৰ প্ৰচণ্ড যান-জঁট হ্ৰাস পাব আৰু কয়লাৰ পৰিবহণ বন্ধ হৈ যাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভিলাইত ৫০ মেগাৱাটৰ সৌৰ শক্তি কেন্দ্ৰও ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিব। ই চলিত ৰে’লত সৌৰশক্তিৰ ব্যৱহাৰত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৪৯নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৫৫.৬৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ দ্বৈত পথ অংশৰ পুনৰ্বাসন আৰু উন্নীতকৰণ ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিব। এই প্ৰকল্পই দুখন গুৰুত্বপূৰ্ণ চহৰ বিলাসপুৰ আৰু ৰায়গড়ৰ মাজত সংযোগ উন্নত কৰাত সহায় কৰিব। লগতে ১৩০নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৫২.৪০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ অংশ পুনৰ্বাসন আৰু উন্নীতকৰণ কৰা দ্বৈত পথ ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিব। এই প্ৰকল্পই অম্বিকাপুৰ চহৰৰ ৰায়পুৰ আৰু কোৰবা চহৰৰ সৈতে সংযোগ উন্নত কৰাত সহায় কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশত সহায় কৰিব।

Prime Minister's Office
PM to address the ‘Viksit Bharat Viksit Chhattisgarh’ programme on 24th February
PM to inaugurate, dedicate to nation and lay the foundation stone of multiple development projects worth over Rs. 34,400 crore in Chhattisgarh
Projects cater to important sectors like Roads, Railways, Coal, Power and Solar Energy
PM to Dedicate NTPC’s Lara Super Thermal Power Project Stage-I to the Nation and lay Foundation Stone of NTPC’s Lara Super Thermal Power Project Stage-II
22 FEB 2024 5:05PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will address the ‘Viksit Bharat Viksit Chhattisgarh’ programme on 24th February, 2024 at 12:30 PM via video conferencing. During the programme, Prime Minister will inaugurate, dedicate to the nation and lay the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 34,400 crore. The projects cater to a number of important sectors including Roads, Railways, Coal, Power, Solar Energy among others.
Prime Minister Shri Narendra Modi will Dedicate NTPC’s Lara Super Thermal Power Project, Stage-I (2x800 MW) to the Nation and lay Foundation Stone of NTPC’s Lara Super Thermal Power Project, Stage-II (2x800 MW) in Raigarh district of Chhattisgarh. While Stage-I of the station is built with an investment of around Rs 15,800 crore, the Stage-II of the project shall be constructed on the available land of Stage-I premises, thus requiring no additional land for the expansion, and entails an investment of Rs 15,530 crore. Equipped with highly efficient Super Critical technology (for Stage-I) and Ultra Super Critical technology (for Stage-II), the project will ensure lesser Specific Coal Consumption and Carbon Dioxide emission. While 50% power from both Stage-I & II is allocated to the state of Chhattisgarh, the project will also play a crucial role in improving power scenario in several other states and UTs, such as Gujarat, Madhya Pradesh, Maharashtra, Goa, Daman & Diu, Dadra and Nagar Haveli among others.
Prime Minister will inaugurate three key First Mile Connectivity (FMC) projects of South Eastern Coalfields Limited, built at a total cost of more than Rs 600 crores. They will help in faster, eco-friendly, and efficient mechanised evacuation of coal. These projects include Dipka OCP Coal Handling Plant in SECL’s Dipka Area, Chhal and Baroud OCP Coal handling plant in SECL’s Raigarh Area. FMC projects ensure the mechanized movement of coal from pithead to coal handling plants equipped with silos, bunkers, and rapid loading systems through conveyor belts. By reducing the transportation of coal via road, these projects will help in easing the living conditions of people residing around coal mines by reducing traffic congestion, road accidents, and adverse impacts on the environment and health around coal mines. It is also leading to savings in transportation costs by reducing diesel consumption by trucks carrying coal from the pit head to railway sidings.
In a step to boost production of renewable energy in the region, Prime Minister will inaugurate the Solar PV Project at Rajnandgaon built at a cost of around Rs. 900 Crore. Project will generate an estimated 243.53 million units of energy annually and will mitigate around 4.87 million tons of CO2 emissions over 25 years, equivalent to the carbon sequestered by about 8.86 million trees over the same period.
Strengthening the rail infrastructure in the region, Prime Minister will dedicate Bilaspur – Uslapur Flyover to be built at a cost of around Rs. 300 Crores. This will reduce the heavy congestion of traffic and stoppage of coal traffic at Bilaspur going towards Katni. Prime Minister will also dedicate a 50MW Solar Power Plant in Bhilai. It will help in utilization of solar energy in running trains.
Prime Minister will dedicate rehabilitation and upgradation of 55.65 km long Section of NH-49 to two lanes with paved shoulders. The project will help in improving connectivity between two important cities Bilaspur and Raigarh. PM will also dedicate rehabilitation and upgradation of 52.40 km long section of NH-130 to two-lanes with paved shoulders. The project will help in improving the connectivity of Ambikapur city with Raipur and Korba city and will boost economic growth of the area.