जनजाति मामिला मन्त्रालय
राष्ट्रपति भवनमा आयोजित उद्यान उत्सव र विविधताका अमृत उत्सव-2024 मा पूर्वोत्तरको तीन राज्यबाट ईएमआरएसका विद्यार्थीहरूको सहभागिता
एक भारत श्रेष्ठ भारतको भावना अनुरूप आयोजित यस भ्रमणले विद्यार्थीहरूलाई नजिकबाट एक-अर्कासँग संवाद गरी अनुभव साझा गर्ने अवसर प्रदान गर्दछ
12 FEB 2024 6:03PM by PIB Gangtok
आदिवासी विद्यार्थीका लागि राष्ट्रिय शिक्षा समिति (एनईएसटीएस)-द्वारा पूर्वोत्तरको तीनवटा राज्य मणिपुर, सिक्किम र त्रिपुराको एकलव्य आदर्श आवासीय स्कूलका (ईएमआरएस) 255 जना विद्यार्थीको निम्ति 8-12 फेब्रुअरी, 2024 सम्म शैक्षिक अध्ययन भ्रमण आयोजित गरियो। यसका अतिरिक्त, राष्ट्रपति भवनले एनईएसटीएससँगको समन्वयनमा यी विद्यार्थीहरूका लागि 8 फेब्रुअरीको दिन राष्ट्रपति सङ्ग्रहालय र अमृत उद्यान भ्रमण गर्ने अवसर प्रदान गरेको थियो।
यो भ्रमण यी आदिवासी विद्यार्थीहरूका लागि उल्लेखनीय कोशेढुङ्गा साबित भएको थियो कारण, उनीहरूले जीवनमा पहिलोपटक राजधानी नगरीका साथमा अमृत उद्यान अनि राष्ट्रपति भवनको सौन्दर्यको प्रत्यक्ष अनुभूति गर्ने अवसर पाएका थिए। दिल्लीको भव्यता, अमृत उद्यानको ऐतिहासिक महत्त्वका साथमा राष्ट्रपति भवन अनि सङ्ग्रहालयले यी विद्यार्थीहरूको मन-मस्तिष्कमा अमेट छाप छोड्नका साथै भारतको विविधतापूर्ण सांस्कृतिक धरोहर बुझाईलाई पनि समृद्ध तुल्याएको छ। यसका साथै विद्यार्थीहरूले भारतकी राष्ट्रपति श्रीमती द्रौपदी मुर्मूसँग अविस्मरणीय संवाद गर्ने अवसर पनि पाए।
ईएमआरएसका विद्यार्थीहरूको राष्ट्रपति भवनमा विविधताको अमृत महोत्सवमा सहभागिता पनि नयाँ रोमाञ्चक क्षम रहेको थियो कारण सिक्किम, मणिपुर र त्रिपुराको ईएमआरएसका विद्यार्थीहरूले पूर्वोत्तर उत्सवमा भाग मात्र नलिएर उनीहरूले विविधताका अमृत महोत्सव कार्यक्रमको उद्घाटन समारोहमा आफ्नो प्रतिभा पनि प्रस्तुत गर्ने मौका पाए। एनईएसटीएसका आयुक्त असीत गोपालका साथमा एनईएसटीएसका अन्य अधिकारी पनि यस अवसरमा उपस्थित थिए।
सर्वाङ्गीण विकास प्रोत्साहित गर्ने लक्ष्य अनुरूप, यी आदिवासी विद्यार्थीहरूले 12 फेब्रुअरी 2024 सम्म अध्ययन भ्रमण गरे, जसमा आदि महोत्सवका साथै अन्य वैज्ञानिकतम, सांस्कृतिक अनि कलाको महत्त्व बोक्ने ठाउँहरूको भ्रमण पनि सामेल रहेको थियो। यो पहल उनीहरूलाई पारम्परिक कक्षाको पठन-पाठनदेखि बाहिर गएर समृद्धशाली अनुभव जुटाउँदै सर्वव्यापी विकास उत्प्रेरित गर्नु लक्षित छ।
यो भ्रमण विद्यार्थीहरूको निम्ति अविस्मरणीय साबित भयो जहाँ उनीहरूले जीवनको अभिलाषित स्मृति बटुल्ने मौका पाए। यो कार्यक्रम एक भारत श्रेष्ठ भारतको भावना अनुरूप आयोजन गरिएको थियो भने यी तीन राज्यका विद्यार्थीहरूले एक-अर्कासँग ननजिकबाट संवाद गर्दै अनुभव साझा गर्ने मौका पाए।
विविधताका अमृत महोत्सवमा प्रस्तुत मनमोहक प्रस्तुतिको मुख्यांश तल दर्शाइएका छन्।

Ministry of Tribal Affairs
EMRS Students from three North Eastern States participate in Udyan Utsav and Vividhta ka Amrit Mahotsav- 2024 at Rashtrapati Bhawan
Organised in spirit of Ek Bharat Shrestha Bharat, the visit provides students an opportunity to interact closely with one another and share their experiences
12 FEB 2024 6:03PM by PIB Delhi
The National Education Society for Tribal Students (NESTS), organized an educational excursion from 8th - 12th February, 2024 for 255 students and teachers from Eklavya Model Residential Schools (EMRS) of three North Eastern states – Manipur, Sikkim, and Tripura - in New Delhi. Further, Rashtrapati Bhawan in coordination with NESTS has given an opportunity to these students for visiting Rashtrapati Museum and Amrit Udyan on 08th February.
The visit marked a significant milestone for these tribal students, as it was their first time exploring the capital city and experiencing the beauty of Amrit Udyan and Rashtrapati Bhawan. Witnessing the grandeur of Delhi, the historical significance of Amrit Udyan, Rahstrapati Bhawan and museum left an indelible impression on the students, enriching their understanding of the diverse cultural heritage of India. Furthermore, the students had the honour of having a memorable interaction with President of India, Smt. Droupadi Murmu.
The participation of EMRS students in Vividhta ka Amrit Mahotsav at the President's House was also a new and thrilling moment for them as during this event, EMRS students from Sikkim, Manipur, and Tripura not only had the opportunity to participate in this North East Festival but also showcased their talents by performing in the inauguration function of Vividhta ka Amrit Mahotsav. Shri Asit Gopal, Commissioner, NESTS, along with other officers from NESTS, witnessed this occasion.
In line with promoting holistic development, these tribal students undertook their educational excursions till 12th February 2024, which included visits to Aadi Mahotsav and places of scientific, cultural and artistic importance. This initiative aims to provide them with enriching experiences that go beyond the confines of traditional classroom learning, encouraging a well-rounded growth trajectory.
The visit proved to be a remarkable journey for the students, leaving them with cherished memories that will last a lifetime. The event was organised in the spirit of Ek Bharat Shrestha Bharat and the students of the three states also got opportunity to interact closely with one another as well as share their experiences.
The highlights of their captivating performances at Vividhta ka Amrit Mahotsav are available below.