গৃহ মন্ত্ৰালয়
লোকসভাই সংবিধান (জম্মু আৰু কাশ্মীৰ) অনুসূচীত জনজাতি আদেশ (সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৪ গৃহীত কৰে
06 FEB 2024 8:47PM by PIB Guwahati
লোকসভাই আজি সংবিধান (জম্মু আৰু কাশ্মীৰ) অনুসূচীত জনজাতি আদেশ (সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৪ গৃহীত কৰে। ঐতিহাসিক বিধেয়কখনৰ লক্ষ্য হৈছে (ক) পাহাৰীয়া জাতিগত গোট (খ) পদাৰী জনজাতি (গ) কলি আৰু (ঘ) গড্ডা ব্ৰাহ্মণক অনুসূচীত জনজাতিৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰি শক্তিশালী কৰা। এই সম্প্ৰদায়ৰ লোকসকলে দীৰ্ঘদিন ধৰি ইয়াৰ দাবী জনাই আহিছিল।
জম্মু আৰু কাশ্মীৰত অনুসূচীত জনজাতিৰ তালিকাত এই সম্প্ৰদায়সমূহৰ অন্তৰ্ভুক্তিৰ কোনো প্ৰভাৱ অনুসূচীত জনজাতি সম্প্ৰদায় যেনে গুজ্জৰ আৰু বকৰৱালৰ বাবে উপলব্ধ সংৰক্ষণৰ বৰ্তমানৰ স্তৰত নপৰে। তেওঁলোকে আগৰ দৰে সংৰক্ষণ লাভ কৰি থাকিব।
নতুনকৈ তালিকাভুক্ত অনুসূচীত জনজাতিসকলক সংৰক্ষণ এনেদৰে প্ৰদান কৰা হ'ব যাতে ই ইতিমধ্যে অনুসূচীত জনজাতি হিচাপে তালিকাভুক্ত সম্প্ৰদায়বোৰক প্ৰভাৱিত নকৰে। বিধেয়কখন সংসদত গৃহীত হোৱাৰ পিছত, কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ চৰকাৰে সংৰক্ষণৰ ওপৰত প্ৰয়োজনীয় অধিসূচনা জাৰি কৰিব, যিয়ে সুনিশ্চিত কৰিব যে অনুসূচীত জনজাতিৰ বিদ্যমান তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত লোকসকলে একে পৰ্যায়ৰ সংৰক্ষণ লাভ কৰি থাকিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত সবকা সাথ, সবকা বিশ্বাসৰ মন্ত্ৰেৰে সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণী আৰু সম্প্ৰদায়ৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ বাবে চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। সংবিধান (জম্মু আৰু কাশ্মীৰ) অনুসূচীত জনজাতি আদেশ (সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৪ গৃহীত কৰাটো এই দিশত আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ।
এনে আইনৰ জৰিয়তে জম্মু আৰু কাশ্মীৰত প্ৰগতিশীল আৰু ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ মোদী চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।

Ministry of Home Affairs
Lok Sabha passes the Constitution (Jammu and Kashmir) Scheduled Tribes Order (Amendment) Bill, 2024
06 FEB 2024 8:47PM by PIB Delhi
Lok Sabha today passed the Constitution (Jammu and Kashmir) Scheduled Tribes Order (Amendment) Bill, 2024. The historic Bill aims at empowering (i) Pahari Ethnic Group (ii) Padari Tribes (iii) Koli and (iv) Gadda Brahmin by providing Scheduled Tribe status. This has been long pending demand of these communities.
The inclusion of these communities in the list of Scheduled Tribes in Jammu and Kashmir will have absolutely no impact on current level of reservations available to the existing Scheduled Tribe communities such as Gujjars and Bakarwals. They will continue to get reservation like before.
Reservation to the newly listed Scheduled Tribes will be provided in such a manner that it does not impact the communities which are already listed as Scheduled Tribes. After the Bill is passed by the Parliament, the Government of Union Territory of Jammu and Kashmir will issue necessary notifications on reservation, which will ensure that the people included in the existing list of Scheduled Tribes continue to get the same level of reservation.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government is committed to inclusive development of every section and community of society with the mantra of Sabka Sath, Sabka Vishwas. Passage of the Constitution (Jammu and Kashmir) Scheduled Tribes Order (Amendment) Bill, 2024 is another significant step in this direction.
Modi Governemnt is committed to bring in progressive and affirmative changes in Jammu and Kashmir through such Act.