Ministry of Development of North-East Region
Goals of PM-DevINE Scheme
08 FEB 2024 3:48PM by PIB Delhi
Prime Minister’s Development Initiative for North East Region (PM-DevINE), announced as a new Central Sector scheme, with 100% Central funding, in the Union Budget 2022-23 and approved by the Union Cabinet on 12 October, 2022 with a total outlay of Rs.6,600 crore for the 4-year period from 2022-23 to 2025-26, aims at rapid and holistic development of NER by funding infrastructure and social development projects based on felt needs of the States.
The objectives of PM-DevINE scheme are to: (i) fund infrastructure convergently, in the spirit of PM GatiShakti; (ii) support social development projects based on felt needs of the NER; (iii) enable livelihood activities for youth and women; and (iv) fill the development gaps in various sectors.
Keeping in view the scheme objectives, following 17 projects worth Rs.2806.65 crore have been sanctioned for NER including Tripura as on 05.02.2024 under PM-DevINE:
Sl.
Name of the Project
State / Agency
Implementing Department / Agency
Approved Cost as per AFS (in ₹ cr.)
PM-DevINE Sector
1
Transformation of 20 schools as Centre of Excellence in the Kamrup District
Assam
PWD
132.86
Social Development
2
Construction of Medical College (100 Admissions) at Sivasagar District, Assam.
Assam
PWD
499.82
Social Development
3
Development of Maa Kamakhya Access Corridor at Guwahati in the Capital region.
Assam
PWD
498.37
Infrastructure
4
Upgradation/widening of existing 2 lane road to 4 lane road connecting LGB International Airport – From VIP junction to Dharapur Junction (Total cost 358.47 cr.)
Assam
PWD
271.45
Infrastructure
5
Development of Infrastructure for Manipur Technical University (MTU), Imphal West District
Manipur
MTU
54.16
Social Development
6
Construction of new four-lane road and conversion of existing two-lane road into four-lane with cycling tracks, utility ducts, footpaths, etc. at New Shillong Township
Meghalaya
Dte. of Urban Affairs
146.79
Infrastructure
7
Pilot project for the construction of Bamboo Link Roads at different locations in various districts in the State of Mizoram - (i) Tuirial Airfield to North Chaltlang (18 km) at a cost of Rs. 33.58 Crore; and (ii) Lengpui to Saiphal Bamboo Plantation (41 km) at a cost of Rs. 66.42 crore
Mizoram
PWD
100.00
Infrastructure
8
Livelihood projects relating to Special Development of Eastern Nagaland - (22 Nos.)
Nagaland
Department
of Underdeveloped Area
(DUDA)
180.00
Livelihood
9
Gap funding for Passenger Ropeway System from Pelling to Sanga-Choeling in West Sikkim - at the cost of Rs. 63.39 Crore (58%) of total cost of Rs.108.39 Crore
Sikkim
D/o Tourism and Civil Aviation
63.39
Infrastructure
10
Gap funding for Eco-friendly Passenger Ropeway (Cable Car) from Dhapper to Bhaleydunga in South Sikkim - at the cost of Rs. 57.82 Crore (28%) of total cost of Rs. 209.57 Crore
Sikkim
D/o Tourism and Civil Aviation
57.82
Infrastructure
11
Establishment of Solar Micro Grid for supply of reliable power to Remote Habitations in Tripura
Tripura
TREDA, D/o Power
80.79
Social Development
12
Establishment of 200 bedded MCH (Maternal & Child Health) wing at AGMC & GBP Hospital
Tripura
D/o Health & Family Welfare
192.09
Social Development
13
Setting up of Integrated Rehabilitation Centre for drug addicted (Total cost Rs.121.90 crore).
Tripura
D/o Health & Family Welfare
86.12
Social Development
14
Establishment of Dental College at Agartala
Tripura
D/o Health & Family Welfare
202.00
Social Development
15
Establishment of Dedicated Services for the Management of Paediatric and Adult Haematolymphoid Cancers in North East India, Guwahati
Central/ Other Agency
Dr. BBCI, Guwahati
(DAE, GoI)
129.00
Social Development
16
NECTAR Livelihood Improvement Project (Multi-State) - Utilization of Banana Pseudo Stem for Value-Added Products
Central/ Other Agency
NECTAR
(DST, GoI)
67.00
Livelihood
17
Promoting Scientific Organic Agriculture in North-East India (Multi-State)
Central/ Other Agency
NECTAR
(DST, GoI)
44.99
Livelihood
This information was given by the Union Minister of State for Development of North Eastern Region Shri B. L. Verma in a written reply to a question in Rajya Sabha today.

উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
পিএম-ডিভাইন আঁচনিৰ লক্ষ্য
08 FEB 2024 3:48PM by PIB Guwahati
২০২২-২৩ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ১০০% কেন্দ্ৰীয় পুঁজিৰে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উন্নয়ন মূলক পদক্ষেপ (পিএম-ডিভাইন)ক এক নতুন কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি হিচাপে ঘোষণা কৰা হয় আৰু ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ পৰা ২০২৫-২৬ বৰ্ষলৈ ৪ বছৰৰ বাবে মুঠ ৬,৬০০ কোটি টকা ব্যয়ৰে ২০২২ চনৰ ১২ অক্টোবৰত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে অনুমোদন জনায়, যাৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাজ্যসমূহৰ অনুভৱ কৰা প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি আন্তঃগাঁথনি আৰু সামাজিক উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ বাবে বিত্তীয় যোগান ধৰাৰ দ্বাৰা উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ দ্ৰুত আৰু সামগ্ৰিক বিকাশ।
পিএম-ডিভাইন আঁচনিৰ উদ্দেশ্য হৈছে: (i) প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে পুঁজি যোগান ধৰা; (ii) উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ অনুভৱ কৰা প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি সামাজিক উন্নয়ন প্ৰকল্পসমূহক সমৰ্থন কৰা; (iii) যুৱ আৰু মহিলাসকলৰ বাবে জীৱিকাৰ কাৰ্যকলাপ সক্ষম কৰা; আৰু (iv) বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত উন্নয়নমূলক ব্যৱধান দূৰ কৰা।
আঁচনিখনৰ উদ্দেশ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, পিএম-ডিভাইনৰ অধীনত ত্ৰিপুৰাকে ধৰি উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বাবে ০৫.০২.২০২৪ লৈকে ২৮০৬.৬৫ কোটি টকাৰ নিম্নলিখিত ১৭ টা প্ৰকল্প অনুমোদিত হৈছে:
ক্ৰ নং
প্ৰকল্পৰ নাম
ৰাজ্য/সংস্থা
কাৰ্যকৰী কৰা বিভাগ/সংস্থা
এএফএছ অনুসৰি অনুমোদিত ব্যয় (কোটি টকাত)
পিএম-ডিভাইন খণ্ড
1
কামৰূপ জিলাৰ 20 খন বিদ্যালয়ক উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰ কৰা
অসম
লোক নিৰ্মাণ বিভাগ
132.86
সামাজিক বিকাশ
2
অসমৰ বড়ো জিলাত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ (১০০ জন প্ৰৱেশকাৰী)।
অসম
লোক নিৰ্মাণ বিভাগ
499.82
সামাজিক বিকাশ
3
ৰাজধানী অঞ্চলৰ গুৱাহাটীত মা কামাখ্যা এক্সেছ কৰিডৰৰ বিকাশ।
অসম
লোক নিৰ্মাণ বিভাগ
498.37
মৌলিক আন্তঃগাঁথনি
4
এলজিবি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰক 4 লেনৰ পথৰ সৈতে সংযোগ কৰা বিদ্যমান 2 লেনৰ পথৰ উন্নীতকৰণ/বহলকৰণ - ভিআইপি জংচনৰ পৰা ধাৰাপুৰ জংচনলৈ (মুঠ ব্যয় 358.47 কোটি)
অসম
লোক নিৰ্মাণ বিভাগ
271.45
মৌলিক আন্তঃগাঁথনি
5
মণিপুৰ কাৰিকৰী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ (এমটিইউ), ইম্ফল পশ্চিম জিলাৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন
মণিপুৰ
এমটিইউ
54.16
সামাজিক বিকাশ
6
নিউ শ্বিলং টাউনশ্বিপত নতুন চাৰি লেনৰ পথ নিৰ্মাণ আৰু বৰ্তমানৰ দু-লেনৰ পথটো চাইকেল ট্ৰেক, ইউটিলিটি ডাপ্ট, ফুটপাথ আদিৰ সৈতে চাৰি লেনলৈ ৰূপান্তৰ কৰা
মেঘালয়
নগৰ পৰিক্ৰমা বিভাগ
146.79
মৌলিক আন্তঃগাঁথনি
7
মিজোৰাম ৰাজ্যৰ বিভিন্ন জিলাৰ বিভিন্ন স্থানত বাঁহ সংযোগী পথ নিৰ্মাণৰ বাবে পাইলট প্ৰকল্প - (আই) টুইৰিয়াল বিমানক্ষেত্ৰৰ পৰা উত্তৰ চলতালাংলৈ (18 কিমি) 33.58 কোটি টকা ব্যয়েৰে; আৰু (আইআই) লেংপুইৰ পৰা চৈফাল বাঁহ খেতি (41 কিমি)লৈ 66.42 কোটি টকা ব্যয়েৰে।
মিজোৰাম
ৰাজহুৱা নিৰ্মাণ বিভাগ
100.00
মৌলিক আন্তঃগাঁথনি
8
পূৱ নাগালেণ্ডৰ বিশেষ বিকাশৰ বাবে জীৱিকা প্ৰকল্প - (নং 22)
নাগালেণ্ড
অনুন্নত এলেকা বিভাগ (ডিইউডিএ)
180.00
জীৱিকা
9
পশ্চিম ছিকিমৰ পেলিংৰ পৰা চাংগা-চোলিংলৈ যাত্ৰীৰ ৰ'পৱে প্ৰণালীৰ বাবে মুঠ 63.39 কোটি টকা ব্যয়ত ব্যৱধান পুঁজি।
ছিকিম
পৰ্যটন আৰু অসামৰিক বিমান পৰিবহন বিভাগ
63.39
মৌলিক আন্তঃগাঁথনি
10
৫৭.৮২ কোটি টকা ব্যয়েৰে দক্ষিণ ছিকিমৰ ধাপ্পাৰৰ পৰা ভালিদুঙ্গালৈ পৰিৱেশ-অনুকূল যাত্ৰী ৰ'পৱে (কেবল কাৰ)ৰ বাবে ব্যৱধান পুঁজি, মুঠ ব্যয়ৰ ২৮ শতাংশ।
ছিকিম
পৰ্যটন আৰু অসামৰিক বিমান পৰিবহন বিভাগ
57.82
মৌলিক আন্তঃগাঁথনি
11
ত্ৰিপুৰাৰ দূৰৱৰ্তী বসতিসমূহত নিৰ্ভৰযোগ্য বিদ্যুৎ যোগানৰ বাবে সৌৰ মাইক্ৰ' গ্ৰিড স্থাপন
ত্ৰিপুৰা
ট্ৰেডা, বিদ্যুৎ বিভাগ
80.79
সামাজিক বিকাশ
12
এজিএমচি আৰু জিবিপি চিকিৎসালয়ত 200 বিচনাযুক্ত এমচিএইচ (মাতৃ আৰু শিশু স্বাস্থ্য) শাখা স্থাপন
ত্ৰিপুৰা
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ বিভাগ
192.09
সামাজিক বিকাশ
13
ড্ৰাগ আসক্তসকলৰ বাবে একত্ৰিত পুনৰ্সংস্থাপন কেন্দ্ৰ স্থাপন (মুঠ ব্যয় 121.90 কোটি টকা)।
ত্ৰিপুৰা
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ বিভাগ
86.12
সামাজিক বিকাশ
14
আগৰতলাত দন্ত মহাবিদ্যালয় স্থাপন।
ত্ৰিপুৰা
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ বিভাগ
202.00
সামাজিক বিকাশ
15
গুৱাহাটীৰ উত্তৰ-পূব ভাৰতত শিশু ৰোগ আৰু প্ৰাপ্তবয়স্ক হেমাটোলিম্ফইড কৰ্কট ৰোগৰ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে সমৰ্পিত সেৱা স্থাপন।
কেন্দ্ৰীয়/ অন্যান্য সংস্থা
ডঃ বিবিচিআই, গুৱাহাটী (ডিএই, ভাৰত চৰকাৰ)
129.00
সামাজিক বিকাশ
16
অমৃত জীৱিকা উন্নয়ন প্ৰকল্প (মাল্টি-ষ্টেট) - মূল্য-সংযোজন সামগ্ৰীৰ বাবে ছদ্ম-ষ্টেম কলৰ ব্যৱহাৰ
কেন্দ্ৰীয়/ অন্যান্য সংস্থা
নেক্টাৰ (ডিএছটি, ভাৰত চৰকাৰ)
67.00
জীৱিকা
17
উত্তৰ-পূব ভাৰতত বৈজ্ঞানিক জৈৱিক কৃষিৰ প্ৰচাৰ (বহু-ৰাজ্য)
কেন্দ্ৰীয়/ অন্যান্য সংস্থা
নেক্টাৰ (ডিএছটি, ভাৰত চৰকাৰ)
44.99
জীৱিকা
আজি ৰাজ্যসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ উন্নয়ন ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বি এল বাৰ্মাই এই তথ্য প্ৰদান কৰে।