ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে মাওফলাঙত এখন ৰাজহুৱা সভা সম্বোধন কৰে; পথ আৰু পৰ্যটন সম্পৰ্কীয় বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন/আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
16 JAN 2024 6:35PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰুপদী মুৰ্মুৱে আজি (১৬ জানুৱাৰী, ২০২৪) মেঘালয়ৰ মাওফলাঙত এখন ৰাজহুৱা সভাসম্বোধন কৰে। তেওঁ প্ৰায় উন্নীত ৰংজেং মাংচাং আডোকগ্ৰে পথ আৰু মাৰাং ৰাণীগোডাউন আজৰা পথউদ্বোধন কৰে আৰু লগতে শ্বিলং পিক ৰোপৱেৰ আধাৰশিলা আৰু কংথং, মাওলিংগট আৰু কুডেনগ্ৰিম নামৰ গাওঁসমূহত পৰ্যটকআৱাসস্থাপন কৰে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰাচীন কালৰ পৰাই জনজাতীয় সম্প্ৰদায়সমূহ থলুৱা জ্ঞান, সংস্কৃতি আৰু ধৰ্মীয় বিশ্বাসৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষস্থানত আছে। তেওঁ কৈছিল যে মেঘালয়ৰ মানুহে বিশ্বাস কৰে যে 'ইউ বাছা' বা দেৱী সেউজীয়া অৰণ্যত বাস কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল যে মানুহ আৰু প্ৰকৃতিৰ মাজত কেনেকৈ সহজীৱী সম্পৰ্ক থাকিব পাৰে তাৰ এক ভাল অধ্যয়ন হ'ব পাৰে জনজাতীয় পদ্ধতি। তেওঁ কয় যে জনজাতীয় জীৱনশৈলীয়ে জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণৰ ৰাষ্ট্ৰীয় লক্ষ্যৰ প্ৰচাৰ আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক ভাৰসাম্য বজাই ৰখাত অৰিহণা যোগায়।
ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে সংৰক্ষণ আৰু জলবায়ু কাৰ্য প্ৰচেষ্টাত মহিলাৰ ভূমিকাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কৈছিল যে এইটো ভালদৰে নথিভুক্ত কৰা হৈছে যে মহিলাসকল সংৰক্ষণৰ প্ৰচেষ্টাৰ কেন্দ্ৰত আছে। জনজাতীয় সমাজৰ মহিলাসকলে পৰিৱেশ সুৰক্ষিত কৰিবলৈ আৰু অভিযোজন আৰু প্ৰশমন বৃদ্ধি কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ জ্ঞান আৰু দক্ষতা ভাগ বতৰা কৰি পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে। জলবায়ু উদ্যোগ আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰি কাৰ্যকৰী জলবায়ু পদক্ষেপ আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণৰ দিশত অধিক কৰিব পাৰি।
ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে আনন্দিত হৈ কয় যে মেঘালয়ে এখন আদৰ্শ ৰাজ্য হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিবলৈ দৃঢ়তাৰে চেষ্টা কৰি আছে আৰু আধুনিকতা আৰু পৰম্পৰাৰ প্ৰতি এক সন্তুলিত দৃষ্টিভংগী উপস্থাপন কৰিছে। তেওঁ কয় যে ভাল এফডিআই প্ৰবাহ, উচ্চ ৰপ্তানি আৰু গতিশীল জনগাঁথনিৰ সৈতে মেঘালয় এক বিকাশৰ নেতা হিচাপে উদীয়মান হৈছে আৰু এক প্ৰেৰণাদায়ক কাহিনী উপস্থাপন কৰিছে।
অনুগ্ৰহ কৰি ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণ চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰক

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA ADDRESSES A PUBLIC MEETING AT MAWPHLANG; INAUGURATES/LAYS FOUNDATION STONES FOR ROAD AND TOURISM PROJECTS
16 JAN 2024 6:35PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu addressed a public meeting at Mawphlang, Meghalaya today (January 16, 2024). She also virtually inaugurated the upgraded Rongjeng Mangsang Adokgre Road and Mairang Ranigodown Azra Road as well as laid the foundation stones for Shillong Peak Ropeway and tourist accommodations in the villages of Kongthong, Mawlyngot and Kudengrim.
Speaking on the occasion, the President said that since time immemorial, tribal people have been the vanguard of environmental conservation based on indigenous knowledge, culture, and religious beliefs. She noted that Meghalayan people believe that ‘U Basa’ or goddess dwells among lush green forests. She emphasized that tribal practices can be good case studies of how there can be a symbiotic relationship between human beings and nature. She stated that tribal lifestyle contributes to the promotion of national goals of bio-diversity conservation and maintaining the ecological balance.
The President highlighted the role of women in conservation and climate action efforts. She said that it is well-documented that women are at the heart of the conservation efforts. Women in tribal societies have been showing the way in protecting the environment and sharing their wisdom and skills to enhance adaptation and mitigation. By increasing the participation of women in climate initiatives and decision-making processes, more can be done for effective climate action and bio-diversity conservation.
The President was happy to note that Meghalaya has been making a determined effort to emerge as a model state and offering a balanced approach to modernity and tradition. She said that with good FDI inflows, high exports and a dynamic demography, Meghalaya is emerging as a growth leader and offers an inspiring story.
Please click here to see the President's Speech