প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অসামগী গুৱাহাতিদা লুপা করোর ১১,০০গী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
মা কমাখ্যা দিব্যা লোক পরিয়োজনাগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
লুপা করোর ৩৪০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা লম্বী ফগৎহন্নবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
শান্নবা অমসুং মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“মা কমাখ্যাগী দর্শনগীদমক ভক্তশিং লাকপা হেনগৎলক্তুনা অসামনা অৱাং-নোংপোক্তা তুরিজমগী থোঙ্গাল অমা ওইরগনি”
“ঐখোয়গী লাইফমশিং, লাইশঙশিং অমসুং লাইনিংগী মফমশিং চহি লিশিং কয়া শুরবা ঐখোয়গী সভেত্যাগী খোঙচৎকী মুৎপা নাইদ্রবা ঙাক্তনি”
“হিংবদা লাইহনবা হায়বসি হৌজিক পাল্লিবা সরকারগী মরুওইবনি”
“পুৱারিগা মরী লৈনবা মফমশিং শেমগৎনবা কেন্দ্র সরকারনা অনৌবা স্কিমশিং পায়খৎলগনি”
“মোদীগী গরেন্তিগীনা হায়রিবদি থবক ওইনা পাংথোক্নবা থাজবা পীবনি”
“চহি অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লুপা করোর লাখ ১১ চাদিং তৌনবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে”
“অহিং অমসুং নুংথিল থবক তৌনবা অমসুং মহাক্না পীখিবা থাজবশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা মোদীনা ৱাশক্লি”
“ভারত অমসুং ভারতমচাশিংগী নুংঙাইবা অমসুং য়াইফবা পুন্সি অমা শেম্বা, ভারত মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইহনবা হায়বসি পান্দমনি”
04 FEB 2024 2:27PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসামগী গুৱাহাতিদা লুপা করোর ১১,০০গী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। গুৱাহাতিগী প্রোজেকশিংগী মরুওইবা হিরমশিংদি শান্নবা অমসুং মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং লম্বী-থোং ফগৎহনবনি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি অসামদা ইমা কমাখ্যাগী থৌজালদগী লুপা করোর ১১,০০০গী প্রোজেকশিং শঙ্গাবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বা অসিদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিনা অসামগা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিং অমসুং খা-নোংপোক এসিয়াগী য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিংগা চৎথোক-চৎশিন ফগৎহল্লগনি অমসুং তুরিজম সেক্তরদা থবক ফংবা হেনগৎহনগনি অমসুং রাজ্য অসিদা শান্নরোয়শিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি। ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিনা মরম ওইদুনা রাজ্য অসিদা মেদিকেল ইজুকেসন অমসুং অনা-লায়য়েংগী হিরমশিং ফগৎহল্লগনি। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকখি অমসুং ঙরাং নুমিদাংৱাইরম মহাক থুংলবদা তরাম্না ওকপগীদমক গুৱাহাতিগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকখি।
হন্দক মহাক্না তোঙান-তোঙানবা লাইফমশিংদা চৎলুবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ইমা কমাখ্যাগী মমাঙদা থুংলখিবা অমসুং মা কমাখ্যা দিব্যা লোক পরিয়োজনাগী উরেপ-উয়ুং তম্বগীদমক তৌবীমল খঙবা উৎচরি। প্রোজেক অসি লোইরকপদা মসিনা ভক্তশিং ইমাগী মনাক্তা লাকপদা নুংঙাইহনগনি অমসুং লাইহনগনি অমসুং ভক্ত লাকপা হেনগৎহনগনি। মা কমাখ্যাগী দর্শনগীদমক ভক্তশিং লাকপা হেনগৎলক্তুনা অসামনা অৱাং-নোংপোক্তা তুরিজমগী থোঙ্গাল অমা ওইরগনি। রাজ্য সরকার অমসুং চীফ মিনিস্তর দোক্তর হিমান্ত বিশ্বা শর্মনা পায়খৎলিবা থবকশিং মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
ভারতকী লাইফমশিং অমসুং লাইশঙশিংগী মরুওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হায়রিবা মফমশিং অসি চহি লিশিং কয়া শুরবা ঐখোয়গী সভেত্যাগী খোঙচৎকী মুৎপা নাইদ্রবা ঙাক্তনি, অৱাবা খুদিংমক কমদৌনা ভারতনা থেংনখিবগে হায়বা উৎলি। মমাঙদা য়াম্না নুংঙাইরম্মী হায়না খন্নবা সভেত্যাশিং হৌজিক মরাই চাইথদুনা লৈবা ঐখোয়না উরে। নিংতম্বা ফংলবা মতুংগী সরকারশিংনা কনাগুম্বা অমগী মশাগী চৎনবীদা অমসুং রাজনিতিগী অফবা থবকশিং মশক তাকপদা ইকায়বগী চৎনবী অমা লাকখি অমসুং ভারতকী শেংলবা মফমশিং মশক খঙবা ঙমখিদে।
মহাক্না হায়খি বিকাস(চাউখৎপা) অমসুং বিরাসাত( চৎনবী) অনিমক্তা মীৎয়েং থম্বা থৌশিলশিংগী মতেংদগী হৌখিবা চহি ১০দা মসি চুমথোক্লে। হায়রিবা থৌশিলশিং অসিগী মখাদা, অসামগী পুৱারি অমসুং অধ্যতিক্কা মরী লৈনবা মফমশিং মতমগী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা থবক পায়খৎলে, হায়রিবা মফমশিং অসি ঙাক-শেন্নবা অমসুং শেমগৎনবা পান্দমদা থবক পায়খৎলে। মমাঙদা অচৌবা সহরশিং খক্তদা লিংখৎলম্বা আই.আই.তি, আই.আই.এম অমসুং এ.আই.আই.এমগুম্বা শক্নাইরবা মহৈলোয়শঙশিং লমদম অসিদা লিংখৎলে। হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা আই.আই.তি, আই.আই.এম অমসুং এ.আই.আই.এমগী নেতৱার্ক অমা লৈরে। অসামদা মমাঙদা মেদিকেল কলেজ ৬ লৈরম্বা অদু হৌজিক কলেজ ১২ লৈরে। রাজ্য অসি অৱাং-নোংপোক্তা কেন্সর লায়য়েংগী মফম অমা ওইরক্লগনি। হিংবদা লাইহনবা হায়বসি হৌজিক পাল্লিবা সরকারগী মরুওইবনি। লায়রবশিংগী পাক্কাগী য়ুম করোর ৪ শারে, থক্নবা তোতি ঈশিং ফংহল্লে, মৈ পীরে, উজৱালা য়োজনাগী মখাদা চাক থোংনবা গ্যাস পীরে অমসুং শ্বাছ ভারত অভিয়ানগী মখাদা তোইলেতশিং শারে।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি নাৎকা লোয়ননা চাউখৎনবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলিবা অসিনা ভারতকী নহারোলশিং কান্নবা য়াম্না ফংলে। লৈবাক অসিদা তুরিজম অমসুং লাইফমশিং কোয়বা চৎপা হেনগৎলক্লে। কাসি কোরিদোর লোইশিল্লবা মতুংদা বরানসীদা মশিং য়াম্লবা ভক্তশিং লাক্লে। হৌখিবা চহিদা, কাসিদা মীওই করোর ৮.৫ লাকখি, উজ্জেনগী মহাকাল লোক্তা মীওই করোর ৫ হেন্না লাকখি অমসুং কেদারধামদা ভক্ত লাখ ১৯ হেন্না লাকখি। রাম মন্দিরগী প্রান প্রাতিস্থা পাংথোক্লবা নুমিৎ ১২গী মতুংদা অযোধ্যাদা মীওই লাখ ২৪ হেন্না লাকখি। মা কমাখ্যা দিব্যা লোক পরিয়োজনা লোইশিল্লবা মতুংদা মফম অসিদা মশিং য়াম্লবা ভক্তশিং লাক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লাই খুরুম্বা লাকপশিং অমসুং ভক্তশিং ফুজিল্লকপদা রিক্সো থৌবা, তেক্সি থৌবা, হোতেল মপু নত্ত্রগা লম্বী নাকলদা পোৎ য়োনবশিং ওইগেরা, খ্বাইদগী লায়রবা মীওই ফাওবা হিংনবগী লম্বী ফংবা হেনগৎলকই। চহি অসিগী বজেত্তা সরকারনা তুরিজমদা মিৎয়েং থম্লে। পুৱারিগা মরী লৈনবা মফমশিং শেমগৎনবা কেন্দ্র সরকারনা অনৌবা স্কিমশিং পায়খৎলগনি। হিরম অসিগী মতাংদা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী ওইনা মশিং য়াম্লবা খুদোংচাবশিং লৈরে। মরম অদুনা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক সরকারনা অখন্নবা মীৎয়েং চঙলে।
হৌখিবা চহি ১০দা অৱাং-নোংপোক্তা লমকোয়বা মীওইশিং মশিং য়াম্না লাকপা হেনগৎলকপা অসিগী মতাং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হান্নদগী লমদম অসি মহৌশাগী ফজবা লৈজরবসু, হিংসা অমসুং মমাঙগী সরকারশিংনা মীরাইবদগী লমকোয়বা মীওই মশিং য়ামদনা লাকখি। লমদম অসিদা এয়র, রেল অমসুং লম্বীগী চৎথোক-চৎশিনগী থবকশিং য়াম্না খুদোংচাদবদগী জিলা অমদগী জিলা অমদা চৎপদা পুং কয়া চঙখি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্যদা দবল ইঞ্জিনগী সরকার লৈবদগী রাজ্য অসি হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী চাদিং তৌবা শরুক মরি হেনগৎলে। ২০১৪গী মতুংদা, লমদম অসিদা রেলৱে ত্রেকশিংগী অশাংবা কিমি ১৯০০০ হেনগৎলে, রেলৱে বজেত শরুক ৪০০ হেনগৎলে অমসং হৌখিবা চহি ১০দা অনৌবা নেসনেল হায়ৱে কিমি ৬,০০০ শেমগৎলে। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিনা ইতানগরগা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মোদীগী গরেন্তিগীনা হায়রিবদি থবক ওইনা পাংথোক্নবা থাজবা পীবনি। লায়রবশিং, নুপীশিং, নহারোলশিং অমসুং লৌমীশিংদা তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং পীনবা থাজবা পীবনি। বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রা অমসুং মোদীগী গরেন্তিগী গারিনা সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবা ফংদ্রিবশিংদা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। চাউরাক্না লৈবাক শীনবা থুংনা মীওই করোর ২০ লোম বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রা হকথেংননা শরুক য়াখ্রে। অসামগী মশিং য়াম্লবা মীওইশিং বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রাগী কান্নবশিং ফংলে।
কেন্দ্রগী পান্দম ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীওই খুদিংমক্কী পুন্সি হিংবদা লাইহন্নবা মহাক্না লাউথোকখিবা অদু চহি অসিগী বজেত লাউথোকপদা মমি তারে। চহি অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লুপা করোর লাখ ১১ চাদিং তৌনবা সরকারনা ৱাশক লৌরে,মসিনা থবক কয়া ফংহনগনি অমসুং চাউখৎপা হেনগৎহনগনি। হৌখিবা চহি ১০দা অসামগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী বজেত অসি লুপা করোর লাখ ১২ ওইখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০দা য়ুমথোং খুদিং মৈ ফংহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। ইমুং করোর অমদা রুপতোপ সোলার খিন্নবা সরকারনা মতেং পাংদুনা রুপতোপ সোলার স্কিম হৌদোক্তুনা ইলেক্ত্রিসিতি বিল জিরোদা হন্থহন্নবা চহি অসিগী বজেত্তা সরকারনা ৱারেপ লৌরে। মসিগা লোয়ননা, মীয়ামগী মৈগী বিল জিরো ওইরগনি অমসুং মীচম মীয়ামগী ইমুংশিং মখোয়গী য়ুমশিংদা মৈ পুথোক্তুনা শেন তানবা ঙম্লগনি।
লৈবাক অসিদা লাখপতি দিদি করোর ২ শেমগৎনবা থাজবা পীরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহিদা মশিং করোর ১ য়ৌরে অমসুং চহি অসিগী বজেত্তা লাখপতি দিদি করোর ৩ শেমগৎনবা পান্দম থম্লে। অসামগী নুপী লাখ কয়া মসিগী কান্নবা ফংলগনি। সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা থবক তৌরিবা নুপীশিং অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংলগনি অমসুং অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং অমসুং অসা ৱার্করশিং অয়ুস্মান স্কিমদা শরুক য়াহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অহিং অমসুং নুংথিল থবক তৌনবা অমসুং মহাক্না পীখিবা থাজবশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা মোদীনা ৱাশক্লি। মোদীগী গরেন্তিদা অৱাং-নোংপোক্না থাজবা থম্লে। মতম অমদা হিংশানা অকায়বা পীরম্বা অসামগী মফমশিংদা শান্তি পুরক্লে অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা ঙমখৈগী য়ানদবা লৈরম্বশিং ৱারোইশিন পুরক্লে। রাজ্য অসিদা অচৌবা শান্তিগী য়ানচে ১০ হেন্না খুৎয়েক পীনখ্রে। অৱাং-নোংপোক লমদমগী নহারোল লিশিং কয়া হিংশাগী লম্বী থাদোক্লে অমসুং হৌখিবা চহি খরদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা শরুক য়ারে।
মহাক্না মখা তানা হায়খি নহারোলশিং অসিগী মরক্তা, অসামগী নহারোল ৭,০০০ খুৎলায়শিং থাদোকখি অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হকথেংননা শরুক য়ানবা ৱাশক লৌখি। জিলা কয়াদগী অফস্পা লৌথোক্লে অমসুং হিংশানা শোকহল্লবা মফমশিং সরকারগী মতেংদগী মীয়ামগী অনিংবশিং মতুংইন্না শেমগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙগী সরকারশিংনা পান্দমশিং থম্বা ৱাৎখি অমসুং থবক কন্না হোৎনখিদে। নোংপোক এসিয়াগা মান্ননা অৱাং-নোংপোক চাউখৎলক্লি অমসুং সাউথ এসিয়া সবরিজনেল ইকোনোমিক কোওপরেসনগী মখাদা রাজ্য অসিগী লম্বী কয়া ফগৎহল্লগনি অমসুং অৱাং-নোংপোক অসি ললোন-ইতিক্কী মফম অমা ওইহল্লগনি। মখোয়গী লমদম অসি নোংপোক এসিয়াগা মান্ননা চাউখৎনবা অৱাং-নোংপোক্কী নহারোলশিংনা পাম্লিবা অদু সরকারনা খঙলে। মসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা মহাক্না কন্না হোৎনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগী মরুওইবা পান্দমদি ভারত অমসুং ভারতমচাশিংগী নুংঙাইবা অমসুং য়াইফবা পুন্সি অমা শেম্বা, ভারত মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইহনবা হায়বসিনি। মসিগী পান্দমদি ২০৪৭দা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহনবনি। মসিদা অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা অসামগী রাজ্যপাল শ্রী গুলাব চান্দ কাতারিয়া, অসামগী চীফ মিনিস্তর দোক্তর হিমান্তা বিশ্বা শর্মা অমসুং পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ অমসুং অয়ুসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সরবানন্দা সোনোৱাল য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
লাইফমশিংদা লাকপা মীওইশিংদা মালেমগী থাক্কী খুদোংচাবশিং ফংহনবা অসি প্রধান মন্ত্রীগী মরু ওইবা মীৎয়েং চঙলিবা হিরম অমনি। পান্দম অসিগী মখাদা অতোপ্পা খোঙথাং অমদা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগদৌরিবা মরু ওইবা প্রোজেক্তশিংদা মা কামাখ্যা দিব্যা পরিয়োজনা (মা কামাখ্যা এক্সেস কোরিদোর) য়াওরি, মসি প্রাইম মিনিস্তরস দিবেলপমেন্ত ইনিসিএতিব ফোর নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (পি.এম.-দিভাইন) স্কিমগী মখাদা সেঙ্কসন তৌখি। মসিনা কামাখ্যা মন্দিরদা লাই খুরুম্বা লাকপা মীওইশিংদা মালেমগী থাক্কী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৩৪০০ হেনবগী রোদ অপগ্রেদেসন প্রোজেক্ত কয়ামরুম উরেপ-উয়ুং তমখি মসিগী মখাদা থোং ৩৮ সাউথ এসিয়া সবরিজনেল ইকনোমিক কোওপরেসন (এস এ এস ই সি) কোরিদোর কন্নেক্তিবিতীগী শরুক ওইনা অপগ্রেদ তৌবা য়াওনা লম্বী ৪৩ য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা ফোর-লেনিং প্রোজেক্ত অনি শঙ্গাখি, মখোয় অদুদি দোলাবরিদগী জমুগুরি অমসুং বিশ্বানাথ চারিয়ালিদগী গোহপুরনি। প্রোজেক্তশিং অসিনা ইতানাগর ফাওবগী কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি অমসুং লমদম অসি শেন-থুমগী হিরম খুদিংক্তা চাউখৎপগী শাহৌ পীরগনি।
রিজন অসিগী অচৌবা স্পোর্তস পোতেন্সিএল অসি য়োকখৎনবা ৱাখল্লোন্দা প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিদা স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর শাহৌ পীনবা প্রোজেক্তশিংসু উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রোজেক্তশিং অদুদা চন্দ্রপুরদা ইন্তরনেস্নেল স্তেন্দর্দ স্পোর্তস স্তেদিয়ম অমসুং নেহরু স্তেদিয়ম ফিফা স্তেন্দর্দ ফুতবোল স্তেদিয়ম ওইনা অপগ্রেদ তৌবা য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা গৌহাতি মেদিকেল কোলেজ এন্দ হোস্পিতালগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগগৎনবা উরেপ-উয়ুংসু তমখি। মখা তানা করিমগঞ্জতা মেদিকেল কোলেজ অমগী চাউখৎ-থৌরাংগী উরেপ-উয়ুংসু মহাক্না তমখি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates and lays foundation stone for development projects worth Rs 11,000 crores in Guwahati, Assam
Lays foundation stone for Maa Kamakhya Divya Lok Pariyojana
Lays foundation stone for multiple road upgradation projects worth over Rs 3400 crores
Lays foundation stone for projects to boost the sports and medical infrastructure
“Assam will become the gateway to tourism in the North East with an increase in the footfall of devotees for Maa Kamakhya’s darshan”
“Our pilgrimages, temples and places of faith are indelible marks of our civilization's journey of thousands of years”
“Ease of living is the priority of the present government”
“Central government to initiate new schemes for the development of places of historical relevance”
“Modi’s guarantee means the guarantee of fulfillment”
“Government has pledged to spend Rs 11 lakh crore on infrastructure this year”
“Modi has the resolve to work day and night and fulfill the guarantees he provides”
“The goal is to create a happy and prosperous life for India and Indians, to make India the third largest economic power in the world, and to transform India into Viksit Bharat by 2047”
04 FEB 2024 2:27PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated and laid the foundation stone for projects worth Rs 11,000 crores in Guwahati, Assam. The key focus areas in Guwahati include projects to boost sports & medical infrastructure and connectivity.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for being present in Assam today with the blessings of Maa Kamakhya to inaugurate and lay the foundation stone for projects worth Rs 11,000 crores. He said that the development projects of today will boost Assam’s connectivity to the North Eastern states as well as neighbouring countries in Southeast Asia while also boosting employment in the tourism sector and creating new opportunities for sporting talents in the state. He also mentioned an expansion to the medical education and healthcare sector in the state owing to today’s development projects. Prime Minister Modi congratulated the people of Assam and the North Eastern region for today’s development project and thanked the citizens of Guwahati for the warm reception when he arrived yesterday evening.
Recalling his recent visits to multiple pilgrimage sites, the Prime Minister expressed gratitude for arriving before Maa Kamakhya today and laying the foundation stone of Maa Kamakhya Divya Lok Pariyojana. Throwing light on the concept and scope of the project, PM Modi informed that upon completion, it will further increase ease of access and comfort for the devotees while also giving a boost to the footfall. “Assam will become the gateway to tourism in the North East with an increase in the footfall of devotees for Maa Kamakhya’s darshan”, the Prime Minister said as he lauded the efforts of the state government and Chief Minister Dr Himanta Biswa Sarma
Highlighting the significance of Indian pilgrimage sites and temples, the Prime Minister emphasized that these places symbolize an indelible mark of our civilization over thousands of years, showcasing how Bharat has held on to every crisis it has faced. We have witnessed how the civilizations which were considered to be prosperous in the past, now stand in ruins. PM Modi lamented the post-independence governments for starting a trend of being ashamed of one’s own culture and identity for political gains and failing to understand the importance of Bharat’s holy places. He said that it has been rectified in the past 10 years with the help of policies focussing on both ‘Vikas’ (development) and ‘Virasat’ (heritage). Explaining the benefits of these policies for the people of Assam, PM Modi stressed the importance of connecting historical and spiritual places in the state with modern facilities, a move aimed at preserving these sites and accelerating development. Noting the expansion of prominent educational institutes like IIT and IIM, he said earlier they used to be set up in big cities only. However, now a network of IITs, IIMs and AIIMs has spread across the country with the total number of medical colleges in Assam, which earlier stood at 6, increasing to 12. He also asserted that the state will gradually become a hub for cancer treatment in the North East.
“Ease of living is the priority of the present government”, PM Modi remarked as he mentioned building 4 crore pucca houses for the poor, supplying tapped water connections, electricity, cooking gas connections under Ujjwala Yojna and construction of toilets under Swachh Bharat.
PM Modi underlined that the government’s focus on development along with heritage has massively benefitted the youth of India. Noting the growing enthusiasm for tourism and pilgrimages in the country, the Prime Minister informed about the record influx of devotees in Varanasi after the completion of the Kashi Corridor. “In the past year, 8.50 crore people have visited Kashi, more than 5 crore visited Mahakal Lok in Ujjain, and more than 19 lakh devotees visited Kedardham”, he informed. PM Modi also mentioned that Ayodhya has witnessed more than 24 lakh people in the past 12 days after the Pran Pratishtha of the Ram Temple. He reiterated that a similar sight will unfold here after the completion of Maa Kamkhya Divya Lok Pariyojana.
Be it a rickshaw puller, taxi driver, hotel owner or street vendor, the Prime Minister noted that the livelihood of even the poorest gets a boost with the influx of pilgrims and devotees and informed about the government’s focus on tourism in this year’s budget. “Central government is about to initiate new schemes for the development of places of historical relevance”, PM Modi said, highlighting the numerous opportunities present before the North Eastern states in this regard. Therefore, the Prime Minister said, the government is giving special emphasis to the development of North Eastern states.
Pointing out the record number of tourist footfall in the North East in the last 10 years, the Prime Minister said that even though the beauty of the region existed before this, the number of tourists remained extremely low owing to the violence and lack of resources due to the neglect shown by previous governments. Mentioning poor air, rail and road connectivity in the region where traveling from one district to another took hours. PM Modi credited the double-engine government at the center and state level for all-around development in the state.
PM Modi informed that the government has increased the region's development expenditure by 4 times. Drawing comparisons to before and after 2014, the Prime Minister stated that the length of railway tracks laid was increased by more than 1900 kilometers, the Railway budget was boosted by almost 400 percent and 6,000 kilometers of new national highways were constructed in the last 10 years compared to 10,000 kilometers till 2014. Referring to the projects of today, the Prime Minister said that it will strengthen connectivity to Itanagar.
“Modi’s guarantee means the guarantee of fulfillment”, the Prime Minister said as he mentioned guaranteeing basic facilities to the poor, women, youth and farmers. He touched upon the Viksit Bharat Sankalp Yatra and ‘Modi's guarantee vehicle’ which is tasked with taking the benefits to those deprived of government schemes. “Around 20 crore people nationwide have directly participated in the Vikas Bharat Sankalp Yatra. A large number of people of Assam have also got its benefits”, he added.
Sharing the Centre’s vision, the Prime Minister affirmed to simplifying the lives of every citizen, a commitment which he claimed is also reflected in this year’s budget announcements. This year the government has pledged to spend Rs 11 lakh crore on infrastructure, adding that an expenditure of this kind on infrastructure creates more employment and gives momentum to development. He also pointed out that the total infrastructure budget for Assam in the last 10 years before 2014 stood at Rs 12 lakh crore.
The Prime Minister reiterated the government’s emphasis in the last 10 years on electricity supply to each home. He informed about the decision taken in this year’s budget to reduce the electricity bills to zero with the initiation of the Rooftop Solar Scheme where the government will assist one crore families to install solar rooftops. “With this, their electricity bill will also be zero and ordinary families will be able to earn by generating electricity at their home”, he added.
Drawing attention to the guarantee of creating 2 crore Lakhpati Didi’s in the country, PM Modi informed that the number reached 1 crore last year and the target is now set at 3 crore Lakhpati Didi’s in this year’s budget. He said that lakhs of women from Assam will also benefit from this. He also touched upon new opportunities for all women associated with the self-help groups and the inclusion of Anganwadi and Asha workers in the Ayushman Scheme.
“Modi has the resolve to work day and night and fulfill the guarantees he provides”, the Prime Minister exclaimed, adding that the North East has faith in Modi's guarantee. He mentioned permanent peace being established in areas of Assam which were once disturbed and hit with violence, and the resolution of border disputes among states. “More than 10 major peace agreements have been signed here”, he informed, adding that thousands of youth in the North East have shunned the path of violence and opted for development in the last few years. He further stated that out of these, more than 7,000 youth of Assam have also given up arms and have pledged to stand shoulder to shoulder in the development of the country. Highlighting the removal of AFSPA in many districts, he said that the areas which have been affected by violence are being developed today as per the aspirations of the people with the government’s support.
The Prime Minister emphasized the importance of establishing targets and asserted that previous governments lacked objectives and failed to work hard. He envisions the North East developing similarly to East Asia, facilitating expanded connectivity in North and East Asia. Numerous roads in the state are set to be upgraded under the South Asia Subregional Economic Cooperation, transforming the North East into a trade hub. The Prime Minister acknowledged the aspirations of the youth in the North East to witness their region's development akin to East Asia, expressing his determination to turn this dream into reality.
The Prime Minister underlined that the goal of a happy and prosperous life for India and its citizens is the main reason behind all the development works being carried out today. “The goal is to make India the third largest economy in the world. The goal is Viksit Bharat 2047”, the Prime Minister concluded reaffirming the huge role to be played by Assam and the North East.
Governor of Assam, Shri Gulab Chand Katarai, Chief Minister of Assam, Dr Himanta Biswa Sarma, and Union Minister for Ports, Shipping and Waterways and AYUSH, Shri Sarbananda Sonowal were present on the occasion among others.
Background
Providing world-class amenities to people visiting pilgrimage sites has been a key focus area of the Prime Minister. In yet another step in this endeavour, one of the key projects for which the foundation stone was laid by the Prime Minister includes Maa Kamakhya Divya Pariyojana (Maa Kamakhya Access Corridor), which has been sanctioned under the Prime Minister’s Development Initiative for North Eastern Region (PM-DevINE) scheme. It will provide world-class amenities to pilgrims visiting the Kamakhya temple.
The Prime Minister laid the foundation stone of multiple road upgradation projects worth over Rs. 3400 crore, under which 43 roads including 38 bridges will be upgraded as part of the South Asia Subregional Economic Cooperation (SASEC) Corridor Connectivity. The Prime Minister inaugurated two 4-laning projects, namely Dolabari to Jamuguri and Biswanath Chariali to Gohpur. These projects will help improve the connectivity to Itanagar and boost the overall economic development of the region.
To harness the tremendous sports potential of the region, the Prime Minister laid the foundation stone of projects to boost the sports infrastructure in the state. The projects include an international standards sports stadium in Chandrapur and the upgradation of Nehru stadium as a FIFA standard football stadium.
The Prime Minister also laid the foundation stone for the development of infrastructure of the Gauhati Medical College and Hospital. Further, the foundation stone for the development of a medical college at Karimganj was also laid by him.