କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ତଲାବିରା ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଏନଏଲସି ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡର ୨୭୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପରେ ୟୁନିଟ୍ ପିଛା ୩.୬୫ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍‌ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି
ଓଡ଼ିଶା, ତାମିଲନାଡୁ, କେରଳ ଓ ପୁଡୁଚେରୀ ଦ୍ୱାରା ବିଦ୍ୟୁତ୍‌ କ୍ରୟ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ
02 FEB 2024 4:28PM by PIB Bhubaneswar
କୋଇଲା ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପିଟ୍-ହେଡ୍‌ରେ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କୋଇଲା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ତାପଜ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସରକାର ଏନଏଲସିଆଇଏଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ତଲାବିରାଠାରେ ୩ x ୮୦୦ ମେଗାୱାଟ ଅଲଟ୍ରା ସୁପର କ୍ରିଟିକାଲ ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି। ଏନଏଲସିଆଇଏଲକୁ ୨୩ ନିୟୁତ ଟନ୍‌ (ଏମଟି) ପିକ୍ ରେଟେଡ୍ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ମୋଟ ୫୫୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଖଣିଜ ଭଣ୍ଡାର ଥିବା ତଲାବିରା କୋଇଲା ଖଣି ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ ଏହି ପିଟ୍ ହେଡ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ୟୁନିଟ୍ ପିଛା ୩.୬୫ ଟଙ୍କା (୨.୪୦ ଟଙ୍କା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ୧.୨୫ ଟଙ୍କା ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ମୂଲ୍ୟ) (ପ୍ରାୟ) ମୂଲ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ ଯାହାକି ଦେଶର ଟିପିପିମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ସବୁଠାରୁ ଶସ୍ତା ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆସନ୍ତାକାଲି ଅର୍ଥାତ୍‌, ୩ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୪ରେ ଓଡ଼ିଶାର ସମ୍ବଲପୁରଠାରେ ଏନଏଲସି ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନଏଲସିଆଇଏଲ)ର ୨,୪୦୦ ମେଗାୱାଟ ସୁପରକ୍ରିଟିକାଲ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନା ସହ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସମନ୍ୱିତ ନେଭେଲି ଲିଗ୍ନାଇଟ୍ କର୍ପୋରେସନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନ୍ଏଲ୍‌ସିଆଇଏଲ୍) ତଲାବିରା ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍‌ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯିବ। ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଶ୍ୱସନୀୟ, ସୁଲଭ ଓ ନିରନ୍ତର ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବା, ଦେଶର ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବା ।
ଏହି ପିଟହେଡ୍ ପାୱାର ଷ୍ଟେସନକୁ ଏନଏଲସିଆଇଏଲର କ୍ୟାପ୍ଟିଭ୍ କୋଇଲା ବ୍ଲକ, ତଲାବିରା ୨ ଏବଂ ୩ ସହିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସଂଯୋଗ କରାଯିବ, ଯାହା ସ୍ଥାୟିତ୍ୱକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅଧିକ ଦକ୍ଷତା, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ହ୍ରାସ ଏବଂ ୧୦% ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ବାୟୋମାସ୍ କୋ-ଫାୟାରିଂ ପଦକ୍ଷେପ ରହିଛି।
ବିଦ୍ୟୁତ୍‌ କ୍ରୟ ଚୁକ୍ତି (ପିପିଏ) ମାଧ୍ୟମରେ ଓଡ଼ିଶାକୁ ୮୦୦ ମେଗାୱାଟ୍, ତାମିଲନାଡୁକୁ ୧୫୦୦ ମେଗାୱାଟ୍, କେରଳକୁ ୪୦୦ ମେଗାୱାଟ୍ ଏବଂ ପୁଡୁଚେରୀକୁ ୧୦୦ ମେଗାୱାଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିସାରିଛି। ମୁଖ୍ୟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପାଇଁ ୧୮,୨୫୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, କ୍ରୟ ଓ ନିର୍ମାଣ (ଇପିସି) ଚୁକ୍ତି ବିଏଚଇଏଲକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଥମ ୮୦୦ ମେଗାୱାଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ ୟୁନିଟ୍ ଆରମ୍ଭରୁ ୫୨ ମାସ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୟୁନିଟ୍ ଗୁଡ଼ିକ ୬ ମାସ ବ୍ୟବଧାନରେ ଅନ୍‌ଲାଇନରେ ଆସିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଏହି ଐତିହାସିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତର ଶକ୍ତି ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ, ଯାହା ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଶକ୍ତି ସମାଧାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି । ଏହା ଏକ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୂଚାଇଥାଏ ତଥା ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତା ଓ ପରିବେଶ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତିର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି ।

Ministry of Coal
Prime Minister to lay Foundation Stone of Talabira Thermal Power Project of NLC India Limited, under Ministry of Coal
Project worth Rs.27000 Crore Focus on Producing Electricity at a cost of Rs 3.65 per Unit
Odisha, Tamil Nadu, Kerala & Puducherry Sign Power Purchase Agreements
02 FEB 2024 4:28PM by PIB Delhi
In furtherance of the vision of the Prime Minister to promote setting up of Thermal Power Plants at pit-head so as to reduce cost of transportation of coal, the Ministry of Coal has planned Thermal Power Plants to be set up by coal CPSUs. Government has approved setting up of 3 x 800 MW Ultra Super Critical Thermal Power Plant at Talabira through NLCIL. NLCIL has been allotted Talabira coal mines with total reserves of 553 million tonne (MT) with 23 MT Peak rated capacity. On getting operational, this pit-head plant will generate electricity at a cost of Rs. 3.65 per unit (Rs. 2.40 fixed cost and Rs.1.25 variable cost) (approx.) which is amongst the cheapest power produced by TPPs in the country.
Prime Minister Shri Narendra Modi is slated to lay the foundation stone for NLC India Limited's (NLCIL) 2,400 MegaWatt Supercritical Thermal power plant in Sambalpur, Odisha, on February 3, 2024. The foundation stone for the Neyveli Lignite Corporation India Limited (NLCIL) Talabira Thermal power project, valued at over ₹27,000 Crore, will be laid, perfectly aligning with the vision of Atmanirbhar Bharat. This state-of-the-art project is positioned to provide reliable, affordable and continuous power, making a significant contribution to the nation’s energy security and playing a crucial role in driving economic growth.
This pithead power station will be intricately linked to NLCIL's captive coal blocks, Talabira II and III, ensuring sustainability. The thermal power plant boasts higher efficiency, reduced carbon footprint and an impressive 10% eco-friendly biomass co-firing initiative.
Power Purchase Agreements (PPAs) have already secured the supply of 800 MW to Odisha, 1,500 MW to Tamil Nadu, 400 MW to Kerala, and 100 MW to Puducherry. The engineering, procurement and construction (EPC) contract for the Main Plant, valued at ₹18,255 crore, has been awarded to BHEL. The first 800 MW unit is expected to be commissioned in 52 months from the zero date, with subsequent units coming online at intervals of six months.
This landmark project is a substantial leap towards fortifying India's energy resilience, representing a pivotal stride in embracing sustainable and eco-friendly energy solutions. It underlines our commitment to a greener future and stands as a beacon of progress in the nation's pursuit of energy security and environmental stewardship.