প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না উত্তর প্রদেশকী বুলন্দশাহরদা লুপা করোর 19,100 হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোরদা ন্যু খুর্জা – ন্যু রিৱারীগী মরক্তা কিমি 173 শাংবা দবল লাইন ইলেক্ত্রিফাইদ সেক্সন কত্থোকখ্রে
মথুরা – পলৱল সেক্সন অমসুং চিপিয়ানা বুজুর্গ – দাদরী সেক্সন শম্নহল্লিবা মরিশুবা লাইন কত্থোকখ্রে
রোদ দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত কয়ামরুম কত্থোকখ্রে
ইন্দিয়ন ওইলগী তুন্দলা-গৱারিয়া পাইপলাইন শঙ্গাখ্রে
ইন্তিগ্রেতেদ ইন্দস্ত্রিএল তাউনশিপ এৎ গ্রেতর নোইদা’ (IITGN) কত্থোকখ্রে
রিনোবেৎ তৌরবা মথুরা সিৱেরেজ স্কিম শঙ্গাখ্রে
“কল্যান সিংহনা রাম কাজ অমসুং রাস্ত্র কাজ অনিমক্তা মহাক্কী পুন্সি কত্থোকলমখি”
“UPনা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎত্রবদি চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎপা ওইথোক্তে”
“লৌমীশিং অমসুং লায়রবগী পুন্সি চাউখৎহনবা অসি দবল ইঞ্জিন সরকারগী মরু ওইবনি”
“সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবা প্রজা খুদিংমক্তা ফংহনবা অসি মোদীগী গরেন্তীনি। ঙসি লৈবাক অসিনা মোদীগী গরেন্তী অসি গরেন্তী অমা হেক্তা থুংহন্নব গরেন্তী ওইনা লৌরি”
“ঐহাক্কীদমক, নখোয় অসি ঐগী ইমুং মনুংনি। নখোয়গী মঙলান্না ঐগী ফিরেপনি”
25 JAN 2024 3:29PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি উত্তর প্রদেশকী বুলন্দশাহরদা লুপা করোর 19,100 হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসি রেল, রোদ, ওইল অমসুং গ্যাস অমদি অর্বান দিবেলপমেন্ত অমসুং হাউসিংগুম্বা মরু ওইবা সেক্তর কয়াগা মরী লৈনৈ।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা বুলন্দশাহরগী মীয়াম মরু ওইনা ইমা অমদি ইচে-ইচলশিংনা মশিং য়াম্না থোরক্তুনা মীনুংশিং অমদি থাজবা উৎপীখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা জনুৱারী 22দা ভগৱান শ্রী রামগী দর্শন তৌবা ফংজবা অসি মাগী লাইবক ফবনি অমসুং ঙসিগী থৌরমদা উত্তর প্রদেশকী মীয়ামনা শরুক য়াবীবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না বুলন্দশাহর অমসুং অপুনবা নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশকী মীয়ামবু রেলৱেজ, হায়ৱেজ, পেত্রোলিয়ম, পাইপলাইন, ৱাতর, সিৱেজ, মেদিকেল কোলেজ অমসুং ইন্দস্ত্রিএল তাউনশিপকী সেক্তরশিংদা লুপা করোর 19,000 হেনবগী ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না য়মুনা অমসুং রাম গঙ্গা তুরেলশিংদা লুনানহনবগী কেম্পেনশিংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখি হায়নসু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রিজন অসিনা রাম কাজ অমসুং রাস্ত্র কাজ (রামগী থবক অমসুং জাতিগী থবক) অনিমক্তা মহাক্কী পুন্সি কত্থোকখিবা কল্যান সিংহগুম্বা মপারী অমা পীবিখি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিনা শ্রী কল্যান সিংহ অমসুং অয়োধ্যা ধামদা মহাকগুম্বা মীওইশিংগী মঙলান থুংহনখিবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। “ঐখোয়না শক্তি লৈবা লৈবাক অমসুং তশেংবা সোসিএল জস্তিস অমগী মহাক্কী মঙলান থুংহনবদা হেন্না ইনোৎ হাপলগনি” হায়না পি,এম. মোদীনা ফোঙদোকখি।
অয়োধ্যাদা প্রান প্রতিস্থা থৌরম লোইশিনখিবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ‘রাস্ত্র প্রতিস্থা’ মরু ওইনা লৌবা অমসুং মসিবু অনৌবা পনখৈশিং তম্না পুখৎপগী মতাংদা ফোঙদোকখি। “ঐখোয়না দেবতগী দেশ অমসুং রামদগী রাস্ত্রগী লম্বেলদা শাহৌ পীগদবনি” হায়না ফোঙদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা সরকারগী ফিরেপ অসি ভারতপু 2047 ফাওবদা ভিকসিৎ ভারত অমা ওইহনবনি। অচৌবা পান্দমশিং থুংহনবগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা সবকা প্রয়সকী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মথৌ তাবা রিসোর্স পুম্নমক খোমজিন্নবা হায়খি। “উত্তর প্রদেশ খোঙজেল য়াংনা চাউখৎহনবা অসি ভিকসিৎ ভারত শেমগৎপদা মরু ওই” হায়না পল্লদুনা পি.এম. মোদীনা এগ্রিকলচর, সাইন্স, এজুকেসন, ইন্দস্ত্রী অমসুং এন্তর্প্রাইজকী সেক্তরশিংদা শাহৌ পীবা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি। “ঙসিগী থৌরম অসি মাইকৈ অসিদা অচৌবা খোঙথাং অমনি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
নীংতম্বা ফংলবা মতুংগী ভারত্তা চাউখৎ থৌরাং পুরকপদা লৈরিবা রিজনেল ইমবেলেন্সকী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীশিং খ্বাইদগী য়াম্বা রাজ্য, উত্তর প্রদেশ অসি নাথৈবীদুনা লাক্লি। প্রধান মন্ত্রীদা ‘লৈঙাকপগী’ ৱাখল্লোন অদুবু য়ানীংদবা ফোঙদোকখি অমসুং মমাংদা শক্তিগীদমক খুন্নাইবু তোখাই তোখাই তাহনলমখিবা অসিনা রাজ্য অমসুং লৈবাক অসিদা চাউনা অমাংবা লাকহল্লি। “করিগুম্বা লৈবাক্কী খ্বাইদগী চাউবা রাজ্যনা শোনবা তারবদি লৈবাক অসি করম্না শক্তি লৈবা ওইবা ঙমগনি?” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হংখি।
2017দা উত্তর প্রদেশতা দবল-ইঞ্জিন সরকার শেমখিবগা লোয়ননা রাজ্য অসিনা অরিবা শীংনবশিং থেংননবা অনৌবা লম্বীশিং ফংখি অমসুং শেন্মীৎলোন চাউখৎহনবদা শাহৌ পীখি অমসুং ঙসিগী থৌরম অসিনা সরকারগী ফিরেপকী খুদম ওইরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশতা হন্দক্তা পাইখৎখিবা চাউখৎ থৌরাংশিংগী খুদমশিং পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারত্তা দিফেন্স কোরিদোর অনিগী মনুংদা অমা শেমগৎপা অমসুং অনৌবা নেস্নেল হায়ৱেজ কয়ামরুম শেমখিবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায় সরকার অসিনা মোদর্ন এক্সপ্রেসৱেজশিংগী খুত্থাংদা UPগী শরুক পুম্নমক্তা কন্নেক্তিবিতী শাহৌ পীরি, অহানবা নমো ভারত ত্রেন প্রোজেক্ত হৌখি, সহর কয়ামরুমদা মেত্রো কন্নেক্তিবিতী পাইখৎখি অমসুং রাজ্য অসিনা ইস্তর্ন অমসুং ৱেস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোরশিংগী হব অমা ওইরক্লি। “চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিনা লাক্কদৌরিবা চহিচাশিংদা কান্নবা অদুমক পীরগনি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। পি.এম.না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি রিজন অসিনা জেৱর এয়রপোর্ত লোইশিনবগা লোয়ননা অনৌবা শক্তি অমসুং ফ্লাইৎ অমা লৈরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঙসি সরকারগী খোঙথাংশিংনা নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশনা লৈবাক অসিদা থবক খ্বাইদগী পীরিবা রিজনশিংগী মনুংদা অমা ওইরক্লি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা মালেমগী থাক্কী ইন্দস্ত্রিএল স্মার্ত সিতী 4 শেমগৎলি। সহরশিং অসিগী মনুংদা নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশকী গ্রেতর নোইদা অমা য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি মরু ওইবা তাউনশিপ অসি শঙ্গাখি। মসিনা রিজন অসিগী ইন্দস্ত্রী, অমসুং স্মোল এন্দ কোতেজ বিজিনেসশিংদা কান্নবা পীরগনি। পি.এম. মোদীনা হায়খি তাউনশিপ অসিনা এগ্রো-বেজ ইন্দস্ত্রীগীদমক অনৌবা এভেন্যুশিং পীরগনি অমসুং লমদম অসিগী লৌমী অমসুং শিন্মীশিংদা চাউনা কান্নবা পীরগনি।
মমাংদা লৌউশিংউদা কন্নেক্তিবিতীগী অৱাৎপা লৈরম্বগী অচৌবা শাফুশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অনৌবা এয়রপোর্ত অমসুং অনৌবা দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোরদা মসিগী সোল্যুসন উবা ফংখি। প্রধান ন্ত্রীনা চুগী মমলশিং হেনগৎহনবা অমসুং মন্দীদা পোৎ য়োনবগা লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা শেল হকথেংননা থুনমক চংহনবগীদমক দবল ইঞ্জিন সরকারপু থাগৎখি। মতৌ অসুম্না ইথানোলদা মীৎয়েং চংবনা চু থারিবা লৌমীশিংদা শাহৌ অমা পীরি।
“লৌমীশিংগী য়াইফনবা তৌবা হায়বনা সরকারগী খ্বাইদগী মরু ওইবা ওইরি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি সরকার অসিনা লৌমীশিংগীদমক চুঙ্গোই অমা শেম্নবা হোৎনরি অমসুং ভারতকী লৌমীশিংগীদমক অহোংবা মমলদা হারশিং ফংহন্নবা লুপা করোর কয়া চাদিং তৌরি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি ভারতকী মপালদা য়ুরিয়া বেগ অমদা লুপা 3,000 পীরিবা অদু ভারত্তা লুপা 300দগী তানা ফংহল্লি। পি.এম.না হার ভোরা অমগা অপীকপা বোত্তল অমগা মান্নরিবা নেনো য়ুরিয়া পুথোকপগী মতাংদসু ফোঙদোকখি, মসিনা কঞ্জুম্পসন হন্থহল্লি অমসুং শেল তুংশিনবা ঙমহল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি সরকারনা পি.এম. কিসান সম্মান নিধি স্কিমগী মখাদা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ 2.75 ত্রান্সফর তৌখি।
লৌমীশিংনা লৌউ-শিংউ অমসুং এগ্রো-ইকনোমীদা শরুক তম্মিবা অদুগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা কোওপরেতিবশিংগী মশিং লেপ্পা লৈতনা হেনগৎহল্লিবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না PACশিং, কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অমসুং FPOশিং অসি অপীকপা লৌমীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খোঙথাংশিংনি হায়খি। কোওপরেতিব বোদীশিং অসি সেল পর্চেস, লোনশিং, ফুদ প্রোসেসিং নত্ত্রগা এক্সপোর্তশিংগীদমক প্রমোৎ তৌরি। শ্রী মোদীনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তোরেজকা মরী লৈনবা স্কিমগী মতাংদসু পনখি, মসিগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা কোল্দ স্তোরেজকী নেৎৱার্ক অমা শেমগৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা সরকারনা লৌউ-শিংউগী সেক্তর অসি মতমগা চুনবা ওইহন্নবা পীরিবা সরকারগী শাহৌগী মতাংদা নৌহৌননা ফোঙদোকখি অমসুং হায়খি মদুদি নারী শক্তিনা মসিগী খ্বাইদগী চাউবা মেদিয়ম ওইরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি নমো দ্রোন দিদি স্কিম অসিগী মখাদা নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অসি দ্রোন পাইলোৎশিং ওইনবা ত্রেন তৌরি। ‘নমো দ্রোন দিদিনা তুংলমচৎতা খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন অমসুং লৌউ-শিংউগীদমক অচৌবা শক্তি অমা ওইরগনি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
অপীকপা লৌমীশিং অমসুং নুপীশিং শক্তি পীনবা হৌখিবা চহি 10 অসিদা পাইখৎখিবা মীয়ামগী য়াইফ থৌরাংগী স্কিমশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা পক্কা য়ুম, লোইলেৎ করোর কয়া শাখিবা, তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সনশিং পীখিবা, লৌমী অমসুং শিন্মীশিংগীদমক পেন্সনগী খুদোংচাবশিং পীখিবা, ক্রোপ ফেলিয়রদা থোকপদা লৌমীশিংদা লুপা করোর লাখ 1.5 হেন্না পীখিবা পি.এম. ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিম, লেম্না রাসন পীবগী স্কিম অমসুং আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী মতাংদা পনখি। “বেনিফিসরী অমত্তা সরকারগী স্কিমগী খুদোংচাবা ফংদবা তৌহনদবা অসি সরকারগী পান্দমনি অমসুং মসিগীদমক মোদীগী গরেন্তীগী গারীনা খুঙ্গং খুদিংমক য়ৌশিল্লি অমসুং উত্তর প্রদেশতা মীওই লাখ কয়ানা এনরোল তৌরি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
“প্রজা খুদিংমক্না সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবা ফংহনবা হায়বা অসি মোদীগী গরেন্তীনি। ঙসি লৈবাক অসিনা মোদীগী গরেন্তীবু গরেন্তী অমা হেক্তা থুংহন্নবা গরেন্তী ওইনা লৌরি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। “ঙসি সরকারগী স্কিমগী কান্নবশিংনা বেনিফিসরী খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবা খোঙথাং খুদিংমক পাইখৎলি। মরম অসিনা মোদীনা সেচুরেসন ফংনবা গরেন্তী পীরি। মোদীনা বেনিফিসরী চাদা 100 য়ৌশিন্নবা হোৎনরি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মসিনা খেন্নবা লৈবা নত্ত্রগা শেঞ্জা-থুমজাগী ওইথোকপা য়াবা খুদিংমক লৌথোক্লি। “মসি তশেংবা সেক্যুলরিজম অমসুং সোসিএল জস্তিসনি” হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হায়খি খুন্নাই খুদিংমক্তা লৌমীশিং, নুপীশিং, নহারোলশিং অমসুং লায়রবশিংগী মঙলান অসি চপ মান্নৈ। মহাক্না হায়খি সরকারগী পুকচেল শেংব খোঙথাংশিংনা মরম ওইরগা মীওই করোর 25না হৌখিবা চহি 10 অসিদা লায়রবদগী থোরকপা ঙমখি।
ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ঐগীদমক নখোয় অসি ঐগী ইমুং মনুংনি। নখোয়গী মঙলান অদু ঐগী ফিরেপনি”। মহাক্না হায়খি মোদীগীদমক লন অসি লৈবাক্কী মীচম মীয়ামদা শক্তি পীরবা মতমদা লেংদনা লৈগনি। মহাক্না মীপুম খুদিংমক, খুঙ্গংশিং, লায়রবা, নহা, নুপী নত্ত্রগা লৌমীশিং ওইরবদু শক্তি পীনবা কেম্পেন অসি মখা চত্থখিগনি হায়না থাজবা পীখি।
থৌরম অসিদা উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল, উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়োগী অদিত্যানাথ, উত্তর প্রদেশকী উপ মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ব্রজেশ পথক অমসুং রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, জেনরেল (রিতায়র্দ) ভি কে সিংহনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
লৈবা কিমি 173 শাংবা দবল লাইন ইলেক্ত্রিফাইদ সেক্সন অসিবু স্তেসন অনিগী মরক্তা গুদ ত্রেনশিং ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা লম্থাদুনা লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে। মসিগী অনৌবা DFC সেক্সন অসি য়াম্না মরু ওইবনি, মসিনা নোংপোকথংবা অমসুং নোংচুপথংবা DFCগী মরক্তা মরু ওইবা কন্নেক্তিবিতী পীরিবনি। মখা তারকপদা, মসিগী সেক্সন অসিবু মসিদা পাংথোক্লিবা ইঞ্জিনিয়রিংগী মশক থোকপা থবকশিং অসিগীদমক্তসু মমিং চৎলিবনি। মসিদা হাই রাইস ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা কিলোমীতর অমা শাংবা দবল লাইন রেল তন্নেল য়াওরি। মসিদি মালেমদা অমখক্তং লৈবা থৌওংনি। তন্নেল অসি দবল স্তেক কন্তেনর ত্রেন শেন্নবা ঙম্নবা দিজাইন তৌখিবনি। মসিগী অনৌবা DFC সেক্সন অসিনা গুদ ত্রেনশিংবু DFC ত্রেক্তা হোংজিনহনখিবদগী পেসেঞ্জর ত্রেন চেনবদা য়াম্না হেন্না নুংঙাইহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামগী মফমদা মথুরা-পলৱল সেক্সন অমসুং চিপিয়ানা বুজুর্গ-দাদ্রি সেক্সন শম্নহনবা মরিশুবা লাইন অমসু খুৎশিন্নখ্রে। মসিগী অনৌবা লাইনশিং অসিনা লৈবাক্কী কোনুংদগী খা-নোংচুপ অমসুং নোংপোকথংবা ভারত ফাওবগী রেল কন্নেক্তিবিতী হেন্না ফগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা রোদ দিভেলপমেন্ত প্রোজেক্ত কয়া অমসু খুৎশিন্নখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিদা অলিগরদগী ভদৱা ফাওবগী লেন মরি ওন্থোকপা পেকেজ-1 (NH34গী অলিগর-কানপুর সেক্সনগী শরুক অমা); শাম্লি (NH-709A) ফাওদুনা চৎপা মীরত্তগী কর্নাল ফাওবগী লম্বী পাকথোকহনবা; NH-709 AD পেকেজ-IIগী শাম্লি-মুজাফর্নগর সেক্সনবু লেন মরি ওন্থোকপগী থবক য়াওরি। মসিগী রোদ প্রোজেক্তশিং অসি পুন্না লুপা করোর 5000 হেন্না চঙদুনা পায়খৎপনি অমসুং মসিনা লমদমসিগী কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনবগা লোয়ননা শেন্মিৎলোনগী থবক থৌরমশিংবুসু চাউখৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অসিগী মনুংদা ইন্দিয়ন ওইলগী তুন্দলা-গৱারিয়া পাইপ্লাইন শঙ্গাখ্রে। লুপা করোর 700 চঙনা শাখিবা কিলোমীতর 255 শাংবা পাইপ্লাইন প্রোজেক্ত অসি পানরম্বা মতমদগী য়াম্না মাংজৌননা লোইশিনখিবনি। প্রোজেক্ত অসিনা মথুরা অমসুং তুন্দলাগী মরক্তা তুন্দলাদগী বারাউনী-কানপুর পাইপ্লাইনগী গৱারিয়া T পোইন্ত ফাওবদা পেত্রোলিয়মগী পোত্থোকশিংবু পম্পিং ফেসিলিতীগা লোয়ননা পুথোক পুশিন তৌবদা মশক থোক্না তেংবাংগনি। মসিনা তুন্দলা, লক্ষনৌ অমসুং কানপুরগী দেলিভরী ফেসিলিতীশিংদসু তেংবাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা ‘ইন্তিগ্রেতেদ ইন্দস্ত্রীএল তাউনশিপ এত গ্রেতর নোইদা’ (IITGN) অমসু খুৎশিন্নখ্রে। প্রোজেক্ত অসি পি.এম.-গতিশক্তিগী মখাদা লৈবা কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিংবু ইন্তিগ্রেতেদ ওইনা প্লান তৌবা অমসুং থবক পায়খৎপা হায়বা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমগা মরী লৈননা পায়খৎপনি। লুপা করোর 1714 চঙনা শাবা প্রোজেক্ত অসি একর 747 হেন্না শন্দোক্না লৈবনি অমসুং মসিদি ইস্তর্ন পেরিফরেল এক্সপ্রেসৱেনা খা লৈদুনা অমসুং দিল্লী-হৌরা ব্রোদ গেজ রেলৱে লাইন্না নোংপোক্তা লৈদুনা, ইস্তর্ন অমসুং ৱেস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোরগী ইন্তর্সেক্সন মনাক্তা লৈবনি। IITGNগী স্ত্রেতজিক ওইবা লৈফম অসিনা অয়েৎপা লৈতবা কন্নেক্তিবিতী পীগনি, মলতিমোদেল কন্নেক্তিবিতীগী অতোপ্পা ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়াসু প্রোজেক্ত অসিগা নক্ননা লৈরি। মখোয়শিং অদুদি – নোইদা – গ্রেতর নোইদা এক্সপ্রেসৱে (5 km), য়মুনা এক্সপ্রেসৱে (10 km), দিল্লী এয়রপোর্ত (60 km), জেৱর এয়রপোর্ত (40 km), অজেবপুর রেলৱে স্তেসন (0.5 km) অমসুং ন্যু দাদ্রি DFCC স্তেসন (10 km) অসিনি। প্রোজেক্ত অসিনা লমদম অসিগী ইন্দস্ত্রীএল গ্রোথ হেনগৎহনবা, শেন্মিৎলোন্না য়াইফবা অমসুং সস্তেনেবল ওইনা চাউখৎপদা মশক থোক্না মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম মনুংদা লুপা করোর 460 চঙনা শাখিবা সিৱেজ ত্রিতমেন্ত প্লান্ত (STP) য়াওনা নৌনা শেমদোক্লবা মথুরা সিৱরেজ স্কিম শঙ্গাখ্রে। থবকশিং অসিদা মসানীদা MLD STP 30 শাবা, ত্রান্স য়মুনাদা লৈবা MLD 30 অমসুং মসানীদা লৈবা 6.8 MLD STPবু রিহেবিলিতেত তৌবা অমসুং MLD TTRO (তর্সিএরী ত্রিতমেন্ত এন্ড রিভর্স ওস্মোসিস প্লান্ত) প্লান্ত 20 শাবা য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা মোরাদাবাদ (রামগঙ্গা) সিৱরেজ সীস্তেম অমসুং STP ৱর্ক (ফেজ-I) অসিবুসু শঙ্গাগনি। লুপা করোর 330 চঙনা শাখিবা প্রোজেক্ত অসিদা MLD STP 58, কিমি 264মুক শাংবা সিৱরেজ নেতৱর্ক অমসুং মোরাদাবাদকী রামগঙ্গা তুরলদা হেন্না মোৎশিলহনবা থিংনবা সিৱেজ পম্পিং স্তেসন মাপন শাবগী থৌরাং য়াওরি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates and lays foundation stone for development projects worth over Rs 19,100 crores in Bulandshahr, Uttar Pradesh
Dedicates 173 Km long double line electrified section between New Khurja - New Rewari on Dedicated Freight Corridor
Dedicates fourth line connecting Mathura - Palwal section & Chipiyana Buzurg - Dadri section
Dedicates multiple road development projects
Inaugurates Indian Oil's Tundla-Gawaria Pipeline
Dedicates ‘Integrated Industrial Township at Greater Noida’ (IITGN)
Inaugurates renovated Mathura sewerage scheme
“ Kalyan Singh dedicated his life to both Ram Kaaj and Rastra Kaaj”
“Building a developed India is not possible without the rapid development of UP”
“Making the life of farmers and the poor is the priority of the double engine government”
“It is Modi’s guarantee that every citizen gets the benefit of the government schemes. Today the nation treats Modi’s guarantee as the guarantee of fulfillment of any guarantee”
“For me, you are my family. Your dream is my resolution”
25 JAN 2024 3:29PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated and laid the foundation stone for development projects worth over Rs 19,100 crores in Bulandshahr, Uttar Pradesh. The projects are related to several important sectors like rail, road, oil and gas and urban development & Housing.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for the affection and trust shown by the people of Bulandshahr, especially the mothers and sisters who turned up in huge numbers. Shri Modi thanked his good fortune for Lord Shri Ram’s darshan on the 22nd of January and the presence of the people of Uttar Pradesh on today’s occasion. He congratulated the people of Bulandshahr and the entire Western Uttar Pradesh for the development projects of today worth more than Rs 19,000 crores in sectors of railway, highway, petroleum pipeline, water, sewage, medical college and industrial township. He also mentioned the inauguration of projects related to cleanliness campaigns of Yamuna and Ram Ganga rivers.
The Prime Minister said that this region has given a son like Kalyan Singh to the nation who dedicated his life to both Ram Kaaj and Rastra Kaaj (Ram’s work and nation’s work). The Prime Minister expressed happiness that the country has fulfilled the dream of Shri Kalyan Singh and people like him in Ayodhya Dham. “We will have to gain further momentum to realize his dream of a strong nation and true social justice”, PM Modi said.
Touching upon the completion of the Pran Pratishtha ceremony in Ayodhya, the Prime Minister emphasized prioritizing ‘Rashtra Pratishtha’ and taking it to new heights. “We must embolden the path of Dev to Desh and Ram to Rashtra”, Shri Modi said highlighting the government’s resolve to transform India into a Viksit Bharat by 2047. Speaking about accomplishing high goals, the Prime Minister stressed gathering all required resources along the spirit of Sabka Prayas. “Fast-paced development of Uttar Pradesh is imperative to the creation of Viksit Bharat”, PM Modi remarked as he noted the need to reinvigorate the sectors of agriculture, science, education, industry and enterprise among others. “Today’s occasion is a huge step in this direction”, he added.
Referring to the regional imbalance of development in post-independence India, the Prime Minister said that Uttar Pradesh, the state with the maximum population, was neglected. The Prime Minister criticized the ‘ruler’ mentality, and fomenting social divisions for the sake of power of earlier times resulting in huge costs for the state and the country. “If the country’s largest state was weak, how could the nation have been strong?”, asked the Prime Minister.
With the formation of the double-engine government in Uttar Pradesh in 2017, the Prime Minister underlined that the state has found new ways to tackle old challenges and provided impetus to economic development and that today’s occasion is proof of the government’s commitment. Giving examples of recent developments in Western Uttar Pradesh, the Prime Minister mentioned the development of one of the two defence corridors in India and the creation of several new national highways. He underlined the government’s emphasis on boosting connectivity to all parts of UP through modern expressways, initiation of the first NaMo Bharat train project, metro connectivity in several cities and the state becoming a hub for eastern and western dedicated freight corridors. “These development projects will remain impactful for centuries to come”, he emphasized. PM Modi further added that the region will find a new strength and flight with the completion of Jewar Airport.
The Prime Minister said, “Today, by the efforts of the government, Western Uttar Pradesh is becoming one of the main job provider regions in the country”. The Prime Minister informed that the government is working on 4 world-class Industrial Smart cities. One of these cities is in Greater Noida in western Uttar Pradesh, The Prime Minister inaugurated this important township today. This will benefit the industry, and small and cottage businesses of the region. PM Modi said that the township will create new avenues for agro-based industry and will provide immense benefit to the local farmers and workers.
Dwelling on the adverse impact of lack of connectivity in the earlier times on agriculture, the Prime Minister said that the solution can be seen in the new airport and the new dedicated freight corridor. The Prime Minister commended the double-engine government for an increase in sugarcane prices and for ensuring quick payment directly to the accounts of farmers once the produce is sold in the Mandi. Similarly, focus on ethanol is proving to be lucrative for the sugarcane farmers.
“Farmer’s welfare is a top priority of the government”, Shri Modi emphasized. He stated that the government is attempting to create a protective shield for the farmers and mentioned spending crores of rupees to make low-cost fertilizers available for Indian farmers. He informed that a bag of urea which costs Rs 3,000 outside India is made available to farmers at less than Rs 300. PM Modi also touched upon the creation of Nano urea where a small bottle makes up for a sack of fertilizers, thereby reducing consumption and saving money. Shri Modi informed that the government has transferred Rs 2.75 lakh crores in the bank accounts of farmers under PM Kisan Samman Nidhi scheme.
Underlining the contribution of farmers in agriculture and agro-economy, the Prime Minister mentioned the continuous expansion of the ambit of cooperatives. He listed PACs, cooperative societies and FPOs as measures for strengthening the small farmers. Cooperative bodies are being promoted for sale purchase, loans, food processing or exports. Shri Modi also mentioned the world’s biggest storage-related schemes under which a network of cold storage is being created in the entire country.
The Prime Minister reiterated the government’s push to modernize the farming sector and underlined that Nari Shakti can become a huge medium for this. He mentioned the NaMo Drone Didi scheme where women self-help groups are being trained to become drone pilots. “NaMo Drone Didi is going to become a huge force for rural economy and agriculture in the future”, he added.
Throwing light upon the public welfare schemes undertaken in the last 10 years to empower small farmers and women, the Prime Minister mentioned building crores of pucca houses, toilets, tapped water connections, pension facilities for farmers and labourers, PM Crop Insurance Scheme where more than Rs 1.5 lakh crores have been handed out to farmers in case of crop failure, free ration scheme, and Ayushman Bharat scheme. “It is the government’s endeavour that no beneficiary is deprived of the government scheme and for this, Modi Ki Guarantee vehicles are reaching every village and enrolling lakhs of people even in Uttar Pradesh”, Shri Modi added.
“It is Modi’s guarantee that every citizen gets the benefit of the government schemes. Today the nation treats Modi’s guarantee as the guarantee of fulfillment of any guarantee”, said the Prime Minister. “​​Today we are making every effort to ensure that the benefits of the government scheme reach every beneficiary. That's why Modi is guaranteeing saturation. Modi is emphasizing reaching 100 percent beneficiaries”, said the Prime Minister. This removes any possibility of discrimination or corruption. “This is true secularism and social justice”, he added. He said dreams of Farmers, women, poor and youth are the same in every society. He said due to genuine efforts of the government 25 crore people were brought out of poverty in the last 10 years.
Concluding the address, the Prime Minister said, “For me, you are my family. Your dream is my resolution.” He underlined that Modi’s wealth remains with the empowerment of the common families of the nation. He assured that the campaign to empower everyone, be it villages, the poor, youth, women or farmers, will carry on.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Deputy Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Brajesh Pathak, and Union Minister of State of Road Transport and Highways of India, Gen (Retd) V K Singh were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister dedicated to the nation the 173 Km long double line electrified section between New Khurja - New Rewari on Dedicated Freight Corridor (DFC) by flagging off goods trains from the two stations through video conferencing. This new DFC section is important as it establishes crucial connectivity between the Western and Eastern DFCs. Further, this section is also known for its remarkable feat of engineering. It has a ‘one kilometre long double line rail tunnel with high rise electrification’, which is the first of its kind in the world. This tunnel is designed to seamlessly operate double-stack container trains. This new DFC section will help in improving the operation of passenger trains due to the shifting of goods trains on the DFC track.
The Prime Minister also dedicated to the nation the fourth line connecting Mathura - Palwal section & Chipiyana Buzurg - Dadri section. These new lines will improve the rail connectivity of the national capital to Southern Western & Eastern India.
The Prime Minister dedicated multiple road development projects to the nation. The projects include Aligarh to Bhadwas four-laning work Package-1 (part of Aligarh-Kanpur Section of NH-34); widening of Meerut to Karnal border via Shamli (NH-709A); and four laning of Shamli-Muzaffarnagar section of NH-709 AD Package-II. The road projects. These road projects, developed at a cumulative cost of more than Rs 5000 crore will improve connectivity and help in the economic development in the region.
During the programme, the Prime Minister also inaugurated Indian Oil's Tundla-Gawaria Pipeline. Built at a cost of about Rs 700 crore, this 255 km long pipeline project has been completed well ahead of the scheduled time. The project will help in the transportation of petroleum products from Tundla to Gawaria T-Point of Barauni-Kanpur Pipeline with pumping facilities at Mathura and Tundla and delivery facilities at Tundla, Lucknow and Kanpur.
The Prime Minister also dedicated to the nation ‘Integrated Industrial Township at Greater Noida’ (IITGN). It has been developed in line with the Prime Minister’s vision of integrated planning and coordinated implementation of infrastructure connectivity projects under PM-GatiShakti. Built at a cost of Rs. 1,714 crore, the project is spread over 747 acres and is located near the intersection of Eastern and Western Dedicated Freight Corridors with the Eastern Peripheral Expressway to the south and the Delhi-Howrah broad gauge railway line to the east. IITGN’s strategic location ensures unparalleled connectivity as other infrastructures for multi-modal connectivity are present in the vicinity of this project viz. Noida-Greater Noida Expressway (5 km), Yamuna Expressway (10 km), Delhi Airport (60 km), Jewar Airport (40 km), Ajaibpur Railway Station (0.5 km) and New Dadri DFCC Station (10 km). The project marks a significant step towards fostering industrial growth, economic prosperity, and sustainable development in the region.
During the programme, the Prime Minister inaugurated the renovated Mathura sewerage scheme including the construction of a sewage treatment plant (STP) at a cost of about Rs 460 crore. This work includes construction of 30 MLD STP at Masani, rehabilitation of existing 30 MLD at Trans Yamuna and 6.8 MLD STP at Masani & construction of 20 MLD TTRO plant (Tertiary Treatment and Reverse Osmosis Plant). He also inaugurated Moradabad (Ramganga) sewerage system & STP works (Phase I). The project built at a cost of about Rs 330 crore consists of 58 MLD STP, about 264 km sewerage network and nine sewage pumping stations for pollution abatement of Ramganga River at Moradabad.