ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପୋଙ୍ଗଲ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ତାମିଲନାଡୁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରୁ ପୋଙ୍ଗଲ ସ୍ରୋତ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥିବାରୁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନରେ ସୁଖ ଓ ସମୃଦ୍ଧି କାମନା କରୁଛି
"ଆଜିର ଅନୁଭବ ପରିବାର ଏବଂ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବା ପରି"
"ଅଧିକାଂଶ ପର୍ବପର୍ବାଣୀର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଫସଲ, କୃଷକ ଏବଂ ଗାଁ ରହିଛି"
"ମୋଟା ଶସ୍ୟର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ ଏବଂ ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରୁଛି"
"ପୋଙ୍ଗଲ ପର୍ବ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଜାତୀୟ ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ"
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଏହି ଏକତା ଭାବନା ହିଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି
14 JAN 2024 12:16PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏଲ୍ ମୁରୁଗାନଙ୍କ ବାସଭବନରେ ପୋଙ୍ଗଲ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୋଙ୍ଗଲ ଅବସରରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାମିଲନାଡୁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରୁ ଉତ୍ସବର ଉତ୍ସାହ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନରେ ସୁଖ, ସମୃଦ୍ଧି ଓ ସନ୍ତୋଷର ଧାରାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରବାହ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କାମନା କରିଛନ୍ତି। ସେହିପରି ଗତକାଲି ହେଉଥିବା ଲୋହରୀ ଉତ୍ସବ, ଆଜି ମକର ଉତ୍ତରାୟଣର ପର୍ବ, ଆସନ୍ତାକାଲି ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି ଏବଂ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ମାଘ ବିହୁ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଦେଶରେ ଚାଲିଥିବା ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଗତବର୍ଷ ତାମିଲ ପୁଥାଣ୍ଡୁ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପରିଚିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଦେଖି ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଆଜିର ଅବସରରେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏଲ୍ ମୁରୁଗାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅନୁଭବ ପରିବାର ଏବଂ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ସହିତ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବା ସହିତ ସମାନ ।
ମହାନ ସନ୍ଥ ଥିରୁଭାଲ୍ଲୁଭରଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ନିର୍ମାଣରେ ଶିକ୍ଷିତ ନାଗରିକ, ସଚ୍ଚୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ଫସଲର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ପୋଙ୍ଗଲ ସମୟରେ ଭଗବାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଫସଲ ଅର୍ପଣ କରାଯାଏ ଯାହା 'ଅନ୍ନଦାତା କିଷାନ'ମାନଙ୍କୁ ଏହି ପର୍ବ ପରମ୍ପରାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁରେ ରଖିଥାଏ। ସେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ବପର୍ବାଣୀର ଗ୍ରାମୀଣ, ଫସଲ ଏବଂ କୃଷକ ସଂଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ କିପରି ଗତଥର ସେ ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଏବଂ ତାମିଲ ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ସୁପରଫୁଡ୍ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ବିଷୟରେ ଏକ ନୂତନ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅନେକ ଯୁବକ ମୋଟା ଶସ୍ୟ –ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଉପରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଉଦ୍ୟୋଗ ହାତକୁ ନେଇଛନ୍ତି। ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଚାଷ କରୁଥିବା ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ମୋଟା ଶସ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦ୍ୱାରା ସିଧାସଳଖ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ପୋଙ୍ଗଲ ଉତ୍ସବ ସମୟରେ ତାମିଲ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଘର ବାହାରେ କୋଲାମ ଆଙ୍କିବାର ପରମ୍ପରାକୁ ଅନୁସରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅଟା ବ୍ୟବହାର କରି ଭୂମିରେ ଏକାଧିକ ବିନ୍ଦୁ ତିଆରି କରି ଡିଜାଇନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ, ପ୍ରତ୍ୟେକର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି, କିନ୍ତୁ କୋଲାମର ପ୍ରକୃତ ରୂପ ସେତେବେଳେ ଅଧିକ ଚମତ୍କାର ହୋଇଯାଏ ଯେତେବେଳେ ଏହି ସମସ୍ତ ବିନ୍ଦୁକୁ ମିଶାଇ ଏକ ବଡ଼ କଳାକୃତି ତିଆରି କରାଯାଏ । କୋଲାମ୍ ସହିତ ଭାରତର ବିବିଧତା ସହ ସମାନତା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣ ପରସ୍ପର ସହିତ ଭାବପ୍ରବଣ ଭାବରେ ଯୋଡ଼ି ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ଶକ୍ତି ଏକ ନୂତନ ରୂପରେ ଦେଖାଯାଏ । ପୋଙ୍ଗଲ ପର୍ବ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଜାତୀୟ ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ଏବଂ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପରମ୍ପରାରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବନା ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ଯେଉଁଥିରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ତାମିଲ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକମାନେ ଉତ୍ସାହଜନକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକତାର ଏହି ଭାବନା ହିଁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମୁଁ ଯେଉଁ ପଞ୍ଚ ପ୍ରଣର ଆହ୍ୱାନ କରିଛି ତାହାର ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ହେଉଛି ଦେଶର ଏକତାକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ଏବଂ ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା । ପୋଙ୍ଗଲର ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ଦେଶର ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସଂକଳ୍ପରେ ନିଜକୁ ପୁନର୍ବାର ସମର୍ପିତ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ ଶେଷ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM takes part in Pongal celebrations in New Delhi
“As the Pongal stream flows from every house in Tamil Nadu, I wish the flow of happiness and prosperity in everyone’s life”
“Today's feeling is similar to celebrating festivities with family and friends”
“Crops, farmers and villages are at the center of most of the festivals”
“Millet promotion is benefitting small farmers and young entrepreneurs”
“The festival of Pongal reflects the national spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat”
“This feeling of unity is the biggest force to build a Viksit Bharat by 2047”
14 JAN 2024 12:16PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today took part in Pongal celebrations at the residence of Union Minister, Shri L Murugan in New Delhi.
Addressing on the occasion, the Prime Minister conveyed his best wishes on the occasion of Pongal and said that the festive fervour can be witnessed emanating from every home in Tamil Nadu. Shri Modi wished for a continuous flow of the stream of happiness, prosperity and contentment in the lives of all citizens. He also noted Lohri celebrations taking place yesterday, the festive occasion of Makar Uttarayan today, Makar Sankranti to be celebrated tomorrow and the onset of Magh Bihu very soon. Shri Modi conveyed his best wishes to all citizens for the ongoing festive period in the country.
Prime Minister Modi expressed delight in recognising similar faces and recalled meeting them during Tamil Puthandu celebrations last year. Thanking Union Minister, Shri L Murugan for the invite for today’s occasion, the Prime Minister said that the feeling is similar to celebrating festivities with family and friends.
Quoting great saint Thiruvalluvar, the Prime Minister highlighted the role of educated citizens, honest businessmen and good crop in nation-building and said that during Pongal, fresh crop is offered to god which puts ‘Annadata Kisans’ at the center of this festive tradition. He underlined the rural, crop and farmer connection of every festival of India. He recalled how last time, he talked about the connection between Millets and Tamil traditions. He expressed happiness that there is a new awareness about the superfood Shri Anna and many youth have taken up startup ventures on millets - Shri Anna. He informed that more than 3 crore farmers doing millet farming, are directly getting benefitted from millet promotion.
Observing the tradition of drawing Kolam outside the houses by women from the Tamil community during Pongal celebrations, the Prime Minister dwelled on the process and noted that the design is laid by making multiple dots on the ground using flour, each one having a different significance, but the real look of the Kolam becomes more magnificent when all these dots are joined and filled with colour to create a big artwork. Drawing similarities to India’s diversity with Kolam, the Prime Minister said that when every corner of the country connects emotionally with each other, the nation’s strength appears in a new form. “The festival of Pongal reflects the national spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat”, Shri Modi remarked. He also noted that the same spirit can be witnessed in the tradition started by Kashi-Tamil Sangamam and Saurashtra-Tamil Sangamam which records enthusiastic participation by people from the Tamil community in large numbers.
The Prime Minister said, “This feeling of unity is the biggest force to build a Viksit Bharat by 2047. The main element of the Panch Pran that I have invoked from the Red Fort is to energize the unity of the country and to strengthen the unity. He concluded with a call for re-dedicating ourselves to the resolution of strengthening the unity of the nation on this auspicious occasion of Pongal.