নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
বিকশিত ভাৰতৰ বাবে সংকল্পবদ্ধ: শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
দৰিদ্ৰৰ কল্যাণৰ বাবে 'মোদীৰ গাৰেণ্টি'-এ আমাৰ ভাতৃসকলক অৰ্থনৈতিকভাৱে শক্তিশালী কৰি তুলিব: শ্ৰী সোণোৱাল
শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ওড়িশাত ‘বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ত অংশগ্ৰহণ কৰে
28 DEC 2023 6:23PM by PIB Guwahati
আজি ওড়িশাৰ কটকৰ আঠগড়া ব্লকৰ ধৰীপুৰ গাওঁ পঞ্চায়তৰ অধীনত বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ আৰু আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে। সংকল্প যাত্ৰাৰ অংশ হিচাপে অনুষ্ঠানত এখন আই ই চি ভ্যানক ফ্লেগ অফ কৰা হয়। যাত্ৰাৰ অংশ হিচাপে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কটক জিলাৰ মৎস বজাৰত আন এক অনুষ্ঠানতো অংশগ্ৰহণ কৰে।অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা (ভিবিএছৱাই)ৰ পৰিৱৰ্তনশীল যাত্ৰাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
এই উপলক্ষে ভাষণত শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, “প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত এই অমৃত কালৰ শেষৰ ফালে দেশখনে আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত আত্মবিশ্বাসেৰে আগবাঢ়িছে। ৯ বছৰীয়া ফলপ্ৰসূ কাৰ্যকালত মোদীজীৰ অবিৰত প্ৰচেষ্টাই দৰিদ্ৰ, প্ৰান্তীয় লোক, মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ কল্যাণ সাধন কৰিছে। আমি জনসাধাৰণৰ কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ অধীনত ৮০ কোটি লোকে বিনামূলীয়াকৈ খাদ্য শস্য লাভ কৰা বুলি জানি আনন্দিত হৈছো। প্ৰান্তীয় লোকৰ কল্যাণ সাধনৰ লগতে এই ব্যৱস্থাত দুৰ্নীতি দূৰ কৰিবলৈ ‘এক দেশ, এক ৰেচন কাৰ্ড’ কাৰ্যকৰী কৰা হ’ল, যিয়ে জনসাধাৰণক বিশেষকৈ প্ৰব্ৰজিত শ্ৰেণীটোক সহায় কৰিব। মোদীজীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত জন ধন যোজনাই কোটি কোটি লোকক বেংকিঙৰ আনুষ্ঠানিক ব্যৱস্থালৈ অনাৰ ফলস্বৰূপে ভাৰতে আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তি লাভ কৰে। ইয়াৰ ফলত ৩২.২৯ লাখ কোটিতকৈ অধিক প্ৰত্যক্ষ সুবিধা হস্তান্তৰ কাৰ্যকৰী কৰাত সহায়ক হয়। ফলত বিগত বিত্তীয় বৰ্ষৰ শেষলৈকে আনুমানিক ২.৭৩ লাখ কোটি টকা সঞ্চয় কৰা হয়। ইয়াৰ ফলত মধ্যভোগীৰ প্ৰভাৱ নিঃশেষ হোৱাৰ লগতে ব্যৱস্থাটো অধিক কাৰ্যক্ষম হৈ উঠে। বিগত ৫ বছৰত কমেও ১৩.৫ কোটি ভাৰতীয়ই বহুমাত্ৰিক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছিল, য’ত গ্ৰাম্য অঞ্চলত দৰিদ্ৰতা ৩২.৫৯%ৰ পৰা ১৯.২৮%লৈ হ্ৰাস পায়। এই সকলোবোৰ সম্ভৱ হৈছে ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস, সবকা প্ৰয়াস’ৰ দৃষ্টিভংগীৰে পৰিচালিত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে ৰূপায়ণ কৰা দূৰদৰ্শী নীতিৰ বাবে।”
ওড়িশাৰ কটক জিলাত আয়োজিত অনুষ্ঠানসমূহত শ্ৰী সোণোৱালে মোদী চৰকাৰে আৰম্ভ কৰা পি এম স্বনিধি আৰু পি এম আৱাস যোজনা (নগৰীয়া) আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতেও মত বিনিময় কৰে। ‘মেৰী কাহানি, মেৰী জুবানী’ত কৈলাশ চন্দ্ৰ বেহেৰা, দেবানন্দ দলেই আৰু শ্ৰীকান্ত জেনাৰ দৰে হিতাধিকাৰীয়ে পি এম স্বনিধি আঁচনিৰ পৰা লাভ কৰা সুবিধাসমূহৰ বিষয়ে মত প্ৰকাশ কৰে। একেদৰে সন্তোষ বেহেৰা আৰু সুষমা দালাইয়েও পি এম আৱাস যোজনা (নগৰীয়া)ৰ পৰা লাভ কৰা সুবিধাসমূহৰ বিষয়ে প্ৰকাশ কৰে। নাবাৰ্ড, পি এম কিষাণ, এম জি এনৰেগা, স্বচ্ছ ভাৰত মিছন দৰে আঁচনিসমূহৰ হিতাধিকাৰীসকলেও আঁচনিসমূহে তেওঁলোকৰ জীৱন কেনেকৈ সলনি কৰিলে তাৰ প্ৰেৰণাদায়ক কাহিনীসমূহো প্ৰকাশ কৰে।
মৎস বজাৰৰ অনুষ্ঠানত ভাষণ দি সোণোৱালে কয়, “প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিশ্বাস কৰে যে আমাৰ সমাজৰ সামগ্ৰিক আৰু সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ বাবে সকলোকে উন্নয়নৰ পৰিসৰৰ ভিতৰলৈ অনা উচিত। ইয়াৰ ফলত প্ৰতিবন্ধী, জনজাতীয় সম্প্ৰদায়, ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ী, পৰম্পৰাগত শিপিনীৰ দৰে প্ৰান্তীয় সম্প্ৰদায়ক সহায় কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি, প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আদি নীতি ৰূপায়ণৰ লগে লগে ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীসকলৰ লগতে পৰম্পৰাগত শিপিনীসকলকো আৰ্থিক সাহায্য আগবঢ়োৱা হৈছে। একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয়ৰ লগতে বন ধন বিকাশ কেন্দ্ৰসমূহৰ দ্বাৰা আদিবাসী জনগোষ্ঠীসমূহক উন্নয়নৰ পথত আগুৱাই নিয়াৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল।
একেদৰে পি এম কিষাণ, প্ৰধানমন্ত্ৰী ফছল বীমা যোজনা, ধান আৰু ঘেঁহুৰ নূন্যতম সমৰ্থিত মূল্য (এম এছ পি) বৃদ্ধি আদি অভিনৱ আঁচনিৰ জৰিয়তে কৃষকসকলক পৰ্যাপ্ত সুৰক্ষা প্ৰদান কৰাটো মোদী চৰকাৰে নিশ্চিত কৰিছে আৰু কৃষক সমাজে ইয়াৰ শলাগ লৈছে। কিন্তু মোৰ বহুত বিশ্বাস আছে, চৰকাৰৰ আন আন আঁচনি যেনে ছ’ইল হেল্থ কাৰ্ড, কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড, প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষি সিঞ্চাই যোজনা (PMKSY) আদিয়ে সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকসকলক সহায় কৰিছে। চৰকাৰে মহিলা শক্তিক সবলীকৰণৰ দিশতো কাম কৰিছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকে নিজৰ দক্ষতা, প্ৰতিভা উপলব্ধি কৰিবলৈ সক্ষম হোৱাৰ লগতে তেওঁলোকৰ জীৱনৰ মান উন্নত কৰিবলৈও সক্ষম হৈছে। ঐতিহাসিক নাৰী শক্তি বন্দন আইনখনে ভাৰতৰ মহিলাসকলক ৰাজনৈতিকভাৱে সৱল কৰি তোলাটো নিশ্চিত কৰিছে, যাৰ ফলত তেওঁলোক ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণ প্ৰক্ৰিয়াৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ হৈ পৰিছে। উজ্জ্বলা যোজনা, পি এম মুদ্ৰা যোজনা, জল জীৱন মিছন, প্ৰধানমন্ত্ৰী মাতৃ বন্দনা যোজনা আদি বহু আঁচনিৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ মহিলাসকলৰ জীৱনৰ মান যথেষ্ট উন্নত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিছে। ঠিক তেনেদৰে আমাৰ সমাজখনক শক্তিশালী, উন্নত আৰু সবলীকৰণৰ বাবে আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্ম মোদীজীৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত যুগ যুগ ধৰি চলি অহা নীতিসমূহ পুনৰ গঢ় দিয়া আৰু তেওঁলোকৰ সমৃদ্ধিৰ বাবে খেলুৱৈসকলৰ উৎকৃষ্টতাৰ পথ সৃষ্টিয়ে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সহায় কৰিছে। একেদৰে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ স্বাস্থ্য বীমা আঁচনি আয়ুষ্মান ভাৰতৰ সহায়ত আমাৰ দেশৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে উন্নত মানৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডত সামৰ্থ্য গঢ়ি তোলা আৰু নতুন আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰি ভাৰতে এক শক্তিশালী স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ দিশত আগবাঢ়িছে। ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভাৰতে বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ শীৰ্ষ তিনিটা স্থানত উপনীত হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বই ভাৰতক বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ চালক হিচাপে পৰিণত কৰিছে কাৰণ ই বিশ্বক অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত সহায়ক হোৱাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। দুৰ্নীতি আৰু অদক্ষ শাসন ব্যৱস্থাৰে কংগ্ৰেছ চৰকাৰে অন্ধকাৰ যুগক সৃষ্টি কৰিছিল। কিন্তু মোদীজীৰ নেতৃত্বত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ অৰ্থনৈতিক দেশত পৰিণত হৈছে ভাৰত। “কংগ্ৰেছৰ ছয় দশকৰ অপশাসনে কৰিব নোৱাৰা কাম কৰি মোদীজীৰ ন বছৰীয়া সুশাসনে জনসাধাৰণৰ কল্যাণ সাধন কৰিছে।”

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
‘Sankalpabadh’ for a Viksit Bharat: Shri Sarbananda Sonowal
‘Modi Ki Guarantee’ for Garib Kalyan to bolster economic power of our brethren: Shri Sonowal
Shri Sarbananda Sonowal participates in the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ in Odisha
28 DEC 2023 6:23PM by PIB Delhi
Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush, Shri Sarbananda Sonowal attended the Viksit Bharat Sankalp Yatra programmes at Dharipur GP of Athagada block in Cuttack,Orissa today. An IEC van, as part of the coveted Sankalp yarta, was flagged off from the programme. The Union Minister also attended another programme to be part of the Yatra from the Macchua bazaar in the Cuttack district. The Union Minister of Ports, Shipping, and Waterways and Ayush, Sarbananda Sonowal highlighted the transformative journey of the Viksit Bharat Sankalp Yatra (VBSY).
Speaking on the occasion, Shri Sarbananda Sonowal said, “Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the country is moving ahead confidently towards realising his vision of an Atmanirbhar Bharat by the end of this Amrit Kaal. The sustained effort by Modi ji, in his fruitful 9 years as the leader of the country, has resulted welfare of the poor, the marginalised, the women as well as the youth. We are committed to ensure welfare of the people. It is heartening to know that as many as 80 crores of people received free foodgrains under PM Garib Kalyan Anna Yojana. To weed out corruption in the system for maximisation of welfare of the marginalised, the ‘One Nation, One Ration Card’ was executed that help people, especially the migrating class. Under Modi ji’s visionary leadership, India achieved financial inclusion as crores of people were brought into the formal system of banking by Jan Dhan Yojana’. This helped implement Direct Benefit Transfer of more than 32.29 lakh crores; with an estimated savings of 2.73 lakh crores by the end of last fiscal. This not only broke the middlemen nexus but made the system far more efficient. As many as 13.5 crore Indians lifted from Multi dimensional poverty in last 5 years, with rural areas recording fastest decline in poverty from 32.59% to 19.28%. All these could happen due to the visionary policies implemented by the government led by Prime Minister Narendra Modi which is guided by the vision of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Viswas, Sabka Prayas.”
At the events held in the Cuttack district of Odisha, Shri Sonowal also interacted with the beneficiaries of PMSVANidhi and PM Awas Yojana (Urban) schemes launched by the Modi government. At the ‘Meri Kahani, Meri Jubani’, beneficiaries like Kailash Chandra Behera, Debananda Dalei and Srikanta Jena shared their stories about the benefits they have drawn from PM SVANidhi scheme. Similary, Santosh Behera and Sushma Dalei shared their stories about the benefits drawn from PM Awas Yojana (Urban). Beneficiaries of schemes from NABARD, PM Kisan, MGNREGS, Swacha Bharat Mission also shared their inspiring tale about how the schemes changed their life experience. Among them, Subrat Kar, Nakula Chandra Sahu, Ramachandra Sahoo, Niranjan Rout and Sita Sahoo were prominent.
Speaking at the event at the Macchuha bazaar, Shri Sonowal said, “PM Narendra Modiji believes that everyone must be brought along the ambit of development for an overall and holistic development of our society. This has helped marginal communities like Divyangs, Tribal communities, street vendors, traditional craftsmen among others. With the rolling out of policies like PMSVANidhi, PM Vishwakarma, financial support are being offered for street vendors as well as traditional craftsmen alike. Eklavya Model Residential Schools as well as Van Dhan Vikas Kendras were designed to bring the tribal communities on to the road of development. Similary, the Modi government has ensured that the farming communities are provided with adequate protection through innovative schemes like PM Kisan, Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, increase in Minimum Support Price (MSP) in rice and wheat has believed the farmers community immensely. Other schemes like Soil Health cards, Kisan credit cards, Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana (PMKSY) has helped the farmers from across the country. The govt has also worked towards empowering women power by enabling them to realise their skills, talent by curating opportunities as well as enabling them for improving their quality of lives. The historic Nari Shakti Vandan Adhiniyam has ensured that the women of India are empowered politically, making them an important ally in the process of nation building. Many schemes like Ujjwala Yojana, PM Mudra Yojana, Jal Jeevan Mission, Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana and others has ensured that the quality of life for women of India improves considerably. Similary, the youth, who is our future, remains at the centre of Modiji’s focus for empowering our society for a stronger, better and happier tomorrow. Revamping of age old policies in education, building avenues for the prosperity of sportspeople to excel their performance have helped the youth of the country. Similary, the middle class of our country has access to good quality healthcare with the help of Ayushman Bharat, the biggest health insurance scheme in the world. By building capacity and creating new infrastructure in the healthcare sector, India is moving towards building a robust healthcare delivery system, offering a diverse and efficient patient care solutions. As India moves ahead towards becoming Top Three Global economy by 2030, the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modiji has put India in the driver’s seat of World Economy as it secures an important role in delivering economic growth for the world. India, under Modi ji, has become a major Economic country in the world, eclipsing the dark age of Congress governments when corruption and inefficient governance ruled the roost. Modiji’s nine years of good governance has delivered what six decades of bad governance by Congress failed to deliver for the welfare of the people.”