শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
বিহারদা গঙ্গা তুরেল মথক্তা দিঘা অমসুং সোনেপুর শম্নবা কিমি ৪.৫৬ শাবা লেন-৬গী অনৌবা থোং অমা শাবা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
27 DEC 2023 3:35PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেবিনেত কম্মিতি ওন ইকোনোমিক এফেয়ার্সনা গঙ্গা তুরেল মথক্তা( হৌজিক লৈরিবা দিঘা-সোনেপুর রেল-কম-রোদ ব্রিজগী নোংচুপ থংবা শরুক্তা) কিমি ৪.৫৬ শাবা লেন-৬গী অনৌবা থোং অমা শাবা অয়াবা পীখ্রে অমসুং থোং অসি ই.পি.সি মোদতা বিহারদা পাতনা জিলা অমসুং সারন(এন.ঐচ-১৩০ ৱেস্ত) অনিমক্তগী লানবা য়াগনি।
চাদিং তৌগদবা শেনফম:
সিবিল কন্সত্রক্সনগী লুপা করোর ২,২৩৩.৮১ য়াওনা প্রোজেক অসিগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৩,০৬৪.৪৫ নি।
বেনিফিসরি মশিং:
থোং অসিনা চৎথোক-চৎশিন হেন্না য়াংহনগনি অমসুং অৱাং থংবা বিহার য়াওনা রাজ্য অসি হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎহনগনি।
অকুপ্পশিং:
দিঘা(পাতনা অমসুং গঙ্গা তুরেলগী মখা থংবা তোর্বান্দা লৈবা) অমসুং সোনেপুর(সারন জিলাদা গঙ্গা তুরেলগী অৱাং থংবা তোর্বান) অসি হৌজিক অয়াংবা গারি খক্ত লানবা য়াবা রেল কম রোদ ব্রিজ অমনা শম্নহল্লি। মরম অদুনা, হৌজিক লৈরিবা লম্বী অসি পোৎ-চৈ পুবা গারিশিং লানবা য়াদবনা অচৌবা ইকোনোমিক ব্লোকেত অমা ওইরি। দিঘা অমসুং সোনেপুরগী মরক্তা থোং অসি শাদুনা মসিগী অৱাবা অসি কোকহনবা ঙমগনি অমসুং থোং অসি হেক শাবদা পোৎ-চৈ লানবা য়াগনি অমসুং লমদম অসিগী শেন-থুমগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগনি।
থোং অসিনা এন.ঐচ-১৩৯ ফাওরগা পাতনাদগী গোল্দন ক্বাদ্রিলেতরেল কোরিদোরগা ঔরাঙ্গবাদ অমসুং সোনেপুর(এন.ঐচ-৩১, ছাপ্রা, মোতিহারি(ইস্ত-ৱেস্ত কোরিদোর ওল্দ এন.ঐচ-২৭), বেত্তিয়া(এন.ঐচ-৭২৭)তা অৱাং থংবা বিহারদা শম্নহনগনি। প্রোজেক অসি বুদ্ধ সর্কুইতকী শরুক অমনি। মসিনা বাইসালি অমসুং কেসারিয়াদা বুদ্ধ স্তুপাগা শম্নহনগনি। এন.ঐচ-১৩৯ ৱেস্তনা মমিং চৎলবা অরেরাজ সোমেশ্বর নাথ লাইশঙ অমসুং শানবা থৌরাং তৌরিবা বিরাত রমায়ন মন্দির(মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ধর্মগী মোনুমেন্ত)গা ইস্ত চম্পারন জিলাদা কেসারিয়াদা শম্নগনি।
প্রোজেক অসি পাতনাদা পায়খৎকনি অমসুং রাজ্যগী কোনুং ফাওরগা অৱাং থংবা বিহার অমসুং বিহারগী খা থংবা শরুক শম্নগনি। থোং অসিনা চৎথোক-চৎশিন হেন্না য়াংহনগনি অমসুং অৱাং থংবা বিহার য়াওনা রাজ্য অসি হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎহনগনি। শেন-থুমগী লমদা নৈনবদা বেজ কেস্তা চাদা ১৭.৬ কী ই.আই.আর.আর অমা উৎলে অমসুং চৎথোক-চৎশিনগী মতম অমসুং অথাপ্পা ওইজবদা খ্বাইদগী খুদোংচাদবা ফিবমদা চাদা ১৩.১ ওইগনি।
থবক ওইনা পাংথোক্নবা লাল্লোং অমসুং পান্দমশিং:
খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজি হায়বদি ফাইব দি-বিল্দিং ইনফোর্মেসন মোদেল্লিং(বি আই এম), ব্রিজ হেল্থ মোনিতরিং সিস্তেম(বি ঐচ এম এস), থাগী দ্রোন মেপ্পিং শীজিন্নদুনা শাবা অমসুং শীজিন্নবদা মগুন লৈহন্নবা হোৎনগনি। থবক পীবা হৌখিবা নুমিত্তগী থা ৪২গী মনুংদা শাবা লোইশিন্নবা পান্দম থম্লি।
অচৌবা কান্নবা, থবক পীবা ঙম্বগী খুদোংচাবা য়াওনা:
1. প্রোজেক অসিনা অৱাং থংবা বিহার অমসুং খা থংবা বিহারগী শরুকশিং য়াংনা অমসুং হেন্না নুংঙাইনা চৎথোক-চৎশিন য়াহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা লমদম অসি শীনবা থুংনা খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোন চাউখৎহনগনি।
2. শেমগৎ-শাগৎপা মনুং অমসুং য়েংশিনবা মতম মনুংদা পাংথোকপা তোঙান-তোঙানবা থবকশিংনা স্কিল অমসুং অন-স্কিল শিন্মীশিং হকথেংননা থবক পীগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
কোনশিল্লিবা রাজ্যশিং/জিলাশিং:
প্রোজেক অসিনা জিলা অনি হায়বদি খা থংবা শরুক্তা দিঘাদা পাতনা অমসুং বিহারগী গঙ্গা তুরেল লাল্লগা অৱাং থংবা শরুক্তা সারনগা শম্নহনগনি।
নুঙগীৱারোল:
বাকারপুর, মনিকপুর, সাহেবগঞ্জ, অরেরাজ শম্নবা পাতনা(এ আই আই এম এস) ময়াগী এন.ঐচ-১৩৯গী পরিং অসিদগী হৌরগা বেত্তিয়া ময়াগী এন.ঐচ-২৭গী জঙ্কসন ফাওবগী পরিং অসি জুলাই ৮, ২০২১দা থোকখিবা গেজেত নোতিফিকেসনগী মখাদা এন.ঐচ-১৩৯(ৱেস্ত) হায়না সরকারনা লাউথোক্লে।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves construction of New 4.56 km long, 6-Lane Bridge across River Ganga connecting Digha and Sonepur in Bihar
27 DEC 2023 3:35PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today gave its approval for the Construction of New 4556 m long, 6-Lane High Level/ Extra Dosed Cable stayed Bridge across River Ganga (Parallel to Western Side of Existing Digha-Sonepur Rail-Cum Road Bridge) and its approaches on both sides in the Districts of Patna and Saran (NH-139W) in the State of Bihar on EPC mode.
Expenditure involved:
The Total cost for the project is Rs.3,064.45 crore which includes civil construction cost of Rs.2,233.81 crore.
No. of beneficiaries:
The Bridge will make the traffic faster and easier resulting in overall development of the State, especially North Bihar.
Details:
Digha (situated at Patna & South Bank of Ganga River) and Sonepur (North Bank of Ganga River in Saran District) are presently connected by a Rail Cum Road Bridge for movement of light vehicles only. Therefore, the present road cannot be used for transport of goods and commodities which is a major economic blockade. The constraint will be removed by providing this bridge, between Digha and Sonepur and; goods and commodities can be transported once the bridge is constructed, unleashing the economic potential of the region.
This bridge will provide direct connectivity from Patna to Golden quadrilateral corridor via NH-139 at Aurangabad and Sonepur (NH-31), Chhapra, Motihari (East-West corridor old NH-27), Bettiah (NH-727) in the Northern side of Bihar. This Project is a part of Buddha circuit. lt provides better connectivity to Buddha Stupa at Vaishali and Keshariya. Also, NH-139W provides connectivity to very famous Areraj Someshwar Nath Temple and proposed Viraat Ramayan Mandir (largest religious monument in the world) at Kesariya in the East Champaran District.
This project is falling in Patna and will provide better connectivity to North Bihar and South part of the Bihar through State Capital. The Bridge will make the movement of vehicles faster and easier resulting in overall development of the region. The Economic analysis results have shown an EIRR of 17.6% in base case and 13.1% is worst case which may be attributed to the savings in distance and time travelled.
Implementation strategy and targets:
The work is to be implemented on EPC Mode with the use latest technology like 5D-Building Information Modelling (BIM), Bridge Health Monitoring System (BHMS), monthly drone mapping to ensure quality of construction and operations.
The work is targeted to be completed in 42 months from the appointed date.
Major impact, including employment generation potential:
1. This project is aimed at providing faster commute and to provide better connectivity between North and South Parts of the Bihar. Thus, promoting the socio-economic growth of the entire region.
2. Various activities performed during the construction and maintenance period of the project are expected to generate direct employment for skilled and un-skilled workers.
States/districts covered:
The Bridge will connect two Districts namely Patna at Digha on South side and Saran on North Side across River Ganga, Bihar.
Background:
Government has declared the stretch “the Highway starting from its junction with NH-139 near Patna (AIIMS) connecting Bakarpur, Manikpur, Sahebganj, Areraj and terminating at its junction with NH- 727 near Bettiah in the State of Bihar” as NH-139(W) vide Gazette Notification dated 8th July 2021.