Ministry of Education
PM addresses participants of Grand Finale of Smart India Hackathon 2023
“Hackathon is a learning opportunity for me too and I eagerly look forward to it”
“India of 21st century is moving forward with the mantra of ‘Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan and Jai Anusandhan’”
“Today we are at a turning point in time, where every effort of ours will strengthen the foundation of the India of the next thousand years”
“The world is confident that in India it will find low-cost, quality, sustainable and scalable solutions to global challenges”
“Understand the uniqueness of the current time as many factors have come together”
“Our Chandrayaan mission has increased the expectations of the world manifold”
“Through Smart India Hackathon, the youth power of the country is extracting the Amrit of solutions for developed India”
20 DEC 2023 8:30AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with the participants of the Grand Finale of Smart India Hackathon 2023 and addressed them today via video conferencing.
The Prime Minister interacted with Mr Soikat Das and Mr Protik Saha from National Institute of Engineering, Mysuru, Karnataka who worked on the theme of Transportation and Logistics by the Ministry of Coal. They are building an IoT-based system for railway cargo. The Prime Minister told them that the Hackathon is a learning opportunity for him too and he is always eager to interact with the participants. Looking at the beaming faces of the participants, the Prime Minister said that their enthusiasm, willpower and desire for nation-building has become the identity of India’s youth power. The team which included students from Bangladesh too informed the Prime Minister that they are trying to address the problem of under and overloading of railway coal wagons which leads to losses or fines. They are using IoT and AI-based technologies for that. The team comprises 6 members 3 each from Bangladesh and India. The Prime Minister expressed the confidence that their effort will benefit Indian railways, which is undergoing a transformative phase. He informed that logistics is the focus area and hoped that many more students from Bangladesh come to India in future and mentioned that the ‘Study in India ‘ programme will help such students.
Ms Tiwari Harshita S and Mr Jethwa Jay P from Gujarat Technological University, Ahmedabad worked on the project of improving the medium-resolution images received by the ISRO’s Moonlander by converting them to super-resolution images using image processing and AI to create a hazard map of the moon. The output of the project will help determine a safe landing spot and navigation path for future missions. The Prime Minister suggested getting supervision and guidance from the team at ISRO along with various space startups in the country. The Prime Minister said that India’s space program has become a ray of hope for the world after Chandrayan 3’s success and has changed the outlook of foreign nations towards India. He underlined that the present era is a perfect time period for the youth who wish to contribute towards India’s space sector as he mentioned the space sector being opened up to the private sector for the youth to flourish. He also mentioned ISRO opening up its facilities for new-age startups and suggested they visit IN-SPACe headquarters located in Ahmedabad.
Ankit Kumar and Syed Siddiqui Hussain from Veer Surendra Sai University of Technology, Sambalpur, Odisha worked on Open Innovation in the context of mental health of children and created a rating that will help parents and medical professionals by forewarning them. On the urging of the Prime Minister, a woman member of the team also briefed the Prime Minister about the project. Congratulating the team for picking up an important area, the Prime Minister elaborated on the problem of mental health among the young population and emphasized the importance of the Education Department working on such issues and exploring ways to scale up and deploy the discovered solution in educational institutions. “Mental health of the youth is important for making India Viksit”, he said. He also told them about the MY-India portal.
Ms Reshma Masthutha R from Assam Royal Global University, Guwahati, Assam interacted with the Prime Minister using the AI tool Bhashini. Bhashini tool for real-time translation was used for the first time at such an event. The Prime Minister emphasized that Ms Reshma and her team who hail from the South of India are true ambassadors of Ek Bharat Shreshtha Bharat. Her team worked on creating input-based AI generative designs of components of hydropower plants using a web application, thereby helping India become a self-reliant nation in energy and reducing dependency on fossil fuels. The Prime Minister stressed finding ways to connect the power sector with artificial intelligence as both are extremely important for Viksit Bharat and critical to shaping India’s future. He also stressed the need to achieve efficiency using AI-based solutions in power production, and power transmission along with monitoring consumption. Highlighting the government’s achievementof transmitting electricity to every village and family in the past years, PM Modi emphasized the government’s focus on small-scale solar plants in agricultural fields and rooftop solar plants in towns and suggested finding AI solutions to the same. He also requested them to visit the Northeast.
Mr Rishabh S Vishwamithra from Noida Institute of Engineering and Technology, Greater Noida, Uttar Pradesh worked on Blockchain and Cyber Security by NTRO to provide solutions for detecting phishing domains using artificial intelligence. The Prime Minister, talking about the ever-evolving challenges of cyber fraud, emphasized the need for high alertness in the context of new technologies. He mentioned deep fake videos by generative AI and stressed the need to be vigilant before believing any photo or video. He mentioned India’s campaign to create a global framework for AI.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness about the dedication of the young generation to provide solutions for the problems of the country. He reiterated the success of previous hackathons. Startups and solutions that came out of the previous hackathons are helping both the government and society.
Recalling the mantra of 21st century India i.e. Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan and Jai Anusandhan, PM Modi said that every Indian is forsaking the inertia of status quo. Mentioning India’s rise as the third largest economy the Prime Minister talked about India's UPI success, vaccine success during the pandemic.
Addressing the young innovators and domain experts, PM Modi reiterated the importance of the current time period that will decide the direction of the next one thousand years. The Prime Minister asked them to understand the uniqueness of the current time as many factors have come together, such as India being one of the youngest countries in the world, its talent pool, stable and strong government, booming economy and unprecedented emphasis on science and technology.
“Technology has become a big part of our lives today”, the Prime Minister stressed. Emphasizing the role of young innovators, he pointed out that an upgraded version of technology comes up just when one starts getting used to it.
The Prime Minister reiterated that the next 25 years of India’s Amrit Kaal will be a defining period for the young innovators. He underlined the common goal of a self-reliant India and stated the objective of not importing any new and being dependent on other nations. Giving the example of defence sector which is working towards self-reliance, he pointed out that India is forced to import some defence technologies. He also stressed the need for self-reliance in semiconductor and chip technology. PM Modi also highlighted India’s high aspirations in the quantum technology and hydrogen energy sectors. He said that the government is giving special emphasis to all such sectors by creating a modern ecosystem of the 21st century, but its success depends on the success of the youth.
PM Modi told the young innovators that “the world is confident that in India it will find low-cost, quality, sustainable and scalable solutions to global challenges. Our Chandrayaan mission has increased the expectations of the world manifold” and asked them to innovate accordingly. Explaining the goal of Hackathong the Prime Minister stated “The aim of Smart India Hackathon is to solve the country's problems and create employment through solutions. Through Smart India Hackathon, the youth power of the country is extracting the Amrit of solutions for developed India.” Expressing trust in the youth power of the nation, the Prime Minister asked them to keep the resolution of Viksit Bharat in mind while finding a solution to any problem. “Whatever you do, may it be the best. You have to do such work that the world follows you” PM Modi concluded.
Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan made his presence virtually. Speaking on the occasion, he expressed his gratitude to the Prime Minister Shri Narendra Modi for providing a dynamic leadership and guidance to the youth of the country.
He highlighted that the number of teams in 2017 stood at 7531, and this figure has witnessed a remarkable six fold increase, reaching 44617 teams in the current year. He also mentioned that this year 267,000 participants are poised to channel their creative energies towards the development of 51,000 new ideas. Furthermore he also added that initiatives like SIH are going to connect the new generation to the development of the country and such efforts will fulfill the aim of building Viksit Bharat by 2047.
Background
In line with the Prime Minister’s vision of youth-led development, Smart India Hackathon (SIH) is a nationwide initiative to provide students a platform to solve the pressing problems of Ministries and Departments of the Government, industries and other organizations. Launched in 2017, Smart India Hackathon has gained massive popularity among young innovators. In the last five editions, innovative solutions have emerged in different domains and stand out as established startups.
This year, the Grand Finale of SIH is being held from 19th to 23rd December. In SIH 2023, more than 50,000 ideas were received from 44,000 teams, which is almost a sevenfold increase compared to the first edition of SIH. Over 12,000 participants and more than 2500 mentors will participate in the grand finale scheduled at 48 nodal centers across the country. A total of 1282 teams have been shortlisted this year for the grand finale to provide solutions on various themes including Space Technology, Smart Education, Disaster Management, Robotics and Drones, Heritage and Culture etc.
The participating teams will tackle and provide solutions for 231 problem statements (176 software and 55 hardware) posted by 51 departments of 25 Union Ministers and State governments. The total prize for Smart India Hackathon 2023 is more than Rs 2 crore, where each winning team will be awarded a cash prize of Rs 1 lakh per problem statement.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
পি.এম.না স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন 2023গী গ্রান্দ ফিনালেদা শরুক য়ারিবশিংদা ৱা ঙাংখ্রে
“হেকাথোন অসি ঐহাক্কীদমক্তা তমশিন্নবা খুদোংচাবা অমনি অমসুং ঐহাক্না মসিবু খৌরাংনা ঙাইরি”
“21শুবা চহিচাগী ভারতনা ‘জয় জৱান, জয় কিসান, জয় বিজ্ঞান অমসুং জয় অনুসন্ধন’গী মন্ত্রগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি”
“ঙসি ঐখোয়না মীপুম খুদিংমক্কী খোঙথাং খুদিংমক্না মথংগী চহি লিশিং কয়াগীদমক ভারতকী য়ুম্ফম চেৎশিনহল্লিবা তানফম অমদা লৈরি”
“মালেম্না থাজৈ মদুদি ভারতনা মালেমগী শীংনবশিংগীদমক শেল-চংদবা, ক্বালিতী লৈবা, তুং কোইগদবা অমসুং চাউথোকপা য়াবা সোল্যুসনশিং পুথোরক্কনি”
“তানফম অসিগী তোপ-তোপ্পা অদু খংজিল্লু মরমদি ফেক্তর কয়ানা অমত্তা ওইনা পুনশিল্লি”
“ঐখোয়গী চন্দ্রয়ান মিসন অসিনা মালেমগী থাজবা শরুক কয়া হেনগৎহনখি”
“স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোনগী খুত্থাংদা লৈবাক্কী য়ুবা শক্তিনা চাউখৎপা ভারতকীদমক সোল্যুসনশিংগী অমৃত পুথোক্লি”
20 DEC 2023 8:30AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন 2023গী গ্রান্দ ফিনালেদা শরুক য়ারিবশিংগা ৱারী শাখ্রে অমসুং মখোয়দা ৱা ঙাংখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা কোল মন্ত্রালয়গী ত্রান্সপোর্তেসন এন্দ লোজিস্তিক্স হায়বা থিমদা থবক তৌরিবা কর্নাতকাগী মৈশুরুদা লৈবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ইঞ্জিনীয়রিংদগী শ্রী সোইকত দাস অমসুং শ্রী প্রোতিক সাহাগা ৱারী শাখি। মখোয়না রেলৱে কার্গোগীদমক IoT-বেজ সিস্তেম অমা শারি। প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়দা হায়খি মদুদি হেকাথোন অসি মহাক্কী ওইনসু তমশিন্নবা খুদোংচাবা অমনি অমসুং মহাক্না মতম চুপ্পদা শরুক য়ারিবশিংগা লোয়ননা ৱারী শানবা খৌরাংনা ঙাইরি। শরুক য়ারিবশিংগী মঙালনা থল্লবা শক্তমশিংদা য়েংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মখোয়গী থৱায় য়াওবা, ৱিলপাৱর অমসুং লৈবাক শেমগৎপগী অপাম্বা অসিনা ভারতকী য়ুবা শক্তিগী মশক তাক্লি। বাংলাদেশতগী মহৈরোয়শিং য়াওরিবা তীমশিংনা প্রধান মন্ত্রীদা মখোয়না অমাংবশিং থোকহল্লিবা নত্ত্রগা ফাইনশিং থীহল্লিবা রেলৱে কোল ৱেগোনশিংগী অন্দর অমসুং ওভরলোদিংগী সমস্যা কোকহন্নবা হোৎনরি হায়না পাউদমখি। মখোয়না মসিগীদমক IoT অমসুং AI-তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নরি। তীম অসি বাংলাদেশ অমসুং ভারত্তগী 3-3 য়াওনা মীওই 6না শারি। প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী খোঙথাংনা হৌজিক অওনবা তাঙ্কক অমদা লৈরিবা ইন্দিয়ন রেলৱেজতা কান্নবা পীরগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি লোজিস্তিক্স অসিনা ফোকস এরিয়া ওইরি অমসুং বাংলাদেশতগী মহৈরোয় কয়ানা তুংদা ভারত্তা লাক্নবা আশা ফোঙদোকখি অমসুং ‘স্তদী ইন ইন্দিয়া’ প্রোগ্রামনা মহৈরোয়শিংদা মতেং পাংলগনি হায়খি।
অহমদাবাদকী গুজরাত তেক্নোলোজিকেল য়ুনিভর্সিতীদগী কুমারি তিৱারী হরশিতা অমসুং শ্রী জেথৱা জে পিনা থাগী হজার্দ মেপ শেম্নবা ইমেজ প্রোসেসিং অমসুং AI শীজিন্নদুনা ISROগী মুনলেন্দরদগী ফংবা মেদিয়ম-রিজোল্যুসন ইমেজশিংবু সুপর-রিজোল্যুসন ইমেজশিংদা ওন্থোকপগী প্রোজেক্ততা থবক তৌখি। প্রোজেক্তকী আউৎপুৎনা শাফবা লেন্দিং স্পোৎ অমসুং তুংগী মিসনশিংগী নেভিগেসন পথ লেপথোকপদা মতেং পাংগনি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা স্পেস স্তার্তঅপ কয়াগা লোয়ননা ISROদা লৈরিবা তীমদগী সুপর্ভিজন অমসুং গাইদেন্স লৌনবা ৱাখল্লোন ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী স্পেস প্রোগ্রাম অসি চন্দ্রয়ান 3গী মাইপাকখ্রবা মতুংদা মালেমগী আশাগী মঙাল ওইখি অমসুং ভারত্তা মীরৈবাকশিংনা য়েংবা মীৎয়েংদা অহোংবা লাকহনখি। মহাক্না হায়খি হৌজিক্কী চহিচা অসি ভারতকী স্পেস সেক্তরগী মাইকৈদা শরুক তম্বা পাম্বা নহারোলগীদমক চপ চারবা তানফম অমনি মরমদি স্পেস সেক্তর অসি খুমাং চাউশিন্নবা নহারোলগীদমক প্রাইবেৎ সেক্তরদা হাংদোক্লে। মহাক্না ISROনা ন্যু-এজ স্তার্তঅপশিংগীদমক মখোয়গী ফেসিলিতীশিং হাংদোক্লি হায়নসু ফোঙদোকখি অমসুং মখোয়না অহমদাবাদতা লৈবা IN-SPACe হেদক্বাতর্সতা চৎনবসু হায়খি।
ওরিশাগী সম্বলপুরগী ভীর সুরেন্দ্র সাই য়ুনিভর্সিতী ওফ তেক্নোলোজীদগী অঙ্কিত কুমার অমসুং স্যেদ সিদ্দিকি হ্যুসেন্না অঙাংশিংগী মেন্তেল হেল্থকী মতাংদা ওপন ইন্নোভেসন্দা থবক তৌখি অমসুং মমা-মপা অমসুং মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিংদা মাংজৌননা চেকশিনৱা থমদুনা মতেং পাংনবা রেতিং অমা শেমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়বদগী তীম অসিগী নুপী মেম্বর অমনা প্রধান মন্ত্রীদা প্রোজেক্তকী মরমদা তেল্লপনা পাউদমখি। তীম অসিনা মরু ওইবা হীরম অমা খনবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নহা ওইরিবা মীওইশিংগী মরক্তা থেংনরিবা মেন্তেল হেল্থকী সমস্যাগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং অসিগুম্বা সমস্যাশিংদা এজুকেসন দিপার্তমেন্তনা থবক পাইখৎপগী মরু ওইবা অমসুং এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা সোল্যুসন পুথোকপা হেনগৎহন্নবা অমসুং মদু দিপ্লোই তৌনবা লম্বীশিং পুথোকপগী মরু ওইবা অদু থমখি। “নহারোলগী মেন্তেল হেল্থ অসি ভারতপু ভিক্ষিৎ ওইহনবদা মরু ওই” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না MY-ইন্দিয়া পোর্তেলগী মতাংদসু ফোঙদোকখি।
অসামগী গুৱাহাতিগী অসাম রোয়েল গোব্লেল য়ুনিভর্সিতীগী কুমারী রেস্মা মস্থুথা আরগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীনা AI তুল ভাশিনি শীজিন্নবগী মতাংদা ৱারী শাখি। অসিগুম্বা থৌরম অমমদা অহানবা ওইনা রিএল-তাইম ত্রান্সলেসনগীদমক ভাশিনি তুল অসি শীজিন্নখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী খা থংবদগী লাকখিবা কুমারি রেস্মা অমসুং মহাক্কী তীমবু এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী অশেংবা এম্বেসেদরশিংনি হায়না থাগৎখি। মহাক্কী তীমনা ৱেব এপ্লিকেসন শীজিন্নদুনা হাইদ্রোপাৱর প্লান্তশিংগী কম্পোনেন্তশিংগী ইনপুৎ-বেজ AI জেনরেতিন দিজিনশিং শেম্বগী থবক তৌরি, মসিনা ভারতপু ইনর্জীদা মীপাল তাংদবা লৈবাক অমা ওইহনবদা মতেং পাংলি অমসুং ফোসিল ফ্যুলগী মীপাল তাংবসু হন্থহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকা লোয়ননা পাৱর সেক্তর কন্নেক্ত তৌনবা লম্বীশিং থীদোক্নবা হায়খি মরমদি অনিমক ভিক্ষিৎ ভারতকীদমক য়াম্না মরু ওই অমসুং ভারতকী তুংলমচৎ শেম্বদা মরু ওই। মহাক্না কঞ্জুম্পসন মোনিতর তৌবগা লোয়ননা পাৱর প্রদক্সন, অমসুং পাৱর ত্রান্সমিসনদা AI-বেজ সোল্যুসনশিং শীজিন্নদুনা ইফিসিএন্সী ফংবা মথৌ তাই হায়খি। হৌখিবা চহিশিংদা সরকারনা খুঙ্গং অমসুং ইমুং খুদিংদা ইলেক্ত্রিসিতী ফংহনবা ঙম্বগী মাইপাকপা অদু থমলদুনা পি.এম. মোদীনা সরকারনা লৌবুকশিংদা স্মোল-স্কেল সোলর প্লান্তশিং অমসুং সহরশিংদা রুফতোপ সোলর প্লান্তশিংদা মীৎয়েং থমখি হায়খি অমসুং মসিদা AI সোল্যুসনশিং পুথোক্নবা হায়খি। মহাক্না অৱাং নোংপোক্তা চৎনবা মখোয়দা হায়খি।
উত্তর প্রদেশকী গ্রেতর নোইদাগী নোইদা ইন্সতিত্যুত ওফ ইঞ্জিনীয়রিং এন্দ তেক্নোলোজীদগী শ্রী রিসাভ এস বিশ্বামিত্রানা আর্তিফিএসল ইন্তেলিজেন্স শীজিন্নদুনা ফিশিং দোমেনশিং খঙদোক্নবগীদমক সোল্যুসনশিং পীনবা NTROগী ব্লোকচেন অমসুং সাইবর সেক্যুরিতীগী মতাংদা থবক তৌরি। প্রধান মন্ত্রীনা সাইবর ফ্রোদকী লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লিবা শীংনবশিংগী মরমদা ঙাংদুনা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংগী হীরমদা য়াম্না চেকশিনবা মথৌ তাই হায়খি। মহাক্না জেনরেতিব AIগী দীপ ফেক ভিদিওগী মতাংদসু পনখি অমসুং ফোতো নত্ত্রগা ভিদিও অমা থাজদ্রিঙৈ মমাংদা চেকশিনবা মথৌ তাই হায়খি। মহাক্না গ্লোবেল ফ্রেমৱার্ক ফোর AI অমা শেম্নবা ভারতকী কেম্পেনগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী সম্যাশিংগিদমক সোল্যুসনশিং পীনবা অনৌবা মীরোলনা কত্থোক্লিবা অসিগী মতাংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না মমাংগী হেকাথোনশিং মাইপাকখিবগী মতাংদা নৌনা ফোঙদোকখি। মমাংগী হেকাথোনশিংদগী ফংলকখিবা স্তার্তঅপশিং অমসুং সোল্যুসনশিংনা সরকার অমসুং খুন্নাই অনিমক্তা কান্নবা পীরি।
21শুবা চহিচাগী ভারতকী মন্ত্র হায়বদি জয় জৱান, জয় কিসান, জয় বিজ্ঞান অমসুং জয় অনুসন্ধানবু নীংশিংলদুনা পি.এম. মোদীনা হায়খি মদুদি ভারত মচা খুদিংমক্না স্তেতস কোগী ইনর্সিয়া থাদোক্লি। ভারতনা মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনিমী ওইরকপগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লাইচৎ মনুংদা ভারতকী UPIগী মাইপাকপা, ভেক্সিনগী মাইপাকপগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
নহা ওইরিবা ইন্নোভেতরশিং অমসুং দোমেন এক্সপর্তশিংদা ৱা ঙাংলদুনা পি.এম. মোদীনা মথংগী চহি লিশিং অমগী মাইকৈ লেপকদৌরিবা হৌজিক্কী তানফম অসিগী মরু ওইবা অদু নৌহৌননা থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়দা মালেমগী অঙাং খ্বাইদগী ওইরিবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারতনা অমা ওইবা, মাগী তেলেন্ত পুল, স্তেবল ওইবা অমসুং শক্তি লৈবা সরকার, খুমাং চাউশিল্লিবা ইকনোমী অমসুং মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী অসিগুম্বা ফেক্তর কয়ানা পুনশিল্লিবা হৌজিক্কী তানফম অসিগী তোপ-তোপ্পা অদু খঙনবা হায়খি।
“তেক্নোলোজীনা ঙসি ঐখোয়গী পুন্সিগী অচৌবা শরুক অমা ওইরি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। নহা ওইরিবা ইন্নোভেতরশিংগী থৌদাংগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না তেক্নোলোজীগী অপগ্রেদ তৌরবা ভর্জন অসি মীওই অদুনা শীজিন্নবা হৈরবা মতমদা লাকই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী অমৃত কালগী মথংগী চহি 25 অসিনা নহা ওইরিবা ইন্নোভেতরশিংগী মশক তাক্কদবা মতম ওইরগনি। মহাক্না আত্মনির্ভর ভারত অমগী মান্নবা পান্দম অদু থমখি অমসুং অনৌবা অমত্তা ইম্পোর্ত তৌদনবা অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মীপাল তাংদনবা পান্দম অদু ফোঙদোকখি। দিফেন্স সেক্তরনা আত্মনির্ভর ওইনবা মাইকৈদা চংশিল্লিবা অসিগী খুদম পীদুনা মহাক্না হায়খি ভারতনা দিফেন্স তেক্নোলোজী খরা ইম্পোর্ত তৌরি। মহাক্না সেমিকন্দক্তর অমসুং চিপ তেক্নোলোজীদা আত্মনির্ভর ওইবগী মথৌ তাবা অদুসু ফোঙদোকখি। পি.এম. মোদীনা ক্বান্তম তেক্নোলোজী অমসুং হাইদ্রোজেন ইনর্জী সেক্তরশিংদা ভারতকী অচৌবা এস্পিরেসনশিং অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা 21শুবা চহিচাগী মোদর্ন ইকোসিস্তেম অমা শেমদুনা সেক্তর পুম্নমক্তা অখন্নবা মীৎয়েং থম্মি অদুবু মসিগী মাইপাকপা অসি নহারোলগী মাইপাকপগী মখা পোল্লি।
পি.এম. মোদীনা নহা ওইরিবা ইন্নোভেতরশিংদা হায়খি মদুদি “মালেমনা ভারতনা মালেমগী শীংনবশিংগী শেল চংদবা, ক্বালিলী লৈবা, তুং কোইগদবা অমসুং স্কেলেবল ওইবা সোল্যুসনশিং পীরক্কনি হায়না থাজবা থম্মি। ঐখোয়গী চন্দ্রয়ান মিসন্না মালেমগী থাজবা শরুক কয়া হেনগৎহনখি” অমসুং মখোয়না মসিগী মতুং ইন্না ইন্নোভেৎ তৌনবা হায়খি। হেকাথোনগী পান্দমগী মরমদা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোনগী পান্দম অসি লৈবাক্কী সমস্যাশিং কোহনবা অমসুং সোল্যুসনশিংগী খুত্থাংদা থবক পীবনি। স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোনগী খুত্থাংদা লৈবাক্কী য়ুবা শক্তিনা চাউখৎপা ভারতকীদমক সোল্যুসনশিংগী অমৃত পুথোক্কনি”। লৈবাক্কী য়ুবা শক্তিদা থাজবা থমলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা সমস্যা অমা হেক্তগী সোল্যুসন অমা থীবা মতমদা মখোয়গী ৱাখলদা ভিক্ষিৎ ভারতকী ৱাশক নীংশিংগদবনি। “নখোয়না তৌবা খুদিংমক, খ্বাইদগী ফবা ওইরসনু। মালেমনা নখোয়গী তুং ইনগদবা মওংদা থবক তৌগদবদনি”, হায়না ফোঙদোক্তুনা পি.এম.না ৱারোল পীবা লোইশিনখি।
এজুকেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি। থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীদা লৈবাক্কী নহারোলদা দাইনামিক ওইনা লমজিং লমতাকপীবগীদমক্তা তৌবীমল খঙবা উৎখি।
মহাক্না হায়খি 2017দা তীমশিংগী মশিং অসি 7581 ওইখি অমসুং মশিং অসি শরুক তরুক হেনগৎলকপা উবা ফংদুনা চহি অসিদা তীম 44617না শরুক য়াখি। মহাক্না চহি অসিদা শরুক য়ারিবা 267,000না অনৌবা আইদিয়া 51,000 দিবেলপ তৌনবা মাইকৈদা মখোয়গী ক্রিএতিব ইনর্জীশিং চেনেল তৌগনি। মখা তানা মহাক্না হায়খি SHIগুম্বা ইনিসিএতিবশিংনা অনৌবা মীরোলবু লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংগা শম্নহল্লো অমসুং অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা 2047 ফাওবদা ভিক্ষিৎ ভারত শেমগৎপগী পান্দম থুংহনগনি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীগী নহারোলনা লমজিংবা চাউখৎ খোঙচৎকী বিজনগী পরিং মখাদা স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন (SIH) অসি সরকারগী মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিং, ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং অতৈ ওর্গনাইজেসনশিংগী মরু ওইবা সমস্যাশিং কোকহন্নবা মহৈরোয়শিংদা ফম্পাক অমা পীনবা লৈবাক শিনবা থুংবগী থৌশিল অমনি। 2017দা হৌদোকখিবা স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন অসি নহা ওইরিবা ইন্নোভেতরশিংগী মরক্তা চাউনা পাম্নবা হেনগৎলকখি। হৌখিবা ইদিসন মঙাদা দোমেন কয়াদা ইন্নোভেতিব সোল্যুসন কয়া পুথোকখি অমসুং ইস্তাব্লিশ তৌরবা স্তার্তঅপশিং ওইনা লেপচবা ঙমখি।
চহি অসিগী SIHকী গ্রান্দ ফিনালে অসি দিসেম্বর 19-23 পাঙথোক্কনি। SIH 2023দা তীম 44,000দগী আইদিয়া 50,000 হেন্না ফংখি – SIHকী অহানবা ইদিসনগা চাংদম্নবদা শরুক তরেৎরোম হেনখি। লৈবাক শিনবা থুংবদা নোদেল সেন্তর 48দা পাঙথোক্কদৌরিবা স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোনগী গ্রান্দ ফিনালেদা পার্তিসিপেন্ত 12,000 হেনবনা শরুক য়াগনি। স্পেস তেক্নোলোজী, স্মার্ত এজুকেসন, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, রোবোতিক্স অমসুং দ্রোনশিং, হেরিতেজ অমসুং কলচর য়াওনা তোঙান-তোঙানবা থিমশিংদা সোল্যুসনশিং পীনবা গ্রান্দ ফিনালে অসিগীদমক পুন্না তীম 1282 চহি অসিগী ওইনা শোর্তলিস্ত তৌখি।
শরুক য়ারিবা তীমশিংনা কেন্দ্রগী মন্ত্রী অমসুং রাজ্য সরকার 25গী বিভাগ 51না থমখিবা প্রোব্লেম স্তেৎমেন্ত 231 (সোফৱেয়র 176 অমসুং হর্দৱেয়র 55) অসি থেংনগনি অমসুং সোল্যুসনশিং পীগনি। স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন 2023গী অপুনবা মনা অসি লুপা করোর 2 হেল্লি, থোইরিবা তীম অমমমদা প্রোব্লেম স্তেৎমেন্ত অমদা লুপা লাখ 1গী শেলগী মনা পীগনি।