নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
আইডব্লিউএআইয়ে ব্যক্তিগত খণ্ডক বিভিন্ন অংশীদাৰ সন্মিলনৰ জৰিয়তে কণ্টেইনাৰ জাহাজত বিনিয়োগ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰি আছে: শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
19 DEC 2023 3:52PM by PIB Guwahati
ভাৰতীয় আভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰাধিকৰণ, আই.ডব্লিউ.এ.আই.-য়ে পৰিশিষ্ট-১-ত বিৱৰণ অনুসৰি নদী প্ৰণালীৰ জৰিয়তে কাৰ্গো চলাচল বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে কেইবাটাও ব্যক্তিগত কাৰ্গো মালিক/শিপাৰ/ই-কমাৰ্চ কোম্পানীৰ সৈতে বুজাবুজি চুক্তি তৈয়াৰ কৰিছে।
আমাৰ নদী প্ৰণালীক দেশত বহনক্ষম আৰু অৰ্থনৈতিক পৰিবহন পদ্ধতি হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ, ২৪ খন ৰাজ্যত বিয়পি থকা ১১১ টা জলপথ (৫ টা বিদ্যমান এনডব্লিউএছ আৰু ১০৬ টা নতুনসহ) ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ (এনডব্লিউএছ) হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ আইন ২০১৬ অনুসৰি। নতুন এনডব্লিউএছৰ সম্ভাৱ্যতা অধ্যয়ন (এফ.এছ.) সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু পৰৱৰ্তী বিতং প্ৰকল্প প্ৰতিবেদন (ডি.পি.আৰ.) এফ.এছ.-ৰ আধাৰত নিৰ্বাচিত এন.ডব্লিউ.-ত সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। ২০ এন.ডব্লিউএছ.-ত গ্ৰহণ কৰা অধ্যয়ন প্ৰতিবেদন আৰু বিকাশৰ ফলাফলৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি ২৬ টা কাৰ্যকৰী এন.ডব্লিউ.এছ বিকাশৰ বাবে কাৰ্য পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
ভাৰতত আভ্যন্তৰীণ জাহাজত নগণ্য কণ্টেইনাৰাইজড কাৰ্গো চলাচল আছে। অৱশ্যে, আই.ডব্লিউ.এ.আই.-য়ে ব্যক্তিগত খণ্ডক বিভিন্ন অংশীদাৰ সন্মিলনৰ জৰিয়তে কণ্টেইনাৰ জাহাজত বিনিয়োগ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰি আছে। লগতে, টাৰ্মিনেল আৰু জলপথবোৰ বৃহৎ পৰিমাণৰ আৰু কণ্টেইনাৰাইজড কাৰ্গো দুয়োটা পৰিচালনা কৰাৰ লক্ষ্যৰে বিকশিত কৰা হয়।
পৰিশিষ্ট-1
নদী প্ৰণালীৰ জৰিয়তে কাৰ্গো চলাচল বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে কেইবাটাও ব্যক্তিগত কাৰ্গো মালিক/শিপাৰ/ই বাণিজ্য কোম্পানীৰ সৈতে বুজাবুজি চুক্তিৰ বিৱৰণ অনুসৰি-
ক্ৰমিক
এজেণ্সি
বুজাবুজিচুক্তিৰ নাম
দ্বিতীয় পাৰ্টি
সাম্ভাব্য বিষয়ভিত্তিক ক্ষেত্ৰ
নং
প্ৰথম পাৰ্টি
১
আই ডব্লিউএআই
আভ্যন্তৰীণ জাহাজ পৰিচালনাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা
মেচাৰ্ছ টাটা ষ্টীল লিমিটেড
জেটিৰ বাৰ্জ আৰু অ'এম ৰ সঞ্চালন
২
আই ডব্লিউএআই
কাৰ্গো চলাচলৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা
মেচাৰ্ছ ব্ৰহ্মপুত্ৰ ক্ৰেকাৰচ এণ্ড পলিমাৰ লিমিটেড
কাৰ্গো চলাচল
৩
আই ডব্লিউএআই
অ.ডি.চি. আৰু সামগ্ৰীৰ চলাচলৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা
মেচাৰ্ছ নুমলীগড় শোধনাগাৰ
কাৰ্গো চলাচল
৪
আই ডব্লিউএআই
আইবিপি পথ ৫ আৰু ৬-ত পৰিবহনৰ বাবে মাইয়াৰ টাৰ্মিনেলৰ পৰিচালনা আৰু ব্যৱস্থাপনা
মেচৰ্চ ৰাজেশ অটো মাৰ্চেণ্ডাইজ Pvt.Ltd., জিমেক্স ইণ্টাৰনেচনেল আৰু কেমব্ৰিজ নিৰ্মাণ
মাইয়াৰ টাৰ্মিনেলৰ অ'এম
৫
আই ডব্লিউএআই
জিপচামৰ চলাচল
আল্ট্ৰা টেক চিমেণ্ট লিমিটেড
কাৰ্গো চলাচল
৬
আই ডব্লিউএআই
ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথত কাৰ্গোৰ চলাচলৰ সুবিধাৰ বাবে
এ টু জেড এক্সিম
২০৩০ চনলৈকে এনডব্লিউত অতিৰিক্ত কাৰ্গো চলাচল
৭
আই ডব্লিউএআই
ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথত কাৰ্গোৰ চলাচলৰ সুবিধাৰ বাবে
ষ্টাৰ চিমেণ্ট
এনডব্লিউ-2 আৰু আইবিপি পথত অতিৰিক্ত কাৰ্গো চলাচল
৮
আই ডব্লিউএআই
ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথত কাৰ্গোৰ চলাচলৰ সুবিধাৰ বাবে
যোগায়াতন পোৰ্টচ প্ৰা. লি
কাৰ্গো চলাচল
৯
এ টু জেড এক্সিম
এনডব্লিউ-২ৰ পৰা এনইআৰ, বাংলাদেশ আৰু অন্যান্য দেশৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ কাৰ্গো পৰিবহনৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিবলৈ
আইবিচিচিআই
এক্সিম কাৰ্গো
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি ৰাজ্যসভাত এক লিখিত উত্তৰত এই তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
IWAI is encouraging the private sector to invest in container vessels through various stakeholders Conferences: Shri Sarbananda Sonowal
19 DEC 2023 3:52PM by PIB Delhi
Inland Waterways Authority of India, IWAI has entered into MoUs with a number of private cargo owners/ shipper/ e commerce companies for increasing cargo movement through river systems as detailed at Annexure-1.
To make our river system sustainable and economical mode of transport in the country, 111 waterways (including 5 existing NWs and 106 new) spread over 24 States have been declared as National Waterways (NWs) vide National Waterways Act, 2016 w.e.f. 12.04.2016. Feasibility Studies (FSs) of new NWs have been completed and subsequent Detailed Project Reports (DPRs) also completed on selected NWs on the basis of FSs. Action plan has been formulated for development of 26 viable NWs based upon the outcome of study reports and development taken up in 20 NWs.
There is negligible containerized cargo movement on inland vessels in India. However, IWAI is encouraging the private sector to invest in container vessels through various stakeholders conferences. Further, terminals and waterways are developed with a view to handle both bulk and containerized cargo.
Annexure-1
Details of MoUs with a number of private cargo owners/ shipper/ e commerce companies for increasing cargo movement through river systems as detailed at
S.
Agency
MoU Name
2nd party
Potential Thematic Area
no.
(1st Party)
1
IWAI
Facilitating inland vessel operation
M/S Tata Steel Ltd
Operation of barges and O&M of Jetties
2
IWAI
Facilitating cargo movement
M/s. Brahmaputra Crackers & Polymer Ltd.
cargo movement
3
IWAI
Facilitating ODC and product movement
M/s. Numaligarh Refinery
cargo movement
4
IWAI
Operation & Management of Terminal at Maia for transportation on IBP Route 5&6
M/s. Rajesh Auto Merchandize Pvt.Ltd., Jimex International & Cambridge Construction
O&M of Terminal at Maia
5
IWAI
Movement of Gypsum
Ultra Tech. Cement Ltd.
cargo movement
6
IWAI
For facilitating the movement of Cargo on National Waterways
A to Z EXIM
Additional cargo movement on NWs till 2030
7
IWAI
For facilitating the movement of Cargo on National Waterways
Star Cement
Additional cargo movement on NW-2 & IBP route
8
IWAI
For facilitating the movement of Cargo on National Waterways
Yogayatan Ports Pvt. Ltd.
Cargo Movement
9
A to Z EXIM
To explore the possibility of transportation of cargo from NW-2 to various destination of NER, Bangladesh and other countries
IBCCI
Exim cargo
This information was given by the Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal in a written reply to the Rajya Sabha today.