হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
রাস্ত্রিয়া বাল শ্বাস্থ্যা কর্য়াক্রমগী অনৌবা পাউ
অঙাং করোর 157.35 স্কৃন তৌখ্রে, অখন্নবা হকশেলগী ফিবমশিং লৈবা অঙাং করোর 10.11 মশক খঙদোক্লে অমসুং অঙাং করোর 4.73 সেকেন্দরি/র্তসিয়ারিগী লায়য়েং ফংহনখ্রে
লৈবাক শীনবা থুংনা দিস্ত্রিক আর্লি ইন্তরভেন্সন সেন্তর(দি ই আই সি) ৩৬৭ মথৌ পাংথোকহল্লে
15 DEC 2023 4:40PM by PIB Imphal
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পীরকপা পাউগী মতুংইন্না, রাস্ত্রিয়া বাল শ্বাস্থ্যা কর্য়াক্রমগী মখাদা শেনবা চহি 2013-14 দগী শেনবা চহি 2022-23 ফাওবদা অঙাং করোর 157.35 স্কৃন তৌখ্রে, অখন্নবা হকশেলগী ফিবমশিং লৈবা অঙাং করোর 10.11 মশক খঙদোক্লে অমসুং অঙাং করোর 4.73 সেকেন্দরি/র্তসিয়ারিগী লায়য়েং ফংহনখ্রে। রাজ্য/য়ু.তিশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-1 দা পীরি।
খনগৎলবা হকশেলগী ফিবমশিং অপুনবা ওইনা লায়য়েংনবা কেপাসিতি বিল্দিং য়াওনা দি.ই.আই.সিশিংদা নেসনেল হেল্থ মিসনগী মখাদা দরকার ওইবা হুমেন রিছোর্সশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর, তঙাইফদবা খুৎলায়গীদমক রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা তেক্নিকেলগী মতেং অমসুং শেন্থং পীরি। রাস্ত্রিয়া বাল শ্বাস্থ্যা কর্য়াক্রমগীদমক রাজ্যশিং/য়ু.তিদা কাইথোকখিবা শেনফম অমসুং শীজিন্নখিবগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-2 দা পীরি। রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পীরকপা পাউগী মতুংইন্না লৈবাক শীনবা থুংনা দিস্ত্রিক আর্লি ইন্তরভেন্সন সেন্তর(দি ই আই সি) ৩৬৭ মথৌ পাংথোকহল্লে। রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-৩ দা পীরি।
থা অহুম খুদিংগী পীরকপা পাউদমশিং, ফিল্দদা চৎতুনা অমসুং স্তেৎ নোদেল ওফিসারশিংগা চাংনাইনা মীফমশিং পাংথোক্তুনা এন.ঐচ.এমগী খুৎথাংদা রাস্ত্রিয়া বাল শ্বাস্থ্যা কর্য়াক্রম প্রোগ্রাম য়েংশিল্লি। এন্নুয়েল প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন প্লান্স(এ পি আই পি) অমসুং কম্মন রিভিয়ু মিসন্স(সি আর এম)গী খুৎথাংদা হেন্না য়েংশিনবগী থবকশিং পাংথোক্লি।
চহি 0-18 ফাওবগী মনুংদা লৈবা অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং, সরকার অমসুং এদেদ স্কুলশিংগী অঙাংশিং খনগৎলবা হকশেলগী ফিবম ৩২ হায়বদি পোকপদা শোইরকপা, ৱাখল শোইরোম্বা, লায়নাশিং অমসুং মচি ওইবা ৱাৎপশিং ঙল্লিঙৈদগী খঙদোক্নবা অমসুং লায়য়েংনবা পান্দমগা লোয়ননা নেসনেল হেল্থ মিসনগী মখাদা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিনা রাস্ত্রিয়া বাল শ্বাস্থ্যা কর্য়াক্রম পায়খৎলি।
ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা ৱাফম অসি হেল্থ অমসুং ফেমিল ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর ভারতি প্রভিন পৱারনা ফোঙদোকখিবনি।
****
এন্নেক্সর- 1
শেনবা চহি 2013-14 দগী শেনবা চহি 2022-23 ফাওবা রাস্ত্রিয়া বাল শ্বাস্থ্যা কর্য়াক্রম(আর বি এস কে)গী অপুনবা মাইপাকপা
(রাজ্য/য়ু.তিনা পীরকপা রিপোর্তকী মতুংইন্না, মশিং লাখতা )
রাজ্য/য়ু.তি
স্কৃন তৌখিবা অঙাং
মশক খঙদোক্লবা অঙাং
লায়না মরিগীদমক সেকেন্দরি/তর্সিয়ারিগী লায়য়েং ফংলবা অঙাংশিং
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
1.62
0.68
0.08
অন্ধ্র প্রদেস
265.06
10.54
7.19
অরুনাচল প্রদেস
22.25
3.59
0.99
অসাম
493.53
14.61
10.59
বিহার
1711.07
29.92
14.47
চান্দিগর
18.19
4.20
1.59
ছতিসগর
311.91
4.43
0.74
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি
9.21
0.90
0.19
দমন
2.67
0.39
0.02
দিল্লি
0.00
0.00
0.00
গৱা
189.63
12.43
5.54
গুজরাত
1333.74
163.47
82.49
হরিয়ানা
350.91
78.00
39.27
হিমাচল প্রদেস
54.89
5.86
0.12
জম্মু অমসুং কাস্মির
152.60
16.69
5.84
ঝারখন্দ
201.19
10.33
4.18
কর্নাতকা
988.19
78.05
37.37
কেরলা
552.92
37.64
15.73
মধ্য প্রদেস
1.83
0.28
0.01
মহারাস্ত্রা
857.64
75.21
52.53
মনিপুর
1796.75
70.85
32.21
ঝারখন্দ
13.91
1.44
0.42
মেঘালয়
58.93
4.05
1.33
মিজোরম
20.97
2.00
0.69
নাগালেন্দ
12.26
1.18
0.23
ওরিসা
661.49
53.40
30.48
পুদুচেরি
15.44
0.81
0.42
পঞ্জাব
346.07
25.43
6.89
রাজস্থান
524.66
22.00
12.09
সিক্কিম
6.92
0.88
0.24
তামিল নাদু
1227.01
49.15
23.96
তেলঙ্গানা
118.19
5.62
2.99
ত্রিপুরা
34.91
3.21
1.36
উত্তর প্রদেস
1935.24
75.34
33.44
উত্তরখন্দ
208.59
12.16
0.97
নোংচুপ বেঙ্গল
1235.51
136.87
46.79
অপুনবা
15735.89
1011.59
473.45
1. 2020-21 দা কোবিদ লাইচৎ মনুংদা মোবাইল হেল্থ তিমশিংনা মীয়াম স্কৃন তৌবগী থবক্তা অপনবা পীখি অমসুং 2020-21দা অঙ্গনৱাদিশিং অমসুং স্কুলশিং থিংজিনখি অমসুং এম.ঐচ.তিশিং কোবিদকী থবক শীজিন্নখি।
2. আর.বি.এস.কে প্রোগ্রামগী মখাদা দিল্লিগী অঙাংশিং স্কৃন তৌখিদে।
এন্নেক্সর-2
শেনবা চহি 2020-21 দগী 2023-24 ফাওবগী মনুংদা বাল শ্বাস্থ্যা কর্য়াক্রম(আর বি এস কে)গী মখাদা এস.পি.আই.পি এপ্রুবেলশিং অমসুং চাদিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
(লুপা লাখ )
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
এস.পি.আই.পি এপ্রুবেলশিং
চাদিং
এস.পি.আই.পি এপ্রুবেলশিং
চাদিং
এস.পি.আই.পি এপ্রুবেলশিং
চাদিং
এস.পি.আই.পি এপ্রুবেলশিং
* চাদিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
137.48
112.76
140.47
97.40
40.98
11.83
38.51
7.23
2
অন্ধ্র প্রদেস
10,559.52
2,566.69
2,699.79
2,588.46
2666.97
991.00
742.93
744.04
3
অরুনাচল প্রদেস
962.06
497.63
875.73
781.69
362.40
345.61
382.95
15.30
4
অসাম
6,230.70
5,393.93
6,937.97
6,625.21
1988.05
1762.73
1,908.56
434.95
5
বিহার
12,761.99
11,360.38
3,464.51
5,364.53
4588.31
2831.79
4,637.23
918.60
6
চান্দিগর
154.30
75.76
177.21
164.26
80.50
14.01
52.50
17.92
7
ছতিসগর
6,218.30
4,541.79
6,416.74
5,139.74
2571.56
1976.74
2,602.08
521.79
8
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি,দমন অমসুং দিয়ু
66.43
154.11
261.00
166.61
51.35
33.96
50.60
17.03
9
দিল্লি
134.28
-
389.56
-
1127.67
674.48
963.40
200.00
10
গৱা
23,828.96
12,836.69
367.68
253.36
119.64
49.37
101.65
43.82
11
গুজরাত
4,128.05
2,641.10
16,491.77
14,768.49
7497.93
5614.82
7,000.65
2,110.59
12
হরিয়ানা
6,661.84
5,960.88
3,858.99
2,740.98
1849.16
1415.77
1,633.22
816.71
13
হিমাচল প্রদেস
2,314.30
1,626.75
2,176.26
2,098.90
977.93
793.89
1,030.53
392.63
14
জম্মু অমসুং কাস্মির
5,118.46
4,237.79
5,176.20
4,966.26
1533.54
902.79
1,807.94
346.06
15
ঝারখন্দ
5,319.06
1,892.21
5,515.02
1,668.88
1630.42
649.52
1,544.21
338.36
16
কর্নাতকা
7,238.59
7,837.88
7,047.66
6,349.53
2805.64
1773.11
2,026.96
491.20
17
কেরলা
19,443.60
14,163.90
5,738.44
6,119.49
4524.74
4351.30
4,367.06
747.44
18
লাদাখ
485.56
318.77
444.77
397.78
157.60
106.73
153.40
48.67
19
লক্ষদ্বিপ
3.20
0.19
10.54
-
6.41
0.00
3.50
-
20
মধ্য প্রদেস
17,796.99
6,901.13
15,461.51
13,346.65
6082.33
5562.25
6,268.15
1,955.51
21
মহারাস্ত্রা
4,209.74
3,859.77
22,714.47
18,719.86
10336.18
6668.33
6,612.24
1,960.36
22
মনিপুর
1,242.09
447.89
2,575.41
320.39
2581.43
1742.88
1,100.70
55.96
23
মেঘালয়
1,547.29
1,261.83
1,641.05
930.61
827.54
819.88
770.34
255.26
24
মিজোরম
606.37
530.43
662.39
615.51
234.63
123.67
216.34
93.55
25
নাগালেন্দ
324.11
176.26
358.57
174.80
183.81
28.54
172.60
27.14
26
ওরিসা
12,035.06
9,351.63
11,997.79
10,627.72
4003.81
5149.23
3,458.60
1,832.73
27
পুদুচেরি
101.31
45.00
105.87
51.81
58.45
9.42
52.78
8.12
28
পঞ্জাব
8,763.55
8,396.31
4,231.52
4,322.30
1912.08
1370.60
1,552.08
720.77
29
রাজস্থান
10,850.44
5,176.99
12,875.76
5,206.94
4140.24
1949.51
4,140.24
632.34
30
সিক্কিম
208.49
53.09
228.57
59.72
83.64
67.93
63.85
17.50
31
তামিল নাদু
5,538.14
8,175.54
10,248.43
7,080.80
5368.93
3401.87
5,215.92
2,863.85
32
তেলঙ্গানা
473.74
235.11
6,417.94
5,723.84
2210.62
719.54
1,813.52
0.11
33
ত্রিপুরা
744.69
562.61
1,007.92
613.34
531.05
283.33
434.16
72.48
34
উত্তর প্রদেস
33,454.64
26,787.70
35,703.40
23,127.42
8696.49
7253.34
10,914.11
2,783.95
35
উত্তরখন্দ
3,290.57
2,649.49
3,534.96
3,280.54
1792.79
1073.90
1,611.49
499.37
36
নোংচুপ বেঙ্গল
12,481.76
9,685.38
14,419.37
9,773.06
4833.84
3244.90
4,707.27
1,065.79
নোত:
1. স্তেৎ প্রোগ্রাম ইমপ্লেমেন্তসন প্লান(এস পি আই পি) অয়াবা পীবা অমসুং চাদিং তৌবা অসি রাজ্য/য়ু.তিশিংনা পীখৎলকপা ফাইনান্সিএল মেনেজমেন্ত রিপোর্তশিংগী মতুংইন্না ফংবনি অমসুং মসি মরম খরগী ওইবনি।
2. চাদিংগী মনুংদা কেন্দ্রনা পীরকপা শেনফম চাদিং তৌখিবা, রাজ্যগী চাকথুং পীখিবা অমসুং চহি হৌরকপদা লৈখিবদা শীজিন্নদবা শেনফম য়াওরি।
3. * 30.09.2023 ফাওবদা লৈখিবদা শেনবা চহি 2023-24 গী চাদিং
এন্নেক্সর-3
শেনবা চহি 2022-23 দা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা লৈখিবা দিস্ত্রিক আর্লি ইন্তরভেন্সন সেন্তরগী ফিবম
সেরিএল নম্বর
স্তেৎ
দিস্ত্রিক আর্লি ইন্তরভেন্সন সেন্তর মশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0
2
অন্ধ্র প্রদেস
34
3
অরুনাচল প্রদেস
3
4
অসাম
13
5
বিহার
9
6
চান্দিগর
1
7
ছতিসগর
7
8
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি,দমন অমসুং দিয়ু
2
9
দিল্লি
1
10
গৱা
2
11
গুজরাত
25
12
হরিয়ানা
21
13
হিমাচল প্রদেস
7
14
জম্মু অমসুং কাস্মির
22
15
ঝারখন্দ
6
16
কর্নাতকা
14
17
কেরলা
19,443.60
18
লাদাখ
485.56
19
লক্ষদ্বিপ
3.20
20
মধ্য প্রদেস
17,796.99
21
মহারাস্ত্রা
4,209.74
22
মনিপুর
1,242.09
23
মেঘালয়
1,547.29
24
মিজোরম
606.37
25
নাগালেন্দ
324.11
26
ওরিসা
12,035.06
27
পুদুচেরি
101.31
28
পঞ্জাব
8,763.55
29
রাজস্থান
10,850.44
30
সিক্কিম
208.49
31
তামিল নাদু
5,538.14
32
তেলঙ্গানা
473.74
33
ত্রিপুরা
744.69
34
উত্তর প্রদেস
33,454.64
35
উত্তরখন্দ
3,290.57
36
নোংচুপ বেঙ্গল
12,481.76
অপুনবা
367

Ministry of Health and Family Welfare
Update On Rashtriya Bal Swasthya Karyakram
157.35 crore children have been screened, 10.11 crore children identified with selected health conditions and 4.73 crore children have been provided secondary/tertiary care
367 District Early Intervention Centres (DEIC) have been made functional throughout the country
15 DEC 2023 4:40PM by PIB Delhi
As reported by States/UTs, 157.35 crore children have been screened, 10.11 crore children have been identified with selected health conditions and 4.73 crore children have been provided secondary/tertiary care from FY 2013-14 till FY 2022-23 under RBSK. State/UT wise details are placed at Annexure-1.
The technical and financial support is provided to the States/UTs under the NHM for infrastructure, essential equipment and required human resources at DEICs including capacity building for comprehensive management of selected health conditions. The State/UT-wise details of the budget allocation and utilization for RBSK is placed at Annexure-2. 367 District Early Intervention Centres (DEIC) have been made functional throughout the country as per the reports submitted by States/UTs. State/UT wise cumulative detail is given at Annexure-3.
The RBSK Program is evaluated under NHM through review of quarterly reports, field visits and periodic meetings with State Nodal Officers, reviews during the process of Annual Programme Implementation Plans (APIP) and Common Review Missions (CRM).
Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) implements Rashtriya Bal Swasthaya Karyakram (RBSK) in all States/UTs under National Health Mission (NHM), for children in age group 0-18 years in Anganwadi centres, Government and Government aided schools with the objective of early identification and management for 32 selected health conditions - 4 D’s i.e. Defects at Birth, Developmental delays, Diseases and Deficiencies.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Bharati Pravin Pawar’s written reply in the Lok Sabha today.
****
Annexure- 1
Rashtriya Bal Swasthaya Karyakram (RBSK) cumulative achievement from FY 2013-14 to FY 2022-23
( As reported by State/UTs -No. in Lakhs)
State/UTs
Children Screened
Children identified
Children availed Secondary/ Tertiary Care for 4Ds
Andaman & Nicobar
1.62
0.68
0.08
Andhra Pradesh
265.06
10.54
7.19
Arunachal Pradesh
22.25
3.59
0.99
Assam
493.53
14.61
10.59
Bihar
1711.07
29.92
14.47
Chandigarh
18.19
4.20
1.59
Chhattisgarh
311.91
4.43
0.74
Dadra & Nagar Haveli
9.21
0.90
0.19
Daman
2.67
0.39
0.02
Delhi
0.00
0.00
0.00
Goa
189.63
12.43
5.54
Gujarat
1333.74
163.47
82.49
Haryana
350.91
78.00
39.27
Himachal Pradesh
54.89
5.86
0.12
Jammu & Kashmir
152.60
16.69
5.84
Jharkhand
201.19
10.33
4.18
Karnataka
988.19
78.05
37.37
Kerala
552.92
37.64
15.73
Ladakh
1.83
0.28
0.01
Madhya Pradesh
857.64
75.21
52.53
Maharashtra
1796.75
70.85
32.21
Manipur
13.91
1.44
0.42
Meghalaya
58.93
4.05
1.33
Mizoram
20.97
2.00
0.69
Nagaland
12.26
1.18
0.23
Odisha
661.49
53.40
30.48
Puducherry
15.44
0.81
0.42
Punjab
346.07
25.43
6.89
Rajasthan
524.66
22.00
12.09
Sikkim
6.92
0.88
0.24
Tamil Nadu
1227.01
49.15
23.96
Telangana
118.19
5.62
2.99
Tripura
34.91
3.21
1.36
Uttar Pradesh
1935.24
75.34
33.44
Uttarakhand
208.59
12.16
0.97
West Bengal
1235.51
136.87
46.79
Total
15735.89
1011.59
473.45
1. Community level screening through Mobile Health teams were disrupted during Covid pandemic in 2020-21
and 2021-22 as Anganwadis and schools were closed and MHTs were serving in Covid duties.
2. Delhi is not screening children under RBSK Programme
Annexure-2
Details of SPIP Approvals and expenditure under Rashtriya Bal Swasthya Karyakram (RBSK) during the period from F.Y. 2020-21 to 2023-24 (Rs. In lakhs)
Sl. No.
State
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
SPIP Approvals
Expenditure
SPIP Approvals
Expenditure
SPIP Approvals
Expenditure
SPIP Approvals
*Expenditure
1
Andaman and Nicobar Islands
137.48
112.76
140.47
97.40
40.98
11.83
38.51
7.23
2
Andhra Pradesh
10,559.52
2,566.69
2,699.79
2,588.46
2666.97
991.00
742.93
744.04
3
Arunachal Pradesh
962.06
497.63
875.73
781.69
362.40
345.61
382.95
15.30
4
Assam
6,230.70
5,393.93
6,937.97
6,625.21
1988.05
1762.73
1,908.56
434.95
5
Bihar
12,761.99
11,360.38
3,464.51
5,364.53
4588.31
2831.79
4,637.23
918.60
6
Chandigarh
154.30
75.76
177.21
164.26
80.50
14.01
52.50
17.92
7
Chhattisgarh
6,218.30
4,541.79
6,416.74
5,139.74
2571.56
1976.74
2,602.08
521.79
8
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
66.43
154.11
261.00
166.61
51.35
33.96
50.60
17.03
9
Delhi
134.28
-
389.56
-
1127.67
674.48
963.40
200.00
10
Goa
23,828.96
12,836.69
367.68
253.36
119.64
49.37
101.65
43.82
11
Gujarat
4,128.05
2,641.10
16,491.77
14,768.49
7497.93
5614.82
7,000.65
2,110.59
12
Haryana
6,661.84
5,960.88
3,858.99
2,740.98
1849.16
1415.77
1,633.22
816.71
13
Himachal Pradesh
2,314.30
1,626.75
2,176.26
2,098.90
977.93
793.89
1,030.53
392.63
14
Jammu and Kashmir
5,118.46
4,237.79
5,176.20
4,966.26
1533.54
902.79
1,807.94
346.06
15
Jharkhand
5,319.06
1,892.21
5,515.02
1,668.88
1630.42
649.52
1,544.21
338.36
16
Karnataka
7,238.59
7,837.88
7,047.66
6,349.53
2805.64
1773.11
2,026.96
491.20
17
Kerala
19,443.60
14,163.90
5,738.44
6,119.49
4524.74
4351.30
4,367.06
747.44
18
Ladakh
485.56
318.77
444.77
397.78
157.60
106.73
153.40
48.67
19
Lakshadweep
3.20
0.19
10.54
-
6.41
0.00
3.50
-
20
Madhya Pradesh
17,796.99
6,901.13
15,461.51
13,346.65
6082.33
5562.25
6,268.15
1,955.51
21
Maharashtra
4,209.74
3,859.77
22,714.47
18,719.86
10336.18
6668.33
6,612.24
1,960.36
22
Manipur
1,242.09
447.89
2,575.41
320.39
2581.43
1742.88
1,100.70
55.96
23
Meghalaya
1,547.29
1,261.83
1,641.05
930.61
827.54
819.88
770.34
255.26
24
Mizoram
606.37
530.43
662.39
615.51
234.63
123.67
216.34
93.55
25
Nagaland
324.11
176.26
358.57
174.80
183.81
28.54
172.60
27.14
26
Odisha
12,035.06
9,351.63
11,997.79
10,627.72
4003.81
5149.23
3,458.60
1,832.73
27
Puducherry
101.31
45.00
105.87
51.81
58.45
9.42
52.78
8.12
28
Punjab
8,763.55
8,396.31
4,231.52
4,322.30
1912.08
1370.60
1,552.08
720.77
29
Rajasthan
10,850.44
5,176.99
12,875.76
5,206.94
4140.24
1949.51
4,140.24
632.34
30
Sikkim
208.49
53.09
228.57
59.72
83.64
67.93
63.85
17.50
31
Tamil Nadu
5,538.14
8,175.54
10,248.43
7,080.80
5368.93
3401.87
5,215.92
2,863.85
32
Telangana
473.74
235.11
6,417.94
5,723.84
2210.62
719.54
1,813.52
0.11
33
Tripura
744.69
562.61
1,007.92
613.34
531.05
283.33
434.16
72.48
34
Uttar Pradesh
33,454.64
26,787.70
35,703.40
23,127.42
8696.49
7253.34
10,914.11
2,783.95
35
Uttarakhand
3,290.57
2,649.49
3,534.96
3,280.54
1792.79
1073.90
1,611.49
499.37
36
West Bengal
12,481.76
9,685.38
14,419.37
9,773.06
4833.84
3244.90
4,707.27
1,065.79
Note:
1. State Program Implementation Plan (SPIP) Approval and Expenditure is as per the available Financial Management Reports submitted by State/UTs and are provisional.
2. Expenditure includes Expenditure against Central Release, Corresponding State share release & unspent balances at the beginning of the year.
3. * Expenditure for the FY 2023-24 is updated up-to 30.09.2023.
Annexure -3
States/UTs wise cumulative Status of District Early Intervention Center in FY 2022-23
S.No.
State
Number of District Early Intervention Center (DEIC)
1
Andaman and Nicobar Islands
0
2
Andhra Pradesh
34
3
Arunachal Pradesh
3
4
Assam
13
5
Bihar
9
6
Chandigarh
1
7
Chhattisgarh
7
8
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
2
9
Delhi
1
10
Goa
2
11
Gujarat
25
12
Haryana
21
13
Himachal Pradesh
7
14
Jammu and Kashmir
22
15
Jharkhand
6
16
Karnataka
14
17
Kerala
14
18
Ladakh
2
19
Lakshadweep
0
20
Madhya Pradesh
22
21
Maharashtra
31
22
Manipur
9
23
Meghalaya
3
24
Mizoram
2
25
Nagaland
1
26
Odisha
32
27
Puducherry
1
28
Punjab
5
29
Rajasthan
12
30
Sikkim
1
31
Tamil Nadu
34
32
Telangana
10
33
Tripura
3
34
Uttar Pradesh
6
35
Uttarakhand
5
36
West Bengal
7
Total
367