অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
নোর্থ ইস্তর্ন রিজনদা রেলৱে অমসুং রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং
11 DEC 2023 5:02PM by PIB Imphal
01.04.2023 ফাওবদা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা মপুং ফানা / শরুক খরা তাবা লুপা করোর 81,941গী শেনফম অমদা অপুনবা কিলোমীতর 1909 শাংনা কবর তৌবা রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত 19 প্লানিং/এপ্রুবেল/একজিক্যুসনগী তোঙান তোঙানবা থাক্তা লৈরি। মসিগী মনুংদা কিলোমীতর 482গী অশাংবা কম্মিসন তৌখ্রে অমসুং মার্চ 2023 ফাওবদা লুপা করোর 37,713 চাদিং তৌখ্রে।
2014-23গী মনুংদা নোর্থ ইস্তর্ন রিজনদা মপুং ফানা / শরুক খরা তাবা কিলোমীতর 1618গী সেক্সনশিং (অনৌবা লাইন কিলোমীতর 377, গেজ ওন্থোকপা কিলোমীতর 972 অমসুং দবলিং কিলোমীতর 269) চহিদা কিলোমীতর 179.78 চাংচৎ অমদা কম্মিসন তৌখি, মদু 2009-14গী মনুংদা চাংচৎতা চহিদা কম্মিসন তৌখিবদগী (চহিদা কিলোমীতর 66.6) চাদা 170 হেনলে।
2014দগী হৌরগা বজেত এল্লোতমেন্তদা চাউনা হেনগৎলক্লি, মদুগী অকুপ্পা ৱারোল মখাদা লৈরে:-
মতম
বজেত আউতলে
2009-14
লুপা 2122 করোর/চহি
2014-23
লুপা 6083 করোর/চহিr
2023-24
লুপা 10,269 করোর
রোদ প্রোজেক্তশিং:
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱে মন্ত্রালয়না হৌখিবা চহি মাপলদা (মদুদি 2014-2023) নোর্থ ইস্তর্ন রিজনদা লুপা করোর 41,459গী শেনফম অমদা কিলোমীতর 4950গী অপুনবা নেস্নেল হায়ৱে নেতৱার্ক অমা দেবেলপ তৌখি।
মসিগী মথক্তা, নোর্থ ইস্ত স্পিসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্ত স্কিম (NESIDS) অমসুং নোর্থ ইস্ত রোদ সেক্তর দেবেলপমেন্ত স্কিম (NERSDS)গী মখাদা দেবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মন্ত্রালয়না লুপা করোর 3372.58গী শেনফম ওইবা রোদ প্রোজেক্ত 77 সেঙ্কসন তৌখ্রে।
2022-23দগী 2025-26 ফাওবগী মতমগী ওইনা নোর্থ ইস্ত স্পিসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্ত স্কিম (NESIDS)গীদমক এপ্রুব তৌখিবা অপুনবা আউতলে অসি লুপা করোর 8139.50নি অমসুং NESID স্কিমগী অকক্নবা কম্পোনেন্তশিংগী অকুপ্পা ৱারোলদা অতোপ্পা ৱাফমশিংগা লোয়ননা NESIDS (রোদস) and NESIDS (রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর নত্তবা অতোপ্পা) য়াওরি।
NESIDS-রোদস অমসুং NESIDS - রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর নত্তবা অতোপ্পগীদমক এল্লোকেত তৌরিবা ফন্দশিং অসি চহি 2023-24গী ওইনা লুপা করোর 2491.00নি। NESID স্কিমগী কম্পোনেন্ত অনি অসিগী মখাদা ফন্দশিংগী য়ুতিলাইজেসনগী রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচরদা পীরি। হায়রিবা স্কিম অসিগী মখাদা ফন্দশিংগী য়ুতিলাইজেসনগী জিলাশিংগা মরী লৈনবা দেতা দোনর মন্ত্রালয়না সেন্ত্রেল্লি মেন্তেন তৌদে।
2022-23দগী 2025-26 ফাওবগী ‘স্কিমস ওফ NEC’ ওইনা এপ্রুব তৌখিবা আউতলে অসি লুপা করোর 3202.70নি। অনৌবা সেঙ্কসনশিংগীদমক ‘স্কিমস ওফ NEC’গী কম্পোনেন্ত অহুম লৈরি, মদুদি, ফোকস দেবেলপমেন্ত কম্পোনেন্ত-30%, সেন্ত্রেল এজেন্সী কম্পোনেন্ত-28% অমসুং স্তেত নোর্মেতিব কম্পোনেন্ত- 42%নি। ফোকস দেবেলপমেন্ত কম্পোনেন্তনা NERদা মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিং, সমাজগী থওইবিদ্রবা সেক্সনশিং অমসুং ইমর্জিং প্রায়োরিতী সেক্তরশিংগী দেবেলপমেন্তদা মিৎয়েং থমলি, সেন্ত্রেল এজেন্সী কম্পোনেন্তনা আইকোনিক/রিজনেল নেচরগী প্রোজেক্তশিংদা মীৎয়েং থমলি। স্তেত নোর্মেতিব কম্পোনেন্তগী মখাদা রাজ্যশিংনা মখোয়গী মথৌ তাবা অমসুং প্রায়োরিতীগী মতুংইন্না প্রোজেক্তশিং প্রপোজ তৌবা য়াই।
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি লোক সভাদা হংলকপা ৱাহং অমদা কেন্দ্রগী দোনর মন্ত্রী শ্রী জি কিশন রেদ্দীনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।

Ministry of Development of North-East Region
Railway and Road Infrastructure Projects in North Eastern Region
11 DEC 2023 5:02PM by PIB Delhi
As on 01.04.2023,19 railway infrastructure projects, falling fully / partly in North Eastern States, covering a total length of 1909 km at a cost of Rs. 81,941 crore are at different stages of planning/approval/execution. Out of these, 482 km length has been commissioned and an expenditure of Rs.37,713 cores has been incurred upto March, 2023.
During 2014-23, 1618 km sections (377 km New Line, 972 km Gauge Conversion and 269 km Doubling), falling fully/ partly in North Eastern Region have been commissioned at an average rate of 179.78 km per year, which is 170% more than average annual commissioning during 2009-14 (66.6 km per year).
Since 2014, there has been substantial increase in budget allotment, the details of which are as under:-
Period
Budget outlay
2009-14
Rs.2122 crore/year
2014-23
Rs.6083 crore/year
2023-24
Rs.10,269 crore
• Road projects:
A total of 4950 km of National Highway Network has been developed by the Ministry of Road Transport and Highways during last nine years (i.e. 2014-2023) at a cost of Rs.41,459 crore in North Eastern Region.
In addition, the Ministry of Development of North Eastern Region, under North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) and North East Road Sector Development Scheme (NERSDS)has sanctioned77 road projects amounting to Rs 3372.58 crore.
The total approved outlay for the North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) for the period from 2022-23 to 2025-26 is Rs.8139.50 crore and the details of the specific components of the NESID Schemeinter-alia, include NESIDS (Roads) and NESIDS (Other than road infrastructure).
The allocation of funds for the NESIDS-Road and NESIDS-Other Than Road Infrastructure (OTRI) components is Rs.2491.00 crore for the year 2023-24.The details of State-wise utilization of funds under the two components of the NESID Scheme are at Annexure. The data regarding district wise utilization of funds under the said Scheme is not maintained centrally by the MDoNER.
The approved outlay for the ‘Schemes of NEC’ for the period from 2022-23 to 2025-26 is Rs.3202.70 crore. The ‘Schemes of NEC’ has got three components, namely, Focused Development Component-30%, Central Agency Component-28% and State Normative Component- 42%for new sanctions.While the Focused Development Component is aimed at development of deprived areas, neglected sections of society and emerging priority sectors in NER, the Central Agency Component is aimed at projects of iconic/ regional nature. Under the State Normative Component, States can propose Projects as per their need and priorities.
Benefits of Railway and Road infrastructure projects in the North East Region, inter-alia, include integration of people of North-East with the mainstream of the country, faster movement of the essential goods and agriculture products, increase in employment opportunities for the people of this region, socio-economic development of the area, development of tourism industry and increase in industrial activities in the region and thereby boosting the overall economy of the North-Eastern States.
This information was given by the Union Minister of Development of North Eastern Region Shri G Kishan Reddy in a written reply to a question in Lok Sabha today.