Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chairs the 26th meeting of Eastern Zonal Council in Patna, Bihar, today
Being the cultural capital of the country, the eastern region has also been the centre of many major educational institutions since ancient times
Eastern Region has laid the foundation for the industrial development of the entire country, before and after independence many patriots from this region have made significant contribution for the redevelopment of the country
Prime Minister Shri Narendra Modi has not only given the vision to strengthen the spirit of cooperative federalism but has also realized it in the last 9 years
Zonal Council meetings should avoid differences on political matters and try to resolve issues in a liberal manner
There is a need to conduct a review every three months at the Chief Minister, Minister and Chief Secretary level on issues like eliminating malnutrition among children, reducing school dropout ratio of children, prompt investigation of rape cases against women and children
Land acquisition for Hajipur-Sugauli New Rail Line Project is almost complete, Land acquisition has been started for Nabadwipghat -Nabadwipdham New Rail Project (15 Km) of West Bengal, the work of Gauge conversion of the complete section of Krishnanagar-Nabadwipghat (12.2 Km), i.e. Krishnanagar-Amghata(8.30 km) has been started
10 DEC 2023 8:02PM by PIB Delhi
The Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chaired the 26th meeting of the Eastern Zonal Council in Patna, Bihar today. The Chief Minister of Bihar Shri Nitish Kumar, and senior Ministers from Odisha, West Bengal, Bihar and Jharkhand attended the meeting. Secretary of the Inter State Council Secretariat, Chief Secretaries of member states, senior officials of state governments and central ministries and departments were also present in the meeting.
In his address, Union Home Minister Shri Amit Shah said that apart from being the cultural capital of the country, the eastern region has also been the center of many major educational institutions since ancient times. He said that a lot of experiments have taken place in the field of education in the eastern region and even in competitive examinations, children from the eastern region are most successful. The Home Minister also said that the Eastern Region has laid the foundation for the industrial development of the entire country and many patriots from this region have contributed significantly to the redevelopment of the country before and after independence. The region is rich in mineral resources and water and the eastern states like Bihar, Orissa, Jharkhand and West Bengal provide almost all the mineral resources for the needs of the entire country.
Shri Amit Shah said that the Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of strengthening the spirit of cooperative federalism has been realized in the last 9 years. Highlighting the increase in number of Zonal Council meetings after Shri Narendra Modi became the Prime Minister, the Home Minister said that from 2004 to May 2014, the total number of meeting of the Zonal Councils and their Standing Committees was only 25 and during this period on an average 2.7 meetings were held every year. But in the last 9 years from June 2014 till now, despite the Covid-19 pandemic, a total of 56 meetings of the Zonal Councils and their Standing Committees were held and an average of 6.2 meetings were held every year. A total of 9 meetings have been held so far this year which includes 4 meetings of Zonal Councils and 5 meetings of standing committees. He added that thisincrease of more than double showcases the Prime Minister Modi's Team India concept.
Addressing the meeting that lasted for about three hours, the Home Minister said that 1157 issues have been resolved in the meetings of the zonal councils. He said that in the zonal council meetings, differences on political matters should be avoided and efforts should be made to resolve matters in a liberal manner. Shri Amit Shah said that many issues of national importance have also been included in the agenda of the Zonal Council meetings. These include eliminating malnutrition among children throughPoshan Abhiyan(nutrition campaign), reducing the dropout rate of school children, operationalisation of Fast Track Special Courts (FTSCs) for speedy investigation and speedy disposal of rape cases against women and children. The facility of Banks/India Post Payment Bank branches within 5 km of each village, formation of two lakh new Primary Agricultural Credit Societies (PACSs) in the country and strengthening of all existing PACSs in the country have also been included. He said that these issues need to be reviewed every three months at the level of Chief Minister, Minister and Chief Secretary. Issues related to mining, central financial assistance on some items, construction of basic infrastructure, land acquisition and land transfer, water sharing, implementation of Direct Benefit Transfer scheme, state reorganization and issues of common interest at the regional level were also discussed in the meeting.
Shri Amit Shah said that in the meeting, all four states – Bihar, Jharkhand, West Bengal and Odisha gave impressive presentations regarding good practices being implemented in respective states. He said that these good practices will inspire other states to take positive steps. It was informed in the meeting that the land acquisition work for Hajipur-Sugauli new railway line project has almost been completed. Also, land acquisition work for Nabadwipghat-Nabadwipdham New Railway Project (15 km) of West Bengal has also started. Additionally, work on the completed section of Krishnanagar-Nabadwipghat gauge conversion (12.2 km), i.e.Krishnanagar-Amghata (8.30 km) has been commissioned.
Regarding the caste-based survey conducted in Bihar, the Home and Cooperation Minister said that when his party was in power in Bihar, it had supported the caste-based survey. He said the Governor alsoapproved the bill. He added that there are some issues regarding caste basedsurvey, which he hoped that the state government will resolve them. Shri Shah said that the Central government never had any intention of creating hurdles in the caste based survey.
The Union Home Minister said that although the role of the Zonal Council meetings is advisory, but on the basis of my four and half years of experience as Union Home Minister, I can say that by giving importance to the meetings of the Council and its Standing Committee, we have resolved many issues. A total of 48 issues were discussed in depth in the 13th meeting of the Standing Committee held on 17 June 2023, out of which a total of 28 issues were resolved by mutual consent after discussion between the Chief Secretaries of the member states and senior officials of the states and the Centre.A total of 21 issues were discussed in today's meeting.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପାଟନାରେ ଆଜି ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପରିଷଦର ୨୬ତମ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଜଧାନୀ ତଥା ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳ ହୋଇ ରହି ଆସିଛି
ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛି, ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ପରେ ଦେଶର ପୁନଃବିକାଶରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅନେକ ଦେଶପ୍ରେମୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ସାକାର ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି
କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦ ବୈଠକରେ ରାଜନୈତିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମତଭେଦକୁ ବାଦ୍ ଦେଇ ଉଦାର ଢଙ୍ଗରେ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯିବା ଉଚିତ
ଶିଶୁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୁଷ୍ଟିହୀନତା ଦୂର କରିବା, ପିଲାଙ୍କ ସ୍କୁଲ ଛାଡିବା ଅନୁପାତ ହ୍ରାସ କରିବା, ମହିଳା ଓ ଶିଶୁଙ୍କ ପ୍ରତି ହେଉଥିବା ଦୁଷ୍କର୍ମ ମାମଲାର ତ୍ୱରିତ ତଦନ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତି ତିନି ମାସରେ ଥରେ ସମୀକ୍ଷା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି
ହାଜିପୁର-ସାଗୌଲି ନୂଆ ରେଳଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ପ୍ରାୟ ଶେଷ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ନବଦ୍ୱୀପ ଘାଟ-ନବଦ୍ୱୀପ ଧାମ ନୂଆ ରେଳଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ (୧୫ କିଲୋମିଟର) ପାଇଁ ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ଆରମ୍ଭ, କୃଷ୍ଣାନଗର-ନବଦ୍ୱୀପ ଘାଟ ଗେଜ୍ ପରିବର୍ତ୍ତ
10 DEC 2023 8:02PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ବିହାରର ରାଜଧାନୀ ପାଟନାଠାରେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପରିଷଦର ୨୬ତମ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବୈଠକରେ ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନୀତୀଶ କୁମାରଙ୍କ ସମେତ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ଓଡ଼ିଶା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଓ ବିହାରର ବରିଷ୍ଠ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ବୈଠକରେ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ପରିଷଦ ସଚିବାଳୟର ସଚିବ, ସଦସ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଥା ବିଭାଗର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଜଧାନୀ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳୀ ଭାବେ ରହିଆସିଛି। ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପରୀକ୍ଷାରେ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ପିଲାମାନେ ସବୁଠାରୁ ସଫଳ ହେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛି ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ପରେ ଦେଶର ପୁନଃବିକାଶରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅନେକ ଦେଶପ୍ରେମୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ଏବଂ ଜଳରେ ସମୃଦ୍ଧ । ବିହାର, ଓଡ଼ିଶା, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଭଳି ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ସାକାର ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦ ବୈଠକ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧିର ତଥ୍ୟ ଦେଇ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୦୪ରୁ ମେ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଷ୍ଟାଣ୍ଡିଂ କମିଟିର ସମୁଦାୟ ବୈଠକ ସଂଖ୍ୟା ମାତ୍ର ୨୫ ଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରତିବର୍ଷ ହାରାହାରି ୨.୭ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ତେବେ ୨୦୧୪ ଜୁନ୍ ମାସରୁ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦ ଓ ସେମାନଙ୍କ ଷ୍ଟାଣ୍ଡିଂ କମିଟିର ସମୁଦାୟ ୫୬ଟି ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ପ୍ରତିବର୍ଷ ହାରାହାରି ୬.୨ଟି ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦର ୪ଟି ବୈଠକ ଓ ଷ୍ଟାଣ୍ଡିଂ କମିଟିର ୫ଟି ବୈଠକକୁ ମିଶାଇ ମୋଟ ୯ଟି ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ବୈଠକ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଟିମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଚାରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ପାଖାପାଖି ୩ ଘଣ୍ଟା ଧରି ଚାଲିଥିବା ଏହି ବୈଠକରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦର ବୈଠକରେ ୧୧୫୭ଟି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇଛି। ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦର ବୈଠକରେ ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡିକ ଉପରେ ମତଭେଦକୁ ବାଦ୍ ଦେଇ ଉଦାର ଭାବରେ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦର ବୈଠକର ଏଜେଣ୍ଡାରେ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଥିବା ଅନେକ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି। ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୁଷ୍ଟିହୀନତା ଦୂର କରିବା, ସ୍କୁଲ ପିଲାଙ୍କ ପାଠପଢ଼ା ଛାଡ଼ିବା ହାର ହ୍ରାସ କରିବା, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନାରେ ସରକାରୀ ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୃକ୍ତି, ମହିଳା ଓ ଶିଶୁଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଦୁଷ୍କର୍ମ ମାମଲାର ତ୍ୱରିତ ତଦନ୍ତ ଏବଂ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଫାଷ୍ଟଟ୍ରାକ୍ ସ୍ପେଶାଲ କୋର୍ଟ (କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁର ୫ କିଲୋମିଟର ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାଙ୍କ/ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖାଗୁଡ଼ିକର ସୁବିଧା, ଦେଶରେ ୨ ଲକ୍ଷ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପ୍ୟାକ୍ସ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ୟାକ୍ସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଆଦି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। ପ୍ରତି ତିନି ମାସରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ସ୍ତରରେ ଏହି ସବୁ ପ୍ରସଙ୍ଗର ସମୀକ୍ଷା ହେବା ଦରକାର। ଖଣି ଖନନ, କେତେକ ସାମଗ୍ରୀରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ, ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ଓ ଜମି ହସ୍ତାନ୍ତର, ଜଳ ବଣ୍ଟନ, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା, ରାଜ୍ୟ ପୁନର୍ଗଠନ ଓ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ତରର ସାଧାରଣ ହିତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା।
ଏହି ବୈଠକରେ ୪ଟି ରାଜ୍ୟ ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଓ ଓଡ଼ିଶା ଶ୍ରେଷ୍ଠ କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତି ସମ୍ପର୍କରେ ଭଲ ଉପସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ। ଏହି ଶ୍ରେଷ୍ଠ କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତି ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସକାରାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ହାଜିପୁର-ସାଗୌଲି ନୂଆ ରେଳ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରାୟ ଶେଷ ହୋଇଛି ବୋଲି ବୈଠକରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେହିପରି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ନବଦ୍ୱୀପ ଘାଟ-ନବଦ୍ୱୀପ ଧାମ ନୂଆ ରେଳଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ (୧୫ କିଲୋମିଟର) ପାଇଁ ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ କୃଷ୍ଣନଗର-ନବଦ୍ୱୀପ-ଘାଟ ଗେଜ୍ ରୂପାନ୍ତରଣ (୧୨.୨ କିଲୋମିଟର) ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଫେଜ୍‌ ଅର୍ଥାତ୍ କୃଷ୍ଣନଗର-ଅମଘାଟା (୮.୩୦ କିଲୋମିଟର)ରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ବିହାରରେ ହୋଇଥିବା ଜାତିଭିତ୍ତିକ ଜନଗଣନା ସମ୍ପର୍କରେ ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ଦଳ ବିହାରରେ କ୍ଷମତାରେ ଅଂଶୀଦାର ଥିଲା ସେତେବେଳେ ସେ ଜାତିଭିତ୍ତିକ ଜନଗଣନାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟପାଳ ମଧ୍ୟ ଏହି ବିଲକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ। ଜାତିଭିତ୍ତିକ ଜନଗଣନାକୁ ନେଇ କିଛି ସମସ୍ୟା ରହିଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏହାର ସମାଧାନ କରିବେ ବୋଲି ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଜାତିଭିତ୍ତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର କୌଣସି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦ ବୈଠକର ଭୂମିକା ଉପଦେଷ୍ଟାଙ୍କ ଭଳି ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ସାଢ଼େ ଚାରି ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଧାରରେ ସେ କହିପାରିବେ ଯେ ପରିଷଦ ଏବଂ ଏହାର ଷ୍ଟାଣ୍ଡିଂ କମିଟିର ବୈଠକକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାରେ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ । ଜୁନ୍ ୧୭, ୨୦୨୩ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଷ୍ଟାଣ୍ଡିଂ କମିଟିର ତ୍ରୟୋଦଶ ବୈଠକରେ ସମୁଦାୟ ୪୮ଟି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିବା ବେଳେ ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ସଦସ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ପରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହମତିରେ ସମୁଦାୟ ୨୮ଟି ପ୍ରସଙ୍ଗର ସମାଧାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଜିର ବୈଠକରେ ମୋଟ ୨୧ଟି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା।