লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
ইশ্রাম পোর্তেলগী শক্তমশিং
07 DEC 2023 5:08PM by PIB Imphal
অফং অফংবা থবক শুবা শিন্মীশিংগী অপুনবা নেসনেল দেতাবেজ অমা শেমগৎনবা অমসুং রেজিস্তার তৌনবা ওগস্ত ২৬,২০২১দা লেবর অমসুং ইমপ্লোইমেন্ত মিনিস্ত্রিনা ইশ্রাম পোর্তেল হৌদোক্লে। মসিদা অফং অফংবা থবক শুবা শিন্মীশিংগী মখোয় মশামক কাংলুপ ৩০দা শীনফম ৪০০ পোর্তেলদা রেজিস্তার তৌবা য়াহল্লে।
তামিল নাদু য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংনা ইশ্রাম পোর্তেলগী মখাদা পান্দম থমখিবা অমসুং রেজিস্তার তৌখিবা অফং অফংবা থবক শুবা শিন্মীশিংগী মশিং এন্নেক্সরদা য়াওরে।
মরুওইবা শক্তমশিং অমসুং ইশ্রাম পোর্তেলগী অনৌবশিং অমসুং ইশ্রাম পোর্তেলগী খুৎথাংদা কান্নবা ফংখিবা অফং অফংবা থবক শুবা শিন্মীশিং মখাদা পীরি:
(i) পোর্তেলদা রেজিস্তার তৌবা অসি মপুংফানা আধারগা শম্নরে। মশানা য়ানা ৱাফম কয়া ফোঙদোকচদুনা অফং অফংবা থবক শুবা শিন্মী অমনা হেক্তা মশামক পোর্তেলদা রেজিস্তার তৌবা য়াগনি।
(ii) মাইগ্রেন্ত ৱার্কশিংগী ইমুং-মনুংগী অকুপ্পা মরোলশিং লৌশিন্নবগী খুদোংচাবা ইশ্রামদা হাপচিল্লে।
(iii) মখোয় মখোয়গী মরী লৈনবা বিল্দিং এন্দ অদর কন্সত্রক্সন ৱার্কস (বি ও সি দব্লিউ) বোর্দশিংদা মখোয় রেজিস্তার তৌনবা য়ুম শাবা শিন্মীশিংগী দেতা সিয়ার তৌনবা খুদোংচাবা ইশ্রামদা য়াওরে।
(iv) ইশ্রামগা নেসনেল কেরিয়র সর্বিস(এন সি এস) পোর্তেলগা পুনশিল্লে। মহাক্কী য়ুনিভর্সেল একাউন্ত নম্বর(য়ু এ এন) শীজিন্নদুনা অফং অফংবা থবক শুবা শিন্মী অমনা এন.সি.এসতা রেজিস্তার তৌবা য়াগনি অমসুং চুনবা থবকশিং থিবা য়াগনি। এন.সি.এসতা লাইনা রেজিস্তার তৌবা য়ানবা ইশ্রাম পোর্তেলদা ওপসন/লিঙ্ক অমসু পীরে।
(v) ইশ্রাম অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রাম-য়োগী মনধান(পি এম-এস ৱাই এম)দসু পুনশিল্লে। পি.এম-এস.ৱাই.এম অসি চহি ১৮-৪০গী মরক্তা লৈবা অফং অফংবা থবক শুবা শিন্মীশিংগী পেন্সন স্কিম অমনি। য়ু.এ.এন নম্বর শীজিন্নদুনা, অফং অফংবা থবক শুবা শিন্মী অমনা য়াম্না লাইনা মনধান পোর্তেলদা রেজিস্তার তৌবা য়াগনি।
(vi) অফং অফংবা থবক শুবা শিন্মীশিংদা স্কিল হেনগৎহন্নবা অমসুং এপ্রেন্তিসসিপকী খুদোংচাবশিং পীনবা, স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ মিনিস্ত্রিগী স্কিল ইন্দিয়া দিজিতেল পোর্তেলদা ইশ্রাম পুনশিল্লে।
(vii) ইশ্রাম অসি myScheme portal দসু পুনশিল্লে। myScheme portal অসি সরকারগী স্কিমশিং থিনবা অমসুং মশক খঙনবা পান্দমদা শেমগৎপা নেসনেল প্লেতফোর্ম অমনি। স্কিমগী পাউ থিনবা অনৌবা তেক্নোলোজিদা য়ুম্ফম ওইবা পাম্বৈ অমা মসিনা পীরি। মীয়াম্না মখোয়গা চুনবা সরকারগী স্কিমশিং থিবদা প্লেতফোর্ম অসিনা মতেং পাংলি। তোঙান-তোঙানবা সরকারগী স্কিমশিং কমদৌনা শরুক য়াগনি হায়বগী মতাংদসু মসিনা মতেং পাংলি। পুনশিনবা অসিগী খুৎথাংদা, ইশ্রামদা রেজিস্তার তৌরবশিংনা মখোয়না কান্নবা লৌবা য়ারবা স্কিমশিং য়েংবা য়াগনি।
এন্নেক্সর
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
পান্দম
নবেম্বর ২৯,২০২৩ ফাওবদা অপুনবা রেজিস্তার তৌখিবা
1
উত্তর প্রদেস
6,66,07,163
8,31,50,095
2
ওরিসা
1,29,79,773
1,33,63,773
3
ছতিসগর
82,42,144
83,68,094
4
উত্তরখন্দ
31,50,240
29,99,986
5
নোংচুপ বেঙ্গল
2,78,90,604
2,61,42,024
6
হিমাচল প্রদেস
20,86,547
19,46,583
7
জম্মু অমসুং কাস্মির
38,09,769
34,21,732
8
ঝারখন্দ
1,08,06,305
92,62,849
9
বিহার
3,49,43,979
2,88,43,897
10
ত্রিপুরা
11,67,542
8,58,984
11
মধ্য প্রদেস
2,39,00,510
1,73,59,349
12
অসাম
99,69,971
70,88,731
13
হরিয়ানা
78,97,313
52,84,093
14
পঞ্জাব
84,39,584
55,44,606
15
গুজরাত
1,78,84,271
1,14,76,374
16
দিল্লি
52,39,058
33,13,527
17
কেরলা
99,95,844
59,30,733
18
রাজস্থান
2,26,89,152
1,32,81,141
19
চান্দিগর
3,24,372
1,76,453
20
অন্ধ্র প্রদেস
1,50,92,950
80,37,904
21
মনিপুর
8,65,632
4,20,818
22
পুদুচেরি
3,95,791
1,83,279
23
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
1,72,402
73,395
24
কর্নাতকা
1,89,17,552
78,06,652
25
মহারাস্ত্রা
3,44,80,382
1,39,17,977
26
তেলঙ্গানা
1,07,83,075
42,84,792
27
তামিল নাদু
2,17,95,554
85,39,625
28
লাদাখ
80,926
31,553
29
নাগালেন্দ
6,29,914
2,20,825
30
অরুনাচল প্রদেস
4,39,728
1,44,995
31
মেঘালয়
9,42,678
3,08,901
32
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
1,16,770
30,336
33
সিক্কিম
1,93,270
36,364
34
মিজোরম
3,46,988
62,212
35
গৱা
4,44,150
65,272
36
লাক্ষদ্বিপ
20,491
2,494
অপুনবা
38,37,42,394
29,19,80,418
ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা ৱাফম অসি লেবর অমসুং ইমপ্লোইমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রমেশ্বর তেলিনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Labour & Employment
Features of ESHRAM Portal
07 DEC 2023 5:08PM by PIB Delhi
The Ministry of Labour and Employment has launched eShram portal on 26.08.2021 for registration and creation of a comprehensive National Database of Unorganized Workers. It allows an unorganised worker to register himself or herself on the portal on self-declaration basis, under 400 occupations in 30 broad occupation sectors.
The details of targets fixed and number of unorganized workers registered/ achievements under the eShram portal across the country including Tamil Nadu are at Annexure.
Salient features and new development on eShram portal and the benefits extended to the unorganised workers through eShram portal are as follows:
(i) The registration in the portal is fully Aadhaar verified and Aadhaar seeded. Any unorganised worker can register himself or herself on the portal on a self-declaration basis.
(ii) Provision has been added in eShram to capture family details of migrant workers.
(iii) Provision has been added in eShram to share construction workers’ data with States/UTs to facilitate their registration in respective Building and other Construction Workers (BoCW) boards.
(iv) eShram has been integrated with National Career Service (NCS) Portal. An unorganised worker can register on NCS using his/ her Universal Account Number (UAN) and search for suitable job opportunities. An option/ link has also been provided to registrant on eShram portal to seamlessly register on NCS.
(v) eShram is also integrated with Pradhan Mantri Shram-yogi Maandhan (PM-SYM). PM-SYM is a pension scheme for unorganised workers who are aged between 18-40 years. Using UAN (eShram) number, any unorganised worker can easily register on Maandhan portal.
(vi) To provide skill enhancement and apprenticeship opportunities to unorganised worker, eShram has been integrated with Skill India Digital portal of Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.
(vii) e Shram is also integrated with myScheme portal. myScheme is a National Platform that aims to offer one-stop search and discovery of the Government schemes. It provides an innovative, technology-based solution to discover scheme information based upon the eligibility of the citizen. The platform helps the citizen to find the right Government schemes for them. It also guides on how to apply for different Government schemes. Through this integration, all the e Shram registrants can check the schemes for which they are eligible.
Annexure
S. No.
State
Target
Total registration as on 29th Nov 2023
1
Uttar Pradesh
6,66,07,163
8,31,50,095
2
Odisha
1,29,79,773
1,33,63,773
3
Chhattisgarh
82,42,144
83,68,094
4
Uttarakhand
31,50,240
29,99,986
5
West Bengal
2,78,90,604
2,61,42,024
6
Himachal Pradesh
20,86,547
19,46,583
7
Jammu And Kashmir
38,09,769
34,21,732
8
Jharkhand
1,08,06,305
92,62,849
9
Bihar
3,49,43,979
2,88,43,897
10
Tripura
11,67,542
8,58,984
11
Madhya Pradesh
2,39,00,510
1,73,59,349
12
Assam
99,69,971
70,88,731
13
Haryana
78,97,313
52,84,093
14
Punjab
84,39,584
55,44,606
15
Gujarat
1,78,84,271
1,14,76,374
16
Delhi
52,39,058
33,13,527
17
Kerala
99,95,844
59,30,733
18
Rajasthan
2,26,89,152
1,32,81,141
19
Chandigarh
3,24,372
1,76,453
20
Andhra Pradesh
1,50,92,950
80,37,904
21
Manipur
8,65,632
4,20,818
22
Puducherry
3,95,791
1,83,279
23
The Dadra & Nagar Haveli and Daman & diu
1,72,402
73,395
24
Karnataka
1,89,17,552
78,06,652
25
Maharashtra
3,44,80,382
1,39,17,977
26
Telangana
1,07,83,075
42,84,792
27
Tamil Nadu
2,17,95,554
85,39,625
28
Ladakh
80,926
31,553
29
Nagaland
6,29,914
2,20,825
30
Arunachal Pradesh
4,39,728
1,44,995
31
Meghalaya
9,42,678
3,08,901
32
Andaman and Nicobar Islands
1,16,770
30,336
33
Sikkim
1,93,270
36,364
34
Mizoram
3,46,988
62,212
35
Goa
4,44,150
65,272
36
Lakshadweep
20,491
2,494
Total
38,37,42,394
29,19,80,418
This information was given by Union Minister of State for Labour and Employment Shri. Rameshwar Teli in a written reply in the Rajya Sabha today.