তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
নাৰী শক্তি বিজয়: বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ পৰিৱৰ্তনশীল কাহিনী
মহিলা হিতাধিকাৰীসকলে ‘মেৰী কাহানি মেৰী জুবানী’ৰ জৰিয়তে প্ৰভাৱশালী কাহিনী শ্বেয়াৰ কৰে
05 DEC 2023 5:32PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰে মহিলাসকলক সৱল কৰাৰ লক্ষ্যৰে বিভিন্ন পদক্ষেপ ৰূপায়ণত সক্ৰিয়ভাৱে নিয়োজিত হৈ আছে। মিছন পোষণ, প্ৰধানমন্ত্ৰী মাত্ৰু বন্দনা যোজনা (পিএমএমভিৱাই), আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনাৰ দৰে ফ্লেগশ্বিপ আঁচনিসমূহে সমগ্ৰ দেশৰ মহিলাসকলৰ স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ সমৰ্পণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ঝাৰখণ্ডৰ খুণ্টিৰ পৰা ১৫ নৱেম্বৰ, ২০২৩ তাৰিখে জনজাতিয়া গৌৰৱ দিৱস উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আৰম্ভ কৰা বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাই সকলো নাগৰিক, বিশেষকৈ মহিলাৰ ওচৰত অন্তৰ্ভুক্তি আৰু ব্যাপক প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে।
স্থানীয় ভাষাত তথ্যৰে সজ্জিত যাত্ৰাৰ বাবে বিশেষভাৱে সজ্জিত আইইচি ভানে মহিলাসকলৰ মাজত মৰ্যাদা, আত্মবিশ্বাস আৰু সামগ্ৰিক কল্যাণ বৃদ্ধিত অৰিহণা যোগাইছে, যি সামাজিক প্ৰগতিৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে।
যাত্ৰাৰ সময়ত, বিভিন্ন আঁচনিৰ বাবে যোগ্য হিতাধিকাৰীসকলৰ নাম ভৰ্তি কৰাৰ বাবে এক অভিনৱ "অন-স্পট পঞ্জীয়ন" অভিযান চলোৱা হৈছে। এই সক্ৰিয় পদ্ধতিৰ উদ্দেশ্য হৈছে লোকসকলক উপলব্ধ আঁচনিৰ বৰ্ণালী আৰু তেওঁলোকৰ সৈতে সম্পৰ্কিত লাভালাভৰ বিষয়ে শিক্ষিত কৰা, যোগ্য ব্যক্তিসকলক অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু প্ৰাসঙ্গিক কাৰ্যসূচীবোৰৰ সুবিধা ল'বলৈ উৎসাহিত কৰা।
চৰকাৰে এই যাত্ৰাসমূহৰ সময়ত "স্বস্থ বালাক স্পৰ্ধা(এছবিএছ)" পৰিচালনা কৰি আছে। এই পদক্ষেপে স্বাস্থ্যৱান শিশুসকলক স্বীকৃতি দিয়ে আৰু সন্মানিত কৰে, পুষ্টিৰ প্ৰতি এক ইতিবাচক দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সামূহিক ব্যস্ততা উন্নত কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখে।
ভিবিএছৱাইৰ আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ হৈছে “মেৰী কাহানি মেৰী জুবানী (এমকেএমজেড)” উদ্যোগ, য’ত হিতাধিকাৰীসকলে তেওঁলোকৰ ব্যক্তিগত অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰে, তেওঁলোকৰ জীৱনত চৰকাৰী আঁচনিৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ইয়াৰে কিছুমান কাহিনী চাওঁ আহক:
অৰুণাচল প্ৰদেশৰ যোব্ৰাং আৰু ৰিংগিয়াং গ্ৰাম পঞ্চায়তত বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ সময়ত পোষণ অভিযানৰ হিতাধিকাৰী কৰ্মা ডেচিনে “মেৰী কাহানি মেৰী জুবানী”ৰ জৰিয়তে তেওঁৰ কাহিনী ভাগ বতৰা কৰিছিল। তেওঁ কৈছিল যে অংগনৱাড়ী কৰ্মীসকলে প্ৰতি মাহে শিশুক স্তন্যপান কৰোৱাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে অৱগত কৰিবলৈ, তেওঁলোকৰ বিকাশ জোখাৰ বাবে আৰু তেওঁলোকক ৰেচন প্ৰদান কৰিবলৈ প্ৰতি মাহে ভ্ৰমণ কৰে। [1]
প্ৰধানমন্ত্ৰী মাত্ৰু বন্দনা যোজনাৰ (পিএমএমভিৱাই) হিতাধিকাৰী পঞ্জাৱৰ পাঠানকোটৰ কোট ভট্টিয়ান গাঁৱৰ শ্ৰীমতী ইন্দুয়ে এই আঁচনিৰ অধীনত বিত্তীয় সমৰ্থন লাভ কৰাৰ অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰে। তেওঁ কৈছিল যে এইটো তেওঁৰ প্ৰথম গৰ্ভধাৰণ আৰু তেওঁ আৰ্থিক সাহায্য লাভ কৰিছিল যাৰ বাবে তেওঁ ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞ। [2]
লগতে, মহাৰাষ্ট্ৰৰ ধাৰাশিৱ জিলাৰ আম্বেজাভালে গাঁৱৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মাত্ৰু বন্দনা যোজনাৰ (পিএমএমভিৱাই) আন এগৰাকী হিতাধিকাৰী ৰেশ্মা চেবলে বৰ্ণনা কৰে যে কেনেদৰে আঁচনিখনৰ অধীনত প্ৰদান কৰা সহায়ে তেওঁক পুষ্টিকৰ আহাৰ প্ৰাপ্ত কৰাত সহায় কৰিছে।
কৰ্ণাটকৰ হাভেৰী জিলাৰ ডাম্বাৰমাতুৰ গাঁৱৰ শ্ৰীমতী নিবেদিদা কেবিয়ে কয় যে তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী মত্ৰু বন্দনা যোজনাৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে আৰু অংগনৱাড়ীত প্ৰদান কৰা পুষ্টিকৰ খাদ্যৰ বাবে তেওঁৰ সন্তান স্বাস্থ্যৱান হৈ উঠিছে।
কৰ্ণাটকৰ নিয়ামতী তালুকৰ চতনাহাল্লি গাঁৱৰ শ্ৰীমতী সংগীতাই কৈছিল যে তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী মত্ৰু বন্দনা যোজনাৰ অধীনত তেওঁৰ প্ৰথম ডেলিভাৰীৰ বাবে ৫,০০০ টকা লাভ কৰিছিল। তাই কৈছিল যে আশা কৰ্মীসকলে প্ৰতি মাহে পুষ্টিকৰ খাদ্য প্ৰদান কৰিছিল আৰু প্ৰতিষ্ঠানগত প্ৰসৱত সহায় কৰিছিল।
বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে, এই মহিলা-মুখী কল্যাণমূলক আঁচনিবোৰ নাৰী শক্তিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ সমৰ্পণৰ এক উজ্জ্বল প্ৰমাণ হিচাপে থিয় দিছে।
বিভিন্ন আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ অধিক সাক্ষ্য পঢ়িবলৈ, ইয়াত ক্লিক কৰক।

Ministry of Information & Broadcasting
Nari Shakti Triumphs: Transformative Tales from Vikasit Bharat Sankalp Yatra
Women Beneficiaries Share Impactful Stories Through 'Meri Kahani Meri Zubani'’
05 DEC 2023 5:32PM by PIB Delhi
The Government of India is actively engaged in implementing diverse initiatives aimed at empowering women. Flagship schemes such as Mission POSHAN, Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY), and Pradhan Mantri Ujjwala Yojana underscore the government's dedication to bolstering the health and well-being of women across the nation.
The Vikasit Bharat Sankalp Yatra, launched by Prime Minister Narendra Modi on the auspicious occasion of Janjatiya Gaurav Divas on November 15, 2023, from Khunti, Jharkhand, is playing a pivotal role in ensuring that the advantages of these schemes reach all citizens, especially women, emphasizing inclusivity and widespread impact.
Specially equipped IEC Vans for the Yatra, adorned with information in local languages, are contributing to fostering dignity, confidence, and overall well-being among women, reflecting the government's steadfast commitment to societal progress.
During the yatra, an innovative "on-spot registration" drive is being conducted to enrol eligible beneficiaries for various schemes. This proactive approach aims to educate people about the spectrum of available schemes and their associated benefits, encouraging eligible individuals to participate and avail themselves of the relevant programmes.
Government is also conducting the "Swasth Balak Spardha (SBS)" during these Yatras. This initiative recognizes and honours healthy children, aiming to elevate community engagement by emphasizing a positive approach to nutrition.
Another significant aspect of the VBSY is the "Meri Kahani Meri Zubani (MKMZ)" initiative, where beneficiaries share their personal experiences, emphasizing the transformative impact of Government schemes on their lives. Let’s look at some of these stories:
Karma Dechin, a beneficiary of Poshan Abhiyaan shared her story via “Meri Kahani Meri Zubani” during the Vikasit Bharat Sankalp Yatra at Jobrang & Ringyang Gram Panchayat in Arunachal Pradesh. She said that Anganwadi workers visit every month to inform them about the importance of breastfeeding children, measure their growth and provide them with ration too.[1]
Smt Indu from village Kot Bhattian, Pathankot in Punjab, who is a beneficiary of Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY), shared her experience of getting the financial support under this scheme. She said it was her first pregnancy and she received financial assistance for which she was grateful to the Government of India.[2]
Further, Reshma Sable, another beneficiary of the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY), from Ambejavalge village in Dharashiv district, Maharashtra, narrated how the assistance provided under the scheme has helped her get a nutritious diet.
Smt. Niveditha KB of Dambarmattur village in Haveri district, Karnataka said that she has benefited from the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana and that her children were growing up healthy due to the nutritious food provided in Anganwadis.
Smt. Sangeetha of Chatnahalli village of Nyamati taluk in Karnataka said she got Rs 5,000 for her first delivery under PM Matru Vandana Yojana. She said that Asha workers provided nutritious food every month and helped with institutional deliveries.
As the Vikasit Bharat Sankalp Yatra unfolds, these women-oriented welfare schemes stand as a shining testament to the Government's dedication to empowering Nari Shakti.
To read more testimonies of beneficiaries of various schemes, click HERE.