Ministry of Culture
Grant to Artists
04 DEC 2023 3:29PM by PIB Delhi
Ministry of Culture implements a financial grant scheme by the name of ‘Financial Assistance for Promotion of Guru-Shishya Parampara (Repertory Grant)’ across the country. Under this scheme, financial assistance is provided to dramatic / theatre groups, music ensembles, children theatre, dance groups etc. engaged in all genres of performing arts activities like music, dance, theatre, folk art etc. and imparting training to artists/shishyas by their respective Guru on regular basis in line with Guru–Shishya Parampara. As per the scheme, financial assistance for each Guru/teacher is provided @ Rs.15,000/- per month and for each Shishya/Artist @ Rs.2,000 to 10,000/- per month depending upon the age of artists. The state-wise, year-wise number of organizations received Repertory Grant and amount disbursed along with the number of artists supported through these organizations during the last three years is given at Annexure – I.
The eligibility criteria for grants includes the following:-
1. The Group ensembles seeking financial assistance under this scheme must have a repertoire of adequate number and quality and should have given performances on an all India basis.
2. Grantee organizations would be recommended for renewal only when they stage at least two productions during the financial year. Out of this two, at least one production must be a new production i.e., which has not been staged earlier.
3. The Organisations granted financial assistance would mandatorily organise at least two cultural activities (function, lecture, seminar, workshop, exhibition etc.) in any of the school in their vicinity. A certificate to this effect from the Principal of the school would be a mandatory requirement for renewal and release of grant.
4. The Financial Assistance for Promotion of Guru-Shishya parampara (Repertory Grant) will be reviewed annually by the Expert Committee set up for the purpose.
5. Physical verification would be compulsory for continuation of Financial Assistance for Promotion of Guru-Shishya parampara (Repertory Grant) after every 4th (fourth) year.
The amount of financial assistance under the Guru-Shishya Parampara (Repertory Grant) has been increased w.e.f June, 2022.
This information was given by Minister of Culture, Tourism & Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in Lok Sabha today.
*****
Annexure – i
Financial assistance released under this scheme in
Financial Year 2020-21
Financial Year 2021-2022
Financial Year 2022-2023
No. of organization supported
No. of Guru / Artists supported
Amount Disbursed
(Rs. In lakhs)
No. of organization supported
No. of Guru / Artists supported
Amount Disbursed
(Rs. In lakhs)
No. of organization supported
No. of Guru / Artists supported
Amount Disbursed
(Rs. In lakhs)
Andhra Pradesh
2
5
4.18
2
5
5.52
6
14
16.42
Arunachal Pradesh
1
5
4.80
-
0
-
-
0
-
Assam
7
58
53.4
24
200
227.10
37
308
214.54
Bihar
33
196
181.60
30
178
190.80
64
380
363.82
Chandigarh
1
12
14.16
1
12
14.16
5
60
49.20
Chhattisgarh
-
0
-
-
0
-
-
0
-
Delhi
54
529
439.60
63
617
535.16
98
959
793.36
Gujarat
8
64
44.96
5
40
29.16
4
32
27.84
Haryana
4
20
21.94
4
20
30.84
24
118
93.06
Himachal Pradesh
1
16
9.84
4
64
48.06
4
64
51.12
Jammu & Kashmir
9
82
59.58
7
63
51.48
15
136
120.84
Jharkhand
1
7
2.64
2
14
21.54
13
92
69.18
Karnataka
47
400
291.94
60
510
470.04
113
961
807.40
Kerala
9
77
90.6
9
77
81.12
37
318
264.44
Madhya Pradesh
42
345
294.12
34
279
236.58
73
600
525.48
Maharashtra
23
201
156.04
33
288
237.36
41
358
307.66
Manipur
62
445
420.52
96
688
669.78
147
1054
900.72
Mizoram
-
0
-
-
0
-
4
30
26.64
Nagaland
-
0
-
1
6
5.52
2
12
8.88
Odisha
22
126
107.08
27
154
152.16
55
314
289.20
Pondicherry
2
24
12.72
-
0
-
5
60
50.04
Punjab
3
25
24.48
5
42
37.44
6
50
43.56
Rajasthan
2
12
16.32
9
54
57.12
17
103
95.20
Sikkim
-
0
-
-
0
-
1
2
2.64
Tamil Nadu
10
63
49.54
4
25
17.28
19
119
108.60
Telangana
7
89
75.00
9
114
82.56
17
216
153.02
Tripura
1
7
6.36
1
8
7.68
1
7
6.24
Uttarakhand
6
32
20.86
5
27
23.04
16
86
80.86
Uttar Pradesh
33
199
161.57
26
157
195.32
57
344
293.97
West Bengal
139
988
916.30
112
796
821.76
333
2368
2060.80
Total
529
4027
3480.15
573
4438
4248.58
1213
9165
7810.57*
* In addition to, an amount of Rs. 796.69 lakhs was released to the concerned Central Nodal Agency (CNA) i.e. National School of Drama (NSD) for disbursement of financial assistance to the selected organizations.

কল্চর মন্ত্রালয়
: আর্তিস্তশিংদা গ্রান্ত পীবা
04 DEC 2023 3:29PM by PIB Imphal
কলচর মিনিস্ত্রিনা ‘ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স ফোর প্রোমোসন ওফ গুরু-সিস্যা পরম্পরা(রিপর্তোরি গ্রান্ত)’ কৌবা গ্রান্ত পীবা স্কিম অমা লৈবাক শীনবা থুংনা চৎনরি। স্কিম অসিগী মখাদা, ঈশৈ, জগোয়, থিয়েতর, ফোক আর্তকী পর্ফোমেন্স পীরিবশিং অমসুং মরী লৈনবা গুরুশিংনা গুরু-সিস্য পরম্পারাগী চৎনবীদা কলাকারশিং/আর্তিস্তশিংদা ত্রেনিং পীরিবা দ্রমাতিক/থিয়েতর গ্রুপশিং, ঈশৈগী কাংবু, চিন্দ্রেন থিয়েতর, জগোয়গী কাংবুদা শেন্থং পীরি। স্কিম অসিগী মতুংইন্না, গুরু/ওজা অমদা থা অমদা লুপা 15,000/- অমসুং কলাকারশিংগী চহিগী মতুংইন্না সিস্য/কলাকার অমদা থা অমদা লুপা 2,000 দগী 10,000/- ফাওবা পীরি।
হৌখিবা চহি অহুমদা লৈখিবা রাজ্যশিং, চহি অমদা রিপর্তোরি গ্রান্ত ফংখিবা লুপ মশিং অমসুং মখোয়গী লুপশিংগী খুৎথাংদা মতে পাংখিবা কলাকার মশিং এন্নেক্সর-১দা পীরি।
গ্রান্তশিং ফাবা য়াবগী ফিবমশিংগী মনুংদা মখাশিং অসি য়াওরি :-
1. স্কিম অসিগী মখাদা শেন্থং লৌনিংবা গ্রুপশিং অফবা কলারকারশিং মতিক চানা লৈগদবনি অমসুং ভারত শীনবা থুংনা পর্ফোমেন্স উৎখিবা ওইগদবনি।
2. শেনবা চহি মনুংদা য়ামদ্রবা প্রদক্সন অনি উৎখিবা গরেন্তি ওর্গনাইজেসনশিং খক্তা রিনিউয়েলগী খন্নগনি। প্রদক্সন অনি অসিগী মনুংদা, য়ামদ্রবদা প্রদক্সন অমদি মমাঙদা উৎখিদ্রিবা অনৌবা প্রদক্সন অমা ওইগদবনি।
3. শেন্থং ফংলবা লুপশিংনা মখোয়গা নক্নবা স্কুল অমদা তঙাইফদনা নাৎকী থৌরম অনি(থৌরম, লেকচর, সেমিনার, ৱার্কশোপ, একজিবিসন) পাংথোক্কদবনি। থৌরম অসিগী মতাংদা স্কুলগী প্রিন্সিপালদগী শক্তাকচে অমা রিনিউয়েল তৌনবা অমসুং গ্রান্ত থাদোক্নবা তঙাইফদনা চঙগনি।
4. হিরম অসিগীদমক লিংখৎপা এক্সপার্ত কম্মিতি অমনা গুরু-সিস্য পরম্পারা য়োকখৎনবা শেন্থং পীরিবা অসি চহিগী ওইনা হেন্না য়েংশিনগনি।
5. চহি ৪ খুদিংগী গুরু-সিস্য পরম্পরা(রিপর্তোরি গ্রান্ত) গী শেন্থং অসি মখা চৎথনবা হকথেংননা য়েংশিনবা তঙাইফদে।
জুন ২০২২দগী গুরু-সিস্য পরম্পরা(রিপর্তোরি গ্রান্ত) গী মখাদা পীবা শেন্থং হেনগৎলে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা কলচর, তুরিজম অমসুং দোনরগী মিনিস্তর শ্রী জি কিসন রেদ্দিনা ফোঙদোকখিবনি।
*****
এন্নেক্সর-১
স্কিম অসিগী মখাদা পীখিবা শেন্থং
শেনবা চহি ২০২০-২১
শেনবা চহি ২০২১-২২
শেনবা চহি ২০২২-২৩
মতেং পাংখিবা লুপ মশিং
মতেং পাংখিবা গুরু/কলাকার মশিং
য়েন্থোকখিবা শেনফম (লুপা লাখ)
মতেং পাংখিবা লুপ মশিং
মতেং পাংখিবা গুরু/কলাকার মশিং
য়েন্থোকখিবা শেনফম (লুপা লাখ)
মতেং পাংখিবা লুপ মশিং
মতেং পাংখিবা গুরু/কলাকার মশিং
য়েন্থোকখিবা শেনফম (লুপা লাখ)
অন্ধ্র প্রদেস
2
5
4.18
2
5
5.52
6
14
16.42
অরুনাচল প্রদেস
1
5
4.80
-
0
-
-
0
-
অসাম
7
58
53.4
24
200
227.10
37
308
214.54
বিহার
33
196
181.60
30
178
190.80
64
380
363.82
চান্দিগর
1
12
14.16
1
12
14.16
5
60
49.20
ছতিসগর
-
0
-
-
0
-
-
0
-
দিল্লি
54
529
439.60
63
617
535.16
98
959
793.36
গুজরাত
8
64
44.96
5
40
29.16
4
32
27.84
হরিয়ানা
4
20
21.94
4
20
30.84
24
118
93.06
হিমাচল প্রদেস
1
16
9.84
4
64
48.06
4
64
51.12
জম্মু অমসুং কাস্মির
9
82
59.58
7
63
51.48
15
136
120.84
ঝারখন্দ
1
7
2.64
2
14
21.54
13
92
69.18
কর্নাতকা
47
400
291.94
60
510
470.04
113
961
807.40
কেরলা
9
77
90.6
9
77
81.12
37
318
264.44
মধ্য প্রদেস
42
345
294.12
34
279
236.58
73
600
525.48
মহারাস্ত্রা
23
201
156.04
33
288
237.36
41
358
307.66
মনিপুর
62
445
420.52
96
688
669.78
147
1054
900.72
মিজোরম
-
0
-
-
0
-
4
30
26.64
নাগালেন্দ
-
0
-
1
6
5.52
2
12
8.88
ওরিসা
22
126
107.08
27
154
152.16
55
314
289.20
পোন্দিচারি
2
24
12.72
-
0
-
5
60
50.04
পঞ্জাব
3
25
24.48
5
42
37.44
6
50
43.56
রাজস্থান
2
12
16.32
9
54
57.12
17
103
95.20
সিক্কিম
-
0
-
-
0
-
1
2
2.64
তামিল নাদু
10
63
49.54
4
25
17.28
19
119
108.60
তেলঙ্গানা
7
89
75.00
9
114
82.56
17
216
153.02
ত্রিপুরা
1
7
6.36
1
8
7.68
1
7
6.24
উত্তরখন্দ
6
32
20.86
5
27
23.04
16
86
80.86
উত্তর প্রদেস
33
199
161.57
26
157
195.32
57
344
293.97
নোংচুপ বেঙ্গল
139
988
916.30
112
796
821.76
333
2368
2060.80
অপুনবা
529
4027
3480.15
573
4438
4248.58
1213
9165
7810.57*
* মসিগী মথক্তা, খনগৎলবা লুপশিংদা শেন্থং পীনবা নেসনেল স্কুল ওফ দ্রামা(এন এস দি)গুম্বা মরী লৈনবা সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সি(সি এন এ)দা লুপা লাখ ৭৯৬.৬৯ গী শেনফম অমা পীখ্রে।