ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଆଇଆଇପିଏର ୪୯ତମ ଉନ୍ନତ ବୃତ୍ତିଗତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଇନ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଆଡମିନିଷ୍ଟ୍ରେସନ୍ (ଏପିପିପିଏ)ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
30 NOV 2023 3:34PM by PIB Bhubaneshwar
ସୁପ୍ରଭାତ!
ଶ୍ରୀ ସୁରେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ତ୍ରିପାଠୀ, ଆଇଆଇପିଏ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ,
ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ କୁମାର ଗୁପ୍ତା, ସମ୍ପାଦକ, ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି,
ଶ୍ରୀ ଅମିତାଭ ରଞ୍ଜନ, ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର,
ଏହି ଉନ୍ନତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଅଧ୍ୟାପକ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ବିଶିଷ୍ଟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ,
ମୋ ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ଲୋକମାନେ ସାଧାରଣ ଲୋକ ନୁହଁନ୍ତି । ୧.୪ ବିଲିୟନ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଆମ ଦେଶରେ, ଆପଣ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି ଯାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଠିନ, ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ କ୍ୟାରିୟରର ସେହି ଶୀର୍ଷରେ ଅଛନ୍ତି ଯେ ଆପଣ ଭୂଭାଗର ଅସୁବିଧା, କଠିନ ସମୟକୁ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ସିଷ୍ଟମ କଠୋର ଅଟେ ।
ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ କ୍ୟାରିୟର ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶରେ ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଥିଲା ଯାହା ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଏଥିରେ ପୃଷ୍ଠପୋଷକତାର ଏକ ଉପାଦାନ, ଦୁର୍ନୀତିର ଏକ ଉପାଦାନ ଥିଲା । ଲୋକମାନେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଆଇନଠାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ଅଛନ୍ତି। ଏବେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଆମର ପାୱାର କରିଡରଗୁଡିକ ପାୱାର ବ୍ରୋକର, ଲିଜନ ଏଜେଣ୍ଟ ଏବଂ ମଧ୍ୟସ୍ଥିମାନଙ୍କୁ ଭଲ ଭାବରେ ସାନିଟାଇଜ୍ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁମାନେ ଅଣ-ଆଇନଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ଲାଭ ଉଠାଇଥିଲେ । ଆମ ପାଖରେ ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଅଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବ ମନର ଏକ ସମାନ ସୁଯୋଗ ଅଛି | ସେ ନିଜର ଶକ୍ତିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶ କରିପାରିବେ, ପ୍ରତିଭା ସାମର୍ଥ୍ୟର ଉପଯୋଗ କରିପାରିବେ, ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିପାରିବେ । ଏହା ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯାହା ଘଟିଛି, ଏବଂ ଆପଣ ଏହାର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଅଂଶ ଅଟନ୍ତି ।
ମୁଁ ଚିତ୍ତୋଡଗଡ଼ର ସୈନିକ ସ୍କୁଲରୁ ଆସିଛି । ୟୁନିଫର୍ମ ପିନ୍ଧିଥିବା ପୁରୁଷମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ବିଶେଷ ଆଗ୍ରହ ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ରାଜ୍ୟପାଳ ହେବା ପରେ ୟୁନିଫର୍ମ ପିନ୍ଧିଥିବା ପୁରୁଷଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ସମ୍ମାନ ବହୁତ ଅଧିକ ରହିଛି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଦେଖୁଛି । ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ, ଭାରତୀୟ ନୌସେନା... ଯେତେବେଳେ ଆମ ପାଖରେ ବାତ୍ୟା, ସୁପର ସାଇକ୍ଲୋନ୍ ଥିଲା ଯାହା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ, ସେତେବେଳେ ଏହି ଲୋକମାନେ ପ୍ରଦର୍ଶନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ । ସେମାନେ ସେହି ଉତ୍କୃଷ୍ଟତା ଏବଂ ଚିନ୍ତା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଧର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିବ | ସେହି ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ଅଧା ଡର୍ଜନରୁ ଅଧିକ ବାତ୍ୟା ହୋଇଥିଲା, ଉଚ୍ଚ ସମୁଦ୍ରରେ ଗୋଟିଏ ବି ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇନଥିଲା । ୟୁନିଫର୍ମ ପିନ୍ଧିଥିବା ପୁରୁଷମାନେ ଏହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ। କଲିକତା ସବୁଠାରୁ ଭୟଙ୍କର ବାତ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେନା ୩୬ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଏହା କରିପାରିଥିଲା, ଯଦିଓ ଏହା ସାତ ଦିନ ପରେ ଡକାଯାଇଥିଲା ।
ତେଣୁ ମୁଁ ଜାଣେ ଆପଣଙ୍କ ମାନସିକତାରେ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ତ୍ୟାଗ ଅଛି ତାହା ଅତୁଳନୀୟ । ଯେଉଁମାନେ ସେବାରୁ ନୁହଁନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅପମାନିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁନାହିଁ । ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକ ଭୂମିକା ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର କିଛି ଅଲଗା ଅଛି ଯେ ସେମାନେ ଚରମ ବଳିଦାନ ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଟନ୍ତି । ଏବଂ ସେମାନେ କାମ କରିବା ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ଏହା ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର କିଛି ସମର୍ପଣ ଭାବନା ଭରିରହିଛି। ତେଣୁ, ମୁଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ କହୁଛି, ଆମର ନିକଟରେ ବୈଶ୍ବିକ ପରିପ୍ରେକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିବା ଦରକାର।
ଆଜିକାଲି ଦୁନିଆ ଏକ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକୃତିର ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ଆମକୁ ଏଥିପାଇଁ ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଦିଗ । ବିଶୃଙ୍ଖଳିତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ; ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେମାନେ ଆମ ଘରେ, ଡ୍ରଇଂ ରୁମ୍ ରେ, ଆମ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି। ସାରା ବିଶ୍ୱ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛି । କିନ୍ତୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତ ସେହି ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଯେଉଁମାନେ ଏହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ଆମେ କୌଣସି ଦେଶକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉନ୍ନତିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଥିଲୁ, ସେମାନେ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ଆମେ ତାହା ପାଇଥାଉ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଗବେଷଣା, କ୍ୱାଣ୍ଟମ କମ୍ପ୍ୟୁଟରରେ ଅଛୁ, ଆମେ ଦେଶରେ ଆଗଧାଡ଼ିରେ ଅଛୁ । ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, ଆମେ ସେଠାରେ ଅଛୁ, ଆମ ଦେଶ ଏକକ ଅଙ୍କରେ ଥିବା ଅଳ୍ପ କିଛି ଦେଶ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ଯେଉଁମାନେ 6G ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି । ୨୦୨୫ରୁ ୨୦୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୬ଜିର ବାଣିଜ୍ୟୀକରଣ କରାଯିବ।
ଯେତେବେଳେ ଆପଣ କ୍ୟାରିୟର ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ଅବସ୍ଥା ଦୁର୍ବଳ ଅର୍ଥନୀତି ଥିଲା, ଦୁର୍ବଳ ଅର୍ଥନୀତି ଥିଲା, କୌଣସି ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ସନ୍ତୁଳନ ନଥିଲା, କୌଣସି ସୁଯୋଗ ନଥିଲା । ମାନବଜାତିର ୧/୬ ଭାଗକୁ ବିଶ୍ୱ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲା। ଆମପାଖରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ଭଏସ୍ ନଥିଲା। ଆପଣ ପୂର୍ବରୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ଦୂରତାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ! ଆମେ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି । ଆମେ ବ୍ରିଟେନ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଦେଇଛୁ; ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା, ଆମେ ଜାପାନ ଏବଂ ଜର୍ମାନୀକୁ ପଛରେ ପକାଇବୁ । ଆମର ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରବେଶ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ପରି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଂସ୍ଥାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି । ଆମେ ଯାହା କରିଛୁ ତାହା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଅନୁକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୁଦ୍ରା ପାଣ୍ଠି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତରେ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ଆଲୋକ ପାଲଟିଛି । ଏସବୁ ଆମମାନବ ସମ୍ବଳ ପାଇଁ।
ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କ ର ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ଭିନ୍ନ ହେବା ଦରକାର । ଏହା ଏକ ପୁନଃଚର୍ଯ୍ୟା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ । ମୁଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ମୋତେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ମାଇକ୍ରୋ ସ୍କ୍ରିପ୍ଟ ପଠାନ୍ତୁ । ମୁଁ ଜାଣେ, ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଏବଂ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଅଂଶୀଦାର କରିବା ହେଉଛି ଶିକ୍ଷା, କିନ୍ତୁ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷ ହେବା ପରେ ଆପଣ ଙ୍କୁ ଘରକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ବିଷୟରେ ଆପଣ କେବେ ଭାବି ନଥିଲେ କାରଣ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ କୌଣସି ଜିନିଷ ଗ୍ରହଣ କରିବେ, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଗୋଷ୍ଠୀ ଉପକୃତ ହେବ । ଆପଣ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ନୁହଁନ୍ତି। ଆପଣ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସ୍ନାୟୁ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ । ଏଠାରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ସମସ୍ତେ ପ୍ରତିନିଧି କ୍ଷମତାରେ ଅଛନ୍ତି । ଲୋକମାନେ ଯାହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ଜାତିର ବିକାଶ ହୁଏ ନାହିଁ; କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସହଜ ବୋଲି ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ଭଲ କେହି ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ । ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା କଷ୍ଟକର; ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ କ୍ୟାରିୟରରେ ଏହାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛନ୍ତି । ବିଶେଷ କରି ଯେଉଁମାନେ ୟୁନିଫର୍ମ ପିନ୍ଧିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଅନ୍ଧାର ସମୟରେ ଆପଣଙ୍କ ଲୋକମାନେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସବୁ କିଛି ଏକାଠି ହେବା ଦରକାର। ତେଣୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଠିକ୍। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ୨୦୪୭ରେ ପହଞ୍ଚିବା ବେଳକୁ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା, ସେଥିପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିକାଶ ପ୍ରତି ସଚେତନ ରହିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ଆମେ ଯାହା କରିଛୁ ତାହା ସହଜ ନୁହେଁ।
ଲୋକମାନେ କିଛି ବି କହିପାରିବେ, କିନ୍ତୁ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ଅଛି । ୧.୪ ବିଲିୟନ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଦେଶରେ ଶୌଚାଳୟ ଅଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଟ୍ୟାପ୍ ରହିବା, ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ... ମହାନଗର ଭଳି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ଆମର ୫ଜି ସଂଯୋଗ ରହିଛି। ଆମର ରେଳ, ପରିବହନ, ଉଭୟ ଯାତ୍ରୀ ଓ ସାମଗ୍ରୀ, ଆମ ସଡ଼କ, ରାଜପଥରେ ଘଟିଥିବା ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନଦେଖନ୍ତୁ। ଆମେ ଏବେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିପାରିବା ଯେ, ଗତବର୍ଷ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକ୍ରାନ୍ତର ନୂତନ ସଂସ୍କରଣ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ଆମର ଏକ ଦେଶ ଅଛି ଯାହା ତିଆରି କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଜସ, ହେଲିକପ୍ଟର ଉଡ଼ାଇଥିଲେ, ସମୁଦ୍ର ହେଉ, ସ୍ଥଳ ହେଉ, ଆକାଶ ହେଉ କି, ମହାକାଶ ହେଉ, ଭାରତ ନେସନ୍ସର ଆଗରେ ରହିଛି। ଆମକୁ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମର ଇସ୍ରୋ ନିଜ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଆମେରିକା, ବ୍ରିଟେନ, ସିଙ୍ଗାପୁର, ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ାନ୍ୟ ବିକଶିତ ଦେଶର ଉପଗ୍ରହକୁ ଇସ୍ରୋ ମହାକାଶରେ ରଖିଛି। କାହିଁକି? ଅର୍ଥର ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଦକ୍ଷତା କାରଣରୁ । ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ କୌଣସି ଛୋଟ ଉପଲବ୍ଧି ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି।
ମୁଁ କେବଳ ଏତିକି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଇନପୁଟ୍ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯାହା ଆପଣ ପ୍ରତିଦିନ ହାସଲ କରନ୍ତି | ଯାହାକୁ ଆପଣ କେବେ ସ୍ୱପ୍ନରେ ବି ଭାବି ନଥିବେ । ଏହା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ । ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ସମୟର ୧୦ ମାସ ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସେବା ହେବ କାରଣ ସେହି ୧୦ ମାସକୁ ଯଦି ଅର୍ଥ ହିସାବରେ ହିସାବ କରାଯାଏ, ତେବେ ଅର୍ଥ ଓ ବ୍ୟୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କେହି ଜଣେ ଅଛନ୍ତି ଯିଏ ତୁରନ୍ତ ହିସାବ କରିବେ, ଏହା ୧୫ କୋଟିକୁ ଆସିବ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଧାରଣାରୁ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି ସେତେବେଳେ ପଇସା ର କୌଣସି ଫରକ ପଡ଼େ ନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ଏପରି ଏକ ବକ୍ତୃତା ବୋଝ ପକାଇବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ ଯାହା ଆପଣ ଅଧ୍ୟାପକଙ୍କ ଠାରୁ ପାଇବେ କିନ୍ତୁ ମାନବ ପ୍ରତିଭା ଭାବରେ, ଆମେ ଦୁନିଆର ଶ୍ରେଷ୍ଠ । ଆମେ ଅତୁଳନୀୟ, ଏପରିକି ଆମର ଅଶିକ୍ଷିତ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଟେକ୍ନୋ-ସାଭି ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ରେ ଆମର ମୁଣ୍ଡପିଛା ଡାଟା ବ୍ୟବହାର ଆମେରିକା ଏବଂ ଚୀନ୍ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ । ସେଥିପାଇଁ ଜଣେ ଚାଷୀ ବର୍ଷକୁ ୩ ଥର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ସିଧାସଳଖ ପାଣ୍ଠି ପାଇପାରିବେ। ଏବଂ ଏହା ଏକ ବିରାଟ ରାଶି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ଦେଶରେ ଆମେ ଏକ ଡିଏନଏ ନେଇ ଜନ୍ମ ନେଇଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ଏକଲବ୍ୟ ଆମ ଭିତରେ ଅଛି । କେହି ଆମକୁ ଦକ୍ଷ କରିପାରେ ତ ଆଉ କେହି ଆମକୁ ଦକ୍ଷ କରିନପାରେ, ଆମେ ଶିଖିବୁ ।
ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ୧୯୮୯ରେ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସ୍ୱପ୍ନରେ ବି ଭାବି ପାରିନଥିଲି ଯେ ଏହି ଦେଶରେ କ'ଣ ଘଟିଛି । ଆଇଆଇପିଏ, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରୁଛି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଜିଲ୍ଲାପାଳ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ଏସପିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଉପରେ ଏହି ଦେଶ କିପରି କ୍ଷତି ସହିବ? ସେହି ଦୁର୍ବୃତ୍ତମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ମିଳିବା ଦରକାର, ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ପରିଣାମ ଭୋଗିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଏହା ଜିଲ୍ଲା ଅଧିକାରୀ, ଜିଲ୍ଲାପାଳ ଓ ଏସ୍ପିଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ହେବା ଉଚିତ। ଏଭଳି ଏକ ଦେଶରେ ଯେଉଁଠି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ସହ ମେଳ ଖାଉଛି ସେଠାରେ ଆମେ ରାସ୍ତାରେ ଶୃଙ୍ଖଳା ବଜାୟ ରଖୁନାହୁଁ କିପରି? ଆମକୁ ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡିବ, ଏହା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପଡିବ, ମୁଁ ପ୍ରାୟତଃ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି । ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ବିଦେଶରେ ରହିଛନ୍ତି। ଚାଲୁଥିବା କାର୍ ରୁ ଆମେ କେବେ ବି କଦଳୀ ଚୋପା ଫିଙ୍ଗିନାହୁଁ। ଆମେ ବିଦେଶରେ ଏହା କେବେ କରିନାହୁଁ । କାରଣ ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନେ ଭଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି । ଏହି ଦେଶକୁ ଆସି ଆମେ ଭାବୁଛୁ ଚଳନ୍ତା କାରରୁ କଦଳୀ ଚୋପା ଫିଙ୍ଗିବା ଆମର ପ୍ରଥମ ଅଧିକାର । ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ... ସ୍କାଣ୍ଡିନେଭିଆନ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ସେମାନେ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ଉପଯୋଗୀତାରେ ପରିଣତ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏବେ ଦେଶରେ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ନଥିବାରୁ ସେମାନେ ୟୁରୋପରୁ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଆମଦାନୀ କରୁଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେମାନଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଭିନ୍ନ ଢାଞ୍ଚାରେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ ।
ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ କୌଣସି ଅଧ୍ୟାପକ ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ କାମ କିପରି କରିବେ ତାହା ଶିଖାଇପାରିବେ ନାହିଁ; ଆପଣ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି। ଆପଣ ଏକ କଠୋର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦେଇ ଗତି କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଆପଣ ଅଧ୍ୟାପକମାନଙ୍କୁ ଆପଣ ଯାହା ଜାଣନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ ଶିଖାଇପାରିବେ, ଅଧ୍ୟାପକଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏପରି କିଛି ଶିଖାଇବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟଠାରୁ ଅଧିକ, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ । ମୁଁ କେବଳ ଏତିକି କହି ଶେଷ କରୁଛି, ଏହା ଏକ ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ ତେଣୁ ଏହାର ସଦୁପଯୋଗ କରନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଅଂଶୀଦାର କରନ୍ତୁ। ଅଧ୍ୟାପକଙ୍କ ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ଶିଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ। ଆଜିକାଲି ଆମ ପାଖରେ ଏପରି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ପ୍ରତିଦିନ ଆତ୍ମଉନ୍ନତି କରିପାରିବା । ଯଦି ପ୍ରତିଦିନ ଆପଣ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ କ'ଣ ଘଟୁଛି ତାହା ଜାଣିବା ପାଇଁ ୩୦ ମିନିଟ୍ ବାହାର କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଅଂଶୀଦାର କରନ୍ତି ଯାହା ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ | ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଓ ନୂଆବର୍ଷ ପାଇଁ ଆଗୁଆ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ କଥା କହିପାରିବି: ଆଇଆଇପିଏର ନେତୃତ୍ୱ ଉତ୍ସାହୀ, ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟୀ, ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ନିଶ୍ଚିତ ଦିଅନ୍ତୁ । ଏହାକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି। ଆପଣଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଅବଦାନ ଏହା ହେବ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସୂଚନା ଆଧାରରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President's Address to Participants of the 49th Advanced Professional Programme in Public Administration (APPPA) of IIPA
30 NOV 2023 3:34PM by PIB Delhi
Very good morning to all of you!
Shri Surendra Nath Tripathi, Director General, IIPA,
Shri Sunil Kumar Gupta, Secretary, Vice President of India,
Shri Amitabh Ranjan, Registrar,
Members of the faculty and distinguished participants in this advanced course,
The people before me are not ordinary people. In our country of 1.4 billion, you reach this milestone through a mechanism that is very tough, very competitive. And you are at that level of your career that you've traversed terrain hiccups, difficulties, and seen that the system is rigorous.
When you started your career, we had in the country an ecosystem which unfortunately had embedded in it an element of patronage, an element of corruption. People thought they were above the law. Now we have seen a big change. Our power corridors are thoroughly sanitized of power brokers, liaison agents, and middlemen who leveraged extra-legal decision making. We have an ecosystem that now every young mind has a level playing field. He or she can fully unleash his energy, exploit talent potential, realize ambitions and dreams. That’s a big change that has taken place, and you are the spinal part of it.
I am from Sainik School, Chittorgarh. I have a special inclination towards men in uniform, but after having been the Governor state of West Bengal, my respect for Men in uniform has gone very high. I see them in action. Coast guard, Indian Navy… when we had cyclones, super cyclones that could create havoc, these men came up to the highest level of performance. They exemplified their sense of duty by that sublimity and concern which will amaze anyone. In those three years, we had more than half a dozen cyclones, not a single mortality on the high seas. This was ensured by men in uniform. Calcutta suffered the worst-ever cyclone, and the army could do it within 36 hours, though it was called after seven days.
So I know the kind of sacrifice which is there in your mindset is unrivalled. I'm not trying to belittle those who are not from the services. Everyone has a role to play. But they have something very distinct that they are prepared to make the ultimate sacrifice. And their families know about it when they work; they have some sense of dedication. Therefore, I say to the Director, we must have programs that turn out to be blooming from a global perspective.
These days the world is facing challenges of a very different nature. We have to be equipped with that. Artificial Intelligence is only one facet. Disruptive technologies, their power has to be unleashed; we have to stay with them. They have made inroads in our houses, in our drawing room, our workplaces. The world is grappling. But for the first time, India is among the leading countries that is focusing on it. Earlier in technology, we used to wait for some country to help in technology advancement, they formalize a mechanism, and we get it. Now we are in research, quantum computing, we are in the frontline in the nation. Green Hydrogen, we are there, our country is one of the very few countries in single digits that are focusing on 6G. Commercialization of 6G will take place from 2025 to 2030.
When you started your career, the condition of the nation was a weak economy, fragile economy, hardly any foreign exchange balance, hardly any opportunity. The world ignored 1/6th of humanity. We did not have a Global Voice. Look at the distance you have traversed already! We are the fifth-largest global economy. We've been left behind the UK and France; in the coming years, by 2030, we will leave behind Japan and Germany. Our digital penetration has impressed global entities like the World Bank. What we have done is a model for the world to emulate. The International Monetary Fund holds out as a beacon of opportunities and investment in India for the entire world. All because of our human resource.
So, your program has to be different. It is not a refresher course. I will appeal to the director to send me a micro script of the program. I know, interaction among yourself and sharing among yourself itself is education, but you must take home after the course is over something which you never thought of because when you take on something, the entire group will benefit. You are not individuals. You are the nerve center and epicenter of big change. Each one of you here is in a representative capacity. Nations grow not on account of what people execute; no one knows better than you people that execution is easy. Taking a decision is difficult; you've faced it in your career. Those in uniforms, in particular, at the darkest of times, your people are ready to execute. But you have to make a decision. Everything has to coalesce. So the decision is right. The time has come to keep abreast of global developments to sustain our reputation to ensure that by the time we go to 2047- the centenary of our independence- we make a global mark as a developed nation. It is not easy what we have done.
People can say anything but just imagine every household having a toilet. Having a toilet in a country of 1.4 billion. Having a tap in every house, Road connectivity…we have 5G connectivity in villages, as sharp as in the metros. Look at the revolutionary change that has taken place in our rail, transport, both passenger and material, our roads, our highways. We can take pride now that the new version of Vikrant was launched by the Prime Minister last year. We have a country that is making. The Prime Minister flew Tejas, helicopters, whether it is sea, whether it is land, whether it is air, whether it is space, India is in the front league of Nations. We have to disseminate information that our ISRO has carved out a niche for itself. Satellites of the USA, UK, Singapore, France, and many other developed nations were put in space by ISRO. Why? Because of value for money and high efficiency. Chandrayaan-3 is not a small achievement, it is a big achievement.
All I mean to say is that this course must have a penetrating incisive input that you gain every day. Something which you've never dreamt of. This is the right platform. 10 months of your time given to the course will be a great service to our nation because those 10 months if calculated in terms of finance, we have someone from the ministry of finance and expenditure who will calculate immediately, it will come to 15 crores. Money doesn’t matter when you generate power from a powerful idea.
Friends, I don't want to burden you with a lecture that you will get from the members of the faculty but as human genius, we are the best in the world. We are unrivalled, even our uneducated people are techno-savvy, and that is why our per capita data consumption of the internet is more than that of the US and China taken together. That is why a farmer can receive direct funds from the central government thrice a year. And it is a huge amount, right now it is more than two lakhs 50 thousand crore rupees which means we in this country are born with a DNA where Eklavya is in us. Someone may skill us and someone may not skill us, we will learn it.
When I was a member of Parliament in 1989 and a minister, I couldn’t have dreamt what happened in this country. Body of IIPA, I appeal to them that they must have a module for district magistrate and district SP. How can this country suffer pelting on Vande Bharat? Those rogue elements must be brought to book, they must be meted out exemplary consequences and that should be the responsibility of the district officials, the district magistrate and SP. How in a country like this where infrastructure is matching the Global benchmark still we don't maintain discipline on the road? We have to generate an ecosystem, start doing it, I quite often quote. Most of us have been abroad. We have never thrown a banana skin out of a running car. We have never done it abroad. Because we believe the other countries believe in good mechanisms. Coming to this country we think it is our first right to throw a banana skin out of a running car. When the Prime Minister declared it from the Red Fort, Swachh Bharat Abhiyan… One of the Scandinavian countries they started converting waste into usefulness. Now that country doesn't have waste, they are importing waste from Europe. So these courses have to be catalyzed in your mind. They have to put you in a different framework.
I am sure no faculty can teach you how to do your job; you know much better. You have been through a rigorous mechanism where you can teach the faculty about what you know, the faculty has to teach you something which is innovative, beyond your normal working but relevant to your working. I conclude only by saying, it is a great opportunity so make the most of it, share your thoughts. Try to learn beyond the faculty also. We have mechanisms these days where we can self-improve every day. If every day you take out 30 minutes to know what is happening globally in a particular field and share it with your colleagues that will have a positive cascading impact. Wish you the very best and wish you New Year in advance. I can tell you one thing: the leadership of IIPA is passionate, committed, transparent, and accountable, so make it a point to give them your thoughts also. He has the capacity and potential to convert it into reality. Your greatest spinal contribution will be that further courses will be tailored based on your inputs.
Thank you so much.