লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা বিক্ষিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাগী বেনিফিসরীশিংগা ৱারী শাখ্রে, প্রধান মন্ত্রী মহিলা কিসান দ্রোন সেন্তর হৌদোকখ্রে অমসুং AIIMS, দিওগরদা পুৱারী ওইরবা 10,000শুবা জন ঔশাধি কেন্দ্র খুৎশিন্নখ্রে
লৈবাক অসিদা জন ঔশাধি কেন্দ্রশিংগী মশিং 25,000দা হেনগৎহন্নবা প্রোগ্রাম হৌদোকখ্রে
মোদীগী গরেন্তী অসি অতোপ্পশিংদগী থাজবা লোইখিবা মফমদগী হৌরি- প্রধান মন্ত্রী
বিক্ষিৎ ভারতকী অমৃতকী য়ুম্বী 4 অদুদি ভারতকী নারী শক্তি, য়ুবা শক্তি, লৌমীশিং অমসুং ভারতকী লায়রবা ইমুংশিংনি – শ্রী মোদী
দ্রোন দীদীনা নুপীশিংবু আত্মনির্ভর ওইহনবদা অমসুং লৌউ-শিংউ ফগৎহনবদা কান্নরগনি – শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমর
30 NOV 2023 7:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও মেসেসকী থোংদা বিক্ষিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাগী বেনিফিসরীশিংগা ৱারী শাখ্রে। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী মহিলা কিসান দ্রোন কেন্দ্রসু হাংদোকখি। থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা দেওগরগী AIIMSতা মরু ওইবা পন্দুপ ওইরিবা 10,000শুবা জন ঔশাধি কেন্দ্র খুৎশিন্নখি। শ্রী মোদীনা লৈবাক অসি জন ঔশাধি কেন্দ্রশিংগী মশিং 10,000দগী 25,000দা হেনগৎহন্নবা প্রোগ্রামসু হৌদোকখি। কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা তরাম্না ওকপগী ৱারোল পীখি। নহা, নুপী, লৌমী অমসুং লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা কাংলুপশিংদগী মীওই লাখ কয়ানা ভারত সরকারগী বিক্ষিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রদা শরুক য়াখি। তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা রাজ্যপাল, লেফতনেন্ত গভর্নর, মুখ্য মন্ত্রী, কেন্দ্র অমসুং রাজ্য মন্ত্রীশিং, MPশিং-MLAশিং অমসুং অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিংনা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বিক্ষিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা অসি ঙসি নুমিৎ 15নি মপুং ফারি অমসুং হৌজিক খোঙজেল য়াংখৎলক্লে। মীয়াম্না থাজবা অমসুং শরুক য়াবা অসিনা VBSY বেন অসি ‘বিকাস রথ’দগী ‘মোদী কী গরেন্তী ভেহিকল’ হায়না মমিংদা অহোংবা লাকখিবা অদু ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা প্রজাশিংদা সরকারদা মখোয়না থাজবা থম্বীবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না VBSY গী বেনিফিসরীশংগা লোয়ননা ৱারী শাবা ফংবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি অমসুং মখোয়গী থৌনা, থৱায় য়াওবা অমসুং ফিরেপ অদুবু থাগৎখি। মহাক্না মখোয়দা ‘মোদী কী গরেন্তী ভেহিকল’না হৌজিক ফাওবদা গ্রাম পঞ্চায়ৎ 12,000 হেন্না য়ৌশিনখ্রে, মসিদা চাউরাক্না প্রজা লাখ 30গা থবক তৌখি হায়না পাউদমখি। মহাক্না নুপীশিংনা VBSYদা শরুক য়াবগীদমক্তসু থাগৎপা ফোঙদোকখি। “খুঙ্গং খুদিংদা লৈবা মীওই খুদিংমক্না চাউখৎপগী ৱাহন্থোক অসি খঙই” হায়বা ৱাফমগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীনা VBSYনা সরকারগী থৌশিল অমদগী জন অন্দোলন ওইরক্লি হায়না ফোঙদোকখি। অনৌবা অমসুং অরিবা বেনিফিসরীশিং অমসুং VBSYগা মরী লৈনবা মীওইশিংনা সোসিএল মেদিয়া প্লেৎফোর্মশিংদা দিজিতেল এক্সতিবিতীশিং হেনগৎলকপা অসি উবদা শ্রী মোদীনা মখোয়াদা মহাক্না নুমিৎ খুদিংগী নমো এপ অসি মোনিতর তৌবনিনা মদুদা অসিগুম্বা ফোতোগ্রাফশিং অমসুং ভিদিওশিং অপলোদ তৌনবা মখোয়দা হায়খি। মহাক্না হায় “নহারোলনা VBSYগী এম্বেসেদরশিং ওইবা য়াই”। ‘মোদী কী গরেন্তী ভেহিকল’ তরাম্না ওক্নবা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা কেম্পেনশিং পাঙথোকপনা মহাক্না খুঙ্গংশিং লুনানবদা VBSYগী কান্নবা অদু উবা ফংখি। “ভারত অসি হৌজিক খাম্বা ঙমলরোই অমসুং চোকথবা লৈররোই। ভারতকী মীয়াম্না চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহন্নবা ৱারেপ লৌখি” হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হন্দক্তা লোইশিনখিবা হরাও কুহ্মৈগী পন্থাদা ‘ভোকেল ফোর লোকেল’দা শাহৌ পীখিবা অদুসু পনখি।
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি সরকারনা প্রজাশিংগী তঙাই ফদবশিং মশক খঙদোক্কদবনি অমসুং মখোয়গী হকশিং মখোয়দা ফংহনগদবনি। মসি নেচরেল জস্তিসনি, মসি সোসিএল জস্তিসনি। এপ্রোচ অসিনা মরম ওইরগা অনৌবা এস্পিরেসন থোরকখি অমসুং প্রজা করোর কয়াবু থওইবীদবগী ৱাখল্লোন অদু মাংহনখি। “মোদীগী গরেন্তীনা অতোপ্পশিংদগী থাজবা মাংলকপা মফমদগী হৌরি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি। চাউখৎপা ভারত অমগী ফিরেপ অসি মোদী নত্ত্রগা সরকার অমা হেক্তগী নত্তে মসিদি চাউখৎপগ লম্বেলদা মীপুম খুদিংমক পুশিন্নবা ফিরেপ অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি বিক্ষিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রানা সরকারগী স্কিমশিং অমসুং কান্নবশিং ফংহৌদ্রবশিংদা য়ৌহন্নবা পান্দম থম্মি। মহাক্না নহারোলদা মাই ভারত ভোল্যুন্তীয়র্সতা রেজিস্তর তৌনবা অমসুং মাই ভারত কেম্পন য়াওশিন্নবা হায়খ্রে। VBSY হৌখিবগী মতাংদা পল্লদুনা হায় মদুদি মসি ‘বিক্ষিৎ ভারত’কী অমৃত য়ুম্বী মরিদা য়ুম্ফম ওই হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী নারী শক্তি, য়ুবা শক্তি, লৌমীশিং অমসুং ভারতকী লায়রবা ইমুং মনুংশিংবু নীংশিংখি অমসুং হায়খি মদুদি মখোয় মরি অসিনা খুমাং চাউশিল্লবা মতমদা ভারত অসি চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইবা ঙমগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সরকারনা হীংবগী থাক ফগৎহন্নবা অমসুং লায়রবা ইমুং মনুংশিংদগী লায়রবা মুথৎনবা, নহারোলদা থবক পীনবা অমসুং ইশানা ইশাদা থবক পীজনবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা, ভারতকী নুপীশিং শক্তি পীনবা মখোয়গী সমস্যাশিং কোকহন্দুনা অমসুং ভারতকী লৌমীশিংগী ইনকম অমসুং তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎহন্দুনা সরকারনা খোঙথাংশিং পাইখৎলি। লায়রবা, নুপীশিং, লৌমীশিং অমসুং নহারোলগী সমস্যাশিং মপুং ফানা কোকহনদ্রিবা ফাওবা ঐহাক্না পোত্থদুনা লৈথোক্লোই” হায়না পি.এম. মোদীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী খুত্থাংদা নুপীশিংবু মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা হৌজিক চত্থরিবা কেম্পেন অসি দ্রোন দীদীনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং অহেনবা শেন্থোক লৈনবা পাম্বৈ পীরগনি। মসিগা লোয়ননা লৈবাক্কী লৌমীশিংনা য়াম্না তাবা মমলদা দ্রোনশিংগুম্বা মোদর্ন তেক্নোলোজী মখোয়গী মখুৎনা পাইবা ফংলগনি মসিনা মতম, হীদাক-লাংথক অমসুং হারশিং সেব তৌবা ঙম্লগনি।
10,000শুবা জন ঔশাধি কেন্দ্র শঙ্গাবদা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিনা লায়রবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসশিংগীদমক অহোংবা মমলশিংদা হীদাক-লাংথক লৈনবগী কেন্দ্র অমা ওইরি। “জন ঔশাধি কেন্দ্রশিং অসি হৌজিক ‘মোদীগী মেদিসিন শোপ’ হায়না খঙনরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি অমসুং প্রজাশিংবু মখোয়গী মীনুংশিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় মদুদি অসিগুম্বা কেন্দ্রশিংদা হীদাক মখল 2000 রোম চাদা 80দগী 90 তাদুনা ফংহল্লি। মহাক্না জন ঔশাধি কেন্দ্রশিংগী মশিং 10,000দগী 25,000দা হেনগৎহন্নবা প্রোগ্রাম হৌদোকখিবগীদমক প্রজাশিংদা মরু ওইনা নুপীশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না পি.এম. গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা অসিসু চহি 5গা শাংদোকখিবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। “মোদীগী গরেন্তী হায়বদি নীংবা থুংহনবগী গরেন্তী হায়বনি” হায়না মহাক্না মখা তাখি। ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা অপুনবা সরকারগী মেছিনরী অমসুং সরকারগী কর্মচারীশিংনা অপুনবা কেম্পেন অসি পাইখৎপগী মরু ওইবা অদু থমখি। মহাক্না চহি খরগী মমাংদা মাইপাকপা ঙমখিবা গ্রাম স্বারাজ অভিয়ান নীংশিংখি অমসুং হায়খি মদুদি কেম্পেন অসি বেনিফিসরীশিংদা স্কিম তরেৎ য়ৌহন্দুনা লৈবাক্কী খুঙ্গং লিশিং 60দা তাঙ্কক অনি থোক্না চত্থখি। “এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা লৈরিবা খুঙ্গং লিশিং কয়া মসিদা য়াওহনখি” হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না লৈবাক অমদি খুন্নাইগী শেবা তৌনবা কেম্পেন অসিদা য়াওরিবা সরকারগী মীহুৎশিংগী খোঙথাংশিং থাগৎখি। “পুকচেল শেংনা খোঙফম চেৎনা লেপ্পীয়ু, খুঙ্গং খুদিংমক য়ৌশিনবীয়ু। বিক্ষিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা অসি সবকা প্রয়াস খক্তা মপুং ফাহনবা ঙমগনি” হায়না ফোঙদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা ৱা ঙাংবা লোইশিনখি।
ঘাজিয়াবাদতগী থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা হায়খি মদুদি নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা লৈবাক অসিদা প্রধান মন্ত্রী কয়া লাকখ্রে অমসুং লৈবাক অসিবু মাংদা পুখৎনবা হোৎনখি অদুবু শ্রী মোদীনা 2014দা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা মহাকপু লৈবাক অসি মাংদা পুখৎপগী, ত্রান্সপরেন্সী পুরকপা অমসুং লায়রবগী অৱাবা খঙবীবগীদমক থাগৎনখি। মহৌশানা সরকারশিংনা থৌরাংশিং তৌই অমসুং লাউথোকই অদুবু ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মথৌ তাবা মীৎয়েং চংদে। নাকল অমরোমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীনা স্কিমশিং হৌদোকখি অমসুং চাদা 100 ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা কন্না হোৎনবা অসিনদা মহাক্কী সেন্সিতিবিতী তাক্লি। বিক্ষিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা অসি মসিগী খুদম অমনি। প্রোগ্রাম অসি শুপ্নগী কান্নবশিং বেনিফিসরীশিংদা ফংহনবা খক্তা ওইদে। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিবু 2047ফাওবদা চাউখৎপা ভারত অমদা ওন্থোক্নবা মঙলান শাগৎলি। মসি অচৌবা অমসুং পুম্নমক কোনশিনবা কেম্পেন অমনি। করিগুম্বা লৈবাক্কী প্রজা খুদিংমক অমসুং খুন্নাইগী মীয়ামনা কেম্পেন অসিগা লোয়ননা খুৎশম্নবা তারবা অমসুং মাংদা চংশিল্লবদি ঐখোয়গী লৈবাক্কী তুংলমচৎতা মালেমগী মেপ্তা খ্বাইদগী ফবা অমা ওইনা ভারতনা লেপচবা ঙমগনি। বিক্ষিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা পাঙথোক্নবা গারী লিশিং 3রোম শেম শাখ্রে মসিনা নুমিৎ খুদিং খুঙ্গং লিশীং তরুক্তা চৎকনি। নবেম্বরদগী হৌখিবা য়াত্রা অসি জনুৱারী 26 ফাওবা মখা চত্থগনি।
শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীনা লায়রবগী হিংবগী থাক্তা অহোংবশিং পুরক্নবা শেমখিবা স্কিমশিং অসিনা মীয়ামদা অমসুং ইলিজিবল ওইবা মীওইশিংদা মখোয়গী কান্নবশিং ফংহন্নবা হোৎনদুনা য়াত্রা অসিগী খুত্থাংদা খোঙথাংশিং লৌখৎপা পাম্মি। চাউখৎ লমজেলদা প্রধান মন্ত্রী শোত্থরবা জিলাশিং কনখৎতুনা মখোয়বু এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং হায়না মমিং থোনখি, মসিনা মখোয়না অতোপ্পশিংগা লম্বা তৌবা ঙমহনগনি। ত্রাইবেলশিংদা জস্তিস অমসুং বেসিক ফেসিলিতীশিং ফংহন্নবা স্কিম অসি হৌদোকখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীনা মহাক্না গ্রাসরুৎ লেবেলদা হায়খিবা খুদিংমক ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা হোৎনরি। ওগস্ত 15দা পীখিবা মহাক্কী ৱারোলদা মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং অমসুং লৌউ-শিংউগী সেক্তরশিংদা তেক্নোলোজী থৌগৎকনি অমসুং নুপীশিংদা দ্রোন লিশিং 15 পীখি। দ্রোন দীদীগী খুত্থাংদা নুপীদা শক্তি পীগনি, মখোয়না আত্মনির্ভর ওইবা ঙমগনি, থবক পীদুনা মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহনগনি। মসিগী মথক্তা লৌউ-শিংউদা দ্রোনশিং শীজিন্নবা হেনগৎলকপনা লৌউ-শিংউ ফগৎহলক্কনি। ঙসি মসি প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোক্লি। ওগস্ত 15দা মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা জন ঔশাধি কেন্দ্র লিশিং তরা হাংদোক্কনি। ঙসি দিওগরদা 10,000শুবা কেন্দ্র শঙ্গাখিবগা লোয়ননা জন ঔশাধি কেন্দ্রগী মশিং অসি লিশিং 25দা হেনগৎহল্লগনি। মীপুম খুদিংমক্না খঙই মদুদি জন ঔশাধি কেন্দ্রদা মহৌশানা কৈথেলদা লুপা 100দা ফংবা হীদাকশিং অসি শরুক তঙ্খাই তানা ফংই, হীদাক খরদি শুপ্নগী লুপা 10দা ফংই। মসি হৌদোকখিবদগী হৌনা মীচম মীয়ামনা হীদাকশিংদা তৌবা চাদিং অসি লুপা লাখ কয়া হন্থহনবা ঙমখি অমসুং মীয়ামদা শেনফম অসি অতোপ্পা মরমশিংদা ওইনা শীজিন্নরি। করিগুম্বা লৈবাক অসিদা জন ঔশাধি কেন্দ্র লিশিং 25 হেন্না লৈরবদি ইরৈবাকচাশিংনা অফবা ফেসিলিতীশিং ফংগনি অমসুং মসিদগী মখোয়না কান্নবা ফংগনি।
শ্রী তোমরনা হায়খি মদুদি ইচল-ইচে করোর 10না লৈবাক অসিদা লৈবা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ লিশিং 90গা লোয়ননা থবক তৌরি। মখোয়গী পুন্সিদা অহোংবশিং পুরকপা খক্তা নত্তনা সোসিএল সর্ভিস অমসুং খুঙ্গংশিং চাউখৎহনবদা মরু ওইনা শরুক তম্মি। মখোয়গী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহন্নবা অমসুং মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা দ্রোন দীদী প্রোগ্রামগী ৱাখল্লোন অসি য়াম্না ফজৈ। লৌবুকশিংদা য়ুরিয়া, DAP, অমসুং তিল হীদাক চাইবা মতমদা মসিনা হকশেলদা শোকহললি। অমসুং ওভর অমসুং অন্দর-স্প্রিংগুম্বা ইমবেলেন্স খরা মফম খরদা থেংনগনি অদুবু দ্রোনশিং শীজিন্নবা হেনগৎলকপা মতমদ হকশেলদা শোকহনবা হন্থরক্কনি অমসুং হার চংবা হন্থরক্কনি। নেনো য়ুরিয়া অমসুং নেনো DAP অসি অলতর্নেতিবশিং ওইনা শীজিন্নবসু হেনগৎলক্কনি। কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী তোমরনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা কিসান সম্মান নিধিগী খুত্থাংদা লৈবাক্কী লৌমী করোর 11গী একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ 2.80 হেন্না ইনস্তোলমেন্ত 15 থোক্না পীখ্রে। উজ্জ্বলা স্কিমগী খুত্থাংদা ইচল-ইচে করোর 9 হেনবদা লেম্না LPG সাইলিন্দরশিং পীনবা থবক পাইখৎখি। পি.এম. গরীব কল্যান অন্ন য়োজনাগী খুত্থাংদা লৈবাক্কী মীওই করোর 80 হেনবদা লেম্না চেং-হৱাই পীনবা থবক পাইখৎলি, মসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা প্রোগ্রাম ওইরি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীগী লুচিং মখাদা ভারতনা আত্মনির্ভর ওইরি অমসুং মালেমদগী লৌবগী মহুৎ মখোয়দা ওইনা পীরগনি। মালেমগী অচৌবা শরুক অমনা ঙসি ভারত্তা মতেং নীরক্লি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Prime Minister interacts with beneficiaries of Viksit Bharat Sankalp Yatra, launches the Prime Minister Mahila Kisan Drone Center and dedicates the historic 10,000th Jan Aushadhi Kendra dedicates at AIIMS Deoghar
Programme to increase the number of Jan Aushadhi Kendras to 25,000 in the country is launched
Modi's guarantee begins where expectations from others ends - Prime Minister
4 Amrit pillars of developed India are Nari Shakti, Yuva Shakti, farmers and poor families of India – Shri Modi
Drone Didi will prove efficient in making women self-reliant and in improved farming - Shri Narendra Singh Tomar
30 NOV 2023 7:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with beneficiaries of the Viksit Bharat Sankalp Yatra via video conferencing today. He also launched Pradhan Mantri Mahila Kisan Drone Kendra. During the program, the Prime Minister dedicated the landmark 10,000th Jan Aushadhi Kendra at AIIMS, Deoghar. Shri Modi also launched the program to increase the number of Jan Aushadhi Kendras in the country from 10,000 to 25,000. Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister Shri Narendra Singh Tomar gave the welcome address. Lakhs of youth, women, farmers and people from different sections across the country joined this program of the Government of India's Viksit Bharat Sankalp Yatra. Governor, Lieutenant Governor, Chief Minister, Central and State Ministers, MPs-MLAs and other public representatives also participated at various places.
On the occasion, Prime Minister Shri Narendra Modi said that the Viksit Bharat Sankalp Yatra is completing 15 days today and has now picked up pace. Noting the affection and participation of the people that has led to a change in the nomenclature of the VBSY van from ‘Vikas Rath’ to ‘Modi Ki Guarantee vehicle’, the Prime Minister thanked the citizens for their trust in the government. The Prime Minister interacted with beneficiaries from Deoghar in Jharkhand, Raigarha in Odisha, Prakasam in Andhra Pradesh, Namsai in Arunachal Pradesh, and Arnia in Jammu and Kashmir. He informed that ‘‘Modi Ki Guarantee vehicle’ has so far reached more than 12,000 gram panchayats where approximately 30 lakh citizens have engaged with it. He also lauded the participation of women in VBSY. “Every person in every village understands the meaning of development”, the Prime Minister remarked as he noted that VBSY has transformed into a public movement from a government initiative. Observing the increased digital activities on social media platforms by the new and old beneficiaries and those engaging with VBSY, Shri Modi urged them to upload such photographs and videos on Namo App as he monitors it on a daily basis. “Youth have become ambassadors of VBSY”, Shri Modi said. He also observed the impact of VBSY on the cleanliness of villages as campaigns have been undertaken in multiple places to welcome the ‘Modi Ki Guarantee vehicle’. He further added,“India is now unstoppable and untiring. It is the people of India who have made a decision to make it a developed nation”. He also touched upon the push for ‘Vocal for Local’ in the recently concluded festive season.
Shri Narendra Modi said that the government's approach of recognizing the needs of citizens and giving them their rights based on the principles of natural justice-social justice has created new aspirations and ended the feeling of neglect among crores of citizens. The Prime Minister said that where expectations from others end, Modi's guarantee begins from there. The Prime Minister said that the resolution of a developed India is not of Modi or any government, it is a resolution of taking everyone along on the path of development. Viksit Bharat Sankalp Yatra aims to extend government schemes and benefits to those who are left behind. He also informed that he is closely monitoring the developments on the NaMo app. He also urged the youth to register as Mera Bharat volunteers and join the Mera Bharat campaign. Underlining at the start of the VBSY that it is based on 4 Amrit pillars of ‘Viksit Bharat’, the Prime Minister recalled India’s Nari Shakti, Yuva Shakti, the farmers and the poor families of India and said that the progress of these four creeds will make India a developed country. Shri Modi said that the government strives to improve the standard of living and drive away poverty from poor families, create employment and self-employment opportunities for the youth, empower the women of India by tackling their issues, and improve the income and capabilities of India’s farmers. “I will not rest until the issues of the poor, women, farmers and the youth are completely addressed”, PM Modi said. The ongoing campaign to make women self-reliant through self-help groups will get strength from Drone Didi and additional sources of income will be available. With this, farmers will be able to get modern technology like drones at a very low cost, which will save time, medicine and fertilizers.
Referring to the inauguration of the 10,000th Jan Aushadhi Kendra, Shri Modi said that it has become a center for procuring medicines at cheaper rates for the poor and middle class. “Jan Aushadhi Kendras are now being called ‘Modi’s Medicine Shop’”, the Prime Minister added and thanked the citizens for their affection. He informed that roughly 2000 types of medicines are sold at an 80 to 90 percent discount at such centers. He also congratulated the citizens, especially the women of the country, for the launch of program to further expand the number of Jan Aushadhi Kendras from 10,000 to 25,000. He also expressed happiness that the PM Garib Kalyan Anna Yojna has been extended for another 5 years. “Modi's guarantee means the guarantee of fulfillment”, he added. Concluding the address, the Prime Minister highlighted the importance of the entire government machinery and government employees in initiating this entire campaign. He also recalled the success of the Gram Swaraj Abhiyan a few years ago and informed that the campaign was run in two phases in about 60 thousand villages of the country with seven schemes being taken to the beneficiaries. “Thousands of villages in aspirational districts were also included in this”, he added. Shri Modi praised the efforts of government representatives involved in this campaign to serve the country and society. “Stand firm with complete honesty, keep reaching every village. The Viksit Bharat Sankalp Yatra will be completed only with Sabka Prayas”, Shri Modi concluded.
Union Minister Shri Narendra Singh Tomar, present at the program in Ghaziabad, said that after independence, many Prime Ministers ran the affairs of the country and tried to take the country forward, but ever since Shri Modi took over as Prime Minister in 2014, he has been praised for his passion for taking the country forward, commitment to transparency and sensitivity towards the poor. Generally, governments make plans and announcements, but implementation is not given the required attention. This is a reflection of the sensitivity of Prime Minister Shri Modi that on one hand he conceives and creates schemes and then also works hard for 100 percent implementation. Viksit Bharat Sankalp Yatra is an example of this. This program is not limited to just distributing benefits to the beneficiaries. The Prime Minister envisions that the country should transform into a developed India by 2047. This is a big and comprehensive campaign. If every citizen of the country and people of all sections join hands with this campaign and try to move forward, then in the future our country will be able to establish itself as the best India on the global map. To conduct the Viksit Bharat Sankalp Yatra, about 3 thousand vehicles have been made available in the form of chariots, which will reach about six thousand villages every day. The yatra, which started in November, will continue till January 26.
Shri Narendra Singh Tomar said that the Prime Minister wants to make efforts through this yatra to ensure that the schemes made to bring changes in the living standards of the poor reach the general public and the eligible people get their benefits. In the race of development, the Prime Minister selected backward districts and named them as aspirational districts, so that they can come at par with others. Schemes were started to provide justice and basic facilities to the tribals. Prime Minister Shri Modi ensures the implementation of whatever he says at the grassroots level. In his speech on August 15, he had said that the government will promote technology in the rural development and agriculture sectors and provide 15 thousand drones to women. Through this Drone Didi, women will be empowered, they will become self-reliant, their livelihood will improve through employment generation. Besides, by increasing the use of drones in farming, farming will also improve. Today it is being inaugurated by the Prime Minister. On August 15, he had also said that 10 thousand Jan Aushadhi Kendras would be opened in the country. With the inauguration of the 10,000th center in Deoghar today, the number of Jan Aushadhi Kendras will be increased to 25 thousand. Everyone knows about Jan Aushadhi Kendra that the medicines which are usually available in the market for Rs 100 are available at half the price at these centres, some medicines are available for just Rs 10 only. Since their inception, the common man's expenditure on medicines has reduced by lakhs of rupees and people are using this amount for other purposes. If there will be 25 thousand Jan Aushadhi kendras in the country, then the countrymen will get great facilities and it will benefit the them.
Shri Tomar said that about 10 crore sisters are associated with about 90 lakh self-help groups across the country, who are not only bringing changes in their lives but are also making important contributions in social service and development of villages. The idea of Drone Didi program to enhance their capabilities and improve their livelihood is wonderful. When urea, DAP and pesticides are sprayed in the fields, it affects the health. Also, there remains an imbalance like over- and under-spraying at some places, but when the use of drones increases, the side effects on the health will be less and the consumption of fertilizer will also reduce. Use of Nano Urea and Nano DAP as alternatives will also increase. Union Minister Shri Tomar said that under the leadership of the Prime Minister, through Kisan Samman Nidhi, more than Rs 2.80 lakh crore has been given in 15 installments to the accounts of about 11 crore farmers of the country. Through the Ujjwala scheme, work has been done to provide free LPG cylinders to more than 9 crore sisters. Through PM Garib Kalyan Anna Yojana, work is being done to provide free food grains to more than 80 crore people of the country, which is the largest program in the world. Under the leadership of Prime Minister Shri Modi, India became self sufficient and can give to the world rather than taking from them. A large part of the world today looks towards India for help.