কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
কোর ইন্দস্ত্রী নিপানগী ওক্তোবর 2023গী ইন্দেক্স (বেজঃ 2011-12=100)
30 NOV 2023 5:00PM by PIB Imphal
কোর ইন্দস্ত্রী নিপানগী অপুনবা ইন্দেক্স (ICI) অসি ওক্তোবর 2022গা চাংদম্নবা মতমদা ওক্তোবর 2023দা চাদা 12.1 (প্রোবিজনেল) হেনগৎখি। কোয়লা, স্তীল, ইলেক্ত্রিসিতী, নেচরেল গ্যাস, সিমেন্ত, ফর্তিলাইজর অমসুং রিফাইনরী পোত্থোকশিংগী প্রদক্সন অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা থাগী মতমদা চাংদম্নবদা ওক্তোবর 2023দা পোজিতিব গ্রোথ লৌখি। চহিগী অমসুং থাগী ইন্দেক্স অমসুং মখোয়গী শাহৌ লৌবগী চাং অসি এনেক্স I অমসুং IIদা মথংশিৎনা মখাদা পীরি।
ICIনা কোর ইন্দস্ত্রী নিপান, মিং ওইনা পল্লবদা, সিমেন্ত, কোয়লা, শুংদোক্ত্রিবা থাউ, ইলেক্ত্রিসিতী, ফর্তিলাইজর, নেচরেল গ্যাস, রিফাইনরীগী পোত্থোক অমসুং স্তীল পুথোকপগী অপুনবা অমসুং অমমমগী ওইবা পরফোর্মেন্স ওল্লি। কোর ইন্দস্ত্রী নিপান্না ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রীএল প্রদক্সন (IIP)দা য়াওবা পোৎলমশিংগী অপুনবা অরুম্বগী চাদা 40.27গী শরুক তম্লি।
কোর ইন্দস্ত্রী নিপানগী ইন্দেক্সকী জুলাই 2023গী ফাইনেল গ্রোথ রেত অসি চাদা 8.5তা রিভাইস তৌরে। মমাংগী চহিগী চপ মান্নবা মতমগা চাংদম্নবা মতমদা, ইং 2023-24গী এপ্রিলদগী ওক্তোবর ফাওবগী ICIগী ক্যুমুলেতিব গ্রোথ রেত অসি চাদা 8.6 (প্রোবিজনেল) লৈখি।
কোর ইন্দস্ত্রী নিপানগী ইন্দেক্সকী শম্লপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরিঃ
সিমেন্ত-সিমেন্ত (অরুম্বা:5.37%) পুথোকপা অসি ওক্তোবর 2022গা চাংদম্নবদা ওক্তোবর 2023দা 17.1%গী চাংদা হেনগৎখি। মসিগী অপুনবা ইন্দেক্স অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নবদা ইং 2023-24গী এপ্রিলদগী ওক্তোবর ফাওবদা 12.2%কী চাংদা হেনগৎখি।
কোয়লা-কোয়লা পুথোকপগী চাং (অরুম্বা: 10.33%) অসি ওক্তোবর 2022গা চাংদম্নবদা ওক্তোবর 2023দা 18.4%গী চাংদা হেনগৎখি। মসিগী অপুনবা ইন্দেক্স অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নবদা ইং 2023-24গী এপ্রিলদগী ওক্তোবর ফাওবদা 13.1%কী চাংদা হেনগৎখি।
ক্রুদ ওইল –ক্রুদ ওইল পুথোকপগী চাং (অরুম্বা: 8.98%) অসি ওক্তোবর 2022গা চাংদম্নবদা ওক্তোবর 2023দা 1.3%গী চাংদা হেনগৎখিমসিগী অপুনবা ইন্দেক্স অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নবদা ইং 2023-24গী এপ্রিলদগী ওক্তোবর ফাওবদা 0.1%গী চাংদা হন্থখি।
ইলেক্ত্রিসিতী- ইলেক্ত্রিসিতী (অরুম্বা:19.85%) পুথোকপা অসি ওক্তোবর 2022গা চাংদম্নবদা ওক্তোবর 2023দা 20.3%গী চাংদা হেনগৎখি। মসিগী অপুনবা ইন্দেক্স অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নবদা ইং 2023-24গী এপ্রিলদগী ওক্তোবর ফাওবদা 7.9%গী চাংদা হেনগৎখি।
ফর্তিলাইজর- ফর্তিলাইজর (অরুম্বা:2.63%) পুথোকপা অসি ওক্তোবর 2022গা চাংদম্নবদা ওক্তোবর 2023দা 5.3%কী চাংদা হেনগৎখি। মসিগী অপুনবা ইন্দেক্স অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নবদা ইং ইং 2023-24গী এপ্রিলদগী ওক্তোবর ফাওবদা 6.7%গী চাংদা হেনগৎখি।
নেচরেল গ্যাস- নেচরেল গ্যাস (অরুম্বা:6.88%) পুথোকপগী চাং অসি ওক্তোবর 2022গা চাংদম্নবদা ওক্তোবর 2023দা 9.9%গী চাংদা হেনগৎখি। মসিগী অপুনবা ইন্দেক্স অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নবদা ইং 2023-24গী এপ্রিলদগী ওক্তোবর ফাওবদা 5.1%গী চাংদা হেনগৎখি।
পেত্রোলিয়ম রিফাইনরী প্রদক্ত- পেত্রোলিয়ম রিফাইনরী (অরুম্বা:28.04%) পুথোকপা অসি ওক্তোবর 2022গা চাংদম্নবদা ওক্তোবর 2023দা 4.2%গী চাংদা হেনগৎখি। মসিগী অপুনবা ইন্দেক্স অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নবদা ইং 2023-24গী এপ্রিলদগী ওক্তোবর ফাওবদা 4.0%গী চাংদা হেনগৎখি।
স্তীল-স্তীল (অরুম্বা:17.92%) পুথোকপা অসি ওক্তোবর 2022গা চাংদম্নবদা ওক্তোবর 2023দা 11.0%কী চাংদা হেনগৎখি। মসিগী অপুনবা ইন্দেক্স অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নবদা ইং 2023-24গী এপ্রিলদগী ওক্তোবর ফাওবদা 14.5%গী চাংদা হেনগৎখি।
খঙজিনগদবা 1: ওগস্ত 2023, সেপ্তেম্বর 2023 অমসুং ওক্তোবর 2023গী দেতাশিং অসি প্রোবিজনেলনি। কোর ইন্দস্ত্রী নিপানগী ইন্দেক্স নম্বর অসি সোর্স এজেন্সীদগী ফংবা অপদেত তৌরবা দেতাগী মখা পোন্না রিভাইজ/ফাইনেল ওইহনবনি।
খঙজিনগদবা 2: এপ্রিল 2014দগী হৌদুনা রিন্যুএবল সোর্স্তগী মৈ পুথোকপগী দেতাশিংসু মনুং চনহল্লবনি।
খঙজিনগদবা 3: মথক্তা পীরিবা ইন্দস্ত্রীগী ওইবা অরুম্বা অসি আই.আই.পি.দগী লৌথোকপা ইন্দস্ত্রী অমমমগী ওইবা অরুম্বনি অমসুং আই.সি.আই.গী অপুনবা অরুম্বগা 100গা মান্নহন্দুনা প্রো রেতা বেসিস্তা য়ামখৎহনবনি।
খঙজিনগদবা 4: ওক্তোবর 2019দগী হৌদুনা শেম-শাবা লোইরবা স্তীলগী পোত্থোক পুথোকপগী মনুংদা লৈবা ‘কোল্দ রোল্দ (সি.আর.) কোইল’ হায়রিবা পোত্থোক অসিগী মখাদা লৈবা হোৎ রোল্দ পিকল্দ অমসুং ওইল্দ (ঐচ.আর.পি.ও.) কৌবা অনৌবা পোত্থোক অমসু মনুং চল্লবনি।
খঙজিনগদবা 5: নবেম্বর 2023গী ইন্দেক্স অসি ইরাই নুমিৎ, দিসেম্বর 29, 2023দা ফোঙগনি।
এনেক্স I
কোর ইন্দস্ত্রী নিপানগী থবক পাংথোকপগী ফিভম
চহিগী ওইবা ইন্দেক্স অমসুং শাহৌ লৌবগী চাং
বেজ চহি: 2011-12=100
ইন্দেক্স
সেক্তর
কোয়লা
ক্রুদ ওইল
নেচরেল গ্যাস
রিফাইনরীগী পোত্থোক
ফর্তিলাইজর
স্তীল
সিমেন্ত
ইলেক্ত্রিসিতী
অপুনবা ইন্দেক্স
অরুম্বা
10.33
8.98
6.88
28.04
2.63
17.92
5.37
19.85
100.00
2012-13
103.2
99.4
85.6
107.2
96.7
107.9
107.5
104.0
103.8
2013-14
104.2
99.2
74.5
108.6
98.1
115.8
111.5
110.3
106.5
2014-15
112.6
98.4
70.5
108.8
99.4
121.7
118.1
126.6
111.7
2015-16
118.0
97.0
67.2
114.1
106.4
120.2
123.5
133.8
115.1
2016-17
121.8
94.5
66.5
119.7
106.6
133.1
122.0
141.6
120.5
2017-18
124.9
93.7
68.4
125.2
106.6
140.5
129.7
149.2
125.7
2018-19
134.1
89.8
69.0
129.1
107.0
147.7
147.0
156.9
131.2
2019-20
133.6
84.5
65.1
129.4
109.8
152.6
145.7
158.4
131.6
2020-21
131.1
80.1
59.8
114.9
111.6
139.4
130.0
157.6
123.2
2021-22
142.3
77.9
71.3
125.1
112.4
163.0
156.9
170.1
136.1
2022-23
163.5
76.6
72.4
131.2
125.1
178.1
170.6
185.2
146.7
Apr-Oct 22-23
140.8
77.4
72.3
128.5
123.4
168.8
162.1
189.8
142.4
Apr-Oct 23-24*
159.2
77.3
76.0
133.6
131.6
193.2
182.0
204.7
154.6
*Provisional
শাহৌ লৌবগী চাং (Y-o-Yদা য়ুম্ফম ওইদুনা %তা উৎপা)
সেক্তর
কোয়লা
ক্রুদ ওইল
নেচরেল গ্যাস
রিফাইনরীগী পোত্থোক
ফর্তিলাইজর
স্তীল
সিমেন্ত
ইলেক্ত্রিসিতী
অপুনবা গ্রোথ
অরুম্বা
10.33
8.98
6.88
28.04
2.63
17.92
5.37
19.85
100.00
2012-13
3.2
-0.6
-14.4
7.2
-3.3
7.9
7.5
4.0
3.8
2013-14
1.0
-0.2
-12.9
1.4
1.5
7.3
3.7
6.1
2.6
2014-15
8.0
-0.9
-5.3
0.2
1.3
5.1
5.9
14.8
4.9
2015-16
4.8
-1.4
-4.7
4.9
7.0
-1.3
4.6
5.7
3.0
2016-17
3.2
-2.5
-1.0
4.9
0.2
10.7
-1.2
5.8
4.8
2017-18
2.6
-0.9
2.9
4.6
0.03
5.6
6.3
5.3
4.3
2018-19
7.4
-4.1
0.8
3.1
0.3
5.1
13.3
5.2
4.4
2019-20
-0.4
-5.9
-5.6
0.2
2.7
3.4
-0.9
0.9
0.4
2020-21
-1.9
-5.2
-8.2
-11.2
1.7
-8.7
-10.8
-0.5
-6.4
2021-22
8.5
-2.6
19.2
8.9
0.7
16.9
20.8
8.0
10.4
2022-23
14.8
-1.7
1.6
4.8
11.3
9.3
8.7
8.9
7.8
এপ্রিল-ওক্তোবর 22-23
18.1
-1.4
0.9
8.1
10.5
6.7
8.7
9.5
8.4
এপ্রিল-ওক্তোবর 23-24*
13.1
-0.1
5.1
4.0
6.7
14.5
12.2
7.9
8.6
*প্রোবিজনেল, YoY অসি মমাংগী চহিগা মরী লৈনবা শেনবা চহিগী মখা পোন্না হোৎলি
এনেক্স II
কোর ইন্দস্ত্রী নিপানগী থবক পাংথোকপগী ফিভম
থাগী ওইবা ইন্দেক্স অমসুং শাহৌ লৌবগী চাং
বেজ চহি: 2011-12=100
ইন্দেক্স
সেক্তর
কোয়লা
ক্রুদ ওইল
নেচরেল গ্যাস
রিফাইনরীগী পোত্থোক
ফর্তিলাইজর
স্তীল
সিমেন্ত
ইলেক্ত্রিসিতী
অপুনবা গ্রোথ
অরুম্বা
10.33
8.98
6.88
28.04
2.63
17.92
5.37
19.85
100.00
ওক্তোবর-22
145.8
77.4
73.0
123.5
129.5
177.3
155.2
169.3
138.8
নবেম্বর-22
167.5
75.8
71.8
119.7
129.2
175.5
164.3
166.7
139.4
দিসেম্বর-22
184.4
78.2
74.5
139.3
129.9
190.9
184.8
179.4
153.4
জানু-23
198.6
78.3
75.2
142.0
135.8
199.5
184.7
186.6
158.8
ফেব-23
190.1
68.1
67.0
129.1
125.2
185.4
180.2
174.0
147.3
মার্চ-23
235.5
77.3
74.6
144.7
118.1
204.4
198.4
188.0
164.7
এপ্রিল-23
161.2
75.0
68.9
132.7
118.7
191.2
192.0
192.3
151.2
মে-23
167.6
78.8
73.2
141.1
138.2
192.5
191.8
201.6
157.4
জুন-23
162.4
76.4
73.4
136.2
130.8
191.9
195.0
205.2
155.9
জুলাই-23
152.6
78.9
79.0
134.4
131.8
191.7
166.1
204.0
153.2
ওগস্ত-23*
150.3
78.4
80.3
135.4
133.3
191.7
181.3
220.5
157.4
সেপ-23*
147.9
74.9
76.8
126.8
132.3
196.6
166.0
205.9
151.3
ওক্তোবর-23*
172.6
78.4
80.3
128.8
136.4
196.9
181.7
203.6
155.6
*প্রোবিজনেল
শাহৌ লৌবগী চাং (Y-o-Yদা য়ুম্ফম ওইদুনা %তা উৎপা)
সেক্তর
কোয়লা
ক্রুদ ওইল
নেচরেল গ্যাস
রিফাইনরীগী পোত্থোক
ফর্তিলাইজর
স্তীল
সিমেন্ত
ইলেক্ত্রিসিতী
অপুনবা গ্রোথ
অরুম্বা
10.33
8.98
6.88
28.04
2.63
17.92
5.37
19.85
100.00
ওক্তোবর-22
3.8
-2.2
-4.2
-3.1
5.4
5.8
-4.2
1.2
0.7
নবেম্বর-22
12.3
-1.1
-0.7
-9.3
6.4
11.5
29.1
12.7
5.7
দিসেম্বর-22
12.3
-1.2
2.6
3.7
7.3
12.3
9.5
10.4
8.3
জানু-23
13.6
-1.1
5.2
4.5
17.9
14.3
4.7
12.7
9.7
ফেব-23
9.0
-4.9
3.1
3.3
22.2
12.4
7.4
8.2
7.4
মার্চ-23
11.7
-2.8
2.7
1.5
9.7
12.1
-0.2
-1.6
4.2
এপ্রিল-23
9.1
-3.5
-2.9
-1.5
23.5
16.6
12.4
-1.1
4.6
মে-23
7.2
-1.9
-0.3
2.8
9.7
12.0
15.9
0.8
5.2
জুন-23
9.8
-0.6
3.5
4.6
3.4
21.3
9.9
4.2
8.4
জুলাই-23
14.9
2.1
8.9
3.6
3.3
14.9
6.9
8.0
8.5
ওগস্ত-23*
17.9
2.1
10.0
9.5
1.8
12.4
19.3
15.3
12.5
সেপ-23*
16.0
-0.4
6.6
5.5
4.2
13.8
4.6
9.9
9.2
ওক্তোবর-23*
18.4
1.3
9.9
4.2
5.3
11.0
17.1
20.3
12.1
*প্রোবিজনেল, YoY অসি মমাংগী চহিগা মরী লৈনবা থাদা য়ুম্ফম ওইরগা হোৎলি