Vice President's Secretariat
India stands in the ‘front league of nations’ in domains of land, sky, sea, and space, says the Vice-President
Today we are in the Frontline of Innovations in fields of Quantum Computing, 6G & AI, says VP
Power corridors are sanitised, no room for corruption, brokers or middlemen: VP
ISRO has carved out a niche for itself through good value for money and high efficiency, notes VP
Vice-President interacts with the participants of 49th Advanced Professional Programme in Public Administration (APPPA) in Delhi
30 NOV 2023 2:17PM by PIB Delhi
The Vice-President of India, Shri Jagdeep Dhankhar today emphasized that India stands at the ‘Front leagues of nations’, in the domains of land, sky, sea, and space. This achievement was underscored by the launch of INS-Vikrant last year and development of several indigenous defence equipment, he noted.
Addressing the participants of the 49th Advanced Professional Programme in Public Administration (APPPA) of the Indian Institute of Public Administration (IIPA) in Delhi, the Vice-President traced the journey that the nation has traversed so far from ‘Fragile Five’ to ‘Big Five. He said that India today stands as the fifth-largest global economy and is poised to become the third largest economy by 2030.
Underlining the importance of ‘decision making’ for the growth of the nation, Shri Dhankhar commended 'Men in Uniform'. Citing the instance of natural disasters that wreak havoc, the Vice-President lauded the defence personnel for displaying the highest level of performance and exemplifying their unwavering sense of duty.
Lauding Indian talent, Shri Dhankhar remarked that “Indian human genius is unrivalled in the world”. The willingness of all sections of population to adopt technology, stressed the Vice-President, has resulted in an astounding per capita internet data consumption exceeding that of the US and China taken together.
Highlighting a significant shift from an ecosystem once embedded in patronage and corruption, the Vice-President noted that the current landscape reflects a 'big change,' with power corridors now ‘thoroughly sanitised of power-brokers, liaison agents and middlemen who extra legally leveraged decision making.’
Praising the successful launch of Chandrayaan-3 as a significant achievement by ISRO, the Vice-President mentioned that ISRO has 'carved out a niche for itself' by launching satellites for several developed nations at the most competitive market price.
Observing that Disruptive Technologies have made inroads into homes and workplaces, the Vice-President stressed that their power have to be unleashed. He underlined that India is among the frontline countries when it comes to undertaking research and focusing on emerging technologies such as Artificial Intelligence, Quantum Computing, and 6G.
Referring to the participants as the 'Epicentres and Nerve-Centres’ of significant change due to their representative capacity, the Vice-President urged the participants to take away from the course something beyond their usual expectations, which would enrich their professional acumen even further.
Shri Surendra Nath Tripathi - Director General, IIPA, Shri Sunil Kumar Gupta, Secretary to the Vice-President, Shri Amitabh Ranjan, Registrar, IIPA, Dr. Sachin Chowdhry, Programme Director 49th APPPA and other dignitaries were also present at the event.

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ସ୍ଥଳ, ଆକାଶ, ସମୁଦ୍ର ଓ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ 'ଫ୍ରଣ୍ଟ ଲିଗ୍ ଅଫ୍ ନେସନ୍ସ'ରେ ରହିଛି: ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଆଜି ଆମେ କ୍ୱାଣ୍ଟମ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, ୬ଜି ଏବଂ ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଦ୍ଭାବନର ଆଗଧାଡ଼ିରେ ରହିଛୁ
ବିଦ୍ୟୁତ୍ କରିଡରକୁ ସଫାସୁତର କରାଯାଇଛି, ଦୁର୍ନୀତି, ଦଲାଲ କିମ୍ବା ଦଲାଲଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ନାହିଁ: ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି, ଇସ୍ରୋ ଅର୍ଥର ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଦକ୍ଷତା ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦିଲ୍ଲୀରେ ୪୯ତମ ଆଡଭାନ୍ସଡ ପ୍ରଫେସନାଲ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ଇନ୍ ପବ୍ଲିକ ଆଡମିନିଷ୍ଟ୍ରେସନ (ଏପିପିପିଏ)ର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି
30 NOV 2023 2:17PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଜଗଦୀପ ଧନଖଡ଼ ଆଜି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ଥଳ, ଆକାଶ, ସମୁଦ୍ର ଏବଂ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ 'ଫ୍ରଣ୍ଟ ଲିଗ୍ ଅଫ୍ ନେସନ୍ସ'ରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି। ଗତବର୍ଷ ଆଇଏନଏସ-ବିକ୍ରାନ୍ତର ଉତକ୍ଷେପଣ ଏବଂ ଅନେକ ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସରଞ୍ଜାମ ର ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ଏହି ସଫଳତା କୁ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଆଡ୍ମିନିଷ୍ଟ୍ରେସନ୍ (ଆଇଆଇପିଏ)ର ୪୯ତମ ଆଡଭାନ୍ସଡ୍ ପ୍ରଫେସନାଲ୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍ ଇନ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଆଡମିନିଷ୍ଟ୍ରେସନ୍ (ଏପିପିପିଏ)ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି 'ଫ୍ରାଜାଏଲ୍ ଫାଇଭ୍'ରୁ 'ବିଗ୍ ଫାଇଭ୍'ରେ ଦେଶ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ଯାତ୍ରା କରିଛି ତାହାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଆଜି ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ଏବଂ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ 'ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା'ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ଧନଖଡ଼ 'ମେନ୍ ଇନ୍ ୟୁନିଫର୍ମ'କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରର ଥିବା କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଅତୁଟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଧକୁ ଉଦାହରଣ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଶ୍ରୀ ଧନଖଡ଼ କହିଥିଲେ ଯେ "ଭାରତୀୟ ମାନବ ପ୍ରତିଭା ବିଶ୍ୱରେ ଅତୁଳନୀୟ"। ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ କୁ ଆପଣାଇବା ପାଇଁ ଜନସଂଖ୍ୟାର ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ଇଚ୍ଛା ଆମେରିକା ଏବଂ ଚୀନକୁ ମିଶାଇ ମୁଣ୍ଡପିଛା ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଡାଟା ବ୍ୟବହାରକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ କରିଛି |
ଏକଦା ପୃଷ୍ଠପୋଷକତା ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିରେ ଜଡ଼ିତ ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମରୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିଦୃଶ୍ୟ ଏକ 'ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ'କୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପାୱାର କରିଡରଗୁଡିକ "କ୍ଷମତା-ଦଲାଲ, ଯୋଗାଯୋଗ ଏଜେଣ୍ଟ ଏବଂ ମଧ୍ୟସ୍ଥିମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସାନିଟାଇଜ୍ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁମାନେ ଅଧିକ ଆଇନଗତ ଭାବରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ଫାଇଦା ଉଠାଇଥିଲେ।
ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ର ସଫଳ ଉତକ୍ଷେପଣକୁ ଇସ୍ରୋର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ବୋଲି ପ୍ରଶଂସା କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଇସ୍ରୋ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜାର ମୂଲ୍ୟରେ ଅନେକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ଉପଗ୍ରହ ଉତକ୍ଷେପଣ କରି ନିଜର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ବିଶୃଙ୍ଖଳିତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଘର ଓ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ର ଶକ୍ତିକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, କ୍ୱାଣ୍ଟମ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଏବଂ ୬ଜି ଭଳି ଉଦୀୟମାନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିନିଧି କ୍ଷମତା କାରଣରୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନର 'କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳ ଏବଂ ସ୍ନାୟୁ-କେନ୍ଦ୍ର' ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାଭାବିକ ଆଶାଠାରୁ ଅଧିକ କିଛି ପାଠ୍ୟକ୍ରମରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ବୃତ୍ତିଗତ ଦକ୍ଷତାକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିବ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଇଆଇପିଏର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସୁରେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ତ୍ରିପାଠୀ, ଉପସଭାପତିଙ୍କ ସଚିବ ସୁନୀଲ କୁମାର ଗୁପ୍ତା, ଆଇଆଇପିଏ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଅମିତାଭ ରଞ୍ଜନ,୪୯ ଏପିପିପିଏର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ସଚିନ ଚୌଧୁରୀ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।