সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী হিরম খুদিংমক্তা মতেং পাংননবা ভারত অমসুং অস্ত্রেলিয়া হকচিন্না থবক তৌমিন্নরি
গগানয়ান প্রোজেক্তা ভারতকী মতেং পাংবগীদমক অস্ত্রেলিয়া থাগৎপা ফোঙদোকখি, স্পেস রিছার্স অমসুং বাইওতেক্নোলোজি য়াওনা হিরম কয়াদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা দোক্তর জিতেন্দ্রনা তকশিনখি
“জি-২০ নিউ দিল্লি সম্মিৎ মনুংদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা পুথোকখিবা মতুংইন্না, অইং-অশাগী খল হোংলকপা থেংন্নবা ভারতনা মাংজিল থারে। ভারতকী থৌরাংদা, গ্লোবেল বাইওফুয়েল এল্লাইন্স লিংখৎলে”: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
ভারত্তা লৈবা অস্ত্রেলিয়াগী হায় কম্মিসন্নর ফিলিপ গ্রিন ও.এ.মনা লুচিংবা মীহুৎ কাংবুনা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ উনখ্রে
01 NOV 2023 4:53PM by PIB Imphal
ঙসি য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী হিরম খুদিংমক্তা মতেং পাংননবা ভারত অমসুং অস্ত্রেলিয়া য়াম্না নক্না থবক তৌমিন্নরি।
২০১৫তা থাগৎকদৌরিবা মীওইবা য়াওবা ভারতকী অহানবা স্পেসন মিসন গগানয়ানগী আর্থ স্তেসন ত্রেক্কিং ফেসিলিতি পীবগীদমক অস্ত্রেলিয়া থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি স্পেস রিছার্স অমসুং বাইওতেক্নোলোজি য়াওনা হিরম কয়াদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা খুদোংচাবা কয়া লৈরে। এগ্রিতেক, এরোমা মিসন অমসুং লাভেন্দর থাবা য়াওনা স্তার্দঅপশিংদা উদোগনা মতেং পাংনবা মহাক্না খুদোংচাবা কয়া থমখি। ঙসি নিউ দিল্লিদা ভারত্তা লৈবা অস্ত্রেলিয়াগী হায় কম্মিসন্নর ফিলিপ গ্রিন ও.এ.মনা লুচিংবা অৱাংবা থাক্কী মীহুৎ কাংবু অমনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেসন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহগা উনখি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি জি-২০ নিউ দিল্লি সম্মিৎ মনুংদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা পুথোকখিবা মতুংইন্না, অইং-অশাগী খল হোংলকপা থেংন্নবা ভারতনা মাংজিল থারে। জি-২০ মীফম নাকলদা ভারতকী থৌরাংদা, গ্লোবেল বাইওফুয়েল এল্লাইন্স লিংখৎলে অমসুং ক্লিন ইনর্জি অমসুং সেমিকন্দক্তরশিংগী হিরমদা লৈবাক অসিনা খঙবশিং অস্ত্রেলিয়াদা পীনবা ভারতনা থৌরাং তৌদুনা লৈরি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি কোবিদ লাইচৎ লাকপদগী, ভারতনা মসিগী তিকা পুথোকপা হেনগৎহনখি অমসুং হৌজিক ঐখোয়গী বাইওতেক্নোলোজি দিপার্তমেন্ত প্রিভেনতিপ হেল্থ কিয়ারদা মাঙজিল থারে। নেসনেল রিছার্স ফাউন্দেসন(এন আর এফ)না থিঙ্কতেঙ্ক ওইনা, উদোগ, একেদেমিয়া, নন-সাইন্তিফিক একাদেমিয়া অমসুং সি.এস.আই.আরগী লৌশিংগী পুক্কৈ ওইনা থবক তৌগনি অমসুং মসিনা মপান লৈবাকশিংগা মতেং পাংনবগী মতাংদা ৱারেপ লৌগনি।
অস্ত্রেলিয়া-ইন্দিয়া স্ত্রাতেজিক রিছার্স ফন্দ(এ আই এস আর এফ)কী মখাদা পুখৎলকপা ৱাফমশিংগী রাউন্দ ১৫ ঙন্না ৱারেপ লৌনবা অস্ত্রেলিয়াগী হায় কম্মিসন্নরনা দোক্তর জিতেন্দ্রদা তকশিনখি। অস্ত্রেলিয়া অমসুং ভারত্তা মরুওইবা প্রোজেক, ফেল্লোসিপ অমসুং ৱার্কশোপ ৩৬০ হৌজিক ফাওবদা মতেং পাংখ্রে। পন্দুনা লৈরিবা ৱাফমশিং অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা ভারতনা খোঙলৈ থুনা মীফমশিং পাংথোক্কনি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্রনা থাজবা পীখি।
মতেং পীন্নবা মরুওইবা হিরমশিং হায়বদি গ্রিন ইনর্জি(হায়দ্রোজেন, সোলার অমসুং ইনর্জি স্তোরেজ), অকোয়বগী ফিবম অমসুং ক্লিন তেক্নোলোজিশিং(কার্বোন কেপচর, কনভর্সন সিক্বেস্ত্রেসন অমসুং য়ুতিলাইজেসন), মরুওইবা অমসুং অরুবা মিনরেলশিং, নেক্স-জেনেরেসন স্তেনেবল মাইনিং অমসুং এদভান্স মেনুফেকচরিং, স্তেনেবল ইনফ্রাস্ত্রকচর, মেরিন তেক্নোলোজিশিং অমসুং মমল হোংবা অনা-লায়য়েংগী লমদা লৈবাক অসিনা মশক খঙদোকখি।
নহারোলশিং পাউ ফাউন্নবা, তেক্নোলোজি শেমগৎনবা অহানবা তাঙ্কক্কীদমক জোইন্ত তেক্নোলোজি ইনকুবেসন সেন্তরশিং লিংখৎনবা অমসুং আর অমসুং দিদা ইন্দস্ত্রিনা শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা অমসুং তেক্নোলোজিশিং ফগৎহন্নবা রিছার্স তৌরিবশিং/মহৈরোয়শিং একচেঞ্জ প্রোগ্রাম পাংথোকপা হেনগৎহনবা হায়না মীহুৎশিংনা য়ানবা পুরকখি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি চহি খরগী মমাঙদা স্পেস সেক্তরদা স্তার্দঅপ মরি লৈরম্বদগী হৌজিক স্তার্দঅপ ১৫০ হেন্না লৈরে, হৌজিক মরুওইবা স্তার্দঅপ খর লুপা করোর কয়া লৈরে। IN-SPACe না অস্ত্রেলিয়া স্পেস এজেন্সি(এ এস এ)গা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি অমসুং স্পেস স্তার্দঅপশিংগী অপুনবা প্রোজেকশিং পায়খৎকনি।
জুন ২০২১দা কোকোস ইথৎতা সাইত সর্ভে(ইসরোগী মহুৎ শীন্দুনা) পাংথোকপদা এ.এস.এনা মপুংফানা মতেং পাংখি। মসিগী মতেং পাংননবা ইসরো অমসুং এ.এস.এ খুৎয়েক পীনখ্রে। ইসরোগী ওফিসিএলশিং ওগস্ত ২০২৩দা কোকোস ইথৎতা চৎখি অমসুং মফম অদুদা য়াম্না তোইনা সর্ভে পাংথোকখি।
ভারতকী মীহুৎ কাংবু অদুদা সেক্রেতরি, দি.এস.তি, প্রোফেসার অভে করনদিকার, সেক্রেতরি, সি.এস.আই.আর দোক্তর এন. কালাইসেলবি, সেক্রেতরি, দি.বি.তি দোক্তর রাজেস এস.গোখালে অমসুং ইসরো অমসুং এতোমিক ইনর্জিগী সেনিয়ার ওফিসারশিং শরুক য়াখি।

Ministry of Science & Technology
India and Australia deeply engaged in every area of collaboration in Science & Technology, says Union Minister Dr Jitendra Singh
Lauding Australia for providing collaborating with India on Gaganyaan project, Dr Jitendra Singh calls for widening collaboration in sectors including Space Research and Biotechnology
“India has emerged as a pioneer in addressing issues of Climate Change, as envisioned by PM Modi during the G20 New Delhi Summit. At India’s initiative, the Global Biofuels Alliance was set up”: Dr Jitendra Singh
Delegation led by Australian High Commissioner to India, Mr. Philip Green OAM, calls on Dr Jitendra Singh
01 NOV 2023 4:53PM by PIB Delhi
Union Minister Dr Jitendra Singh today said that India and Australia are deeply engaged in every area of collaboration in Science & Technology.
Lauding Australia for providing Earth Station tracking facility for Gaganyaan, India’s first human space mission scheduled for launch in 2025, Dr Jitendra Singh said there is scope for wider collaboration in sectors including Space Research and Biotechnology. He offered Industry tie-ups in StartUps including Agritech, Aroma Mission and Lavender cultivation.
This was stated by the Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, when a high-level Australian delegation led by its High Commissioner to India, Philip Green called on him in New Delhi today.
Dr Jitendra Singh said, India has emerged as a pioneer in addressing issues of Climate Change, as envisioned by the Prime Minister Shri Narendra Modi during the G20 New Delhi Summit. At India’s initiative, the Global Biofuels Alliance was set up on the sidelines of the G20 Summit and India is ready to share its expertise with Australia in Clean Energy and Semiconductors, he said.
Dr Jitendra Singh said, in the wake of the Covid pandemic, India ramped up its vaccine production and now our Department of Biotechnology has taken leads in Preventive Healthcare. The National Research Foundation (NRF) will work as a thinktank, pooling resources of Industry, Academia, non-scientific Academia and CSIR, he said, adding, it will also decide on foreign collaboration.
The Australian High Commissioner urged Dr Jitendra Singh for an early resolution of Round 15 of proposals under the Australia-India Strategic Research Fund (AISRF). Over 360 projects, fellowships and workshops have been supported till now in areas of importance to Australia and India. Dr Jitendra Singh assured that India will expedite meetings to resolve pending issues at the earliest.
The two sides identified Green Energy (including Hydrogen, Solar, etc. and Energy Storage Solutions), Environment and Clean Technologies (Carbon capture, conversion, sequestration and utilisation), Strategic and critical minerals, Next-Gen Sustainable Mining and advanced Manufacturing, Sustainable Infrastructure, Marine Technologies and Affordable Healthcare as Priority areas for cooperation.
The delegations also agreed to enhance researcher/student exchange programmes for connecting the youth, setting up of Joint technology incubation centres for initial/growth phase of tech development and enhancing involvement of Industry in R&D - 2+2 (Research Institutions + Industry) mode projects for co-development and upscaling of technologies.
Dr Jitendra Singh said, from just 4 Startups in the Space sector a few years ago, India now has over 150 Space StartUps, some of the pioneering ones now worth hundreds of crore rupees. He proposed that IN-SPACe work with Australia Space Agency (ASA) and facilitate joint projects with the Space Startups.
ASA is extending full support including conducting of site survey (on behalf of ISRO) at Cocos Island in June 2021. In January 2022, ISRO and ASA signed the Implementing Arrangement to formalise this cooperation. ISRO officials visited Cocos Island in August 2023 and carried out a frequency survey at the proposed site.
The Indian delegation included Secretary, DST, Prof. Abhay Karandikar, Secretary, CSIR, Dr (Mrs) N. Kalaiselvi, Secretary, DBT, Dr Rajesh S. Gokhale as well as senior officers of ISRO and Department of Atomic Energy.