শুন্দ্রংগী বিভাগ
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি স্পেস সেক্তর “মনিংতমহনবা” অসিনা স্তার্দঅপ মশিং হেনগৎহল্লে
“স্পেস স্তার্দঅপ মশিং দিজিত অমদগী ১৫০ হেল্লে”
প্রাইভেদ সেক্তরদা ভারত্তা মখল অসিদা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্দঅপ স্কাইরুত এরোস্পেসকী নৌনা লিংখৎপা রোক্কেত শাফমদা মিনিস্তরনা চৎখ্রে
ভারতকী সাইন্স, তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসনগী তৌবা ঙম্বশিং মালেমদা মশক খঙহনবদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ভারতকী শক্তি ফুদোকহল্লে অমসুং ঐখোয়গী স্তার্দঅপশিং হেন্না তান্নরে: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
ভারতকী প্রাইভেদ স্পেস সেক্তরগী অনৌবা মাইপাকপা অমদা য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা স্কাইরুতকী বিক্রম-১ রোক্কেত মাইখুম হাংদোকখ্রে
“স্কাইরুত মাইপাকপা অসিনা, মরুওইনা স্পেস য়াওনা অনৌবা সেক্তরশিংদা মখোয় মশাগী স্তার্দঅপ ভেঞ্চরশিং লিংখৎনবা নহারোলশিংদা থৌনা অমা পীরগনি”: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
“সাইন্সকী লমদা থিজিনবদা সরকার অমসুং লনাই হেন্না পুন্না চৎমিন্ননবা অনুসন্ধান নেসনেল রিছার্স ফাউন্দেসন্না লম্বী শেম্লগনি অমসুং ঐখোয় চাউখৎলবা লৈবাক খরগী মনুংদা য়াওহল্লগনি”: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
24 OCT 2023 5:15PM by PIB Imphal
ঙসি হায়দ্রবাত্তা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা স্পেস সেক্তর “মনিংতমহনবা” অসিনা স্তার্দঅপ মশিং হেনগৎহল্লে, মসিগী ফল ওইনা, শুপ্নগী চহি ৪গী তেল্লবা মতম অমগী মনুংদা, স্পেস স্তার্দঅপ মশিং দিজিত অমদগী মশিং ১৫০দা হেনগৎলে, “স্কাইরুত” গুম্বা হান্নগী স্তার্দঅপ খর মাইপাক্লবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং ওইরে।
প্রাইভেদ সেক্তরদা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা রোক্কেত ফেক্তরি ওইরিবা হায়দ্রবাত্তা লৈবা ইসক্বার ফিত ৬০,০০০গী স্কাইরুতকী নৌনা লিংখৎপা মফম অমা য়েংবা চৎপদা, দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি স্কাইরুত অসি ভারতকী অঙকপা হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং সাইন্সকী লমদা খুমাংচাউশিনবগী খুদম অমা ওইবতা নত্তনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী লাক্ত্রিঙৈদা চহি কয়া অচৌবা খুদোংচাবা অমা তুমদুনা লৈরম্লে হায়না মসিনা ঐখোয় খুদিংমক্তা পাউজেল অমা পীরি অমসুং মমাংঙৈগী অরিবা চৎনবীশিং অদু থাদোক্লে অমসুং ভারতকী স্পেস সেক্তর পব্লিক প্রাইভেদ পার্তনরশিপ(পিপিপি)গীদমক হাংদোক্লে।
চহি অহুমগী মমাঙদা লনাই কাংবু স্পেস সেক্তরদা চঙবা য়াহল্লবা মতুংদা হৌখিবা চহিদা শ্রীহরিকোতাদা লৈবা ইসরো স্পেস স্তেসন্দগী লনাই রোক্কেত অমা থাগৎপা অহানবা স্পেস স্তার্দঅপ “স্কাইরুত এরোস্পেস”না ওইরে। আই.আই.তিগী গ্রেজুয়েত অনি, পৱান অমসুং ভারতনা লুচিংদুনা, খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজিগা লোয়ননা মখোয়না ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা রোক্কেত শানবা মফম অমা শেমগৎলে। মসিদা দরকারগী মতুংইন্না মমল হোংবা রোক্কেত শাবা ঙমগনি।
অমৃতকাল অমসুং “India@2047” গী প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান পল্লদুনা, দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি স্পেস সেক্তর য়াওনা থিদোক্ত্রিবা সেক্তরশিং থিদোকপা অসিনা ভারতকী শেন্মিৎলোনগী মগুন হেনগৎহনগনি। মীৎয়েং অসিদগী, নিংতম্লবা ভারতনা লৈবাক অসিগী ১০০শুবা নিংতম্বা নুমিৎ পাংথোকপদা স্পেস ইকোনোমিনা লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন্দা শিংথাবা য়ানা মতেং পাংগনি অমসুং মালেমদা মাঙজিল থাবা লৈবাক অমা ওইবা ঙমগনি।
মহাক্না হায়খি হৌখিবা চহি ৯দা লৈবাক অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী হিরম খুদিংমক্তা য়াংনা খুমাঙচাউশিল্লে, মসিগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মশক থোকপা লুচিংবা থাগৎলি।
স্কাইরুত অসি মফম অমদা খুদোংচাবা খুদিংমক লৈরবা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা লনাই রোক্কেত শাফম অমনি।
ভারতকী প্রাইভেদ স্পেস সেক্তরগী অনৌবা মাইপাকপা অমদা য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা স্কাইরুতকী বিক্রম-১ রোক্কেত মাইখুম হাংদোকখ্রে। শিংথানিঙাই ওইবা অওনবা অমদা ২০২০দা লনাই কাংবু স্পেস সেক্তরদা চঙনবা লৈবাক অসিনা য়াবা পীবদগী, বিক্রম-১ অসি অতোপ্পা ভারতকী অহানবা অমা ওইরে।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি স্কাইরুত মাইপাকপা অসিনা, মরুওইনা স্পেস, বাইওতেক, লৌউ-শিংউ অমসুং ইনর্জি য়াওনা অনৌবা সেক্তরশিংদা মখোয় মশাগী স্তার্দঅপ ভেঞ্চরশিং লিংখৎনবা ভারতকী মশিং য়াম্লবা হৈথোই-শিংথোইরবা নহারোলশিংদা থৌনা অমা পীরগনি। ভারতকী সাইন্স, তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসনগী তৌবা ঙম্বশিং মালেমদা মশক খঙহনবদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ভারতকী শক্তি ফুদোকহল্লে অমসুং ঐখোয়গী স্তার্দঅপশিং হেন্না তান্নরে।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ইসরোগী অহানবা চিয়ারমেন অমসুং ভারতকী স্পেস প্রোগ্রামগী মপা দোক্তর বিক্রম সরাভাইনা মতম পুম্নমক্তা লৈবাক্কী থবক্তা ইসরোনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌনবা তকশিনখি অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লুচিংবা চহি ৯গী সরকার মনুংদা, অনৌবা থিদোক্নবা অমসুং অনৌবা থবকশিং পাংথোক্নবা ভারতকী নহারোলশিংগী হৈথোই-শিংথোইবনা ঙাইদুনা লৈরি। ভারতকী স্পেস মিসনশিং অসি মমল হোংনবা, মীওইবগী লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইনবা দিজাইন তৌরে। সাইন্সকী লমদা থিজিনবদা সরকার অমসুং লনাই হেন্না পুন্না চৎমিন্ননবা অনুসন্ধান নেসনেল রিছার্স ফাউন্দেসন্না লম্বী শেম্লগনি অমসুং অনৌবা হিরমশিংদা অনৌবা থিজিনবশিংদা মাংজিল থাদুনা ঐখোয় চাউখৎলবা লৈবাক খরগী কাংলুপ মনুংদা য়াওহল্লগনি।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি হৌখিবা চহি ৫দা লুপা করোর ৫০,০০০ শেনফম অমা চাদিং তৌনবা এন.আর.এফ বজেতনা পান্দম থম্লি, মসিগীমনুংদা লুপা করোর ৩৬,০০০ গী অচৌবা শরুক অমা, চাদা ৭০ হেনবগী শরুক সরকার নত্তবা কাংবুদগী, উদোগ অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী মতেং পাংবা মীওইশিং, লৈবাক মনুং অমসুং মপান্দগী লাক্কনি।

Department of Space
“Unshackling” of Space sector has led to StartUp boom, says Dr Jitendra Singh
"From single digit to over 150 Space StartUps"
Minister visits StartUp Skyroot Aerospace's newly set up rocket developing facility, possibly the largest of its kind in India in the private sector
PM Modi has enabled India to earn universal recognition for India's science, technology and innovation capabilities and our StartUps are much sought after: Dr Jitendra Singh
In a new milestone for the Indian private Space sector, Union Minister Dr. Jitendra Singh unveils Skyroot’s Vikram-1 rocket
“The success of Skyroot is an inspiration to the youth aspiring to set up their own Startup ventures, especially in new and emerging sectors including Space”: Dr Jitendra Singh
"Anusandhan National Research Foundation will pave the way for a greater Public Private Partnership in scientific research and catapult us to the league of handful of developed nations”: Dr Jitendra Singh
24 OCT 2023 5:15PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space said in Hyderabad today that “unshackling” of the Space sector by Prime Minister Shri Narendra Modi has led to StartUp boom, as a result of which, within a short span of just about four years, the number of Space StarUps has gone up from a mere single digit to over 150, with some of the earlier ones like the “Skyroot” turning into lucrative entrepreneurs.
During a visit to the newly setup facility of Skyroot in a premises of 60,000 Square Feet in Hyderabad which is possibly India's largest rocket factory in private sector, Dr Jitendra Singh said, Skyroot is not only example of India’s superlative talent and scientific acumen but it also has message for all of us that a huge potential was lying dormant for several decades before Prime Minister Narendra Modi came and broke the taboos of the past and opened India’s Space Sector for Public Private Partnership (PPP).
"Skyroot Aerospace" was the first Space StartUp to have launched a private rocket from ISRO station at Sriharikota last year after the Space sector was thrown open to private players over three years ago. Headed by two IITians, Pawan and Bharat, they have now set up India's largest Rocket developing facility with updated technology. It has capacity to develop cost effective rocket, on demand.
Referring to Amritkaal and Prime Minister’s vision for “India@2047”, Dr Jitendra Singh said, the value addition to India’s economy is going to come from hitherto unexplored sectors including the Space sector. From that point of view, he said, the Space economy is going to make a significant contribution to the nation's economy when Independent India celebrates its 100th Independence Day and will be a frontline nation of the world.
“Over the last 9 years the country has made rapid strides in every area of Science & Technology, thanks to the able leadership of the Prime Minister Shri Narendra Modi,” he said.
Skyroot is India’s largest private rocket development facility under a single roof.
In yet another milestone for the Indian private Space sector, Dr. Jitendra Singh also unveiled Skyroot’s Vikram-1 orbital rocket. Vikram-1 is expected to mark yet another first for India, since the country opened up the Space sector to private players in 2020 in a landmark reform.
“The success of Skyroot is an inspiration to India’s vast youth talent pool aspiring to set up their own Startup ventures, especially in new and emerging sectors including Space, BioTech, Agriculture and Energy,” said Dr. Jitendra Singh.
The Minister said that PM Modi has enabled India to earn universal recognition for India's Science, Technology and Innovation capabilities and our StartUps are much sought after.
Dr Jitendra Singh said, Dr Vikram Sarabhai, the first Chairman of ISRO and the founding father of India's Space Programme, always insisted on ISRO playing a meaningful role “nationally” and said it was a vindication that during the nine years of the Government led by Prime Minister Modi, the youth talent of India, which was waiting to be explored, got new wings.
Dr Jitendra Singh said India’s Space missions are designed to be cost effective, building upon human resources and skills.
Stating that the "Anusandhan National Research Foundation" will pave the way for a greater PPP model in scientific research, Dr Jitendra Singh said the NRF will catapult us to the league of a handful of Developed nations pioneering new research in new frontiers.
“NRF budget envisions a spending of Rs. 50,000 crore over five years, out of which a major share of Rs. 36,000 crore, over 70%, is estimated to come from non-government sources, from industry & philanthropists, from domestic as well as outside sources,” he said.