গৃহ মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত চাইবাৰ ছেফ ইণ্ডিয়া গঢ়ি তোলাটো গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ অন্যতম শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ
ভাৰতীয় চাইবাৰ অপৰাধ সমন্বয় কেন্দ্ৰ (I4C) হৈছে দেশৰ চাইবাৰ অপৰাধৰ সৈতে সমন্বিত আৰু ব্যাপক পদ্ধতিৰে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে এম এইচ এৰ এক পদক্ষেপ
আই 4 চিয়ে নাগৰিকৰ বাবে চাইবাৰ অপৰাধৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহ মোকাবিলা কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, য’ত বিভিন্ন আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থা আৰু অংশীদাৰসকলৰ মাজত সমন্বয় উন্নত কৰাও অন্তৰ্ভুক্ত
আই4চিৰ অন্যতম উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব হিচাপে ২০১৯ চনত নাগৰিককেন্দ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিবেদন পৰ্টেল (এনচিআৰপি) আৰম্ভ কৰা হৈছিল
আই4চিৰ আন এক পদক্ষেপ হৈছে নেচনেল চাইবাৰক্ৰাইম হেল্পলাইন নম্বৰ ১৯৩০ৰ জৰিয়তে অনলাইন বিত্তীয় জালিয়াতি পঞ্জীয়ন কৰাত সাধাৰণ নাগৰিকক সহায় কৰা
ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিবেদন পৰ্টেল (এনচিআৰপি)ত আজিলৈকে ২৯ লাখৰো অধিক অভিযোগৰ ৰিপৰ্ট পোৱা গৈছে আৰু দৈনিক গড়ে ৫০০০ৰো অধিক অভিযোগ আহিছে
হেল্পলাইন ১৯৩০ আৰু এনচিআৰপি উভয়ে ২০২৩ চনৰ ৩০ ছেপ্টেম্বৰলৈকে প্ৰৱঞ্চকৰ হাতত পৰাৰ পৰা ৭৬৫ কোটি টকাৰো অধিক প্ৰৱঞ্চনামূলক ধন ৰাহি কৰিছে
ভাৰতীয় প্ৰত্নতাত্বিক জৰীপৰ সহযোগত আই4চিয়ে চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধৰ সন্দৰ্ভত সজাগতা সৃষ্টিৰ বাবে কুতুব মিনাৰত Cyberc
20 OCT 2023 5:28PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত চাইবাৰ ছেফ ইণ্ডিয়া গঢ়ি তোলাটো গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ অন্যতম শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ। চাইবাৰ সুৰক্ষা নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহ এক অপৰিহাৰ্য দিশত পৰিণত হোৱাৰ বাবে মোদী চৰকাৰ এখন চাইবাৰ-সুৰক্ষিত দেশ সৃষ্টিৰ বাবে সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
চাইবাৰ-ছেফ ভাৰতৰ বাবে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ভাৰতীয় চাইবাৰ অপৰাধ সমন্বয় কেন্দ্ৰ (I4C) ৰূপত এক পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰে, যাতে দেশত চাইবাৰ অপৰাধৰ সৈতে সমন্বিত আৰু ব্যাপকভাৱে মোকাবিলা কৰিব পাৰে। আই 4 চিয়ে নাগৰিকৰ বাবে চাইবাৰ অপৰাধৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহ মোকাবিলা কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, য’ত বিভিন্ন আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থা আৰু অংশীদাৰসকলৰ মাজত সমন্বয় উন্নত কৰাও অন্তৰ্ভুক্ত।
ইয়াৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ পিছৰে পৰা আই 4 চিয়ে চাইবাৰ অপৰাধ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে দেশৰ সামূহিক সামৰ্থ্য বৃদ্ধি আৰু আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থা আৰু অংশীদাৰসকলৰ মাজত ফলপ্ৰসূ সমন্বয় গঢ়ি তোলাৰ দিশত অক্লান্তভাৱে কাম কৰি আহিছে, চাইবাৰ অপৰাধ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ সামগ্ৰিক সামৰ্থ্যত পৰিৱৰ্তন আনিছে আৰু নাগৰিক সন্তুষ্টিৰ স্তৰ উন্নত কৰিছে। ২০১৯ চনত নাগৰিককেন্দ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিবেদন পৰ্টেল (NCRP) আৰম্ভ কৰা হৈছিল, যিটো I4C ৰ অন্যতম উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব।
I4C ৰ আন এক পদক্ষেপ হৈছে National Cybercrime Helpline number 1930 ৰ জৰিয়তে অনলাইন বিত্তীয় জালিয়াতি পঞ্জীয়ন কৰাত সাধাৰণ নাগৰিকক সহায় কৰা। ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিবেদন পৰ্টেল (এনচিআৰপি)ত আজিলৈকে ২৯ লাখৰো অধিক অভিযোগৰ ৰিপৰ্ট দিয়া হৈছে, দৈনিক গড়ে ৫০০০ৰো অধিক অভিযোগ আহিছে। হেল্পলাইন ১৯৩০ আৰু এনচিআৰপি দুয়োটা উভয়ে ২০২৩ চনৰ ৩০ ছেপ্টেম্বৰলৈকে প্ৰৱঞ্চকৰ হাতত পৰাৰ পৰা ৭৬৫ কোটি টকাৰো অধিক প্ৰৱঞ্চনামূলক ধন ৰাহি কৰিছে।
ভাৰতীয় প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপৰ সহযোগত আই 4 চিয়ে চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধৰ সন্দৰ্ভত সজাগতা সৃষ্টিৰ বাবে কুতুব মিনাৰত চাইবাৰ অপৰাধ হেল্পলাইন নম্বৰ "১৯৩০" আৰু এন চি আৰ পি (cybercrime.gov.in) প্ৰদৰ্শন কৰি আছে। অক্টোবৰক ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ সুৰক্ষা সজাগতা মাহ হিচাপে পালন কৰা হয়। লেজাৰ বিমৰ জৰিয়তে সপ্তাহজোৰা এই সজাগতা প্ৰচাৰাভিযান নিতৌ নিশা ৮.৩০ বজাত কুতুব মিনাৰত অনুষ্ঠিত হৈ আছে আৰু দেওবাৰলৈকে চলিব।

Ministry of Home Affairs
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, building a Cyber Safe India is one of the top priorities of the Ministry of Home Affairs
Indian Cybercrime Coordination Centre (I4C) is an initiative of MHA to deal with cybercrime in the country in a coordinated and comprehensive manner
I4C focuses on tackling issues related to cybercrime for citizens, including improving coordination between various Law Enforcement Agencies and stakeholders
A citizen-centric National Cybercrime Reporting Portal (NCRP) was launched in 2019, as one of the most significant achievements of I4C
Another initiative of I4C, National Cybercrime Helpline number 1930, is helping the common citizen in registering online financial frauds
Over 29 lakh complaints have been reported on National Cybercrime Reporting Portal (NCRP) till date with a daily average of more than 5000 complaints
Both, Helpline 1930 and NCRP, have saved over 765 crore rupees of defrauded money from reaching the hands of fraudsters till 30th September, 2023
I4C, in collaboration with Archaeological Survey of India, is displaying the Cybercrime Helpline Number "1930" and NCRP (cybercrime.gov.in) at Qutub Minar to raise awareness about the prevention of cybercrime
October is observed as the National Cyber Security Awareness Month, the weeklong awareness campaign through laser beam is being held at Qutub Minar at 8.30 PM every day and it will continue till Sunday
20 OCT 2023 5:28PM by PIB Delhi
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, building a Cyber Safe India is one of the top priorities of the Ministry of Home Affairs. Modi Government is fully committed to create a cyber- safe country as cyber security has become an essential aspect of security related affairs, internationally.
In line with the Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of a cyber-safe India, the Ministry of Home Affairs, launched an initiative in the form of Indian Cybercrime Coordination Centre (I4C), to deal with cybercrime in the country in a coordinated and comprehensive manner. The I4C focuses on tackling issues related to cybercrime for citizens, including improving coordination between various Law Enforcement Agencies and stakeholders.
Since its roll out, I4C has been tirelessly working towards enhancing the nation’s collective capability to tackle cybercrimes and develop effective coordination among the Law Enforcement Agencies and stakeholders, driving change in India's overall capability to tackle Cybercrime and to improve citizen satisfaction levels. A citizen-centric National Cybercrime Reporting Portal (NCRP) was launched in 2019, which is one of the most significant achievements of I4C.
Another initiative of I4C, National Cybercrime Helpline number 1930, is helping the common citizen in registering online financial frauds. Over 29 lakh complaints have been reported on National Cybercrime Reporting Portal (NCRP) till date, with a daily average of more than 5000 complaints. Both, Helpline 1930 and NCRP, have saved over 765 crore rupees of defrauded money from reaching the hands of fraudsters till 30th September, 2023.
The I4C, in collaboration with Archaeological Survey of India, is displaying the Cybercrime Helpline Number "1930" and NCRP (cybercrime.gov.in) at Qutub Minar to raise awareness about the prevention of cybercrime. October is observed as the National Cyber Security Awareness Month. The weeklong awareness campaign through laser beam is being held at Qutub Minar at 8.30 PM every day and it will continue till Sunday.