হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
ভারত্তা মালেমদা ২শুবা খ্বাইদগী চাউবা মেত্রো নেতৱার্ক লৈরগনি: শ্রী হরদিপ সিংহ পুরি
লৈবাক শীনবা থুংনা অর্বান ত্রান্সপোর্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খন্ন-নৈনরে: হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী কন্সলতেতিপ কম্মিতিগী মীফমশিং
13 OCT 2023 4:46PM by PIB Imphal
হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স অমসুং পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী হরদিপ সিংহ পুরিনা হায়খ্রে লৈবাক শীনবা থুংনা অর্বান ত্রান্সপোর্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। ঙরাং মহাক্না হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগা থবক তৌমিন্নরিবা সংসদকী কন্সলতেতিপ কম্মিতি মেম্বরশিংদা ৱা ঙাংখ্রে। মীফম অদুদগী এজেন্দাদি অর্বান ত্রান্সপোর্তনি।
মীফম অদুদা হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কৌসল কিসোর, লোক সভাগী এম.পি শ্রী থিরু এ.কে.পি চিনরাজ, লোক সভাগী এম.পি শ্রী এম.ভি.ভি সত্যনরায়ন, লোক সভাগী এম.পি দোক্তর শ্রীকান্ত একনাথ সিন্দে, লোক সভাগী এম.পি শ্রী রমেস বিধুরি, রাজ্য সভাগী এম.পি শ্রী অবির রঞ্জন বিশ্বাস, রাজ্য সভাগী এম.পি শ্রীমতি বন্দনা চাভন, হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি শ্রী মনোজ জোসি অমসুং হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী অতোপ্পা ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি।
হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী জোইন্ত সেক্রেতরি অমসুং ও.এস.দি(অর্বান ত্রান্সপোর্ত) শ্রী জয়দিপনা মীফমদা অর্বান ত্রান্সপোর্তকী মতাংদা শন্দোক্না তাকখি। লৈবাক শীনবা থুংনা মেত্রো নেতৱার্ক চাউখৎলকপগী মতাংদা মীফম অদুদা উৎখি।
মেত্রো, রেল, বস অমসুং পব্লিক ত্রান্সপোর্ত ওপরেতর(পিতিও) অমসুং দুকানশিং/রেস্তুরান্তশিং/এ.তি.এম/কিওক্স/থাউ হানফম/পার্কিংশিংদা শীজিন্ননবা মার্চ ২০১৯দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখিবা লৈবাক অসিনা মশানা পুথোকচবা নেসনেল কম্মন মোবিলিতি কার্দ(এন সি এম সি), ‘কার্দ অমা লৈবাক অমা’ গী মরমদা মীফম শরুক য়াখিবশিংদা শন্দোক্না তাকখি। এন.সি.এম.সি কার্দ অসি নেসনেল পেমেন্তস কোওপরেসন ওফ ইন্দিয়ানা পুথোকপা qSPARC (কুইক স্পেসিফিকেসন ফোর পেমেন্ত এপ্লিকেসন ওফ রুপে চিপ)তা য়ুম্ফম ওইবনি। হৌজিক মসি মেত্রো রেল কোওপরেসনশিংনা শীজিন্নরি। এ.সি.এম.সি অসি মখাগী অসিদা শীজিন্নগনি:
• দিল্লি মেত্রো (দি এম আর সি)
• বেঙ্গালুরু মেত্রো (বি এম আর সি এল )
• মুম্বাই মেত্রো
• চেন্নাই মেত্রো (সি এম আর এল)
• অহমেদবাদ মেত্রো (জি এম আর সি এল)
• কানপুর মেত্রো (য়ু পি এম আর সি এল)
মখা তানা স্তেৎ রোদ ত্রান্সপোর্ত অন্দরতেকিংশিং হায়বদি কদম্বা ত্রান্সপোর্ত কোওপরেসন লিমিতেৎ, গৱা, বেস্ত মুম্বাই অমসুং হরিয়ানা রোদৱেজনা এন.সি.এম.সি শীজিন্নরে।
মীফম মনুংদা এম.পিশিংনা মখোয় মখোয়গী রাজ্যশিং/কেন্দ্রশিংদা মেত্রো থবক হৌনবা, অরাপ্পা মফমশিং ফাওবা মেত্রো য়ৌহনবা, খুদোংচাবা হেনগৎহনবা, মীয়াম চৎথোক-চৎশিন লাইহনবা অমসুং নুংঙাইহনবগী মতাংদা ৱাফম কয়া পুখৎনরকখি।
এম.পিশিংগী পাউখুমদা, য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী পুরিনা হায়খি হৌজিক লৈবাক অসিগী সহর ২০দা কিমি ৮৭৪গী মেত্রো রেল থবক তৌরে অমসুং তোঙান-তোঙানবা সহরশিং কিমি ৯৮৬ শেমগৎলি। ভারত্তা মালেমদা ২শুবা খ্বাইদগী চাউবা মেত্রো নেতৱার্ক লৈরগনি।
লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা মেত্রো নেতৱার্ক:
য়ুনিয়ন মিনিস্তর পুরিনা হায়খি পি.পি.পি মোদেলদা ই-বস ১০,০০০ শীজিন্নদুনা সহরগী বস চেনবগী থবক ফগৎহন্নবা হন্দক কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা “পি.এম-ইবস সেবা” হৌদোকখ্রে। স্কিম অসিগী মরুওইবশিং মখাদা পীরি:
• পি.পি.পি মোদেলদা ই-বস ১০,০০০ শীজিন্নবা
• চহি ১০ বস চেনবদা মতেং পাংবা
• বস দিপো শেমগৎপা/ফগৎহনবদা মতেং পাংবা
• বিহাইন্দ-দি-মিতর পৱার ইনফ্রাস্ত্রকচর মতেং পাংবা
• অপুনবা মীশিং লাখ ৩ হেন্না সহরশিং কোনশিনবা
• চাংদম্নবা অমগী মখাদা সহরশিং খনবা

Ministry of Housing & Urban Affairs
India will soon have 2nd largest metro network of the world: Shri Hardeep S Puri
Discussions on strengthening of Urban Transport across country: Consultative Committee Meeting of MOHUA held
13 OCT 2023 4:46PM by PIB Delhi
Shri Hardeep Singh Puri, the Minister for Housing & Urban Affairs and Petroleum & Natural Gas has emphasized on government’s unwavering commitment to strengthening the Urban Transport network across the country. He was addressing the Consultative Committee Members of Parliament attached to the Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA) here yesterday. The agenda item for the meeting was Urban Transport.
Shri Kaushal Kishore, Minister of State for Housing & Urban Affairs, Shri Thiru A.K.P. Chinraj, Member of Parliament (Lok Sabha), Shri M.V.V. Satyanarayana, Member of Parliament (Lok Sabha), Dr. Shrikant Eknath Shinde, Member of Parliament (Lok Sabha), Shri Ramesh Bidhuri, Member of Parliament (Lok Sabha), Shri Abir Ranjan Biswas, Member of Parliament (Rajya Sabha), Smt Vandana Chavan, Member of Parliament (Rajya Sabha), Shri Manoj Joshi, Secretary, MoHUA and other officials of Ministry of Housing & Urban Affairs, attended the meeting.
Shri Jaideep, Joint Secretary & OSD, Urban Transport, MoHUA, made an elaborated presentation on Urban Transport before the members at the meeting. In the presentation details were shared on growth of metro network across the country.
The participants were briefed about ‘One Nation One Card’, an indigenously developed National Common Mobility Card ( NCMC), launched by Prime Minister Shri Narendra Modi in March, 2019 to enable seamless travel through Metro, Rail, Bus and other Public Transport Operators (PTO) and for use in Retail Shops/Restaurants/ATM/Kiosk/Fuel filling/Parking/ Retail Outlets by single card. NCMC card is based on qSPARC (quick Specification for Payment Application of Rupay Chip) developed by National Payments Corporation of India ( NPCI). Presently, the Metro Rails Cos. Live on NCMC are:
• Delhi Metro (DMRC)
• Bengaluru Metro (BMRCL)
• Mumbai Metro
• Chennai Metro (CMRL)
• Ahmedabad Metro (GMRCL)
• Kanpur Metro (UPMRCL)
Further, State Road Transport Undertakings (SRTUs) adopting the NCMC ecosystem include Kadamba Transport Corporation Limited, Goa, B.E.S.T. Undertaking, Mumbai and Haryana Roadways.
During the meeting, the Members of Parliament raised issues pertaining to Urban Mobility which included the matters related to metro connectivity in their respective constituencies/ states, scaling up of metro operations in the country, last mile connectivity, enhancement of amenities, ease of travel and passenger comfort etc.
In response to the queries of MPs, the Union Minister Shri Puri informed that at present, around 874 kilometers of metro rail is operational in 20 cities across the country and about 986 kilometers is under construction in various cities. He informed that India is well on its way to have the 2nd largest metro network of the world.
Spread of metro network across the country:
The Minister Shri Hardeep Singh Puri also mentioned about “PM-eBus Sewa”, a scheme recently approved by the cabinet for augmenting city bus operations by deploying 10,000 e-buses on the Public Private Partnership (PPP) model. Salient features of this scheme are:
• Deployment of 10,000 e- Buses on PPP Model
• Bus operations support for 10 years
• Support for development/upgradation of bus depot
• Support for behind-the-meter power infrastructure
• Coverage of cities with 3lakh+ population
• Selection of cities through a challenge method