নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
অঙাংশিং মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপা য়েংশিন্নবা অনৌবা চৎন-কাংলোন লৈবাক শীনবা থুংনা হৌদোক্লে
অঙাংশিংগী মরক্তা মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপা য়েংশিন্নবা কৎথোকপগা লোয়ননা থবক তৌবগীদমক ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং অমসুং অশা ৱার্করশিং ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে
মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবা ৱাৎপগী হৌজিক থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা হৌজিক পায়খৎলিবা থবকশিং চৎন-কাংলোন অসিনা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি: ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর
11 OCT 2023 1:02PM by PIB Imphal
ঙসি ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা অঙাংশিংগী মরক্তা মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপা য়েংশিন্নবা ফগৎহল্লবা অনৌবা চৎন-কাংলোন(প্রোতোগোল) অমা হৌদোকখ্রে। হৌদোকপগী থৌরম অদুদা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্ত অমসুং অয়ুসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর মুঞ্জাপারা মহেন্দ্রভাই, ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্তগী সেক্রেতরি শ্রী ইন্দেভর পান্দে, ভারত্তা লৈবা য়ুনিসেফকী মীহুৎ সিন্থিয়া এমক কাফ্রি, য়ু.এন ৱুমেন কন্ত্রি রিপ্রসেন্তিতিপ সুসান ফর্গসন অমসুং দব্লিউ.ঐচ.ওগী দিপুতি কন্ত্রি হেদ পেদেন অমসুং হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলিফিয়ারগী জোইন্ত সেক্রেতরি শ্রী রজিব মানঝি শরুক য়াখি।
অঙাংশিংগী মরক্তা মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপা য়েংশিন্নবা ফগৎহল্লবা অনৌবা চৎন-কাংলোন(প্রোতোগোল) অসি ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রি অমসুং হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিনা পুন্না পুথোকপনি।
নিউ দিল্লিগী বিগ্যান ভাবন্দা পাংথোকপা হৌদোকপগী থৌরম অদুদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্ত অমসুং হেল্থ দিপার্তমেন্তশিংগী সেনিয়র ওফিসারশিং, য়ুনিসেফ, ইন্দিয়ান মেদিকেল এসোসিএসন, ইন্তরনেসনেল পেদিয়াত্রিক এসোসিএসন, ইন্দিয়ান একাদেমি ওফ পেদিয়াত্রিক্স, ৱাল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন, ৱার্ল্দ বেঙ্ক অমসুং বিল এন্দ মেলিন্দা গেতস ফাউন্দেসন, লৈবাক শীনবা থুংবগী সি.দি.পি.ওশিং, লেদি সুপরভাইজরশিং, অঙ্গনৱাদি অমসুং অশা ৱার্করশিং শরুক য়াখি।
ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি শ্রী ইন্দেভর পান্দেনা মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা হায়খি অঙাংশিংদা মচি ওইবা চীঞ্জাকশিং ফংহন্নবা মরুওইবা থবক কয়া মিনিস্ত্রিনা পায়খৎলি। মরুওইবা মচি ওইবা চীঞ্জাক অমসুং হকশেলগী খুদোংচাবশিং ফংহনবগী থবকশিং খোঙ্গুল লিনবা আই.সি.তি এপ্লিকেসন পোসন ত্রেক্করনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। সেপ্তেম্বর ২০২৩ দা অঙাং করোর ৭ হেনবগী মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী ফিবম য়েংশিন্নবা অমসুং ওন্নবা মাইপাক্না পাংথোক্নবা থবকশিং পাংথোকখ্রে। মসিন শকশম অঙ্গনৱাদি অমসুং নিউত্রিসন ২.০গী খুৎথাংদা মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবা ৱাৎথবা হন্থহন্নবা মিনিস্ত্রিনা পায়খৎলিবা মরুওইবা থবকশিংগী মরুওইবা মচাক অমা প্রোতোগোল অসিনা ওইগনি। অঙ্গনৱাদি অমসুং মেদিকেলগী থবকশিংগী খুৎথাংদা মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবা ৱাৎলবা অঙাংশিং য়েংশিন্নবগী অকুপ্পা মরোলশিং চৎন-কাংলোন অসিদা ময়েক শেংনা তাক্লে।
লেদি হার্দিং কলেজগী পেদিয়াত্রিসিয়ান দোক্তর প্রভিন কুমারনা মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপা থেংননবা খুন্নাইগী ওইবা থবকশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি লৈবাক শীনবা থুংনা অঙাংশিং মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপা য়েংশিন্নবা অনৌবা চৎন-কাংলোন হৌদোকপা অসিনা মেদিকেলগী অরুবা লৈতবা কেসশিং মীয়াম্না থেংনবা ঙম্বগী থাক্তা লৈহনগনি।
ইন্তরনেসনেল পেদিয়াত্রিক এসোসিএসনগী প্রসিদেন্ত দোক্তর নবিন থাক্করনা হায়খি অনৌবা চৎন-কাংলোন অসিনা মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপগী খুদোংচাদবশিং থেংননবা মমাশিং অমসুং মীয়াম য়েংশিনবদা মতেং পাংগনি। অনৌবা চৎন-কাংলোন অসি মরুওইবা চে-চাং অমনি অমসুং মসি মালেম শীনবা থুংনা শরুক য়াগদবনি।
থৌরম মনুংদা অঙাংশিংগী মরক্তা মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপা য়েংশিন্নবা কৎথোকপগা লোয়ননা থবক তৌবগীদমক ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং অমসুং অশা ৱার্করশিং ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে।
ভারত্তা লৈবা য়ুনিসেফকী মীহুৎ সিন্থিয়া এমক কাফ্রি, য়ু.এন ৱুমেন কন্ত্রি রিপ্রসেন্তিতিপ সুসান ফর্গসন অমসুং দব্লিউ.ঐচ.ওগী দিপুতি কন্ত্রি হেদ পেদেন অমসুং ইন্দিয়ান মেদিকেল এসোসিএসনগী জোইন্ত সেক্রেতরি দোক্তর মুনিস প্রভাকরনা নৌনা হৌদোক্লিবা প্রোতোগোল অসিগী মতাংদা মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোকখি।
ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর মুঞ্জাপরানা হায়খি অঙাংশিং মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপা য়েংশিন্নবা অনৌবা চৎন-কাংলোন লৈবাক শীনবা থুংনা হৌদোকপা অসি মরুওইবা খোঙথাং অমনি। মসি হকশেল অমসুং নুংঙাই-য়াইফবগী অচুম্বা থৌরাং অমদা পায়খৎপনি অমসুং মসি মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপা থেংনবা ঙমগনি।
রাজ্য মন্ত্রীনা হায়খি চৎন-কাংলোন অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা অঙাংশিং মতম চানা অমসুং নিংথিনা মতেং পাংগনি। মসিনা অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং, অশা ৱার্করশিং, লেদি সুপরভাইজরশিং, সি.দি.পি.ওশিং মপুংফানা লমজিংগনি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা হায়খি মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবা ৱাৎপা থেংননবা পোসন অভিয়ান অসি মিনিস্ত্রি ১৮ অমসুং রাজ্য সরকারশিং পুন্না থবক তৌমিন্নবগী খুদম অমনি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি কোবিদ লাইচৎ মনুংদা হৌদোকখিবা পোসন ত্রেক্কর এপ্লিকেসন অসিদা থা অহুমগী মনুংদা এ.দব্লিউ.সি লাখ ১৩ হেন্না শরুক য়াদুনা অচৌবা অওনবা অমা পুরকখি। হৌজিক পোসন ত্রেক্কর অসিনা এন.এফ.ঐচ.এস-৫গা চাংদম্নবদা মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপগী চাং হন্থবা থংনরে।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি রাজ্যশিংগী দরকার ওইবশিং য়েংলগা তোইলেত শাবদা চঙবা শেনফম লুপা ১২,০০০ ওইরম্বদগী লুপা ৩৬০০০দা হেনগৎহল্লে অমসুং থক্নবা ঈশিং পীনবা লুপা ১০,০০০ পীরম্বা অদু লুপা ১৭০০০দা হেনগৎলে। এ.দব্লিউ.সি ৪০,০০০ হেনবদা এল.দি.দি স্কৃনশিং, ওদিও-ভিজুয়েল তিচিং এইদশিং পীরে অমসুং সিক্কিম, লাদাখ অমসুং অরুনাচল প্রদেসকী ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংগী অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং ফগৎহল্লে।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা মখা তানা হায়খি অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিংনা হৌজিক পায়রিবা মোবাইল ফোনশিং 5G মোবাইল ফোনশিং ওইহন্নবা থবক পায়খৎলে অমসুং মোবাইল ফোনশিং চহি ৪ খুদিংগী শীন্নবা থৌশিল অমা শেম্লে।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি কান্নবা ফংলিবা মীওইশিংনা অঙ্গনৱাদি সর্বিস স্কিমগী মখাদা খুঙ্গং অমদগী অতোপ্পা অমদা নত্ত্রগা রাজ্য অমদগী অতোপ্পা রাজ্য অমদা হোংবগী খুদোংচাবা পোসন ত্রেক্করনা পীরে। মে ২০২২দগী হৌনা বেনিফিসরি লাখ ১ হেন্না মসিগী খুদোংচাবা ফংখ্রে।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি অনৌবা চৎন-কাংলোন অসিনা মচি ওইনা চীঞ্জাক ৱাৎপা থেংননবা হৌজিক পায়খৎলিবা থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়না পেদিয়াত্রিসিয়ানশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিংনা থাগৎলি। পোসন মাহ ২০২৩দা মীয়াম শরুক য়াবা থৌরম করোর ৩৫ হেন্না পাংথোকখ্রে। মার্চ ২০২৩দা পোসন পাখৱারাদা মিল্লেত্তা য়ুম্ফম ওইবা মথেলশিং মমিং চৎহন্নবা অমসুং মিল্লেত শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা থবক করোর ১ হেন্না পাংথোকখ্রে। মসিগীদমক য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং অমসুং অশা ৱার্করশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি।

Ministry of Women and Child Development
National Event on launch of new standardised Protocol for Management of Malnutrition in Children
Union WCD Minister felicitates Anganwadi Workers and ASHA workers from different States/UTs for exemplary dedication and commitment to management of malnutrition among children
Protocol would strengthen the on-going efforts and commitment to address the challenges of malnutrition: Union WCD Minister
11 OCT 2023 1:02PM by PIB Delhi
A new standardised Protocol for Management of Malnutrition in Children (Protocol) was launched yesterday by Union Minister of Women and Child Development, Smt Smriti Zubin Irani, in the presence of Minister of State for WCD and Ayush, Dr Munjapara Mahendrabhai, Secretary, Women and Child Development, Shri Indevar Pandey, UNICEF Representative to India, Ms Cynthia Mc Caffrey, UN Women Country Representative, Ms Susan Ferguson, Deputy Country Head, WHO, Ms Payden, and Joint Secretary, Ministry of Health and Family Welfare, Sh Rajiv Manjhi.
The Protocol for Management of Malnutrition in Children has been jointly prepared by the Ministry of Women and Child Development and the Ministry of Health and Family Welfare, Govt of India.
The launch event at Vigyan Bhawan was also attended by dignitaries and experts from key organisations such as Indian Medical Association (IMA), International Paediatric Association, and Indian Academy of Paediatrics, World Bank, Bill & Melinda Gates Foundation etc. Besides this, Senior Officers from WCD and Health Departments from across the country participated in the event. The event was also attended by frontline functionaries including, CDPOs, Lady Supervisors, Anganwadi Workers and ASHA workers from across the country.
Secretary, WCD, Shri Indevar Pandey gave the opening remarks and addressed the gathering on various key efforts being undertaken to support better nutrition for children. Secretary, WCD highlighted the role played by the ICT application Poshan Tracker in aiding and monitoring key delivery of nutrition and health management and services. Special emphasis was laid on the achievement of measuring and capturing the nutritional status of over 7 crore children in the month of September 2023. Secretary, WCD while addressing the audience, stated that “The protocol will be a core component of the efforts by MoWCD to reduce malnutrition through Mission Saksham Anganwadi and Nutrition 2.0. The protocol clearly describes the process of assessing and caring for malnourished children through the Anganwadi and medical ecosystem.”
Dr Praveen Kumar, Pediatrician and Deputy Lead of the National Centre of Excellence- Severe Acute Malnutrition in Lady Hardinge College delivered a presentation on ‘Upgradation of NRCs’ for better nutrition outcomes and Community Management of malnutrition. Dr Praveen Kumar expressed great hope that the launch of Standardised Protocol will go a long way in helping States/UTs across the country to manage and address malnutrition at a community level, in cases where there are no medical complications.
The gathering was also addressed by Dr Naveen Thacker, President International Paediatric Association. Dr Thacker spoke about how the new protocol will help in mentoring mothers and community in addressing malnutrition challenges. Dr Thacker also said that the new Standardised Protocol is a momentous document that should be shared across the world.
During the event, Anganwadi Workers and ASHA workers from different States/UTs, who have shown exemplary dedication and commitment to management of malnutrition among children, were felicitated by the Union Minister.
The UNICEF Country Representative, Ms Cynthia Mc Caffrey, WHO Deputy Country Head, Ms Payden, Joint Secretary, Indian Medical Association, Dr Munish Prabhakar and Country Head, UN Women, Ms Susan Ferguson congratulated the Ministry on the initiative and hailed the newly launched Protocol in their remarks.
Dr Munjapara Mahendrabhai, Minister of State, stated that the launch of the Protocol for Management of Malnourished Children marks a significant step forward. This framework is designed to take a holistic approach to health and wellness, outlining clear steps to tackle malnutrition. It places particular emphasis on critical periods of nutritional vulnerability and opens the way for opportunities for enhancing human development potential.
MoS highlighted that the Protocol will ensure that SAM/MAM children can be supported across the country in a timely and effective manner. It provides clarity and guidance to all stakeholders involved, from the Anganwadi Workers and ASHA workers, Lady Supervisors, Child Development Project Officers and every functionary responsible for implementation on the ground.
Smt. Smriti Zubin Irani, Union Minister for Women and Child Development in her keynote address highlighted that Poshan Abhiyan is a reflection of the unprecedented collaboration and convergence between 18 Ministries and State Governments in tackling the problem of malnutrition.
The Minister spoke about the achievements of the Poshan Abhiyan since 2019, which include issuance of the Streamlined Guidelines on Quality Assurance, Roles and Responsibilities of Duty Holders, etc., for transparency and efficiency and to strengthen the systems at the grassroots.
The Union Minister highlighted that the Poshan Tracker application devised and made during the lockdown in Covid Pandemic has emerged as a game-changer with the on-boarding of more than 13 lakh AWCs within three months of launch. She emphasised that results captured in the Poshan Tracker show substantially lower malnutrition (wasting) levels in comparison to NFHS-5 findings. Data captured of more than 7 crore children shows, 1.98% children 0-5 years to be SAM and 4.2% MAM against 19.3% wasting as per NFHS-5 (2019-21) for children 0-5 years
The Union Minister stated that keeping in view the requirements of the States, the Ministry has made provisions for enhancement in the cost of construction of toilets from Rs. 12,000/ to Rs.36000/- and the cost for providing drinking water facilities from Rs.10, 000/- to 17000/. Further, provisions have been made to upgrade more than 40,000 AWCs in Aspirational Districts and Blocks into Saksham Anganwadis, equipped with LED screens, smart audio-visual teaching aids etc. Besides Anganwadi Centers are envisaged in border villages in Sikkim, Ladakh and Arunachal Pradesh.
Further, the Minister for Women and Child Development stated that provisions have also been made for upgradation of current handheld sets of all the Anganwadi workers to 5G enabled mobile phones for which cost norms have been suitably revised. Besides, a policy has been formulated for the replacement of mobile phones every four years.
The Union Minister mentioned that the migration facility in the Poshan Tracker has ensured that beneficiaries moving from one village to another or from one State to another continue to receive their benefits under the Anganwadi Services Scheme. Since May 2022 ,more than 1 lakh beneficiaries have been served through this facility.
The Union Minister stated that the new Protocol which is hailed by paediatricians and experts alike would strengthen the on-going efforts and commitment to address the challenges of malnutrition. Initiatives taken by MWCD to include millets in the Supplementary Nutrition Programme and the intensification of Jan Andolan activities in Poshan Maah 2023 which included around 35 crore activities were highlighted. Reference was made by the Union Minister of 1 crore activities conducted on promotion of millet consumption and popularization of millet-based recipes in Poshan Pakhwada in March 2023. The Minister took the opportunity to thank all the frontline functionaries, Anganwadi workers and ASHA workers for their unwavering commitment and exemplary work.
The newly launched protocol for identification and management of malnourished children provides detailed steps for identification and management of malnourished children at the Anganwadi level, including decision making regarding referral, nutritional management and follow-up care. The key steps, explained in the protocol, include, Growth Monitoring & Screening, Appetite Test for SAM children, Medical Assessment, Decision making regarding level of care, Nutritional Management, Medical Management, Nutrition, Health Education & counselling including WASH practices, Home Visit by AWW and Referral, Duration of Monitoring and Follow-up Care.