Ministry of Finance
Recommendations of 52nd GST Council Meeting
GST Council recommends amendments in conditions of appointment of President and Member of the proposed GST Appellate Tribunals regarding eligibility and age
GST Council recommends nil rate for food preparation of millet flour in powder form and containing at least 70% millets by weight when sold in loose form, and 5% if sold in pre-packaged and labelled form
GST Council recommends to keep Extra Neutral Alcohol (ENA) used for manufacture of alcoholic liquor for human consumption outside GST
GST Council recommends reducing GST on molasses from 28% to 5% in relief to cane farmers for faster clearance of dues and to reduce cost of manufacturing cattle feed
To promote tourism, GST Council recommends conditional and limited duration IGST exemption to foreign flag foreign going vessel when it converts to coastal run
07 OCT 2023 4:58PM by PIB Delhi
The 52nd GST Council met under the Chairpersonship of Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman in New Delhi today. The meeting was also attended by Union Minister of State for Finance Shri Pankaj Chaudhary, Chief Ministers of Goa and Meghalaya holding finance portfolio, besides Finance Ministers of States & UTs (with legislature) and senior officers of the Ministry of Finance & States/ UTs.
The GST Council inter-alia made the following recommendations relating to changes in GST tax rates, measures for facilitation of trade and measures for streamlining compliances in GST.
A. Recommendations relating to GST rates on goods and services
I. Changes in GST rates of goods
1. GST rates on “Food preparation of millet flour in powder form, containing at least 70% millets by weight”, falling under HS 1901, with effect from date of notification, have been prescribed as:
1. 0% if sold in other than pre-packaged and labelled form
2. 5% if sold in pre-packaged and labelled form
1. To clarify that imitation zari thread or yarn made out of metallised polyester film /plastic film, falling under HS 5605, are covered by the entry for imitation zari thread or yarn attracting 5% GST rate. However, no refund will be allowed on polyester film (metallised) /plastic film on account of inversion.
2. Foreign going vessels are liable to pay 5% IGST on the value of the vessel if it converts to coastal run. GST Council recommends conditional IGST exemption to foreign flag foreign going vessel when it converts to coastal run subject to its reconversion to foreign going vessel in six months.
II. Other changes relating to Goods
1. GST Council recommended to keep Extra Neutral Alcohol (ENA) used for manufacture of alcoholic liquor for human consumption outside GST. Law Committee will examine suitable amendment in law to exclude ENA for use in manufacture of alcoholic liquors for human consumption from ambit of GST.
2. To reduce GST on molasses from 28% to 5%. This step will increase liquidity with mills and enable faster clearance of cane dues to sugarcane farmers. This will also lead to reduction in cost for manufacture of cattle feed as molasses is also an ingredient in its manufacture.
3. A separate tariff HS code has been created at 8 digit level in the Customs Tariff Act to cover rectified spirit for industrial use. The GST rate notification will be amended to create an entry for ENA for industrial use attracting 18% GST.
III. Changes in GST rates of services
1. Entries at Sl. No. 3 and 3A of notification No. 12/2017-CTR dated 28.06.2017 exempts pure and composite services provided to Central/State/UT governments and local authorities in relation to any function entrusted to Panchayat/ Municipality under Article 243G and 243W of the Constitution of India. The GST Council has recommended to retain the existing exemption entries with no change.
2. Further, the GST Council has also recommended to exempt services of water supply, public health, sanitation conservancy, solid waste management and slum improvement and upgradation supplied to Governmental Authorities.
IV. Other changes relating to Services
1. To clarify that job work services for processing of barley into malt attracts GST @ 5% as applicable to "job work in relation to food and food products” and not 18%.
1. With effect from 1st January 2022, liability to pay GST on bus transportation services supplied through Electronic Commerce Operators (ECOs) has been placed on the ECO under section 9(5) of CGST Act, 2017. This trade facilitation measure was taken on the representation of industry association that most of the bus operators supplying service through ECO owned one or two buses and were not in a position to take registration and meet GST compliances. To arrive at a balance between the need of small operators for ease of doing business and the need of large organized players to take ITC, GST Council has recommended that bus operators organised as companies may be excluded from the purview of section 9(5) of CGST Act, 2017. This would enable them to pay GST on their supplies using their ITC.
2. To clarify that District Mineral Foundations Trusts (DMFT) set up by the State Governments across the country in mineral mining areas are Governmental Authorities and thus eligible for the same exemptions from GST as available to any other Governmental Authority.
3. Supply of all goods and services by Indian Railways shall be taxed under Forward Charge Mechanism to enable them to avail ITC. This will reduce the cost for Indian Railways.
B. Measures for facilitation of trade:
i) Amnesty Scheme for filing of appeals against demand orders in cases where appeal could not be filed within the allowable time period:
The Council has recommended providing an amnesty scheme through a special procedure under section 148 of CGST Act, 2017 for taxable persons, who could not file an appeal under section 107 of the said Act, against the demand order under section 73 or 74 of CGST Act, 2017 passed on or before the 31st day of March, 2023, or whose appeal against the said order was rejected solely on the grounds that the said appeal was not filed within the time period specified in sub-section (1) of section 107. In all such cases, filing of appeal by the taxpayers will be allowed against such orders upto 31st January 2024, subject to the condition of payment of an amount of pre-deposit of 12.5% of the tax under dispute, out of which at least 20% (i.e. 2.5% of the tax under dispute) should be debited from Electronic Cash Ledger. This will facilitate a large number of taxpayers, who could not file appeal in the past within the specified time period.
ii) Clarifications regarding taxability of personal guarantee offered by directors to the bank against the credit limits/loans being sanctioned to the company and regarding taxability of corporate guarantee provided for related persons including corporate guarantee provided by holding company to its subsidiary company: The Council has inter alia recommended to:
(a) issue a circular clarifying that when no consideration is paid by the company to the director in any form, directly or indirectly, for providing personal guarantee to the bank/ financial institutes on their behalf, the open market value of the said transaction/ supply may be treated as zero and hence, no tax to be payable in respect of such supply of services.
(b) to insert sub-rule (2) in Rule 28 of CGST Rules, 2017, to provide for taxable value of supply of corporate guarantee provided between related parties as one per cent of the amount of such guarantee offered, or the actual consideration, whichever is higher.
(c) to clarify through the circular that after the insertion of the said sub-rule, the value of such supply of services of corporate guarantee provided between related parties would be governed by the proposed sub-rule (2) of rule 28 of CGST Rules, 2017, irrespective of whether full ITC is available to the recipient of services or not.
iii) Provision for automatic restoration of provisionally attached property after completion of one year: The Council has recommended an amendment in sub-rule (2) of Rule 159 of CGST Rules, 2017 and FORM GST DRC-22 to provide that the order for provisional attachment in FORM GST DRC-22 shall not be valid after expiry of one year from the date of the said order. This will facilitate release of provisionally attached properties after expiry of period of one year, without need for separate specific written order from the Commissioner.
iv) Clarification on various issues related to Place of Supply: The Council has recommended to issue a Circular to clarify the place of supply in respect of the following supply of services:
(i) Supply of service of transportation of goods, including by mail or courier, in cases where the location of supplier or the location of recipient of services is outside India;
(ii) Supply of advertising services;
(iii) Supply of the co-location services.
v) Issuance of clarification relating to export of services-: The Council has recommended to issue a circular to clarify the admissibility of export remittances received in Special INR Vostro account, as permitted by RBI, for the purpose of consideration of supply of services to qualify as export of services in terms of the provisions of sub-clause (iv) of clause (6) of section 2 of the IGST Act, 2017.
vi) Allowing supplies to SEZ units/ developer for authorised operations for IGST refund route by amendment in Notification 01/2023-Integrated Tax dated 31.07.2023: The Council has recommended to amend Notification No. 1/2023-Integrated Tax dated 31.07.2023 w.e.f. 01.10.2023 so as to allow the suppliers to a Special Economic Zone developer or a Special Economic Zone unit for authorised operations to make supply of goods or services (except the commodities like pan masala, tobacco, gutkha, etc. mentioned in the Notification No. 1/2023-Integrated Tax dated 31.07.2023) to the Special Economic Zone developer or the Special Economic Zone unit for authorised operations on payment of integrated tax and claim the refund of tax so paid.
C. Other measures pertaining to law and procedures:
i) Alignment of provisions of the CGST Act, 2017 with the provisions of the Tribunal Reforms Act, 2021 in respect of Appointment of President and Member of the proposed GST Appellate Tribunals: The Council has recommended amendments in section 110 of the CGST Act, 2017 to provide that:
• an advocate for ten years with substantial experience in litigation under indirect tax laws in the Appellate Tribunal, Central Excise and Service Tax Tribunal, State VAT Tribunals, by whatever name called, High Court or Supreme Court to be eligible for the appointment as judicial member;
• the minimum age for eligibility for appointment as President and Member to be 50 years;
• President and Members shall have tenure up to a maximum age of 70 years and 67 years respectively.
ii) Law amendment with respect to ISD as recommended by the GST Council in its 50th meeting: GST Council in its 50th meeting had recommended that ISD (Input Service Distributor) procedure as laid down in Section 20 of the CGST Act, 2017 may be made mandatory prospectively for distribution of ITC in respect of input services procured by Head Office (HO) from a third party but attributable to both HO and Branch Office (BO) or exclusively to one or more BOs. The Council has now recommended amendments in Section 2(61) and section 20 of CGST Act, 2017 as well amendment in rule 39 of CGST Rules, 2017 in respect of the same.
Note: The recommendations of the GST Council have been presented in this release containing major item of decisions in simple language for information of the stakeholders. The same would be given effect through the relevant circulars/ notifications/ law amendments which alone shall have the force of law.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୫୨ତମ ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ବୈଠକରେ କରାଗଲା ବହୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁପାରିସ
ଯୋଗ୍ୟତା ଏବଂ ବୟସ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଜିଏସଟି ଅପିଲ୍‌ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସଦସ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ସର୍ତ୍ତରେ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କଲା ଜିଏସଟି ପରିଷଦ
ଗୁଣ୍ଡ ଆକାରରେ ଏବଂ ଅତିକମରେ ୭୦% ଓଜନର ମିଲେଟ୍‌ ବା ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଥିବା ଅଟା ଖୋଲାରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିଲେ ଏହା ଉପରେ କୌଣସି ଜିଏସଟି ଶୁଳ୍କ ଲାଗୁ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ୟାକେଟ୍‌ ହୋଇଥିବା ଓ ଲେଭଲ ଲାଗିଥିବା ମିଲେଟ୍‌ ଖାଦ୍ୟସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ୫% ଜିଏସଟି ଲାଗୁ କରିବାକୁ ଜିଏସଟି ପରିଷଦର ସୁପାରିସ
ମାନବ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଆଲକହଲ ଯୁକ୍ତ ମଦ ଉତ୍ପାଦନ ଲାଗି ବ୍ୟବହୃତ ଅତିରିକ୍ତ ସାଧାରଣ ମଦ (ଇଏନଏ) ଜିଏସଟି ବାହାରେ ରଖିବାକୁ ଜିଏସଟି ପରିଷଦର ସୁପାରିସ
ଶୀଘ୍ର ବକେୟା ପୈଠ କରି ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଦେବା ଏବଂ ଗୋଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଶୀରା ଉପରେ ଜିଏସଟି ୨୮%ରୁ ୫%କୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି
ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ବିଦେଶୀ ପତାକା ଥିବା ବିଦେଶୀ ଜାହାଜ ଉପକୂଳରେ ଯାତ୍ରା କରିବା ସମୟରେ ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ଓ ସୀମିତ ଅବଧିର ଆଇଜିଏସଟି ଛାଡ଼ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କଲା ପରିଷଦ
07 OCT 2023 4:58PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୫୨ତମ ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ଚୌଧୁରୀ, ଅର୍ଥ ବିଭାଗ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରୁଥିବା ଗୋଆ ଏବଂ ମେଘାଳୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ (ବିଧାନସଭା ସହିତ) ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଥା ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଜିଏସଟି ଟିକସ ହାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ବ୍ୟବସାୟକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ଜିଏସଟିରେ ଅନୁପାଳନକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଜିଏସଟି କାଉନସିଲ ନିମ୍ନଲିଖିତ ସୁପାରିସ କରିଛି ।
A. ବସ୍ତୁ ଓ ସେବା ଉପରେ ଜିଏସଟି ଦର ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସୁପାରିସ
I. ସାମଗ୍ରୀର ଜିଏସଟି ହାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ
ଏଚଏସ ୧୯୦୧ ବର୍ଗରେ ଆସୁଥିବା ଗୁଣ୍ଡ ଆକାରରେ ଏବଂ ଅତିକମରେ ୭୦% ଓଜନର ମିଲେଟ୍‌ ବା ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଥିବା ଅଟା ଖୋଲାରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିଲେ ଏହା ଉପରେ କୌଣସି ଜିଏସଟି ଶୁଳ୍କ ଲାଗୁ ହେବ ନାହିଁ। ଅନ୍ୟପଟେ ଆଗୁଆ ପ୍ୟାକେଟ୍‌ ହୋଇ ଲେଭଲ ଥାଇ ବିକ୍ରି ହେଲେ ୫% ଜିଏସଟି ଲାଗୁ ହେବ ।
ଏଚ୍‌ଏସ୍ ୫୬୦୫ ଅଧୀନରେ ଆସୁଥିବା ମେଟାଲାଇଜ୍ଡ ପଲିଏଷ୍ଟର ଫିଲ୍ମ/ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଫିଲ୍ମରୁ ନିର୍ମିତ ଇମିଟେସନ ଜରି ସୂତା ବା ସୂତା କୁ ୫% ଜିଏସ୍ ଟି ହାର ଥିବା ଇମିଟେସନ ଜରି ସୂତା ବା ସୂତା ଏଣ୍ଟ୍ରି ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯାଇଛି। ତେବେ ପଲିଏଷ୍ଟର ଫିଲ୍ମ (ମେଟାଲାଇଜ୍ଡ୍) /ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଫିଲ୍ମ ଉପରେ ଇନଭର୍ସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୌଣସି ରିଫଣ୍ଡ କରାଯିବ ନାହିଁ।
ଉପକୂଳରେ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ମାର୍ଗ ପରିବର୍ତ୍ତନ କଲେ ବିଦେଶ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକ ଜାହାର ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ୫% ଆଇଜିଏସଟି ପଇଠ କରିବେ। ତେବେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ବିଦେଶୀ ପତାକା ଥିବା ବିଦେଶୀ ଜାହାଜ ଉପକୂଳରେ ଯାତ୍ରା କରିବା ସମୟରେ ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ଓ ସୀମିତ ଅବଧିର ଆଇଜିଏସଟି ଛାଡ଼ କରାଯିବ ।
II. ବସ୍ତୁ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶୁଳ୍କ
ମାନବ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଆଲକହଲ ଯୁକ୍ତ ମଦ ଉତ୍ପାଦନ ଲାଗି ବ୍ୟବହୃତ ଅତିରିକ୍ତ ସାଧାରଣ ମଦ (ଇଏନଏ) ଜିଏସଟି ବାହାରେ ରଖିବାକୁ ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି । ମାନବ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ମଦ ଉତ୍ପାଦନରେ ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଥିବା ଇଏନଏକୁ ଜିଏସଟି ପରିସରରୁ ବାଦ୍ ଦେବା ପାଇଁ ଆଇନ କମିଟି ଆଇନରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସଂଶୋଧନ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଯାଞ୍ଚ କରିବ।
ଶୀରା ଉପରେ ଜିଏସଟି ୨୮%ରୁ ୫%କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଚିନ ମିଲଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅଧିକ ନଗଦ ଅର୍ଥ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ଆଖୁ ବକେୟା ଶୀଘ୍ର ପରିଶୋଧ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ । ଶୀରା ମଧ୍ୟ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନରେ ଏକ ଉପାଦାନ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗୋଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ।
ଶିଳ୍ପ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସଂଶୋଧିତ ସ୍ପିରିଟ୍ କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଆଇନରେ ୮ ଅଙ୍କ ସ୍ତରରେ ଏକ ପୃଥକ ଶୁଳ୍କ ଏଚ୍ ଏସ୍ କୋଡ୍ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ଜିଏସଟି ହାର ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇ ଶିଳ୍ପ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଇଏନଏର ଏକ ଏଣ୍ଟ୍ରି ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ ଯେଉଁଥିରେ ୧୮% ଜିଏସଟି ଲାଗୁ ହେବ ।
III. ସେବାର ଜିଏସଟି ହାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ
୨୮.୦୬.୨୦୧୭ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ସଂଖ୍ୟା ୧୨/୨୦୧୭-ସିଟିଆରର ଧାରା ନଂ ୩ ଏବଂ ୩ଏରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ୨୪୩ଜି ଏବଂ ୨୪୩ଡବ୍ଲୁ ଅଧୀନରେ ପଞ୍ଚାୟତ/ପୌରପାଳିକାକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ କେନ୍ଦ୍ର/ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାର ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଶୁଦ୍ଧ ଏବଂ ମିଶ୍ରିତ ସେବାକୁ ଜିଏସଟି ଛାଡ଼ କରାଯାଇଛି। ଜିଏସଟି କାଉନସିଲ ବର୍ତ୍ତମାନର ରିହାତି ଏଣ୍ଟ୍ରିଗୁଡ଼ିକୁ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ନକରି ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଜଳ ଯୋଗାଣ, ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପରିମଳ, କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ବସ୍ତି ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ସରକାରୀ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ଉନ୍ନତିକରଣ ସେବାରୁ ଟିକସମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଜିଏସ୍ ଟି ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି।
IV. ସେବା ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟା ପରିବର୍ତ୍ତନ
ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଉଛି ଯେ, ‘‘ଖାଦ୍ୟ ଓ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ସହ ଜଡ଼ିତ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟ’’ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ୫% ଜିଏସଟି ଦର ବାର୍ଲିକୁ ମଲ୍ଟରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରିବା ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହି ଦର ୧୮% ନୁହେଁ।
ସିଜିଏସଟି ଆଇନ, ୨୦୧୭ର ଧାରା ୯(୫) ଅନୁଯାୟୀ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଅପରେଟର (ଇସିଓ) ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ବସ୍ ପରିବହନ ସେବା ଉପରେ ଜିଏସଟି ପୈଠ କରିବାର ଦେୟତା ଇସିଓଙ୍କ ଉପରେ ୨୦୨୨ ଜାନୁଆରୀ ପହିଲାରୁ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି । ଶିଳ୍ପ ସଂଘର ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଧାରରେ ବାଣିଜ୍ୟ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ଇସିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ସେବା ଯୋଗାଉଥିବା ଅଧିକାଂଶ ବସ୍ ଅପରେଟର ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟି ବସ୍ ର ମାଲିକ ଏବଂ ସେମାନେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବା ଏବଂ ଜିଏସଟି ଅନୁପାଳନ ପୂରଣ କରିବା ସ୍ଥିତିରେ ନଥିଲେ। ବ୍ୟବସାୟକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଅପରେଟରମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆଇଟିସି ନେବା ପାଇଁ ବଡ଼ ସଂଗଠିତ କମ୍ପାନୀର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ଆଣିବା ଲାଗି ଜିଏସଟି କାଉନସିଲ ସୁପାରିସ କରିଛି ଯେ, କମ୍ପାନୀ ଭାବରେ ସଂଗଠିତ ବସ୍ ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ସିଜିଏସଟି ଅଧିନିୟମ, ୨୦୧୭ର ଧାରା ୯(୫)ର ପରିସରରୁ ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇପାରେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଆଇଟିସି ବ୍ୟବହାର କରି ସେମାନଙ୍କ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ଜିଏସଟି ପୈଠ କରିପାରିବେ ।
ସାରା ଦେଶରେ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ଥିବା ଖଣି ଅଞ୍ଚଳରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ଜିଲ୍ଲା ଖଣିଜ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଟ୍ରଷ୍ଟ (ଡିଏମଏଫଟି) ସରକାରୀ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ଏହିପରି ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସରକାରୀ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଜିଏସଟିରୁ ସମାନ ରିହାତି ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ବୋଲି ପରିଷଦ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛି।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା ଯୋଗାଣ ଉପରେ ଫରୱାର୍ଡ ଚାର୍ଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ଟିକସ ଆଦାୟ କରାଯିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଆଇଟିସି ପାଇପାରିବେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବ ।
B. ବ୍ୟବସାୟକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ:
i) ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଆପିଲ୍ ଦାଖଲ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ସେଠାରେ ଡିମାଣ୍ଡ ଅର୍ଡର ବିରୋଧରେ ଅପିଲ୍ ଦାଖଲ କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷମା ଯୋଜନା
୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ କିମ୍ବା ତା’ପୂର୍ବରୁ ସିଜିଏସଟି ଆଇନ, ୨୦୧୭ର ଧାରା ୭୩ ଓ ୭୪ ଅଧୀନରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଡିମାଣ୍ଡ ଅର୍ଡର ବିରୋଧରେ ଏହି ଆଇନର ୧୦୭ ଧାରା ଅଧୀନରେ ଏକ ଅପିଲ କରିପାରିନଥିବା ଟିକସଦାତା ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା କେବଳ ଧାରା ୧୦୭ର ଉପଧାରା (୧) ରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରାଯାଇଥିବା ସମୟ ଅବଧିରେ ଅପିଲ କରାଯାଇନଥିବା ଦର୍ଶାଇ ଆଦେଶ ବିରୋଧରେ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଅପିଲକୁ ଖାରଜ କରି ଦିଆଯାଇଛି ସେମାନଙ୍କୁ ସିଜିଏସଟି ଆଇନ, ୨୦୧୭ର ଧାରା ୧୪୮ରେ ଥିବା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା ଯୋଜନାର ସୁବିଧା ଦେବା ପାଇଁ ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି। ଏଭଳି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆବେଦନ ଦାଖଲ ପାଇଁ ୩୧ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ବିବାଦ ଅଧୀନ ଟିକସର ୧୨.୫% ପୂର୍ବ ଜମା ରାଶି ପୈଠ କରିବାର ସର୍ତ୍ତ ରହିଛି, ସେଥିରୁ ଅତିକମରେ ୨୦% (ଅର୍ଥାତ୍ ବିବାଦ ଅଧୀନ ଟିକସର ୨.୫%) ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ କ୍ୟାସ୍ ଲେଜରରୁ ଡେବିଟ୍ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଟିକସଦାତା ସୁବିଧା ପାଇବେ, ଯେଉଁମାନେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଅତୀତରେ ଆବେଦନ କରିପାରି ନାହାନ୍ତି ।
କମ୍ପାନିକୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଉଥିବା କ୍ରେଡିଟ୍ ସୀମା/ଋଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଟିକସଯୋଗ୍ୟତା ଏବଂ ହୋଲ୍ଡିଂ କମ୍ପାନୀ ଦ୍ୱାରା ଏହାର ସହାୟକ କମ୍ପାନୀକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା କର୍ପୋରେଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସମେତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା କର୍ପୋରେଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଟିକସଯୋଗ୍ୟତା ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ: ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପରିଷଦର ସୁପାରିସ ହେଲା :
ଏକ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରି ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟାଙ୍କ/ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ତରଫରୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ କମ୍ପାନୀ ପକ୍ଷରୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ କିମ୍ବା ପରୋକ୍ଷ ଭାବେ କୌଣସି ପ୍ରତିଫଳ ପ୍ରଦାନ କରାନଯାଏ, ତେବେ ଉକ୍ତ କାରବାର/ଯୋଗାଣର ଖୋଲା ବଜାର ମୂଲ୍ୟକୁ ଶୂନ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରେ ଏବଂ ତେଣୁ ଏଭଳି ସେବା ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୌଣସି ଟିକସ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ।
ପରସ୍ପର ସହ ଜଡ଼ିତ ପକ୍ଷମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା କର୍ପୋରେଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଗାଣର ଟିକସଯୋଗ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା, କିମ୍ବା ବାସ୍ତବ ପ୍ରତିଫଳ, ଯାହା ଅଧିକ ଥିବ ତାହାର ଏକ ପ୍ରତିଶତ ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ସିଜିଏସଟି ନିୟମ, ୨୦୧୭ର ନିୟମ ୨୮ରେ ଉପ-ନିୟମ (୨) ସାମିଲ କରିବାକୁ ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି।
ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜରିଆରେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଉଛି ଯେ ଉକ୍ତ ଉପ-ନିୟମ ଯୋଡ଼ିବା ପରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା କର୍ପୋରେଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସେବାର ଏଭଳି ଯୋଗାଣ ମୂଲ୍ୟ ସିଜିଏସଟି ନିୟମ, ୨୦୧୭ର ନିୟମ ୨୮ର ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଉପନିୟମ (୨) ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହେବ ଏବଂ ସେବା ଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇଟିସି ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି କି ନାହିଁ ତାହାର କୌଣସି ଫରକ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ।
iii) ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ବ୍ୟାଜାପ୍ତି ହୋଇଥିବା ସମ୍ପତ୍ତିର ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା :
ସିଜିଏସଟି ନିୟମ, ୨୦୧୭ର ନିୟମ ୧୫୯ର ଉପନିୟମ (୨) ଏବଂ ଫର୍ମ ଜିଏସଟି ଡିଆରସି-୨୨ରେ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଫର୍ମ ଜିଏସଟି ଡିଆରସି -୨୨ରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟାଜାପ୍ତି ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଆଦେଶ କଥିତ ଆଦେଶ ଦିଆଯିବା ତାରିଖଠାରୁ ଏକ ବର୍ଷ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ବୈଧ ହେବ ନାହିଁ । କମିଶନରଙ୍କ ଠାରୁ ପୃଥକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଲିଖିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଏକ ବର୍ଷର ଅବଧି ଶେଷ ହେବା ପରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ଜବତ ସମ୍ପତ୍ତି ମୁକ୍ତ ହୋଇପାରିବ।
iv) ଯୋଗାଣ ସ୍ଥାନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ: ନିମ୍ନଲିଖିତ ସେବା ଯୋଗାଣ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଯୋଗାଣର ସ୍ଥାନ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ପରିଷଦ ଏକ ସର୍କୁଲାର ଜାରି କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି:
ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ଅବସ୍ଥାନ କିମ୍ବା ସେବା ଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ଅବସ୍ଥାନ ଭାରତ ବାହାରେ ଥାଏ, ସେହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମେଲ୍ କିମ୍ବା କୋରିଅର୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନର ସେବା ଯୋଗାଣ;
ବିଜ୍ଞାପନ ସେବା ଯୋଗାଣ;
ସହ-ଅବସ୍ଥାନ ସେବା ଯୋଗାଣ।
v) ସେବାର ରପ୍ତାନି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ଜାରି -: ଆଇଜିଏସଟି ଆଇନ ୨୦୧୭ର ଧାରା ୨ର ଧାରା (୬)ର ଉପଧାରା (୪)ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ସେବା ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ଅର୍ଜନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମତି ପ୍ରାପ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଇଏନଆର ଭୋସ୍ତ୍ରୋ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପ୍ରାପ୍ତ ରପ୍ତାନି ବାବଦ ପ୍ରେରିତ ଅର୍ଥରାଶି ଗ୍ରହଣୀୟତା ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ପରିଷଦ ଏକ ସର୍କୁଲାର ଜାରି କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି।
୩୧.୦୭.୨୦୨୩ ତାରିଖରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ୦୧/୨୦୨୩-ସମନ୍ୱିତ ଟିକସ ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ସଂଶୋଧନ ଦ୍ୱାରା ଆଇଜିଏସଟି ଫେରସ୍ତ ମାର୍ଗ ପାଇଁ ଅଧିକୃତ କାର୍ଯ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ଏସଇଜେଡ୍ ୟୁନିଟ୍ / ଡେଭଲପର୍ସଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ଅନୁମତି : ସମନ୍ୱିତ ଟିକସ ପୈଠ ଉପରେ ଅଧିକୃତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥକ ଜୋନ୍ ଡେଭଲପର୍ କିମ୍ବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥିକ ଜୋନ୍ ୟୁନିଟକୁ ସାମଗ୍ରୀ କିମ୍ବା ସେବା ଯୋଗାଣ କରିବା ପାଇଁ (ପାନ ମସଲା, ତମାଖୁ, ଗୁଟଖା ଇତ୍ୟାଦି ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟତୀତ) ବିଜ୍ଞପ୍ତି ସଂଖ୍ୟା ୧/୨୦୨୩-ସମନ୍ୱିତ ଟିକସ ତାରିଖ ୩୧.୦୭.୨୦୨୩ରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ସାମଗ୍ରୀ କିମ୍ବା ସେବା ଯୋଗାଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥିକ ଜୋନ୍ ଡେଭଲପର୍ କିମ୍ବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ ଜୋନ୍ ୟୁନିଟକୁ ଯୋଗାଣକାରୀ ଏବଂ ଏହିପରି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଟିକସ ରିଫଣ୍ଡ ଦାବି କରିବା ଲାଗି ୩୧.୦୭.୨୦୨୩ ତାରିଖରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ୦୧/୨୦୨୩-ସମନ୍ୱିତ ଟିକସ ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି ।
C. ଆଇନ ଓ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ :
i) ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଜିଏସଟି ଆପିଲେଟ୍ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସଦସ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ ସଂସ୍କାର ଆଇନ, ୨୦୨୧ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସିଜିଏସଟି ଆଇନ, ୨୦୧୭ର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ସମନ୍ୱୟ: ନିମ୍ନଲିଖିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଲାଗି ସିଜିଏସଟି ଆଇନ, ୨୦୧୭ର ଧାରା ୧୧୦ରେ ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ପରିଷଦ ସୁପାରିସ :
ଆପିଲେଟ୍ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବର୍ହିଶୁଳ୍କ ଓ ସେବା କର ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ, ରାଜ୍ୟ ଭାଟ୍ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲରେ ଅଥବା ହାଇକୋର୍ଟ କିମ୍ବା ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରେ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ମାମଲାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିବା ଜଣେ ଓକିଲ ନ୍ୟାୟିକ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ହୋଇପାରିବେ;
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତି ଲାଗି ଯୋଗ୍ୟ ହେବା ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ବୟସ ୫୦ ବର୍ଷ;
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସଭ୍ୟମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଯଥାକ୍ରମେ ୭୦ ବର୍ଷ ଏବଂ ୬୭ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହେବ ।
ii) ଜିଏସଟି କାଉନସିଲର ୫୦ତମ ବୈଠକରେ ସୁପାରିସ ଅନୁଯାୟୀ ଆଇଏସଡି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ:
ଜିଏସଟି କାଉନସିଲ ଏହାର ୫୦ତମ ବୈଠକରେ ସୁପାରିସ କରିଥିଲା ଯେ ସିଜିଏସଟି ଆଇନ, ୨୦୧୭ର ଧାରା ୨୦ରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିବା ଆଇଏସଡି (ଇନପୁଟ୍ ସର୍ଭିସ ଡିଷ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁଟର) ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତୃତୀୟ ପକ୍ଷଠାରୁ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ଏଚଓ) ଦ୍ୱାରା କ୍ରୟ କରାଯାଇଥିବା ଇନପୁଟ୍ ସେବା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆଇଟିସି ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇପାରେ କିନ୍ତୁ ଉଭୟ ଏଚଓ ଏବଂ ଶାଖା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ବିଓ) କିମ୍ବା କେବଳ ଏକ କିମ୍ବା ଏକାଧିକ ବିଓଙ୍କ ପାଇଁ ଆରୋପଣୀୟ ହେବ।
ସୂଚନା :
ଜିଏସଟି ପରିଷଦର ସୁପାରିସକୁ ଏହି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜରିଆରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସୂଚନା ପାଇଁ ସରଳ ଭାଷାରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଛି । ସମ୍ପୃକ୍ତ ସର୍କୁଲାର/ବିଜ୍ଞପ୍ତି/ଆଇନ ସଂଶୋଧନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ, ଯାହାକି କେବଳ ଆଇନ ଦ୍ୱାରା ବଳବତ୍ତର ହେବ ।