Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President’s Address at the inauguration of the renovated library of the Indian Council of World Affairs (ICWA) at Sapru House, New Delhi (Excerpts)
13 SEP 2023 3:37PM by PIB Delhi
My greetings to all of you!
It was very heartening, encouraging, when I noticed the introduction of each of you. The introduction was backed by solid foundation. You have forayed into critical areas as an expert. Congratulations!
I find the performance of the Indian Council of World Affairs has been much above the mark, much beyond my expectations, it has performed wonderfully. I got very encouraging reports; the kind of MoUs which you have had with the universities. The presentations made to me are encouraging and increase my knowledge of world affairs. They are very decisive, they are very thorough, very comprehensive. There will be greater expectations, more work allocation. If you don't do homework, nobody gives you additional homework but if you do your homework well then be ready to do more homework.
The occasion is indeed a milestone. When I looked around, it has everything of congeniality for the person who wants to know the facilities, there is no ostentation, there is nothing outrageous. All in sync with academic minds, a good atmosphere, one can be at peace with oneself, exploit one’s talent and potential, reach out to conclusion and formulation of his or her inclination. This has happened after 80 years, it was much needed. I am sure there will be footfalls, footfalls are not statistics, they are not miracles, we are not crazy about footfalls, we are crazy about those footfalls that matter, that can contribute to the larger good of the society and the country. So this establishment is now acting in a different way. I have no doubt Ambassador Thakur will take it to another higher level; that will happen.
Indian Council of World Affairs will now have to invent itself, you are the window to every citizen of the world and you are the window for every outsider to the country. We are one-sixth of humanity, so your job is twofold, you have to make aware the outside world, what is happening in this great country because India is in a defining moment of history. Certain things that are happening are beyond dream, imagination and conception of the outside world. They can never imagine that this could happen in a country that has diversity of religion, caste, creed, language and everything.
Let me give you two illustrations, I started my political journey in 1989, I was elected to Lok Sabha and was an Union Minister but what I saw then was that our foreign reserves was less than two billion, we could not take care for more than two weeks. In physical form gold had to be airlifted to be placed to two banks. And now foreign exchange reserves are more than 600 billion, that everyone should note. This is an achievement.
No one knows better than you about Fragile Five: Brazil, Turkey, Indonesia, South Africa and India. Just a decade back, the economies of these countries were supposed to be the burden on the world. There was a need for upliftment and just imagine in ten years where we have come; from fragile five to being the 5th largest global economy. By the turn of the decade we will be the third largest economy. Now this impression, if it emanates from such an authentic body like ICWA, it will impact our Indian diaspora, it will impact global leaders because you are accountable for whatever you say and whatever you say is defendable, whatever you say is provable, this is only manifested.
One of the subjects is Digital Development in the country, the world is surprised at the kind of technology penetration this country has had. Everyone had to pay for service charges, to apply for government facilities, to apply for a passport. The long queues used to be there, you ask your elders, they would have to take half a day leave from office to deposit a water bill, electricity bill, now this big change has come but you are the authentic platform to indicate to the world that our accomplishment on a global horizon is 46% of the world. We are four times in digital transactions in the USA, UK, France and Germany, this if you say and someone does research seriously and goes to micro-level- it matters.
Come to the applicability and skills when it comes to use of mobile phones, computers. Per Capita Data Consumption in our country is more than that of the USA and China taken together. You have to take the world, you have to neutralize false narratives. When they talk of food scarcity in India; you have to tell the world that from 1st April 2020, more than 800 million people are getting free rice, wheat and pulses, and this continues. No one in the world can claim to have it.
You have to generate a perception about India that is in sync with the ground reality of today. 2200 million certificates of COVID vaccinations are digital. In all other countries they are on paper. Just imagine, what an accomplishment, what a feat!
You have to create a mechanism where, a senior diplomat once said, in diplomacy you win a point. If you score a point by argument, you lose the battle. So you as researchers will neutralize them by having an exhaustive input on a particular issue.
I had occasion to personally listen to what some of the global leaders in the world of science, heading organisations, have to say about this country. You will be surprised that they talked about us before we could talk. We should be taking the lead. We have to tell even our own people how effective, impactful and strong we are on the ground.
Shri Ajay Banga, World Bank chief, said about the collective achievements, there is vision of the Prime Minister, there is mission, there is passion, there is execution by the bureaucracy, and there is acceptability by the people at large. He said, "India has achieved financial inclusion targets in just six years which would otherwise have taken at least forty-seven long years." A man who is in charge of the World Bank, who has a global vision, who is accountable for every word he says, he is appreciating our country.
Someone here has to engage in that research paper, that India's financial inclusion started when we had those Jan Dhan accounts. There were critics, which are bound to be in every dispensation. They may be well motivated, they may be ill-motivated. But if you examine how the landscape of the country has changed, by financial inclusion, how many accounts have been opened, they run into more 400- 500 million. The impact is to the farmers; I am taking them as a category, because the farmer is in a village, the farmer is farthest from technology, I belong to a farmers’ family, so I know that. If in this country, three times a year, 110 million farmers can get money in their account directly… it speaks volumes, the one who is delivering is competent but the recipient is also equally competent. This is because of financial inclusion. Therefore this one statement can be the subject matter of a research paper. A comprehensive paper that will take us a long way.
Ajay Banga further said, “Ground-breaking measures taken by the central government, and the pivotal role of government policies and regulations is shaping the digital public infrastructure landscape.”
Those of you who have roots in the village, go to your village, the internet will work there, it will be better. In our country, development is not pyramidal, that the metro is rising and at the lower level no one is attending the villages. Instead in our country the rise is like a plateau. All things are rising. You have airports, you have rail infrastructure, you have road infrastructure, you have technological infrastructure, and you have health and educational facilities in the village. Then the World Bank Chief says, “India’s digital public infrastructure has held a transformative impact, extending far beyond just financial inclusion."
I want some of you to focus on this transformative impact, how it has changed lives of people, how they are beneficiaries and how India is a role model that can contribute globally for development of such infrastructure in other countries. That will happen, once there are effective people.
Anyone writing a research paper will have a meaning. But if that research paper is projected, by the Indian Council of World Affairs, its impact is going to be very different.
I went to the European Union as a leader of the Indian delegation in 1990. The EU has four capitals, I went to all four capitals. Now if you examine G20, it has so many nations, but it also has the European Union. You can engage in research about the members of the European Union, who are part of G20 because of being a part of the European Union. What was the status decades ago?
A historic development, a milestone development is that the African Union is a part of G20. This is a great achievement. Another achievement on which study needs to be done is a corridor which goes from Bharat to Saudi Arabia, Middle East and Europe, when it goes up to Phnom Penh and Vietnam. Examine it in the context of what the others have done. Look at the corridor, the impact it will have, go into to the historical background that this corridor exactly was functional, thousands of years ago.
There is a war for which our Prime Minister has indicated two things, in the last 20 months. One, we are not in an era of expansion. That was a very strong statement that a sovereign nation cannot engage in expansion, which means you are making an incursion into the sovereignty of another nation. Second, war is no solution to a problem. Solution, resolution has to emanate from dialogue, debate, and diplomacy.
You are the most important part of dialogue, discussion and diplomacy. Those of us who act in Parliament, will be much wiser, if we are counselled by your inputs. Your inputs are bound to be very thorough, exhaustive at micro level, duly filtered. That is something ICWA has to do, I am sure it will do it.
Joe Biden, President of the USA said, "The African Union is a critical partner.” Yes! But this was released by Bharat, everyone agreed but no-one took initiative earlier. He further said, “You (PM Modi) are bringing us together, keeping us together, and reminding us that we have the capacity to tackle challenges together."
India's presidency at G-20 was a breakthrough. It generated global consensus. There was legitimate, rightful emergence of India as a global power. India's interests are dictated by the interests of its people. We never had a Foreign Affairs Minister who got so much applause for being forthright. The foreign minister has engaged into an activity that has resulted in the Delhi Declaration being totally consensual, which is in line with India's foreign policy, India's public stance. The orientation is organically evolved in our country.
I would urge all of you, you couldn't have had a more dynamic Director who will take the institute to a much higher level. I am sure over the next one month, she will prepare a vision document, and how ICWA has to be a bridge of dissemination and imparting of information within India, with diaspora and foreigners.
You have a big role to play. You are the most impactful ambassadors of this country. Let me tell you, we have to be on caution, कुछ लोगों का भारत के विकास को देखकर हाजमा गड़बड़ हो जाता है। You are discerning, and intelligent minds to counter it.
Narratives that are pernicious, sinister, and anti-national in character floated periodically. जब यहां दाल नहीं गलती है तो, you can go to Europe, you can go to the UK, there will always be some takers, because rise of this country, home to one-sixth of humanity is phenomenal and unimaginable, a global destination of investment and opportunity. Your role is sufficient in neutralizing such a crafted strategy only to taint, tarnish, demean, and decimate our Constitutional institutions. It is with great pain, I indicate to you because you have to examine global affairs, proceedings of the Senate, Congress, House of Commons. In our own Constituent Assembly, there were dialogues, debates, deliberations and discussions but no disruption, no disturbance. Now, when India is rising, can we afford disturbance to be weaponized as a political power? We cannot. Now in the country, the wisest will come to know only about the Constituent Assembly, but you will have a view. You can pick up 20 countries, क्या वहां स्लोगन shouting होती है? या well में आते हैं? Placard दिखाते हैं?
Imagine, communication is so vital. One Nation, One Election is a concept, one may disagree to it, and one may oppose it tooth and nail. But to say we will not discuss it, this is not democracy. Democratic values plunge, the blossoming of democracy takes a big hit, when we get away from dialogue and deliberation. I cannot be happy presiding over the Rajya Sabha, what example are we setting for you? Each one of you has to engage in in-depth analysis of anti-national narratives and unwholesome parliamentary practices and generate an ecosystem whereby we fall in line. People will have their political views, we respect the other’s point of view, we can't immediately throw others’ point of view out of the window, but then there has to be discussion, debate, dialogue and deliberation. I look forward to the special session.
I end by congratulating Ambassador Thakur, for the MoUs in the Ministries, two of the ministries have written to me stating that they are delighted, surcharged and motivated by her presence. We will have a structured method of working, we are inviting interns in Rajya Sabha from all over the country, we started with the north east, with Sainik School, and we are looking forward to Ambassador Thakur’s suggestions.
Thank you so much.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ-রাস্ত্রপতিনা নই দিল্লীগী সাপ্রু হাউস্তা লৈবা ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ ৱর্ল্দ এফিয়র্স (ICWA)গী নৌনা শেমদোক্লবা লাইব্রেরী শঙ্গাবদা থমখিবা ৱারোল (ৱারোলদগী লৌথোকপা)
13 SEP 2023 3:37PM by PIB Imphal
ঐহাক্না পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি,
অদোম্না ইশা-ইশাবু শক্তাকচবা উবসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওজৈ। শক্তাকপগী থৌওংশিং অদুদি মপাঙ্গল লৈবা ফম্বাক অমনা শৌগৎপা ঙাক্তনি। অদোম্না মরু ওইবা হীরমশিংদা অখঙ-অহৈ ওইনা খোঙদারি। থাগৎচরি!
ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ ৱর্ল্দ এফিয়র্সকী পরফোর্মেন্সশিং অসিদি ঐহাক্না থাজরুবদগী ৱাংমা লান্না য়াম্না হেন্না নীংথিজৈ হায়বা ঐহাক্না উবা ফংলে। ঐহাক্না পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওইবা পাউদম কয়াসু ফংজখি, অদোমগা য়ুনিভর্সিতীশিংগা লৈনরিবা MoUশিং অসিসু মসিগী খুদম অমনি। ঐহাক্কী মাঙদা থমখিবা প্রজেন্সতেসনশিং অসিসু য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওই অমসুং মালেমগী হীরমগী মতাংদা লৈবা ঐহাক্কী লৌশিংসু হেনগৎলে। মখোয়শিং অসি খোঙফম য়াম্না চেৎলি, মনুং-হুৎলি অমসুং পাক চাওই। থাজবা থম্বগী চাং হেনগৎলখিগনি, ৱর্ক এলোকেসন য়াম্না হেনগৎলকখিগনি। অদোম্না ইশাগী হোমৱর্ক তৌদ্রবদি, কনা অমত্তনা অহেনবা হোমৱর্ক পীরক্লোই; অদুবু ইশানা ইশাগী হোমৱর্ক তৌরবদি, অহেনবা হোমৱর্ক তৌনবা শেম শাদুনা লৈবীরো।
ঙসিগী থৌরম অসিদি মশক থোকপা মায় পাকপা অমনি। ঐহাক্না কোয়না য়েংবা মতমদা, ফেসিলিতী অসিগী মতাংদা খঙনীংবা মীওই অমনা চুনগদবা পুম্নমক য়াওই, নীংথিজৈ অমসুং কা-হেনবা মওং-মতৌ অমত্তা য়াওদে। মহৈ-মশিংগী ৱাখল্লোনগা নীংথিবা মরী লৈনৈ, অচিকপা অকোয়বগী ফিভম লৈ, মীওই অমনা মসিদা শান্তি লৈনা মশাগী তৌবা ঙম্বগী মতিক ফোংদোকপা ঙমগনি, মহাক্কী অপাম্বা খুদিংগী পাম্বৈ পুথোকপা ঙমগনি। মসি চহি 80গী মতুংদা ওইথোক্লিবনি, মসি য়াম্না তঙাইফবা অমা ওইরম্লবনি। মসিদা ফুতফোল শোইদনা লৈগনি হায়বা ঐহাক থাজৈ, ফুতফোল হায়বসি শুপ্নগী মশিংখক নত্তে, অঙকপা থৌওং নত্তে, ঐখোয়না ফুতফোলদা য়াম্না ঙাওবা নত্তে, ঐখোয়না তসেংনা পাম্লিবদি, মগুন লৈবা ফুতফোল অদুবুনি, খুন্নাই অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা শরুক তম্বা ঙম্বা ফুতফোল অদুবুনি। মরম অদুনা, মফম অসিনা হৌজিক্তি য়াম্না তোঙানবা থৌওং অমা পাংথোক্লগনি। এম্বেসেদর থাকুরনা মসিবু অনৌবা থাক্তা পুখৎকনি হায়বগী ঐহাক্না থজবা থম্মি, মসিমক ওইথোক্লগনি।
ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ ৱর্ল্দ এফিয়র্সনা হৌজিক্তি মশাবু নৌনা অমুক শেমগৎপা তাবনি, অদোম্না মীয়াম খুদিংনা মালেমদা য়েংবগী পাম্বৈনি, মীরম লৈবাক্কী মীয়াম্না লৈবাক অসিদা য়েংবগী পাম্বৈনি। মীওইবা খুন্নাইগী শরুক তরুক্কী অমদি ঐখোয়গীনি, অদুনা অদোমগী থবক অসি শরুক অনি ওইরে, ভারতনা পুৱারীদা মশক তাক্কদবা পুঙফমদা হৌজিক লৈরিবা অসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী অথোইবা লৈবাক অসিদা করি থোক্লি হায়বসি অদোম্না মীরম লৈবাকশিংদা খঙহনবা তাবনি। লৈবাক অসিদা হৌজিক থোক্লিবা থৌদোক খরদি মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মঙলানম ৱাখল্লোনগী ৱাংমদা লৈবনি। তোঙান-তোঙানবা ধর্ম, জাৎ-বিজাতী, লোল অমসুং অতোপ্পা হীরম কয়া লৈবা লৈবাক অসিদা মসিগুম্বা থৌদোক থোক্কনি হায়বসি মখোয়না কৈদৌনুংদা খনবা ঙম্লোই।
অদোমগী মফমদা ঐহাক খুদম অনিখক পীজগে, ঐহাক্না ইং 1989দা রাজনীতিগী খোঙচৎ হৌখি, ঐহাকপু লোক সভাদা থাগৎপীখি, কেন্দ্রগী মন্ত্রী ওইখি, অদুগা মতমদুদা ঐহাক্না উখিবা অদুদি ঐখোয়গী ফোরেন রিজর্বনা বিলিয়ন অনিদগী তাথনা লৈবদুনি, ঐখোয়না লৈবাকপু চয়োল অনিদগী হেন্না য়েংশিনবা ঙম্লোইদবা ফিভম্নি। অদুগা হৌজিক্তি, ঐখোয়গী ফোরেন রিজর্ব অসি বিলিয়ন 600 হেল্লে, মসি মীপুম খুদিংনা খঙগদবনি। মসিদি মায় পাকপা অমনি।
ফ্রেজাইল ফাইবঃ ব্রাজিল, তর্কী, ইন্দোনেসিয়া, সাউথ অফ্রিকা অমসুং ভারতকী মতাংদা অদোমগী হেন্না খঙবা কনা অমত্তা লৈরোই। লৈবাকশিং অসিগী শেন্মিৎলোন্না শুপ্নগী দিকেদ অমগী মমাংদা মালেমগী পোৎলুম ওইগদৌবা মাল্লম্লিবনি। মখোয়বু চাউখৎহনবগী তঙাই ফদবা লৈরম্মি, অদুগা শুপ্নগী চহি তরাসিদা ঐখোয়না কদাইদগী কদাই ফাওবা লাক্লে অমুক্তা খন্থসি; ফ্রেজাইল ফাইবতগী মালেমগী খ্বাইদগী মঙাশুবা চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরে। দিকেদ অসিগী অরোইবদা, ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরগনি। অদুনা হৌজিক্তি, মসিগী ৱাফম অসি অদোমগুম্বা (ICWA) তসেংবা লুপ অমগী মাইকৈদগী শন্দোক্লবদি, মসিনা ইন্দিয়ন দাইস্পোরাদা ইথিল, শাফু পীগনি, মসিনা মালেমগী লুচিংবশিংগী মফমদা তোঙানবা ৱাখল্লোন অমা খলহনগনি। মসিগী মরমদি, অদোম্না হায়বা খুদিংমক থাজনীংঙাই ওইবা ঙাক্তনি, প্রমানগা লোয়ননা চুম্মি উৎপা য়াবা ঙাক্তনি।
হীরম কয়াগী মনুংদগী অমা ওইরিবা অসিদি লৈবাক অসিদা দিজিতেলগী চাউখৎ থৌরাং লাকপনি। লৈবাক অসিনা তেক্নোলোজীগী লমদা পায়খৎলক্লিবা খোঙথাংশিংদা মালেম্না অঙকপা ফাওরিবনি। মীপুম খুদিংনা সরকারগী খুদোংচাবা লৌনবা চে-থাবা, পাস্পোর্ত লৌবগী চা থাবগীদমক্তা সর্ভিস চার্জ পীবা তারি। অহল লমনশিংদা অমুক্তা হংবীয়ু, মখোয়না ক্যু শাংনা লেপ্নরম্বা, মৈ, ঈশিংগী বিল থীবগীদমক্তা ওফিস্তগী নোংমগী ছুতী লৌনরম্বগী মতাংদা হংবীয়ু। মসিগুম্বা অচৌবা অহোংবা লাক্লে, ঐখোয়না মালেমগী থাক্তা মায় পাক্লিবা অসি মালেমগী অপুনবা চাংগী 46%নি হায়বসি মালেমদা তাক্নবা অদোম্না খ্বাইদগী অচুম্বা প্লেতফোর্ম ওইরিবনি। ঐখোয়না USA, UK, জর্মনী অমসুং ফ্রান্সতা পাংথোক্লিবা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগী চাংগী শরুক মরি পাংথোক্লি। মসি অদোম্না হায়রবদি, অতোপ্পা মীওই খুদিংনা লুনা লৌগনি, রিসর্চ তৌগনি অমসুং খ্বাইদগী তঙাই ফদবা মাইক্রো-লেভেলদা য়ৌবসু ঙমগনি।
মোবাইলা ফোন অমসুং কম্প্যুতর শিজিন্নবগী মতাংদা মরী লৈনরিবা এপ্লিকেবিলিতী অমসুং স্কিলগী মতাংদা খন্নসি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী পর কেপিতা দেতা কঞ্জম্পসন অসিনা USA অমসুং চাইনাগী অপুনবদগী হেল্লি। অদোম্না মালেমগা মাইয়োক্নবা তাবনি, অরানবা পাউদম শন্দোক্লিবা খুদিংবু লাল্লি তাকপা তাবনি। ভারত্তা চিঞ্জাক ৱাৎলি হায়না মখোয়না হায়বা মতমদা, লৈবাক অসিদা এপ্রিল 1, 2020দগী হৌদুনা মীওই মিলিয়ন 800না চেং, হৱাই, গেহু লেম্না ফংলি অমসুং মখা তানসু লেম্না পীরি হায়বসি অদোম্না মালেমদা পাউদম্বা তাবনি। মালেমগী মীওই অমত্তনা মসিগুম্বা থবক পাংথোকই হায়বা ঙম্বা নত্তে।
ভারতনা ঙসিগী মতমগী গ্রাউন্দ রিএলিতীগা চুননা চৎলি হায়বা ভারতকী মিৎয়েং অমা অদোম্না শেমগৎপা তাবনি। কোবিদ তীকা কাপ্পগী সর্তিফিকেত মিলিয়ন 2200 অসি দিজিতেলনি। অতোপ্পা লৈবাকশিংদদি মসি চেদা ঙাক্তা পীবনি। ঐখোয়না কয়া য়াম্না চাউবা মায় পাকপা অমা ফংলিবনো, থবক অমা পাংথোক্লিবনো হায়বা অদোমসু অমুক্তা খন্থবীয়ু।
অদোম্না দিপ্লোমেসীদা পোইন্ত অমা ফংই হায়না সেনিয়র দিপ্লোমেত অমনা হায়রম্বা অদুগুম্বা মেকানিজম অমা অদোম্না শেম্বা তাবনি। অদোম্না মরৈ য়েৎলগা পোইন্ত অমা ফংবা মতমদা, অদোম্না লানফম অদু মায়থীরিবনি। অদুনা, অদোম্না রিসর্চ তৌবা মীওই অমা ওইনা, অখন্নবা হীরম অমদা মতিক চাবা ইনপুত পীদুনা মখোয়বু মায়থীবা পীবা তাবনি।
সাইন্সকী মালেম, মরী লৈনবা লুপ কয়া অমসুং মালেমগী লুচিংবশিংনা লৈবাক অসিগী মতাংদা ঙাঙবা ৱাফম কয়া ঐহাক্না থেংখাং কয়াদা তাবা তাখি। ঐখোয়না ৱা ঙাঙবা হৌদ্রিঙৈদা মখোয়না ঐখোয়গী মরমদা হেক্তা ঙাঙবা হৌবা ঙাক্তনি। ঐখোয়না ওইনা লুচিংগদবনি। ঐখোয়না গ্রাউন্দদা কয়া য়াম্না মায় পাকই, শাফু পী অমসুং পাঙ্গল লৈ হায়বসি ঐখোয়না ইশাগী মীয়ামদা ফাওবা তম্বগী মথৌ তারিবনি।
ৱর্ল্দ বেঙ্ককী চীফ, শ্রী অজয় বঙ্গানা পুন্না হোৎনমিন্নদুনা মায় পাকপা, প্রধান মন্ত্রীগী মিৎয়েং, মিসন অমা লৈরিবা, মসিগীদমক্তা থৱাই য়াওবগী মতৌ লৈরিবা, ব্যুরোক্রেসীশিংনা থবক ওইনা পাংথোক্লিবা, অদুগা পুম্নমক অসিবু মীয়াম্না য়াদুনা শৌগৎলিবা অসিগী মতাংদা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি, “শাংলবা চহি নিফু-তরেৎ চঙলমগদবা ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজনগী পান্দম অসি ভারতনা শুপ্নগী চহি তরুক্কী মনুংদা ফংলে”। মালেমগী থাক্তা মিৎয়েং য়েংলিবা, ৱর্ল্দ বেঙ্ককী চুক্লি পায়রিবা অদুগা মশানা ঙাঙথোকখিবা ৱাহৈ খুদিংগী প্রমান পীদবা য়াদবা মীওই অসিনা ঐখোয়গী লৈবাকপু থাগৎলি।
ঐখোয়না জন ধন একাউন্ত হৌদোকখিবা মতমদা ভারতকী ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজনগী খোঙচৎ হৌখ্রবনি হায়বা রিসর্চ পেপর অসিদা মফমসিদা লৈরিবা মীওইশিংগী মরক্তগী মীওই অমসু শরুক য়াফম থোকই। খন্ন-নৈনবা খুদিংদা শোইদনা শরুক য়াফম থোকপা ক্রিতিক্স কয়াসু লৈরি। মখোয় অসি থৱাই য়াম্না য়াওরম্বসু য়াই, য়াওরমদবসু য়াই। অদুবু, ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন্না লৈবাক্কী অপুনবা শক্তমদা কয়া য়াম্না অহোংবা পুরক্লবগে, একাউন্ত কয়া য়াম্না হাংদোকখ্রে হায়বা য়েংলুরবদি, একাউন্ত মিলিয়ন 400-500 হেন্না হাংখ্রে হায়বা অদোম্না খঙবা ঙমগনি। মসিনা কান্নবা পীরিবা অসি লৌমীশিংদনি; ঐহাক্না মখোয়বু কাঙলুপ অমা ওইনা লৌরি, মরমদি, লৌমীশিং অসিদি খুঙ্গংদা লৈবনি, মখোয়দি তেক্নোলোজীদগী খ্বাইদগী হেন্না লাপ্না লৈবনি। ঐহাক ইশামক লৌমীগী ইমুংদা পোক্লকপনিনা ঐহাক নীংথিনা খঙই। লৈবাক অসিগী লৌমী মিলিয়ন 110না মশাগী একাউন্ততা চহি অমদা শেল হকথেংননা অহুম্লক ফংলবদি, মসিনা ৱাফম কয়া ময়েক শেংনা তাক্লি, কান্নবা পীরিবশিং অসি মথৌ নীংথিনা পাংথোক্লি, অদুগা কান্নবা ফংলিবা খুদিংসু মশাগী থবকশিংনা মান্ননা নীংথিজনা পাংথোক্লি। মসি ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন্না ওইহল্লিবনি। মরম অদুনা, মসিগী ৱাহৈ পরেং অসিমক রিসর্চ পেপর অমগী মপুং ওইবা হীরম ওইবা য়াই। তুং কোইনা কান্নবা পীবা ঙমগদবা পাক চাউরবা পেপর অমা ওইবা য়াগনি।
অজয় বঙ্গানা মখা তানা হায়খি, “কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎপা তোপ-তোপ্পা অমসুং মশক থোকপা খোঙথাং, অমসুং সরকারগী থৌশিল থৌরাং অমদি কাঙলোনশিংনা য়ারিবা থৌদাংনা লৈবাক্কী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর লেন্দস্কেপ শেম্বদা তেংবাংলি”।
অদোমগী মরক্তগী খুঙ্গংদগী হৌরকপা মীওইশিংনা ইশাগী খুঙ্গংদা চৎপীয়ু, মফমদুদা ইন্তর্নেত য়ৌরবনি, য়াম্না নুংঙাইরবনি। ঐখোয়গী লৈবাকসিদা চাউখৎ থৌরাং অসি পীরামিদকী মওংদা ওইদে, মেত্রোনা পংচাউদা চাউখৎলগা মখা থংবদা লৈবা মফমশিংদা মিৎয়েং চঙদবগী থৌওং লৈতে। মসিগী মহুত্তা, লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাং অসিদি প্লেতোগুম্বনি। পুম্নমক চাউখৎমিন্নরি। খুঙ্গংশিংদা এয়রপোর্ত, রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর, রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর, তেক্নোলোজীগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, হকশেল অমসুং মহৈ-মশিংগী খুদোংচাবা খুদিংমক লৈ। অদুনবু, ৱর্ল্দ বেঙ্ককী মকোক্না অসুম্না হায়রিবনি, “ভারতকী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা অহোংবা পুরকহনবা ইথিল পীরি, মসিনা শুপ্নগী ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন্দগীসু ৱাংমা লান্থোক্লি”।
মসিগুম্বা অহোংবা পুরকহনবা ইথিল, মসিনা মীয়ামগী পুন্সিদা মতৌ করম্না অহোংবা পুরক্লিবগে, মখোয়না মতৌ করম্না বেনেফিশরী ওইরে অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনবদা মালেমগী থাক্তা তেংবাংবা ঙম্বা রোল মোদেল অমা ভারতনা মতৌ করম্না ওইরকখি হায়বগী মতাংদা ঐহাক্না অদোমগী মরক্তগী মীওই খরনা মিৎয়েং চঙহন্নীংই। মথৌ পাংথোকপা পাম্বা মীওই লৈরবদি, মসি ওইথোক্কনি।
মীওই অমা হেক্তনা রিসর্চ পেপর অমা ইবদা মদুগী কান্নবা শোইদনা লৈগনি। অদুবু, রিসর্চ পেপর অদুবু ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ ৱর্ল্দ এফিয়র্সনা পায়খৎপা ওইরবদি, মদুনা পীগদবা শাফু অদুদি য়াম্না তোঙানগনি।
ঐহাক্না ইং 1990দা ভারতকী দেলিগেসনগী লুচিংবা অমা ওইনা য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন্দা চৎখি। EUগী কোনুং মরি লৈ, ঐহাক্না কোনুং মরিমক্তা চৎখি। হৌজিক, G20দা মিৎয়েং অমুক্তং চঙসি, মসিদা লৈবাক কয়া অমা য়াওরি, মসিদা য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নসু য়াওরি। য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী শরুক ওইরুবগীদমক্তা G20গী শরুক ওইবা য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী মেম্বরগী মতাংদা অদোম্না রিসর্চ তৌবা য়াই। দিকেদ কয়াগী মমাংদা করি থাক্তা লৈরম্বগে?
পুৱারী ওইরবা থৌওং, মশক থোকপা মায় পাকপা অমদি অফ্রিকাগী য়ুনিয়ন্না G20গী শরুক ওইরকপসিনি। মসিদি য়াম্না চাওবা মায় পাকপা অমনি। প্নোম পেন অমসুং ভিএৎনাম ফাওবা য়ৌবা মতমদা, ভারত্তগী সাউদী অরাবিয়া, মিদ্দল ইস্ত অমসুং য়ুরোপ ফাওবা য়ৌবা কোরিদোরগী মতাংদা রিসর্চ পাংথোকপগী মথৌ তাবা লৈরিবা অসিসু অতোপ্পা মশক থোকপা মায় পাকপা অমা ওইবা য়াই। অতোপ্পশিংনা তৌখিবশিংগী মখা পোন্না মসিগী মতাংদা অমুক্তং য়েংউ। কোরিদোর অসিদা য়েংশি, মসিনা শাফু কয়া য়াম্না পীগনি হায়বা য়েংউ, কোরিদোর অসি চহি লিশিং কয়াগী মমাংদসু মথৌ নীংথিনা পাংথোক্লম্মি হায়বা পুৱারীদসু চঙদুনা য়েংউ।
লান অমা তৌরিবা অসিদা ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী থা 20দা ৱাফম অনি থমখি। অহানবা, ঐখোয় অসি লম পাকথোক চাউথোকপগী য়ুগতা হিংবা নত্তে। মসিদি মনীং-মখা তম্বা লৈবাক অমনা লম পাকথোক-চাউথোকপগী থৌওংদা শরুক য়াগদবা নত্তে হায়বা য়াম্না কনবা ৱাফম্নি। মসিনা হায়বদি, অদোম্না অতোপ্পা লৈবাক অমগী মনীং-মখা তম্বগী থৌওংদা অয়েৎপা পীবনি হায়বনি। অনিশুবা, লান হায়বসি শিংনবা অমগী ৱারোইশিন নত্তে। ৱারোইশিন, ভ্বারেপ হায়বসিদি দাইলোগ, দিবেত অমসুং দিপ্লোমেসীদগী লাক্কদবনি।
অদোম্না দাইলোগ, খন্ন-নৈনবা অমসুং দিপ্লোমেসী অমগী খ্বাইদগী মরু ওইবা শরুক অমনি। অদোম্না পাউতাক পীবিরবদি, পার্লিয়ামেন্ততা ইশাগী ইথৌ পাংথোকপা ঐখোয়গী মরক্কী মীওইশিংগী লৌশিং হেনগৎকনি। অদোমগী পাউতাকশিং অসি য়াম্না কুপ্পা তাবনি, মাইক্রো লেভেলগী হীরম খুদিংমক মনুং চনগদবনি, অচুম অরান নীংথিনা খন্দোক্লবা ওইগদবনি। হায়রিবা থৌওং অসি ICWAনা পাংথোকফম থোকপা থৌওং অমনি, মসিমক অদোম্না পাংথোক্কনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি।
USAগী রাস্ত্রপতি, জো বাইদেন্না হায়খি, “অফ্রিকাগী য়ুনিয়ন অসিদি য়াম্না মরু ওইবা পার্ত্নরনি”। অচুম্বনি! অদুবু মসিদি ভারতনা হায়খিবনি, মীয়াম খুদিংনা য়ানখিবনি, অদুবু কনামত্তনা মসিগী থৌদাং মমাংদা লৌখিদবনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি, “অদোম (পি.এম. মোদী)না ঐখোয়বু অমত্তা ওইনা পুন্সিল্লি, শিংনবা কয়া ঐখোয় পুন্না মাইয়োক্নবা ঙম্মি হায়বা ঐখোয়দা অমুক্কা হন্না নীংশিংহল্লি”।
ভারতকী G20 প্রসিদেন্সী অসিদি তোপ-তোপ্পা মখলগী থৌওং অমা ওইখি। মসিনা মালেম পুম্বগী য়ানবা পুরকখি। ভারতনা মালেমগী শক্তি অমা ওইরকইবা অসিদি মতিক চাবনি। ভারতকী অপাম্বশিংদি লৈবাক মীয়াম্না লেপ্পনি। হকথেংনবা অমসুং অচঙবা ৱাফম থম্বগীদমক্তা মীয়াম্না থাগৎনবা ফোরেন এফিয়র্স মন্ত্রী অমা ঐখোয়গী নাক্তা মমাংদা লৈখিদ্রি। ফোরেন মন্ত্রীনা থৌওং অমদা শরুক য়াখি, অমসুং মসিনা মরম ওইরগা দিল্লী দিক্লারেসনবু মীয়াম খুদিংনা য়ানখি, দিক্লারেসন অসিমক ভারতকী ফোরেন পোলিসী, ভারতকী পব্লিক স্তেন্সকা মরী লৈনবনি। থৌওং অসি লৈবাক অসিদা মশা মথন্তনা লাকচখিবনি।
ইন্সতিত্যুত অসিবু হেন্না ৱাংবা থাক্তা পুখৎপীগদবা দাইনামিক ওইবা দাইরেক্তর অমা অদোমগী নাক্তা লৈরে। মহাক্না মথংগী থা অমগী মনুংদা ভিজন দোক্যুমেন্ত অমা শেমগনি, মসিনা ICWAনা ভারত মনুংদা, দাইস্পোরা অমসুং মীরম লৈবাক্কী মীওইশিংগী মফমদা ই-পাউ শন্দোকপগী থোং অমা মতৌ করম্না ওইগনি হায়বা নৈনগনি হায়বসি ঐহাক্কী থাজবনি।
অদোমগী অচৌবা থৌদাং অমা লৈরি। অদোমদি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী শাফু পীবা ঙম্বা এম্বেসেদরনি। ভারতকী চাউখৎ থৌরাং উবদা থৱাই নুংঙাইতবা মীওই খরা লৈ হায়বা খঙদুনা ঐখোয়না চেকশিনগদবনি হায়না ঐহাক্না অদোমগী নফমদা থমজরি। অদোমদি হৈ-শিংবনি, মসিগা মাইয়োক্নবা ঙমগনি।
অকায়-অতোয় থোকহনবা য়াবা, ফত্তবা ৱাখল্লোন চেনবা অমসুং লৈবাক্কী মাইয়োক্তা লৈবা ৱাফম কয়া শন্দোকপা লেপ্ত্রি। মফমসিদা অদোম্বু য়াবা কনা লৈত্রবসু, মখোয়না য়ুরোপ, UKদা চৎপা য়াই। মফমদুদি মখোয়বু শৌগৎপা মীওই অদুম লৈ। মসিগী মরমদি, লৈবাক অসিনা চাউখৎলিবা মতৌ অসিদি তোপ-তোপ্পা অমসুং মশক থোকপা ওইবগীনি। ভারতকী সংবিধানগী পাউজেলবু মশক থীহন্নবা অমসুং মাঙ তাকহন্নবা হোৎনরিবশিংগা মাইয়োক্নবগী ওইনদি অদোমগী থৌদাং অসি চপ চারবনি। অদোম্না মালেমগী হীরম, সেনেত, কংগ্রেস, হাউস ওফ কম্মন্সকী থৌওং য়েংশিনবা তাবনি হায়না ঐহাক্না হায়রিবা অসি ঐহাক নুংঙাইবা নত্তে। ঐখোয়গী কনস্তিত্বেন্ত এসেমব্লীমক্তদা, দাইলোগ, দিবেত অমসুং দেলিবরেসন কয়া লৈ, অদুবু অয়েৎপা পীবগী থৌওংদি লৈতে। হৌজিক ভারতনা লেপ্তনা চাউখৎলক্লিবা অসিদা, অয়েৎপা পীবগী মতৌনা পোলিতিকেল পাৱর অমা ওইনা খুৎলায় ওইনা শিজিন্নহনবা য়াবরনে? য়াদে। হৌজিক, লৈবাক অসিদা, খ্বাইদগী শিংনবা মীওইশিংনা কনস্তিত্বেন্ত এসেমব্লীগী মতাংদখক খঙগনি, অদুবু অদোমসু য়েংবা তাবনি। অদোম্না লৈবাক 20 খনগৎপা য়াই। মফমদুদা করি খোল্লাও লাওনৈ, করি প্লেকার্দ পায়নৈ য়েংবা য়াই।
পাউ ফাওনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবা হায়বা খঙবীয়ু। লৈবাক অমা, মীখল অমা হায়বসি কনাগুম্বা অমনদি য়ানিংদবা ৱাখল্লোন অমা ওইবা য়াই, অদুগা কনাগুম্বা অমনা মসিগী মাইয়োক্তা খম থেংনা য়ানিংদবা উৎপসু য়াই। অদুবু মসিগী মতাংদা ঐখোয় খন্ন-নৈনরোই হায়বা ৱাফম অসিদি গনতন্ত্রিক ওইদে। ঐখোয়না দাইলোগতগী লাপথোকপা মতমদা, দেমোক্রেতিক ভেল্যুদা শোকই। মতাং অসিদা ঐহাক্না রাজ্য সভাগী চেয়রমেন ওইবদা নুংঙাইবা ফাওদে। ঐখোয়না করি খুদম থম্লিবনো? লৈবাক্কী মাইয়োক্তা লৈবা পাউদমগী মতাংদা ঐখোয় খুদিংনা কুপ্না খন্ন-নৈনগদবনি, গনতন্ত্রগী ভেল্যু ঙাকপা ইকোসীস্তেম অমা শেমগদবনি। মীপুম খুদিংগী মহাক্কী মশাগী ওইবা রাজনীতিগী ৱাখল্লোন লৈ, ঐখোয়না মদু ইকায় খুম্নগদবনি। ঐখোয়না অতোপ্পগী ৱাখল্লোনবু খুদক্তা হেক্তা লংথোক্কদবা নত্তে। মদুগী মতাংদা খন্নগদবনি। ঐহাক্না মসিগুম্বা অখন্নবা সেসন অমবু খৌরাংনা ঙাইজরি।
ঐহাক্না এম্বেসেদর থাকুরবু মহাক্না মন্ত্রীশিংগা য়ানবা পুরকখিবা MoUশিংগীদমক্তা থাগৎপগা লোয়ননা ৱারোল অসিবু লোইশিঞ্জরি। মন্ত্রী অনিনা মখোয় নুংঙাইবা ফাওই, মহাক্কা লোইনবদা ইথিল অমসুং থৌনা হাপ্পী হায়বা ফোংদোকপা চিথী অমা ঐহাক্কী ইফমদা ইরকখি। ঐখোয়না স্ত্রকচর নাইবা থবক তৌবগী চৎনবী অমা লৈরগনি, ঐখোয়না লৈবাক পুম্বগী রাজ্য সভাগী ইন্তর্নশিংগী মফমদা পাউজেল পীজরি, ঐখোয়না অৱাং নোংপোক্তগী হৌখি, সাইনিক স্কুলদগী, অদুগা ঐখোয়না এম্বেসেদর থাকুরগী পাউতাক তানবা খৌরাংনা ঙাইজরি।
থাগৎচরি।