কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
নিউ দিল্লিদা ইন্দিয়া, সাউদি অরাবিয়া ইনভেস্ত ফোরম উনখ্রে, লৈবাক অনিমক্তা ওফিসশিং লিংখৎনবা ৱারেপ লৌখ্রে
ইন্দিয়া-সাউদি অরাবিয়া স্তার্দঅপ/ইন্নোবেসন ব্রিজ হৌদোক্লে, নাকল অনি শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা এম.ও.য়ু ৪৫ খুৎয়েক পীনরে
12 SEP 2023 12:57PM by PIB Imphal
লৈবাক অনিগী স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ কাউন্সিলী মীফম শরুক য়ানবা রাজকুমার অমসুং সাউদি অরাবিয়াগী প্রধান মন্ত্রী মোহমদ বিন সালমান বিন অবদুলাজি অল সাউদকী ভারত খোঙচৎকী নাকলদা, ভারতকী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রি মিনিস্ত্রিগী দিপার্তমেন্ত ফোর প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রি এন্দ ইন্তরনেল ত্রেদ অমসুং সাউদি ইনভেস্তমেন্ত মিনিস্ত্রিনা শীন্দুনা ইন্দিয়া-সাউদি অরাবিয়া ইনভেস্তমেন্ত ফোরম ২০২৩(দি ফোরম) অমা ঙরাং পাংথোকখ্রে।
ফোরম অদুদা ভারত অমসুং সাউদি অরাবিয়াগী কম্পেনি ৫০০ হেন্না শরুক য়াবা উখি। মসি ভারত অমসুং সাউদি অরাবিয়াগী মরক্তা অহানবা ওইনা পাংথোকপা ইনভেস্তেমন্ত সিম্পোসিয়ম্নি অমসুং মসি ভারতকী শেন্মিৎলোনগী তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা দোল্লর বিল্লিয়ন ১০০ রোম থাদনবা সাউদিগী রাজকুমারনা মমাংদা লাউথোকখিবগী মখা তারকপনি।
ইন্দিয়া-সাউদি ইনভেস্তমেন্ত ফোরম ২০২৩ গী মিনিস্তরশিংগী সেসন কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রি, কঞ্জুমর এফেয়ার্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিবিউসন অমসুং তেক্সতাইলগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী পিয়ুস গোয়াল অমসুং সাউদি অরাবিয়াগী ইনভেস্তমেন্ত মিনিস্তর খালিদ এ অল ফালিহনা কো-চিয়ার ওইখি।
ললোন-ইতিক্কী মীফম অদুদা অপুনবা ওইনা ৱা ঙাংবদা, মিনিস্তর অনিমক্না তোঙান তোঙানবা হিরমশিং হায়বদি স্তার্দ-অপশিং, দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, ললোন-ইতিক্কী মতেং পীনবা হেনগৎহনবা অমসুং শেন থাদবগী থবকশিং ফগৎহনবা, ইনভেস্তেমেন্ত প্রোমোসন ওফিসশিং লিংখৎতুনা লৈবাক অনিগী মরক্তা শেন থাদবা হেনগৎহনবা, ভারত্তা হকথেংননা শেন থাদনবা সাউদি সোভরেন্ত ৱেল্থ ফন্দস পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং অপুনবা প্রোজেকশিংগী মতাংদা খন্নখি।
মিনিস্তরশিংগী থাক্তা খন্নখিবা অদুদা ৱারেপ তাখিবা মরুওইবা ৱারেপ খরগী মনুংদা স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ কাউন্সিলগী মখাদা ইকোনোমি অমসুং ইনভেস্তমেন্ত কম্মিতিনা মশক খঙদোক্লবা পুন্না পায়খৎমিন্নবা য়াবা থবকশিং খোঙলৈ থুনা পাংথোকপা য়াওরি। চীঞ্জাক শেম-শাবা, লোজিস্তিক্স অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর, অনা-লায়য়েং, রিনিউএবল ইনর্জি, স্কিল দিবলপমেন্ত, স্পেস, আই.সি.তি, দিজিতেল দোমেনগী স্তার্দঅপশিংদা শেন থাদবা ৱাফমশিং মিনিস্তরশিংনা য়ানখি।
ফোরমদা তরাম্না ওকপগী ৱারোলদা, দিপার্তমেন্ত ফোর প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রি এন্দ ইন্তরনেল ত্রেদকী সেক্রেতরি শ্রী রাজেস কুমার সিংহনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরীশিংগী মরুওইবা অদু ফোঙদোকখি অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা মখা তানা শেন-থুম অমসুং নাৎকী মরীশিং ফগৎহন্নবা তকশিনখি।
ফোরম অদুদা ইনভেস্ত সাউদি, ইনভেস্ত ইন্দিয়া, ইকোনোমিক সিতিস এন্দ স্পিসিএল জোন্স ওথোরিতি ওফ সাউদি অরাবিয়া, গিফ সিতি, আই.এফ.এস.সি(ইন্তরনেসনেল ফাইনান্সিএল সর্বিসেস সেন্তর), সাউদি কলচর অমসুং ফিল্ম কম্মিসন মিনিস্ত্রি, নেসনেল সেন্তর ফোর প্রাইভেতাইজেসন, সাউদি অরাবিয়না ভারত অমসুং সাউদি অরাবিয়া অনিক্তা লৈরিবা শেন থাদবা য়ারবা খুদোংচাবশিং য়াম্না কুপ্না উৎখি।
মখা তানা, আই.সি.তি, ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ, কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজর, ইনর্জি, অৱাংবা থাক্কী মেনুফেকচরিং অমসুং ফুদ সেকুরিতিগী মতাংদা নাকল অনি মতেং পাংনবগী মতাংদা খন্নখি। মখোয় মখোয়না পাম্নবা হিরমশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা মখোয়গী ওইবা অনিংবশিং লৈবাক অনিমক্কী মরী লৈনবা কম্পেনিশিংনা ৱা খন্নখি।
মসিগী মমাঙদা, জি২বি অমসুং বি২বি মওংশিংদা নাকল অনিনা এম.ও.য়ু ৪৫ হেন্না খুৎয়েক পীনখি। হায়রিবা এম.ও.য়ুশিং অদুনা নাকল অনিগী মরক্তা শেন-থুমগী অচেৎপা মরী লৈনহনগনি হায়না থাজবা থম্লি অমসুং নাকল অনিগী মরক্তা শেন থাদবা য়াংখৎহনবা য়ারি।

Ministry of Commerce & Industry
India, Saudi Arabia Invest Forum meets in New Delhi, decides to set up offices in both countries
India-Saudi Arabia StartUp/Innovation Bridge launched, 45 MoUs signed to enhance bilateral investments
12 SEP 2023 12:57PM by PIB Delhi
On the sidelines of the State Visit of the Crown Prince and Prime Minister of the Kingdom of Saudi Arabia, His Royal Highness Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud to India, to participate in the Leaders’ Summit of the bilateral Strategic Partnership Council, Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Ministry of Commerce and Industry of India and the Saudi Ministry of Investment organized an India-Saudi Arabia Investment Forum 2023 (“The Forum”) in New Delhi yesterday.
The Forum witnessed the attendance of more than 500 companies from India and Saudi Arabia. This is the first such formal investment symposium between India and Saudi Arabia and it comes as a follow-up to the announcement made, previously, by the Saudi Crown Prince to invest approximately $100 Billion in diverse sectors of the Indian economy.
The Ministerial Session of the India-Saudi Investment Forum 2023 was co-chaired by the Union Minister of Commerce & Industry, Consumer Affairs, Food & Public Distribution and Textiles, Shri Piyush Goyal and the Minister of Investment, Kingdom of Saudi Arabia, H.E. Mr. Khalid A. Al Falih.
Jointly addressing the business gathering, the two Ministers discussed, inter-alia, ways and means of expanding bilateral collaboration in various domains including start-ups, digital infrastructure development, increasing collaboration between the business and investor ecosystems of the two countries including through closer cooperation between the Investment promotion agencies of the two countries and through setting up of investment promotion offices, encouragement of Saudi Sovereign Wealth Funds to consider direct investments into India in addition to the current inflow of investments through funds, and possibility of joint projects.
Some of the other key outcomes during the Ministerial discussion included concurrence on fast-tracked realization of partnership opportunities identified under the Committee on Economy and Investments of the Strategic Partnership Council. The Ministers also outlined potential investment collaborations in the domains of food processing, logistics and infrastructure, healthcare, energy particularly renewable energy, skill development, space, ICT, start-ups particularly in the digital domain.
In welcome remarks at The Forum, Secretary, Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Shri Rajesh Kumar Singh highlighted the importance of bilateral relationships between the two countries and emphasized upon mutual growth by furthering economic and cultural relations between the two countries.
The Forum also witnessed detailed Presentations by Invest Saudi, Invest India, Economic Cities and Special Zones Authority of Saudi Arabia, GIFT City, IFSC (International Financial Services Centre), Saudi Ministry of Culture and the Film Commission, and National Center for Privatization, Saudi Arabia, showcasing the abundant Investment Opportunities, both in India and in Saudi Arabia.
Further, breakout sessions were conducted with the discussion centred on potential bilateral collaboration in the domains of: ICT & Entrepreneurship; Chemicals & Fertilizers; Energy & Sustainability; Advanced manufacturing; and Food security. Concerned businesses from both sides with expertise and interest in these sectors addressed the gathering to share their views on the potential for enhanced collaboration in these respective domains.
Earlier in the day, more than 45 Memorandum of Understanding (MoUs) were concluded between the two sides, in G2B and B2B formats. These MoUs are expected to further deepen the economic engagement between the two sides and are also likely to accelerate investment flows between the two sides.