Ministry of Women and Child Development
In a historic achievement for gender equality, women empowerment and women-led development, the G20 New Delhi Leaders’ Declaration 2023 has incorporated the Chair’s Statement which was adopted at the G20 Ministerial Conference for Women Empowerment in Gandhinagar
Leaders of the G20 agreed to the creation of a Working Group on the empowerment of women to support the G20 Women’s Ministerial which will convene its first meeting during the Brazilian G20 Presidency
India’s collective and unwavering dedication to championing 'Gender Equality and Empowering All Women and Girls' has now secured a firm place within the G20 New Delhi Leaders Declaration 2023
10 SEP 2023 8:40PM by PIB Delhi
G20, under the Indian Presidency, has been inspired by the vision of the Hon’ble Prime Minister, Narendra Modi, of an Amritkaal where Nari Shakti (the power of women) is celebrated in all spheres of the economy and society. Building on this vision, India’s G20 Presidency has shifted the focus for the first time from women’s development to women-led development.
In a historic achievement for gender equality, women empowerment and women-led development, the G20 New Delhi Leaders’ Declaration 2023 has incorporated the Chair’s Statement which was adopted at the G20 Ministerial Conference for Women Empowerment in Gandhinagar on 2nd - 4th August 2023.
The G20 New Delhi Leaders’ Declaration 2023 focuses on ‘Enhancing Economic and Social Empowerment’, ‘Bridging the Gender Digital Divide’, ‘Driving Gender Inclusive Climate Action’ and ‘Securing Women’s Food Security, Nutrition and Well-Being’.
Most importantly, the Leaders of the G20 agreed to the creation of a Working Group on the empowerment of women to support the G20 Women’s Ministerial which will convene its first meeting during the Brazilian G20 Presidency. This commitment by G20 Leaders is truly a reflection of the Hon’ble Prime Minister of India’s consistent support for gender parity and gender equity which has helped G20 countries reach this milestone.
India’s collective and unwavering dedication to championing 'Gender Equality and Empowering All Women and Girls' has now secured a firm place within the G20 New Delhi Leaders Declaration 2023. This would not have been possible without the active involvement and support of G20 leaders, delegates, speakers and representatives from G20 countries and guest countries viz. Argentina, Australia, Brazil, Canada, European Union, France, Germany, Indonesia, Italy, Japan, Mexico, Republic of Korea, Saudi Arabia, South Africa, Turkiye, United Kingdom, USA, Bangladesh, Mauritius, Netherlands, Nigeria, Singapore, Spain, Oman and UAE, through the course of the Indian Presidency, across the W20 engagement group, EMPOWER initiative and Ministerial Conference on Women Empowerment (MCWE).
The Ministry of Women & Child Development extends its congratulations to all members of Women 20 and G20 EMPOWER for the successful outcomes under their respective engagements which were duly reflected in their communiques and which in turn, have found place in the 'G20 New Delhi Leaders Declaration 2023’. With its focus on women-led development, India’s G20 Presidency became a torchbearer for progress for women empowerment worldwide, with six in-person international conferences and 86 virtual international meetings focusing on issues of gender equality. These include G20 EMPOWER and W20 meetings chaired by Dr. Sangita Reddy (Joint Managing Director- Apollo Hospitals Group) and Dr. Sandhya Purecha (Sangeet Natak Akademi awardee) respectively. MWCD expresses appreciation for the efforts of State Governments, Central Ministries, NIFT, Knowledge Partners especially UN Women, FICCI, CII and others who partnered with the Ministry on the theme of Women led Development and in the organization of the various international events and exhibitions.
Local artisans, craftspersons, women in unconventional areas and women entrepreneurs who showcased their products, skills and services through exhibitions at in-person international conferences and panel discussions gave much of their valuable time and efforts, for which the Ministry of Women and Child Development expresses sincere appreciation.
Under the leadership and desire of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi to make G20 a People’s Presidency, Jan Bhagidari or Citizen’s engagement became a hallmark of India’s G20 Presidency. MWCD applauds the enthusiastic engagement of over 300,000 citizens, who were engaged through Janbhagidari events ranging from walkathons to flash mobs. The events showcased Women–Led Development and women community leaders, artisans, Self Help Groups, SMEs, corporates, and business entities from various states played an active part to make India’s G20 Presidency a truly people’s event.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
নুপী-নুপা থোং মান্নবা, নুপীদা শক্তি পীবা অমসুং নুপীনা লমজিংবা চাউখৎপগী পুৱারি ওইনা মাইপাকপা অমদা, গান্ধীনগরদা পাংথোকখিবা নুপীদা শক্তি পীবগী জি-২০ মিনিস্তরশিংগী মীফমদা লৌখিবা ৱারেপ জি-২০ নিউ দিল্লি লিদরস দিক্লারেসন ২০২৩গী চিয়ারগী ৱারোলদা য়াওরে
ব্রাজিলনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইদুনা পাংথোক্কদবা অহানবা মীফমদা জি-২০ নুপী মিনিস্তরশিং শৌগৎনবা নুপীশিংদা শক্তি পীনবা ৱার্কিং গ্রুপ অমা শেম্নবা জি-২০ লুচিংবশিংনা য়ানখ্রে
‘নুপী-নুপা থোং মান্নবা অমসুং নুপীশিং অমসুং নুপীমচাশিং শক্তি পীনবা, ভারতনা অপুনবা ওইনা অমসুং কৎথোকপগা লোয়ননা পায়খৎলকপা থবকশিং জি-২০ নিউ দিল্লি লিদরস দিক্লারেসন ২০২৩ দা হৌজিক অচেৎপা মফম অমা কনবা ঙম্লে
10 SEP 2023 8:40PM by PIB Imphal
ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী মখাদা, অমৃত কালদা নুপীশিংদা শক্তি পীবগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলান অদু শেন্মিৎলোল অমসুং খুন্নাইগী হিরম খুদিংমক্তা উবা ফংলে। মঙলান অসিদা শেমগৎতুনা, ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা অসি অহানবা ওইনা নুপীশিং চাউখৎহনবদগী নুপীশিংনা লমজিংবা চাউখৎপদা মীৎয়েং থম্লে।
নুপী-নুপা থোং মান্নবা, নুপীদা শক্তি পীবা অমসুং নুপীনা লমজিংবা চাউখৎপগী পুৱারি ওইনা মাইপাকপা অমদা, গান্ধীনগরদা ওগস্ত ২- ওগস্ত ৪,২০২৩ দা পাংথোকখিবা নুপীদা শক্তি পীবগী জি-২০ মিনিস্তরশিংগী মীফমদা লৌখিবা ৱারেপ জি-২০ নিউ দিল্লি লিদরস দিক্লারেসন ২০২৩গী চিয়ারগী ৱারোলদা য়াওরে।
জি-২০ নিউ দিল্লি লিদরস দিক্লারেসন ২০২৩ না শেন-থুম অমসুং খুন্নাইগী শক্তি পীবা হেনগৎহনবা, নুপীশিং দিজিতেলগী খেন্নবশিং হন্থহনবা, নুপীশিং শরুক য়াহনবা ক্লাইমেত এক্সন অমসুং নু্পীশিং চীঞ্জাক, মচি ওইবা চীঞ্জাক অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা ফংহনবদা মীৎয়েং থম্লে।
ব্রাজিলনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইদুনা পাংথোক্কদবা অহানবা মীফমদা জি-২০ নুপী মিনিস্তরশিং শৌগৎনবা নুপীশিংদা শক্তি পীনবা ৱার্কিং গ্রুপ অমা শেম্নবা জি-২০ লুচিংবশিংনা য়ানখ্রে। জি-২০ লুচিংবশিংনা পীরিবা থাজবশিং অসি ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা নুপীশিং য়াইফনবা জি-২০ লৈবাকশিংদা মতেং পাংলিবা অসিদা মমি তারে।
‘নুপী-নুপা থোং মান্নবা অমসুং নুপীশিং অমসুং নুপীমচাশিং শক্তি পীনবা, ভারতনা অপুনবা ওইনা অমসুং কৎথোকপগা লোয়ননা পায়খৎলকপা থবকশিং জি-২০ নিউ দিল্লি লিদরস দিক্লারেসন ২০২৩গা হৌজিক অচেৎপা মফম অমা কনবা ঙম্লে। মসি জি-২০ লুচিংবশিং, দেলিগেদশিং, ৱাঙাংলোয়শিং অমসুং জি-২০ লৈবাকশিংগী মীহুৎশিং অমসুং গেস্ত লৈবাকশিংগী থৱায় য়াওবা অমসুং শৌগৎপা য়াওদনা ওইথোক্লোই। ভারতনা প্রসিদেন্ত ওইবগী মখাদা জি-২০ লৈবাকশিং অমসুং গেস্ত লৈবাকশিং হায়বদি আর্জেন্তিনা, অস্ত্রেলিয়া, ব্রাজিল, কনাদা, য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়ন, ফ্রান্স, জর্মনি, ইন্দোনেসিয়া, ইতালি, জপান, মেক্সিকো, কোরিয়া, সাউদি অরাবিয়া, খা অফ্রিকা, তুর্কিয়ে, য়ু.কে, য়ু.এস.এ, বাংলাদেস, মাউরিসিয়স, নেদরলেন্দস, নাইজেরিয়া, শিঙ্গাপুর, স্পেন, ওমান অমসুং য়ু.এ.ই, দব্লিউ-২০ ইঙ্গেজমেন্ত গ্রুপ, ইমপৱার ইনিসিয়েতিপ অমসুং মিনিস্তরিয়েল কনফরেন্স ওন ৱুমেন ইমপৱারমেন্ত(এম সি দব্লিউ ই) হায়রিবা থবকশিং অসি পাংথোকপদা মপুংফানা শরুক য়াখি।
জি-২০ নিউ দিল্লি লিদরস দিক্লারেসন ২০২৩ দা অচৌবা মফম অমা কন্নবা মখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোকখিবগীদমক ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রিনা ৱুমেন-২০গী মেম্বরশিং অমসুং জি-২০ ইমপৱারগী মেম্বরশিং থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। নুপী-নুপা থোং মান্নবগী মতাংদা মরুওইবা মীৎয়েং থমদুনা হকথেংননা মালেমগী মীফম ৬ অমসুং ভর্চুএল মীফম ৮৬ পাংথোক্তুনা, ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা অসি নুপীশিংদা শক্তি পীনবগী থবক চাউখৎনবা মৈরা অমা ওইরে। ৱুমেন-২০ অমসুং জি-২০ ইমপৱারগী মীফমশিং দোক্তর সঙ্গিতা রেদ্দি( জোইন্ত মেনেজিং দিরেক্তর-এপ্পোলো হোস্পিতালস গ্রুপ) অমসুং দোক্তর সন্ধয় পুরেচা( শঙ্গিৎ নাতক একাদেমি ফংলবী)না লুচিংদুনা পাংথোকখি। তোঙান তোঙানবা মালেমগী থৌরমশিং অমসুং একজিবিসনশিং পাংথোকপদা শরুক য়াখিবা রাজ্য সরকারশিং, কেন্দ্রগী মিনিস্ত্রিশিং, নিফ, য়ু.এন ৱুমেন, এফ.আই.সি.সি.আই, সি.আই.আই অমসুং মিনিস্ত্রিগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নখিবশিং থাগৎখি।
মালেমগী থাক্তা পাংথোকখিবা মীফমশিংদা শীনবা একজিবিসনশিংদা মখোয়গী পোৎথোকশিং, হৈশিংবা অমসুং থবকশিং উৎখিবা খুৎহৈবশিং, ক্রাফপর্সনশিং অমসুং নুপীশিং, নুপী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং মিনিস্ত্রিনা থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোক্লি।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা জি-২০ অসি মীয়াম্না প্রসিদেন্ত ওইবা ঙমহল্লে অমসুং মীয়াম শরুক য়াদুনা ভারতকী জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা অসি মশক থোকপা অমা ওইরে। ৱাল্কথোনশিংদগী হৌরগা মীয়াম তিনবা ফাওবদা জনভাগিদারিগী খুৎথাংদা তোঙান-তোঙানবা থবকশিং মীওই ৩০০,০০০ হেন্না শরুক য়াখি। নুপীশিংনা লমজিংবা চাউখৎপা উৎখিবা থৌরমশিং অমসুং নুপী লুচিংবশিং, খুৎহৈবশিং, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং, এস.এম.ইশিং, কোর্পোরেতশিং, ললোন-ইতিকশিং অমসুং রাজ্যশিংনা থৱায় য়াওনা শরুক য়াদুনা ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা অসি তশেংনা মীয়ামগী থৌরম অমা ওইহনখ্রে।