ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସାଗରରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
100 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ସନ୍ଥ ଶିରୋମାନି ଗୁରୁଦେବ ଶ୍ରୀ ରବିଦାସ ଜୀ ମେମୋରିଆଲର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି
1580 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଦୁଇଟି ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ
2475 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା କୋଟା-ବିନା ଦୋହରୀକରଣ ରେଳ ମାର୍ଗ ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ
ସନ୍ଥ ଶିରୋମଣି ଗୁରୁଦେବ ଶ୍ରୀ ରବିଦାସ ଜୀ ମେମୋରିଆଲରେ ମହାନତା ଏବଂ ବୈଭବ ମଧ୍ୟ ରହିଛି
ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜୀ ସମାଜକୁ ଅତ୍ୟାଚାରରୁ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ
ଆଜି ଦେଶ ମୁକ୍ତିର ଉତ୍ସାହ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରୁଛି
ଅମୃତ କାଳରେ ଆମେ ଦେଶରୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟତା ତଥା କ୍ଷୁଧା ଦୂର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି
ମୁଁ ଗରିବଙ୍କ ଭୋକ ଏବଂ ଆତ୍ମ ସମ୍ମାନର ଯନ୍ତ୍ରଣା ଜାଣେ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ପରିବାରର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ଯନ୍ତ୍ରଣା ବୁଝିବା ପାଇଁ ମୋର ବହିଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ
ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗର ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ ଆମର ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି
ଆଜି ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ, ପଛୁଆ କିମ୍ବା ଆଦିବାସୀ ହେଉ, ଆମ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି”
12 AUG 2023 4:53PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସାଗରରେ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହିତ ଏହାକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କରିଛନ୍ତି। 100 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା ସନ୍ଥ ଶିରୋମଣି ଗୁରୁଦେବ ଶ୍ରୀ ରବିଦାସ ଜୀ ମେମୋରିଆଲର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବା, 1580 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଦୁଇଟି ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଦେଶକୁ କୋଟା-ବିନା ରେଳ ମାର୍ଗର ଦୋହରୀକରଣ 2475 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି ଓ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସାଗର ଦେଶରେ ସାଧୁଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ, ସାଧୁ ରବିଦାସଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗକୁ ନେଇ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଜନସମାଗମ ହୋଇପାରେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଅଂଶୀଦାର ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସନ୍ଥ ଶିରୋମାନି ଗୁରୁଦେବ ଶ୍ରୀ ରବିଦାସ ଜୀ ମେମୋରିଆଲର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଆଜି କରାଯାଇଛି। ସାଧୁମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ପୂର୍ବରୁ ଡିଭାଇନ ମେମୋରିଆଲର ‘ଭୁମି ପୂଜନ’ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେ ମନ୍ଦିରର ଉଦଘାଟନ କରିବାକୁ ଆସିବେ ବୋଲି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ବାରାଣାସୀର ଜଣେ ସଂସଦୀୟ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକାଧିକ ଥର ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜିଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସାଗରରୁ ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସନ୍ଥ ଶିରୋମାନି ଗୁରୁଦେବ ଶ୍ରୀ ରବିଦାସ ଜି ମେମୋରିଆଲରେ ମହାନତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱରୀୟତା ମଧ୍ୟ ରହିବ ଯାହା ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜିଙ୍କ ଶିକ୍ଷାରୁ ପ୍ରବାହିତ ହେବ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସ୍ମାରକଟି 20000 ରୁ ଅଧିକ ଗାଁର ମାଟି ଏବଂ 300 ଟି ନଦୀର ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥିବାରୁ ‘ସମରସ୍ତା’ର ଉତ୍ସାହରେ ଗଢ଼ି ଉଠିଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପରିବାରମାନେ ‘ସମରଷ୍ଟ ଭୋଜ’ ପାଇଁ ଶସ୍ୟ ପଠାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପାଞ୍ଚଟି ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଆଜି ସାଗରରେ ଶେଷ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଯାତ୍ରୀମାନେ ସାମାଜିକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ପ୍ରଗତି (ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ପ୍ରଗତି) ଏକତ୍ରିତ ହୁଏ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ପ୍ରାରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ। ସେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଯଥା ଦୁଇଟି ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ କୋଟା-ବିନା ରେଳ ମାର୍ଗର ଦୋହରୀକରଣ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ସାଗର ଏବଂ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଖିଲେ ଯେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜୀ ମେମୋରିଆଲ ଏବଂ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ମୂଳଦୁଆ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଘଟୁଛି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି ଏବଂ ଅମୃତ କାଳର ପରବର୍ତ୍ତୀ 25 ବର୍ଷ ଆମ ଆଗରେ ଅଛି। ସେ ଆମର ଅତୀତରୁ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ଭୂମିର ଐତିହ୍ୟକୁ ଅଗ୍ରଗତି କରିବାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ହଜାର ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ସମାପ୍ତ କରିଥିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମାଜରେ କଳୁଷତାର ଉତ୍ପତ୍ତି ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଘଟଣା। ସେ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ସମାଜର ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଯେ ରବି ଦାସ ଜୀଙ୍କ ପରି ଜଣେ ସାଧୁ କିମ୍ବା ମହାତ୍ମା ଏହିପରି କଳୁଷତାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ବାରମ୍ବାର ଉଭା ହୁଅନ୍ତି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜୀ ଏକ ଯୁଗରେ ଜନ୍ମ ହୋଇଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ମୋଗଲମାନେ ଭୂମି ଉପରେ ଶାସନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମାଜ ଅସନ୍ତୁଳନ, ଅତ୍ୟାଚାର ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ସହ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ସମୟରେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜୀ ହିଁ ସମାଜର କଳୁଷତାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜିଙ୍କ ଉଦ୍ଧେଶ୍ୟରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଲୋକମାନେ ଜାତି ଓ ଧର୍ମର ମୁକାବିଲା କରୁଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟ ପଟେ କଳୁଷତା ଧୀରେ ଧୀରେ ମାନବିକତାକୁ ନଷ୍ଟ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜି ସମାଜରେ ପ୍ରଚଳିତ ନକାରାତ୍ମକତା ବିରୋଧରେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରୁଥିବାବେଳେ ଦେଶର ଆତ୍ମାକୁ ମଧ୍ୟ ଉଜ୍ଜୀବିତ କରିଛନ୍ତି। ମୋଗଲ ଶାସନ କାଳରେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜୀଙ୍କର ସାହସିକତା ଏବଂ ଦେଶପ୍ରେମକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଉଦ୍ଧେଶ୍ୟରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ ପାପ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଛିଡା ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କୁ କେହି ଭଲ ପାଆନ୍ତି ନାହିଁ। ଏକ ଉପାୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜୀ ସମାଜକୁ ଅତ୍ୟାଚାରର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ଏହାକୁ ହିନ୍ଦବୀ ସ୍ୱରାଜଙ୍କ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅନୁଭବ ହିଁ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ହୃଦୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଦେଶ ସମାନ ମୁକ୍ତିର ଆତ୍ମା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଛି।
ସାମାଜିକ ସମାନତା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧତା ଉପରେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ଉଦ୍ଧେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅମୃତ କାଳରେ ଆମେ ଦେଶରୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟତା ତଥା କ୍ଷୁଧା ଦୂର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ। ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଗରିବ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ବିଭାଗକୁ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସେ ତାଙ୍କର ସଂକଳ୍ପକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। “ମୁଁ ଗରିବଙ୍କ କ୍ଷୁଧା ଏବଂ ଆତ୍ମ ସମ୍ମାନର ଯନ୍ତ୍ରଣା ଜାଣେ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ପରିବାରର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ଯନ୍ତ୍ରଣା ବୁଝିବା ପାଇଁ ମୋତେ ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ଦେଖିବା ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ ”ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 80 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ରାସନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିଲା, ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଦେଶରେ ଚାଲିଥିବା ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଦଳିତ, ଗରିବ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ସହ ଦେଶ ଛିଡା ହୋଇଛି। ଜନ୍ମ ସମୟରେ ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନା ଏବଂ ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ନବଜାତ ଶିଶୁମାନଙ୍କର ସମୁଦାୟ ଟିକା ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଯେଉଁଠାରେ 5.5 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମା ଏବଂ ଶିଶୁଙ୍କୁ ଟିକାରୋପଣ କରାଯାଇଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ 2025 ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଅଭିଯାନ ସହିତ 7 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସିକେଲ ସେଲ ରକ୍ତହୀନତାରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି। ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ଲୋକମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ମୋଦୀ କାର୍ଡ ପାଇଛନ୍ତି। 5 ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ପୁଅ (ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ) ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ରହିଛନ୍ତି”।
ଜୀବନରେ ଶିକ୍ଷାର ମହତ୍ତ୍ବକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା 700 ଏକଲବ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ବିଷୟରେ ପୁସ୍ତକ ଏବଂ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଏବଂ ଏକ ମଜବୁତ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ବାଳିକାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା, ଏସସି, ଏସଟି ଏବଂ ଓବିସି ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି, ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଅଧୀନରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଏସସି, ଏସଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଋଣ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ଷ୍ଟାଣ୍ଡଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଏସସି, ଏସଟି ଯୁବକଙ୍କୁ 8 ହଜାର କୋଟିର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍, ଜଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୱାସଙ୍କ ସହିତ 90 ଟି ଜଙ୍ଗଲଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଏମଏସପି ଅଧୀନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। “ଏସସି-ଏସଟି ସମାଜର ଲୋକମାନେ ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ପାଦରେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସମାନତା ସହିତ ସମାଜରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ ପାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସାଗର ଏପରି ଏକ ଜିଲ୍ଲା ଯେଉଁଥିରେ ତାଙ୍କ ନାମରେ ସାଗର ଅଛି ଏବଂ ଏହା 400 ଏକର ଲାଖା ବଞ୍ଜାରା ହ୍ରଦ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଚିହ୍ନିତ ହୋଇଛି। ସେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ଜଡିତ ଥିବା ଲାଖା ବନଜାରାଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ବହୁ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଜଳର ମହତ୍ତ୍ୱ ବୁଝିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅତୀତର ସରକାର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ କରୁଥିବା ଜଲ ଜୀବନ ମିଶନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପାଇପ ଜଳ ଦଲିତ ବସ୍ତି, ପଛୁଆ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲାଖା ବନଜାରାଙ୍କ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗେଇ ନେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ 75 ଅମୃତ ସରୋବର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, “ଏହି ହ୍ରଦଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଆତ୍ମାର ପ୍ରତୀକ, ସାମାଜିକ ସମନ୍ୱୟର କେନ୍ଦ୍ର ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଉପଯୁକ୍ତ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶର ବଞ୍ଚିତ, ପଛୁଆ ତଥା ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। “ଏହି ସମାଜର ଲୋକମାନେ ଦୁର୍ବଳ ନୁହଁନ୍ତି କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କର ଇତିହାସ ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ବଳ ନୁହେଁ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମାଜର ଏହି ବିଭାଗରୁ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱମାନେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଦେଶ ନିର୍ମାଣରେ ଏକ ଅସାଧାରଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଗର୍ବର ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଛି। ସେ ବନାରସରେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନରେ ମନ୍ଦିରର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ନାମରେ ଭୋପାଳର ଗୋବିନ୍ଦପୁରରେ ଏଠାରେ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିବା ଗ୍ଲୋବାଲ ସ୍କିଲ ପାର୍କ, ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଜୀବନ ସହ ଜଡିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନଗୁଡିକୁ ପଞ୍ଚ-ତିର୍ଥ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଗୌରବମୟ ଇତିହାସକୁ ଅମର କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ବିକାଶ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଭୁ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀକୁ ଜନଜାତିୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ହବିବଗଞ୍ଜ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଗୋଣ୍ଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ରାଣୀ କମଲାପାଟୀଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପାତାଲପାନି ଷ୍ଟେସନକୁ ତାନ୍ତ୍ୟା ମାମାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି। ସମ୍ବୋଧନ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦଳିତ, ପଛୁଆ ତଥା ଆଦିବାସୀ ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ମାନ ମିଳୁଛି। 'ସାବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସାବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସାବକା ପ୍ରୟାସ'ର ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ସେ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜିଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଭାରତର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଏକତ୍ର କରିବ ବୋଲି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛି।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଦିଆ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ବିରେନ୍ଦର କୁମାର, କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ସିଂ ପଟେଲ ଏବଂ ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ଭି ଡି ଶର୍ମା ଏବଂ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ସରକାରର ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନେ ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ବିଶିଷ୍ଟ ସାଧୁ ତଥା ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାରକଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟର ଏକ ବିଶେଷ ଚିହ୍ନ ଅଟେ। ତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ସନ୍ଥ ଶିରୋମଣି ଗୁରୁଦେବ ଶ୍ରୀ ରବିଦାସ ଜୀ ମେମୋରିଆଲ 11.25 ଏକରରୁ ଅଧିକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏବଂ 100 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବ। ଏହି ମହାନ୍ ସ୍ମାରକୀରେ ସନ୍ଥ ଶିରୋମାନି ଗୁରୁଦେବ ଶ୍ରୀ ରବିଦାସ ଜୀଙ୍କର ଜୀବନ, ଦାର୍ଶନିକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କଳା ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ଗ୍ୟାଲେରୀ ରହିବ। ସ୍ମାରକୀ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଭକ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଭକ୍ତ ନିବାସ, ଭୋଜନାଲାଇ ଇତ୍ୟାଦିର ଏଠାରେ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ରହିବ।
ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ 2475 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ କୋଟା-ବିନା ରେଳ ମାର୍ଗର ଦୋହରୀକରଣ ସମାପ୍ତି ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ରାଜସ୍ଥାନର କୋଟା ଏବଂ ବାରନ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଗୁନା, ଅଶୋକନଗର ଏବଂ ସାଗର ଜିଲ୍ଲା ଦେଇ ଯାଇଛି। ଅତିରିକ୍ତ ରେଳ ଲାଇନ ଉନ୍ନତ ଗତିଶୀଳତା ପାଇଁ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏହି ମାର୍ଗରେ ଟ୍ରେନର ବେଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
1580 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇଟି ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିମଧ୍ୟରେ ମୋରିକୋରୀ - ବିଦ୍ୟା - ହିନୋଟିୟାକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ହିନୋଟିୟାକୁ ମେହଲୁୱା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation development projects in Sagar, Madhya Pradesh
Lays foundation stone of Sant Shiromani Gurudev Shri Ravidas ji Memorial to be constructed at a cost of more than Rs 100 crores
Lays foundation stone of two road projects to be developed at a cost of more than Rs 1580 crores
Dedicates doubling of Kota-Bina rail route to the nation developed at a cost of more than Rs 2475 crores
“Sant Shiromani Gurudev Shri Ravidas ji Memorial will have grandeur as well as divinity”
“Sant Ravidas ji provided strength to the society to fight oppression”
“Today, the nation is moving forward with the spirit of liberation and rejecting the mentality of slavery”
“In Amrit Kaal, we are trying to eradicate poverty and hunger from the country”
“I know the pain of hunger and self-respect of the poor. I am a member of your family and I don’t need to look into the books to understand your pain”
“Our focus is on welfare of the poor and empowerment of every section of society”
“Today, be it Dalit, deprived, backward or tribal, our government is giving them due respect and new opportunities”
12 AUG 2023 4:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation, development projects in Sagar, Madhya Pradesh today. The projects include laying the foundation stone of Sant Shiromani Gurudev Shri Ravidas ji Memorial to be constructed at a cost of more than Rs 100 crores, two road projects to be developed at a cost of more than Rs 1580 crores and dedicating to the nation doubling of Kota-Bina rail route to the nation developed at a cost of more than Rs 2475 crores.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that one can witness the ‘sagar’ (ocean) of harmony in the land of Sagar today with the presence of saints, the blessings of Saint Ravidas and the huge crowd comprising different sections of society. He mentioned that the foundation stone of Sant Shiromani Gurudev Shri Ravidas ji Memorial was laid today to further the shared prosperity of the nation. With the blessings of the saints, the Prime Minister recalled taking part in the ‘Bhoomi Pujan’ of the divine memorial earlier today and expressed confidence that he will come to inaugurate the temple on its completion in a few years. As a Parliamentarian from Varanasi, the Prime Minister informed about visiting the birthplace of Saint Ravidas Ji on multiple occasions and also paid tributes to him today from Sagar in Madhya Pradesh.
The Prime Minister said Sant Shiromani Gurudev Shri Ravidas ji Memorial will have grandeur as well as divinity which will flow from the teaching of Sant Ravidas ji. He informed that the memorial is steeped in the spirit of ‘Samrasta’ as the soil of more than 20000 villages and 300 rivers have been used in it. Families from Madhya Pradesh have sent grain for ‘Samrast Bhoj’ and five Yatras also concluded today at Sagar. “These yatras mark a new era of social harmony”, the Prime Minister added. The Prime Minister said when inspiration and progress (Prerna aur Pragati) come together a new era is heralded. He mentioned the projects i.e. two road projects and the doubling of Kota-Bina rail route and said that these development projects will provide better facilities to the people of Sagar and nearby areas.
The Prime Minister observed that the foundation stone of Saint Ravidas Ji Memorial and Museum is taking place at a time when the nation has completed 75 years of independence and the next 25 years of Amrit Kaal lie ahead of us. He emphasized forwarding the heritage of the land while also taking lessons from our past. Noting that the nation has completed a journey of a thousand years, the Prime Minister said that the emergence of evils in society is a natural occurrence. He underlined that it is the strength of Indian society that a saint or a Mahatama like Ravidas ji emerges time and again to ward off such evils. He informed that Saint Ravidas ji was born in an era when the Mughals ruled over the land and the society was struggling with imbalance, oppression and tyranny. He mentioned that in such a time, it was Saint Ravidas ji who was creating awareness and preaching ways to ward off evils of the society. Quoting Sant Ravidas ji, the Prime Minister said that on the one hand, people are tackling caste and creed while on the other, evil is gradually depleting humanity. The Prime Minister informed that Saint Ravidas ji was raising his voice against malpractices prevalent in the society while also rekindling the soul of the nation. Highlighting the bravery and patriotism of Sant Ravidas ji during the Mughal rule, the Prime Minister quoted him and said that dependency is the biggest sin and that those who accept it and do not take a stand against it are not loved by anybody. In a way, the Prime Minister emphasized, Sant Ravidas ji provided strength to the society to fight oppression, and Chatrapati Shivaji used it as an inspiration to lay the foundations of Hindavi Swarajya. He said that it was this feeling which found its way into the hearts of lakhs of freedom fighters during India’s struggle for independence. “Today, the nation is moving forward with the same spirit of liberation and rejecting the mentality of slavery”, the Prime Minister added.
Quoting Sant Ravidas on social equality and availability of amenities for all, the Prime Minister said that in the Amrit Kaal, we are trying to eradicate poverty and hunger from the country. He recalled his determination to provide food to poor and deprived sections during the pandemic. “I know the pain of hunger and self-respect of the poor. I am a member of your family and I don’t need to look into the books to understand your pain”, Shri Modi said. Free ration was ensured for more than 80 crore people under Pradhanmantri Garib Kalyan Anna Yojana, a feat, said the Prime Minister, is being appreciated globally.
Talking about the Garib Kalyan Schemes being run in the country, the Prime Minister said that unlike earlier, the nation is standing with dalits, poor, tribals and women at every stage of life. At the time of birth Matru Vandana Yojana and Mission Indradhanush for total vaccine security of the newborn children where more than 5.5 crore mothers and children have been immunized. He informed that the campaign to save 7 crore Indians from Sickle Cell Anemia is going on along with a campaign to free India from TB by 2025. Shri Modi also noted the decreasing incidence of kala-azar and encephalitis. Talking about the Ayushman Card, the Prime Minister said “People say that they have got Modi Card. For treatment needs of up to 5 lakh, your son (the Prime Minister) is there”.
Underling the importance of education in life, the Prime Minister mentioned 700 Eklavya Schools in the tribal areas with books and scholarships and a robust mid-day meal system. He also listed measures like the Sukanya Samridhi Yojana for girls, scholarships for SC, ST and OBC students, loans to large numbers of SC, ST community members under the MUDRA loans. He also talked about cumulative financial help of 8 thousand crores to SC, ST youth under Standup India and the inclusion of 90 forest products under MSP along with Pradhan Mantri Awas with electricity, water and gas connections. “The people of SC-ST society are standing on their feet today. They are getting the right place in the society with equality”, he added.
“Sagar is such a district which has Sagar in its name and it is also identified with the 400-acre Lakha Banjara Lake”, the Prime Minister remarked. He touched upon Lakha Banjara who is associated with the region and mentioned that he understood the importance of water many years ago. The Prime Minister lamented that the past governments did provide drinking water to the poor and mentioned the Jal Jeevan Mission which is accomplishing this work today. He informed that piped water is reaching Dalit settlements, backward areas and tribal areas. The Prime Minister further added that 75 Amrit Sarovars are also being built in every district by taking forward the tradition of Lakha Banjara. “These lakes will become a symbol of the spirit of freedom, a center of social harmony”, Shri Modi said.
The Prime Minister emphasized that the government is giving due respect and providing new opportunities for dalits, the deprived, backwards and tribals of the country. “Neither the people of this society are weak, nor their history”, the Prime Minister remarked as he highlighted that great personalities have emerged from these sections of the society one after the other who have played an extraordinary role in nation building. That's why, the Prime Minister said, the country is proudly preserving their legacy. He gave examples of the beautification of the temple at the birthplace of Sant Ravidas ji in Banaras, the Global Skill Park being built here at Govindpura in Bhopal named after Saint Ravidas, developing important places related to the life of Baba Saheb as Panch-Teerth and the development of museums in many states to immortalize the glorious history of the tribal society. The Prime Minister also informed that the nation has begun celebrating the birth anniversary of Lord Birsa Munda as Janjatiya Gaurav Divas. He further added that Habibganj railway station in Madhya Pradesh was named after Queen Kamlapati of the Gond community, and Patalpani station is named after Tantya Mama. Concluding the address, the Prime Minister emphasized that the dalits, backward and tribal traditions are getting due respect for the first time in the country. He urged the nation to move forward with this resolution of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, and Sabka Prayas' and expressed confidence that the teachings of Sant Ravidas ji will continue to unite the citizens of India in its journey.
Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Ministers Shri Jyotiraditya Scindia and Shri Virender Kumar, Union Minister of State, Shri Prahlad Singh Patel, Member of Parliament, Shri V D Sharma, and Minister from Madhya Pradesh Government were present on the occasion among others.
Background
Honoring prominent saints and social reformers has been a special hallmark of the work done by the Prime Minister. Driven by his vision, Sant Shiromani Gurudev Shri Ravidas ji Memorial will be constructed in an area of more than 11.25 acres and at a cost of more than Rs 100 crores. The magnificent memorial will have an impressive art museum and gallery to showcase the life, philosophy and teachings of Sant Shiromani Gurudev Shri Ravidas ji. It will also have facilities for devotees visiting the memorial like Bhakt Niwas, Bhojanalay etc.
The Prime Minister dedicated to the nation the project marking the completion of the doubling of the Kota-Bina rail route. The project, which has been built at an estimated cost of more than Rs 2475 crores, passes through Kota and Baran districts in Rajasthan, and Guna, Ashoknagar and Sagar District in Madhya Pradesh. The additional rail line will increase capacity for better mobility and will help improve train speed along the route.
The Prime Minister laid the foundation stone of two road projects at a cost of more than Rs 1580 crores. These include a four-laning road project connecting Morikori - Vidisha - Hinotiya and a road project that will connect Hinotiya to Mehluwa.