খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
সংসদ অদর্স গ্রাম য়োজনাগী মখাদা লৈরিবা খুঙ্গংশিং
09 AUG 2023 3:26PM by PIB Imphal
হৌখিবা চহি ৫দা সংসদ অদর্স গ্রাম য়োজনাগী মখাদা গ্রাম পঞ্চায়ত ১৭৮২ কোনশিল্লে। মসিগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরে।
সংসদ অদর্স গ্রাম য়োজনাগী মখাদা কোনশিনখিবা এম.পি মশিং, চহিগী ওইনা অমসুং রাজ্যগী ওইনা মখাদা পীরি।
সংসদ অদর্স গ্রাম য়োজনাগী ফেজ-১(২০১৪-১৬)গী মখাদা জি.পিশিং মশক খঙদোকপগী থবক লৈবাক শীনবা থুংনা য়ুনিভর্সিতি ৯ না পাংথোকখ্রে। এম.পিশিংগী লমজিং মখাদা সংসদ অদর্স গ্রাম য়োজনাগী মখাদা লৈরিবা জি.পিশিং খুমাঙ চাউশিনবা রিপোর্ত অদুনা ফোঙদোক্লি। সংসদ অদর্স গ্রাম য়োজনাগী মখাদা লৈরিবা জি.পিশিংদা অঙাংশিং তিকা থাবা, পি.দি.এস মপাঙ্গল কনখৎহনবা, সোসিএল সেকুরিতি স্কিমশিংদা মিং চনবা, মৈ ফংহনবা, তোতি ঈশিং ফংহনবা অসিনচিংবা থবকশিংদা মাঙজিল থাবা উবা ফংলে।
এম.পিশিং য়াওনা মরী লৈনবা খুদিংমক্তা মিনিস্ত্রিনা চাংনাইনা অপুনবা এস.এম.এসশিং থারে অমসুং থবক পায়খৎপদা মখোয়গী থৌদাংগী মতাংদা খঙহনখি। মরী লৈনবা এম.পিশিংনা কোনশিনবা জি.পিশিংদা পায়খৎলিবা থবকশিংগী খুমাং চাউশিনবা য়েংশিন্নবা এম.পি দাসবোর্দ পুথোক্লে। অকুপ্পা মরোলশিং ৱেবপেজ https://saanjhi.gov.in/ChoosenReportNew.aspx. দা ফংলে। অখন্নবা জি.পিগী থবকশিংগী ফিবম এম.পি অমনা য়েংশিনবা য়ারে। এম.পিশিংনা মিসন অন্তয়োদয়া য়েংশিনবশু য়ারে। কমেন্ত সেক্সন্দা মীয়াম্না পীরকপা পাউতাকশিং এম.পিশিং , দি.সি, চার্জ ওফিসারশিংনা য়েংবা য়ারে। মখা তানা মিনিস্ত্রিনা এম.পিশিংগী ৱার্কশোপশিং পাংথোক্লে অমসুং মসিনা এস.এ.জি.ৱাই থবক ওইনা পাংথোকপদা এম.পিশিংগী মতাং পাংলে।
রাজ্যশিংগী এস.এ.জি.ৱাই পোর্তেল (saanjhi.gov.in) দা থাগৎলকপা পাউদা য়ুম্ফম ওইদুনা সংসদ অদর্স গ্রাম য়োজনাগী মখাদা হৌখিবা চহি ৫ মনুং হায়বদি ওগস্ত ৩,২০২৩ ফাওবদা গ্রাম পঞ্চায়তশিং কোনশিনখিবা এম.পি মশিং চহিগী ওইনা, রাজ্যগী ওইনা পীরি।
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তিগী মমিং
ফেজ ৪ (2019-20)
ফেজ ৫ (2020-21)
ফেজ ৬ (2021-22)
ফেজ ৭ (2022-23)
ফেজ ৮ (2023-24)
হৌখিবা চহি ৫দা মশক খঙদোক্লবা অপুনবা জি.পি মশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
1
1
1
2
0
5
2
অন্ধ্র প্রদেস
45
21
20
18
15
119
3
অরুনাচল প্রদেস
1
1
1
2
1
6
4
অসাম
7
3
2
2
2
16
5
বিহার
23
17
20
20
22
102
6
চান্দিগর
0
0
0
0
0
0
7
ছতিসগর
18
15
16
12
11
72
8
দিল্লি
0
0
0
0
0
0
9
গৱা
2
1
3
2
2
10
10
গুজরাত
37
31
30
29
27
154
11
হরিয়ানা
14
13
11
10
10
58
12
হিমাচল প্রদেস
5
5
5
5
5
25
13
জম্মু অমসুং কাস্মরি
19
2
6
2
0
29
14
ঝারখন্দ
17
15
10
10
5
57
15
কর্নাতকা
15
17
20
16
6
74
16
কেরলা
25
22
17
15
4
83
17
লাদাখ
1
1
1
0
0
3
18
লক্ষদিপ
1
0
0
0
0
1
19
মধ্য প্রদেস
33
12
8
4
5
62
20
মহারাস্ত্রা
41
22
19
18
14
114
21
মনিপুর
4
3
4
4
3
18
22
মেঘালয়
14
0
0
0
0
14
23
মিজোরম
1
2
2
3
1
9
24
নাগালেন্দ
2
0
0
0
0
2
25
ওরিসা
19
10
7
7
7
50
26
পুদুচেরি
2
2
2
2
0
8
27
পঞ্জাব
8
8
9
8
3
36
28
রাজস্থান
30
21
15
23
15
104
29
সিক্কিম
2
2
1
1
1
7
30
তামিল নাদু
48
42
42
41
30
203
31
তেলঙ্গানা
9
8
13
6
4
40
32
ত্রিপুরা
2
2
2
2
2
10
33
দদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমান অমসুং দিয়ু
1
0
1
1
3
6
34
উত্তর প্রদেস
82
68
48
37
28
263
35
উত্তরখন্দ
5
4
4
5
3
21
36
নোংচুপ বেঙ্গল
1
0
0
0
0
1
অপুনবা
535
371
340
307
229
1,782
রাজ্যশিংগী এস.এ.জি.ৱাই পোর্তেল (saanjhi.gov.in) দা থাগৎলকপা পাউদা য়ুম্ফম ওইদুনা ওগস্ত ৩,২০২৩দা লৈখিবা এস.এ.জি.ৱাইগী মখাদা গ্রাম পঞ্চায়তশিং কোনশিনখিবা এম.পি মশিং চহিগী ওইনা, রাজ্যগী ওইনা পীরি:
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2014-16
2016-19
2017-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
1
1
1
1
1
1
1
0
2
অন্ধ্র প্রদেস
32
19
15
28
19
19
17
14
3
অরুনাচল প্রদেস
3
2
2
1
1
1
2
1
4
অসাম
21
10
4
7
3
2
2
2
5
বিহার
53
19
9
22
16
15
17
11
6
চান্দিগর
1
1
0
0
0
0
0
0
7
ছতিসগর
16
16
11
15
15
16
12
10
8
দিল্লি
8
2
2
0
0
0
0
0
9
গৱা
3
2
0
2
1
3
2
2
10
গুজরাত
37
28
9
37
31
30
29
27
11
হরিয়ানা
15
11
6
14
13
10
10
10
12
হিমাচল প্রদেস
7
5
3
5
5
5
5
5
13
জম্মু অমসুং কাস্মরি
9
4
0
4
1
3
2
0
14
ঝারখন্দ
20
19
12
13
12
10
7
5
15
কর্নাতকা
39
17
2
15
15
19
16
6
16
কেরলা
31
29
23
25
22
17
15
4
17
লাদাখ
1
0
0
1
1
1
0
0
18
লক্ষদিপ
1
0
0
1
0
0
0
0
19
মধ্য প্রদেস
37
18
12
24
11
8
4
5
20
মহারাস্ত্রা
70
48
17
41
22
18
17
13
21
মনিপুর
3
4
5
4
1
2
1
1
22
মেঘালয়
4
2
1
3
0
0
0
0
23
মিজোরম
2
2
1
1
2
2
2
1
24
নাগালেন্দ
2
2
2
2
0
0
0
0
25
ওরিসা
28
13
7
18
10
7
7
4
26
পুদুচেরি
2
0
0
2
2
2
2
0
27
পঞ্জাব
20
8
4
7
8
9
8
3
28
রাজস্থান
34
31
16
29
19
15
15
12
29
সিক্কিম
2
2
2
2
2
1
1
1
30
তামিল নাদু
58
55
45
48
41
42
38
30
31
তেলঙ্গানা
22
15
9
9
8
11
6
4
32
ত্রিপুরা
3
1
0
2
2
2
2
2
33
দদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমান অমসুং দিয়ু
2
0
0
1
0
1
1
1
34
উত্তর প্রদেস
104
99
64
77
62
44
36
28
35
উত্তরখন্দ
7
6
3
5
4
4
5
2
36
নোংচুপ বেঙ্গল
5
2
2
1
0
0
0
0
অপুনবা
703
493
289
467
350
320
282
204
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা রুরেল দিবলপমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী সাধবী নিরঞ্জন জয়তিনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Rural Development
Villages under Saansad Adarsh Gram Yojana
09 AUG 2023 3:26PM by PIB Delhi
There are 1782 Gram Panchayats adopted under the Saansad Adarsh Gram Yojana (SAGY) during the last five years. The details of the same, year-wise and State-wise are given below.
The number of Members of Parliament, adopted the Gram Panchayats under SAGY, year-wise, State-wise are given below.
The post-project evaluation of the Gram Panchayats (GPs) identified under Phase-I (2014-16) of SAGY has been done by nine Universities across the country. The evaluation reports claimed that commendable progress has been made by SAGY Gram Panchayats benefiting from the able leadership of Members of Parliament and the active intervention by District Administration. Remarkable progress has been recorded in the range of parameters such as immunisation of children, strengthening of Public Distribution System (PDS), enrolment in social security schemes, electrification and piped drinking water supply, etc. in the GPs adopted under SAGY.
The Ministry has started a periodical bulk SMS service to remind all stakeholders of SAGY, including Members of Parliament, about their respective responsibilities in the implementation of the programme. Besides an ‘MP Dashboard’ has been developed to facilitate monitoring of the progress of the GPs adopted by respective MPs. Details are also available on the webpage https://saanjhi.gov.in/ChoosenReportNew.aspx. MP can check the progress of the selected GP and review it. MPs are also able to access the Mission Antyodaya score to assess the progress. The concerns/views given in the comments section by the local users from the GP are also visible to the MP as well as the State officers including District Collector, Charge officer, etc. Further, the Ministry has conducted workshops for the representatives of MPs to aid the MPs in expediting the SAGY implementation.
Year-wise and State-wise Gram Panchayats adopted under the Saansad Adarsh Gram Yojana (SAGY) during the last five years as on 3rd August 2023, based on the information uploaded by the respective States on the SAGY portal (saanjhi.gov.in)
Sl.No
Name of the State / UT
Phase IV (2019-20)
Phase V (2020-21)
Phase VI (2021-22)
Phase VII (2022-23)
Phase VIII (2023-24)
Total no of GPs identified during last five years
1
Andaman And Nicobar Islands
1
1
1
2
0
5
2
Andhra Pradesh
45
21
20
18
15
119
3
Arunachal Pradesh
1
1
1
2
1
6
4
Assam
7
3
2
2
2
16
5
Bihar
23
17
20
20
22
102
6
Chandigarh
0
0
0
0
0
0
7
Chhattisgarh
18
15
16
12
11
72
8
Delhi
0
0
0
0
0
0
9
Goa
2
1
3
2
2
10
10
Gujarat
37
31
30
29
27
154
11
Haryana
14
13
11
10
10
58
12
Himachal Pradesh
5
5
5
5
5
25
13
Jammu And Kashmir
19
2
6
2
0
29
14
Jharkhand
17
15
10
10
5
57
15
Karnataka
15
17
20
16
6
74
16
Kerala
25
22
17
15
4
83
17
Ladakh
1
1
1
0
0
3
18
Lakshadweep
1
0
0
0
0
1
19
Madhya Pradesh
33
12
8
4
5
62
20
Maharashtra
41
22
19
18
14
114
21
Manipur
4
3
4
4
3
18
22
Meghalaya
14
0
0
0
0
14
23
Mizoram
1
2
2
3
1
9
24
Nagaland
2
0
0
0
0
2
25
Odisha
19
10
7
7
7
50
26
Puducherry
2
2
2
2
0
8
27
Punjab
8
8
9
8
3
36
28
Rajasthan
30
21
15
23
15
104
29
Sikkim
2
2
1
1
1
7
30
Tamil Nadu
48
42
42
41
30
203
31
Telangana
9
8
13
6
4
40
32
Tripura
2
2
2
2
2
10
33
UT of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
1
0
1
1
3
6
34
Uttar Pradesh
82
68
48
37
28
263
35
Uttarakhand
5
4
4
5
3
21
36
West Bengal
1
0
0
0
0
1
Total
535
371
340
307
229
1,782
The number of Members of Parliament, adopted Gram Panchayats under SAGY, year-wise, State-wise, as on 3rd August 2023, based on the information uploaded by the respective States on the SAGY portal (saanjhi.gov.in):
Sl.No.
State / UT
2014-16
2016-19
2017-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
Andaman And Nicobar Islands
1
1
1
1
1
1
1
0
2
Andhra Pradesh
32
19
15
28
19
19
17
14
3
Arunachal Pradesh
3
2
2
1
1
1
2
1
4
Assam
21
10
4
7
3
2
2
2
5
Bihar
53
19
9
22
16
15
17
11
6
Chandigarh
1
1
0
0
0
0
0
0
7
Chhattisgarh
16
16
11
15
15
16
12
10
8
Delhi
8
2
2
0
0
0
0
0
9
Goa
3
2
0
2
1
3
2
2
10
Gujarat
37
28
9
37
31
30
29
27
11
Haryana
15
11
6
14
13
10
10
10
12
Himachal Pradesh
7
5
3
5
5
5
5
5
13
Jammu And Kashmir
9
4
0
4
1
3
2
0
14
Jharkhand
20
19
12
13
12
10
7
5
15
Karnataka
39
17
2
15
15
19
16
6
16
Kerala
31
29
23
25
22
17
15
4
17
Ladakh
1
0
0
1
1
1
0
0
18
Lakshadweep
1
0
0
1
0
0
0
0
19
Madhya Pradesh
37
18
12
24
11
8
4
5
20
Maharashtra
70
48
17
41
22
18
17
13
21
Manipur
3
4
5
4
1
2
1
1
22
Meghalaya
4
2
1
3
0
0
0
0
23
Mizoram
2
2
1
1
2
2
2
1
24
Nagaland
2
2
2
2
0
0
0
0
25
Odisha
28
13
7
18
10
7
7
4
26
Puducherry
2
0
0
2
2
2
2
0
27
Punjab
20
8
4
7
8
9
8
3
28
Rajasthan
34
31
16
29
19
15
15
12
29
Sikkim
2
2
2
2
2
1
1
1
30
Tamil Nadu
58
55
45
48
41
42
38
30
31
Telangana
22
15
9
9
8
11
6
4
32
Tripura
3
1
0
2
2
2
2
2
33
UT of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
2
0
0
1
0
1
1
1
34
Uttar Pradesh
104
99
64
77
62
44
36
28
35
Uttarakhand
7
6
3
5
4
4
5
2
36
West Bengal
5
2
2
1
0
0
0
0
Total
703
493
289
467
350
320
282
204
This information was given by the Union Minister of State for Rural Development, Sadhvi Niranjan Jyoti in a written reply in Rajya Sabha today.