ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ମାଛ ବନ୍ଦର
04 AUG 2023 3:54PM by PIB Bhubaneswar
ସରକାର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୯ଟି (୦୯) ମାଛଧରା ବନ୍ଦର ପ୍ରକଳ୍ପ (ଆନେକ୍ସର-୧ରେ ବିବରଣୀ) ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୪ଟି (୦୪) ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓପିଏସଡବ୍ଲ୍ୟୁ) ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରୀ ମିଳିଛି। ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନ ଓ ଜଳଚାଷ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି (ଏଫ୍ ଆଇଡିଏଫ୍) ଅଧୀନରେ ଡିଓଏଫ୍ ଦ୍ୱାରା ପାଞ୍ଚଟି (୦୫) ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଡିଓଏଫ ଦ୍ବାରା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା (ପିଏମଏମଏସୱାଇ) ଅଧୀନରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୯ଟି (୦୯) ମତ୍ସ୍ୟ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଆନେକ୍ସର-୨ରେ ବିବରଣୀ) ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି ।
Annexure-I
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ମାଛଧରା ବନ୍ଦର ପ୍ରକଳ୍ପ
(କୋଟି ଟଙ୍କାରେ)
କ୍ରଂ.ସଂ.
ପ୍ରକଳ୍ପର ନାମ
ଯୋଜନା
ମୋଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ବ୍ୟୟ
ଜିଲ୍ଲା
1
ମାଲେଟ୍ ବନ୍ଦର ମାଛଧରା ବନ୍ଦରର ବିକାଶ
ପିଏମଏମଏସୱାଇ ଏବଂ ସାଗରମାଳା
96.60
ମୁମ୍ବାଇ
2
ସସୁନ୍ ଡକ୍ ମାଛଧରା ବନ୍ଦରର ଆଧୁନିକୀକରଣ
ନୀଳ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ସାଗରମାଳା
92.52
ମୁମ୍ବାଇ
3
କରଞ୍ଜା ମାଛଧରା ବନ୍ଦର
ନୀଳ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ସାଗରମାଳା
149.80
ରାୟଗଡ
4
ଆନନ୍ଦବାଡି ମାଛଧରା ବନ୍ଦର
ନୀଳ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ସାଗରମାଳା
88.44
ସିନ୍ଧୁ ଦୁର୍ଗ
5
ଜୀବନାଠାରେ ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ, ତାଲୁକା ଶ୍ରୀବର୍ଦ୍ଧନ, ଜିଲ୍ଲା ରାୟଗଡ଼ରେ
ଏଫ୍ ଆଇଡିଏଫ୍
185.48
ରାୟଗଡ
6
ରାୟଗଡ ଜିଲ୍ଲା ଶ୍ରୀବର୍ଦ୍ଧମ ନିକଟ ଭରାଦ ଖୋଲଠାରେ ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ
ଏଫ୍ ଆଇଡିଏଫ୍
119.64
ରାୟଗଡ
7
ହରନାଇ ତାଲୁକା ଦାପୋଲି ଜିଲ୍ଲା ରତ୍ନଗିରି ଠାରେ ମତ୍ସ୍ୟ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ
ଏଫ୍ ଆଇଡିଏଫ୍
221.34
ରତ୍ନଗିରି
8
ସଂଖାରୀ ନାଟେ ତାଲୁକା ରାଜାପୁର ଜିଲ୍ଲା ରତ୍ନଗିରିଠାରେ ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ
ଏଫ୍ ଆଇଡିଏଫ୍
146.90
ରତ୍ନଗିରି
9
ପାଲଘର ଜିଲ୍ଲାର ପାଲଘର ନିକଟ ସାତପତିଠାରେ ମାଛଧରା ବନ୍ଦରର ବିକାଶ
ଏଫ୍ ଆଇଡିଏଫ୍
267.12
ପାଲଘର
Annexure-II
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ମତ୍ସ୍ୟ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପ
(କୋଟି ଟଙ୍କାରେ)
କ୍ର.ସଂ.
ପ୍ରକଳ୍ପର ନାମ[ସମ୍ପାଦନା]
ଯୋଜନା
ମୋଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ବ୍ୟୟ
ଜିଲ୍ଲା
1
ଭେଙ୍ଗୁର୍ଲା ତାଲୁକରେ ଶିରୋଦା ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର
ପିଏମଏମଏସୱାଇ
15.24
ରତ୍ନଗିରି-ସିନ୍ଧୁଦୁର୍ଗ
2
ମାଲଭନ ତାଲୁକରେ ଦାଣ୍ଡିମକରେବାଗ ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର
ପିଏମଏମଏସୱାଇ
4.52
ରତ୍ନଗିରି-ସିନ୍ଧୁଦୁର୍ଗ
3
ଦେଓଗଡ଼ ତାଲୁକ ଅନ୍ତର୍ଗତ ତାରାମୁମ୍ବରୀ ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର
ପିଏମଏମଏସୱାଇ
7.76
ରତ୍ନଗିରି-ସିନ୍ଧୁଦୁର୍ଗ
4
ଦାପୋଲି ତାଲୁକରେ ଦାଭୋଲ ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର
ପିଏମଏମଏସୱାଇ
9.39
ରାୟଗଡ
5
ମୁରୁଦ ତାଲୁକରେ କାର୍ଲୋଇ ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର
ପିଏମଏମଏସୱାଇ
7.65
ରାୟଗଡ
6
ଗୁହାଗର ତାଲୁକରେ ପାଲସେଚ ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର
ପିଏମଏମଏସୱାଇ
8.34
ରତ୍ନଗିରି
7
ଆଲିବାଗ ତାଲୁକରେ ରେଭଦାଣ୍ଡା ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର
ପିଏମଏମଏସୱାଇ
45.96
ରାୟଗଡ
8
ଗୁହାଗର ତାଲୁକରେ ଅସଗୋଲି ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର
ପିଏମଏମଏସୱାଇ
8.83
ରତ୍ନଗିରି
9
ଗୁହାଗର ତାଲୁକରେ ବୁଦ୍ଧଲ ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର
ପିଏମଏମଏସୱାଇ
6.57
ରତ୍ନଗିରି
କେନ୍ଦ୍ର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Fish Ports in Coastal Areas
04 AUG 2023 3:54PM by PIB Delhi
The Government has approved nine (09) Fishing Harbour projects (Details at Annexure-I) in Maharashtra, out of which four (04) projectshave been approved by Ministry of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW) in convergence mode with Department of Fisheries (DoF), Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying and five (05) projects have been approved by DoF under Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF). The Government has approved for construction of nine (09) Fish Landing Centres (Details at Annexure-II) in Maharashtra, under Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) of DoF.
Annexure-I
Fishing Harbour Projects in Maharashtra
(Rs. in crore)
Sl. No.
Name of the Project
Scheme
Total Project cost
District
1
Development of Mallet Bunder Fishing Harbour
PMMSY & Sagarmala
96.60
Mumbai
2
Modernisation of Sassoon Dock Fishing Harbour
Blue Revolution & Sagarmala
92.52
Mumbai
3
Karanja Fishing Harbour
Blue Revolution & Sagarmala
149.80
Raigad
4
Anandwadi Fishing Harbour
Blue Revolution & Sagarmala
88.44
Sindhudurg
5
Construction of Fisheries Harbour at Jeevana, Taluka Shrivardhan, District Raigad
FIDF
185.48
Raigad
6
Construction of Fisheries Harbour at Bharadkhol, Near Shrivardham, District Raigad
FIDF
119.64
Raigad
7
Construction of Fisheries Harbour at Harnai Taluka Dapoli District Ratnagiri
FIDF
221.34
Ratnagiri
8
Construction of Fisheries Harbour at Sakhari Nate Taluka Rajapur District Ratnagiri
FIDF
146.90
Ratnagiri
9
Development of Fishing Harbour at Satpati Near Palghar, Palghar District
FIDF
267.12
Palghar
Annexure-II
Fish Landing Centres Projects in Maharshtra
(Rs. in crore)
Sl. No.
Name of the Project
Scheme
Total Project Cost
District
1
Shiroda fish landing centre in Vengurla taluk
PMMSY
15.24
Ratnagiri-Sindhudurg
2
DandiMakrebag fish landing centre in Malvan taluk
PMMSY
4.52
Ratnagiri-Sindhudurg
3
Taramumbri fish landing centre in Deogad taluk
PMMSY
7.76
Ratnagiri-Sindhudurg
4
Dabhol fish landing centre in Dapoli taluk
PMMSY
9.39
Raigad
5
Korlai fish landing centre in Murud taluk
PMMSY
7.65
Raigad
6
Palshet fish landing centre in Guhagar taluk
PMMSY
8.34
Ratnagiri
7
Revdanda fish landing centre in Alibag taluk
PMMSY
45.96
Raigad
8
Asgoli fish landing centre in Guhagar taluk
PMMSY
8.83
Ratnagiri
9
Budhal fish landing centre in Guhagar taluk
PMMSY
6.57
Ratnagiri
This information was given by the Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal in a written reply to the Lok Sabha today.