Ministry of Law and Justice
APPROACHABLE JUDICIAL SYSTEM TO COMMON MAN
04 AUG 2023 3:56PM by PIB Delhi
The judiciary is an independent organ under the Indian Constitution. As such, the rules of practice and procedures governing appearance of litigants before the courts are framed by the courts themselves. The Supreme Court and High Courts, in exercise of the powers conferred on them under Article 145 and 225 of the Constitution of India respectively, make rules for regulating the Court’s practice and procedures. The Central Government has no direct role in the said matter.
The Central Government is fully committed to the independence of judiciary and constantly endeavors to provide a conducive environment to aid justice delivery. The Government has adopted a co-ordinated approach to assist judiciary in the task of dispensation of justice to the litigants, which, inter-alia, involves better infrastructure for courts, including computerization, increase in the strength of judicial officers / judges, policy and legislative measures in the areas prone to excessive litigation, and emphasis on human resource development. The details of the multiple steps taken by the Government are as under:-
1. Under the Centrally Sponsored Scheme for Judicial Infrastructure, funds are being released to States/UTs for construction of court halls, residential quarters for judicial officers, lawyers’ halls, toilet complexes and digital computer rooms that would ease the life of lawyers and litigants, thereby aiding justice delivery. As on date, Rs. 10035 crores have been released since the inception of the Centrally Sponsored Scheme (CSS) for Development of Infrastructure Facilities for the Judiciary in 1993-94. The number of court halls has increased from 15,818 as on 30.06.2014 to 21,365 as on 30.06.2023, and number of residential units has increased from 10,211 as on 30.06.2014 to 18,846 as on 30.06.2023, under this scheme.
2. Further under the e-Courts Mission Mode Project, information and communication technology (ICT) has been leveraged for IT enablement of district and subordinate courts. The number of computerised district & subordinate courts has increased to 18,735 so far. WAN connectivity has been provided to 99.4% of court complexes. Video conferencing facility has been enabled between 3,240 court complexes and 1,272 corresponding jails. 815 e-Sewa Kendras have been set up at court complexes to facilitate lawyers and litigants needing assistance ranging from case status, getting judgments/orders, court/case-related information, and efiling facilities. 22 virtual courts have been set up in 18 States/UTs. As on 31.05.2023, these courts have handled more than 3.113 crore cases and realized more than Rs. 408 crores in fines. E-courts Phase III is about to begin which intends to incorporate latest technology such Artificial Intelligence(AI) and Block chain to make justice delivery more robust, easy and accessible to all the stakeholders.
1. Government has been regularly filling up the vacancies in higher judiciary. From 01.05.2014 to 10.07.2023, 56 Judges were appointed in Supreme Court. 919 new Judges were appointed and 653 Additional Judges were made permanent in the High Courts. Sanctioned strength of Judges of High Courts has been increased from 906 in May, 2014 to 1114 currently. sanctioned and working strength of judicial officers in district and subordinate courts has increased as follow:
As on
Sanctioned Strength
Working Strength
31.12.2013
19,518
15,115
31.07.2023
25,246
19,858
However, filling up of vacancies in subordinate judiciary falls within the domain of the State Governments and high courts concerned.
1. In pursuance of a Resolution passed in Chief Justices’ Conference held in April, 2015, Arrears Committees have been set up in all 25 High Courts to clear cases pending for more than five years. Arrears Committees have been set up under District courts as well.
2. Under the aegis of the Fourteenth Finance Commission,the government has established Fast Track Courts for dealing with cases of heinous crimes; cases involving senior citizens, women, children etc. As on 31.05.2023, 832 Fast Track Courts are functional for heinous crimes, crimes against women, and children etc. To fast track criminal cases involving elected MPs / MLAs, ten (10) Special Courts are functional in nine (9) States/UTs. Further, the Central Government has approved a scheme for setting up 1023 Fast Track Special Courts (FTSCs) across the country for the expeditious disposal of pending cases of Rape under IPC and crimes under POCSO Act. As on date, 28 States/UTs have joined the scheme.
3. With a view to reduce pendency and unclogging of the courts, the Government has recently amended various laws like the Negotiable Instruments (Amendment) Act, 2018, the Commercial Courts (Amendment) Act, 2018, the Specific Relief (Amendment) Act, 2018, the Arbitration and Conciliation (Amendment) Act, 2019 and the Criminal Laws (Amendment) Act, 2018.
1. Alternate Dispute Resolution methods have been promoted whole heartedly. Accordingly, the Commercial Courts Act, 2015 was amended on 20th August, 2018 making Pre-institution Mediation and Settlement (PIMS) mandatory in case of commercial disputes. Amendment to the Arbitration and Conciliation Act, 1996 has been made by the Arbitration and Conciliation (Amendment) Act 2015 for expediting the speedy resolution of disputes by prescribing timelines.
2. Lok Adalat is an important Alternative Disputes Resolution Mechanism available to common people. It is a forum where the disputes/ cases pending in the court of law or at pre-litigation stage are settled/ compromised amicably. Under the Legal Services Authorities (LSA) Act, 1987, an award made by a Lok Adalat is deemed to be a decree of a civil court and is final and binding on all parties and no appeal lies against thereto before any court. Lok Adalat is not a permanent establishment. National Lok Adalats are organized simultaneously in all Taluks, Districts and High Courts on a pre-fixed date. The details of the case disposed off in Lok Adalats during the last three years are as under:-
Years
Pre-litigation Cases
Pending Cases
Grand Total
2021
72,06,294
55,81,743
1,27,88,037
2022
3,10,15,215
1,09,10,795
4,19,26,010
2023 (upto 17.06.2023)
3,00,11,291
61,88,686
3,61,99,977
Total
6,82,32,800
2,26,81,224
9,09,14,024
1. The Government launched the Tele-Law programme in 2017, which provided an effective and reliable e-interface platform connecting the needy and disadvantaged sections seeking legal advice and consultation with panel lawyers via video conferencing, telephone and chat facilities available at the Common Service Centres (CSCs) situated in Gram Panchayat and through Tele-Law mobile App.
*Percentage Wise break-up of Tele – Law Data
Till 28th Feb, 2023
Cases Registered
% Wise Break Up
Advice Enabled
% Wise Break Up
Gender Wise
Female
15,75,140
34.38
15,35,775
34.39
Male
30,06,772
65.62
29,30,601
65.61
Caste Category Wise
General
9,82,636
21.45
9,52,773
21.33
OBC
13,28,505
28.99
12,93,153
28.95
SC
14,88,971
32.50
14,53,283
32.54
ST
7,81,800
17.065
7,67,167
17.18
Total
45,81,912
44,66,376
1. Efforts have been made to institutionalize pro bono culture and pro bono lawyering the country. A technological framework has been put in place where advocates volunteering to give their time and services for pro bono work can register as Pro Bono Advocates on Nyaya Bandhu (Android & iOS and Apps). Nyaya Bandhu Services also available on UMANG Platform. Pro Bono Panel of advocates have been initiated in 21 High Courts at the State level. Pro Bono Clubs have been started in 69 select Laws Schools to instill Pro Bono culture in budding lawyers.
This information was given by the Minister of Law and Justice, Shri Arjun Ram Meghwal, in a written reply in Lok Sabha today.

ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
04 AUG 2023 3:56PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଙ୍ଗ । ଏହି ପ୍ରକାରରେ, ଅଦାଲତରେ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିବା ପାଇଁ ଅଭ୍ୟାସ ନିୟମ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅଦାଲତ ନିଜେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ୧୪୫ ଓ ୨୨୫ ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା କ୍ଷମତାର ବ୍ୟବହାର କରି ସୁପ୍ରିମ କୋର୍ଟ ଓ ହାଇକୋର୍ଟ ଅଦାଲତର ଅଭ୍ୟାସ ଓ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ନିୟମ ପ୍ରଣୟନ କରିଥାନ୍ତି । ଏହି ମାମଲାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ କୌଣସି ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭୂମିକା ନାହିଁ ।
ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ବାତାବରଣ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ନ୍ୟାୟପାଳିକାକୁ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟ ବ୍ୟତୀତ ଅଦାଲତ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି, କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ, ନ୍ୟାୟିକ ଅଧିକାରୀ/ ବିଚାରପତିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ବୃଦ୍ଧି, ଅତ୍ୟଧିକ ମାମଲା ପ୍ରବଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୀତି ଏବଂ ଆଇନଗର ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଏକାଧିକ ପଦକ୍ଷେପର ବିବରଣୀ ଏହି ପ୍ରକାରର ଅଟେ:-
୧. ନ୍ୟାୟିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ, କୋର୍ଟ ହଲ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ନ୍ୟାୟିକ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆବାସିକ କ୍ୱାର୍ଟର୍ସ, ଓକିଲହଲ, ଶୌଚାଳୟ ପରିସର ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ରୁମ୍ ଯାହା ଓକିଲ ଏବଂ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନରେ ସହାୟକ ହେବ । ନ୍ୟାୟପାଳିକା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସୁବିଧା ବିକାଶ ପାଇଁ ୧୯୯୩-୯୪ ମସିହାରେ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନା (ସିଏସଏସ)ର ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ଆଜି ସୁଦ୍ଧା ୧୦୦୩୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ୩୦.୦୬.୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା କୋର୍ଟ ହଲ ସଂଖ୍ୟା ୧୫,୮୧୮ ଥିବାବେଳେ ୩୦.୦୬.୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ୨୧,୩୬୫କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ଆବାସିକ ୟୁନିଟ ସଂଖ୍ୟା ୩୦.୦୬.୨୦୧୪ ସୁଦ୍ଧା ୧୦,୨୧୧ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୩୦.୦୬.୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ୧୮,୮୪୬କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
୨. ଏହାବ୍ୟତୀତ ଇ-କୋର୍ଟ ମିଶନ ମୋଡ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଅଧିନରେ, ଜିଲ୍ଲା ଓ ଅଧିନସ୍ତ ଅଦାଲତର ଆଇଟି ସକ୍ଷମତା ପାଇଁ ସୂଚନା ଓ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତି (ଆଇସିଟି)ର ଉପଯୋଗ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକୃତ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଅଧିନସ୍ତ ଅଦାଲତ ସଂଖ୍ୟା ୧୮,୭୩୫କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୯୯.୪ ପ୍ରତିଶତ ଅଦାଲତ ପରିସରରେ ଡବ୍ଲୁଏଏନ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ୩,୨୪୦ଟି ଅଦାଲତ ପରିସର ଏବଂ ୧,୨୭୨ଟି ଜେଲ ମଧ୍ୟରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ସୁବିଧା ସକ୍ଷମ କରାଯାଇଛି । କୋର୍ଟ ପରିସରରେ ୮୧୫ଟି ଇ-ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମାମଲାର ସ୍ଥିତି, ରାୟ/ଆଦେଶ ପାଇବା, ଅଦାଲତ / ମାମଲା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ଏବଂ ଇ-ଫାଇଲିଂ ସୁବିଧା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସହାୟତା ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଆଇନଜୀବୀ ଓ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ୧୮ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୨୨ଟି ଆଭାସୀ ଅଦାଲତ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ୩୧.୦୫.୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ଅଦାଲତମାନେ ୩,୧୧୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମାମଲା ପରିଚାଳନା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଟଙ୍କା ଆକାରରେ ମଧ୍ୟ ୪୦୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଜରିମାନା ଆଦାୟ କରିଛନ୍ତି । ଇ-କୋର୍ଟ ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ) ଏବଂ ବ୍ଲକ୍ ଚେନ ଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼, ସହଜ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ଉପକୃତ କରାଯିବ ।
୩. ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟପାଳିକାରେ ଖାଲି ପଡ଼ିଥିବା ପଦବୀଗୁଡ଼ିକୁ ସରକାର ନିୟମିତ ପୂରଣ କରୁଛନ୍ତି । ୦୧.୦୫.୨୦୧୪ରୁ ୧୦.୦୭.୨୦୨୩ ମଧ୍ୟରେ ସୁପ୍ରିମ କୋର୍ଟରେ ୫୬ ଜଣ ବିଚାରପତି ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ହାଇକୋର୍ଟରେ ୯୧୯ ଜଣ ନୂଆ ବିଚାରପତି ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୬୫୩ ଜଣ ଅତିରିକ୍ତ ବିଚାରପତିଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ କରାଯାଇଛି । ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ବିଚାରପତିଙ୍କ ସ୍ୱୀକୃତ ସଦସ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୧୪ ମେ’ ମାସରେ ୯୦୬ ଥିବାବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ୧୧୧୪ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଜିଲ୍ଲା ଓ ଅଧିନସ୍ତ ଅଦାଲତରେ ବିଚାର ବିଭାଗୀୟ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ମଞ୍ଜୁରୀପ୍ରାପ୍ତ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କ୍ଷମତା ସଂଖ୍ୟାରେ ନିମ୍ନାନୁସାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି:-
ତେବେ ଅଧିସ୍ତନ ନ୍ୟାୟପାଳିକାରେ ଖାଲି ପଡ଼ିଥିବା ପଦବୀ ପୂରଣ କରିବା ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ ହାଇକୋର୍ଟଙ୍କ ଅଧିନରେ ଆସୁଛି ।
୪. ୨୦୧୫ ଏପି୍ରଲ ମାସରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତିଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପାରିତ ସଂକଳ୍ପ ଅନୁଯାୟୀ ୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ବିଚାରାଧୀନ ଥିବା ମାମଲାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ୨୫ଟି ହାଇକୋର୍ଟରେ ବକେୟା କମିଟି ମାନ ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ଜିଲ୍ଲା ଅଦାଲତ ଅଧିନରେ ମଧ୍ୟ ବକେୟା କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଛି ।
୫. ଚତୁର୍ଦଶ ଅର୍ଥ କମିଶନଙ୍କ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ସରକାର, ଜଘନ୍ୟ ଅପରାଧ ମାମଲାର ଶୁଣାଣି ପାଇଁ ଫାଷ୍ଟଟ୍ରାକ କୋର୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି । ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ, ମହିଳା, ଶିଶୁ ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ମାମଲା ୩୧.୦୫.୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ଜଘନ୍ୟ ଅପରାଧ, ମହିଳା ଓ ଶିଶୁଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅପରାଧ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ୮୩୨ଟି ଫାଷ୍ଟଟ୍ରାକ କୋର୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ନିର୍ବାଚିତ ସାଂସଦ/ବିଧାୟକଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅପରାଧିକ ମାମଲାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ୯ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୧୦ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଦାଲତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆଇପିସି ଅଧିନରେ ଦୁଷ୍କର୍ମ ମାମଲା ଏବଂ ପୋକ୍ସୋ ଆଇନ ଅଧିନରେ ଅପରାଧର ତ୍ୱରିତ ସମାଧାନ ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ୧୦୨୩ ଫାଷ୍ଟଟ୍ରାକ ସ୍ପେଶାଲ କୋର୍ଟ (ଏଫଟିଏଫସି) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ଯୋଜନାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୨୮ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ।
୬. ଦୀର୍ଘଦିନରୁ ପଡ଼ି ରହିଥିବା ମାମଲାଗୁଡ଼ିକୁ କମ୍ କରିବା ଏବଂ ଅଦାଲତରେ ଆସୁଥିବା ବାଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ଉଦେଶ୍ୟରେ ସରକାର ନିକଟରେ ନେଗୋସିଏବଲ୍ ଇନଷ୍ଟ୍ରୁମେଣ୍ଟସ (ସଂଶୋଧନ) ଆଇନ ୨୦୧୮, ବାଣିଜି୍ୟକ ଅଦାଲତ (ସଂଶୋଧନ) ଆଇନ ୨୦୧୮, ନିର୍ଦିଷ୍ଟ ରିଲିଫ (ସଂଶୋଧନ) ଆଇନ ୨୦୧୮, ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଓ ବୁଝାମଣା (ସଂଶୋଧନ) ଆଇନ ୨୦୧୯ ଏବଂ ଅପରାଧିକ ଆଇନ (ସଂଶୋଧନ) ଆଇନ ୨୦୧୮ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ କରିଛନ୍ତି ।
୭. ବିକଳ୍ପ ବିବାଦ ସମାଧାନ ପଦ୍ଧତିକୁ ପୁରା ହୃଦୟରୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି । ତଦନୁଯାୟୀ ବାଣିଜି୍ୟକ ଅଦାଲତ ଅଧିନିୟମ ୨୦୧୫ରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବିବାଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାକ୍ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଏବଂ ସମାଧାନ (ପିଆଇଏମଏସ) ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଥିଲା । ସମୟସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରି ବିବାଦର ତ୍ୱରିତ ସମାଧାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଏବଂ ବୁଝାମଣା (ସଂଶୋଧନ) ଆଇନ, ୨୦୧୫ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଏବଂ ବୁଝାମଣା ଆଇନ ୧୯୯୬ରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି ।
୮. ଲୋକ ଅଦାଲତ ହେଉଛି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଳ୍ପ ବିବାଦ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯାହା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ । ଏହା ଏକ ମଞ୍ଚ ଯେଉଁଠାରେ ଅଦାଲତରେ କିମ୍ବା ପ୍ରାକ୍ ମାମଲା ସ୍ତରରେ ବିଚାରାଧୀନ ଥିବା ବିବାଦ/ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ଆପୋସ ବୁଝାମଣାରେ ସମାଧାନ/ ବୁଝାମଣା କରାଯାଏ । ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଲଇଏସ) ଅଧିନିୟମ ୧୯୮୭ ଅନୁଯାୟୀ ଲୋକ ଅଦାଲତ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଏକ ରାୟକୁ ସିଭିଲ ଅଦାଲତରେ ଆଦେଶ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ ଏବଂ ଏହା ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ପାଇଁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଏବଂ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଅଟେ ଏବଂ ଏହା ବିରୋଧରେ କୌଣସି ଅଦାଲତରେ ଆବେଦନ କରାଯାଏ ନାହିଁ । ଲୋକ ଅଦାଲତ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ନୂହେଁ । ପୂର୍ବ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ତାରିଖରେ ସମସ୍ତ ତାଲୁକ, ଜିଲ୍ଲା ଓ ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳରେ ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଜାତୀୟ ଲୋକ ଅଦାଲତ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥାଏ । ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକ ଅଦାଲତରେ ବିଚାରାଧୀନ ମାମଲାର ବିବରଣୀ ଏହି ପ୍ରକାରର ଅଟେ-
୯. ସରକାର ୨୦୧୭ ମସିହାରେ ଟେଲି- ଲ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଥିବା ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ଇଏସସିଏସ)ରେ ଉପଲବ୍ଧ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ, ଟେଲିଫୋନ ଏବଂ ଚାଟ୍ ସୁବିଧା ଏବଂ ଟେଲି- ଲ’ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଇନଗତ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଓକିଲଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ ଲୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଅସହାୟ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଇ-ଇଣ୍ଟରଫେସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ।
*ଟେଲି-ଲ’ଡାଟାର ପ୍ରତିଶତ ଭିତ୍ତିରେ ବିବରଣୀ
୧୦. ଦେଶରେ ପ୍ରୋ-ବୋନୋ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପ୍ରୋ-ବୋନୋ ଓକିଲଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ଏକ ବୈଷୟିକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଭାବରେ ପ୍ରୋ-ବୋନୋ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସମୟ ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଓକିଲମାନେ ନ୍ୟାୟ ବନ୍ଧୁ (ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ ଏବଂ ଆଇଓଏସ ଏବଂ ଆପ୍ସ)ରେ ପ୍ରୋ-ବୋନୋ ଆଡଭୋକେଟ୍ ଭାବରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିପାରିବେ । ନ୍ୟାୟ ବନ୍ଧୁ ସେବା ମଧ୍ୟ ଉମଙ୍ଗ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଉପଲବ୍ଧ । ରାଜ୍ୟସ୍ତରରେ ୨୧ଟି ହାଇକୋର୍ଟରେ ଆଇନଜୀବୀଙ୍କୁ ପ୍ରୋ-ବୋନୋ ପ୍ୟାନେଲ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଉଦୀୟମାନ ଆଇନଜୀବୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରୋ-ବୋନୋ ସଂସ୍କୃତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ୬୯ଟି ବଛାବଛା ଆଇନ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପ୍ରୋ-ବୋନୋ କ୍ଲବ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜ୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।