କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଚଳିତ ଋତୁରେ ଫସଲ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପୋଡ଼ି ପରିମାଣକୁ ଶୂନ୍ୟ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି: ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର
ଫସଲର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପୋଡ଼ିବା ଦ୍ୱାରା ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ବ୍ୟତୀତ ମୃତ୍ତିକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଉର୍ବରତା ଉପରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଚାଷ ଜମି ଉପରେ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ : ଶ୍ରୀ ତୋମାର
ଫସଲର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ଜାଳିବାର ପରିଚାଳନା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ
04 AUG 2023 11:38AM by PIB Bhubaneswar
ଚଳିତ ଋତୁରେ ଧାନ ଫସଲର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପୋଡ଼ିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଏନସିଟି ଦିଲ୍ଲୀ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର ଏବଂ ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଗତ କାଲି ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
ଏହି ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରତାପ ଶାହୀ, ପଞ୍ଜାବର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୁରମିତ୍ ସିଂ ଖୁଦିଆନ, ହରିୟାଣାର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୟ ପ୍ରକାଶ ଦଲାଲ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ଏନସିଟିର ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋପାଳ ରାୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହି ବୈଠକରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ଦିଲ୍ଲୀ ଏନସିଟି ଏବଂ ଆଇସିଏଆରର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ବୈଠକରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଚଳିତ ଋତୁରେ ଫସଲର ଅବଶେଷ ପୋଡ଼ିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଏବଂ ରଣନୀତି ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଫସଲର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ଗୁଡ଼ିକର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ପାଣ୍ଠିର ଉପଯୋଗ କରିବା, ଫସଲର ଅବଶେଷ ପରିଚାଳନା (ସିଆରଏମ) ଯନ୍ତ୍ରପାତିକୁ ଅମଳ ଋତୁ ପୂର୍ବରୁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଏବଂ ଆଇସିଏଆର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ସୂଚନା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ (ଆଇଇସି) କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସମ୍ପନ୍ନ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆ ଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗତ ୫ ବର୍ଷ ଧରି ଧାନ ଫସଲର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପୋଡ଼ିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ସଫଳ ହୋଇ ଆସୁଛି । ବାୟୁର ଗୁଣବତ୍ତା ପରିଚାଳନା ଆୟୋଗଙ୍କ ଭଳି ଏଜେନ୍ସି ଗୁଡ଼ିକର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ଦେଶର ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀ ଅଂଚଳରେ ଫସଲ ଅବଶେଷ ପୋଡ଼ିବା ଘଟଣା ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଧାନ ନଡ଼ାର ପୂର୍ବ ସ୍ଥିତି ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଯାହା ଶକ୍ତି, ବାୟୋ ମାସ୍ ଇତ୍ୟାଦି ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଶିଳ୍ପକୁ କଞ୍ଚାମାଲ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର ଧାନ ଫସଲର ଅବଶେଷ ପୋଡ଼ି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଦିଗରେ ଗମ୍ଭୀରତା ଦେଖାଇ ଥିବାରୁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଧାନ ଫସଲର ଅବଶେଷ ପୋଡ଼ିବା ଘଟଣା କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ତେବେ ଧାନ ଫସଲ ପୋଡ଼ିବା କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ଏହାର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରଦୂଷଣ ସହ ଜଡ଼ିତ ନୁହେଁ । ଏହା ମୃତ୍ତିକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଏହାର ଉର୍ବରତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପକାଇ ଚାଷ ଜମି ଉପରେ କ୍ଷତିକାରକ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି । ତେଣୁ, ଆମର ପ୍ରୟାସ ଉଭୟ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକ ମାନଙ୍କର ସର୍ବାଧିକ ସ୍ୱାର୍ଥରକ୍ଷା ହୋଇ ପାରିବ ।
ଚଳିତ ଋତୁରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଫସଲର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପୋଡ଼ିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା । ଭାରତ ସରକାର ୪ଟି ରାଜ୍ୟକୁ ସିଆରଏମ୍ ଯୋଜନାରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଠିକ୍ ସମୟରେ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଯୋଗାଇ ତା’ର ଉପଯୁକ୍ତ ଉପଯୋଗକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଇବା ଉଚିତ୍ । ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଗୁଡ଼ିକର ଉପଯୁକ୍ତ ଉପଯୋଗ ଓ ଜୈବ ବିଶୋଧନକାରୀର ବ୍ୟବହାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ଉପଯୁକ୍ତ ତଦାରଖର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ପୂର୍ବ - ସ୍ଥିତି ପରିଚାଳନା ମାଧ୍ୟମରେ ଧାନ ନଡ଼ାକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍ । ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଫସଲର ଅବଶେଷ ପୋଡ଼ିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । କୃଷି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ପରିଚାଳନା ଏଜେନ୍ସି (ଏଟିଏମ୍‌ଏ) ଭଳି ଏଜେନ୍ସି ଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Centre aims to work towards achieving zero stubble burning in current season: Shri Narendra Singh Tomar
Apart from air pollution, stubble burning also creates a detrimental effect on farm land by adversely affecting soil health and its fertility: Shri Tomar
Inter-Ministerial Meeting on issues of Management of Crop Residue Burning held
04 AUG 2023 11:38AM by PIB Delhi
A high level inter-Ministerial meeting was held yesterday under the co-chairmanship of Minister of Agriculture & Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar and Minister of Environment, Forest & Climate Change Shri Bhupender Yadav to review the preparedness of the States of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh and NCT of Delhi in preventing paddy stubble burning in the current season.
The high-level meeting was attended by Shri Surya Pratap Shahi Agriculture Minister, Govt. of UP, Shri Gurmeet Singh Khudian, Agriculture Minister of Punjab, Shri Jai Prakash Dalal, Agriculture Minister of Haryana and Shri Gopal Rai, Environment Minister of NCT of Delhi. Senior officers of Ministry of Agriculture, Ministry of Environment, Govt. of India and from the States of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, NCT of Delhi and ICAR were also present.
During the meeting, the States presented their action plan and strategies for preventing stubble burning in the current season. The States were advised to utilize the funds provided for crop residue management, make Crop Residue Management (CRM) machinery available well before harvesting season and carry out Information, Education and Communication (IEC) activities in collaboration with ICAR and other stakeholders to bring awareness amongst farmers against paddy stubble burning.
Speaking on the occasion, the Union Minister for Environment stated that efforts to prevent paddy stubble burning for the last five years is bearing good results. Due to the concerted efforts of agencies like Commission for Air Quality Management, burning instances in the States of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, NCT of Delhi has come down. There is a need to encourage ex situ management of paddy straw which will provide raw materials to the user industries like Power, bio mass etc.
The Minister for Agriculture Shri Narendra Singh Tomar congratulated all the stakeholders for the seriousness that they have shown in addressing the issue of paddy stubble burning. He observed that due to the efforts of all the stakeholders, the events of paddy stubble burning are continuously coming down. However, paddy stubble burning is not just related to pollution of Delhi and its adjoining areas. It is also creating a detrimental effect on the farm land by adversely affecting the soil health and its fertility. Hence, our efforts have to be both for fighting air pollution in Delhi and for protecting the soil health, thereby protecting the ultimate interests of our farmers.
The aim in the current season is to work towards achieving zero stubble burning. The Government of India is providing sufficient funds under CRM scheme to the four States and they must ensure proper utilization by providing machine to the farmers in a timely manner. There is a need for proper monitoring at the State level to ensure proper utilization of the machines and the use of bio-decomposer. The focus should also shift on using paddy straw for commercial purpose by way of ex situ management. Awareness creation to prevent stubble burning through various mechanisms needs to be stepped up. Agencies like Agriculture Technology Management Agencies (ATMA) needs to be used to their fullest potential.