Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Management Effectiveness Evaluation of Tiger Reserves: Final Report- 5th cycle
29 JUL 2023 2:31PM by PIB Delhi
Adopted from the framework of the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) World Commission on Protected Areas, Management Effectiveness Evaluation (MEE) has emerged as the most important tool to assist and improve the management perspectives of Tiger Reserves and their associated landscape connectivity. Tiger Reserves in India are one of the finest conservation models in the world, providing habitat for the preservation of biodiversity and the well-being of humans. They are also the prime destinations for nature-based tourism. Since its inception in 2006, MEE being jointly conducted by the National Tiger Conservation Authority (NTCA) and the Wildlife Institute of India (WII) has paved the path for a successful evaluation of national tiger conservation efforts.
India is the only nation in the world to have institutionalised and effectively completed five cycles of MEE of Tiger Reserves in the country. It has declared a network of 53 Tiger Reserves spread across 18 States covering an area of 75,796.83 sq km. Of these, a total of 51 Tiger Reserves have been independently evaluated through the MEE process in the fifth cycle of MEE of Tiger Reserves in 2022. Ten Independent Regional Expert Committees (RECs) were constituted and deputed in 10 different clusters of five tiger landscapes to evaluate the 51 Tiger Reserves of the country. Each team comprised a chairman and 2-3 members (retired IFS officers having experience in wildlife management, especially in the field of Tiger Reserve/ protected area management). In addition, a faculty member from the Wildlife Institute of India (WII) provided technical support in carrying out the exercise. As a part of the exercise, the independent expert teams visited all 51 Tiger Reserves for conducting MEE as per the prescribed assessment criteria and completed the MEE Score Card after cross-checking the supportive documents submitted by the Field Directors.
To bring about parity in the analysis of the diverse Tiger Reserves of the country and to guide the evaluators with respect to the assessments to be made, the criteria have been slightly refined since past cycles in the technical manual. For the assessment of each of the six elements of the MEE Framework, 33 criteria have been developed for the MEE of Tiger Reserves in India. A detailed matrix was developed and included as a part of the assessment to make the scoring more objective after assigning differential weightage to different criteria/indicators.
The scores of all 33 ‘criteria/indicators’ were pooled together for each of the 51 Tiger Reserves and a percentage rating was calculated for each Tiger Reserve. This interpretation classified the results into four categories based on the percentage of maximum possible score: 50-59% rated as ‘Fair’; 60-74% rated as ‘Good’; 75-89% rated as ‘Very Good’ and >= 90% rated as “Excellent”. Slight modification of these categories and the introduction of the category “Excellent” was done to accommodate substantial improvement (higher scores viz. >= 90%) made by the Tiger Reserves during 5th cycle of MEE. Care was taken to ensure that these categories are comparable with previous cycles of MEE, i.e., very good category of the previous cycles was split into two categories, viz., very good and excellent categories in this cycle.
Results of the fifth cycle of MEE of Tiger Reserves in 2022 indicate an overall mean score of 78.01% (ranging between 50% to 94%) for 51 Tiger Reserves.
A total of 12 Tiger Reserves have achieved ‘Excellent’’ category, followed by 21 Tiger Reserves in ‘Very Good’ category, 13 Tiger Reserves in ‘Good’ category and 5 Tiger Reserves in ‘Fair’ category.
The 5th cycle of MEE of Tiger Reserves has provided outstanding qualitative and quantitative insights into the operations of Tiger Reserve Network (TRN) in the country. The TRN possesses multiple 'Strengths' that must be maintained and even improved to achieve a higher level of excellence.
A detailed report was released by Union MoS Shri Ashwini Kumar Choubey in programme organised at the Corbett Tiger Reserve to celebrate the Global Tiger Day. In this program CM Uttarakhand and Union MOS Ministry of Defence and Ministry of Tourism Shri Ajay Bhatt also participated.
Table: Score and Rating of Individual Tiger Reserves
S. No.
State
Tiger Reserve
Category
1
Kerala
Periyar
Excellent
2
Madhya Pradesh
Satpura
3
Karnataka
Bandipur
4
Karnataka
Nagarhole
5
Madhya Pradesh
Kanha
6
Karnataka
Biligiri Ranganatha Swamy Temple
7
Tamil Nadu
Annamalai
8
Maharashtra
Pench
9
Karnataka
Bhadra
10
Karnataka
Kali (Dandeli-Anshi)
11
Odisha
Similipal
12
Tamil Nadu
Mudumalai
13
Madhya Pradesh
Pench (MP)
Very Good
14
Maharashtra
Tadoba-Andhari
15
Assam
Manas
16
Maharashtra
Melghat
17
Tamil Nadu
Sathyamanglam
18
Kerala
Parambikulam
19
Assam
Kaziranga
20
Maharashtra
Navegaon-Nagzira
21
Madhya Pradesh
Bandhavgarh
22
Madhya Pradesh
Panna
23
Tamil Nadu
Kalakad-Mundanthurai
24
Andhra Pradesh
NSTR
25
Uttar Pradesh
Dudhwa
26
Uttarakhand
Corbett
27
Maharashtra
Sahyadri
28
Telangana
Amrabad
29
Maharashtra
Bor
30
Arunachal Pradesh
Pakke
31
Bihar
Valmiki
32
West Bengal
Sundarbans
33
Odisha
Satkosia
34
Telangana
Kawal
Good
35
Rajasthan
Ranthambhore
36
Arunachal Pradesh
Kamlang
37
Madhya Pradesh
Sanjay -Dubri
38
Uttar Pradesh
Pilibhit
39
Chhattisgarh
Achanakmar
40
Uttarakhand
Rajaji
41
Assam
Orang
42
Jharkhand
Palamau
43
Rajasthan
Sariska
44
West Bengal
Buxa
45
Tamil Nadu
Srivilluputhur Megalamai
46
Rajasthan
Mukundra
47
Arunachal Pradesh
Namdapha
Fair
48
Chhattisgarh
Udanti-Sitanadi
49
Assam
Nameri
50
Chhattisgarh
Indravati
51
Mizoram
Dampa

ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବ୍ୟାଘ୍ର ସଂରକ୍ଷଣର ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ: 5ମ ଚକ୍ରର ଅନ୍ତିମ ରିପୋର୍ଟ
29 JUL 2023 2:31PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଘ (ଆଇୟୁସିଏନ୍), ସଂରକ୍ଷିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ବ ଆୟୋଗର ଢାଞ୍ଚାରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି, ପ୍ରବନ୍ଧନ ପ୍ରଭାବଶୀଳତା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ (ଏମଇଇ) ଟାଇଗର ରିଜର୍ଭ ଏବଂ ଏହାର ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍କେପ୍ କନେକ୍‌ଟିଭିଟିର ପରିଚାଳନା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସହାୟତା ଏବଂ ଉନ୍ନତି କରିବା ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଭାରତରେ ବ୍ୟାଘ୍ର ସଂରକ୍ଷଣ ଦୁନିଆଁରେ ଉନ୍ନତ ସଂରକ୍ଷଣ ମଡେଲ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଯାହା ଜୈବ ବିବିଧତାର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ବାସସ୍ଥାନ ଯୋଗାଇଥାଏ। ପ୍ରକୃତି ଆଧାରିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥଳ ଅଟେ। 2006 ରେ ଏହାର ସ୍ଥାପନା ପରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଘ୍ର ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଟିସିଏ) ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବନ୍ୟଜୀବ ସଂସ୍ଥାନ (ଡବ୍ଲୁଆଇଆଇ) ଦ୍ବାରା ସଂଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ଆୟୋଜିତ କରାଯାଉଥିବା ଏମଇଇ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଘ୍ର ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାକୁ ସଫଳ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି।
ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ବର ଏକମାତ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ଯିଏକି ଦେଶରେ ବ୍ୟାଘ୍ର ସଂରକ୍ଷଣର ପାଞ୍ଚଟି ଚକ୍ରକୁ ସଂସ୍ଥାପିତ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସମାପ୍ତ କରିଛି। ଏହା 18 ଟି ରାଜ୍ୟରେ ବ୍ୟାପିଥିବା 53 ଟି ଟାଇଗର ରିଜର୍ଭର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ଘୋଷଣା କରିଛି ଯାହା 75,796.83 ବର୍ଗ କିମି ଅଟେ | ଏଥିମଧ୍ୟରୁ 2022 ମସିହାରେ ଟାଇଗର ରିଜର୍ଭର ଏମଇଇ ର ପଞ୍ଚମ ଚକ୍ରରେ ଏମଇଇ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ମୋଟ 51 ଟି ବ୍ୟାଘ୍ର ରିଜର୍ଭକୁ ସ୍ବାଧୀନ ଭାବରେ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇଛି। ଦେଶର 51 ଟି ବ୍ୟାଘ୍ର ସଂରକ୍ଷଣର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦଳରେ ଜଣେ ଚେୟାରମ୍ୟାନ୍ ଏବଂ 2-3- ସଦସ୍ୟ ରହିଥିଲେ (ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ପରିଚାଳନାରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଭାବରେ ବ୍ୟାଘ୍ର ରିଜର୍ଭ / ସଂରକ୍ଷିତ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିବା ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ଆଇଏଫଏସ ଅଧିକାରୀ)। ଏଥିସହ ୱାଇଲ୍ଡ ଲାଇଫ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଡବ୍ଲୁଆଇଆଇ) ର ଜଣେ ଅଧ୍ୟାପକ ଏହି ବ୍ୟାୟାମ କରିବା ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ବ୍ୟାୟାମର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ନିରପେକ୍ଷ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଦଳ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ ଏମଇଇ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସମସ୍ତ 51 ଟାଇଗର ରିଜର୍ଭ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଫିଲ୍ଡ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା ସହାୟକ ଦଲିଲଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ରସ୍ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପରେ ଏମଇଇ ସ୍କୋର କାର୍ଡ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟାଘ୍ର ରିଜର୍ଭଗୁଡିକର ବିଶ୍ଳେଷଣରେ ସମାନତା ଆଣିବା ଏବଂ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନଗୁଡିକ ସହିତ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନକାରୀଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ, ବୈଷୟିକ ମାନୁଆଲରେ ଅତୀତର ଚକ୍ର ପରଠାରୁ ଏହି ମାନଦଣ୍ଡ ସାମାନ୍ୟ ପରିଶୋଧିତ ହୋଇଛି। ଏମଇଇ ଫ୍ରେମୱାର୍କର ଛଅଟି ଉପାଦାନର ପ୍ରତ୍ୟେକର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପାଇଁ, ଭାରତରେ ଟାଇଗର ରିଜର୍ଭର ଏମଇଇ ପାଇଁ 33 ଟି ମାନଦଣ୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି | ବିଭିନ୍ନ ମାନଦଣ୍ଡ / ସୂଚକକୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଓଜନ ନ୍ୟସ୍ତ କରିବା ପରେ ସ୍କୋରିଂକୁ ଅଧିକ ଅବଜେକ୍ଟିଭ୍ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ମ୍ୟାଟ୍ରିକ୍ସ ବିକଶିତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା |
ସମସ୍ତ 33 ଟି ‘ମାନଦଣ୍ଡ / ସୂଚକ’ର ସ୍କୋରଗୁଡିକ 51 ଟି ବ୍ୟାଘ୍ର ରିଜର୍ଭ ପାଇଁ ଏକତ୍ର କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟାଇଗର ରିଜର୍ଭ ପାଇଁ ଶତକଡ଼ା ମୂଲ୍ୟାୟନ ଗଣନା କରାଯାଇଥିଲା | ଏହି ବ୍ୟାଖ୍ୟା ସର୍ବାଧିକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସ୍କୋରର ଶତକଡ଼ା ଉପରେ ଆଧାର କରି ଫଳାଫଳକୁ ଚାରୋଟି ଶ୍ରେଣୀରେ ବିଭକ୍ତ କରିଛି: 50-59% ‘ଉନ୍ନତ’ ଭାବରେ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କିତ ହୋଇଛି; 60-74% ‘ଭଲ’ ଭାବରେ ମୂଲ୍ୟାୟନ କରାଯାଇଛି; 75-89% ‘ବହୁତ ଭଲ’ ଏବଂ> = 90% “ଉତ୍କୃଷ୍ଟ” ଭାବରେ ମୂଲ୍ୟାୟନ କରାଯାଇଛି | ଏହି ବର୍ଗଗୁଡିକର ସାମାନ୍ୟ ରୂପାନ୍ତର ଏବଂ ଏମଇଇ ର 5 ମ ଚକ୍ର ସମୟରେ ଟାଇଗର ରିଜର୍ଭ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ବହୁ ଉନ୍ନତି (ଉଚ୍ଚ ସ୍କୋରଗୁଡିକ> = 90%) ରହିବା ପାଇଁ “ଉତ୍କୃଷ୍ଟ” ବର୍ଗର ପରିଚୟ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ବର୍ଗଗୁଡିକ ଏମଇଇ ର ପୂର୍ବ ଚକ୍ର ସହିତ ତୁଳନାତ୍ମକ ବୋଲି ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଯତ୍ନ ନିଆଯାଇଥିଲା, ଯଥା, ପୂର୍ବ ଚକ୍ରଗୁଡିକର ବହୁତ ଭଲ ବର୍ଗକୁ ଦୁଇଟି ଶ୍ରେଣୀରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯଥା, ଏହି ଚକ୍ରରେ ବହୁତ ଭଲ ଏବଂ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଶ୍ରେଣୀ |
2022 ରେ ଟାଇଗର ରିଜର୍ଭର ଏମଇଇ ର ପଞ୍ଚମ ଚକ୍ରର ଫଳାଫଳଗୁଡିକ 51 ବ୍ୟାଘ୍ର ରିଜର୍ଭ ପାଇଁ 78.01% (50% ରୁ 94% ମଧ୍ୟରେ) ର ମୋଟ ସ୍କୋର ସୂଚାଇଥାଏ |
ସମୁଦାୟ 12 ଟି ବ୍ୟାଘ୍ର ରିଜର୍ଭ ‘ଉତ୍କୃଷ୍ଟ’ ଶ୍ରେଣୀ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ତାପରେ ‘ବହୁତ ଭଲ’ ବର୍ଗରେ 21 ଟି ଟାଇଗର ରିଜର୍ଭ, ‘ଭଲ’ ବର୍ଗରେ 13 ଟି ଟାଇଗର ରିଜର୍ଭ ଏବଂ ‘ମେଳା’ ବର୍ଗରେ 5 ଟି ଟାଇଗର ରିଜର୍ଭ |
ବ୍ୟାଘ୍ର ରିଜର୍ଭର ଏମଇଇ ର 5ମ ଚକ୍ର ଦେଶରେ ବ୍ୟାଘ୍ର ରିଜର୍ଭ ନେଟୱାର୍କ (ଟିଆରଏନ୍) ର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଗୁଣାତ୍ମକ ଏବଂ ପ୍ରାମଣିକ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଟିଆରଏନ ଏକାଧିକ 'ଶକ୍ତି' ଧାରଣ କରେ ଯାହା ଏକ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରର ଉତ୍କର୍ଷତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଗ୍ଲୋବାଲ ବ୍ୟାଘ୍ର ଦିବସ ପାଳନ ପାଇଁ କର୍ବେଟ ଟାଇଗର ରିଜର୍ଭରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ କୁମାର ଚୌବେଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ବିସ୍ତୃତ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ମୁଖ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରୁ ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ଭଟ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଟେବୁଲ୍ : ବ୍ୟାଘ୍ର ସଂରକ୍ଷଣର ସ୍କୋର ଓ ରେଟିଂ