Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
12492430 farmers benefitted from paddy procurement during KMS 2022-23
846.38 LMT paddy procured in KMS 2022-23
26 JUL 2023 3:04PM by PIB Delhi
The number of farmers, State-wise, who have been benefitted from the paddy procurement at MSP for Central Pool during KMS 2022-23 is at Annexure-I.
Procurement depends not only upon production but also upon other multiple factors like marketable surplus, MSP, prevailing market rate, demand & supply situation and participation of private traders etc.
Details of paddy procurement for last 5 years is at Annexure-II.
The following steps are taken to improve paddy procurement in the country:
(i) The estimates for procurement of paddy are finalized by Government of India in consultation with State Governments and FCI, before the commencement of each marketing season based upon estimated production, marketable surplus and agricultural crop pattern.
(ii) Procurement centres are opened by respective State Government Agencies/ FCI taking into account the production, marketable surplus, convenience of farmers and availability of other logistics / infrastructure such as storage and transportation etc. Large number of temporary purchase centres in addition to the existing Mandis and depots/godowns have also been established at key points for the convenience of the farmers.
(iii) Farmers are made aware of the quality specifications and purchase system etc. to facilitate them to bring their produce conforming to the specifications.
(iv) FCI and all the procuring States have developed their own Online Procurement System to ensure transparency and convenience to the farmers through proper registration and monitoring of actual procurement.
(v) Through e-procurement module deployed by procuring agencies, farmers get latest/updated information regarding MSP declared, nearest purchase centre, date on which the farmer has to bring his produce to the purchase centre etc. This facilitates delivery of stock by the farmers and enables them to deliver stock conveniently in the mandi.
(vi) “One Nation, One MSP through DBT” implemented across the country from RMS 2021-22 onwards. Payment of MSP has been ensured directly into farmers' account. DBT eliminated fictitious farmers and reduced the diversion and duplication of payment as payment is being made directly to farmer's bank account. DBT of MSP has brought in responsibility, transparency, real time monitoring and reduction in pilferage in the system.
Annexure-I
Statewise Number of Farmers Benefited from Paddy Procurement
S. No.
STATES/ UTs
KMS 2022-23*
1
Andhra Pradesh
691763
2
Telangana
2015744
3
Assam
61152
4
Bihar
577064
5
Chandigarh
1404
6
Chhattisgarh
2047842
7
Gujarat
28357
8
Haryana
282725
9
Himachal Pradesh
3407
10
Jharkhand
31855
11
Jammu & Kashmir
6549
12
Karnataka
7646
13
Kerala
249598
14
Madhya Pradesh
645384
15
Maharashtra
516838
16
Odisha
1710773
17
Puducherry
28
18
Punjab
903942
19
Tripura
20176
20
Tamilnadu
535008
21
Uttar Pradesh
940231
22
Uttrakhand
58038
23
West bengal
1156906
Total
12492430
* Position upto 18.07.2023
Annexure-II
STATE-WISE DETAILS OF PROCUREMENT OF PADDY DURING LAST 5 YEARS
Fig. in LMT
STATES
KMS
2018-19
KMS 2019-20
KMS 2020-21
KMS 2021-22
KMS
2022-23*
ANDHRA PRADESH
71.73
82.58
84.57
66.58
42.30
TELANGANA
77.46
111.26
141.09
110.35
131.78
ASSAM
1.53
3.15
2.12
5.66
5.93
BIHAR
14.16
20.02
35.59
44.90
42.05
CHANDIGARH
0.19
0.22
0.28
0.27
0.19
CHHATISGARH
58.40
74.86
71.07
92.01
87.53
GUJARAT
0.14
0.21
1.10
1.22
1.77
HARYANA
58.83
64.28
56.55
55.32
59.36
HIMACHAL PRADESH
0.00
0.00
0.00
0.28
0.14
JHARKHAND
2.28
3.80
6.29
7.53
1.73
JAMMU & KASHMIR
0.14
0.15
0.38
0.41
0.33
KARNATAKA
0.88
0.61
2.06
2.19
0.21
KERALA
6.94
7.10
7.65
7.48
7.31
MADHYA PRADESH
20.82
25.97
37.27
45.83
46.16
MAHARASHTRA
8.66
17.42
18.99
18.32
18.47
ODISHA
65.41
70.57
77.33
71.04
79.16
PUNJAB
169.16
162.33
202.82
187.28
182.11
RAJASTHAN
0.00
0.00
0.00
0.07
0.00
TRIPURA
0.10
0.21
0.24
0.58
0.42
TAMIL NADU
19.03
32.41
44.90
27.58
30.61
UTTAR PRADESH
48.25
56.57
66.84
65.53
65.50
UTTRAKHAND
6.89
10.18
10.72
11.56
8.96
WEST BENGAL
29.11
27.03
27.79
35.31
34.36
TOTAL
660.11
770.93
895.65
857.30
846.38
* Position upto 18.07.2023
Fig of Puducherry are included in Tamil Nadu
This information was given by the Minister of State for Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution Ms. Sadhvi Niranjan Jyoti in a written reply today in the Lok Sabha.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
KMS 2022-23 মনুংদা ফৌ লৈশিনবগী থৌওংদা লৌমী 12492430না কান্নবা ফংনখি
KMS 2022-23দা ফৌ 846.38 LMT লৈশিনবা ঙমখি
26 JUL 2023 3:04PM by PIB Imphal
KMS 2022-23গী মনুংদা সেন্ত্রেল পুলগীদমক্তা MSPদা ফৌ লৈশিনবগী থৌওংদা কান্নবা ফংখিবা লৌমী, রাজ্যশিংগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর-Iদা পীরি।
পোৎ লৈশিনবা হায়বসি পোৎ পুথোকপখক্তা নত্তনা মার্কেত তৌবা য়াবা অহেনবা পোত্থোক, মার্কেত্তা হৌজিক চৎনরিবা মমল, দিমান্দ অমসুং সপ্লাইগী ফিভম অমসুং লন্নাই ত্রেদরশিংনা শরুক য়াবগী অতোপ্পা হীরম কয়াগী মখাসু পোল্লি।
মমাংগী চহি 5তা ফৌ লৈশিনখিবগী অকুপ্পা মরোল অসি এনেক্সর-IIদা পীরি।
লৈবাক অসিদা পাংথোক্লিবা ফৌ লৈবগী থৌওং হেন্না ফগৎহন্নবা মখাগী খোঙথাংশিং অসি লৌখৎলেঃ
1. প্রদক্সনগী ইস্তিমেত, মার্কেত তৌবা য়াবা অহেনবা পোত্থোক অমসুং এগ্রিকলচরেল ক্রোপ পেত্তর্নগী মখা পোন্দুনা পোৎ-চৈ লৈবগী কুমজা হৌদ্রিঙৈগী মমাংদা ভারত সরকারনা রাজ্য সরকার অমসুং FCIগা তানদুনা ফৌ লৈবগী ইস্তিমেত হান্না শেমদোকই।
2. প্রদক্সন, মার্কেত তৌবা য়াবা অহেনবা পোত্থোক, লৌমীশিংগী খুদোং চাবা অমসুং পোৎ-থম্ফম অমসুং পুথোক-পুশিন তৌবগুম্বা লোজিস্তিক্স/ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংবগী ৱাফম খন্নরবা তুংদা পোৎ লৈফমশিং অসি মরী লৈনবা রাজ্য সরকারগী এজেন্সী/FCIনা হাংদোকই। লৌমীশিংগী খুদোং চানবগীদমক্তা তেম্পোরেরী পর্চেজ সেন্তর কয়া হান্নদগী লৈরবা মন্দী অমসুং দীপো/গোদাউনশিংগী মথক্তা অমুক হেন্না হাপচিনখ্রে।
3. লৌমীশিংনা অখন্নবা কাঙলোন ইলহন্দুনা মখোয়গী পোত্থোক পুথোক্লকপদা তেংবাংনবগীদমক্তা ক্বালিতী স্পিসিফিকেসন অমসুং পর্চেজ সীস্তেম কয়া লৌমীশিংদা খঙহল্লি।
4. মওং-মরিল নাইনা রেজিস্তর তৌহনবা অমসুং তসেংবা প্রোক্যুর্মেন্ত মোনিতর তৌবগী খুত্থাংদা লৌমীশিংদা নুং-পান ফাওনা উহন্নবা অমসুং খুদোংচাবা ফংহন্নবা FCI অমসুং পোত লৈরিবা রাজ্যশিংনা মশাগী ওনলাইন প্রোক্যুর্মেন্ত সীস্তেম শাজরে।
5. পোৎ লৈরিবা এজেন্সীশিংনা শিজিন্নরিবা ই-প্রোক্যুর্মেন্ত মোদ্যুলগী খুত্থাংদা, লৌমীশিংনা খ্বাইদগী নৌবা MSP, অনকপা পোৎ লৈফম, লৌমীশিংনা মশাগী পোত্থোক পোৎ লৈফমদা পুদুনা লাকপগী নুমিৎনচিংবা খ্বাইদগী নৌবা নত্ত্রগা অপদেত তৌরবা ই-পাউ ফংই। মসিনা লৌমীশিংনা মন্দিদা মখোয়গী পোত্থোক মতম চানা য়ৌহনবদা তেংবাংই।
6. লৈবাক শিনবা থুংবদা RMS 2021-22দগী হৌদুনা “ৱান নেসন, ৱান MSP থ্রু DBT” চৎনবা হৌখ্রে। MSP অসিসু লৌমীশিংগী একাউন্ততা হকথেংননা হাপ্লে। DBTনা ভাপ্না শাবা লৌমী লৈহন্দ্রে অমসুং মরক্কী মীওইসু লৈহন্দ্রে। MSPবু DBT তৌবদগী মরী লৈনবা পথাপশিংদা নুং-পান ফাওনা উবা, রীএল তাইম মোনিতরিং লৈহনবগা লোয়ননা মশাগী থৌদাংসু খঙহল্লে, অদুগা পথাপ অসিগী মনুংদা য়ুবগী থৌওংসু হন্থহল্লে।
এনেক্সর-I
ফৌ লৈবগী থৌওংদগী কান্নবা ফংলবা রাজ্যশিং
মথং মনাও
রাজ্য/ UT
KMS 2022-23*
1
অন্ধ্র প্রদেশ
691763
2
তেলেঙ্গানা
2015744
3
অসমীয়া
61152
4
বিহার
577064
5
চণ্ডীগড়
1404
6
ছত্তিশগড়
2047842
7
গুজরাট
28357
8
হরিয়ানা
282725
9
হিমাচল প্রদেশ
3407
10
ঝাড়খণ্ড
31855
11
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
6549
12
কর্ণাটক
7646
13
কেরালা
249598
14
মধ্য প্রদেশ
645384
15
মহারাষ্ট্র
516838
16
ওড়িশা
1710773
17
পন্ডিচেরি
28
18
পাঞ্জাব
903942
19
ত্রিপুরা
20176
20
তামিলনাড়ু
535008
21
উত্তর প্রদেশ
940231
22
উত্তরাখণ্ড
58038
23
নোংচুপ বেঙ্গল
1156906
অপুনবা
12492430
* 18.07.2023 ফাওবগী ফিভম
এনেক্সর-II
মমাংগী চহি 5তা ফৌ লৈবগী রাজ্যশিংগী ওইবা অকুপ্পা মরোল
LMTদা ওইবা ফিগর
রাজ্য
KMS
2018-19
KMS 2019-20
KMS 2020-21
KMS 2021-22
KMS
2022-23*
অন্ধ্র প্রদেশ
71.73
82.58
84.57
66.58
42.30
তেলাঙ্গানা
77.46
111.26
141.09
110.35
131.78
অসম
1.53
3.15
2.12
5.66
5.93
বিহার
14.16
20.02
35.59
44.90
42.05
চণ্ডীগর
0.19
0.22
0.28
0.27
0.19
ছত্তিশগর
58.40
74.86
71.07
92.01
87.53
গুজরাত
0.14
0.21
1.10
1.22
1.77
হরিয়ানা
58.83
64.28
56.55
55.32
59.36
হিমাচল প্রদেশ
0.00
0.00
0.00
0.28
0.14
ঝাড়খণ্ড
2.28
3.80
6.29
7.53
1.73
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
0.14
0.15
0.38
0.41
0.33
কর্ণাটক
0.88
0.61
2.06
2.19
0.21
কেরালা
6.94
7.10
7.65
7.48
7.31
মধ্য প্রদেশ
20.82
25.97
37.27
45.83
46.16
মহারাষ্ট্র
8.66
17.42
18.99
18.32
18.47
ওডিশা
65.41
70.57
77.33
71.04
79.16
পাঞ্জাব
169.16
162.33
202.82
187.28
182.11
রাজস্থান
0.00
0.00
0.00
0.07
0.00
ত্রিপুরা
0.10
0.21
0.24
0.58
0.42
তামিলনাড়ু
19.03
32.41
44.90
27.58
30.61
উত্তর প্রদেশ
48.25
56.57
66.84
65.53
65.50
উত্তরাখণ্ড
6.89
10.18
10.72
11.56
8.96
নোংচুপ বেঙ্গল
29.11
27.03
27.79
35.31
34.36
অপুনবা
660.11
770.93
895.65
857.30
846.38
* 18.07.2023 ফাওবগী ফিভম
পুদুচেরীগী ফিগর অসি তমিল নাদুগী মনুং চনহল্লে
ৱাফম অসি কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, শুকুমারী সাধভী নিরঞ্জন জ্যোতীনা লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।