সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
নশা মুক্ত ভারত অভিয়ান
অহানবা কমপ্রেহেন্সিপ নেসনেল সর্ভেদগী ফংলকপশিং অমসুং নার্কোতিক্স কন্ত্রোল বিউরোদগী ফংবা ই-পাউশিংদগী য়ুম্ফম ওইরগা মশক খঙলবা খুদোংথিনিঙাই ওইবা জিলা ৩৭২দা সোসিএল জর্জতিস অমসুং ইম্পৱারমেন্ত মিনিস্ত্রিনা নশা মুক্ত ভারত অভিয়ান হৌদোক্লে
25 JUL 2023 5:08PM by PIB Imphal
হৌখিবা চহি অহুমদা নেসনেল এক্সন প্লান ফোর দ্রগ দিমান্দ রিদক্সন( এন এ পি দি দি আর)গী মখাদা অপুনবা কাইথোকখিবা শেনফম, থাদোকখিবা অমসুং শীজিন্নখিবা ফন্দশিং অমসুং রাজ্য/য়ু.তিদা থাদোকখিবা শেনফমশিং এন্নেক্সরদা য়াওরে।
ওগস্ত ১৫,২০২০দা নশা মুক্তা ভারত অভিয়ান(এন এম বি এ) হৌদোকখি অমসুং হৌজিক খুদোংথিনিঙাই ওইবা জিলা ৩৭২দা থবক পায়খৎলি। হৌজিক নশা মুক্তা ভারত অভিয়ান থবক ওইনা পায়খৎলিবা রাজ্য/য়ু.তিগী জিলাশিং মশিং মখাদা পীরি:-
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
নশা মুক্তা ভারত অভিয়ান
1
অন্ধ্র প্রদেস
8
2
অরুনাচল প্রদেস
10
3
দামন অমসুং দিয়ু
3
4
গুজরাত
13
5
হরিয়ানা
14
6
হিমাচল প্রদেস
6
7
মধ্য প্রদেস
19
8
মহারাস্ত্রা
10
9
মনিপুর
10
10
মিজোরম
6
11
নাগালেন্দ
6
12
দিল্লিগী এন.সি.তি
11
13
ওরিসা
15
14
পঞ্জাব
19
15
সিক্কিম
6
16
তেলঙ্গানা
8
17
উত্তর প্রদেস
38
18
বিহার
15
19
চান্দিগর
1
20
ছতিসগর
6
21
গৱা
2
22
জম্মু অমসুং কাস্মির
20
23
ঝারখন্দ
14
24
কর্নাতকা
10
25
কেরলা
8
26
মেঘায়ল
6
27
রাজস্থান
34
28
তামিল নাদু
10
29
ত্রিপুরা
8
30
উত্তরখন্দ
12
31
নোংচুপ বেঙ্গল
8
32
পুদুচেরি
1
33
লাদাখ
1
34
অসাম
14
অপুনবা
372
অহানবা কমপ্রেহেন্সিপ নেসনেল সর্ভেদগী ফংলকপশিং অমসুং নার্কোতিক্স কন্ত্রোল বিউরোদগী ফংবা ই-পাউশিংদগী য়ুম্ফম ওইরগা মশক খঙলবা খুদোংথিনিঙাই ওইবা জিলা ৩৭২দা সোসিএল জর্জতিস অমসুং ইম্পৱারমেন্ত মিনিস্ত্রিনা নশা মুক্ত ভারত অভিয়ান হৌদোক্লে। অভিয়ান অসিগী পান্দমদি নহারোলশিং, নুপীশিং, অঙাংশিংদা পোৎলমশিং লান্না শীজিন্নবগী অমাংবশিং খঙহনবনি অমসুং অভিয়ান অসিনা অৱাংবা থাক্কী মহৈলোয়শঙশিং, য়ুনিভর্সিতি কেম্পসশিং, স্কুলশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি অমসুং অভিয়ান অসিদা মীয়াম শরুক য়াহন্নবা থবক পায়খৎলি।
1. নহারোল করোর ৩.৩৪ অমসুং নুপী করোর ২.২২ য়াওনা মীওই করোর ১০.৪৭দা ময়াই কাবা পোৎলমশিং শীজিন্নবগী মতাংদা ৱাখল তাহন্নবা থবক কয়া পায়খৎলে।
2. মহৈলোয়শঙ লাখ ৩.২৩ রোম শরুক য়াদুনা লৈবাক অসিগী অঙাংশিং অমসুং নহারোলশিংদা অভিয়ানগী পাউজেল য়ৌহল্লে।
3. মাস্তর ভোলুন্তিয়ার ৮,০০০ মশক খঙদোক্লে অমসুং ত্রেনিং পীরে।
4. অভিয়ানগী ওফিসিএল সোসিএল মেদিয়া একাউন্তশিংগী খুৎথাংদা ত্বিৎতর, ফেসবুক অমসুং ইন্সতাগ্রামদা ৱাখল তাহনবগী থবক পায়খৎলে।
5. এন.এম.বি.এগী থবকশিং দেতা খোমজিন্নবা এন.এম.বি.এ মোবাইল এপ্লিকেসন শেম্লে অমসুং এন.এম.বি.এ দাসবোর্দতা জিলা, রাজ্য অমসুং নেসনেলগী থাক য়াওরে।
6. অভিয়ানগী মরমদা এন.এম.বি.এগী ৱেবসাইত্তা Website (http://nmba.dosje.gov.in) অকুপ্পা মরোলশিং য়াওরে
7. মহৈলোয়শঙ ৯৯,৫৯৫গী মহৈরোয় করোর ১.৬৭না ময়াই কাবা চীঞ্জাক শীজিন্নদনবা ৱাশক লৌখ্রে।
8. অভিয়ান অসি শৌগৎনবা অমসুং মীয়াম ৱাখল তাহনবগী থবকশিং পাংথোক্নবা আর্ত ওফ লিভিং, ব্রাহ্মা কুমারিস অমসুং সান্ত নিরানকারি মিসিনগুম্বা লুপশিংগা এম.ও.য়ুশিং খুৎয়েক পীনরে।
এন.এ.পি.দি.দি.আরগী মখাদা হৌখিবা চহি অহুমদা মিনিস্ত্রিদা পীখিবা অমসুং শীজিন্নখিবা শেনফমশিং
সেরিএল নম্বর
শেনবা চহি
কাইথোকখিবা শেনফম(আর ই)
(লুপা করোর)
শীজিন্নখিবা শেনফম
(লুপা করোর)
1
2020-21
150
149.34
2
2021-22
200
90.93
3
2022-23
200
97.51
এন.এ.পি.দি.দি.আরগী মখাদা রাজ্যশিংদা থাদখিবা শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
(লুপা করোর)
S.No.
রাজ্য/য়ু.তি মমিং
শেনবা চহি ২০২০-২১
শেনবা চহি ২০২১-২২
শেনবা চহি ২০২২-২৩
1
অন্ধ্র প্রদেস
7.65
3.12
3.99
2
অন্দমান-নিকোবর ইথৎশিং
0
0
0
3
অরুনাচল প্রদেস
0
0
0.05
4
অসাম
6.69
5.24
4.37
5
বিহার
3.97
2.05
1.84
6
চান্দিগর
0.16
0.27
0
7
ছতিসগর
0.88
0.86
1.29
8
দাদ্রা অমসুং নগর হাভেলি
0
0
0
9
দামন অমসুং দিয়ু
0.18
0.2
0.24
10
দিল্লি
3.92
4.37
3.47
11
গৱা
0
0
0
12
গুজরাত
1.7
2.35
2.53
13
হরিয়ানা
2.47
1.98
2.03
14
হিমাচল প্রদেস
0.4
1.29
0.91
15
জম্মু অমসুং কাস্মির
0.84
0.46
2.37
16
ঝারখন্দ
0.39
0.19
0.24
17
কর্নাতকা
9.22
7.67
9.00
18
কেরলা
5.96
3.62
3.54
19
লাদাখ
0
0
0
20
লক্ষদিপ
0
0
0
21
মধ্য প্রদেস
4.8
2.84
3.50
22
মহারাস্ত্রা
17.9
8.77
9.88
23
মনিপুর
6.34
7.2
8.00
24
মেঘালয়
0.12
0
0.25
25
মিজোরম
2.17
1.95
2.25
26
নাগালেন্দ
1.4
1.97
1.19
27
ওরিসা
10.66
10.07
9.31
28
পুদুচেরি
0.66
0.22
0.43
29
পঞ্জাব
1.55
1.08
1.01
30
রাজস্থান
6.59
3.74
4.87
31
সিক্কিম
0.42
0.46
0.19
32
তামিল নাদু
5.66
4.95
5.19
33
তেলঙ্গানা
2.45
2.32
2.49
34
ত্রিপুরা
0.08
0.08
0.14
35
উত্তর প্রদেস
10.49
6.09
4.97
36
উত্তরখন্দ
0.39
1.28
1.63
37
নোংচুপ বেঙ্গল
2.14
2.43
2.43
এন.এ.পি.দি.দি.আরগী মখাদা অতোপ্পা প্রোজেকশিং
31.1
1.81
3.92
অপুনবা
149.35
90.93
97.51
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা সোসিএল জর্জতিস অমসুং ইম্পৱারমেন্ত মিনিস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী এ.নরয়ানশ্বামীনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Social Justice & Empowerment
NASHA MUKT BHARAT ABHIYAN
Ministry of Social Justice & Empowerment has launched Nasha Mukt Bharat Abhiyaan in 372 identified vulnerable districts identified based on the findings of the first Comprehensive National Survey and inputs from the Narcotics Control Bureau
25 JUL 2023 5:08PM by PIB Delhi
The total funds allocated, released and utilized under National Action Plan for Drug Demand Reduction (NAPDDR) and State/UT-wise funds released during the last three years are annexed at Annexure.
Nasha Mukt Bharat Abhiyaan (NMBA) was launched on 15th August 2020 and presently is being implemented in 372 identified most vulnerable districts. The State/UT-wise number of districts, in which Nasha Mukt Bharat Abhiyaan (NMBA) is operational at present, are as follows:-
SN
State
NMBA
1
Andhra Pradesh
8
2
Arunachal Pradesh
10
3
Daman & Diu
3
4
Gujarat
13
5
Haryana
14
6
Himachal Pradesh
6
7
Madhya Pradesh
19
8
Maharashtra
10
9
Manipur
10
10
Mizoram
6
11
Nagaland
6
12
NCT of Delhi
11
13
Odisha
15
14
Punjab
19
15
Sikkim
6
16
Telangana
8
17
Uttar Pradesh
38
18
Bihar
15
19
Chandigarh
1
20
Chhattisgarh
6
21
Goa
2
22
Jammu & Kashmir
20
23
Jharkhand
14
24
Karnataka
10
25
Kerala
8
26
Meghalaya
6
27
Rajasthan
34
28
Tamil Nadu
10
29
Tripura
8
30
Uttarakhand
12
31
West Bengal
8
32
Puducherry
1
33
Laddhak
1
34
Assam
14
Total
372
The Ministry has launched Nasha Mukt Bharat Abhiyaan (NMBA) in 372 identified vulnerable districts identified based on the findings of the first Comprehensive National Survey and inputs from the Narcotics Control Bureau (NCB). The aim of NMBA is to create awareness about ill effects of substance abuse among the youth, women, children with special focus on higher education institutes, university campuses, schools and reaching out into the community and garnering community involvement and ownership of the Abhiyaan.
1. Till now, through the various activities undertaken on-ground, 10.47+ crore people have been sensitized on substance use including 3.34+ Crore Youth and 2.22+ Crore Women.
2. Participation of 3.23+ Lakh educational institutions has ensured that the message of the Abhiyaan reaches children and youth of the country.
3. A strong force of 8,000+ Master Volunteers (MVs) have been identified and trained.
4. Awareness through official Social Media accounts of the Abhiyaan on Twitter, Facebook & Instagram.
5. NMBA Mobile Application developed to gather and collect the data of NMBA activities and represent on the NMBA Dashboard at district, state and national level.
6. NMBA Website (http://nmba.dosje.gov.in) provides detailed information and insights to the user/viewer about the Abhiyaan, an online discussion forum, NMBA dashboard, e-pledge.
7. A National Online Pledge to be Drug Free had 1.67+ Crore students from 99,595 educational institutions pledging to be drug free.
8. MoUs have been signed with Spiritual/Social Service organizations like The Art of Living, Brahma Kumaris & Sant Nirankari Mission to support to NMBA and conduct mass awareness activities.
ANNEXURE
Funds allocated to the Ministry and utilized for last three years under NAPDDR
S.No.
Financial Year
Funds allocated (RE)
(Rs. in crore)
Released / Utilized
(Rs. in crore)
1
2020-21
150
149.34
2
2021-22
200
90.93
3
2022-23
200
97.51
Details of State- wise funds released under NAPDDR
(Rs. in Crores)
S.No.
Name of the State/ UT
FY 2020-21
FY 2021-22
FY 2022-23
1
Andhra Pradesh
7.65
3.12
3.99
2
A&N islands
0
0
0
3
Arunachal Pradesh
0
0
0.05
4
Assam
6.69
5.24
4.37
5
Bihar
3.97
2.05
1.84
6
Chandigarh
0.16
0.27
0
7
Chhattisgarh
0.88
0.86
1.29
8
D&N Haveli
0
0
0
9
Daman &Diu
0.18
0.2
0.24
10
Delhi
3.92
4.37
3.47
11
Goa
0
0
0
12
Gujarat
1.7
2.35
2.53
13
Haryana
2.47
1.98
2.03
14
Himachal Pradesh
0.4
1.29
0.91
15
Jammu & Kashmir
0.84
0.46
2.37
16
Jharkhand
0.39
0.19
0.24
17
Karnataka
9.22
7.67
9.00
18
Kerala
5.96
3.62
3.54
19
Ladakh
0
0
0
20
Lakshadweep
0
0
0
21
Madhya Pradesh
4.8
2.84
3.50
22
Maharashtra
17.9
8.77
9.88
23
Manipur
6.34
7.2
8.00
24
Meghalaya
0.12
0
0.25
25
Mizoram
2.17
1.95
2.25
26
Nagaland
1.4
1.97
1.19
27
Orissa
10.66
10.07
9.31
28
Puducherry
0.66
0.22
0.43
29
Punjab
1.55
1.08
1.01
30
Rajasthan
6.59
3.74
4.87
31
Sikkim
0.42
0.46
0.19
32
Tamil Nadu
5.66
4.95
5.19
33
Telangana
2.45
2.32
2.49
34
Tripura
0.08
0.08
0.14
35
Uttar Pradesh
10.49
6.09
4.97
36
Uttarakhand
0.39
1.28
1.63
37
West Bengal
2.14
2.43
2.43
other projects under NAPDDR
31.1
1.81
3.92
TOTAL
149.35
90.93
97.51
This information was given by Minister of State for Ministry of Social Justice and Empowerment Shri. A. Narayanaswamy in a written reply in Lok Sabha today.